Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:35:47
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 19

Autor Téma: Prosba začátečníka k MaM VI  (Přečteno 53752 krát)

marty63

• Mladší člen
  • **
Prosba začátečníka k MaM VI
« kdy: Prosinec 02, 2017, 18:14:21 »

Ahoj,
jsem absolutní začátečník v RPG. Hraju  MaM VI s  partou, kterou jsem si vygeneroval. Rád bych tu partu s vámi zkonzultoval, jestli jsem ji vytvořil dobře.
Tady je save hned po vytvoření družiny:
Kód: [Vybrat]
https://ulozto.cz/!ip65WLwond48/save000-zipMohli byste se podívat na ty přidělené body do vlastností i na to jaké 2 dodatečné schopnosti jsem postavám přidělil? Připadá mi, že jsem strašně slabý a stačím tak na gobliny a mága začátečníka. Podařilo se mi akorát zatím doručit dopisy. Pokud zkusím další questy dostanu strašnš na držku a ani si neškrtnu.
Četl jsem ale, že MaM 6 je na začátku dost těžká. Bylo by teda pro úplného začátečníka lepší začít jiným dílem? Mně by se líbila MaM 8, protože tam se můžu pohybovat myší a ne klávesama.
Poradíte mi?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Prosba začátečníka k MaM VI
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 02, 2017, 19:41:41 »

Ahoj, napoprvé a obzvláště bez zkušeností s RPG je ten začátek opravdu tužší, ale začnu nejprve tou družinou.

Tvůj výběr je možný a v pohodě hratelný. Správně si odpastění delegoval na paladina, protože z té čtveřice je dalším vhodným kandidátem už jen lukostřelec, neboť u obou povolání budeš trénovat méně oborových dovedností, takže zbydou body i na tyto doplňky. Klerik je jasný a v družině nezbytný.

U druida je otázkou, zda-li si ho zvolil jen proto, že se ti to povolání líbí, nebo zda-li tím sleduješ něco konkrétního. Druid je meziobor mezi klerikem a čarodějem, pokud u něj tedy chceš rozvinout vše, je to poněkud náročnější. Navíc máš v družině klerika, takže klerickou část druida nebudeš v podstatě potřebovat, a když mu necháš jen mágovskou polovici, tak už můžeš vzít rovnou čistokrevného čaroděje. Ten má navíc tu výhodu, že se s ním můžeš časem naučit Bílou nebo Černou magii (popř. oboje, stejně jako u klerika). Pokud o druidovi naopak uvažuješ jako o posile klerika, pak je to taky zbytečné, protože tuhle roli na sebe může vzít paladin, stejně jako lučištník částečně supluje čaroděje. Druid se tedy hodí tam, kde chceš zkloubit roli klerika a čaroděje v jedné osobě a s čistokrevnými protějšky nepočítáš, např. rytíř, paladin, lučištník, druid. Já osobně bych tedy sáhl v tomto případě po čaroději a u paladina a lukostřelce bych pak časem dotrénoval jen nejužitěčnější školy magie (zdvojení kouzel na odstranění prokletí, otravy apod.).

Statistiky postav jsou důležité hlavně v počátku hry, zhruba do velikosti 25, pak jejich roli převezmou vyšší úrovně dovedností, které mají větší vliv. U paladina máš zbytečně vysoký Intelekt, on ho k ničemu nepotřebuje a u lučištníka máš moc malou sílu. Lučištníkovi můžeš klidně Intelekt taky oseknout, než z něj bude schopný kouzelník, tak to doženeš perma bonusy. Klerikovi bys mohl ubrat Přesnost a přidat Osobnost, druid by byl v pohodě, s ním moc dělat nejde, protože potřebuje jak Intelekt, tak i Osobnost.

