Já se třeba snažil většinu těch her hrát tak, abych tanka ani nepotřboval a držel se heslem, že nejlepší obrana je útok, tedy vše zabít dřív, než to zabije mě. (tedy u těch single RPG). Ne v každé to tedy jde.
Nyní jsem se rozhodl zkusit si zahrát Icewind Dale po dlouhé době taky, použil jsem tedy tu enhanced edici, nicméně po včerejších 6 hodinách jsem vzdal tvorbu postav asi u 6 postavy.

. Ty, co jsem již měl, jsem teda vyexportoval, abych je mohl použít a hru vypnout, tak asi dnes budu pokračovat. Ale to neustálé sledování jednoho čísla a klikání na tlačítko házej, je velice zábavné, když po prvních 100 pokusech upadnu do takové jakési letargie a v rámci klikacího reflexu pak překliknu i hody, které se točí kolem 85+, na které celou dobu čekám mezi těmi 70-80. Rekord asi u 4 postavy byl 93, výš jsem se nikdy nedostal.
Chtěl bych zkusit takový určitý experiment, kde jedna postava by měla začít jako bojovník (Kensai) a později se v rámci dualpovolání stát mágem (asi tak na 7-13 úrovni), druhá postava by měla začít jako zloděj-zabiják a později se v rámci dualpovolání stát buď bojovníkem, nebo hraničářem. Další postavu jsem zkusil jako multipovolání a vzal půlorka a udělal z něj bojovníka/kněze

(to by asi měl být i jakože tank). Čtvrtá postava je zaklínač a ten nejspíše zaklínačem zůstane celou hru. Pátou postavou si nejsem jistý, rád bych použil druida, co se umí proměňovat na vlkodlaka. Poslední postava by pak měl být elf bojovník/mág/zloděj, toho jsem již zkoušel vygenerovat, u těch zábavných hodů kostkou jsem u něj strávil nejvíce času a rekord, co mi padlo, bylo 85, ani v zdaleka jsem se nedostal nad 90, což je opravdu dost iritující. (u něj jsem to včera právě vzdal)
U dualpovolání si nicméně nejsem moc jistý, jak to bude fungovat a jak to přesně dělat, jelikož jsem to nikdy moc nezkoušel a nechápu příliš tu kombinaci schopností. Pokud vím, funguje to tak, že je třeba vyčkat do určité úrovně prvního povolání, pak se rozhodnout pro duál povolní a vybrat to druhé. V tu chvíli by asi postava měla ztratit všechny schopnosti prvního povolání, dokud nebude o úroveň výš v tom druhým. Je tedy zásadní zvolit tu správnou chvíli (správnou úroveň). Postava taky musí být člověk a musí splnit další podmínky ve vlastnostech a přesvědčení a podobně. Tedy tak nějak jsem to tak pochopil, když jsem to hledal na netu. To duální povolání (to druhé), navíc asi nemůže být specializované, tedy nelze vybrat třeba hraničáře lučišníka, ale lze vybrat jen hraničáře a podobně. To první povolání, kterým postava začíná, být asi specializované může. Což asi hraje taky roli v tom, čím začít a čím se stát později. A některá povolání nejspíše nejde jako duální vůbec použít, ani když s ním hráč začne, ani když jej chce vybrat jako druhotné (chápu-li to dobře). Třeba šaman nemůže být v kombinaci s něčím dalším.
O kombinaci bojovníka typu kensai a mága jsem četl na netu a chtěl bych jej vyzkoušet. Podle různých diskuzí je dobré jej předělat asi na 9 nebo 13 úrovni. Nevím, jak na tom budu se zkušenostmi a jak dlouho potrvá dostat mága na odpovídající úroveň, takže asi spíše na 9.
U zloděje/zabijáka si pak jsem jistý ještě míň. Chtělo by jej to asi udržet co nejdýl, kvůli těm bonusům, co získává na určitých úrovní (on se učí útočit asi do zad a jedy). Ze začátku by taky mohl asi převzít některé zlodějské dovednosti. Tak asi by bylo nejlepší to udělat až na 13 úrovni. A pak je otázka, s čím to kombinovat. Napadl mě hraničář, jelikož pokud bych tu partu měl jak jsem naznačil, nejspíše by mi v partě chyběl, navíc by ta kombinace mohla být i docela dobrá z hlediska dovedností.
U vlkodlaka jsem přemýšlel, že bych jej časem taky s něčím zkombinoval, ale tam tedy vůbec nevím s čím a kdy a jestli to u toho povolání vůbec půjde. Třeba z něj udělat barda, nebo něco takovýho, co mi v partě taky chybí. A nejspíše asi taky na asi 13 úrovni, kdy by měl získat schopnost proměny ve velkého vlkodlaka. Ale vůbec nevím.
Co moc nechápu je to, jaké zbraně budou tedy schopné ty postavy používat v různých fázích. Třeba kensai nepoužívá zbroj, což je pro kombinaci s mágem dobrý. Ze začátku asi nabere více životů, a když se stane mágem, začne se učit kouzla, bude se můct naučit různá podpůrná kouzla (jako zbroj a podobně) a časem asi bude užitečnější. Ale když jej na začátku budu třeba učit katanu, tak nevím, jestli jí bude schopen používat jako mág, když ten může používat jen málo zbraní. Nebo jestli rovnou už jako kensaie nemám tu postavu učit třeba dýky, které mág používat může. A není mi moc jasné, jak to bude v různých fázích vývoje. Tedy první je jasná, ta bude bojovat s tou zbraní, jako bojovník. Jakmile se stane mág a bude pod úrovní kensaie, tak asi nebude můct třeba katanu používat. Ale jakmile dosáhne o tu jednu úroveň výš (třeba kensai 9/mág 10), pak nevím, jak to je, jestli tedy bude můct jí použít, nebo ne. Pokud bych už ale kensaie učil třeba dýky a naučil ho je používat líp, pak nevím, jestli by z toho mohl mág těžit i v té střední fázi, než úrovní kensaie předběhne. Nevím tedy úplně, co je lepší.
A celkově si tedy nejsem moc jistý, jestli takové kombinace vůbec mají smysl. O "kensaige" je na netu hodně diskuzí, tak to asi smysl má a asi je to dobrý, ale nevím, jestli v IWD.