Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Duben 16, 2024, 16:33:07
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 36964 krát)

Lord Owl

  • Host
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #180 kdy: Listopad 20, 2018, 08:57:38 »

Nové PC sestavy na alzách, mallech a různých tsbohemkách jsou čirá tragédie, nekupovat.
Obsahuje to laciné šunty za velké peníze.
U nás na Moravě už moc kamenných obchodů nepřežilo a s tím jejich skládáním z vlastních komponent si nejsem tak jistý. Vždycky se spíš tvářili, jako že nakup u nás a my ti to poskládáme. Z jiných zdrojů si to nechají řádně zaplatit.
Teď obecně je pro nákup PC status "mrtvo", drahé paměti a grafiky tomu moc nepřidají. Ale už se objevují nové desky, takže na jaře snad půjde přikročit k finálnímu úderu.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #181 kdy: Listopad 26, 2018, 22:02:29 »

Tak jsem si dneska donesl notebook domů a zatím jsem asi čekal víc, úplně potichu není, pořád ještě hučí, i když jsem na něm ještě nezapl skoro nic.

Provedli pročištění, namazání CPU a GPU pastou MX4 a údajně už to bylo potřeba, stará pasta už prej byla úplně ztvrdlá. Ale jak říkám, asi jsem měl moc velký očekávání.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #182 kdy: Prosinec 13, 2018, 00:09:17 »

Je možný, že notebook pro pročištění hučí ještě víc a je ještě pomalejší? :(
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #183 kdy: Prosinec 13, 2018, 07:41:44 »

Jak vidíš (slyšíš), je to možné :) Když to chceš přepastovat, tak musí všechno uvolnit a pak záleží, jak pečlivě to zase smontovali dohromady. Bez ohledu na to, zda-li ty pasty tvrdnou či ne, notebooky jsou konstruovány jako bezúdržbová zařízení (max. se vysává výstupní ventilátor). Jakmile na to jednou sáhneš, tak je to přesně jako s těmi montážemi, kdy jsi si naprosto jistý, že jsi připevnil vše a v ruce přitom držíš 2 šroubky. Funguje to, ale už to jaksi není ono. Může být jenom špatně připevněný ventilátor, nebo se při té demontáži nějak hnul v ose. Těžko říci. Druhá věc je, zda-li to byla jen hardwarová úprava, nebo zda-li i něco nastavovali.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #184 kdy: Prosinec 13, 2018, 08:56:30 »

No, Ty ale umíš potěšit. ;D

Spíš si teď říkám, že jsem to tam snad ani neměl dávat. :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #185 kdy: Prosinec 13, 2018, 10:11:22 »

Asi jsem to už na fóru psal, ale před nějakým rokem jsem se rozhodl prckův notebook svěřit servisu, protože se mi s tím nechtělo patlat. No, ruce bych si za takový nápad urazil :D Úsměvný byl už popis plánované opravy, tedy laika by to asi netrklo, ale když o těch komponentech něco víš, tak už je to něco jiného. Podle všeho se víceméně uvařil grafický čip, což by vzhledem k zacházení s tím notebookem nebylo nic překvapivého, ale oprava měla spočívat v tom, že se celý čip vymění ... mno, to by ovšem nesměl být strojově připájen přímo k desce :) Nejprve se čekalo, až čip přijde a čekalo a čekalo ... až nás to přestalo bavit. Nakonec nám notebook vrátili s tím, že přepájení čipu nepomohlo a protože to neopravili, tak nám ho nebudou účtovat.

S rozborkou notebooku jsem neměl nejmenší problém, protože mi to vrátili v podstatě jako stavebnici bez šroubků. Deska byla originál a to včetně originál napájeného čipu, což jsem ostatně čekal. Oni mi tedy nabídli i výměnu celé desky, za nějakých 10k Kč (cena notebooku 14k Kč), ale to bylo i jako vtip hodně blbé. Skoro stejnou desku jsem pořídil v Číně za 3,5k Kč a zbytek už byla jen moje práce a Windows licenci jsem měl svou náhradní.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #186 kdy: Prosinec 13, 2018, 11:47:49 »

Chlazení obecně má určitou životnost a pak začne hodně ztrácet a být neefektivní. U notebooku to platí ještě o něco víc, protože tam jak už jsem psal chlazení dostává nejvíce zabrat, už od výroby moc efektivní není a tak se i rychleji zhoršuje. Tak nějak ten notebook je asi konstruován, aby měl jako celek určitou životnost s tím, že pokud to přežije, majitel jej nechá už jen "dožít".

Co mě zaujalo je myšlenka, že notebook potřeboval přepasťovat, jelikož pasta už byla úplně ztvrdlá. Já měl za to, že to se stane vždy, že pasta ztvrdne, prakticky téměř ihned po nasazení chladiče a zapnutí procesoru, jelikož ten se zahřeje a vlivem toho tepla pasta ztvrdne a propojí tak železo chladiče s procesorem. Ostatně proto je taky třeba při výměně chladiče procesor čistit od tvrdé pasty a dát si na tom dost záležet. Nějak si nepamatuji, že bych někdy sundal chladič z procesoru a našel na něm čerstvou pastu.

