Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:27:40
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Anvil of Dawn  (Přečteno 13484 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Anvil of Dawn
« kdy: Březen 22, 2017, 22:43:11 »

Vím, přeskakování z hry na hru není zrovna ideální, ale NWN2 se mi blíží ke konci (s datadiskem zatím nepočítám) a Mass Effect: Andromeda je taky ve hvězdách ... objednávka se mi nějak zpozdila. Když už jsem se v mezičase vrhnul na The Keep, tak mě napadlo, že by nebylo od věci se podívat na hru, na kterou už se pár let chystám a těším a tím jsou Anvil of Dawn.

Dneska by někteří asi s přehledem Anvil of Dawn zařadili do žánru RPG, vždyť to vlastně splňuje veškerá kritéria ... anebo ne? ;) Dobrá, nebudu do toho rýpat, ono je to na jednu stranu těžké. Jako RPG se dá definovat dneska cokoliv. Před nějakými 17-ti lety jsem ještě jako majoritní hráč akčních her zadefinoval rozdíl mezi RPG a čistokrevnou akcí tím, že u čistokrevné akce záleží jen na vaší šikovnosti, kdežto RPG jde naproti i těm méně zručným ;) Ono jim totiž pomůže skrze vývoj postavy. A za tímhle si prostě u akčních RPG stojím. Základem RPG je obecně zvládnutý a smysluplný rozvoj postavy. Pokud mi hra, jako v případě ME, umožní hrát čistě akčním stylem a na nějaké RPG prvky prdět, pak je to přinejlepším akční RPG, pro mě osobně spíše více akce. Ono i to akční RPG je ošemetné a může vás za chybu drsně potrestat. Já vím, doba se změnila, ale já nikoliv, já na to prostě budu stále pohlížet optikou "své" doby. O combat jako takový tu opravdu nejde, jde o ty mechaniky za ním.

Ale zpět ke hře. Na úvod mě docela zamrazilo, nenašel jsem způsob, jak zapnout titulky a přitom hra je v úvodu docela ukecaná. Nicméně jsem za chvilku zjistil, že dabing je opravdu perfektní a dokážu udržet kontext. Sakriš, opět prostě musím vzpomenout, jak jsem svého času podobné hry zavrhl a pak se divil, proč všichni kolem mě ovládají angličtinu lépe :) Ono je něco jiného vidět zároveň titulky a něco jiného být závislý čistě na dabingu. Vzhledem k mému věku a hlavně zaměstnání je to asi ostuda, ale holt ono pokud vás nic nenutí, nemáte nad sebou ruku s napřaženým bičem, pak to prostě takhle dopadne :D Ale Anvil of Dawn mě opravdu potěšil. Donutil mě poslouchat a jsem v obraze. V tomhle prostě některá herní studia obdivuju, že si dali opravdu záležet na tom, aby tomu rozumělo co nejvíce lidí.

Cvičmo jsem si vybral něco za způsob amazonky a prošel pár místností. Je to trošku o zvyk, ale docela zajímavé bylo zjištění, jak moc se to UI podobá "modernějším" hrám z přelomu milénia. Ano, vzpomněl jsem si v jednu chvíli na Wizards & Warriors. Věc, která je ovšem pro tyhle kousky vždy specifická, je midi-hudba. Je jedno, na jak novodobou hru koukáte, když má identický vizuál, ale hudba 90kových her je prostě něco, co dneska umí málokdo.

Zítra pravděpodobně dokončím základní kampaň NWN2, takže víkend se nejspíše ponese v duchu Anvil of Dawn a hezky na notebooku, v pohodlí na gauči :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Anvil of Dawn
« Odpověď #1 kdy: Březen 25, 2017, 15:45:43 »

Hm, tak jsem se k tomu nakonec dneska nedostal. Od rána tu mám nějak roztahanou práci, ale alespoň jsem si v průběhu včerejška pročetl část návodu.

Na otázku, zda-li je Anvil of Dawn RPG, už odpověď znám ;) Celá ta nejistota vznikla před pár lety, kdy jsem přetvářel katalog her, za nimiž stálo New World Computing (jako vývojář nebo jako vydavatel). V té době jsem hru bez vší pochybnosti zařadil mezi dungeony. Znejistil mě však svého času jeden celkem dlouhý gameplay, který nápadně připomínal jiné akční počiny se středověkou tématikou. Opravdu něco na způsob, jako když se s Warriorem pustíte do Hexenu. Za celou dobu ani náznak vývoje postavy apod. S tím jsem to odložil a nyní se k tomu vrátil.

Předchozí příspěvek tedy opravdu nebyl jen o obecnosti kategorie RPG a jejího škatulkování, opravdu jsem to myslel vážně, že bych Anvil of Dawn ze škatulky "dungeon" vykopnul :) Ostatně Andrej Anastasov ve SCORE č. 25 napsal: "Vývoj skopností na základě zkušenosti zde prakticky neexistuje, což úplně popírá základ RPG jako takový." Andrejovu češtinu prosím omluvte, je to doslovný přepis. A je to fakt, vývoj postavy probíhá trochu odlišně a to včetně nárůstu zdraví a many. Zrovna ty dvě poslední položky považuju za jednu z klíčových věcí. Levelup postavy by měl být kvantitativním měřítkem růstu a většina mě známých systémů k tomu automaticky používá nárůst zdraví (many).

Některé hry, jako třeba Dark Messiah of Might and Magic, mají perfektně zapracovaný systém vývojového stromu, fungují dokonce na základě XP vs zkušenostní body, ale postava jako taková se (vnitřně) nevyvíjí. Je to prostě 3D akční hra s "bonusy". U Anvil of Dawn mě však zastavila existence primárních atributů (statistik). To je druhý pilíř, který považuju za základ vývoje postavy. Klidně může být jednoduchoučký, jako u nedávno dohrané The Keep, ale to úplně stačí. Je to prostě forma vývoje postavy a je jedno, jestli vám množství HP a many rozděluje primárně levelup (např. D&D, DSA apod.), nebo to máte pod kontrolou volbou velikosti statistik, jako zrovna u Anvil of Dawn.

Pro mě je spíš rozhodování obtížné v tom, že sám jsem do éry RPG vstoupil v době končící slávy AD&D 2 a vůbec plno systému vycházelo z D&D. Vyjímkou nejsou ani Might and Magic. TES systémy taktéž operují se zdravím za levelup a tak by se opravdu asi dalo pokračovat dále. Nicméně Anvil of Dawn je podle všho opravdu dungeon ;)

Jinak pokud jde o samotné hraní. Trochu mě zarazily vzkazky o délce hry, čekal jsem něco kratšího, takže tu odehrávku za víkend beru zpět :D Budu rád, když se k tomu dostanu zítra.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Květen 09, 2017, 17:18:48 »

Dneska jsem se po drobné oklice přes Ravenlofty a Menzoberranzan vrátil zpět k Anvil of Dawn :) Pojal jsem to jako úplný začátek, včetně výběru nové postavy. Ale na úvod jen pár drobností k hře samotné.

Anvil of Dawn vyšel v roce 1995, tedy ve stejném roce jako Ravenloft: Stone Prophet. Zadavatelem hry ovšem nebyli SSI ale New World Computing. Nejsem si jistý, jak moc volnou ruku Dreamforge měli, ale úvodní slovo v manuálu a vysvětlení vzniku světa, lidí a boj elementů, evokuje zápletku s elementy v Might and Magic ;) Příběh si však jde svou vlastní cestou.

