Co jsem pochopil, on to dělal od roku 2012-3, kampaň byla 2015, tedy 2-3 roky o tom nejspíše přemýšlel. Engine používají unity, ten v té době nebyl tuším zdarma k práci, ale pokud jej člověk chtěl, musel jej licencovat (na ten model, že si jej stahnout může a pak bude platit, až hra vydělá, přešli až později, jestli je tedy ještě funkční).
Čítám tedy, že finance KS šli primárně do licencování engine a až od té chvíle mohli hru reálně vyrábět. Koupili i assety, jak říká a podobně, něco je asi stáli zvuky atd.
Osobně bych řekl, že tento konkrétní člověk nemá s výrobou her žádné zkušenosti po technické stránce. Tipl bych si, že jako mladý hrával dračí doupě (nebo nějakou jinou podobnou hru) a dělal tam pána jeskyně, což obnáší být schopen navrhnout na papír dungony a "příběh", postavy, úkoly a podobně a pak vést partu lidí během hry. Z tohoto postavení pak přešel k tomu, že by mohl udělat hru na PC a tydle věci tam uplatnit. Asi znal programátora a grafika, kteří měli zařídit tu technickou část. Jenže asi nějak úplně nedomluvili, kdo to vlastně vede a kdo je právě ten lídr a protože v tom neměl zkušenosti nikdo, dělal si každý kdo chce co chce, což asi vyvrcholilo těmi spory s grafikem. Ale je jasný, že jsou to amateři.
Co jsem pochopil já, tak právě ty démoscény a neupravené assety byl důvod hádek, protože práce grafika by měla být je upravit, nebo vyrobit nové, podle potřeby tam, kam patří a jak patří. Pokud na to ale prděl, pak v tom měli bordel. Ono jedna věc je navrhnout scénu, abys viděl, jak bude hra fungovat, jak fungují mechaniky, grafika jako taková, engin a podobně (na to můžeš použít nějaké démoscény), ale ve hře to použít pak nejde, už jen proto, že to k sobě nepasuje vizuálně. Na druhou stranu jsme neslyšeli pohled toho grafika. Je možné, že byl zmatený a defakto nevěděl, co má dělat a co po něm přesně chtějí, když mu to nikdo přesně neřekl.
Mě osobně todle nijak zvláště netankuje. Kdybys tady o tom nepsal, už bych dávno na to zapomněl. Mám pocit, že jsem to tehdy na KS podpořil, ale jen nějakou malou částkou a šel jsem do toho s tím, že to dopadne kdovíjak. Celá ta kampaň byla divná, už jen tím, že chtěli málo peněz na vývoj a i svým průběhem, kde to dlouho vypadalo, že to neprojde a naposlední chvíli někdo přispěl větší částkou. Vadilo by mi to asi právě jen, pokud bych do toho dal nějakou větší sumu, ale to bych byl blázen a neuvědomoval si to, takže by to asi taky bylo jedno.
Popravdě řečeno už si nepamatuji, co v kampani slibovali. Co si tak vybavuji, tak nevěděli, jaké barvy použít na ukazatele, jako je život, mana, stamina, tedy mluvit v tomto případě o odkazování se na RPG ze staré školy nemá moc význam a těžko říct, co tím myslel. Ono těch možností je víc.