Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:45:19
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9

Autor Téma: LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard  (Přečteno 45142 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
« Odpověď #75 kdy: Prosinec 24, 2024, 00:46:04 »

Pekelní psi mě taky dost štvali, i na střední obtížnost, dokud bardka se je nenaučila omráčit a kouzelnice zmrazit/omráčit blesky. Na ně to omráčení funguje relativně dobře. Ty trofeje z nich pak byly docela dobrý vedlejší příjem, nicméně pak mi delší dobu chyběly v té vesnici v poušti, kdy je chtěli jak úkol a žádní se tam neobjevovali.

Já moc požehnání nepoužíval, až později golota, ale jinak moc ne. Tu léčitelku ve vesnicích jsem používal víceméně jen na doplňování životů a many, aby postavy nemusely furt spát. Stálo to ale dost peněz.

Na iromana bude nejspíše potíž ty lokace, kde vesnice není, třeba Hadiros bude asi obzvláště otravný, když tam není ani teleport a cesta tam trvá 2 dny.

Myslím, že počet dní bude mít asi vliv na celkové hodnocení po dohrátí, jinak to ale vliv mít nejspíše nebude na nic.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #76 kdy: Prosinec 24, 2024, 00:55:22 »

Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi "Rychlostí boje" a "Bojovou iniciativou". Já myslel, že rychlost postavy - boje, je dáno tím, kdy se dostane na řadu v boji, což je dáno bojovou iniciativou. Ale ve hře si může při tvorbě postavy vybrat patrona od Taliet, která mu zvedne rychlost boje o 5%, ale také patrona Raznet, který zvýší iniciativu o 15%. Tak v tom asi nějaký rozdíl bude.

edit
Přitom to první se na postavě zdá se nijak neprojevuje (na těch číslech, jako iniciativa, uhýbání atd), zatímco druhé nějaký efekt má. U zloděje na startu je rozdíl, že ten bez požehnání Raznet má 13 iniciativu a ten s požehnáním 15. Iniciativa je daná přímo rychlostí, tedy když jí hráč zvedá každý level, bude ten rozdíl narůstat, neboť 15% bude stále větší číslo. Nebo by mohlo stačit rychlost zvedat méně se stejným výsledkem a dávat více bodů třeba do hbitosti. Mělo by to být tak či tak výhodnější, než si vybrat ty patrony, co zvednou nějakou vlastnost o přesný počet bodů, třeba sílu o 3, nebo hbitost o 4 a podobně.
« Poslední změna: Prosinec 24, 2024, 01:04:47 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #77 kdy: Prosinec 24, 2024, 11:54:43 »

Hadiros byl kupodivu v pohodě, pro případ nouze se dá kdyžtak koupit teleportační kámen, který jsem měl v batohu pro případ oznámení přepadovky psy, která mě také nakonec dostihla (lákám je pak do Velegarnu do Sporiového lesa, kde si zvyšuji před bojem odolnost u oltáře). Jinak jsem Hadiros procházel úplně normálně a i jídla bylo dost. Výhodou je, že u Caleba se dá na farmě ukládat a pak jsem dokonce zjistil, že se u něj dá přespávat jako v hospodě. Nicméně to už jsem nevyužil. Největší problém byla vlastně Yoranwa, protože kvůli ní jsem se musel neplánovaně vracet do Velegarnu pro svitek zažehnutí plamenů na odstranění jedovatých výparů.

Na pekelné psy mi omráčení moc dobře nefunguje, je to dost o štěstí. Na vyšší obtížnosti je asi i vyšší faktor selhání kouzel. Respektive jsem si všiml, že to asi souvisí i se samotným levelem postavy. Na nižším levelu jsem byl méně úspěšný i při plných 5 bodech v písni, ale později začala být bardka s omráčením více a více užitečnější. Teď už používám i spánek, který mi přijde o něco užitečnější. Naneštěstí mi hra posílá stále silnější a silnější verze přepadovek, takže nestíhám držet krok :D.

