Jsem kousek pod 50 hodinami a k dispozici mám další planetu. Krom toho jsem se konečně dostal k pár dialogům, kde opravdu záleželo na volbě odpovědi

Předně začnu něčím jiným. U Havarlu jsem pro připravenost planety využil pojmu náklonnost, což mi vzhledem k situaci přišlo vhodnější, jenomže ona se tahle veličina samozřejmě využívá i na pustějších planetách. Obecně se používá termín viability, česky životaschopnost, ale vzhledem k mechanismu, jakým se dosahuje, mi to nepřišlo úplně na místě. Nakonec jsem usoudil, že to asi zaškatulkuju jako termín, tedy bez překladu. Popř. tomu asi začnu říkat jen připravenost (bez ohledu na co).
Druhá věc jsou odkazy na známé postavy nebo přímé souvislosti. Na Hyperionu se mi otevřela kancelář otce, kde si lze projít audiozáznamy od Liary, které by mi měli pomoci při jednání s cizími rasami. Na Eosu lze v jedné řídící buňce praček vzduchu najít syna Zaeeda Massaniho, což lze vydedukovat z příjmení a z informací o rodině, která koresponduje s analogickými informacemi od Zaeeda. Na Havarlu se lze od zachráněného velitele tábora turianů dozvědět, že je Spectra, kterou doporučil Saren Arterius. O něm tuším mluví i velitel ochranky na Nexusu a dá se podle toho určit přibližně doba, kdy se příběhy míjejí, protože na Andromedě obecně panuje představa, že Saren "je" sice podezřelý z útoku na Citadelu, ale nic mu nebylo dokázáno - nejspíše jen vzhledem k situaci na Citadele už nikdy nedorazila informace, jak to celé dopadlo. Posledním odkazem, na který jsem narazil, je dvojice vědců na Kadaře, která původně pracovala pro Cerberus na projektu Lazarus. Moc se jim nelíbilo vedení projektu, tak se rozhodli pro budoucnost na Andromedě, kde pokračují ve stejném duchu ... v rámci řešení úkolu jsem jim dal ochutnat jejich vlastní medicínu

Na Voeldu jsem v rychlosti splnil vedlejší úkol pro Pebe a pak vyrazil do prvního tábora rebelů, kde se mi odkryl další příběhový úkol. Řekl jsem si, že to teda vezmu a pak už opravdu zamířím na Nexus

Vyklubala se z něj ovšem docela klíčová část hry. Posádka raketoplánu mě dopravila spolu s týmem angaranů k další kettské základně. Cílem mise bylo zachránit vůdkyni Monshae.
Příběh se tu poněkud zvrtne, ale trochu se to dalo očekávat. Při hledání původu kettů a smyslu sbírání otroků tahle varianta prostě musí na mysli vytanout:
Základna je ve skutečnosti jedna velká genetická laboratoř, kde se zotročené rasy, v tomto případě angarani, proměňují v ketty. Používá se k tomu mimochodem genetická informace samotného Archona. Informaci o proměně nesou angarani včetně Jaala dost těžce, protože si uvědomí, kolik zabitých kettů mohlo být jejich vlastní krve ... bratři, sestry, ...
Podobně jako ostatní velké základny kettů, i tady je problém s ukládáním postupu a vzhledem k přítomnosti elitnějších jednotek je to dost o hubu. Nicméně jde to. Největší výzvou je pak finální bitva s kněžkou, do které vstupují taktéž elitní jednotky. Je potřeba zůstat co nejvíce v pohybu. Odměnou je záchrana Monshae a možnost krátkého rozhovoru s kněžkou. A tady přichází na řadu volba rozhodnutí - buďto základnu zničit, čímž přijdou o životy i podpůrné týmy angaranů, kteří nám přispěchaly na pomoc (tuhle možnost zmínil SAM už na začátku mise), anebo nechat základnu být a kněžka za odměnu propustí všechny vězně. Monshae je pro zničení základny, Jaal je naopak proti. Vybral jsem druhou variantu. Za zmínku stojí, že jsem poté mohl kněžku střelit do zad

