Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:42:02
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Torment: Tides of Numenera  (Přečteno 18615 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Torment: Tides of Numenera
« Odpověď #30 kdy: Červen 09, 2021, 15:01:17 »

Fuuu, volba statů u postavy. Nejtěžší a nejdůležitější část hry :-D. Samozřejmě člověk neví, co bude potřebovat, jaký volby jsou pro něj a jeho styl nejlepší. Máme 4 staty, inteligenci, psychiku, fyzičku a motoriku, a čert ví, k čemu jsou dobrý. Hra dává na výběr mezi třema předpřipravenejma postavama (viz obrázek) a nebo si člověk může smontovat co uzná za vhodný.

Je vždycky otázka, jestli se vyplatí minmaxovat, nebo spíš jet stylem "od každýho trochu". Má význam, když si vemu fyzičku například 2 místo 1, nebo je to jen ztráta, a mohla bych bod nacpat jinam? Předpřipravený postavy jsou poměrně extrémní, takže se buď očekává, že lidi si udělaj vlastní, a že ty předpřipravený jedinci maj hráči naznačit, že si může jít jakou cestou chce, protože i postava s inteligencí 1 to může dohrát... a nebo je to optimální přístup. Hm. Délka souvětí naznačuje, že nad tim moc přemejšlim.

Logicky nechci jít stylem fyzicky orientovanýho tupce. To neni můj styl. Mám ráda nějakou fyzickou kompetenci, ale neni to první volba. Takže 1. Kdyby tam alespoň zůstalo jen to číslo, nemuseli by mojí volbu slovně hodnotit :-D. Žádná předpřipravená postava nemá 6 ve statech. Mám chuť nacpat 6 do intelektu, ale bojim bojim, že to nebude dostatečně hodnotný. Ok, dost, dost, takhle se k tý hře nikdy nedostanu. ... 5 5 1 1. A jdeme na to.

Aha, výběr perku. Hra mě nenávidí, a to jsem ještě nezačala. Ještě že mi k tomu pouštěj tu uklidňující hudbu. Beru sugesci. Zní přesně jako typ postavy, co bych v tomhle typu hry hrála. Chytrej, charismatickej, naprostý nemehlo... ok, to poslední nepreferuju, ale neni volba. Až budu chtít otevírat zámky, buď to rozehraju znova a jinak, nebo si pustim Thiefa.

Začínáme! :-D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #31 kdy: Červen 09, 2021, 15:31:13 »

Začínáme stejně jako v tides of numenera, což mě trochu děsí. Zvláštní, protože Torment takhle nezačíná, ale oba klony se proto rozhodly. Akorát ten dabing je citelně protivnější. Použila jsem svou superschopnost zvanou "vypnout zvuk", a pokračuju statečně dál. Zatim jen text a "dialogový" volby. Jen co se z týhle pasáže dostanu, budu vypínat hudbu. Vypínám jí u alespoň 80% her, zvlášť pokud hraje celou dobu a nebo u toho musim číst delší texty, takže to neberte jako velký mínus. Vážně, co má u mě povolenou hudbu je Thief, Legacy of Kain (Soul Reaver hudba sakra ANO), Heroes 2-4, Serious Sam a pár dalších jedinců, který byly dostatečně neofenzivní.

Chaos. Myslim že hlavní postava je vožralá. ... ok, už máme obraz, definitivně správnej odhad. Vypadá to, že se chlapec právě probral po nějakym flámu. Jenom ve spoďárech, ještě má v ruce flašku. Začínám zkoumat svět kolem sebe a učit se to ovládat.

Pokusila jsem se sundat svojí kravatu z větráku, a zabilo mě to. Asi projev špatný fyzičky. To je poněkud drsnější, než jsem očekávala. Jako... vážně? Moje postava umře hned v první místnosti na... pokus se oblíct? Po cca 30 vteřinách hraní? Má to bejt humorný? Čekala jsem, že to bude komplikace, a že to bude omezující, ale... já se jen pokusila oblíct.

Load.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #32 kdy: Červen 09, 2021, 18:15:02 »

Bože ta hra je uplně... eee, humorně jetá? Právě jsem dostala 5XP za to, že jsem slíbila sama sobě, že nebudu používat současnej výraz obličeje na ženy. Viz obrázek.

A už jsem oblečená a vyrážíme do terénu. A hned na chodbě je žena, a mám možnost na ní použít "výraz". 58% úspěšnost, dámy a pánové. 58% :-D. Ale něco jsme si slíbili.