Iniciativa vs Rychlost. Rychlost zvyšuje iniciativu a uhýbání, jinak iniciativa jako taková rozhoduje o tom, kdo v boji začne jako první - seřadí postavy a potvory v prvním kole (na počátku boje). V dalších kolech už to nemá význam. Nicméně pokud chceš nepřítele vyšachovat, tak potřebuješ začít, což znamená, udržovat si stále vysokou iniciativu. Zvyšování rychlosti pak vychází z předpokladu, že je lepší častěji útočit slabší zbraní (to je handicap nízké hbitosti), než útočit silnější zbraní, ale jen 1x za kolo.

Jde také hlavně o to, jak máš poskládanou družinu. Mě třeba teď silnější zbraně dost chybí, protože paladinové mají celkově pomalejší rozjezd a ještě hodně dlouho si nebudu moci dovolit lepší zbraně, protože mám hbitost teprve 15 (sice mám nějaké předměty s bonusy, ale potřeboval bych hbitost už hodně přes 20). Bohužel jsem se orientoval teď dost na sílu, protože zase potřebuji pro změnu vylepšit nosnost družiny. Na hard je to celé dost o kompromisech, ale i tak bych prostě v navyšování rychlosti nepauzíroval, už jen kvůli některým rychlým potvorám.

Já se u sebe spoléhám na to, že nepřítele omráčím (bardka a oba paladinové) a nechám vykrvácet (zlodějka). Později bardka přijde s rekviémem a bude vymalováno. Klerička to potom celé udržuje naživu. Proto neberu kouzelnice. Ty jsou sice fajn a rozhodně by mi ulehčili začátek, ale pak už to není ono a je lepší mít jiná povolání. Zrovna třeba vosy dokáží kouzelníci pořešit lépe, takže stačí, aby měli vysokou iniciativu a rychlost jen oni.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #78 kdy: Prosinec 24, 2024, 13:03:10 »

No, mě právě přišlo, že palice (omráčení) a meče (krvácení), jsou od určité chvíle hry v podstatě k ničemu. Ve směs od chvíle, kdy družina začne bojovat s démony v Devonii, protože na ně buď ani jedno moc nefunguje, nebo to má tak malý efekt, že to nestojí za to. (když má obluda 1000 životů a krvácí za 10, tak to prostě je vcelku k ničemu). Časem tak jediné, co smysl dávalo, byly sekery a zranění, protože to přece jen alespoň nějaký efekt mělo (nepřátelé občas selhali, nebo se netrefili, nebo dali menší škody a podobně).

U barda mi přišlo, že je užitečný na začátku a ve střední fázi hry, pak jeho význam už hodně klesl a zase v té fázi démoni, už byl v partě téměř do počtu. Na písně neměl moc many (člověk by musel furt spát, nebo se vracet do města, nebo pít lektvary), takže jsem použil u něj jen píseň vítězství v těch těžších bojích (i když ono to už nemělo moc efekt, vzhledem ke statistikám postav) a jinak jen střílel lukem (naštěstí to vcelku uměl).

Naopak mág mi přišel neuvěřitelně užitečný po celou hru. V závěru už ledová/ohnivá/blesková kouzla ztrácela dech, ale meteor byl pořád dost účinný (navíc způsoboval taky zranění). Jakmile jsem s mágem pozřel všechny esence titánů, což mu i zvedlo sílu, tak najednou dával zranění až 90. což mě právě vede k myšlence, že by u mága mohlo stát za to zvedat i sílu (od určité chvíle, třeba od momentu, kdy se to kouzlo naučí). Protože dávat body do energie už takový efekt nemá a jakmile se naučí vysávání many, tak vlastně ani tolik many nepotřebuje. Opět počínaje boji s démony, už má v podstatě neomezené množství many, meteor moc many nestojí (vysátím nasaje víc, než spotřebuje) a je na ně účinný, jde jen o to, jaké zranění způsobí, což je dané sílou.