Je to nastaveno jako paragon-renegade QTE u předchozích dílů. Všiml jsem si toho pozdě, takže kněžka v klidu odkráčela. Ostatně teď už angarané vědí, co je tahle základna zač, tak ať si to pořeší sami.
Cestou na Eos jsem se zastavil ještě na Aye, kde se mi konečně dostalo uznání a vstoupili jsme s angary do aliance. Díky tomu se mi otevřelo komplet celé město. Je tu pár vedlejších úkolů, z nichž nejzajímavější byla asi prohlídka informací, které se mají poslat na Nexus. Texty si šlo prohlédnou a případně editovat, což minimálně u jednoho mohlo mít význam. Přeci jen aliance není všemi angarany brána pozitivně, ale nechal jsem to být a uvidím, co to způsobí. Mosnhae mě navíc doprovodila ke zdejší Remnantské "svatyni", kde se opět ukázala mapa propojení vaultů a nové změny, které vznikly vlivem mých přechdozích akcí. Krom toho se zobrazilo místo, které slouží jako uzel, ovládající všechny ostatní vaulty v galaxii (tzv. Meridian). Jinými slovy cíl mého budoucího snažení

Konečně jsem se dostal na Nexus a mohl pořešit vraždu na Eosu. Popovídal jsem si s Nigelem, ale moc efekt to nemělo, vinu necítil a tak jsem odkráčel za ředitelem Tannem. Nebyl moc nadšený z toho, jak se situace vyvrbila, ale zákon hovoří jasně, byť finální rozhodnutí přeci jen zůstalo na mě. Mohl jsem Nigela prostě jen propustit, nebo poslat do exilu, tak jsem ho propustil. Krom toho jsem vzal pár drobnějších úkolů a nechtěně se přichomýtl k počátku vzpoury obyvatele Nexusu - bojovali za rozmražení zbytku lidí, na což jsem nakonec přistoupil, byť zásoby se tenčí. Předpokládám, že už je budu moci brzy rozmístit v nových domovinách.
Z Nexusu jsem se vrátil na Ayu a zůčastnil se krátké porady s Monshae a Evfrou. Tím se mi zahájil úkol s honem na Archona. Informace bych měl hledat v systému Govorkam na planetě Kadara, kde bych měl získat kettský transpordér. Jenom odbočím, na Havarlu lze v rámci jednoho úkolu zjistit, že ani společenství kettů není tak úplně jednotné a ne všichni Archona a jeho vize uznávají, což by se časem dalo možná i využít.
Kadara je zvláštní místo, Tempest přistál v přístavišti na vrcholu útesu. Poměrně brzy jsem zjistil, že to je to lepší místo na planetě, pod ním se pak nachází slumy a vstup do samotného okolí planety. Slumy mají dokonce vlastní Night club, kde jsou i tanečnice

Přístavišti vládne ne zrovna milá ženština, která se mě hned v úvodu pokusila zastřelit. Celé tohle místo mi svým způsobem připomína Omegu z původní trilogie, ale Aria byla alespoň příjemnější

