Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:55:54
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Torment: Tides of Numenera  (Přečteno 18673 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Torment: Tides of Numenera
« Odpověď #15 kdy: Květen 11, 2021, 14:42:09 »

OK, jsem tady zas, s pokusem o nějakej ucelenější příspěvek. Předem upozorňuju – sice jsem se vynadávala a už jsem klidná, ale přesto je to trochu rant, čtení na vlastní nebezpečí.

Hra začíná tim, že člověk padá. Padá, až dopadne. Vypravěč je ok. Škoda, že už ho nikdy neuslyšíme, takže po úvodu člověk může bez výčitek vypnout zvuk a pustit si Enyu. Reálně získáte vládu nad postavou v „labyrintu“. To je jakejsi vnitřní svět, kam zmiznete, když vás „zabijou“ (jako třeba když padnete z velký vejšky). Protože samozřejmě je to Torment, takže hlavní postava je nesmrtelná. … Ne, je to pokus o Torment. Je to fanfikce, která se snaží kopírovat prvky, ale postrádá atmosféru originálu.

Hlavní výhoda Planescape: Tormenta byla v tom, že to bylo podle pravidel DnD, a kdo hrál Baldur’s Gate nebo Icewind Dale, ten věděl, jak se to ovládá. Jistě, bylo tam to riziko, že si dáte na bojovníka sílu/odolnost/obratnost, což je klíčová chyba :-D, ale jinak bylo všechno jasný. (A navíc to i tak šlo uplně v pohodě dohrát, jen si člověk užil míň příběhu.) Hra, kde během celý rozsáhlý první části není prakticky žádnej boj by neměla, opakuju NEMĚLA, mít originální a složitej systém levelování/schopností. Dostanu level jenom dialogama, a pak mě fláknou do složitýho boje kterej nedám? Ze kterýho navíc není úniku, protože cesta nazpět je zavřená? No, to děkuju pěkně. V Tormentovi (a tim myslim původního) byly tunely, kam se dalo zalízt a expit, když člověk potřeboval nahnat level, protože něco pokonil. Nic takovýho tady neni. Pokoníte – skončili jste, akorát to zjistíte až za 10 hodin, když narazíte na boj.

Moje hlavní postava (jistě nejsem jediná, koho stresuje, že vypadá tak na 15 let) samozřejmě potřebuje nějaký staty na úspěch při přemlouvání a dalších dialogách, protože často nemůžu použít staty společníků. V úvodu hry je řečeno, že neúspěch v takovym hodu může mít zajímavý výsledky, ale dámy a pánové – nemá. Nemá, je to prostě neúspěch. Ještě se mi nestalo nic zajímavýho (pravda, jednou jsem dostala 1 HP. Tomu já ale neřikám zajímavej neúspěch.). Co tim chci říct je, že se teda snažim mít alespoň nějaký staty a dialogový schopnosti, tim spíš že jen běhám po městě. Řikám si – je to Torment, to bude dobrý. Neni to dobrý. Po celym odpoledni questování ve městě je tu najednou údolí mrtvejch hrdinů, který se vyznačuje primárně tim, že všichni moji hrdinové jsou mrtví. Alespoň musim dát plusový body za pojmenování lokality.

Překvapivě moje postava odvedla dobrej výkon, přežila nejdýl a dala i slušnou damage. Chyba je v těch společníkách, který buď neumim ovládat, nebo jsou prostě na prd. Ve hrách orientovanejch na boj je to jasný, moje postava je ta silná, která táhne nějaký miniony. V Tormentovi jsem byla zvyklá na opačnou situaci, kde je Bezejmennej zastrčenej v rohu a společníci kosej nepřátele ve velkym stylu.
Každopádně já nejsem typ, co by hře křivdil, zatim co celá záležitost je chyba na mojí straně. Takže začínám znova, a rukavičky jdou dolů, dámy a pánové.
Předně: celá hra je o tom, že jsem odhozená tělesná schránka nějakýho boha, kterej je všema konzistentně označovanej jako „on“. To znamená, že jsem samozřejmě, samozřejmě rozehrála ženskou postavu v očekávání, zda se autoři nějak postavěj k jeho pohlaví/identitě. V zásadě to udělali, byť ne uplně progresivnim způsobem, ale budiž. Prostě on je on, vždycky se o něm mluvilo jako o něm, a je to jednodušší. Ale moje postava je definitivně žena, tim jsou si moji společníci jistý. Echm. Říkejme tomu pokrok. Zajímavý, že za chlapa takovej dialog nemůžu s nikym mít, navzdory faktu, že slušný procento „odhozenin“ byly taky ženy. Asi je neslušný ptát se na něčí identitu, pokud máte penis. Každopádně už jsem zase chlapec.