Vypadá to, že tělo, co aktuálně obývám, je policajt. To neni překvapení, vzhledem k tomu, co jsem o hře četla. Ok, jsme policajt a někde je tu prej mrtvola. Už tejden. Zní krásně. Samozřejmě si nic nepamatuju, nevim, kdo jsem. Je to přeci Torment klon.

Moje postava sleduje kurzor myši když s nim mávám. Nejsem si jistá, jestli je to zajímavej detail, nebo stresující. Do dialogů mi kecaj... asi moje myšlenky, nebo tak něco, a začínám vnímat, jak moje staty fungujou v prostředí hry. Moje inteligence a empatie jedou na plný obrátky a nabízej postřehy o lidech a věcech kolem mě. Děsim se svejch fyzickejch statů, ale zatim dobrý. Teda až na to první úmrtí, ale po loadu se mi podařilo tu kravatu dostat. Předpokládám, že jste na tuhle informaci napjatě čekali?

Běhání je poněkud nepohodlný, řeší se dvojklikem na lokaci, kam chci jít. Pokoušela jsem se v nastavení najít něco co by to ovlivnilo, leč bez úspěchu. Taky čtení popisků u předmětů je otravný, protože k nim člověk musí dojít. POMALU dojít. Oh, a kamera je pevně vázaná na mojí postavu, takže se rozhlížim chozenim kolem. Kterej ňouma. Zato má hra "streamer mód", kterej nahrazuje copyrightovanou hudbu něčim jinym. To je velmi zajímavej a netradiční detail. Ne že bych to zrovna já využila.

Zkráceně - ovládání neni žádná výhra.

Heh, "The Tutorial Agent gives new players unsolicited advice. untick this box to set some boundaries."

Tak, a setkala jsem se se svym kolegou. Má zajímavý otázky, jako "už jsi sundal tu mrtvolu ze stromu?" Bože. Je to velmi humorný, protože jak postava tak já nemáme páru, která bije a co čekat.

Ta hra... má mouchy, ale zatim k ní mám pozitivní vztah, dialogový možnosti jsou zajímavý. Jsem zvědavá, jak se to vyvine.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: Červen 09, 2021, 19:25:52 »

Teeeda, podle toho obrázku bych si tipl, že ta hledaná mrtvola si ty :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #34 kdy: Červen 09, 2021, 22:38:00 »

Neee, já jsem alkoholik/detektiv :-D. Tohle je věc, kterou v Numeneře nepochopili. Torment neni o tom, že jsi nejpěknější chlapec ve městě :-D. Ne ne, Torment je o tom, že jsi pořádná obludka, která má už něco za sebou.

Mimochodem ta kravata mluví.

Tak, už jsme u mrtvoly a zvracim. Stále ještě visí na stromě, a dokud nebudu mít něco proti zápachu, tak tam bude viset i nadále.

Fujky, tejden stará mrtvola. Ale našla jsem tajnej vchod. Jen 17% šance na úspěch, ale mám ho. Jsou v něm nějaký drogy, ale to mýho kolegu nezajímá. Je to pod jeho platovym ohodnocenim. Ono ho obecně mnoho nezajímá, ani ho nehne řešit něco nad rámec jeho zaměstnání... a já s nim souhlasim. Co si budeme nalhávat, taky jsem zaměstnaná. "Pracovat do výše svýho platu" je dobrý motto. Jinak vypadá jako velmi tolerantní člověk. Má trochu přízvuk.

Z tajnýho vchodu jsme se dostali do přístavu. Kolega vypadá, že se mu líbí jeřáb. Přeju mu, ať se k němu dostaneme blíž, ale zatim bych ráda řešila tu mrtvolu. Stresuje mě, že tam visí. Omylem jsem při sbírání předmětů ze země naklikla kolegu, kterej se mi přimotal. Jedna z dialogovejch možností je "vypadá to, že mě sleduješ", takže jsem na to samozřejmě klikla. Prej radši chodí za mnou než přede mnou, protože se pohybuju zmateně.

:-D "To je rasismus" je skvělá odpověď. S dovolenim jí nebudu mačkat, už takhle vypadám před kolegou jako debil.

Pokusila jsem se přemluvit nějakýho spratka, aby přestal házet po mrtvole kamení. Byl na mě sprostej a hra mi oznámila, že s takovym škaredym gremlinem nemá význam diskutovat.

