Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 18:22:35
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 36870 krát)

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #270 kdy: Červen 12, 2019, 11:02:49 »

Já zkoušel desítky, nejdéle na jednom PC vydrželi rok, pak ale museli pryč ze všeho. Na desítky se zvyknout nedá. Z hleska ovládání se dají alespoň částečně upravit, aby byli jak 7čky, ale jejich funkčnost a především ty větší půlroční aktualizace, po kterých PC přestal vždy fungovat a já jej musel opravovat (hlavně v práci), to se fakt nedalo.

Ale momentálně do 10tek opravdu budeš muset jít. U6 bych se sedmičkama nepočítal. Můžeš tam zkusit nainstalovat nějakou verzi na černot (ostatně instalačku není problém stahnout) a zjistit, jak to jde.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #271 kdy: Červen 12, 2019, 11:14:18 »

Windows 8 nebyly zas tak špatné, měly akorát problém s některými staršími hrami, kdy nedokázaly zobrazit korektně herní okno. Windows 10 jsem používal taky zhruba rok, vlastně od chvíle otevřené bety, ale hned první velká aktualizace je poslala do kytek a od té doby jsem se k nim už nevrátil. Desítky mají navíc problém s hrami, které chrání Starforce a ta druhá ochrana, co se tenkrát používala (odmítnou je spustit).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #272 kdy: Červen 12, 2019, 11:16:08 »

Tak už jsem nabídku předal jednomu známému, který sestavuje PC s tím, že to sestaví, optimalizuje BIOS, leje tam ty kapaliny a nějak to přetaktovává pro optimální výkon. Sice si bere za sestavení 10% z ceny, ale na druhou stranu má svoje dodavatele, takže nebude kupovat na Alze a ušetří to na komponentách. Takže bych mohl ještě ušetřit nebo být minimálně na svým a bez starostí. Sedmičky by tam jít měly, když na to budou ovladače, ale prej to je už krok zpátky, takže by taky doporučoval 10. Že v tom už není ta budoucnost..
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #273 kdy: Červen 12, 2019, 11:24:08 »

A ty nebudeš čekat na ty nový do toho 7.7? Jestli si účtuje 10%, tak se ti to docela prodraží. NEchápu, jak si to může takto účtovat. Pochopil bych, kdyby si dal 10% na HW, který sám koupí, ale za smotování by měl mít spíše pevnou částku, protože je jedno, jestli dává dohormady procesor a desku atd za 10tisíc, nebo za 40tisíc.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #274 kdy: Červen 12, 2019, 12:15:02 »

10% :-D. Já bych mu naopak napařila poplatek, že se smí dotýkat posvátnejch komponent :-D.
Ok, dělám si trochu srandu, ale Milhaus má naprostou pravdu. Naše herní styly se silně rozcházej, ale jeho příspěvky v tomhle vlákně se mi líběj.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #275 kdy: Červen 12, 2019, 19:56:05 »

Krom přemrštěné ceny za složení PC tu vidím ještě jeden problém a tím jsou případné reklamace.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #276 kdy: Červen 12, 2019, 20:34:05 »

No, to jsou věci, co chci ještě pořešit. Ale jinak 10% samozřejmě z toho, že on si to nakoupí a přirazí si to k tomu, nedám mu počítač, kterej si koupím někde jinde. Ale už nad tím taky začínám pochybovat. Stejně jako nad těma systémama, her se StarForce mám asi taky ještě dost.

A samozřejmě čekám na 7. 7.:-)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #277 kdy: Červen 14, 2019, 10:20:58 »

No, pokud budeš zvažovat Windows 7, pak asi nemá smysl na Ryzeny 3x čekat, a to asi ani kvůli slevě starších modelů, protože to celé dalších pár týdnů potrvá. Sestava co nadhodil Milhaus, je pěkná a Vega jako grafika není vůbec špatná. Do sestavy bych akorát doplnil ještě klasický plotnový disk na data.