Defaultní dovednosti jsou jasné, s těmi nic neuděláš a u těch dalších záleží jen na tom, jestli chceš v počátku ušetřit za učení, protože vesměs si budeš muset dovednosti ve hře překopat. Např. paladin má správně meč, ale namísto kroužkové zbroje ho nakonec navlíkneš do plátové zbroje, takže se budeš muset nejprve naučit plátovou zbroj. U lučištníka se taky vyplatí meč, protože sekera je na začátek moc pomalá zbraň. Ke všemu tě u něj čeká doučení kroužkové zbroje, u klerika to samé a u druida je to pak kožená zbroj. U druida a paladina není od věci umět používat štít, u druida je navíc dobré doučit dýky nebo palcát a nahradit tak defaultní hůl (štít s holí držet nejde). Úplně všichni by pak měli umět luk (za chvilku se k tomu vrátím).

Z magických oborů potřebuješ co nejrychleji magii těla, pak vody a vzduchu. Z doplňkových dovedností posilování, meditaci a vzdělávání. Jedna z postav se navíc musí naučit bystrost. Na doplňkové dovednosti nemusíš zatím nijak pospíchat, přednost mají bojové dovednosti a jejich dotažení do úrovně experta.

A teď k tomu začátku, abys ses měl od čeho odrazit. Luky jsou velmi mocnou zbraní a v začátku hry se s nimi dát ledacos uhrát. Výhodou je, že hned ve vedlejším městě je expertní trenér, takže je to jedna z prvních zbraní, kterou můžeš snadno posílit. Jenomže na trénink si musíš nejprve vydělat a to je v této fázi nejtěžší. Na gobliny a mágy funguje jednoduchá taktika, můžeš je lákat kolem těch zídek Nového Sorpigalu. Oni pak na tebe nemohou a chvilku jim trvá, než to obejdou. Ty je mezitím můžeš ustřílet, popř. umlátit - funguje tu taková drobná pomůcka, existuje bod ve vzdálenosti, kdy můžeš nepřítele v pohodě zasáhnout zbraní nablízko, ale on tebe ne a na to jsou ty zídky jako dělané. Správnou vzdálenost si musíš vyzkoušet. Gobliny na pobřeží je dobré pro změnu vodit kolem mola, funguje to pak podobně jako u zídky. Když je nalákáš do města, tak si nijak nepomůžeš.

Základem je tedy vyčistit celé okolí města a podle stavu financí a nasbíraných zkušeností zvolit trénink. Další v pořadí je zapomenutý chrám, kde už je právě dobré, aby všichni uměli a měli luk a nakonec goblinní hláska. Tím budeš mít začátek za sebou.
IP zaznamenána
This is the end ...

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 02, 2017, 21:22:37 »

Moc děkuju.
A  je ta osmička v začátku lehčí?
Ještě k těm mágům - ti se k městu nepřiblíží. Útočej mimo. Průšvih jsou ti nadupanější. Začnou z dálky metat firebally (nebo co to je) a konec. Proti tomu na téhle úrovni nemám šanci.
« Poslední změna: Prosinec 02, 2017, 21:28:03 od marty63 »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 02, 2017, 22:28:58 »

Osmička je naopak o chlup těžší, má tím pádem ještě pomalejší rozjezd. Hord nepřátel v ní z počátku chodí více a navíc má upravený systém dovedností. Přitom hra tlačí družinu poměrně rychle vpřed. V tomhle mi právě šetka přijde schůdnější, protože obsahuje více prostoru pro rozkoukání.

