Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:29:18
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 7

Autor Téma: Ravenloft: Strahd's Possession  (Přečteno 36453 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Ravenloft: Strahd's Possession
« kdy: Březen 26, 2017, 08:42:03 »

Ne že bych chtěl opravdu odbíhat od Anvil of Dawn :), ale když to Richmond nakousl v Knize návštěv a zjistil jsem souvislost mezi oběma hrami - společný vývojář (DreamForge Intertainment, Inc.), tak jsem si říkal, že nakouknu.

Ravenloft jsem nikdy nezkoušel, vlastně o té hře vím hodně málo. Občas se o ní zmiňoval někdo v rámci diskuzí u Bioware her, ale v té době už to pro mě byla historie, takže jsem se po tom dále nepídil. Když však před rokem či dvěma získal GOG práva k prodeji SSI titulů, tak jsem neváhal a koupil příslušný bundle s tím, že se k tomu časem dostanu. Mě se v tomhle ohledu hry od SSI poněkud pletou, protože něco je postaveno na Gold Boxu a něco ne. Takhle mi tu třeba někde v krabici straší Menzoberranzan, což je shodou okolností opět produkt DreamForge Intertainment :D Trochu jsem tedy pojal podezření a dneska si Ravenloft nainstaloval.

V úvodu mě překvapilo, že si na úvod vybírám družinu o dvou charakterech. Ravenloft využívá AD&D 2, takže tvorba postav je pro mě celkem klasika, byť musím přiznat, že jsem teď trochu zblblý z třetí edice, co se spárování rasy s povoláním týče. Hra nicméně začíná dosti kvapným intrem (lepší přirovnání mě teď zrovna nenapadlo), kdy jsem se ani nestihl rozkoukat a už jsem měl honit nějakého vraha, co právě zabil šlechtický manželský pár a ukradl jistý artefakt. Po této části přišla na řadu tvorba postav.

Nebudu předstírat úplnou nevědomost, svět Ravenloftu se hemží nemrtvými, takže do družiny jako první nastoupil trpaslík Ulgar, povoláním bojovník/klerik s chaotic goog předsvědčením. Staty jsem mu naroloval zhruba na desátý pokus, kdy se mi výsledek celkem líbil (17/10/15/09/17/11). Postava začíná na 5. levelu, takže to není úplný zelenáč. K Ulgarovi vzápětí přibyla hraničářka Eona, neutral good elfka (17/16/15/15/15/15). Hra mi hned na úvodl nabídla vhodný roll statů, tak jsem to prostě jen přijmul.

V tu chvíli jsem se ocitl v podzimními barvami vykresleném lese a v dáli se mezi stromy pomalu ztrácela postava hledaného vraha, za kterým jsem se pustili. Hra má docela bohatý textový doprovod a dobře se mi to čte, což je pro mě dobrá zpráva. Eona tu jako správná hraničářka zkonstatovala, že hledaný vrah je zelenáč a má velký problém skrýt své stopy. Ani na chvilku jsem proto neváhal a vyrazili jsme vpřed. Eh a tady nastal první problém :)

Jde o pohyb. On je v defaultu nastavený "freemovement", což jsem nečekal. Hru jde samozřejmě přepnout i do krokovacího režimu, ale na to jsem přišel až záhy. Nemám zrovna vyladěný DOSBox, takže freemovement mi nejde zrovna ideálně, s tím si budu muset pohrát.

Vraha jsem dostihl, tedy lépe řečeno o kousek minul, což se mi málem stalo osudné. V tu chvíli jsem začal zuřivě klikat kolem, protože jako správný ignorant manuálů jsem vůbec neměl ponětí, jak útočit. Ještě že mám takovou bojovou oporu ve svých postavách :D Sundal jsem ho, ale bylo to takové, no, řekněme na hraně. Budu muset chtě nechtě na ovlávání hry kouknout ;)

Sbírání předmětů po padlém vrahovi vypadalo jako rutina, až do chvíle, kdy jsem sebral poslední kousek lootu. V tu chvíli se kolem mě snesla hustá mlha a když se rozplynula, stál jsem úplně jinde ...