Je možné, že pokud je notebook po výměně hlučnější, že špatně chladiče nasadili, nebo právě ten procesor špatně vyčistili od té staré pasty, popřípadě si to ještě musí "sednout". Jelikož jak to popisuješ, tak to vypadá, že se ti PC více zahřívá, než před tím a automatická regulace otáček ventilároů se na to snaží reagovat zvýšením těch otáček (proto to více hučí), jenže to nestačí a tak PC reaguje tím, že se podtaktuje, aby dané chlazení stíhalo (čímž je pomalejší). Zkus tomu dát pořádně pokořit a sledovat, co PC dělá. Například si sežeň nějaký prográmek, který umí sledovat výkon procesoru a grafiky a umí uměle delší dobu PC zatížit na obou a současně i sledovat teplotu (ideálně vše do grafu). Pokud bude graf teploty stoupat a výkon klesat, zkus jnajít situaci, kdy se to "ustálí" a už se to nebude měnit. (musíš to nechat zatížené delší dobu).

Teoreticky existují pro notebooky chladící podložky (nevím, jestli to používáš), někdy to může trošku pomoci.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #187 kdy: Prosinec 13, 2018, 12:47:12 »

Záleží asi na pastě, MX4 je třeba dost dlouho mazlavá a i po delší době netvoří takové ty vyslovené hrudky (vždy to jde ještě jakoby rozetřít, asi je v tom dost trvanlivý silikonový olej, či co do toho přidávají). Kdysi dávno se používala i taková žvejkačka. Teplem se to zprvu lehce rozpustí a obteče to příslušnou komponentu a pak to už zůstane zafixované. Málo to však odvádí teplo. Dodnes se to vlastně vyrábí jako podložka v různých tloušťkách, změnil se jen materiál. Rychle vysychavé byly např. pasty od CoolerMasteru, taky se pak zbytky od nich dobře čistily. Právě blbé bylo, když jsem s pomocí MX4 upravoval chladič na grafické kartě, kde nejsou úchyty. Ono to chvilku drží jakoby přilepené, ale pak to moc zkapalní a chladič nakonec sjede. Našel jsem, že na tohle jsou lepší přímo lepící pasty, které tvrdnou ihned.

Asi by se to muselo vysloveně vydrolit z meziprostoru mezi chladičem a čipem, aby to mělo smysl měnit. Když jsem čistil notebook (tedy vlastně oba, co máme), tak jsem žádného efektu novou pastou taky nedocílil. Jediná výhoda byla, že jsem si to nanesl v takových vrstvách, jak jsem potřeboval.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 828
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #188 kdy: Prosinec 13, 2018, 17:31:50 »

Je možný, že notebook pro pročištění hučí ještě víc a je ještě pomalejší? :(

Ak máš podozrenie že sa stroj prehrieva, skús spustiť nejakú diagnostiku a skontrolovať teploty. Dobré je napríklad HWInfo.
IP zaznamenána

Lord Owl

  • Host
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #189 kdy: Leden 07, 2019, 08:49:21 »

No chtě nechtě, jaro ještě nedorazilo a musím pořídit nové PC na nějaké to občasné paření a domácí práce.

Zvolil jsem nenáročnou sestavu na AMD 5 Ryzen 2400G (ano bez dedikované karty), podpořenou 16Gb RAM a kvalitní B450deskou. Očekávám tichost a spotřební nenáročnost. O rozjetí postarožních her a sem tam nějakého RPG se nebojím. Narazil jsem ovšem na problém s Win7, kdy ve vztahu k podpoře nových procesorů Ryzen od AMD u výrobců desek jsou na bodu mrazu (no vím kdo za tím stojí, ale jméno té firmy nechci "psát na hlas"). Jede někdo z vás
na Win7 na takových nových platformách AMD ? Nějaké tipy ?
Jinak ohledně W10, to je fakt krajní varianta, pokroku se bráním vždy tak 5 let zpětně :D
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #190 kdy: Leden 10, 2019, 15:12:03 »

Obávám se, že funkčnost nových procesorů a navíc i případných grafických karet v nich, je omezena již jen na windows10. Možná to jde nějak obejít (ostatně ovladače se tolik neliší), jenže to pak není stabilní. Může za to samozřejmě MS, ten ostatně i vypnul aktualizace pro PC s novými procesory už dřív, takže pokud chtěl člověk takový PC aktualizovat, musel je stahovat ručně z webu.

Prostě tlačí windows10 kudy to jen jde.