Hra začíná na sklonku éry pokojného soužití, kdy se bůh zla rozhodne tuto idylku zcela zničit a přes velkou trhlinu do zemí Tempestu vnikne armáda tajemného warlorda. Kreatury nezměrné síly, obdařené silnou magií. Warlord a jeho armáda jsou prakticky nezastavitelní a tak je královna nucena svolat koncil a hledat řešení. V tu chvíli přichází řada na mě jako hráče, abych si vybral svou postavu.

Výběr jsem nakonec přehodnotil a vzal jsem hned druhou ženštinu v pořadí - Foxwen (samozřejmě jsem si jí přejmenoval). V principu je to částečně jedno, protože jde hlavně o portrét a hlas, na který to má vliv, neboť body do vlastností lze přerozdělit dle svého uvážení. Pak jsem se ale dočetl, že konkrétní výběr postavy má vliv na zakončení příběhu, který je pro každou postavu trochu jiný. Po výběru postavy padne ještě pár slov a začíná samotná hra.

Hned v úvodu mě probudil sluha a sdělil mi, co bych si mě jít následně vyřídit. Rozhraní pro rozhovor vypadá podobně jako v RoA, jednotlivá témata se pak otevírají postupně. Promluvit si lze prakticky s každým, byť u stráží se dialogové možnosti často shodují. Od dvorního mága jsem si jako iniciační kouzlo zvolil něco z magie vody a od zbrojíře jsem si vyzvedl sekeru. Dovednost sekyr je společná s kladivy, takže jsem chtěl s tímto tréninkem začít co nejdříve (postava nedostává klasické zkušenosti do vlastního levelu, ale levelují přímo dovednosti). S tímto jsem se konečně vypravil za dvorním mudrcem Azariahem.

Ono nejde nikoho minout, protože cesta k Azariahovi je čistě lineární a mudrc stojí opravdu na konci samotné cesty :) Bylo trošku překvapivé, že jsem se nevydal do boje přímo, ale Azaria mi naznačil, že warlord má v hradě špehy a bylo proto nutné připravit plán, který by zůstal utajen. Mým cílem je Dark Lantern a její magie. Hrad jsem opustil portálem v podzemí, který mě přenesl za hranice bojové linie warlorda, do malé pevnůstky Lorda Gryphona. Vítězství lze dosáhnout jedině tak, pokud zničím warlordovu magii. Ve sklípku jsem našel uvězněného Lorda Gryphona, který ale naneštěstí umíral. Předal mi svůj prsten, kterým se mám prokázat u jeho přítele Parsafala.

První patro pevnosti je bojovou rozcvičkou. Hra umožňuje jen krokování a je tomu plně přizpůsobena. Je to znát i na grafice hry, která je nyní detailnější a taková čistější (jasnější, zřetelnější). Stone Prophet je přeci jen zatížený nutností renderingu, kdežto Anvil of Dawn může používat předrenderované části grafiky. Poměrně zajímavé jsou "okrajové" přechody při pohybu postavy. Nejprve jsem si myslel, že se jedná o grafické artefakty, ale pak jsem se dočetl, že do pohybu je vložena krátká animace, což bude nejspíše ono. Postava sice krokuje, ale vše ostatní je realtime. Někdy mě však takhle animace právě díky tomu zmátla, protože na okraji obrazu občas zachytíte koutkem oka scénu, u které nepoznáte, co představuje.

Další věcí je otáčení postavy na místě, kdy občas dochází taky k docela zajímavým jevům. Jakmile se dostanete do úhlu 45° při přechodu, občas to obraz docela zdeformuje, takže když se třeba postavíte souběžně s chodbou, ve které se kutálí velká koule a otočíte se vodorovně se směrem pohybu koule, tak kolem vás místo pravidelného tvaru proletí takový zpotvořený útvar. U statických objektů to samozřejmě nedělá, ale u těch dynamických to někdy mate. Kolikrát jsem se kvůli tomu otáčel v domnění, že jsem napaden z boku.

Souboje tu mají svůj analog obkročáku, stačí na potvoru zaútočit a ve chvíli kdy se napřáhne, tak couvnout. Vyhnete se tím ráně a hned poté stačí zase přiskočit, seknout atd. ... Šetří to spotřebu lektvarů a léčivého kouzla. Na tohle přijdete poměrně rychle. Jen občas se mi zatím stalo, že jsem neměl možnost podobného taktizování. Útočná kouzla jsem zatím nezkoušel, magie je totiž docela pomalá. Postava nejprve vykreslí efektní runu a teprve poté se s malým zpožděním sešle kouzlo. Celkové zpoždění je však ve výsledku dost velké a při boji zblízka nevýhodné. Nijak mě to ovšem nevadí, magii zatím používám opravdu jen k léčení (zdraví a mana se postupně regenerují samy, takže by se postava neměla dostat do úzkých např. při absenci lektvarů).

Napadení z boku, které jsem zmínil o odstavec výše, tu naštěstí nehrozí. Překvapilo mě dokonce, že útočí jen ti nepřátelé, na které se díváte. Pokud máte třeba další nepřátele za sebou, tak ti čekají, až se k nim otočíte. Do té doby jen stojí. Ti mimo dohled dokonce někdy úplně opustí scénu a jdou se procházet jinam :)

Ovládání hry je celkem intuitivní, je zde dokonce několik prvků z Ravenloftů, jako je třeba rozšiřující vak do inventáře. Inventář mi přijde neomezený, věci se do něj dají házet zcela libovolně, takže si v klidu můžete zaházet klíče apod. nějakým balastem, ale postava má omezenou nosnost, takže to přeci jen limit má. Určitě potěší realtime automapa, která je nyní navíc detailnější a snadněji se s ní manipuluje (obraz lze nyní posouvat pouhým tahem myši). Další věc je deník, do kterého se automaticky zaznamenávají všechny příběhové věci, tedy i směr, kterým se má postava ubírat. Zatím mě mate jen množství různých speciálních předmětů, které slouží jako různé bonusy, jak jsem se pak dočetl. Je to takový analog hůlek, svitků apod.

Zpracování pevnosti Lorda Gryphona je výborné, jsou tu sice jen hrátky s klíči a nášlapnými plošinami, ale překvapily mě typy pastí, obzvláště ty magické a hrátky s velkými koulemi, mezi kterými je potřeba vykličkovat. Dá se to v pohodě stihnout, hra běží jakoby na takty, které odpovídají plynulosti krokování, takže v pohodě stihnete i otáčení postavy. Jen prostě nesmíte vypadnout z rytmu :)

Problém mám však jiný a tím je zatím atmosféra hry. Od počátku až do kompletního prolezení pevnosti uběhly 2 hodiny, z toho 1,5 hodiny padne na samotnou pevnost. Jenomže v pevnosti jsem jaksi ztratil motivaci pro postup vpřed. Tohle všechno už jsem několikrát viděl, precizní zpracování hry ještě prostě není všechno. Ale na obhajobu hry musím hned dodat, že jsem byl ráno docela unavený, což taky sehrálo s svou roli. Nyní mě čeká cesta z pevnosti ven, kam jsem zatím jen nahlédl a vypadá to, že mě čeká kousek průchodu po povrchu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Květen 09, 2017, 18:36:35 »

Vylezl jsem z pevnosti do zdánlivě venkovního prostředí, které sice nefunguje tak, jak jsem si myslel, ale překvapilo mě na něm něco zcela jiného. Ve skutečnosti jde o 3D mapu, ve které se přesunujete mezi jednotlivými lokacemi tím, že se vydáte po vybrané cestě a hra vás sama formou animace přesune na další křižovatku. Mapu si lze zobrazit i ve 2D a pomocí kurzoru si prohlédnout, co se kde nachází.