Levnější obchod bych vybíral podle Heureky, je dost kamenných obchodů s možností e-shopu, které mají dobré ceny, ale to se popravdě vyplatí jen u jednotlivých položek. Pokud budeš skládat komplet PC v jednom obchodě, tak to nakonec vyjde +/- stejně všude. Na tvém místě bych udělal něco jiného, normálně si ten Milhausův návrh vytiskni a zajdi si přímo do nějaké kamenné prodejny, jestli by ti to byli schopní a ochotní sestavit. Na kamaráda se vykašli. Ostatně ber to tak, že jemu jde o procenta, tudíž jeho zájmem je spíše nakoupit co nejdráže ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #278 kdy: Červen 14, 2019, 12:14:36 »

No, ono to záleží, jak přesně to počítá.

Většina obchodů i lidí, co se tím živí profesionálně, nakupuje HW za velkoobchodní ceny a mají nějaké dohody s dodavately ve velkosladech. Pochopitelně platí, že čím větší odbyt a čím víc toho berou, tak si mohou vyjednat nižší ceny od dodavatelů. Někteří to mohou posunout ještě výš a mít dohody přímo s výrobci a sami fungovat jako velkosklad pro ostatní. Následně si při prodeji zákazníkovi na zboží připočtou rabat (v procentech) a pokud jde o skládání PC, tak i většinou fixní částku, za kolik to udělají. Ten člověk ví zhruba, jak dlouho mu to poskládat bude trvat a tedy kolik bude mít na hodinu práce, ale zákazníkovi jen těžko bude účtovat tu práci po hodinách, tak se to dělá na dílo. Platí, že čím vyšší rabat obchod má, tím nižší si může dovolit účtovat fixni částku za poskládání, protože prostě vydělá především na tom HW a je tedy v jeho zájmu zákazníka přesvědčit, ať si to koupí u něj i za tu slevu za poskládání.

Takto to má většina lidí a nyní záleží, jak to dělá ten tvůj kamoš. Pokud ti účtuje velkoobchodní cenu HW a z ní počítá těch 10% za poskládání PC, pak by to bylo dobré a vyšlo by tě to určitě levněji. Pokud to ale počítá z koncové ceny (tedy sám nakupuje za malobchodní ceny, nebo si nejprve přičte rabat k velkobchodním a až pak počítá 10% za poskládání), pak je to docela hodně a mělo by to vyjít celkově o dost dráž.

Nejjednoduší by bylo od něj chtít přesný návrh PC se všemi použitými konkrétními součástkami, které tam budou a cenouvou nabídku, tedy kolik to bude celkem se vším všudy stát. Následně si to porovnat i v jiných obchodech, najít si všechny ty součástky a připočíst k ceně i kolik si účtují za poskládání PC.

Je dobré vědět, že u těchto PC nebude používat žádné kapaliny a podobně a optimalizace funkčnosti PC bude taky na úrovni strčím to do PC a nechám nastavení, jak je. (případně přetaktovat procesor na základní úrovni je velmi triviální a on je stejně problém především v chlazení, tedy při chlazení vzduchem se základními chladiči, se stejně nedá taktovat nějak extrémně, výrobci většinou počítají s tím, že to člověk nataktuje o trochu).

Kapaliny, pokročilější taktování a podobně, přichází v úvahu u vodního chlazení, nicméně to už je vyšší liga (předvším cenově).

U chlazení vzduchem jde především o hlučnost, protože čím více efektivní jsou, tím na menší otáčky mohou fungovat větráky, což je pak právě méně hlučné (případně i větráky mohou mít různou hlučnost). Ale v principu moc nejde o to, že by procesoru byla při 100% zátěži s lepším vzudchovým chladičem zima a potřeboval přetaktovat na 150% zátěž.
« Poslední změna: Červen 14, 2019, 12:19:57 od Milhaus »
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #279 kdy: Červen 14, 2019, 16:02:04 »

Jasný, to udělám. Jenom by mě zajímaly nějaký podrobnosti.