U rychlosti mi to tedy ale pořád není moc jasné, jak tedy zjistím, jak je postava rychlá v boji. Na kartě postavy je statistika iniciativa, uhýbání, ale rychlost boje tam nikde není. Já třeba skoro celou tu hru používal obouruční zbraně (vím, že u nich se píše rychlost té zbraně, ale měl jsem za to, že to prostě nejde nijak ovlivnit), zvyšoval jsem hbitost právě tak, abych na ně splnil požadavky (většinou přes sudy, nebo později přes bylinky).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #79 kdy: Prosinec 24, 2024, 18:56:58 »

Rychlost v boji normálně neuvidíš, jde o rozdíl mezi postavou a dotyčnou potvorou (info je v bestiáři). Když jsou rychlosti podobné, tak omráčení moc nefunguje (potřebuješ dobrý bonus na zbrani a ideálně i patřičnou dovednost), ale při větší diferenci už můžeš nepřítele "poslat" do druhého kola atd. pořád dokola. Velké a těžké zbraně tě mírně zpomalují - zmenšují tu diferenci mezi tebou a nepřítelem.

Krvácení na meči není moc výrazné (pokud nemáš patřičné dovednosti), ale třeba hvězdice poskytují krvácivý efekt klidně v desítkách jednotek HP a kumuluje se. Když k tomu přičteš jiné efekty, jako je otrava nebo podpálení, tak za pár kol může boss ztrácet klidně stovky HP za kolo (popř. akci), zatím co ho držíš v šachu omráčením (držíš ho pořád o kolo pozadu). Ono to rozhodně není k ničemu ani v pozdějších fázích hry, jenom je potřeba se k tomu dopracovat.

Podobně bard. Zazpívá rekviém, bojiště prořídne a je to. Na vysokých levelech to dáš samozřejmě i bez toho, ale pak je bard zase užitečný jako obchodník apod., protože má na tohle nejnižší spotřebu bodů, plus je to právě obstojný lučištník. Ale tohle ostatně platí i pro jiné supporty. Záleží taky co máš za družinu, u mě je třeba bard docela důležitý.

V principu na každý typ potvor funguje jiná ideální družina, jde jen o to, co si chceš ve hře ulehčit, respektive co ti pije nejvíc krev a podle toho si družinu sestavíš. Rozhoduje to i tom, jestli si budeš moci na svém levelu dovolit na určité typy potvor, nebo si budeš muset počkat. Jelikož já chrámy nechávám být, tak potřebuji zkušenosti získávat odjinud. Les Ulrogů je třeba pro mou družinu na levelu 17-18 jen formalita i při vyšší obtížnosti. Dokonce jsem pročistil les Odendrů. Ale zase jsem třeba tvrdě narazil u Ulnalum Guardiana, kde je mi moje taktika na nic :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #80 kdy: Prosinec 24, 2024, 22:51:39 »

No u mě jako postavy byly hodně vpředu, často útočily několikrát, než se dostali nepřátelé k tahu, ale měl jsem za to, že to právě ovlivňuje ta iniciativa, alespoň podle barbara, který jí měl hodně vysokou.

U barda právě rekviém, ale i další útočné písně, fungovaly spíše na začátku a ve střední fázi hry. Ale v Devonii na démony už to nefungovalo, vždy proti tomu všichni odolali, když k tomu přičtu cenu té písně v maně a to, že bard měl jen něco kolem 400 many, tak bych prostě musel téměř po každém boji manu nějak obnovovat. Jinak byl ale bard jako užitečný, nejvíce asi v té písni zuřivosti, která zvýšila sílu a tím i způsobené škody všem, co útočili fyzicky. Zas, v pozdější fázi už to ale nemělo takový efekt, protože když měly postavy sílu 100, tak to, že jim bard zvedl sílu na 115 a tím zranění asi o 10 bodů, už prostě nehrálo roli. Píseň, která by měla zvedat přesnost útoku, ta asi nějak moc nefunguje, nevšiml jsem si, že by měla nějaký efekt, podobně píseň, co dává bonus do uhýbání a obecně uhýbání jako takové. Nepřátelé se stejně prakticky vždy trefili, i když měli reflexy postavy na max, měli rychlost přes 100 a bard zazpíval píseň. Jestli se minuly 1 ze 10 útoků, nemělo to prostě efekt. Píseň, co zvedá rychlost boje, nějaký kosmetický efekt měla, ale taky v té fázi bojů s démony a dál už ne nijak dramatický (a učit se jí spešl nemělo význam, protože chvíli na to se mohl bard naučit už tu píseň vítězství). Velkou nevýhodou u něj prostě je, že si nemá jak manu obnovit během boje, o proti mágovi a klerikovi. Je plně závislý na odpočinku, kněžce v městě, nebo lektvarech. A jelikož já ve hře neodpočíval vůbec a lektvary jsem též vůbec nepoužíval, jednou za čas, když byly postavy přetížené, jsem je prostě prodal (ty nejslabší, co jsem měl), tak pro mě bylo lepší si manu u něj šetřit až na boje, kde to bude třeba.

