Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:32:07
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79079 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #225 kdy: Květen 29, 2019, 07:28:33 »

No v obou těch sestavách bych změnil procesor a grafiku, u obou jsou poněkud nejasné ty další komponenty a kolik přesně stály. Možná by se dalo na některcýh ušetřit a jinde přidat, jenže to je potíž s těmi již seskládanými sestavami, nikdy nevíš přesně, co v nich je.

Vždy je ale možné využít to skládání na míru, když neposkládáš sám.
https://www.alza.cz/sestaveni-pc

Momentálně bych ale osobně čekal, pokud na ten PC vysloveně nespěcháš.
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #226 kdy: Květen 29, 2019, 12:12:12 »

Osobně jsem těžký bezvěrec, takž na to, že Intel změní politiku cen, opravdu nevěřím.
Pokud 7.7. má vyjít nová generace procesorů od AMD, tak lze očekávat, že si to bude chvilku držet vyšší cenu. Takže bych se spíš řídil výslednou cenou a tím, co od produktu čekám, tj. jestli to splňuje už současná generace. Paměti a grafiky jdou přece obměňovat a doplňovat.
Co se týče desek, tak na značce záleží jak komu, já osobně se moc nevymezuju, ale výjimku mám - ACER mi do baráku nesmí !!!
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #227 kdy: Květen 29, 2019, 16:22:11 »

Já bych si to i sestavil sám, ale nerozumím tomu a asi nemůžu naházet ledasco k sobě s tím, že to bude dobře fungovat. To má asi taky nějaký pravidla, ne?

Kdyby tady byla nějaká dobrá duše a vybrala mi součástky, tak bych třeba aspoň věděl. Jinak do 7. 7., klidně počkám, už čekám asi půl roku. Jen si říkám, že to bude furt něco. ;D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #228 kdy: Květen 29, 2019, 20:55:34 »

Jinak speciálně pro Ivana, mimo soutěž, fotka kočky, aby mohl ještě jednou zhodnotit, jak slepá vypadá :-D. Normálně to na ní jde poznat jen podle toho, že se jí nikdy nezužujou zorničky, má nazelenalý oči a nesvítěj jí ve tmě, ale zrovna tady mám takovou krásnou chuťovku v akutnim stádiu. Jinak kočka byla nadopovaná analgetikama a nijak netrpěla, neni nutný se o ní bát.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #229 kdy: Květen 29, 2019, 21:43:13 »

Má každý voko jiný! :) ale z dálky to asi těžko někdo pozná.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #230 kdy: Květen 29, 2019, 21:55:26 »

Tak když ho zrovna nemá plný krve, má obě stejný, mě jen pobavil Ivan svym znaleckym pohledem :-). Ona ví, že ráda hraju Thiefa, tak si pořídila kouzelný oko, jako má Garrett, no. Bohužel její kouzelný oko nemá superschopnosti.

Občas si řikám, jestli je už noťas plnej jejích chlupů, nebo jestli to ještě bude trvat. Tenhle kousek jsem nikdy neměla rozebranej, takže nevim, a jsem ještě v záruce, tak aktivně nezjišťuju.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #231 kdy: Květen 29, 2019, 22:37:20 »

No jo, tak to na tý původní fotce prostě tolik vidět nebylo.:-D A na mobilu jsem ji nějak extra nezvětšoval. Zase můžeš říkat, že máš doma takovýho kočičího Davida Bowieho.:-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #232 kdy: Květen 29, 2019, 23:28:11 »

Já bych si to i sestavil sám, ale nerozumím tomu a asi nemůžu naházet ledasco k sobě s tím, že to bude dobře fungovat. To má asi taky nějaký pravidla, ne?

Kdyby tady byla nějaká dobrá duše a vybrala mi součástky, tak bych třeba aspoň věděl. Jinak do 7. 7., klidně počkám, už čekám asi půl roku. Jen si říkám, že to bude furt něco. ;D
Ono se to zas tolik nezměnilo od doby, co jsme to řešili naposledy. Pořád je to někde mezi intelem a AMD co se týče procesorů, ani jeden výrobce nevydal žádné nové, jiné. Zbývající komponenty se tolik nemění, krom té grafické karty, kde právě ty 1060 a 1060TI byly nahrazeny těmi novější generace 1660 a 1660TI.

Co se týče těch sestav, co jsi sem dal, tak tadle sestava:
https://www.alza.cz/alzapc/alza-gamebox-gtx1070-d5293816.htm

by měla vyšší grafický výkon, horší procesor. Tedy měla by být lepší na aktuální hry a procesor by měl stačit.

Na druhou stranu tadle:
https://www.alza.cz/acer-nitro-50?dq=5486048

má právě výkonější ten procesor a grafika se dá vyměnit za jinou vždycky, zatímco procesor asi měnit jen tak nebudeš, tedy z hlediska životnosti, pokud bys vyměnil časem grafiku, by ti vydržel dýl i na hry příští. Grafika ale není nic moc a nebyla, ani v době když byla aktuální a nyní je již nahrazena tou novější. Ona obecně nebyla žádné dělo, ale dnešní nové hry na fullhd by asi stíhat měla.