Pevnost Lorda Gryphona je ta třívěžičková bílá stavba poblíž moře. V moři na východ od ní se nachází lokace Dark Lantern, ale tam se nedostanu, protože neumím plavat, čímž se na scéně objevila klasická komplikace a nyní budu tradičně hledat způsob, jak to moře překonat :D Každopádně mapa ukázala, že Anvil of Dawn opravdu nebude krátká hra.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Květen 09, 2017, 22:20:55 »

Možnosti cestování jsou z počátku docela omezené a cesta vede do Underground City, což je taková větší křižovatka, odkud se pak dá vydat do několika dalších směrů. Město je docela velké a plné potvor, která vznikly díky magii warlorda, o čemž mi pověděl jeden polopřeměněnec na počátku dungeonu. Krom něj jsou tu ještě další dvě NPC, se kterými si je možno pokecat. Docela mě překvapilo, jak je hra upovídaná, čekal jsem spíše jeden boj za druhým.

Ve městě jsem sváděl z počátku docela tuhé bitvy, ale pak se mi podařilo najít válečné kladivo, které je přeci jen lepší, než ta základní sekerka. Ani obourukost to totiž nijak nevytrhla (pokud jí hra vůbec využívá). Nějakou chvíli trvalo si zvyknout na změnu rytmu, protože proti tu hrají dva faktory - cooldown mezi akcemi a rychlost protivníka. Z takových 20% jsem se ráně nedokázal vyhnout - nestihl jsem couvnout. Lektvary zdraví jsem ale přestal skoro používat, ono se to dá nakonec přeci jen uhrát i na té hraně. Problém bojů je hlavně to, že často míjím, takže začátek hry má pomalý nástup. Krom kladiva mi pomohl i náhrdelník s +1 k síle.

Dungeon má očividně minimálně dvě patra, to první mám skoro celé hotové, ale do dvou míst mi chybí klíč, takže budu muset nejspíše sestoupit níže a hledat dále. Bylo by optimální, kdyby vše potřebné bylo hned v rámci daného patra, ale to je jen zbožné přání :) Smůla je v tom, že potřebný klíč jsem měl, ale na patře bylo více stejných zámků, takže jsem s ním otevřel něco méně významného a na to zřejmě podstatné už mi nezbyl klíč (klíč po použití zmizí).

Pocit ze hry už je o něco lepší a z pohledu hratelnosti mi hodně pomáhá automapa, která mi na odkrytých místech zobrazuje živé potvory a to i ty, které jsem sám nezahlídl (např. v zamčených domech). Díky tomu jsem se mohl lépe připravit na střet. Přijde mi to lepší než nadmíra loadů, která by bez toho přišla. Typ potvory to neukáže, ale vědomí nebezpečí stačí samo o sobě. Poměrně velkým překvapením pro mě bylo, že velké koule je možné z původního směru vychýlit a dát jim nový směr. Dá se toho samozřejmě využít jako pomocníka v boji, kdy necháte potvoru stát v dráze koule, ale asi díky tomu přijdete o možné zkušenosti, takže je to spíše jakási nouzovka. Podobně kouzelné pasti.

Velikost dungeonu se dá odhadnout podle velikosti plátna automapy. Underground City je opravdu velké, na počátku bych rozhodně neřekl, že ho budu procházet 2 hodiny! Je tu pár rébusů pro zpestření, ale jedná se vesměs o hrátky s nášlapnými plošinami, tedy maximálně dojde na test kombinací. Je to ovšem milé zpestření v tom množství bojů. Trochu se obávám, že podzemí města bude stejně velké :)

Dohromady mám za sebou tedy 4 a 1/4 hodiny a zbraňová dovednost se pomalu blíží k levelu 2. Inventář mám přecpaný k prasknutí, asi bych měl začít přemýšlet o probírce ;) Zůstalo mi i pár nezodpovězených otázek ohledně gameplaye, ale to chce čas. V boji jsem si třeba všiml, že hra asi se staminou pracuje ve smyslu výdrže útoku, takže pokud dojde stamina, útok výrazně oslabí. Pár inkasovaných úderů mi také přidalo pár negativ, takže občas mi naskočí v herním okně nějaké hlášky o omezeních. Mě osobně to moc neomezuje, ale bylo by dobré si ty závislosti dát dohromady. Uvidím zase zítra.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Květen 12, 2017, 15:49:04 »

Zítra se nekonalo, musel jsem si dát pár dní oddych :) Nicméně po dnešním ránu mám za sebou bez 5 minut rovných 6 hodin a hned na úvod přiznám, že jsem začal být místy mírně rozčarovaný a opravdu to není jen únavou.

Po minulém příspěvku jsem si konečně přečetl Andrejovu recenzi ve Score celou a byť s ní jako celkem nesouhlasím, ohledně atmosféry v dungeonech mám podobný pocit, ale za to můžou krom obsahu i určité mechaniky hry. Za chvilku se k tomu dostanu.

V Underground city jsem poměrně rychle narazil na limit kam dál. V podzemí je totiž hned v úvodu zával, přes který jsem zprvu nenašel způsob, jak ho překonat. Obejít nijak nešel, takže bylo jasné, že ho musím nejspíše nějak odstranit. Ve městě jsem našel podivnou trumpetu, která umí způsobit malé zemětřesení, ale k ničemu mi to nebylo. Pokrčil jsem proto nakonec rameny a vydal se zpět k oběma uzamčeným domům ve městě a cestou si ještě jednou popovídal s oběma NPC (dívkou a impem).

Dům zamčený na klíč byl jasný, ale pořád mi vrtalo hlavou, co po mě chce ten podivný zámek u druhého domu. Kamenný symbol je nic neříkající věc, ale preventivně jsem začal přerovnávat inventář až jsem z něj zázrakem vytáhl kamenný Ankh :D Uvnitř domu mě čekalo ještě pár hrátek s různými kombinacemi páka vs plošinka, abych si otevřel všechny dveře, ale odměnou mi byl klíč k druhému zamčenému domu a hodiny s efektem zastavení času (ty samé jsem našel ještě v druhém domě).

S cestou dále mi pomohlo opětovné pročtení deníku a souvislost s rozhovory. Impa je potřeba překvapit ve spánku, tedy vlastně ho nebudit vůbec. K tomu se perfektně hodilo kouzlo zastavení času z hodin, kdy jsem "odhlučnil" nášlapnou plošinku u dveří do místnosti s impem. Ten si dál snil svůj sen a mě se podařilo z jeho snu odečíst užitečné kouzlo ochrany proti ohni. Zbývalo tedy už jen podzemí města.

Mapa podzemí je dle velikosti plátna poměrně malá, ale stále nebylo jasné, co se závalem. Během přemýšlení jsem si otevřel inventář a jen tak si klikl na přehled kouzel, abych se právě podíval, co jsem od impa vlastně získal. Padlo mi však do oka jiné kouzlo, kterého jsem si v herním rozhraní hned napoprvé dobře nevšiml - vypadá jako zednická lžíce ;) Tohle kouzlo umí odstranit některé stavby a pro zával je jako dělané.

Hned za závalem byl otec dívky z města, který tu hledal zvláštní drahokam. Za svou záchranu mi dal speciální amulet, který mi s hledáním kamene má pomoci. A v tu chvíli začala dvouhodinovka nudy ...