Mágy lze lákat ještě jedním způsobem. Na jihu pod přístavem je takový lomený útes, stačí se k němu přiblížit na polovinu cesty a přes kopec začnou postupně chodit menší skupinky mágů. V případě krize se dá couvnout za molo nebo městskou zídku. Nejvíc je tam těch základních (červených) mágů (je potřeba lákat hlavně je). Družina musí být pokud možno stále v pohybu, aby stíhala střelám uhýbat, proto je dobré, aby měli všichni luky a nemuseli útočit zblízka. Mágové se vrací na původní pozice hlavně kvůli tomu, že jim družina moc uteče z dohledu. Při boji zblízka je potřeba udržovat odstup a mlátit mágy během couvání. Studna na náměstí doplňuje omezeně zdraví.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 03, 2017, 00:24:21 »

Ona osmička je podle mě skutečně nejlehčí, ale řekla bych že je pro začátečníka poněkud matoucí. A ten tutorial tam je snad nejtěžší fáze celý hry :-D. Takže nedoporučuju. Osobně bych vzala osmičku pěkně po sedmičce.

Co se týče schopností a statistik, Elemir má samozřejmě pravdu. I v tom, že na tom velmi brzy přestane záležet. U těhle her je to obecně tak, že když je člověk hraje poprvé, připadá mu to hrozivě těžký, stále spí a chodí se léčit... no a pak to hraješ podruhé, a obtížnost je pryč, protože už víš co dělat. Jinýmy slovy, i kdyby ti tu sestavil partu někdo z místních "profíků", stejně si asi budeš připadat slabej :-).

Já jsem tu známej extrémista, takže si rady nechám (nedovolila bych si připravovat začátečníka o poznávací fázi, samotný se mi po ní stejská), řeknu jen to, že ta hra se dá dohrát snad s každou partou, a v dalších dílech to platí dvojnásob. Chce to ten začátek nějak překousnout, luky všem postavám, možná navštívit hrad Ironfist, následovníci baa, jsou slabí a spousta jich neumí střílet :-).
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 03, 2017, 00:43:55 »

mno já dával šestku jenom jednou v životě :D a to právě s jením druidem... jenže když žral všecky expy on, tak to bylo "relativně" v pohodě (a šestku už v životě neplánuju hrát)... a jinak mi přijde šestka mega náročná pro začátečníka... nejlepší by byla asi sedmička, ale v osmičce taky nevidím problém... největší problém je proběhnout tou pyramidou, leč na druhou stranu si taky musíš vybrat co můžeš mlátit a čemu se radějc vyhnout... sedmička je v tomhle asi fakt schůdnější :D (ale toho draka na začátku zabíjet nemusíš... to dělají jenom ti nejúchylnější "profíci" (zdravím Yuyanu :D)) tam ti celkem schůdně říkají co máš dělat...
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 03, 2017, 01:35:47 »

No, když jsi tu šestku sóloval, tak se pak nediv, že :-D. Ty tu jedeš první hru hned sólo, a JÁ jsem  nejúchylnější :-D.

Neděs začátečníky, šestka je pěkná, domácká, má nejmíň omezení na schopnosti povolání (i když fyzický útočníci to tam maj horší a s postupem ve hře ztrácej zuby), nemá omezení na naučení se kouzla, je tam hodně potvor, co nemá schopnosti na dálku. V sedmičce každej goblin střílí. Já hrála šestku jako svoje první RPG vůbec, a bylo to super.

A největší výhoda šestky je, že tam nemusíš hrát za gumový obličeje :-D. Ten chlap napravo už navždy zůstane v mym srdci :-D.
Ok, možná jsem přeci jen největší úchyl. A zabít draka v sedmičce je jednoduchý.
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 03, 2017, 08:02:58 »

No tak MM8 je skutečně nejlehčí (obecně) až do konce. (snad jen ty portály a země elementů jsou tužší). Na začátku MM8 jde totiž do party nabrat postavy lvl5, které odedřou dost ale jak psal Elemir, svět není v tomto díle vůbec rozlehlý, takže ta hra tlačí hráče pořád dál, až se mu nechce vracet na souostroví dýky dokončovat questy a učit se úrovně.