O místních zákonech nebudu raději ani psát

V baru jsem se setkal se svým kontaktem, kterého mi Evfra doporučil a jelikož jednání s velitelkou přístaviště nedopadlo dobře, pomohl mi dostat se ke zrádci do vězení (jak se totiž ukázalo Monshae byla kettům víceméně vydána a zrádce se ukryl právě na Kadaře). Od něj jsem se dozvěděl koordináty kettského transpordéru.
Vedlejší úkoly jsou věc, která mě už moc neuchvátila, protože jde o balancování mezi pomocí zločineckým spolkům anebo těm poctivějším. Teprve Kadara vnesla více světla do toho, proč můj přílet na Nexus vypadal tak, jak vypadal a kam se řada obyvatel poděla. Povrch planety je něco mezi travnatou krajinou a pouští, je to tu samý kaňon a plno extra toxických výronů (jezírka, gejzíry apod.). Toxičnost planety je důvodem zdejší rivality.
Hned první úkol ve slumech byla pomoc doktorovi, který zde objevil účinné antibiotikum, které však funguje zároveň jako droga (říká se mu Oblivion). V jeho laboratoři jsem měl najít jeho výrobní postup, aby ho dealeři nemohli dále vyrábět. Po úvodní přestřelce jsem uvnitř laboratoře našel zamčenou jistou asarijskou doktorku, která ale lhala jak když tiskne. Bylo mi jasné, že patří k síti dealerů, ale přesto jsem se jí rozhodl pomoci a výrobní postup jí přenechal. Rozhodnutí už se nedá zvrátit, ale čekám, že mi tento skutek pomůže s něčím jiným, např. v přístavišti.
Povrch Kadary není vzhledem k okolnostem tolik osídlený, takže tu nezakopávám každou chvilku o nějakou budovu nebo hlídky (ketti tu třeba prakticky nejsou vůbec). Další úkol jsem nabral hned kousek od vstupu do slumů, kde jsem měl najít a oskenovat několik obětí vražd. V elektrárně mě zas požádali o pomoc se zloději a kdesi na JV mapy jsem měl osvobodit přítelkyni jednoho týpka z přístaviště. Nacházela se v dost nevhodné společnosti kanibalů a jako jediná přežila.
Do nalezení transpordéru jsem chodil pěšmo, pak jsem teprve povolal Nomád. I tak jsem prošel velký kus povrchu v poměrně krátkém čase. Aktivace věží byla podstatně rychlejší, protože stačilo najít a oskenovat patřičné runy, tentokrát se to tedy obešlo bez Sudoku. Nicméně vault mě čeká až dnes.
Musím přiznat, že už to trochu začíná zabíhat do stereotypu, ale je vidět, že s tím v Bioware počítali a Kadara je i přes svou velikost pojata co do úkolů trochu volněji. Chybí tu tomu totiž nějaký větší tahák, aby to prostě nebyla jen další planeta po cestě. Čekám, že moje setkání s velitelkou přístaviště bude mít ještě dohru, takže o zajímavější náplň snad nepřijdu.
Pokud jde o postavu, stále si jedu to své. Chvilku jsem zkoušel doplnit výbavu o sniperku Widow IV, ale ta má klasicky jen jeden náboj do přebití, takže ne vždy je její vyšší damage výhrou. Už jsem si prostě zvykl na na svou Viper I

Sice ten samý damage co Widow dám na 3 rány, ale za to se mi s ní lépe sestřelují cíle se štítem. Chce to sice dobrou mušku, ale je to s ní proto taky větší zábava. Pokud bych našel Widow na 3 náboje, byla by to paráda, ale kraftění se nevěnuju a tak jsem odkázaný jen na to, co sám najdu. Zbroj jsem taky neměnil, takže včera došlo na odprodej slabších kousků z inventáře - IV a méně. Trochu mě zmátly akorát perky, které mi měly rozšířit sloty, tedy alespoň jsem se domníval, že to byl jejich účel, nicméně zbraně smím nosit stále jen 3. Další dvě pozice zůstávají zamčené.
Edit: málem bych zapomněl, na Hyperionu jsem se potkal se svou sestrou. Sice byla stále v komatu, ale SAM mi umožnil propojení přes její neurální chip, tak jsem jí musel nakecat pár nesmyslů, aby se nedozvěděla pravdu o smrti otce apod. Mimochodem, Sára má defaultní vzhled.
Pokud jde o Kadaru, tady jsem pro změnu zapomněl zmínit, že je nejen zřídka osídlená, ale je tu i dost málo míst, kde získat munici. Do postavení druhé mobilní základny jsem musel doplňovat zbraně právě jen tímto způsobem a byly chvilky, kdy jsem se musel spolehnout jen na svou chladnou zbraň. Poté jsem pár míst s municí našel, ale stále to není nic extra.