Závalů je v podzemí mnohem více, takže kouzlo na odstranění překážek bylo potřeba každou chvilku. Jenomže kouzlení tu silně znepříjemňují dvě věci. Některé úseky chodeb (viz růžové chodby na obrázku níže) vysávají manu. Není radno na nich otevírat ani inventář, protože to se počítá jako krok. Řada chodeb je tu navíc čistě jen pro zmatení a celkem se v podzemí nic význačného nenachází. Druhou komplikací je zdejší potvora - šašek. I ten umí svým kouzlem vysávat manu. Přes hodinu a půl čistého času jsem v dungeonu jen prostál a čekal na doplnění many regenerací, která je opravdu pomalá.Na konci jsem sice přišel na to, že bylinky ve hře neslouží k přípravě lektvarů, ale jejich konzumací se doplňuje mana, jenomže ono to taky není žádné terno a je lepší si je schovávat. Stihl jsem si tak v pohodě udělat kafe a vypít urologický čaj ...

Tímhle mě hra dokonale ubila. Smyslem hraní je přeci hrát a ne dlouhé minuty čučet na monitor se založenýma rukama a čekat, než se ukazatel many patřičně naplní. Veškerá atmosféra dungeonu byla ta-tam. Když už to patro není zbytečně rozvláčné, tak si prostě vývojáři najdou jiný způsob zdržení, otázkou je, který z nich je horší. Když si uvědomím, že bych měl hru rozehrát znovu, tak už mám přesně to své místo, které by mě od toho odrazovalo. Pořád si ale k tomu říkám, že Undeground city možná nebylo to správné místo pro začátek, na to je nějak podezřele tužší. Je tedy možné, že jsem měl být nejprve někde jinde, kde bych získal něco, co by mi tuto pasáž "vylepšilo". Anebo taky ne :D

Po tom všem jsem málem zapomněl, co jsem s otcem dívčiny vlastně probíral, takže jsem vzal darovaný amulet do ruky a ještě jednou se vydal projít celý dungeon, jestli se někde něco nestane. Klikání na amulet je bezpředmětné, nakonec se ukázalo, že jeho držení v ruce způsobí jen to, že Heartstone se zviditelní na jedné ze stěn na jihu. Jakmile jsem ho sebral, amulet zmizel a spolu s ním i otec a nakonec i dcera. V tu chvíli jsem pochopil, že jsem nejspíše splnil klíčový úkol hry.

Na řadu přišla další fáze hry a to najít cestu po povrchu dále. Ke stromu na severu to nejde, je tam rozbořený most. Kolem mostu na východ vede cesta k mlýnu (?), ale tu mi zatarasil veký kámen, s nímž nehnu (vlastně na konci dopoledního hraní mě napadlo, že přesně kvůli tomuhle byla v Undeground city ta trumpeta, budu jí muset tedy při další cestě kolem vyzkoušet). Na východ z města vede cesta k moři, ale opět mi vadí voda - naproti je vidět nějaký vrak, kam se asi časem budu moci dostat. Zbyla tedy jen cesta na západ, která vede k bariéře a SZ k mostu, kam se ale dostat nedá. V jednom zbořeništi jsem našel obchodníka, který mi prodal runu do oltáře zdraví, což je mimochodem užitečná věc. Oltářů jsem zatím našel dva typy, jeden za příslušný předmět doplňuje manu (symbol jing-jang) a druhý za runu zdraví. Protože k mostu jsem se nedostal, vrátil jsem se o kousek zpět a vešel do The Barrier.

Málem bych zapomněl, když jsem opustil Undeground city, vyskočila na mě následující volba:

Doposud jsem si myslel, že zkušenosti se získávají jen k té dovednosti, která se používá, ale ono se to nakonec přičítá do společného poolu a volné body si hráč přiděluje sám. Proto se růst levelu zbraní v Undeground city na boji nijak neprojevil :)

The Barrier je jednopatrový a troufnu si tvrdit středně velký dungeon. Není ani moc tuhý. Zdejší potvory tvoří barbaři, což je analog vojáka z pevnosti a opolidé. Opolidé zde mají svého uvězněného krále, díky čemuž jsou nuceni poslouchar příkazy warlorda. Král mi za pomoc se svým osvobozením slíbil, že jakmile bude volný, obrátí se proti warlordovi. Původně jsem si myslel, že k odstranění magické barierý je potřeba sepnout čtveřici dobře zajištěných spínačů, ale pak jsem si všiml klíčové dírky ve tvaru ruky, takže bylo víceméně jasno. Jenomže to už jsem mezitím řešil právě tu čtveřici spínačů.

Z Undeground city jsem si přinesl sebou hezkou kupu kamenů a byl to prozíravý krok. Už ve městě se našlo pár plošinek, které bylo potřeba zatížit více kameny, ale to co nastalo v The Barrier, byl už extrém. Kvůli zmíněným spínačům je potřeba zatěžovat různé plošinky, ale vzhledem ke spotřebě zátěže jsem nakonec pendloval z jednoho rohu dungeonu do druhého a pořád něco přenášel. Ve finále si vlastně ani nejsem jistý, k čemu ta čtveřice spínačů byla a jestli to tedy za to vůbec stálo :) Každopádně pro promrhaném čase čekáním v dolech byla tohle další chvilka, kdy jsem se musel zhluboka nadechnout a zatnout zuby. Jestli to takhle půjde dál, tak to abych si časem vytvořil sklad, kam budu muset nanosit veškeré kamení, co ve hře najdu. Nejhorší je, že to pendlování obsahuje neustálé obcházení těch samých pastí dokola a opět to zbytečně zdržuje a hlavně unavuje. Hrátky s nastavením některých plošinek nejsou zrovna triviální, takže radost z objevu správné kombinace/postupu, pak nakonec zhatí podobný nesmysl, protože ten to úplně zazdí. Překombinované, to je to slovo, které mě v souvislosti s tímto napadá.

Když už jsem zmínil netrivialitu některých rébusů, zrovna západní část dungeonu skrývá extra místnost, kam se není snadné dostat. Řešení rozhodně není vidět na první pohled a ani se nedá příliš logicky odvodit. K dispozici máte jen sadu plošinek, kam se dostanete, sadu plošinek, kam se nedostanete :) a chodbu s kvádry, které však nejdou všechny rozbít (alespoň z počátku ne ;) ). Cílem je plošinka, která je za nimi (vidět je na automapě). Odkrýt místnosti za ní není povinné, ale skrývá se tu pár NPC a něco málo zásob, které jsem však nevzal.

Zatím jsem vyřešil vše, co mi hra předhodila, byť párkrát už jsem se mírně zapotil, hlavně při představě možných kombinací plošinek apod. V tomhle opravdu hodně pomáhá automapa, takže nemusím kvůli všemu běhat sem a tam, to by mě totiž už asi zabilo.

Smyslem The Barrier je otevření cesty dál v rámci venkovní mapy, protože i The Barrier je podobně jako Underground city průchozí. V cele krále opolidí je navíc další podivný úlomek se znakem (jeden byl ve městě). Anvil of Dawn tedy není primárně openworld hra, ale přeci jen hned od počátku poskytuje větší volnost v pohybu. Do The Barrier jsem vstoupil původně čistě jen ze zvědavosti, nepočítal jsem tím, že bude mít druhý východ, ale moc se mi nechce zkoušet pokračovat právě tímto směrem. Místo toho se vrátím k velkému stromu a zkusím odstranit kámen na cestě.