Krvácení v podobě hvězdic smysl má, respektive obecně hvězdice, jsou velmi silnou zbraní celou hru. I u těch silnějších potvor, které to krvácení redukují, pořád i třeba 30 krvácení jednou hvězdicí mělo časem nějaký drobný efekt. Ale u meče, kde nejsilnější, co jsem měl, způsoboval krácení asi 10, obluda to zredukovala cca o 80%, tedy na 2 za jeden útok, to prostě smysl nemělo. I když zloděj sekal rychlými seky a útočil jak o život, bez hvězdic se proti obludám s 1000+ životy, nikdy nedostal v krvácení nad 50. A to prostě význam nemá. Omráčení nepřátelé těž redukovali. Tedy i když by barbar měl způsobit omráčení dle zbraně třeba 10, tak dával omráčení 1. I když byla obluda omráčená (tj nebyla jen zpomalená, ale opravdu měla ten stav omráčení), útočila ihned a nijak jí to nezpomalilo. Na začátku a ve střední fázi hry, to ale bylo hodně užitečné a třeba v aréně si většina nepřátel ani neškrtla, protože tam byly ty slabší obludy, kde to ještě fungovalo.

Já procházel víceméně každou lokaci vždy celou, když jsem do ní došel. V lese Odendrů byl trošku oříšek ten poslední boj, kde byl nějaký starý strom, nebo něco, ten vím, že jsem musel na chvíli vynechat. V Karraze jsem musel vynechat ty dva dospělé Yotumy, co hlídali cestu k chrámu, kvůli nim jsem nezískal ani ten bonus a sejmul je až asi po Varaskelu. (taky jsem asi udělal chybu, že jsem Cunvaru nešel hned do Nagiry, do té zničené vesnice, jelikož tam na těch zlodějích se dalo naexpit a ty expy mi nejspíše chyběly). Ale todle všechno je začátek hry, kde ty zbraně jako meč, palcát, ale i písně a podobně fungovaly dobře, naopak mág ještě neuměl vysátí many, takže se musel trochu krotit (ale zase taky nebyl potíž si zajít ke kněžce).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #81 kdy: Prosinec 25, 2024, 10:00:29 »

Co si u sebe z hard vybavuji, tak u mě byl bard celkem užitečný až do Devonie, což byl v podstatě konec "běžných" potvor a začátek před démony. Na druhou stranu já měl celkově nižší level družiny (50), který jsem pak už držel až do konce, takže jsem atributy u postav zas tak velké neměl - ani u bojovníků jsem třeba neměl sílu přes 100, jen lehce přes 80. Pro mě byl tedy každý bonus celkem vidět.

Mě vlastně celkem stačilo, že mi bard pomohl se střední částí hry a pak už to převzali bojovníci a klerik. Akorát mě omráčení a krvácení funguje celkem dobře, tedy pokud zrovna nenarazím na imunní potvory. Mečem a speciálním útokem těch 10 HP za kolo i dám, ale je pravdou, že už si nevybavuji, jak to bylo ke konci.

