No u mě jako postavy byly hodně vpředu, často útočily několikrát, než se dostali nepřátelé k tahu, ale měl jsem za to, že to právě ovlivňuje ta iniciativa, alespoň podle barbara, který jí měl hodně vysokou.
U barda právě rekviém, ale i další útočné písně, fungovaly spíše na začátku a ve střední fázi hry. Ale v Devonii na démony už to nefungovalo, vždy proti tomu všichni odolali, když k tomu přičtu cenu té písně v maně a to, že bard měl jen něco kolem 400 many, tak bych prostě musel téměř po každém boji manu nějak obnovovat. Jinak byl ale bard jako užitečný, nejvíce asi v té písni zuřivosti, která zvýšila sílu a tím i způsobené škody všem, co útočili fyzicky. Zas, v pozdější fázi už to ale nemělo takový efekt, protože když měly postavy sílu 100, tak to, že jim bard zvedl sílu na 115 a tím zranění asi o 10 bodů, už prostě nehrálo roli. Píseň, která by měla zvedat přesnost útoku, ta asi nějak moc nefunguje, nevšiml jsem si, že by měla nějaký efekt, podobně píseň, co dává bonus do uhýbání a obecně uhýbání jako takové. Nepřátelé se stejně prakticky vždy trefili, i když měli reflexy postavy na max, měli rychlost přes 100 a bard zazpíval píseň. Jestli se minuly 1 ze 10 útoků, nemělo to prostě efekt. Píseň, co zvedá rychlost boje, nějaký kosmetický efekt měla, ale taky v té fázi bojů s démony a dál už ne nijak dramatický (a učit se jí spešl nemělo význam, protože chvíli na to se mohl bard naučit už tu píseň vítězství). Velkou nevýhodou u něj prostě je, že si nemá jak manu obnovit během boje, o proti mágovi a klerikovi. Je plně závislý na odpočinku, kněžce v městě, nebo lektvarech. A jelikož já ve hře neodpočíval vůbec a lektvary jsem též vůbec nepoužíval, jednou za čas, když byly postavy přetížené, jsem je prostě prodal (ty nejslabší, co jsem měl), tak pro mě bylo lepší si manu u něj šetřit až na boje, kde to bude třeba.
Krvácení v podobě hvězdic smysl má, respektive obecně hvězdice, jsou velmi silnou zbraní celou hru. I u těch silnějších potvor, které to krvácení redukují, pořád i třeba 30 krvácení jednou hvězdicí mělo časem nějaký drobný efekt. Ale u meče, kde nejsilnější, co jsem měl, způsoboval krácení asi 10, obluda to zredukovala cca o 80%, tedy na 2 za jeden útok, to prostě smysl nemělo. I když zloděj sekal rychlými seky a útočil jak o život, bez hvězdic se proti obludám s 1000+ životy, nikdy nedostal v krvácení nad 50. A to prostě význam nemá. Omráčení nepřátelé těž redukovali. Tedy i když by barbar měl způsobit omráčení dle zbraně třeba 10, tak dával omráčení 1. I když byla obluda omráčená (tj nebyla jen zpomalená, ale opravdu měla ten stav omráčení), útočila ihned a nijak jí to nezpomalilo. Na začátku a ve střední fázi hry, to ale bylo hodně užitečné a třeba v aréně si většina nepřátel ani neškrtla, protože tam byly ty slabší obludy, kde to ještě fungovalo.
Já procházel víceméně každou lokaci vždy celou, když jsem do ní došel. V lese Odendrů byl trošku oříšek ten poslední boj, kde byl nějaký starý strom, nebo něco, ten vím, že jsem musel na chvíli vynechat. V Karraze jsem musel vynechat ty dva dospělé Yotumy, co hlídali cestu k chrámu, kvůli nim jsem nezískal ani ten bonus a sejmul je až asi po Varaskelu. (taky jsem asi udělal chybu, že jsem Cunvaru nešel hned do Nagiry, do té zničené vesnice, jelikož tam na těch zlodějích se dalo naexpit a ty expy mi nejspíše chyběly). Ale todle všechno je začátek hry, kde ty zbraně jako meč, palcát, ale i písně a podobně fungovaly dobře, naopak mág ještě neuměl vysátí many, takže se musel trochu krotit (ale zase taky nebyl potíž si zajít ke kněžce).