1) Má cenu jít vůbec s takovým počítačem do Windows 7? Osobně bych ho preferoval před 10, ale zase ho nemuím mít za každou cenu, pokud by to mělo být nějaký nevýhodný, problematický nebo krok zpátky.

2) Uvažuju i nad tou nejdražší variantou, tedy těch 32 tisíc, kde ale Milhaus varuje před nedostatečným chlazením. Tady by byl problém a u té varianty za 30 tisíc by to bylo v pohodě? Nebo tam dát ještě nějaký lepší větrák? Jde mi o to, že teď mi noťas strašně hučí i při prohlížeči nebo wordu, když hraju hry, tak mám pocit, že startuje letadlo. Takže bych teď ocenil něco, co je naopak tiché a nehučí to.

3) Co znamená, že grafika je žravá nebo že hodně žere? Jako má velkou spotřebu elektřiny? Nebo si bere hodně paměti? Nebo výkonu procesoru?

Ještě bych se jen zeptal, jestli máte v Praze nějakej obchůdek, kde máte se skládáním PC sestav dobré zkušenosti, jinak bych zkusil jeden, co mám kousek do baráku a kde jsem si nechal pročistit ten noťas, jinak bych asi jel přes Alzu, aspoň vím, co od toho čekat a +/- 500 nebo 1.000 korun už bych asi neřešil..
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #280 kdy: Červen 14, 2019, 17:41:49 »

Pokud by nebyl problém ve fungování win7, dal bych mu přednost. Jenže on bude problém. O to se MS postará. Windows7 nicméně bude brzy končit podpora a pokud by si systém kupoval, pak by nemělo význam kupovat win7 (tedy pokud to vůbec jde), pokud nepočtám ty prodeje klíčů na aukru za 100. Ale win7 se tam dá případně nainstalovat vždycky.

Nejde o větrák, ale o chladič na procesor. AMD dodává k procesorům svůj vlastní chladič, který sice není úplně špatný, ale otázka je, jestli je dost dobrý na uchlazení toho nejvýkonějšího procesoru v plné zátěži, respektive jestli pak nebude příliš hlučný, když se bude snažit procesor uchladit. V tom mohou pomoci chladiče jiných výrobců.
viz: https://www.alza.cz/chlazeni-na-procesory-se-socketem-am4/18861243.htm#f&cst=null&cud=0&pg=1&pn=2&prod=&sc=540

Ty chladiče se liší především v provedení té pasivní (hliníkové) části, které mývají většinou lepší schopnost odvést teplo z procesoru. Pak taky ve větrákách na nich. To vše může zajistit tižší chod PC při zatížení. Třeba výrobce NOCTUA je v tomto oboru asi špička (nebo je tak alespoň braná).

Ale jak už jsem psal, nejsem si jistý, jak dobrý ten orginální chladič od AMD je a jestli to zvládá nebo ne. Většinou chladiče původní to nestihají a je lepší koupit nějaký lepší.

3) To znamená, že má vysoké TDP. Čím vyšší, tím horší, jelikož hodně elektrické energie přeměnňuje na teplo, místo na výkon a výpočty. V podstatě to znamená, jak moc je ztrátová. Což také znamená, jak moc se zahřívá a jak moc je jí nutné chladit a jak dobrý chladič je potřeba. Dost to souvisí s předchozí otázkou u procesoru a chlazení. Také to souvisí s potřebným zdrojem a jeho výkonem.

Například karta SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX Vega 64 8G HBM2 (ta dražší), má TDP 240 W.
Procesor RYZEN 7 2700X (ten nejdražší) má TDP 105W.

Třeba 1070 TI od nVidie má TDP 180 W, 1070 - TDP 170 W. Procesor Intel i7-9700K - TDP 95W.

Z toho jasně vyplívá, že třeba ten procesor Intel je méně žravý (méně náročný na energii a méně se zahřívá, je efektivnější a je snadnější jej uchladit). Jenže u procesorů ve smyslu AMD vs Intel je to vcelku jedno, důležité to je jen pro volbu toho chladiče (měl by být dané uvedené TDP zvládnout uchladit).