Mrtvola je stále na stromě.

Navštívila jsem lokální obchod s knihama, zatim nic zajímavýho. Možná proto, že jsme socka a nemáme místní měnu. Čas, umístěnej v rohu, výhružně ubíhá. Přemejšlim, jestli se mrtvola sama rozpadne, když budu běhat kolem dost dlouho. Postupujeme s vyšetřovánim, vyslícháme obyvatelstvo. Venku probíhá stávka, ale s tim zatim nemáme jak hnout. V zásadě vůbec nevim, co mám dělat, a ta mrtvola nejde sundat.
« Poslední změna: Červen 18, 2021, 00:15:11 od Yuyana »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #35 kdy: Červen 10, 2021, 01:59:11 »

Tak jsem našla nový boty, co dávaj bonus, a když jsem si je šla nasadit, tak jsem zjistila, že tu celou dobu běhám v jedný botě. Ne, to neni moje chyba, slot pro boty neni pro každou zvlášť. Ten můj ožraleckej debil prostě ztratil botu. A choval se jako totální hovado, ale ještě nemáme detaily k situaci. Každopádně teď řídim situaci já. A já chci vyšetřit tu vraždu.

Vyšetřujeme teď svědky v nějaký ubytovně. Jednoho konkrétního světka. Chlapec se očividně věnuje prostituci. Soudě dle dialogu co jsme vedli z balkónu a toho, jak nás uklizečka vysmála, když jsme se ptali kde bydlí, abysme si s nim mohli promluvit. Realita je taková, že představa toho rudonosýho opileckýho hovada při sexu s kymkoliv a čimkoliv je něco, s čeho se chce asi každýmu jen trochu normánímu člověku zvracet, takže si opravdu jen promluvíme.

Hups. Nepromluvíme. Neni doma. Musíme přijít v jinou hodinu. Ve hře existuje čas a některý věci se musej dělat v konkrétní hodiny. Je to nepříjemný a omezující. Navíc musim za každou noc platit ubytování. Vůbec nechápu, kde mám ty peníze brát.

Venku jsme si pokecali s nějakou bohatou diplomatkou, co řeší tu místní stávku. Dostali jsme quest. Nedá nám info, dokud jí nevyřešíme pašování drog. Na druhou stranu mi dala nějaký peníze. Dost na to, abych teď uhradila napáchanou škodu.

Moje myšlenkový směry se mě pokoušej přesvědčit k budování komunismu. Tak jsem řekla že ne. Nejsem typ co by se upisoval nějakejm ideologiím.

Tak jsem investovala bod do odolnosti a.. a mrtvole je stále na stromě, ale pracujeme na tom. Už jí prohlížim boty. Dozvěděla jsem se, že policajtskej plat je 5500 ročně. To znamená ze chtít za nocleh 20 za den je neudržitelný, i kdybych dostávala vejplatu - což zjevně nedostávám.

Mrtvola na ocelí vystuženym popruhu? Vážně? Teď, když jsem se k ní dostala přes ten zápach, a dokonce do toho vrazila perk, tak nejde dolu, a dokonce ani nedostanu její boty?

Nic. Odcházim spát. S mrtvolou stále na stromě.

Co se týče hry jako takový... je to - opět - silně ujetý a poněkud abstraktní. Připadá mi, že je to inspirovaný Numenerou, ne Tormentem. Navíc samá politika fujky. Ty přehnaně originální dialogový možnosti se po nějaký době okoukaj a začne to bejt spíš na škodu. V zásadě zatim zůstávám u pozitivních hodnocení, ale ještě nějakej komunismus a mluvící kravata, a začnu odečítat body. Původní Torment nebyl nepříčetnej. Naopak.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #36 kdy: Červen 10, 2021, 13:38:25 »

No, takže pokračujem. Každopádně už teď je jasný, že se hra nezařadí mezi klasiky, co si občas ráda zopakuju. Neni u mě častý, abych hru dohrála jednou, odinstalovala a skončila s ní, ale Numenera a tohle jsou jednoznačný kandidáti. Zvláštní. I zatracený Dishonored jsem dohrála 2x. Pravda, nadávala jsem u toho tak, že kočka musela utýct z místnosti (budiž jí země lehká, holčičce mojí), ale dohrála jsem to. Protože to mělo alespoň nějaký zábavný mechaniky, který si můj mozek chtěl zopakovat.