Nad družinou jsem v podstatě moc nerozmýšlel a vzal jsem obdobu toho, co mi fungovalo minule a co nejlépe odpovídá tomu, jak hraji. Kouzelníka jsem měl třeba hned v první rozehrávce, čímž mi jeho schopnosti pro další úrovně obtížnosti zůstaly utajeny a už mě to ani nijak nelákalo. Takže ono by to šlo určitě i jinak a možná, jak mi nikdo v družině nevyčnívá, tak mi to přijde dobře vybalancované.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #82 kdy: Prosinec 25, 2024, 10:23:14 »

Pokud jde o současný postup, tak z Cunavarnu jsem nakonec musel i do Karragy, protože jsem si musel zpřístupnit portál a sejmout pár Yotumů kvůli úkolu. Souboje s Yotumy nebyly nic moc, dva najednou ještě ani zdaleka nedám, ale co bych pro ten úkol neudělal :D. Les Ulrogů byl naopak celkem pohodový a při té příležitosti jsem sundal i čarodějnici Arwinzel.

Nicméně Les Ulrogů jsem bral na přeskáčku s Lesem Odendrů v Cunavarnu, protože tady jsem byl se svou taktikou trochu ze hry. Obzvláště dvojice Odendro mi daly zabrat. A to nemluvím o Old Odendro, kvůli kterému jsem si musel dokonce zaplatit požehnání od kněžky ve vesnici. Naopak věž Odolnosti byla zase v pohodě - tím myslím strážce věže.

V Karraze jsem jinak trochu dojel na spotřebě jídla, protože jsem celou dobu ignoroval Gaulenovu schopnost zvládat obtížný terén a místní sníh mi opravdu dobře nedělá :). Dalším problémem byl hrad prince Khornila, kde jsem až později dokázal sundat hlídku ve vnitřní bráně. Na kompletní vyčištění hradu tedy ani zdaleka nemám. Bohužel mi ta porážka vnitřní hlídky nepomohla, protože ve vnější bráně je stále ona fatální hlídka, co mě vždy sejme. Do hradu tedy musím chodit stále trhlinou ve zdi.

Jelikož jsem měl z věže Odolnosti Kersketovo kladivo, tak jsem na průměrném levelu 18 zkusil Ulnalum Guardiana u Varaskelu, ale jen se mi vysmál. Nezbylo mi než pokračovat v levelení a pokusit se pročistit i Nagiru.

Přes území prince Ovengela se k portálu nedostanu, to je mimo mé možnosti, tedy konkrétně rezistenci, ale cestu a vesnici jsem pročistil. Bohužel jsem nedostal bonus za kompletní vyčištění, protože někde je ještě nějaká pevná hlídka, ke které se nedostanu. Nicméně zdejší boje a hlídka prince Khornila ve vnitřní bráně hradu v Karraze mi zajistily cenný levelup. Část družiny je na levelu 20, klerička se pak s pomocí bonusových předmětů k xp dosoukala alespoň na level 19. S tím už jsem Ulnalum Guardiana dokázal usekat do poloviny, pak mi došly lektvary. Budu muset holt počkat na kleričku a její posílení odolností.

Horší je, že mi už nezbylo moc kde levelovat. Nejspíš bych se dokázal ještě prosekat do Rasmury, ale tady toho zatím moc nepořeším, protože se nedostanu přes most. Budu tedy muset navštívit hrad prince Khornila a sundat zatím alespoň ty slabší hlídky. Přes Ulnalum Guardina to sice musí jít i jinak, ale pokud nechci skupovat předměty s bonusy do odolností, tak si musím počkat na kleričku. Bohužel mi v levelování zaostala víc, než je zdrávo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #83 kdy: Prosinec 25, 2024, 13:23:37 »

Jsem přemýšlel, jestli by v této fázi hry nešlo jít do Vilaku smerem ze Sorrentie. Tam je oblast s nejslabšími démony, které by měl hráč snadno sejmout (ani hlídka prince není moc silná), ale nevím, jestli tamní zem hrdinu bez orbu nezabije hned (třeba jsou jednotlivé oblasti jinak zraňující). Pak by se dalo i přeběhnout do Nagiry směrem k ježibabě a sejmout poslední hlídku a získat bonus. Pokud by se po Vilaku dalo pohybovat, dalo by to partě zase dost expů před tím golemem. Ale nezkoušel jsem.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #84 kdy: Prosinec 25, 2024, 14:22:56 »