U grafických karet je to jiné, jelikož ty jsou podobně výkoné. Tedy ta karta od AMD má podobný výkon (ve hrách), jako 1070, jenže TDP má o 70W horší, což je hodně. Je tedy mnohem méně efektivní, bude větší potíž jí uchladit "po tichu", zaplatíš víc za její provoz za energii a budeš potřebovat výkonější zdroj (750W se u nich uvádí, ale asi by stačil i slabší). Prostě má horší provozoní vlastnosti a 240W je u této techniky opravdu poměrně dost.

Nebo to řeknu ještě jinak, takový počítač s tímto procesorem a grafickou kartou ti poslouží i jako topení a nejspíše za chladných zimních večerů sám dokáže vyhřát místnost (možná i menší byt) a tedy ušetříš na topení :D. (ale topit elektřinou je dražší, no)

Dřív měla tento problém s vysokým TDP i nVidie. Viz GTX 480 - měla TDP 250W a lidé si z toho dělali hroznou legraci:

IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #281 kdy: Červen 14, 2019, 18:52:11 »

:-D krásný. Se divim, že jich armáda nenakoupila pár tisíc.

Každopádně na léto se hodí chladnější typy, i když to člověk zrovna nemá v notebooku a nemusí na těch komponentách mít ruce :-D.

Teď jsem v práci, takže moje kočka k tomu nemůže psát dodatky. Ona totiž preferuje tepelný podmínky z videa.
IP zaznamenána

Lord Owl

  • Host
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #282 kdy: Červen 18, 2019, 14:56:50 »

Sáákryš, že jsem nepočkal půl roku.
AMD uvádí procesory 3400G, které budou mít lepší vlastnosti než předchozí generace 2400G (kterou jsem koupil), tudíž hlavně grafický čip pojede svižněji a bude mít podporu rychlejších pamětí. Takže jestli ještě nebylo zakoupeno, tak by se dalo koupit Ryzen 3400G, počkat pár let na lepší grafiky a nyní hrát s integrovanou.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #283 kdy: Červen 19, 2019, 11:57:49 »

Samozřejmě ještě nezakoupeno, čekám na 7. 7.

Zas to ber tak, že už půl roku paříš.:-) To bude furt něco lepšího..
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #284 kdy: Červenec 03, 2019, 20:33:36 »

Tak jsem dal nabídku do jednoho PC servisu, co mám ve vedlejší ulici, a přišla mi odpověď. Počítač je prý seskládanej výborně, jenom by prohodil dvě komponenty.

Deska: MSI X470 GAMING PRO (3739 Kč)
Procesor: AMD RYZEN 7 2700X (7590 Kč)
Paměť RAM: CORSAIR 16GB=2x8GB DDR4 3200MHz VENGEANCE RGB PRO WHITE s RGB
LED CL16-18-18-36 1.35V XMP2.0 RGB LED (2951 Kč)
SSD disk: SSD disk ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB (2259 Kč)
Grafika: SAPPHIRE PULSE Radeon RX Vega 56 8G HBM2 (7990 Kč)
Skříň: SilentiumPC Armis AR7 TG Black (2298 Kč)
Zdroj: CORSAIR zdroj 850W RM850 80Plus GOLD modulární (model 2019)
certifikace s aktivnim PFC, tichý režim bez točení ventilátoru
(semi-pasivní zdroj) (2890 Kč)

Kompletní cena komponentů: 29717 Kč vč. DPH
Cena za kompletní sestavení PC vč. instalace OS Windows, nejnovějších
ovladačů, utilit a zákl. programů je 1260 Kč vč. DPH.

Pokud nemáte licenci pro OS Windows, je nutné ještě počítač se
zakoupením OS.
Záruku u nás budete mít na jednotlivé komponenty dle jejich záruční
lhůty od výrobce.

V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 30