Musím přiznat, že jsem docela na vážkách, zda-li pokračovat, nebo se vrátit k původnímu plánu a rozehrát Anvil of Dawn.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:Ravenloft: Strahd's Possession
« Odpověď #1 kdy: Březen 26, 2017, 09:47:20 »

Pár chaotických poznámek :)
Všiml sis při tvorbě družiny volb Edit? Je to stejné jako v Eye of Beholder, takže můžeš svou postavu si naeditovat dle libosti, ale tohle jsem vždy ignoroval, hra by mě pak vůbec nebavila, natolik se znám :) Já si vytvořil human/paladina a elfskou mágyni. Tím, že počet je limitován na 2, tak jsem docela trpěl, protože jsem chtěl mít i nějakého klerika, když bude všude kolem plno nemrtvých. Ale zase vím, že ve hře lze najmout ještě 2 další postavy (aktuálně už mám družinu ze 4 lidí, ale klerik žádný, takže to budu určitě ještě obměňovat).

Ten manželský pár nebyl zabit, pokud jsem dobře četl, Lord Dhelt byl "jen" zraněn. A můj první souboj s tím vrahem jsem dával na osmkráte! Pozor na to, že i když se porbíráš inventářem, tak běží čas ve hře a nepřátelé klidně mohou útočit.

Krokový režim jsem ani nezapínal, ze zkušenosti s druhým Ravenloftem vím, že to pak je hodně obtížné v soubojích. Nepřátelé totiž dost pobíhají kolem, nestojí na místě a u krokového režimu je pak někdy problém je najít a zasáhnout. Co pořád nevím je, proč můj najatý fighter nemůže používat short sword...pouze dýku. A jak to je s rozestavěním? Kdo je vepředu a vzadu? V soubojích na volném prostranství to je asi jedno, ale až budu bojovat v dungeonu, tak tam to asi bude hrát roli.

Ten způsob komentování vývoje událostí mými postavami ve statikých obrazovkách je skvělý, hodně mi to připomíná Betrayl at Krondor. Je tu dokonce i dabing některých NPC. Úplně famózní je atmosféra, kombinace hororu a bezúteěnosti, to mám rád :)

Jo a tedy já hrau verzi z GOGu a ten pohyb mi přijde OK. Akorát já nehraju na fullscreen (to u dos her nikdy). NAstavil jsem windosoriginalsize v config souboru a mám to okno větší než kdybych to hrál v tom nastavení od Gogu. Nejsou zde žádné žurnály, takže típám jednu obrazovku za druhou, protože informací je zde dost.

Jo a po tom přenesení jistě vidíš tu zříceninku před tebou. Skýtá skvělý úkryt a určitě tam vše pozkoumej!!! :))
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Březen 26, 2017, 10:27:19 »

Aha, tak už jsem přišel na to, jak změnit rozestavení postav. V úzkých uličkách se totiž skutečně ukázalo, že se zbraněmi na blízko mohou bojovat pouze 2 postavy nalevo. Ale tedy je to opravdu tuhá hra, jsem v jedné vesnici a tam je to občas peklo. Navíc nemám jak léčit otravu a na rozdil od NWN otrava nezmizí :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Březen 26, 2017, 11:25:22 »

Tlačítka Edit jsem si všiml, ale nezkoumal jsem, co se pod ním skrývá. Rasu a povolání mám obvykle jasnou hned a u statistik jsem zvyklý klikat tak dlouho, dokud mi něco příhodného nepadne. Mě to taky takhle přijde přirozenější. Hlídám si akorát velikost řídících statistik, aby byly přiměřené k zamýšlenému povolání a to mi stačí. Určitě to nemusí být max. hodnoty apod. Koukal jsem právě, že pak budu moci mít až dvě další postavy navíc, takže ty případné nedostatky vykompenzují.