Jinak pokud jde o hru samotnou, i přes výše zmíněné výtky mě hra stále baví. Zažil jsem v hrách horší věci, jen mě na tom mrzí, že popsané nedostatky (horlivost vývojářů), docela kazí některé dojmy z průchodu hrou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Květen 12, 2017, 20:47:38 »

Odpoledne jsem to jen zaokrouhlil na celkových 10 a 3/4 hodiny ;) Nějak se mi moc pokračovat nechtělo. U kamene v cestě jsem si potvrdil, že trumpeta je určena přesně pro tenhle účel. Neotevře se mi však žádný mlýn, místo něj se jedná o plnohodnotný dungeon :) Kámen brání přívodu vody ke kolu, které ovládá most přes rokli pod posvátný (?) strom naproti.

Místo toho jsem nakonec vylezl druhým východem z The Barrier a dostal se tak do hor.

Na planině jsem v cestě ve tvaru kruhu objevil 4 sochy, z nichž do dvou jsem mohl umístit kameny se symbolem, které jsem předtím našel. Zbývají mi tak ještě dva. Pravděpodobně to souvisí s podivnou stavbou na planině.

Jednou z cest jsem se dostal až k umučenému muži, v němž jsem vzápětí poznal jednoho z hrdinů, který byl na počátku hry k dispozici - hromotluk. Pokusil se dostat do pevnosti dále po cestě, ale nedokázal odolat legiím kolem. Za chvilku jsem se sám přesvědčil, že následující dungeon je zatím opravdu nad mé síly :D

Při cestě zpět jsem v jednom zákoutí cesty narazil na vodopád, který ukrýval malou jeskyni. V ní jsem našel poustevníka, který mě naučil jedno prima kouzlo magie vody ... Fontánu.

Cestování po povrchu je obecně docela problematické, protože globální mapa neukazuje pozici postavy a cesty taky nejsou vždy jasně vidět. Bylo tedy spíše štěstím, že jsem na vodopád narazil.

Původně jsem přemýšlel, že bych se vrátil úplně zpět před The Barrier, ale nakonec jsem při cestě kolem Temple of the Moon zamířil právě k němu.

Uvnitř jsem hned na počátku narazil na podivný stůl, který se mnou komunikuje skrze psaní na prázdné svitky. Co téma, to je potřeba jeden svitek, takže svitky je potřeba pečlivě po dungeonu sbírat.

Zdejší potvory jsou docela tuhé, protože jsou rychlé. Zraňuji je celkem snadno, ale blbě se mi vyhýbá jejich útoku. Očividně jsem se tu objevil dříve, než jsem měl. Ta záře před potvorou na obrázku je zraňující ohnivá past. Je docela zajímavé, že potvoru do ní nalákat nelze, místo toho se před místem s pastí zastavila, jakoby věděla, co jí čeká ;)

Zítra plánuji pohnout se zase o kus dále, Temple of Moon se zatím tváří jako pohodovější dungeon, tedy až na ty potvory, díky nimž tu budu trávit extra čas čekáním na regeneraci zdraví ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Květen 13, 2017, 20:24:23 »

V Temple of the Moon jsem nakonec strávil ještě další dvě hodiny. První patro je sice větší, ale taky je méně záludné, než patro druhé. Na prvním patře jsem se poprvé setkal s dalším typem potvory, který je možná ještě horší než ty podivné zombie. Jsou jimi sovy :D

Ta potvora se dost blbě zaměřuje a znovu si to chtělo zvyknout na nový rytmus boje. Na prvním patře se jich nachází jen pár, z toho v jedné skryté místnosti je hned dvojice sov. Na druhém patře jsem se však dostal i do boje se třemi sovami a poprvé se mi ve hře přihodilo, že na mě útočil nepřítel i z boku (zezadu?). Naštěstí se dá sovám rychle zmizet z dohledu a nepronásledovaly mě, což byla jejich zásadní chyba :D Hodně mi v boji pomohlo nové kladivo, které jsem našel na prvním patře.

Hrátky s teleporty na druhém patře jsou celkem přímočaré. Pokud jde o oltáře zdraví a many, tak ty jsou v chrámu také, tudíž jsem nakonec zas takový problém s regenerací zdraví neměl. Tedy až na to, že oltář zdraví jsem objevil až na konci prvního patra, kousek od vstupu na patro druhé :) Z prvního patra se dá navíc dostat do nové lokace, jíž je Město Mrtvých.

Třetí patro bylo poněkud záludné a definitivně mi potvrdilo, že jsem tu o něco dříve, ale měl jsem kliku. Dveře se otevírají žetony, kterých jsem měl naštěstí o jeden víc, než bylo třeba. Poslední dveře pak otevírají speciální pečeti, které jsem našel v chrámu. Zůstalo mi ještě pár zajímavých věcí, ale ty tu nejspíše použití nemají. Na konci třetího patra mě čekalo Orákulum.

Orákulum je vlastně ona a je svým způsobem zástupcem bohů dobra. Rozhovor s ní mě dovedl k další možné cestě přes velkou trhlinu. Společně se svitky, na které mi magický brk zapisoval, jsem se dozvěděl zhruba o dalším postupu. V první chvíli jsem si myslel, že bych snad mohl rovnou napochodovat do míst největšího zla, ale není tomu tak. Trochu mě zmátla zmínka o The Barrier, protože mě nenapadá, jak jinak bych se k chrámu dostal, kdybych skrze The Barrier neprošel. Druhá cesta je most, ale klíč k mostu jsem našel až teď v chrámu. Třetí je pak pevnost za ukřižovaným hrdinou, která teprve opravdu vede přímo na druhou stranu, ale ta je na mě docela tuhá, jak jsem včera psal. Orákulum mi prozradila čtvrtou  cestu, tedy druhou až na druhou stranu a tou je dungeon pod stromem. Tahle cesta je prý nejbezpečnější.

Díky tomu jsem navíc pochopil, že klidně můžu napochodovat do Města Mrtvých, protože odtud už žádná cesta dále nepovede. Pak se nejspíše vrátím někam do úvodní oblasti, protože v Temple of the Moon jsem nenašel žádný disk se znakem, takže jsem očividně něco minul a v jeskyni pod stromem asi taky nebude. Druhá možnost samozřejmě je, že zbývající disky jsou úplně jinde. Mám hlavně takový pocit, že jsem se někde měl dozvědět nějakou informaci, protože zatím sbírám zajímavé předměty a nevím vlastně k čemu mi budou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Květen 13, 2017, 22:11:53 »

Dovolím si drobný dodatek, od Temple of the Moon mě hra začala více bavit, takže jsem se podíval nakonec i do Města Mrtvých. Oblast na povrchu se pravděpodobně skládá ze dvou samostatných celků, přičemž já se objevil v horní polovině (na jihu je pár polí jakoby zobrazených, proto se domnívám, že se jedná o dvě samostatné oblasti. Odpor potvor na povrchu byl slabý. Strážce sice umí střílet, což se rovná jistému zásahu, ale na blízko je spolu s duchem (druhý typ potvory) v pohodě zvládnutelný. Navíc jsou zde k dispozici oba oltáře (zdraví i many). Překvapení na sebe nenechalo dlouho čekat, z města vede další východ do jiné oblasti :) Zatím nevím do jaké, ale po dokončení města se podívám.

V jedné z hrobek jsem objevil ducha Ivory Prince, kde jsem trochu pochopil smysl Spirit House z Temple of the Moon (lze do nich lapit ducha). Princ mě požádal o službičku s duchem jeho lásky, odměnou mi má být jeho brnění. To si klidně můžu vzít z truhly už teď, ale je prokleté (+50% k poškození příchozím útokem). Jen blázen by si ho nyní nasadil :D Opět se mi potvrdilo a nyní už o tom nepochybuji, že jsem někde minul kus příběhu, protože lapené duše mi mají pomoci v boji s warlordem, o čemž jsem se dozvěděl až takto nepřímo.