Pokud by to byl čistě na mě a musel bych si jednu z nich vybrat, bral by tu první s lepší grafikou.

Kvůli procesoru, zvláště, pokud se blíží opravdu výrazná změna, což nižší výrobní proces je, protože to by přece jen mělo způsobit mnohem lepší provozní vlastnosti, nemluvě o jiných věcech spojených se základní deskou, se ale podle mě počkat vyplatí, když je to 2-3 měsíce. Ono nepočítal bych s tím, že hned ten den 7.7 o koupíš, ale pak ještě chvíli potrvá, taky bude dobré počkat na testy a recenze a podobně. Měli by vyjít všechny ryzeny všech cenových kategorií, od ryzen5 (6 fyzických jáder), ryzen7 (8 fyzických jáder) až po ryzen9 s 12 jádry. Momentálně se zhruba tuší teoretický výkon a taky se ví teoretické ceny všech těchto kategorií. Ja jasné, že ve svých třídách budou výkonější, než všechny stávající procesory (od AMD i Intelu), to je i logické, nemělo by moc smysl vydávat méně výkoný procesor v dané třídě. Není jasné o kolik a jestli to opravdu bude i za tu odpovídající cenu, nebo si to AMD třeba napálí, když Intel nebude mít odpověď. On Intel už měl vyrábět též procesory s menším výrobním procesem, ale nějak se mu to nedaří a vázne to. Pokud si to AMD tedy nenadsadí cenově, měl by navíc na to Intel nějak reagovat a ceny procesorů daných tříd snížit, protože prostě budou neprodejné. Ale v tomto ohledu je nevypočitatelný.

Právě to, že základní desku a procesor nekupuješ příliš často a že tato nová generace by měla přinést i lepší propustnost komponent a nové technologie, je jeden z důvodů, proč čekat a pak koupit ten nový. Případně je to ta cena, pokud by se ceny stávajících snížily.
« Poslední změna: Květen 30, 2019, 00:04:23 od Milhaus »
IP zaznamenána

Marien

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #233 kdy: Květen 30, 2019, 08:44:44 »

to Richmond: 8 let staré PC
Tak jasně, vím o týpkovi, co si dělá účto na kompu, který jsem mu stavil v 99 ještě s 98 widlema. Nicméně je to o tom, co obměňuješ. Pokud ti klekne HDD je to v pohodě, pokud deska se starými DDR, budeš muset měnit nejen desku, ale i paměti, cpu a možná i vga, protože nové vlbus rozhraní už neznají. Takže měnit komp co dva roky není jen slogan pro movité, je to technologická nutnost a také ekonomická. PC po skončení záruky je prostě mrtvé. Na účto a internet pojede klidně další léta, ale to je tak vše. Celkem raritní je, že jsem ted musel měnit 5 let starou cdromku, protože zastaralý firmware už nebyl schopen přehrát nové dvd filmy. Jsem se nasmál...
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #234 kdy: Květen 30, 2019, 09:03:58 »

Sakra, zdá se, že jsem byla neekonomická a měla jsem počítač šest let. Hrůza. Můžu mít dotaz, co konkrétně mi uniklo?
IP zaznamenána

Marien

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #235 kdy: Květen 30, 2019, 09:04:22 »

Koukám, že se tu jede na vlně očekávání :)
Moje další zásada je nikdy nekupovat novinky, naučily mě to ty tuny reklamací a čekat na opravné záplaty je otravné. Na jakoukoliv současnou hru bohatě stačí například ověřené AMD Ryzen 5 2600. Kašlete na počet vláken a podobné kraviny. No a co, že je Intel výkonnější, ve hře těch pár procent nemáte šanci poznat. V benchmarcích ano, ale ty pro mě mají stejnou informační hodnotu jako znalost toho, kolik dnes v číně spadne lidí z kola.

Psal jsem to výše, takže se opakuji. Do PC není nutné vrážet 30K, obzvlášť když po dvou letech je posun technologií takový, že bude stejně doporučený upgrade. Pokud se jen vymění VGA je to v pohodě, ale nezřídka nové MB znamená i nové ramky, cpu, HDD, protože to staré je prostě už nekompatibilní anebo omezující.
A VGA, pokud nemáte monitor 4K, jsou drahé novinky k ničemu. Na rozlišení 1920*1080, tedy standardní full HD, bohatě stačí ekvivalent nVidia 1060 nebo AMD RX 580. Pojedou všechny hry ve vysokém detailu. Vysoký od Ultra očima nerozpozná ani ta kočka, co má každé oko jiné...:)
IP zaznamenána

Marien

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #236 kdy: Květen 30, 2019, 09:05:41 »

Sakra, zdá se, že jsem byla neekonomická a měla jsem počítač šest let. Hrůza. Můžu mít dotaz, co konkrétně mi uniklo?