Chvilku jsem zvažoval, že bych vzal druida, družina bez léčitele u mě prostě nepřipadá v úvahu, ale pak jsem si vzpomněl na ty nemrtvé a nechtěl jsem riskovat :) Trochu počítám s tím, že maximální level nebude příliš vysoký, tak jsem to zvolil rovnou jako multiclass, abych si uchoval fyzickou převahu. Paladinů už bylo dost :D, takže to tentokrát vyhrála hraničářka. Čisté bojovníky úplně v oblibě nemám. A když už vím o těch dvou dalších postavách, tak se ani nijak nestrachuju o mága a zloděje, ty mi doufám hra přihraje sama :) Musím přiznat, že mě z počátku ovlivnil výběr jen dvou postav a za takové situace bych prostě mága nikdy nevzal. Já to s nima opravdu moc neumím.

Začátek byl dost hektický, takže jsem se snažil udržet alespoň nit. Mě právě přišlo, že ten vrah zabil manželku a Lord Dhelt byl vážně zraněn. Jako bude to pro mě drsná rozcvička, ale já bych se jinak k angličtině asi nedokopal. Určitě budu místama kecat, s tím počítám. Atmosféra se mi jinak líbí a právě ta vsuvka Eony byla perfektní a hlavně trefná.

GOG verzi používám též, akorát mě to hodilo nějaké nesmyslné hodnoty cyklu apod. Budu to muset nabindovat na custom config. Jinak jsem to měl ve fullscreenu a asi to taky srazím a upravím velikost okna přes render. Pohyb bude trošku oříšek, ale to je doufám jen tím blbým cyklováním. Riva mi šla jinak v pohodě a ta má tuším ten samý způsob vykreslování pohybu.

S tím krátkým mečem mě napadá akorát konflikt přesvědčení, pokud to není něco úplně obyč. Jinak by měl paladin být schopen používat vše.

Rozestavení si zapamatuju, to zní i logicky. Otrava mě netrápí :) Ale jo, máš pravdu, NWN už byla v tomhle ohledu hooodně přívětivá :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Březen 26, 2017, 11:35:37 »

No ty videosekvence nejsou klikací, takže já vždy mačkám Ctrl+F5 a pak se na to zpětn podívám a případně dopřeložím :) Stejné to je i při rozhovorech s NPC. Zatím bylo vše dabované překvapivě, ale taky až to NPC dořekne, zmizí její text a zůstanou akorát volby odpovědi/otázky hráče. Takže já opět típu obrazovky hned na začátku rozhovoru a pokdu to nestihnu sjedu kurzorem mimo dosbox okno a mrknu na obrázek :) Jistota je jistota.

Vybavil jsem jednu najmutou postavu, jenž je fighter/mage/thief lukem, dal jí 8 šípů do toulce a už je možné z luku střílet. Bohužel šípy je nutné podobně jako v EoB sérii sbírat...A navíc na tu dálku je občas problém se trefit, šíp letí rovně a když se vzdálen cíl míhá, poskakuje, kolikrát vypálím 2 šípy než to zkalibruju.

Hudba ale je fakt příznačná. Občas se ozve ďábelský smích, občas skřeky lidí a stvůr ačkoliv jsem třeba v místnosti, což tedy přidává silně na atmosféře. V noci to asi může být zážitek :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Březen 26, 2017, 12:00:51 »

Asi to budu dělat taky tak, jen musím uvolnit místo na disku. Mám tu strašně moc věcí z odehraných M&M apod.

Zrovna koukám do tabulek a druida bych ani neudělal, on v Ravenloftu prostě není :) Podle přehledu kouzel je maximální úroveň kouzel 6, takže tabulky levelů povolání jsou nejspíše naddimenzované (ty jsou do levelu 20). Překvapilo mě ovšem, že u hraničáře žádná kouzla nejsou, ale to je asi dáno absencí druida a jeho repertoáru. Má však všechny oblíbené výhody boje nablízko - nepenalizovaný dualwield. Manuál je jinak dobrý, hezky stručný a jasný.

Prozatím si prohlídnu důkladně UI a ty ruiny :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Březen 26, 2017, 14:09:58 »

No, bude to chtít trénink, pohyb mi zatím moc nejde. Mám i takový divný pocit, že se mi den a noc střídá příliš rychle.