MM6 je právě díky té prvotní tuhosti atmosféricky nejlepší. Až začne člověk kosit Lizadrmany u hradu Ironfist, tak si uvědomí, že z velké nuly se stává číslo 0,5 a střemhlav se vrhá do prvního většího dungeonu,... v mém případě to byl chrám Baa.... no a pak sebevědomí rychle padá zpátky k nule :D
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 03, 2017, 13:08:30 »

Ak chcete naozaj zažiť ťažkú MM6, doporučujem nainštalovať MOD The Chaos Conspiracy a zvoliť obtiažnosť "Matčin nejhorší fracek". Tam sa mi dokonca stalo, že keď som prvý krát zomrel tak na mieste kde ma hra preniesla ma ihneď zabili znova a znova a znova a hra sa takto v podstate zacyklila :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 03, 2017, 14:40:40 »

Šestka je ale i poměrně hodně dlouhá, o proti těm dalším dílům. Všechny dungeony jsou veliké a trvá dlouho, než je hráč projde. Při první hře to bylo nejlepší, protože autoři si v některých připravili pěkná překvapení a šoky. Ještě teď mě některé děsí :).

Na druhou stranu díky velikosti je tam množný pomalejší přechod z menší síly k větší u nepřátel, tedy hra pomaleji zvedá obížnost.

Máš-li tedy hodně času, pak je šestka ideální. Pokud ne a hrozí, že bys to v půlce vzdal (kvůli obtížnosti/délce), pak je lepší jiný díl, třeba 7čka. 7čce jsou ale jiná pravidla, přes která se autoři snažli udělat hru těžší. Celkově jí zmenšili a je více akčější, ale ve finále jednoduší (pokud člověk ta pravidla pochopí)

rada do začátku:
Spoiler: ukázat
Osobně bych se na začátku na vše vykašlal (jen v hospodě vzal peníze), odcestoval do hradu Ironfist koňmi, na hradě šel za lordem pro peníze a pak se naučil všechny postavy luk, následně luk koupil a do všeho ze začátku střílel lukem. Hlavně do mágů.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 03, 2017, 17:07:16 »

Prípadne môžem doporučiť prvý diel Let's Play od Daniela. Je v ňom vytvorenie party a prvé kroky v hre.
https://www.youtube.com/watch?v=zbsfrgehg8k
IP zaznamenána

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 03, 2017, 18:03:06 »

Moc děkuju za reakce. Zůstanu u 6. Rozehrál jsem to s novou partičkou - 2 x rytíř, 1x paladin, 1x čaroděj. S tímhle to jde líp. V Serpigalu se mi podařilo vyčistit ten tábor následovníků Baa (samozřejmě bylo nutno se léčit v chrámu) ale přišel jsem si na slušné zlaťáky. Mám najmuté 2 NPC - jednu pro pomoc při obchodování - 4+ pro všechny postavy, 1% nálezného, druhou pro pasti - 8+ pro všechny, 1 kategorie reputace dolů, nic nestojí.
Dotazy:
pokud má postava v inventáři zbraň, která není identifikována, může ji postava s příslušnou dovedností používat nebo jsou za to postihy? Jde mi o to, zda ji prodat a získat pračule třeba na nákup kouzel?
Získávání zkušeností je podmíněno používáním dané věci, jak jsem pochopil. Jestliže moje postava má 2 zbraně - v ruce šavli a na zádech kuši, musím ručně mu nastavit použití kuše nebo si to postava řídí automaticky?
Statistika postav:
Rytíři:
Útok +7 (+8), Zranění 10-16 (7-13), Střelba +2 (+4), Zranění 4-8 (4-8)
Paladin a Čaroděj
Útok +5 (+8), Zranění 7-13 (3-7), Střelba -1 (+2), Zranění N/A (N/A).
Level a zkušenostní body:
Rytíři (2/2, 2/2, 4315, 4334)
Oba rytíři mají kožené brnění +6 a stejné šavle jako paladin (pirátskou šavli útok +5, zranění 2d4+5) + kuši +0 útok, zranění 4d2.