Podle jednání vaší postavy chytáte barvu jakýsi „vlny“. Je to obdoba přesvědčení. Velmi usilovně jsem se snažila chytit jinou barvu vlny než modrou, ale je to těžký. Modrá barva je jako Solas z DA:I. Jakmile se ptáte na víc informací k tématu, tak Blue tide slightly aproves. Snažim se bejt komplet zbrklouš a na nic se neptat :-D, takže chytám fialovou (zvanou indigo, neptejte se proč), což je obdoba zákonu. Myslim že se pokoušeli vyhnout pojmenovávání dobro/zlo, chaos/zákon, tak to rozdělili na barvičky... Ok. Stejně, zlatofialová je zákonný dobro. Vyloženě zlou barvu nemaj, ale červeno/stříbrná vypadá jako že bude nejblíž, takovej nafoukanej agresor.

Ona celá hra je protkaná takovou jako snahou o originalitu za každou cenu. Chraň bůh, aby byly classy nazvaný bojovník/zloděj/mág. Představte si, že by nechali boj nazvanej „boj“. Asi by jim implodovala lebka. Každopádně já to tak na truc budu pojmenovávat celý tohle pojednání, protože jsem přesně ten typ.

Expy se nedělej podle počtu postav v partě. Celá parta dostane vždy plnou čásku. To znamená, že pokud nemám plnou partu, reálně přicházim o XP. No, to bude ta chyba, že. Mě minule chvíli trvalo mít plno, navíc některý postavy jsem musela vyměnit/vyhodit po tom, co už dostali XP. Takže první krok je zvolit si koho do party, HNED nabrat lidi, bez splnění čehokoliv, a to by mohlo pomoct vyřešit pozdější bojový situace.

Nechala jsem si tu mágyni, pasáčka a k tomu přihodila nějakýho roguňáka, co jsem minule přehlídla, protože má tak trapně barevný oblečení, že jsem ho považovala za NPC. Je velmi užitečnej, bere za mě prakticky všechny dialogový volby, co jdou přehodit na společníky, má do toho bonusy. Uplně jinej komfort, s panem roguňákem. Jeho příjmací quest si chlapec splnil uplně sám, naprosto s přehledem, čert ví, proč se k nám přidával, ale darovaný roguně na zuby nehleď.

Takže teď nabírám XP a tahle parta prostě zůstane, už žádný pokusy. Hezky je vychovám, a pak se půjdeme podívat, jestli se nám podaří změnit osud v další lokalitě. O výsledku budete informováni, chtě-nechtě.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #16 kdy: Květen 12, 2021, 17:25:11 »

Jsem zpátky, a jsem velmi klidná. Snažim se volit inteligentněji při levelování a vyžrat všechny expy ve městě všema společníkama. Je zajímavý, že jsem nedostala některý questy, a taky mi zmizelo NPC, od kterýho jsem minulou rozehrávku dostala moc pěknej štít, a jsem z toho poněkud zklamaná. Myslim že za to může padání domečků při nesplnění questu. Asi jsem ho minule vyřešila dřív, nejspíš proto, že jsem marne hledala místo ke spánku, a tim pádem uplyulo míňn času. Taky jsem nedostala od toho kanibalistickýho kultu nabídku na to nechat se zkonzumovat, což mě naopak tak uplně nestresuje.

Pokud to někdy ve svym životě budu hrát znova, samozřejmě dám na tyhle časově omezený eventy pozor. Teď už to znova rozehrávat nehodlám.

Už  druhej společník přiznává farmářskou minulost. Pokud se moje postava někdy v budoucnu rozhodne chovat dobytek, jsme pokrytý. Teď ale uvidíme, jak to dopadne, pokud se moje postava rozhodne jít do tvrdý bitky.

Přišla jsem na to, že když můj bojovník nemá dosah na nepřítele, tak naběhnu co nejblíž, hodim abilitu co nakouří damage všemu co přijde blíž, a pak toho nepřítele jinou postavou natáhnu hákem k bojovníkovi, aby hezky dostal přes držku. Byla by velká škoda, kdyby můj nejsilnější útočník přišel o tah, že.