Jsme před přístavem a povídáme si o rasizmu. Kriste proč mě před timhle nikdo nevaroval. Taky hledáme pašeráka drog. Respektive pašeračku, jak to začíná vypadat. Pozitivní zpráva je, že se mi za celou tuhle dobu podařilo dostat dost peněz na další den existence. (Ano, stále ještě je první den hry, a můj questlog je tak stopu dlouhej.) Zatim nedokážu odhadnout, jak dlouhá hra je. Některý věci do sebe zapadaj, ale mám pocit, že jsem furt někde na okraji, a nikam se neposouvám. Jako... další krátká hra o ničem by mě asi naštvala, takže je to možná dobře?

Obcházim všechny NPCčka ve snaze vyřešit alespoň něco, ale dostávám další a další questy a nikam se nehejbu. Je to stresující. Teď jsem zjistila, že se mýmu opilcovi podařilo prodat svojí služebná zbraň za 15,- a proto jí nemá. Takže jí teď musíme lovit. .. Bože další quest.

Čim dýl to hraju, tim větší mám chuť hrát Darksiders, ale novej díl neni a neni. Nevim, jestli je to náhoda, nebo něco v mym mozku vidí souvislost. Varianta B, mozku vadí, že ta hra je kompletně bez jakýhokoliv boje a potřebuje to ventilovat? Myslim, že jsem v životě nehrála nic, co by neobsahovalo boj... ok, možná jsem kdysi, kdysi hrála Poldu.

Asi jo. Prostě... já tý hře nechci křivdit, neni to.. zlý, ale nejsem cílová skupina. Zkusim se projít, dát si nějakou střílečku/bojovku, a ukážu se tu později.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #37 kdy: Červen 10, 2021, 19:13:31 »

Steam opět nepochopil, a snaží se mi teď nabízet podobný hry. Ne, Steame, ne. Proč mě nenechá, abych si sama zakroužkovala, o co stojim? Proč to bere automaticky, podle toho, co hraju? Respektive co hraju na Steamu? Kterej neni jedinej, a moc dobře to ví? Snažej se mi oni vůbec něco prodat?

Taky jsem dostala kupu takovejch těch kartiček/obrázků. Je zajímavý, že Thief (čtyřka), kterej má na Steamu zatraceně nejvíc odehranýho času, žádný kartičky nedává. Už několik let. Dostala jsem pár na začátku, a pak už nic. Proč mám víc kartiček za hru, kterou jsem hrála pár hodin, než za hru, která má, podle záznamu, ... eeeh. mmm. 241,5 hodin? Nejsem si jistá, jak moc se tam promítá moje schopnost hru minimalizovat a mít jí spuštěnou na pozadí celej den. Na druhou stranu, průměrný dohrání thiefa je 10-14 hodin podle důkladnosti, takže si troufám říct, že to ten minimalizovanej čas asi nepočítá (nebo počítá, ale mám dost odehráno bez steamu). Prostě ráda skáču nepřátelům na hlavu, ok? :-D Čas strávenej u her jako MM nebo Dragon Age se naštěstí nikam nepočítá, to by byly ošklivý čísla.

Ale to odbočuju.
Po krátký partii Darksiders Genesis jsem zpět. (Je to taky izometrický, takže to přirozeně navazuje, a 90% hry je střelba, přesně to trefilo co jsem potřebovala.) Podařilo se mi najít nějaký důkazy k těm drogám, a dostala jsem víc informací k mrtvole. Prej ho zlinčovali za nějaký obtěžování, ale to neni potvrzený. Každopádně má někde ve městě dva živý a po zuby ozbrojený kamarády, který to velmi těžce nesou, a je nutný to vyšetřit rychle, než bude masakr.

Teď mám s kolegou na balkóně nějakou pracovní schůzku kde si shrnujeme, co jsme za den dokázali či nedokázali. Mám z toho vjem velmi romantický atmosféry.

Konec prvního dne.

A ano, mrtvole je stále ještě na stromě.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #38 kdy: Červen 11, 2021, 00:47:32 »

Našla jsem druhou zelenou botu na balkóně! :-D Hurá!

Po ošklivym snu, kde můj opilec visel na stromě místo mrtvoly, se mi podařilo smazat z obličeje ten absurdní výraz. Nebudu lhát, bylo to na několikátej pokus, a musela jsem do toho vrazit nějaký body a oblíct si oblečení s bonusama. Ale stálo to za to, už nevypadám jako kompletní chlívák. Nevýhoda je, že moje znalost drog mi teď kecá do života, společně s autoritou, logikou, konceptualizaci, odhodlánim a empatií. Logika a empatie jsou ok, ale některejm jinejm se nedá věřit.