Paladin (2/2, 4081)
Má koženou zbroj +10, pirátskou šavli útok +5, zranění 2d4+5

Čaroděj (2/2, 4331)
Má koženou zbroj (+10 zbroj, +6 mana), dlouhou dýku (+4, útok +4, zranění 2d3+4)
Teď jsem v Ironfistu a chci plnit quest týkající se ukradené harfy.
Děkuju za trpělivost a musím konstatovat, že to je fakt návykové. Skončil jsem dnes ve 3 ráno. Ach jo.

IP zaznamenána

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 03, 2017, 18:04:26 »

Tono, moc díky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 03, 2017, 18:23:42 »

Není nadto, začít rovnou atypem ;) Myslím teď toho paladina v té družině, ale jinak dobrý, akorát měj na mysli, že ho budešt muset trénovat částečně jako kněze, minimálně je dobré co nejrychleji získat právě kouzla na odstranění prokletí a otravy + si připravit boostovací kouzla.

Zbraně na dálku a nablízko se přepínat nemusí, děje se tak automaticky podle toho, jak daleko jsi od nepřítele.

Neidentifikovanou zbraň (popř. jakýkoliv předmět) lze používat bez postihu.

Zkušenosti získáváš hlavně za zabíjení potvor a plnění úkolů. Používání předmětů na to nemá vliv. Pokud si tedy měl na mysli to, že zbraně se třeba trénují jejich používáním, tak nikoliv. Jakékoliv dovednosti musíš zvyšovat dovednostními body získanými během levelupu a jednotlivé stupně pak trénovat u učitelů.

Jen ještě k té předchozí diskuzi o MM8, mě nenapadlo nic lepšího, jak to lépe popsat, než tou obtížností :D Ono je něco jiného na to koukat z pohledu někoho, kdo sérii zná a z pohledu nováčka. Dokážu si krásně vybavit, jak se dá na začátku hry ztroskotat, byť celkově je osmička skutečně lehčí, ale už je potřeba vědět co a jak. Sedmička má taky podobné místo a to je hned Harmondale, ale po překonání začátku se sedmička a osmička rozjedou výrazně rychleji. Někdy bych ten začátek chtěl taky znovu zažít, leč tyhle okamžiky se dějí jen jednou ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 03, 2017, 18:47:14 »

Tak já musím plně souhlasit s Yuyanou, akorát moje úplně první RPGčko bylo MM7 a k šestce jsem se dostal až po ní.:-)

Sedmička je rozhodně lehčí než šestka a osmička je možná ještě jednodušší, přece jen máš 5 postav a to je dost znát. Osmička je opravdu docela krátká, ale mám ji nejradši, hlavně kvůli normálnímu konci, který je aspoň stejně fantasy jako celá hra. Na MM6 a MM7 mě strašně zklamaly ty konce s blasterama v kosmických lodích. Na sedmičce mi navíc vadilo, že nemůžeš mít Magii světla a Magii Temnoty dohromady, musíš se rozhodnout jen pro jednu.

Co se týče složení party, tak já jsem hrál všechny MM s upravenou výchozí družinou a nikdy jsem neměl nějaké problémy s průchodem hrou. Teda alespoň ne takové, že kdybych si vzal jinou, že by to bylo lepší. Takže:

MM6 - Paladin, Lučištník, Klerik, Mág
MM7 - Rytíř, Lučištník, Klerik, Mág
MM8 - Temný elf, Nekromant, Upír, Klerik, Rytíř
MMX - Trpaslík boj, Ork boj, Elf hybrid, Člověk mág

Devítku jsem nehrál, ale jinak jsem měl tyhle party a můžu doporučit. Hlavně kvůli tomu, že se díky klerikovi a mágovi dostaneš úplně ke všem kouzlům ve hře. Cože je hodně dobrá věc.
IP zaznamenána
Strana: [1] 2 3 ... 19