No. Questy jsou splněný, je čas vyrazit do bitvy. S farmářem a pasáčkem ovcí. Držte mi palce včetně těch na nohou.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Květen 13, 2021, 00:48:37 »

Tak... nebudu nikoho napínat, dali jsme ty kultisty v tunelu. Za použití ale KÝLBLE poťáků. Což bylo to, čehož jsem se v ideálnim případě chtěla vyvarovat. Bosse jsem oslepila křečkem zakoupenym ve městě, což zlepšilo naše šance. Ano, křečkem. Tohle neni metafora. Dostala jsem z toho moc pěknou zbraň, kterou navíc reálně využiju, a to se cení.

Už jsme zas v tom... útočišti, nebo jak to nazvat, pro ostatní odhozeniny. Zjistila jsem, že je tu takovej přátelskej obchůdek. Příště nejdříve nakoupit, a pak teprve jít vraždit kultisty.

Teď už bohužel zas mluvim s tou poučovací ženskou. Vykládá mi mimo jiné o tom "bohu", co nechává za sebou těla/odhozeniny. První odhozenina je ženská.... a první odhozenina by logicky měla bejt jeho původní tělo, ne? Protože se přesunul jinam, a tělo po něm muselo zůstat. Jako já jsem poslední, kdo by někomu vyčítal změnu pohlaví, jen bych v tom ráda měla jasno.

Mimochodem venku je krásná noc. super vzduch. Jsem ráda že jsem se přestěhovala do týhle končiny. Polovinu roku mám pocit, že jsem na prázdninách.

Musela jsem se jít vydejchat, na tyhle dialogy. Vždycky musim, když mě moralizuje náhodný NPC v počítačový hře. Navíc mám před sebou ten dlouhej pseudoboj kde čekám na to až se vyběhaj NPCčka. Ale letos jsem s tim počítala, a mám u postav naučený běhání, takže to bylo citelně kratší.

A jsme v Bloomu, bez nehody. A jen co se tam naportujem, už nám cpou quest. Vypadá to že pan roguňák postrádá svojí lásku. Fuuu, ok, romantická zápletka. Taky po mě nějakej chlap chce v rámci hlavní zápletky amulet či co. Nevim. Úspěšně odvedl mojí pozornost vztahovym dramatem. Jdu kompletovat milence.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #18 kdy: Květen 13, 2021, 16:18:07 »

Tak, nevim co je tragičtější, jestli ta romantická zápletka, nebo fakt, že jsme museli zaplatit 260,- za nocleh. Bohužel všechny postavy krom pasáčka byly tak kompletně zdecimovaný, že už nebyla možnost pokračovat v krasojízdě. Vždycky je problém, když padne inteligence na nulu, protože hodů na inteligenci je v dialogách hodně a velkou část musí moje postava brát osobně. A já samozřejmě nejsem mág, takže to jde ke dnu rychle.

Celá lokace je jedna velká živá příšera, a upřímně, nelíbí se mi v ní. Děj už je zas v kecací fázi, a už si hodně vybírám, co číst a co ne. Přeladila jsem na takovej ten systém, kdy člověk čte jen odpovědi a volí na základě RPG zkušenosti.

Nemám ráda... biologický lokality typu úl. Je to nechutný. Děj pokračuje v podobnym duchu jako před bojovou vsuvkou, všechno je dramatický a za každou cenu originální, připomíná mi to knížky od R.A. Salvatora. Nejsem člověk, kterej tohle oceňuje.

Zatim jsem nabrala questy a skočila si na nákup (pěkná nová zbroj, moje postava začíná bejt slušně tankovací, v rámci možností), a teď to asi vemu popořadě a začnu něco plnit.

Přikládám vám obrázek svojí party zoufale hledající možnost přespání.
« Poslední změna: Květen 13, 2021, 16:29:28 od Yuyana »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Květen 13, 2021, 18:01:35 »

Kdo hru hrál, možná ví, že postavy co mám v týmu mají jména. Bohužel i tady byli autoři originální, a tak jsem se uchýlila alternativám. V pořadí z leva: Kluk, Ženská, Pasáček, Roguňák.