V zásadě to vypadá, že tyhle... části osobnosti maj vždycky "názor" na situaci, kterej je vyjádřenej nějakym číslem, třeba 8. A když mám v tom statu skill alespoň 8, tak mi ten názor hezky sdělej. Když mám míň, tak se to vyobrazí jako selhání, s tim že neni co dodat, vše v pořádku... :-D. Ale hráč sakra ví, že neni. Jinak samozřejmě i ale pomáhaj při hodech na úspěch, když chci někoho přemluvit nebo něco identifikovat a tak dále. Je to dvousečný.

Uplně jsem zapomněla dát k prověření ID co jsme našli na botách tý mrtvoly. A ono to trvá do druhýho dne. Mohlo to bejt hotový. No, to už je jedno. Dala jsem to prověřit teď. Taky jsme si pokecali s místníma dělníkama, který všichni houfně doznali vraždu toho násilnickýho úchyla. Super, ale stejně s tim nic neuděláme, protože je nepřeperem a jsme v oblasti, kde nemá policie velkou váhu. Musíme získat jednoho obětníka, na kterýho to hodíme.

Teď je stěžejní se dostat do přístavu, sakra konečně. Máme tři možnosti. A) bejt rasista, B) skočit z budovy, nebo C) přeprat obrovskýho těžce přesvalenýho vyhazovače, kterej nám překáží v cestě. Pamatujete si, jak jsem dala 1 bod do obou fyzickejch statů? Jeah, bejby. Zbejvá možnost A, a do toho já prostě nejdu.

Osobně? Kdybych byla v reálu v tý situaci, vzala bych ten skok. Protože to nevypadá tak vysoko, nemluvě o tom, že všude kolem jsou bedny, který by se daly použít k dalšímu snížení vejšky. Nemluvě o tom, že je prostě nerealistický, aby v celym sousedství nikdo nevlastnil žebřík. No, ale tohle je hra s omezenejma možnostma. Šance dát ten skok je 3%, šance přeprat tu gorilu je po shrabání všech bonusů 17%. Navíc animace při selhání je kratší, takže je to rychlejší na loadování.

No, a jsme v přístavu.

Grafika hry je tady opravdu na pěst, mám trochu problém najít cestu, kudy můžu jít, v tom spletitym terénu. Ale nějak jsem se nakonec propletla k vůdci místního odboru.

Oh Bože, takovej kretén. Ale alespoň mám humorný dialogový možnosti, že? Už potřetí v tahu sjíždim ze židle. Chhh, je to do určitý míry frustrující. Nemám ráda, když ze mě NPCčka dělaj blbce. Když je alespoň můžu zastřelit, je to lepší. No, co se dá dělat. Alespoň že nám pomůže sundat tu mrtvolu ze stromu, že? Konečně.

Provádíme ohledání těla a předběžnej odhad příčiny smrti... kterej je definitivně špatně, soudě dle mýho failu kvůli nedostatečnýmu vnímání... :-D. Nevadí.

A mrtvola je dole ze stromu.

Teď je problém, kam jí nacpat, aby se přestala rozkládat. Jdeme se zeptat do hostince jak velkej  maj mrazák.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #39 kdy: Červen 11, 2021, 12:09:34 »

Cha cháá! Mám to, byl zastřelenej. Osobně jsem to očekávala od začátku, viděla jsem moc detektivek. Takže jsem poslala Kima odvýzt tělo... a teď pokračuju bez něj. Je to divný, ale nesmim plejtvat časem, jen proto že tu neni. On se zas vrátí. Ale když on je vážně kompetentní a významně se účastní dialogů. Navíc na něj nejsem alergická, což je něco, co je u společníků ve hrách vzácný, a je nutný si toho vážit.

Taky už umim běhat a nemusim dvojklikávat jako maniak.

No, co se dá dělat. Kim neKim, dny jsou v týhle hře drahý, a některý věci jsou časově omezený. Takže jsem oběhala všechno, co v současnosti dostupný lokalitě jde. Investovala jsem body do vnímání, a je to super, mám víc popisků k lokalitám a situacím, a vidim věci, který jsem před tim neviděla, jako třeba místa, kde jsou schovaný peníze. Takže mám teď dost na dvě další přespání, nebo varianta B, že bych si poprvé za hru něco koupila? Nevim, jakej efekt tyhle věci maj, nechci ztrácet, ale zas mě stresuje ten placenej nocleh.