Cesta ze Sorrentie vede k Arraz Gulovi, což je sice schůdnější, ale i tady zem v pravidelných intervalech zraňuje - podstatně méně, ale pořád je to nepříjemné (před chvilkou jsem to zkoušel). Další oblasti Vilaku už jsou potom rovnou smrtelné. Pokud si dobře vzpomínám, tak to nejde obejít ani obráceně přes Nagiru do Devonie nebo si udělat do Devonie zkratku z Nabrosu, právě kvůli té horké zemi. Opravdu se musí jít postupně přes Rasmuru. Něco málo by se tu asi polevelit dalo. Nicméně o něco schůdnější mi přijde porazit stejně silnou hlídku před vstupem do Rasmury a polevelit v severní bažině, což mám ještě v plánu.

Každopádně ten problém jsem už vyřešil. 48 hodin a jsem konečně ve Varaskelu ...

Ulnalum Guardiana jsem dal až na druhý pokus a kupodivu mi přitom nikdo nezemřel. Je to samozřejmě o štěstí. Oproti předchozí rozehrávce jsem získal jen jednu úroveň ochrany proti elementům. Holt klerička stále o level zaostává, ale zkombinoval jsem to s placeným požehnáním od kněžky z Velegarnu (odolnosti + obrana a uhýbání) a celkem to šlo. Takže level 20-21 a jsem v poušti.

Poušť je pro mě zatím stejný problém jako sníh v Karraze, ale podstatné je, že mám přístupný alespoň kaňon, kde polevelím a pak se vrátím do Karragy pořešit Yotumy. A mezitím odstraním hlídku Khornila do Rasmury. V jeho hradu jsem nechal 4 silné hlídky, takže pak už mi bude chybět jen jedna silná hlídka v bráně v Hamalethu a budu moci vyrazit na samotného prince.

Šílený je akorát ten herní čas, kdy jsem se dostal už na 423 dní :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #85 kdy: Prosinec 25, 2024, 15:41:04 »

Hlavní by bylo tu nejslabší oblast od démonů vyčistit, pokud by se to dalo, mělo by to zase dost pomoci dál.Protože mi přišlo, že tím, že jsem prošel Cunvar, Karragu co šlo (krom silných hlídek prince) a šel do Varaskelu, bylo to tam relativně dost obtížné, zvládal jsem to, ale problémy jsem občas měl. (v boji s tím golemem jsem třeba musel nechat některé postavy utéct, třeba mág párkrát začaroval meteor a pak zdrhnul, nebo bard zazpíval a jak byl zraněný příliš, zdrhnul atd. Ale možná mi právě expy z Nagiry z vesničky a Vilaku z nejslabších démonů chyběly. Naopak když jsem se tam dostal a zabíjel je, byli tydle jednotky už velmi slabé.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #86 kdy: Prosinec 26, 2024, 01:06:45 »

Varaskel je přirozeně tužší, ale problém je, že např. lepší výbava se dá sehnat právě až tam, takže ono je to prašť jako uhoď.

Mě se pak podařilo prorazit do Rasmury, akorát jsem se trošku sekl v odhadu. Přístupný je jen kus cesty od vstupu po sochu Yula, kterou hlídá dvojice ogrů. Na cestě jsem pročistil všechna náhodná přepadení, ale opět bez bonusu, protože k dalším pevným hlídkám krom ogrů se přes sochu nedostanu. Nicméně i tak mi to hodilo dost zkušeností. Klerička rázem poskočila a než jsem se nadál, už jsem uměl elementární ochranu a šel jsem si to dovyříkat s Yotumy v Karraze (nedal jsem akorát dvojici dospělých Yotumů, to přijde časem - bohužel jsem tím také zatím nezískal bonus za vyčištění lokace).