Do ruiny naproti jsem doběhl a povedlo se mi přespat a doplnit HP. Poté jsem se vydal vymlátit vlky kolem. Ulgar je docela držák, zato Eona je slabší. Započal tedy nerovný boj s vlky a učení metodou pokus/smrt. Omylem jsem se před prvním spánkem nenaučil žádná kouzla a jak jsem za chvilku zjistil, možnost bezpěčně přespat, tu není žádná samozřejmost! Zkusmo jsem proběhnul do další oblasti (vypadá to jako spojovačka), ale Eona se pár bojů předtím odebrala do věčných lovišť, takže ani to nebylo ideální řešení.

V současné chvíli jsem tedy tak trochu v patové situaci, ale taky si říkám, že tu první oblast možná nepůjde vyčistit jen tak na jeden zátah. S náhodnými přepadeními během spánku mnoho nenadělám, ale to co je venku, bych mohl vymlátit postupně a zkusit přespávat ve spojovačce do další oblasti, kde mi to přijde bezpečnější. Na druhou stranu, zabíjení vlků (worgů) nese docela dost XP, takže přepadení během spánku zas tak špatná nejsou :)

Chybí mi akorát nějaký ukazatel času, vůbec netuším, kolikátý je den a kolik je hodin.

Edit: ha, je to tak :) Proběhl jsem na přilehlou cestu a tam bezpečně přespal. Cestou z oblasti jsem narazil na pozůstatky nějakého hrdiny, takže jsem je pečlivě sebral.
« Poslední změna: Březen 26, 2017, 14:23:34 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #7 kdy: Březen 26, 2017, 15:22:32 »

Možnost bezpečného přespání je v té ruině, ale musíš tam jaksi něco najít, co ti docela významně pomůže!
Já tu první oblast čistil tak, že jsem po pár soubojích šel odpočívat a pak zkoušel vždy potvory ničit z dálky kouzly a teprve pak na blízko. A po soubojích honem spinkat. Určitě bych se nepouštěl dál, dokud tu první oblast nevykostíš. I když tam je určitý rewpawn, takže ti vlci tam budou tak nějak pořád.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Březen 26, 2017, 15:46:55 »

Zatím jsem v tý ruině nic nenašel, byť mi automapa píše vstup, ale nevadí, po práci tam zamířím znovu, už jsme 3 :) Nakonec jsem to udělal přesně tak, jak jsem předtím popsal. Prošel jsem nejprve celou Svalich Road South a pak jsem vyčistil Svalich Woods.

Na cestě jsem na jihu narazil na zavřený vstup do nějaké pevnosti, což mi Ulgar okomentoval a navrhl raději otočku a na severu jsem pro změnu narazil na přepadovku banditů. Jeden ze zlodějů se poté vzdal a tak jsem ho nechal jít. O kus dále na sever začíná asi další část cesty, kde stojí zdejší obdoba cikána (Vistani). Místo pokračování na sever jsem proto sešel zpět dolu a začal se Svalich Woods. Klíčová v něm byla JV část, která byla dobře hlídána gobliny a vlky (na respawn jsem už narazil) a kde byl vězněn bojovník Fhalken. Kolem je plno výbavy, takže není problém ho hned vyzbrojit.

Zabralo mi to celé dost času, protože těch odpočinků bylo opravdu mnoho. Nakonec už mi to začalo jít lépe od ruky, občas jsem sundal vlka jednou ranou. Eoně jsem dal do druhé ruky dýku, což taky trochu pomohlo. Blbé je akorát to, že potvory mají tendenci chodit do strany a já se nestačím natáčet, jinak by to bylo asi více v pohodě (dost překáží i stromy). Naštěstí si mohu vypomáhat při léčení kouzly, což mi ušetřilo kus času. Eona mi poskočila na level 6. Teď tedy jen lépe prozkoumat ty ruiny.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Březen 26, 2017, 16:46:27 »