Na druhou stranu bránit se pokroku 5 let a mluvit přitom o windows10 je poněkud zvláštní tvrzení. Navíc ti to stejně nepomůže, protože každý půl rok vydá MS velkou "aktualizaci" pro win10 a ta jej naprsto koplet změní, překopá (počínaje ovládáním, funkcemi konče) a zejména komplet rozesere, takže mnohdy člověk neví, co dál (občas se třeba ztratí disky, občas se smažou data, ovladače na tiskárny a jejich nefunkčnost považuji s každou verzí již za standard a podobně). Win10 jsem vydržel používat asi rok a půl, po třetí velké aktualizaci jsem jej odstranil ze všech domácích i firemních počítačů.

Ono to v praxi probíhá tak, že MS vydá velkou aktualizaci, tím windows přestane fungovat a řeší se chyby. Celý internet se dohaduje, kdy a jestli MS ty chyby někdy opraví a kolik dalších se jich ještě objeví. Když už to vypadá, že by MS přece jen mohl alespoň některé chyby opravit, vydá novou velkou půlroční aktualizaci a začne se znovu. Naposledy třeba nefungovaly ovladače od intelu, PC nepoznal SSD disky od toshiby a pár lidem aktualizace smazala veškerá data v jejich uživatelské složce.

Tedy 3 mesíce je dostatečně zastaralý "pokrok", čekat 5 let není třeba.
IP zaznamenána

Lord Owl

  • Host
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #191 kdy: Leden 14, 2019, 08:45:17 »

No tak sestava už dorazila.
O problémech W10 pochopitelně vím, proto jsem se tomu snažil předejít.
Ale reinstal (downgrade) na W7 asi nezvládnu (kdyby nastaly ty vrtochy po aktualizacích), bo prostě nevím, jestli to rozběhnu na ten Ryzen procesor. Už to není jako za mlada, příkazový řádek, format C:\ a jede se na novo....
Momentálně ještě čekám na monitor, pak se do té sestavy vrhnu. Jedu ještě postaru...
Pořád tajně doufám, že vyjde nějaké W10.1, kde se vrátí k uživatelským možnostem W7 Pro, tj. že uživatel bude nakonec pán. Asi jsem moc optimista....
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #192 kdy: Leden 14, 2019, 11:56:22 »

Tak můžeš tam kdykoliv zkusit windows7 nainstalovat a vyzkoušet, co to bude dělat a když to nebude fungovat, tak nainstalovat win10. Stačí jen pár dní a ani bys jej nemusel aktivovat. Pokud by v PC už win10 byl, pak je snadné jej nainstalovat znovu na stejný PC. Popřípadě tam můžeš zkusit dát jiný disk s win7.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2240
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #193 kdy: Leden 25, 2019, 01:52:31 »

Tak, komponenty k novýmu PC za mě vybralo MSI, protože notebook, a teď se bavim stahovánim všeho a nastavovánim podsvícení klávesnice. Je rozdělená na tři sekce a každá může svítit jinak, barva je komplet volitelná na takovym tom barevnym kruhu. Momentálně mám zeleno/žluto/zelenou, protože celá zelená vypadala tak divně. Přechody mezi barvama jsou velmi plynulý. Wau, klávesnice. Ráda bych se rozpovídala o ostatních komponentách, ale jsem oslepená světlem a technickym provedenim a ještě jsem nenainstalovala jedinou hru :-D.

Každopádně jsem chtěla I7 procesor, tak ho mám, a 16 giga ramky. Hádám, že mejma poněkud postaršíma hrama si tenhle brouček vytře zadnici a že budu muset zakoupit něco vyzývavějšího. Samozřejmě mám i další komponenty, například grafickou kartu :-D. Fakt tam je :-D. Až se vzpamatuju z klávesnice tak se k ní taky dostanu.

Jo, a nemá to mechaniku, ale o tom jsem věděla. Nadšená z toho nejsem, ale tak co už, stejně mám všechno v image souborech.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2240
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #194 kdy: Leden 25, 2019, 04:21:40 »

Hm, tak... jsem si pustila Thiefa 4, protože jsem ho stáhla a savy mám na cloudu. Ta hra vypadá trošku jinak než jí pamatuju z předchozího noťasu, ale hlavní dojem na mě udělala... ta klávesnice :-D. Je fakt příjemná, tichá, nemá pozoruhodnou tendenci se vlnit a prohejbat :-D. Akorát teda hřeje. Předchozí noťas měl nasávání vzduchu skrz klávesnici a udržel jí studenou. Je to jako hrát na vánočnim stromečku, s těma světýlkama. Člověk má normálně chuť jít si umejt pracky mejdlem když na to šahá, protože jinak je to svatokrádež. Dokonce má malej vroubek na W, aby ho člověk našel po hmatu a nenastrafoval si do mobek, když tankuje hero.

Prostě ten noťas má i jiný komponenty, přísahám. Ale klávesnice :-D.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30