Pokecala jsem s tou bandou sedmi dělníků, co se přiznalo k tomu linčování, a s jejich právničkou. Podařilo se mi je trochu porovnat do latě a dostat z nich info o oběti toho oběšence, takže si s ní půjdu promluvit, až přijdu na to jak. Nevim, možná mi něco chybí, možná musim počkat na Kima, kdo ví. Rozhodně jsem docela slušně pohnula situací. Zejtra se otevírá další část města, takže už mi zbejvá jen počkat na devátou, abych mohla pokecat s tim prostitutem a pak spát.

Hra je jednoznačně ten typ, ve kterym bych asi nepokračovala, kdybych tady nenapsala, že to jdu hrát. Ale napsala jsem to, a je mojí svatou povinností dokončit co jsem začala... a nelituju toho (zatím? ;-D). Má to něco do sebe. Jak už jsem psala, neni to hra, kterou by mělo význam hrát víc jak jednou, ale neni to špatný. Jednou, možná 2x, pokud si někdo chce zkusit dramaticky jinak orientovanou postavu, ale já tu potřebu nemám.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #40 kdy: Červen 11, 2021, 20:30:58 »

Edit: teď to po sobě čtu, a je to kompletně zmatený. To nic, přesně to vystihuje atmosféru hry, ani to nebudu editovat.

Musim říct, že je dramaticky lepší mít hru jen textovou a bez boje, než hru kde je boj jen občas.

Tak, Kim přítomen, pokračujeme v krasojízdě. Musíme jít navštívit tu ženskou, co tvrdí, že jí znásilnil ten zlinčovanej chlap. Minule jsem zaklepala na dveře, ale neměla možnost nic říct. Takže je možný, že mi chybí Kim, kterej je, jak jsem zmínila minule, podstatná součást dialogů.

Ale samozřejmě bych to nebyla já, kdybych si neudělala odbočku do rybářský vesničky. Tohle je přeci jen den, kdy se otevírá průchod, konečně. Sehnala jsem novýho vycpanýho ptáka hospodskýmu (asi měl radost), a pokecala s nějakejma místníma vesničanama. Pokoušela jsem se najít toho ztracenýho kryptozoologa, ale nenašla jsem ho tam. Není. Jeho manželka nebude nadšená. Jinak je tu jen nějakej loot, vlastně nic moc... ale ne, ne, počkat! Copak to tu je, v blátě u řeky? Auto!

Museli jsme s Kimem čekat snad hodinu, než opadla voda, abysme ho mohli prohledat. Jsme seděli na houpačkách a pískali si. Samozřejmě je to auto toho mýho opilce. Protože samozřejmě. Co ten debil všechno vyváděl? V autě byl odznak, takže už jsem legitimní. Mimochodem narozdíl od Tormenta, tahle postava má jméno.

No nic, jdeme na ní. Na tu ženskou nahoře na střeše myslim.

Acha! Věděla jsem to. Potřebovala jsem Kima. Moje postava nemá při nakliknutí dveří co říct a ukončí dialog. Jdeme dovnitř.

Ženská je nahoře na střeše. Otevřeně přiznává, že chlap je sice chlíváckej násilník, ale zrovna jí nic neudělal. Ok, tak s touhle informací běžíme dolů. Zas se hádat s tou bandou hlučnejch chlapů. Hádáme se, a oni že maj důkazy na toho chlapa na pásce. Musela jsem dát 12,- za přehrávač, abych zjistila, že na tý pásce je kulový. Takže jsme je zase konfrontovali. Doznali, že si to vymysleli, že nikoho nezabili. Chlap už byl mrtvej, a zlinčovali ho jako zakrytí původního způsobu smrti... což už ale víme, že?

Tak zas nahoru za ženskou, sem a tam, sem a tam... ale nakonec jsme z nich ze všech vytáhli nějakej příběh. Vypadá to, že ženský chlapa zastřelili přímo při aktu, ale kdo to udělal, to se neví. Otázka je, proč na sebe vzít uplně cizí vraždu, ale co už. Baba se pokoušela hodit tu střelbu na nějakou jinou ženskou, prej ho zastřelila protože žárlila, ale tomu moje drama nevěří. Drama je obvykle charakterová část, který nevěřim, ale v tomhle dialogu? mělo důstojný argumenty. Kim jí zatknul a odjel s ní. Takže jsem zas bez Kima, naštěstí je skoro půl devátý, a směna končí v osm. Takže to dopadlo víc než dobře.

