Ne že bych chtěl opravdu odbíhat od Anvil of Dawn

, ale když to Richmond nakousl v Knize návštěv a zjistil jsem souvislost mezi oběma hrami - společný vývojář (DreamForge Intertainment, Inc.), tak jsem si říkal, že nakouknu.
Ravenloft jsem nikdy nezkoušel, vlastně o té hře vím hodně málo. Občas se o ní zmiňoval někdo v rámci diskuzí u Bioware her, ale v té době už to pro mě byla historie, takže jsem se po tom dále nepídil. Když však před rokem či dvěma získal GOG práva k prodeji SSI titulů, tak jsem neváhal a koupil příslušný bundle s tím, že se k tomu časem dostanu. Mě se v tomhle ohledu hry od SSI poněkud pletou, protože něco je postaveno na Gold Boxu a něco ne. Takhle mi tu třeba někde v krabici straší Menzoberranzan, což je shodou okolností opět produkt DreamForge Intertainment

Trochu jsem tedy pojal podezření a dneska si Ravenloft nainstaloval.
V úvodu mě překvapilo, že si na úvod vybírám družinu o dvou charakterech. Ravenloft využívá AD&D 2, takže tvorba postav je pro mě celkem klasika, byť musím přiznat, že jsem teď trochu zblblý z třetí edice, co se spárování rasy s povoláním týče. Hra nicméně začíná dosti kvapným intrem (lepší přirovnání mě teď zrovna nenapadlo), kdy jsem se ani nestihl rozkoukat a už jsem měl honit nějakého vraha, co právě zabil šlechtický manželský pár a ukradl jistý artefakt. Po této části přišla na řadu tvorba postav.
Nebudu předstírat úplnou nevědomost, svět Ravenloftu se hemží nemrtvými, takže do družiny jako první nastoupil trpaslík Ulgar, povoláním bojovník/klerik s chaotic goog předsvědčením. Staty jsem mu naroloval zhruba na desátý pokus, kdy se mi výsledek celkem líbil (17/10/15/09/17/11). Postava začíná na 5. levelu, takže to není úplný zelenáč. K Ulgarovi vzápětí přibyla hraničářka Eona, neutral good elfka (17/16/15/15/15/15). Hra mi hned na úvodl nabídla vhodný roll statů, tak jsem to prostě jen přijmul.
V tu chvíli jsem se ocitl v podzimními barvami vykresleném lese a v dáli se mezi stromy pomalu ztrácela postava hledaného vraha, za kterým jsem se pustili. Hra má docela bohatý textový doprovod a dobře se mi to čte, což je pro mě dobrá zpráva. Eona tu jako správná hraničářka zkonstatovala, že hledaný vrah je zelenáč a má velký problém skrýt své stopy. Ani na chvilku jsem proto neváhal a vyrazili jsme vpřed. Eh a tady nastal první problém

Jde o pohyb. On je v defaultu nastavený "freemovement", což jsem nečekal. Hru jde samozřejmě přepnout i do krokovacího režimu, ale na to jsem přišel až záhy. Nemám zrovna vyladěný DOSBox, takže freemovement mi nejde zrovna ideálně, s tím si budu muset pohrát.
Vraha jsem dostihl, tedy lépe řečeno o kousek minul, což se mi málem stalo osudné. V tu chvíli jsem začal zuřivě klikat kolem, protože jako správný ignorant manuálů jsem vůbec neměl ponětí, jak útočit. Ještě že mám takovou bojovou oporu ve svých postavách

Sundal jsem ho, ale bylo to takové, no, řekněme na hraně. Budu muset chtě nechtě na ovlávání hry kouknout

Sbírání předmětů po padlém vrahovi vypadalo jako rutina, až do chvíle, kdy jsem sebral poslední kousek lootu. V tu chvíli se kolem mě snesla hustá mlha a když se rozplynula, stál jsem úplně jinde ...
Musím přiznat, že jsem docela na vážkách, zda-li pokračovat, nebo se vrátit k původnímu plánu a rozehrát Anvil of Dawn.