V tuhle chvíli bych byl tedy dostatečně připravený na Ulnalum Guardiana, takže rezerva byla, nemusel jsem tolik pospíchat :). Když už jsem byl v tom, tak jsem prorazil skrze hlídku v Hamalethu a odkryl si prokletou zahradu atd.

A tady je to právě docela zajímavé, protože zahradu okupuje zhruba stejné složení démonů jako v části Vilaku u Arraz Gula. Pro mě to úplně ideální souboje nejsou, zkusil jsem mimochodem letmo i ten Vilak (první 2 pevné souboje), anebo mi to přijde na obtížnost podobné jako nyní Varaskel. Za mě je tedy jedno, jestli Varaskel nebo nejprve polevelit, ta dřina by alespoň u mě byla stejná (nicméně zkusím ještě tu zahradu).

Celkově jsem zhruba na 52 hodinách a z Khornilovo hlídek mi zůstala jen čtveřice přímo v hradu. Hlídka v Hamalethu byla o kousek slabší a měl jsem s ní stále co dělat, takže ty v hradu zatím nechám být. Po Varaskelu už bude všechno jinak. V současné chvíli mám postavy roztažené od levelu 23 do 25, což znamená, že se blížím u některých dovedností konečně k maximu.

Docela mě i překvapilo, že Ironman není zas o tolik odlišný jako čistá hard obtížnost. Největší rozdíl spočívá v tom, že si musím lépe promýšlet, jestli v danou chvíli pokračovat, nebo se už raději vrátit uložit. Kupodivu ani nijak nadbytečně nependluji. Většinou mi to vyjde tak, že dám nějakou sérii soubojů, mezitím odpočívám, takže mi dochází jídlo a pak jdu uložit a cestou zpět nasbírám nové zásoby. Od toho úvodu jsem opravdu už nekoupil ani kousek jídla, vše sbírám z rostlin a stromů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #87 kdy: Prosinec 26, 2024, 13:51:40 »

Já zkouším čistě hard obtížnost a snažím se dostat alespoň na level2 v krysí jeskyni. Ten úplný začátek hry, kdy se hráč pohybuje v té první/druhé mapě, je fakt dost přepálený a hodně iritující (ale to je na všechny obtížnosti), přijde mi, že se to vždy trošku zlomí po likvidaci vojáků prvního prince a pak i prince samotného.

Tady v té jeskyni mě irituje, že doslova každá potvora každým kousnutím postavu onemocní a nemoc dokáže klerik léčit až v době, kdy je mu to úplně na nic, protože to už postavy nemocné nebývají (alespoň podle předchozí hry, kdy jsem se to kouzlo naučil a ani jednou jej nepoužil). Ta nemoc má tak za úkol hráče v podstatě jen naštvat, protože vyléčit jí lze asi jen u kněžky za hodně peněz.

Dost iritující je i systém náhodné generace věcí v truhlách, mrtvolách a podobně, zvláště u těch, které nejsou zamčené, neboť ty se generují ve chvíli, kdy se dostanou do akčního rádiusu party a rozdíly v tom, co hráč najde, jsou obrovské. Třeba hned u po vstupu do krysí jeskyně je kostlivec, ten může obsahovat lektvar léčení za 20 životů, nebo knihu dovedností třeba zuřivosti, která barbara stojí 3vb. A každý kostlivec, který obsahuje věci, může obsahovat knihu, což hodně ovlivní rozvoj postav, současně ale taky může obsahovat úplný prd. Nebo třeba truhle, kde jsou jen peníze. Může tam být 5 hromádek, kde je třeba 1000 zlatých (v pozdější fázi). nebo taky 5 hromádek s 2500 zlatých. Rozdíl na jedné truhle tak klidně může být  7500 zlatých a postupem času je ten rozdíl ještě větší (to mě dost iritovalo v té předchozí hře). Je hrozně těžké pak prostě projít a nesnažit se získat něco lepšího, když to člověk ví a všimne si, jak to generování obsahu funguje. Hned při startu hry se nejspíše generuje, které věci půjdou vybrat (který pytel, kmen, kostlivec atd), také se generuje, která truhla bude odemčená, která bude zamčená a který bude zamčená a zapastěná a v tom se tak hra může opravdu hodně lišit při každé nové rozehrávce.