V příloze si můžete užít fotku mejch charakterovejch součástí, který mi kecaj do dialogů. Samozřejmě to nejsou zdaleka všechny.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: Červen 12, 2021, 08:49:04 »

No, nevypadá to špatně, asi bych se k tomu i dokopal, ale nakonec si vystačím s tím tvým popisem :) Vlastní hraní by mi asi už nic nepřineslo.

Klíčová otázka, označila by si Disco Elysium za RPG?
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #42 kdy: Červen 12, 2021, 12:01:59 »

Elemire, označila bych to za adventuru. Jak už jsem psala, hra je 100% text. Je to... interaktivní detektivka. Máš možnost si naklikat staty, máš perky, a 100% hraješ roli, ale myslim si, že když se řekne RPG, tak si většina lidí představí něco akčnějšího.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #43 kdy: Červen 12, 2021, 20:51:06 »

Je legrační, jak sama absolutně ke hře nechci spojler, protože je to sakra detektivka :-D, a přitom se tady vypisuju volně na internetu, že. No, prosim vás, pokud o hře uvažujete, tak to nečtěte, kazíte si hru :-D.

Ale pokračujem.

Je další den, a já se se svym parťákem vypravuju znovu do rybářský vesnice. Zjistila jsem totiž, že jsem jí (díky absenci slušnýho mapování a pevný kameře) neprohledala pořádně, a celá sekce mi jaksi utekla.

Našla jsem kryptozoologa, pokecala s pár lidma, a našla místo, kde se nejspíš schovává naše podezřelá Ruby. Ale nemám dost velkou šanci na to, abych se reálně pokusila se tam dostat. Vypadá to, že čim víc questů v lokaci dám, tim větší šanci budu mít.

Je tu celá řada domů (a nějakej ten loot, ňamňam) a dalších postav. Nezdaj se bejt důležitý pro příběh, alespoň zatím. Aktuálně jsem ve starym kostele, kde "straší" jakejsi chlap, co leze po trámech. Vypadá absolutně děsivě, a v jakýkoliv jiný hře by to byl hororovej prvek. Tady jsme si akorát pokecali.

Přemluvila jsem bandu místních výrobců drog, aby si radši založili kapelu. Drogová a alkoholová závislost nejen mojí postavy u mě narazila do zdi. Takže teď v kostele soužije neuvěřitelně hlučná banda "hudebníků", chlap přezdívanej "krabí muž" co leze po trámech, a počítačová programátorka, hledající trhlinu v realitě. Skvělý soužití.

Taky jsme našli na molu mrtvolu chlapa s průkazkou do knihovny patřící jeho manželce. Je to jasný, je to manžel tý ženský z knihkupectví, co trvala na tom, že se její manžel neztratil. Sakra, a já po tom poměrně dlouhym dialogu, kde na tý skutečnosti velmi trvala, dospěla k závěru, že se moje empatie prostě jen ustříkla. A ono prd. Chlap je mrtvej.

Pokusila jsem se shrabat před návštěvou tý ženský oblečení s bonusama do empatie, a při tý příležitosti mi došlo, že vypadám jako kompletní klaun. Sice nemám moc empatickýho oblečení, ale alespoň jsem sundala igelitku plnou plastovejch lahví, žlutý gumový plastový rukavice, a dala z ruky to páčidlo, se kterym běhám jinak celou dobu... Fakt že jediný slušně vypadající rukavice dávaj bonus do vyhrožování, což neni uplně tematicky správný, ale to neni jako kdyby to mělo efekt, je to přeci jen pasivní bonus.

Stejně, představa alkoholika s gumovejch rukavicích, s páčidlem a prázdnejma flaškama jak sděluje někomu tuhle novinu mě bude asi strašit ve snech. Alespoň že mám celejch 6 bodů bonus na úspěch za to, že mám u sebe Kima.

No... a víc jsem nestihla. Je čas jít spát. Chudák Kim je uplně utahanej z toho běhání, pomáhali jsme kryptozoologovi hledat nějakej neexistující hmyz a bylo to náročný.