Vůbec nic...
IP zaznamenána

Yuyu

• Host
« Odpověď #237 kdy: Květen 30, 2019, 12:09:05 »

Já jsem notebooková, takže obměňování hw neřešim, plánuju mít stroj co mám teď zas tak 5 let, pak ho zdědí mamka na svoje fotky a já si koupim zas novej. Prachy jsou, prachy budou, do hrobu si je nevemu, šetřim jinde, elektronika a pizza jsou moje jediný reálný výdaje.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #238 kdy: Květen 30, 2019, 12:36:20 »

No, oni lidi nekupují nové PC každé dva roky, ani jednotlivé součástky, jako třeba grafické karty, nekupují každé 2 roky (i když tam by to mělo smysl největší). Ve směs to dělají spíše tak, že dokud to jede a stíháto, je to dobrý, když ne, nebo se to rozbije, koupí něco nového.

Pokud by třeba kupoval každé 2 roky grafickou kartu střední třídy a tu stávající střelil někde v bazaru za ještě nějakou cenu, pak by bylo výhodnější to dělat takto. Jenže to je hodně nereálné, spíš tu grafiku bude mít tak 4-5 let a postupně bude snižovat nároky na nastavení ve hrách. Pak je výhodnější raději koupit nyní tu výkonější, protože mu vydrží dýl.

Efekt procesorů ve hrách a jejich vývoj pak má obecně efekt ještě menší. Do dnes lze vklidu fungovat i s 6-8 let starým procesorem a ve většině her bude stíhat, snad až na některé náročnější právě na procesor. Ono je to tím, že ty nároky her na procesor příliš nerostou a je to spíše o té grafice. Což je dáno i tím, co je mainstrem u uživatelů, pokud má většina 4 jádrový procesor, pak nemá význam dělat hru, která by vyžadovala 6-8 jáder. Hry tak neumí ty jádra využít a je tedy jedno, jestli má člověk 4 nebo 6 jáder.

Hodně dlouho to bylo daný tím, že AMD intelu příliš nekonkurovala a Intel tak vydával/nevydával nové procesory, které ale nebyly moc posun. Ale od vydání Ryzenů se to přecejen změnilo a ty konkurenceschopné jsou, jak v první, tak v druhé generaci a nyní nejspíše Intel alespoň na nějaký čas předběhnou v té generaci třetí. Tedy i ten mainstrem u procesorů se posunul a již pomalu začíná být standard 6 či více jádrový procesor. 5-6 let staré procesory by tak u nových her už stíhat nemusely a nejspíše nebudou. Tedy to nejspíše donutí ty hráče, je vyměnit. Ostatně se změnily i další věci, z DDR3 se přešlo na DDR4 a podobně.

Ale ti, co nyní ty nové PC koupí (procesor), je zase budou mít tak na 6 let (většina) a bude jim to stačit a max za ty 4 roky vymění grafiku (a většina ani to né). Běhěm těch 6 let se ale ten menší výkon procesoru projeví a vliv bude mít to, jak je nadupaný již v dnešní době. Procesor za 4 tisíce bude nestihat dřív, procesor za 8 o něco později.

Tedy v nových hrách. Pokud člověk nové hry nehraje, tak to nemá cenu řešit. A pokud hraje hry starší (třeba z dob windows98-xp), pak naopak upgrade může být dost problém, kvůli nekopatibilitě windows a absenci ovladačů nových komponent do starších systémů. Dřív se dalo koupit nový PC, dát tam dualboot, třeba win7 a sekundární systém třeba winxp a ten používat jen na hry, které měly problémy ve win7. Dnes už to nejde, protože do winxp nejsou ovladače třeba na grafické karty. Pokud tedy člověk hraje spíše hry starší, měl by si PC, který zvládá XPčka (zhlediska ovladačů) nechat a udržet jej v provozu.

Já osobně též novinky většinou nekupuji, jelikož mi nákup PC komponent a podobně většinu vychází na meziobdobí, jenže mi přijde jako chyba koupit komponentu, která za dva měsíce již bude patřit mezi starší generaci a tedy se jí budou chtít  prodejci a i výrobci zbavit, vyprodat sklady a naskladnit ty novinky. Pořád tam prostě jsou ty možnosti, že to bude buď technologický posun a já si koupím měsíc před ním zastaralý PC, tedy po nákupu hned za měsíc si budu můct říct, že můžu provést upgrade, případně že po těch dvou měsících a vydání té horké novinky si stejně vědomně kopím ten "zastaralý" kus, ale ušetřím. Třeba zmíněný Ryzen 5 2600 by měl zlevnit, když výjde jeho nástupce třetí generace, který jej má za úkol nahradit v dané cenové kategorii.
« Poslední změna: Květen 30, 2019, 12:42:37 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyu

• Host
« Odpověď #239 kdy: Květen 30, 2019, 13:19:03 »

Víte, do PC neni nutný vrážet 30 tisíc, ale ten pocit, ty xichty lidí okolo :-D.

Samozřejmě klasika, kdo tomu rozumí a ví kde kupovat, zaplatí míň, kdo ne, ten si připlatí. Tak to je všude. Na druhou stranu do knihovny se mnou chodil chlap, co vždycky někde koupil něco strašně výhodně za pár šupů, a za ani ne půl roku moh kupovat znovu :-D. Někdo ví, kde koupit, někdo si to jen myslí.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30