Nejzajímavější na tom je, že některé věci se duplikují - tedy obsahují vždy totéž. Třeba ve hnízdě zlaté wyverny jsou asi 3 nebo 4 kostlivci a jejich inventář je stejný. Obsahuje-li tedy jeden třeba knihu dovedností zuřivosti, parta tak rázem získá 3-4 tyto knihy - 9-12vb :D (přitom kostlivce lze vybrat i bez boje s wyvernou, lze obejít hnízdo a stačí mít hru uloženou kus dál od hnízda, aby se to generování spustilo). Takových kostlivců a truhel je ve hře tedy víc (třeba dvě truhle u některého z princů obsahují také vždy to samé a podobně).

Todle by možná ten iromen alespoň částečně řešil, hráči by se asi nechtělo chodit pořád z vesnice ke kostlivci, aby si nalotil knihy dovedností, jinak mi ale přijde, že to bude obtížnost spíše pro masochisty.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #88 kdy: Prosinec 26, 2024, 14:49:56 »

Taky sleduji poměrně pečlivě, jak získávají body postavy po jednotlivých bojích. Zatím platí, že za každý boj získají stejné množství expů. Trochu vpředu je jen zloděj a Gaulen, díky tomu, že objevili nějaké pasti a zloděj je i odstranil a odemčel zámky (ten je tedy na tom viditelně nejlépe). Gaulen ostatním utekl jen o pár bodů a to i přes to, že má patrona, co mu dává bonus 4% do zkušeností. Barbar, bard, mág a kněz jsou na tom stejně.

Řekl bych ale, že je to dáno tím, že rozdíly, které po boji získá ta či ona postava za aktivitu, jsou v jednotkách procent. Třeba nejaktivnější postava získá například o 2% navíc, než ostatní. Druhá nejaktivnější postava získá o 1% navíc, 3 a 4 získají stejně, 5 získá o 1% méně a nejméně užitečná postava získá o 2% méně. (tedy za předpokladu, že všechny přežijí boj). Ale ten rozdíl je 0, když za boje s obludami je 45 exp - 2% z toho je 0,9 a hra to zaokrouhlí na 0. Pokud je za obludu 50 exp, už by mohl vzniknout rozdíl 1 bod zkušeností, respektive mezi nejaktivnější a nejméně aktivní postavou 2 body zkušeností. Pak asi ještě může sehrát roli %  do získaných zkušeností přes předměty, vzdělávání, z požehnání atd. Ale prostě větší rozdíly by měly začít vznikat až v době, kdy za boje je více jak 100 zkušeností a pak i počtem těchto bojů. Ale budu to muset více sledovat i dál.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #89 kdy: Prosinec 26, 2024, 15:50:39 »

Léčení nemoci jsem využil zrovna ve Varaskelu. Z počátku hry je nemoc častá, ale léčení je levné. Později je dost drahé, takže se mi vyplatilo to kouzlo naučit, byť dál už bude nemoc zase vzácná.

Já hraji tak, že nechávám postavy v boji klidně zemřít, takže ty diference ve zkušenostech jsou pak dost znát. Možná, že když si pak dáš nejnižší úroveň, tak postavy umírají přirozeně mnohem méně a i ty bonusy budou velmi malé, skoro nulové, teprve s vyššími obtížnostmi to začne hrát větší roli.

Pokud jde o truhly a lootění obecně ... beru, co mi hra dá, loadnutí by pro mě kolikrát znamenalo nemilé opáčko soubojů apod. :D

Na hard je začátek tuhý docela dlouho. Taky záleží na tom, jestli chceš likvidovat všechny jednotky prvního prince nebo ne. Pokud ne, tak si hru sice ulehčíš, ale o to pak bude zase trošku těžší Cunavarn. Respektive budeš víc pendlovat mezi různými místy a zkoušet, kde to bude schůdnější.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9