Kluk je moje postava, a ten jméno nemá. Taky může bejt holka. Aktuálně má zlatou vlnu, to znamená, že je hodnej. Je Tier 4, co se levelu týče. Každej tier má 4 sekce, takže jakoby 4 levely. Po dokončení tieru dostanete nějaký schopnosti navíc. Teď na 4 jsem dostala schopnost, že ode mě nepřátelé odlítávaj, když do mě praštěj. Kdo tohle vymyslel měl IQ pokojový teploty. To se tak neuvěřitelně tluče se všema ostatníma abilitama, že to neni možný. Jako... odhážu od sebe nepřátele, aby šli na zranitelný členy party, a aby mi nefungovala druhá rána po doražení nepřítele? Plošnit budu jak?

Je bojovník, zaměřenej na rychlost, primárně. Mám sklony k rogunám. Uhejbání 80%, ani nevim kde to beru. Armor 11, nemám představu, co to znamená. Každá schopnost (síla, rychlost a inteligence) má svojí hodnotu, máte třeba sílu 10, a při útokách nebo používání abilit (rozbíjení, vyhrožování, konkrétně pro sílu) máte možnost použít nějakej počet bodů, který se vám odečtou z bazénku. Příklad, použijete tři body, zlepšíte si šanci o 60%, zbyde vám 7 bodů. Taky máte možnost si ke statu dát jakože bonus, takže máte určitej počet bodů přidanej zadarmo. To se samozřejmě hodí, protože pak si nevyplácáte bazének během dvou kol boje. Kolik je třeba investovat na úspěch se různí, je to ovlivněný dalšíma perkama a předpokládala bych při boji uhejbánim nepřítele.

Ženská je mág, a je velmi zaměřená na technologie. Vždycky když házim na porozumění technologiím a můžu to hodit na ní, tak to udělám. Její úspěšnost je maximální. Má tendenci trochu chcípat, když se na ní nepřátelé podívaj. Taky nemá moc damage. Na druhou stranu je to možná moje chyba.

Pasáček je bojovník, zaměřenej na obouruční zbraně. Má sílu, a tim pádem hodně HPček. To znamená, že má tendenci přežívat. Taky má tendenci kritovat jako prase. Ty fotošopový blond vlasy mě trochu děsej, ale jinak je ok. Blbej jako necky. Jeho inteligenci většinou nepoužívám ani v krizi. Dobrej na věci co vyžadujou sílu, a taky na obratnost, primárně proto, že má poměrně vysokou hodnotu, a přitom jí v boji nedokáže nijak použít. Ale to bylo spíš ze začátku, teď jsme po obratnostní stránce hoodně pokrytý. Jen co přijdu na to, jak se v týhle lokaci dá umřít, abych se dostala do labyrintu, si půjdu pokecat s těma démonama, co ho posedli, a dělaj z něj přehnaně nadšenýho sebevraha. Poreferuju o výsledku.

Poslední roguňák je pěknej parchant. Takovej ulhanej (bi)sexuální maniak. Zasloužil by kopnout do řiti cca 5x do hodiny. Velmi dobrej na přesvědčování a taky na věci co vyžadujou obratnost, má do toho i nějaký skily/perky jako bonus. To bylo rozhodující převážně ze začátku hry, ale furt ho používám. Humorný, jak jeho portrét nevypadá ani trochu jako herní model. Vypadá to, že někdo byl původně černoch, než autoři couvli. Nebudu komentovat.

No, a to je celá moje parta. Děkuji za pozornost.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Květen 14, 2021, 21:10:24 »

Chtěla jsem hrát něco jinýho, a taky jsem chtěla psát. Ale jsem oočkovaná a nemůžu pořádně hejbat rukou. Takže jdu pokračovat v tomhle, čtení mě nezatěžuje.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #21 kdy: Květen 15, 2021, 12:07:52 »

Tady vidíte, jakej je rozdíl v jednotlivejch postavách, když se pokoušíme někoho přesvědčit :-D. Chudák pasáček investuje dva (víc nemá) body intelektu, a je stále na 0%. Ženská měla 80%, s tím že je mág, takže má sníženou spotřebu (stálo by jí to 1 bod), a za normálních okolností bych í to nechala převzít, v rámci ekonomie. Tohle byl zrovna ale důležitej hod po komplikovaný sekvenci, takže jsem si chtěla bejt velmi jistá, že to projde, což 80% nezaručí. Nastupuje roguňák a jeho bonusy k přesvědčování. Sice jsem do toho musela vrazit 5 bodů, ale on je má, a je to doma, dámy a pánové. Jsem ten podělanej quest dělala 5x, než všechno klaplo.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Květen 15, 2021, 18:04:59 »

Bože, tak jsem to dohrála. Nebylo to tak dlouhý jak mi to připadalo. Finální verdikty, dámy a pánové. Finální dojmy. Samozřejmě jsem nečekala nějakej šťastnej konec, nebudeme předstírat, že (původní) Torment něco takovýho měl. Ale i tak to bylo... zmatečný, přehnaný a depresivní?