Z povrchu města lze vejít ještě do krypt, což jsou samostatné místnosti pod povrchem. Zkusil jsem zatím první, kde na mě vybafli ohniví kostlivci, ale našel jsem zde také hezkou výbavu. Kladivo z chrámu možná nahradí sekyra odtud. V jedné hrobce jsem navíc objevil další kousek kamene se symbolem, takže jsem trochu zbystřil.

Časem jsem se nyní dostal na rovných 14 hodin a do zbraňové dovednosti si budu moci připsat další body. Jestli dobře počítám, už to bude celkem 7 bodů. Jenom budu muset město na chvilku opustit, protože jak jsem zjistil, tabulka rozdělení bodů se opravdu objeví jen při přesunu mezi dungeonem a venkovní oblastí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Květen 14, 2017, 13:14:59 »

16,5 hodiny za mnou, časově jsem tedy už překročil délku Menzoberranzanu :) a pořád ještě nemám jasno, co nebo kdo mi s Warlordem pomůže. Tedy to platilo zhruba ještě tak před půl hodinou, pak jsem narazil na bytost, která mě taktně otočila zpět do úvodní oblasti :D Ale nejprve k městu mrtvých.

Velikost města, tedy správně řečeno hřbitova, je asi opravdu takto poloviční. Nenašel jsem způsob, jak se do té jakoby spodní poloviny dostat. Mám tedy myšlenku, že to souvisí s Ward Bridge poblíž The Barrier, ale k němu se nemohu nijak dostat a potvrdit to. Jak jsem včera zmínil, Město mrtvých hlídá dvojice potvor, z nichž lehce potrápit dokáže jen strážce.

Duch Ivory Prince mě požádal o záchranu své milované, z čehož se nakonec ukázal docela zajímavý úkol, hlavně z pohledu rozhovorů, jen bylo potřeba najít správnou hrobku.

Úplně první jsem vzal hrobku na JZ mapy, ve které jsem našel pár prima věcí, ale vzhledem k budoucímu vlastnictví zbroje Ivory Prince je z nich zajímavá jen sekerka. Ta je naneštěstí slabší než moje kladivo, takže jsem se jí nakonec nevyzbrojil. Zdejší ostraha v podobě ohnivých kostlivců nebyla nijak extra tuhá, po kostlivcích navíc zůstala docela zajímavá výbava, leč mě už k ničemu.

Většina hrobek je jinak jednodušších, ale jedna byla opět infarktovější, protože jsem v ní opět musel podstoupit hrátky s plošinami a zatěžoval jsem už i nadbytečným brněním apod. Odměna ovšem nestojí ani za řeč :)

V SV hrobce jsem se srazil s džinem, který mi bránil v přístupu do malé místnosti, ve které někoho věznil. Zkoušel mi vyhrožovat a 2x mě dokonce napadl, ale pak mi do rozhovoru naskočila možnost polapit jeho duši do Soul House, tak jsem to odklikl :) Chytil jsem tak zlou duši.

Vězněm džina nebyl nikdo jiný, než milovaná Ivory Prince. Za osvobození poděkovala a po skončení rozhovoru se vydala za ním. Teoreticky jsem mohl její duši polapit, ale nechal jsem to být. V jednom dialogu se mě totiž zeptala, jak velká byla platba prince za její osvobození a došlo mi z toho, že ve hře je jeho duše. Princ mi za záchranu milé také poděkoval, ale neodešel za ní, nýbrž zůstal právě stát na místě. Na téma polapení duše je ochotný se nechat dobrovolně chytit, ale přišlo mi to takové divné. Rozhodně mi nikam neuteče, takže jsem to prozatím nechal být.

Hra s tím očividně počítá, ale i kdybych polapil jeho duši, pořád mi bude chybět ta třetí, neboť Soul House mám tři. Na druhou stranu jich možná tolik potřeba není, ale nechám to opravdu na později. Preventivně jsem si udělal i zálohu save pozic, protože jak jsem zjistil, slotů je jen 10, takže nerad bych se někde dostal do slepé uličky jenom kvůli tomu, že jsem nějaké rozhodnutí neudělal hned.

Odměnou Ivory Prince bylo včera zmíněné plátové brnění a helma. Brnění má nyní -50% z příchozího útoku, takže je plně použitelné.

Druhý východ z Města Mrtvých naštěstí nevedl do žádné další oblasti, ale jen na oplocenou vyhlídku, odkud se jde trošku porozhlédnout po okolí.

Ve městě a v jeho podzemí jsem nakonec našel i oba zbývající kameny se symboly. Z města jsem proto odešel přes chrám opět na planinu a zbývajíc kameny vložil do soch. Tím se mi zpřístupnila zdánlivá ruina uprostřed, ze které se vyklubala Sanctuary.

Je to docela zvláštně tvarovaný dungeon, místy trošku tužší díky kombinaci potvor a pastí - hlavně spinnery v jedné místnosti byly na zabití. Hned v úvodu je vidět několik zajímavostí, kterým vévodí mlžná brána směrem ven z dungeonu a podivný reliéf démona. K reliéfu se přitom nelze přiblížit.

Různě po svatyni je možné najít 6 různých sošek draka a dračí klíč. Sošky se umisťují do reliéfů v úvodu svatyně, klíč pak pasuje do zámku v původně nepřístupné části, která se otevře právě po vložení dračích sošek do reliéfů.

Nově zpřístupněná chodba mě dovedla až k podivné stromové entitě, která mi pověděla o reliéfu démona, ale pomůže teprve poté, co pro ní splním pár zkoušek. S tím mě odkázala na vrak lodi v úvodní oblasti hry.

Tím se mi můj cestovní kruh uzavřel, protože na planině mi už nic nezůstalo a jediná cesta dále by vedla přes Gorge Keep, což už jsem nechtěl riskovat a hlavně mi to přišlo jako zbytečné pospíchání vpřed. Poslech jsem proto stromovou entitu a vydal se přes The Barrier zpět, přičemž jsem ještě jednou koukl na Ward Bridge - zbytečně ;)

Při té příležitosti jsem se zastavil u obchodníka a zkouknul, co všechno mi vlastně nabízí. Když jsem si jeho přítomnost dal do souvislosti s chrámem, tak je to docela nepříjemná postavička. U něj se dají totiž utratit peníze, které jsou pak potřeba ke vstupu k Orákulu :D Nyní mi nabídl náhrdelník +1 ke stamině, ale ten už mám.

Prošel jsem podzemním městem na východ, ale k vraku se stejně nedostanu. Vzal jsem to skrze město proto na jih a zkusil najít nějakou jinou cestičku. Při směru k pevnosti jsem se náhodou otočil k jedné ruině, odkud na mě vyskočil Parsafal ... Po dost velké obklice jsem tak mohl splnit lordův úkol. Od Parsafala jsem dostal 3 zlaté v pěkném vaku a popovídal si na téma Dark Lantern, což je nyní prý už jen ruina, ale je možné, že v ní nějakou užitečnou magii ještě najdu.

Musím říci, že Parsafal stojí opravdu hned na první křižovatce při východu z pevnosti, normálně byste řekli, že ho nelze minout, jenomže ono je opravdu potřeba se jeho směrem natočit, jinak se neobjeví potřebná animace. K tomu však v podstatě nemáte důvod, obzvláště když z počátku netušíte, jak putování po 3D mapě probíhá.