Spát.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #44 kdy: Červen 12, 2021, 23:57:48 »

Den 5. To to letí. Chtěla jsem předchozí den ještě odevzdat nějaký questy, u kterejch jsem chtěla nemít Kima, ale bylo už mc pozdě, když jsme skončili v kostele (kterej mlem spadnul pod návalem "zvuku" vydávanym časoprostorovou anomálií puštěnou do repráků našich hudebně založenejch drogovejch dealerů).

Dostala jsem příležitost se oholit. Moje nenávist k robustním knírům je dramatická, takže jasná volba. Neni to žádná krása, ale vypadá chlapec jako člověk. Kim nesouhlasí, prej ty fousy "zakrejvaly... některý.. ehm.. no nic". :-D Ne, Kime, ne, v tomhle se neshodneme, vypadat jako knírač neni dobrá volba.

Je čas. Mám splněno co se dalo, a moje šance na určení pozice podezřelý je 97%. Lepší do nebude (háže se dvouma kostkama, dvě jedničky jsou vždycky neúspěch, dvě šestky vždycky úspěch, pokud je úspěch možnej). Je čas. Budova je napůl zřícená, hlavní vchod je zasypanej, kompletně nepoužitelnej. Navrhuju vlézt tam po žebříku co vede na střechu. Kim prohlašuje, že klidně můžu, ale on, ve svejch 43 už nikam lézt nebude. Depresivní. Je mladší než moje postava! Jak může argumentovat věkem, ale já prej můžu šplhat :-D. Každopádně ten žebřík je v dezolátnim stavu, prostě šplhat nebudeme.

Navrhuju trubku, která trčí zespodu budovy. Taky nesouhlasí. Ne, ne, prej "támhle jsou dveře". ... no nic. Má samozřejmě pravdu. A je to ostuda, protože je slepej jako krtek, ale našel dveře, který moje postava neviděla. No, co bysme bez něj dělali, že.

Jsme uvnitř. V budově. Ještě že mám baterku. Kimovu baterku. Vážně, přála bych si, aby byly společníci v ostatních hrách a ve filmech takhle použitelný, bez Kima by tenhle případ nikam nešel. Samozřejmě někdy nemá pravdu, neni dokonalej, ale je užitečnej. (Jestli něco bytostně nesnášim, jsou to společníci, který existujou jen proto, aby je hlavní hrdina poučoval či zachraňoval.)

A našli jsme jí. Má nějakou superzbraň co vysílá rádiový vlny a pokouší se nás... no, tvrdí že se mě nesnaží zabít, ale fakt je, že kdybych nevymlátila uplně všechny lékárničky, tak game over. Podařilo se mi tu její zbraň zničit (neptejte se mě, proč nijak nezašáhla, trvalo to poměrně dlouho) a ona se pak zastřelila. Zkusila jsem jí to rozmluvit, ale hra asi věděla, že mi v týhle oblasti neúspěch nevadí.

Jdeme nazpět do hostince, a ... sakra. žoldáci a dělníci maj konflikt před budovou. Tohle neni dobrý. Máme tři žoldáky, ozbrojený a ozbraněný, bandu civilistů a nás, dva policajty. Jak to, že jsou žoldáci tři? Měli bejt dva, když jednoho zastřelili? Možná dorůstaj.

Oh, bože bože. Vysvětlete mi, jak se mi podařilo zmršit hod s 97% šancí, v tak kritickej moment. Navíc moje koordinace je mizerná, nepovedlo se mi zastřelit jejich vůdce (mimochodem nevlastní bratr tý mrtvoly). Totální krveprolití, 6 mrtvejch, moje postava 2x postřelená, Kim pomlácenej... Kim naštěstí umí střílet, takže alespoň někdo... měl nějakej efekt na výsledek boje... v tom smyslu že jsou nějaký díry i v nepřátelích.

Zkusila jsem to loadnout a dát jinej výsledek. Opravdu hodněkrát. To se absolutně nedá. Mám tři 97% šance, jednu 92%, a jednu 42%. Vždycky to něčim posere. Neuvěřitelný jak často dojíždim na ty 90+% šance. Nakonec se mi to podařilo... skoro optimálně, v tom smyslu že jsem nejen dala ty diplomatický řeči a zastřela nepřátelskýho vůdce, ale podařilo se mi i uhnout první kulce. Na počtu mrtvejch to nic nezměnilo, akorát jsou mrtví všichni ti žoldáci, a některý naši přežili.

Bezvědomí, bezvědomí, čas spát.
IP zaznamenána