Na mě to bylo moc odtržený od reality. Dokážu si představit, že některý mechaniky nebo zápletky by fungovaly, ale celkově jsem ze hry poněkud nenadšená. 40%, bylo to místy humorný a mám dobrou náladu.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #23 kdy: Květen 16, 2021, 18:38:42 »

Jsem se pokusila dohnat náladu skutečnym Tormentem, a on nefunguje na desítkách. Jako vážně? Ts. Na tu enhancet verzi nejsou k dispozici všechny módy na který jsem zvyklá. Navíc jsou opravený některý bugy. A jiný bugy vznikly. Prostě je to jiný. A hra neni zrovna ve slevě. Neni to fér. Nicméně už je v košíčku. Zoufalá situace vyžaduje zoufalý činy. Kdybyste mě hledali, jsem v Sigilu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Květen 16, 2021, 23:36:03 »

No, to bylo nějaké rychlé, to je ta hra tak krátká? 40% je docela děsivé, to jsem dal Underworld Ascendant a to byla hra, kde mě vpřed hnala jen síla vůle :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #25 kdy: Květen 17, 2021, 10:46:47 »

Ano, hra je tak krátká. Máš úvodní část ve městě, bojovou vsuvku, pak další část v jinym městě, a pak je prostě konec. Jako nejsem z toho v šoku, původní Torment byl taky krátkej, ale samozřejmě jsem délku hry zahrnula do hodnocení. Původní Torment po hráči nevyžadoval naučit se komplet novej soubojovej systém, a byl položenej do už existujícího světa, takže se to dalo odpustit. Tady? Hra má složitej levelovací systém plnej abilit, co hráč nikdy nepoužije, protože A nemá kde, a B protože jsou uplně na nic. Někdo se rozjel ve velkym stylu a došla mu pára. Hromady expozice? V takhle krátký hře? To podle mě neni oprávněný, byť to člověk nemusí nutně číst.

Prostě za svym  verdiktem stojim (sedim). Krátká hra plná otravnejch mechanik a snaha o originalitu za každou cenu.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Červen 08, 2021, 17:32:59 »

Další "zaručenej" následovník Tormenta je Disco Elysium. Uvidim, jestli se k tomu o dovolený dostanu. Zatim jsem ještě nedohrála toho pokémona. Zato už mám ale obroušenej lak ze skříně. Jen zvenčí, ale to je to co se počítá, no ne? :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Červen 08, 2021, 18:04:37 »

Není nad starý nábytek, ten lze alespoň hezky renovovat. U Disca dej potom určitě info.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #28 kdy: Červen 08, 2021, 20:01:02 »

Mě se na tom nábytku líbí, že zkazit už neni co, a tak si člověk může vyzkoušet nástroje.

Každopádně info ke hře bude. Už se to stahuje. Předpoklad je zejtra. Hra nastupuje s hendikepem, protože je z moderní doby. Jak všichni víme, jsem medieval fantasy orientovaná, maximálně snesu nějakej steampunk. Pokusim se k tomu přistoupit čestně.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #29 kdy: Červen 09, 2021, 12:11:47 »

No, takže hra je stažená, teď už to jen spustit. Podle toho, co jsem si o hře přečetla, je to silně zaměřený na dialogy, a člověk může bejt padouch nebo hrdina, dle vlastního uvážení. Samozřejmě můj mozek nepodporuje bejt padouch. Bioware delal jakejsi průzkum z dat odeslanejch hráčema DA:O, a zlý volby byly použitý.. pokud si pamatuju asi ve 12% případů? Nebo se mi to motá s procentem lidí co hrálo za rogunu? Obojí byly velmi směšný čísla. Lidiobecně nehrajou za zlo. Doufám, že tahle možnost nebude omezovat výběr dialogovejch možností. Neni nic horšího než tři odpovědi ve stylu "ale samozřejmě, já, paladin, udělám správnou věc", "jako když mi zaplatíte tak fajn", a "nasrat, všechny vás zabiju, muhahahaha".

Většina lidí co jsem viděla hru hodnotí velmi pozitivně, takže... to jdu spustit.
IP zaznamenána