Parsafal naštěstí není v krajním případě nijak důležitý, tedy krom těch peněz, protože přístup k Dark Lantern si stejně musíte objevit sami :D Opět mě zastavila voda. Chvilku jsem přemýšlel, jestli někde není nějaká loď, ale pak mi zrak padl na ikonku stavitelského kouzla vpravo a bylo jasno ... postavil jsem si svůj vlastní most ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Květen 14, 2017, 14:15:01 »

Pokud jde nyní o hru samotnou, opravdu se něco zlomilo a najednou se zábavnost hry zvýšila. Možná je to tím, že už jsem si na některé herní prvky zvykl, ale hlavně Chrám Měsíce a Město mrtvých je designově trochu odlišné. V chrámu vás vpřed žene nutnost hledat prázdné svitky, abyste si mohli poodhalit každý kousek příběhu, ve Městě mrtvých je to pak Ivory Prince a úvahy o chytání duší. Sanctuary je pro změnu zajímavá řešením rébusu, hodně mi to v tu chvíli připomnělo Stone Prophet. Navíc je to první dungeon, který není očividně jednoúčelový, ale později se sem budu vracet.

Už jen proto bych nemohl s Andrejovou recenzí souhlasit. Ten hlavní důvod však spočívá v něčem jiném a není to poprvé, co jsem si toho všiml. On je rozdíl číst recenze o neznámých titulech a o titulech, které už jste hráli nebo zrovna hrajete. V době těchto her neexistoval ani internet v takové podobě, v jaké ho známe dnes, tedy s možností nahlédnout do různých zdrojů, prodiskutovat problém na fóru, nebo autorovi vyvrátil jeho omyl ... A jsem u kamene úrazu recenzí 90. her.

Není to však jen doménou 90. let, tohle se děje i v dnešní době. Existuje nemalé procento her, jejichž recenze jsou založeny na pár hodinách hraní a zbytek tvoří nějaká omáčka, u níž samozřejmě záleží, jak dobře jí podáte ;) Výsledek pak může být čtivý, ale zavádějící. Předně, potvory se neustále neopakují a skrytá úroveň Mamoulianovo Manufactorim je obyčejná mapa pevnosti Lorda Gryphona z úvodu hry. Inventář rozhodně není přehledný, už jen kvůli tomu, že není nikterak omezený a lze v něm kupit páté přes deváté. Všiml jsem si té poznámky, že hra dokáže udržet pozornost tak 2-3 dny a závěru, kde Andrej popisuje, jak hru záhy odinstaloval, ale v tom případě nebudu přeci na základě těch několika hodin hodnotit hru jako celek! Netuším, kde přesně skončil, ale moc daleko to určitě nebylo. Pokud jde o název hry, stačí si projít globální mapu a ono to člověka trkne samo ;) Ale tak je to každého svědomí, jak se k čemu v životě zachoval. Dneska nás naštěstí chrání uživatelské recenze, z nichž jen stačí odfiltrovat ty, které mají potřebu argumentovat podobnými "fakty" z 90. recenzí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Květen 14, 2017, 15:48:03 »

Bohužel je to tak, jak píšeš. Poměrně dost recenzí ve Score/Excaliburu (LEvel jsem až tolik nečetl) je prachbídné kvality. Strašně moc se v nich spoiluje a v řadě případů mi přijde, že hru moc dlouho hoši nehráli. Anvil of Dawn je toho krásný příklad. To, co píšeš mi také trklo do očí. Navíc díky této recenzi jsem Anvil nesháněl a nebýt pozitivního komentáře na DH, tak bych ho asi i vyškrtnul ze seznamu. Dobře, že jsem tak neudělal! Sice to není úplně TOP10 dungeon, ale svoje kvality a jsem rád, že jsem ho pokořil. Andrej mu neskutečně uškodil, přišlo mi, že v té době už prostě byl přejedenej dungeonama nebo od toho čekal nevímco. Tady se prostě trefil vedle jak ta jedle :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Květen 14, 2017, 18:57:25 »

Únava z dungeonů asi tenkrát přijít musela, ale pořád ta jejich různorodost nějaká byla, pořád to nebyla taková uniformita jako u dnešních her, tudíž bych čekal něco více. Mě tahle doba časopisů obloukem minula, pro mě se stal zdrojem informací až internet, navíc jsem nechal stará RPG hezky "uležet" :) Anvil of Dawn bych podle té recenze asi minul :)

Přitom ono je zajímavé, jaká drobnost rozhodla o podivném začátku. Teď už jsem prošel Dark Lantern a podvodní Labyrinth, abych zjistil, že ta hra opravdu příběhem táhne hráče vpřed. Měl jsem prostě jen smůlu, že mě na stavbu mostu předtím nic nenavedlo. Přede mnou se tak objevily dva rozlehlé a méně záživné dungeony :D Mám za sebou dalších 2 a 3/4 hodiny a stojím zrovna před vrakem lodi. Rozhovor s Paní moře vypadal normálně, poklidně, jinak než mi líčil elementál, který mě sem zavezl, ale než jsem se nadál, oznámila mi, že jsem svému konci blíže, než bych čekal a v tu ránu jsem byl mrtvý :D Ještě že jsem měl load z počátku labyrintu, nemusel jsem toho tolik opakovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Květen 14, 2017, 20:44:35 »

Opravdu jen v rychlosti, podrobnější zápis provedu až zítra. Ve vraku lodi, neboli Sunken Galley, je uvězněný démon, za kterým mě poslal duch mága z Dark Lantern, stejně tak stromová entita ze Sanctuary. Démon mi za 8 srdcí zombiích námořníků poskytl 8 hintů, kterak vytvořit nádobu na uschování temné moci warlorda. Je to přesně to, co mi pořád ve hře chybělo, nějaké vodítko co a proč dělat :) V jednom z hintů je zmíněna duše hrdiny, takže duši Ivory Prince budu muset opravdu uvěznit. Další z hintů mě posílá do dungeonu pod stromem, ten mi taky z té základní části mapy chybí. Základní, ono je to v podstatě polovina mapy hry, co budu mít za sebou :D

Celkově mám za sebou 20 hodin a 15 minut, z toho na Labyrinth a Sunken Galley padlo po jedné hodině na každý. Rychlost je jednak dána tím, že jsem se už dobře sžil se zdejšími rébusy a některé věci dělám kupodivu intuitivně (např. iluzorní stěny). Druhá věc je moje hrdinka, která je přeci jen vybavena lépe, než by se na tyhle dungeony slušelo. Jenomže to není tak úplně výhra, tady přichází na řadu neexistující levelup hrdiny. Moje postava je co do zdraví stále stejná, kupodivu ani mistrovská úroveň zbraní z ní nedělá vyslovenou mlátičku, docela míjí i tak. Jediný rozdíl je hlavně zbroj a nižší zdraví potvor, kterým se můžu v pohodě postavit na přímo a rychleji je zabíjím. Nevznikl mi tu tak naštěstí nějaký propastný rozdíl.