Určitě se vrať, protože tam je skrytý vchod do podzemí. Je třeba prohledávat zdi a je to pěkně špatně vidět :) V téhle hře se vyksytují totiž tajné spína/tlačítka. Já už narazil na 2 (druhé u Svalich Route) v jiné podobě.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Březen 26, 2017, 17:13:41 »

Nastavil jsem si nakonec render na normal3x a hlavně přestalo svítit sluníčko, takže spínač jsem pak snadno identifikoval. Při rychlém průletu bych ho určitě minul, ale když jsem zůstal stát, tak mě to trklo hned. Spínač na cestě jsem našel mnohem jednodušeji, protože o tom mi pověděl onen ušetřený bandita a Ulgar se mi při průchodu kolem zahlásil, takže už jsem věděl, kde mám začít hledat. Normálně by mě to ale nenapadlo. Jsou to haldy zdí, jedna jako druhá, to aby člověk fakt prolézal každou část :D Akorát ty banditi za ní, nic příjemného.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Březen 26, 2017, 17:19:41 »

No mně přijde, že nepřátelé se hýbají k družině po těch krocích a někde prostě neprojdou přímou trasou přes stromy a jiné překážky. Čehož jsem využíval a z dálky je ostřelova bud kouzly nebo lukem a taky jsem po nich házel šutráky :)

To už jsi ale asi dál než já! Já teprve vešel do té vesnice a tam je to pro mě docela peklo.

Render na normal3x jsem nastavil, ale vůbec to nereflektovalo, musel jsem to řešit přes ten parameter originalwindowsize.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Březen 26, 2017, 17:25:25 »

Kdepak, stojím u toho cikána. Trošku mě zbrdilo přenastavení DOSBoxu, protože jak je v defaultu vypnutá konzole, tak nefungujou klávesou zkratky. Teprve on mi o vesnici poví.

Házení kamenů je dobrá vychytávka, já myslel, že je to munice do praku :) Jinak máš pravdu, oni chodí jakoby v tom gridu, ale někdy se nastavím tak hloupě, že je mám ze šikma a už se mi to blbě rovná. Je to o zvyk, ale krokování mi v tomhle taky nevyhovuje. U něj mi chybí otáčení na místě. To už je fakt lepší volný pohyb.

Hm, render nefunguje, bylo mi to divné, že mi to přijde stejně velké, tak leda opravdu resize okna.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Březen 26, 2017, 21:39:21 »

Teď koukám, že postavy ze Strahd's Possession půjdou naimportovat do Stone Prophet, to je výborné zjištění ... tedy, spíš závazek :D Nemyslel jsem, že tak brzo po Realms of Arkania vstoupím do další n-tologie. Dnešek musím hlavně uzavřít konstatováním, že tak často už jsem hezky dlouho neumíral. Ještě že Ravenloft má tolik save pozic a můžu ukládat prakticky kdekoliv.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Duben 19, 2017, 00:32:31 »

Po pár týdnech pauzy jsem se vrátil zpět k Ravenloftu, doufám, že jsem dal Richmondovi dostatečný náskok ;) :D

Naneštěstí jsem si ještě nepořešil místo na notebooku, ale dostal jsem se alespoň k poladění DOSBoxu. Scaler normal3x opravdu usilovně odmítá s velikostí obrazu hýbnout dále, což je trošku problém, ale není to tak zcela neřešitelné. Originální rozlišení hry je standardních 320x200 pixelů, nastavení scaleru na normal2x z toho udělá již přijatelných 640x400. Normal3x by z toho měl analogicky vytáhnout 960x600, ale to právě nejde. Musel jsem to tedy obejít změnou velikosti okna:

- v dosbox.strahd.conf je potřeba upravit položky windowresolution a output:

windowresolution=960x600
output=overlay

Velikost okna se díky tomu nastaví na plných 960x600 pixelů a uvnitř se roztáhne obraz z původně zvětšeného rozlišení 640x400 (scaler může klidně zůstat nastavený na normal2x). Není to úplně ideální řešení, ale rozdíl je patrný spíše až při přímém porovnání obrazu se screenshotem (ty to típe právě v rozlišení 640x400).
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: [1] 2 3 ... 7