U dungeonů si však nedělám iluze, že je procházím na 100%, iluzorní stěny a některé hrátky s teleporty, které jsou občas více-směrné, mě unikají. Iluzorní stěny jdou často dobře otipovat, ale pak jsou tu i takové, na které se dá přijít opravdu jen tím, že se testuje čtverec stěny po čtverci. U více-směrných teleportů pak platí, že on vás klidně 4x vezme na stejné místo a po páté vás najednou hodí jinam. Takové testování by zabíralo více času, než jsem ochotný tomu věnovat :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Květen 15, 2017, 08:31:47 »

Od Parsafala jsem se vydal rovnou na břeh poblíž Dark Lantern. Zastavila mě obvyklá hláška mojí postavy, že nebude riskovat ztrátu vybavení, pokud by se pokusila plavat. Nevadí, po chvilce dumání padl můj zrak na ikonku budovatelského kouzla a za chvilku jsem tu měl svůj vlastní most :)

Zdejší potvory vypadají na první pohled tuhé, ale mají podstatně méně zdraví, než na co jsem už začínal být zvyklý. Přesto to není úplná trivialita. Tím, že mi postava neleveluje klasickým způsobem, tak mám stále stejné množství zdraví, jen jsem díky dobré zbroji méně zranitelný. Jenomže zbroj třeba nechrání vůči pastem a těch jev Dark Lantern taky požehnaně. Wyrm a kouzlící duch jsou navíc nepříjemní útokem na dálku, podobně jako strážci ve Městě mrtvých (přijde mi, že útok z dálky je vždy úspěšný).

Mezi pastmi tu najdete klasické koule a létající pěsti. Některá místa jsou obzvláště hnusná, hlavně když vás teleport přesune na plošinku, která past spouští, a vy nemáte čas uhnout :)

Z úvodního patra věže vedou celkem tři cesty. Jedna nahoru, jedna dolů a jedna ven na molo směrem k vraku lodi. Ta slouží pro rychlejší přístup k volnému břehu, což se hodilo, jak se o něco později zmíním ;) Hra tak trochu počítá, že se nejprve vydáte do patra nahoru, které je podobně malé jako úvodní patro, ale já jsem si to místo toho namířil do podzemí.

Podzemí je poněkud rozlehlejší a dobře zapastěné. Dají se tu najít dva velmi užitečné svazky a trojice úkolových předmětů.

Hned první svazek se mi hodil, když jsem na jižní spojce dungeonu narazil na gargoylu, která se odmítala hnout a uvolnit mi cestu. Stačí se jen držet návodu uvedeného v manuscriptu a je po problému.

Svým způsobem není nutné do jižní části podzemí chodit, ale to bych býval minul setkání s podivnou knihou v řetězech. Za chvilku v mé společnosti mě naučila jedno kouzlo. Rád bych jí sehnal nějakého kamaráda, ale bohužel netuším jak. Od knihy se dá naštěstí svobodně odejít :)

Z podzemí jsem zamířil přes úvodní patro rovnou do prvního patra, kde jsem po chvilce narazil na mrtvého mága. Parsafal měl pravdu, tady už asi nic užitečného nezjistím, leda že by ... V truhle jsem našel svitek s kouzelnou formulí a kousek od sochy se válel podivný orb, který jako náhodou padl do tlamy ryby. V tu chvíli se mi zobrazil dialogový kurzor.

Použil jsem kouzelnou formulku a v orbu se mi zjevil duch mrtvého mága. Pověděl jsem mu, co mě sem přivádí a na oplátku jsem se dozvěděl, že se pokusil zastavit warlorda, ale podcenil jeho schopnosti. Khalid, jak se tento mág jmenoval, nebyl zrovna žádný dobrák, uzavřel pakt s démony a za jedním z nich mě také poslal. Mám se prý vydat do vraku lodi poblíž Dark Lantern. K tomu mi má pomoci elementál, kterého vyvolám z mušle nalezené v podzemí věže. Tohle už jsem samozřejmě věděl díky manuscriptu, ale jak se říká: "Opakování je matka moudrosti."

Vyšel jsem proto na molo z úvodního patra věže a dal se do vyvolávání. Eribanus mi přislíbil pomoc, ale zároveň mě varoval před Paní Moře, což byla opravdu dobře mířená rada.

Eribanus mě nevzal přímo do vraku lodi, ale dopravil mě na počátek Labyrintu. Jedná se o rozlehlou podvodní oblast, ale nijak komplikovanou. Druhý dostupný východ vede na molo poblíž Underground City. Výhoda je, že Eribana lze vyvolat kdykoliv na pobřeží, tedy pokud neztratíte mušli, takže se do Labyrintu dá kdykoliv vrátit. Nicméně já si ho hezky v klidu prošel a to hned na dvakrát ... nedbal jsem totiž Eribanovi rady a s Paní Moře si promluvil ;)

Nečekal jsem, co pro mě má připraveno, obzvláště že mě na konci rozhovoru zabije :D U všech dosavadních NPC jsem vždy mohl z rozhovoru vyskočit i skrze pravé tlačítko myši, ale u Paní Moře tohle nefunguje. Místo toho se zobrazí stejný závěrečný dialog, který končí smrtí. Je to tak trochu škoda, protože od Paní Moře se dá naučit zajímavé kouzlo s upířím efektem. Možná mě něco chybí, abych s ní mohl v klidu promluvit, ale nenapadá mě co. Naštěstí jak jsem poznamenal výše, do Labyrintu se dá kdykoliv vrátit, takže až mě něco napadne, můžu to jít kdykoliv vyzkoušet.

V Labyrintu je potřeba dojít do středové části mapy, k čemuž je potřeba halda perel na otevření zámků. Přesně tahle podmínka vás donutí celý dungeon prolézt křížem krážem, protože perly jsou ukryté po celé oblasti. Uprostřed oblasti je portál, který vede na sever, kde se nachází vchod do vraku - Sunken Galley.

Vrak tvoří dvojice pater, přičemž s hledaným démonem se dá setkat již v úvodním patře. Představoval jsem si ho trochu jinak, ale zdání někdy klame.

Pomoc mi sice přislíbil, ale jedině tehdy, pokud mu přinesu 8 srdcí silných námořníků. Projít obě patra je tedy nutnost, protože srdce vypadne jen z některých zombií. V horním patře jsem navíc narazil na kapitánovu kajutu a jeho deník. Ukázalo se, že spoutaný démon měl být zásilkou pro Khalida z Dark Lantern.

Od démona jsem se poté dozvěděl 8 hintů, které mě mají navést ke způsobu, kterak se vypořádat s warlordem. Některé jsem již splnil, jiné teprve zbývají, ale předně si musím utřídit veškeré získané informace a hlavně si musím uklidit v inventáři :D

Jenom si ještě dovolím dvě drobné poznámečky. Vrátím se přitom k recenzi ve Score, resp. k obrázkům v ní. Tady se totiž krásně ukázalo, že se jedná jen o průřez z úvodu hry, protože obrazová dokumentace končí u dvou výjevů ze Sunken Galley. To jsou dohromady jen 4 absolvované dungeony ve hře, pokud tedy neminete jako já způsob cesty do Dark Lantern :) Druhá věc, nad kterou jsem včera přemýšlel, bylo hodnocení hry. Nemyslím teď to ve Score, ale obecně, jak budu Anvil of Dawn hodnotit já. Zjistil jsem totiž jednu zajímavou věc. Jak mám za sebou postupně odehráno více a více dungeonů, tak mi stupnice 0-10 (0-100%) přijde příliš umělá, nutící škálovat něco, co škálovat nepotřebuje. Vznikl mi tu totiž logicky rozpor a pokud musím uvedené číslo ještě slovně vysvětlovat, tak pak to číslo samozřejmě postrádá smysl a to je v případě podrobnější stupnice pak na nic. Zvažuji proto, že interně asi přejdu na pětibodový systém, kam se případný dovysvětlující komentář hodí lépe. Uvidím na konci.
IP zaznamenána
This is the end ...