Finsterkopp PitZ nového Lowangenu jsem zamířil na jih k Lowangenu, obešel ho z východu a vyrazil směrem do hor Finsterkammu. Průběh cesty byl hladký, akorát v horách jsme museli strávit 3 dny odkopáváním závalu, který tu na nás před pár měsíci shodili bandité. 5. Borona roku 19 jsem vstoupil do Finsterkopp Pit, chodba za mnou se zřítila ...

Na úvodním patře není prakticky nic, jen jedna klikatá chodba, která končí u průlezu. Patro je pravděpodobně větší, ale to pro mě nemá nyní význam. Vyšplhali jsme do dalšího patra nahoru (dolu je to sebevražda), kde jsem zjistil, že se průlezem dá lézt stále výše. Průběžně jsem koukal na mapu, jestli nezahlídnu objevený úsek před bránou, který jsem prošel v rámci návštěvy města na povrchu. A opravdu se zadařilo, v páté úrovni se kýžená část objevila. Potěšilo mě, že jsem se nespletl a hlavně jsem měl zhruba představu o počtu pater. Předem však prozradím, že mě tahle radost vyšla docela draze, protože jsem kvůli ní klasicky přehlídl důležitý detail

Když už jsem byl nahoře, začal jsem průzkum vést právě odtud. V jedné místnosti je socha Ingerimma, ale jinak nic zajímavého. V místnosti poblíž průlezu jsem v truhle našel dva opasky síly (síla +5), vlčí nůž a podivný dokument s nějakou šifrou (chybí tomu samohlásky, ale je to vzkaz, kde hledat únikovou cestu z Lowangenu):
"T ztrcn rkv prv blhj Lwngn. Nstst prhldl jdn vchd. Njdt h a dstnt s vn z mst bz rz."
V další truhle byly elixíry a pár alchymistických návodů. Přemýšlím, jestli to mám všechno brát, nebo to tu raději nechat a vyzvednout to případně později. Opasky jsou ovšem hezké, takže uvidím

V následující místnosti byla další dvojice truhel. Jedna pochybná a v druhé byl ještě složitější dokument, který tu ani nebudu citovat.
V jedné místnosti jsem narazil na oltář Ingerimma a jeho sochu. Na oltář lze obětovat nějaké peníze a u sochy lze zapálit louče (je potřeba mít zápalky - dají se na patře najít), což jsem udělal. Smysl toho všeho mi ovšem není jasný. Ostatně truhly a různé hromady jsou vůbec plné zajímavých věcí (páčidlo, lopaty, ...).

Z nejsvrchnějšího patra lze pohodlně sestoupit po schodech o patro níže. Hned v místnosti naproti je na zdi páka a v rohu nášlapná plošina. Obojí jsem tak nějak bezděky aktivoval. Zatím jsem nikde nemusel bojovat, ale za to pastí je zde celkem dost. V jedné místnosti za mnou zapadl balvan a byl jsem v pytli, postavy se za chvilku udusily ... no, nějak z toho není uniku

Tedy pro mě ano, Eona ovládá teleportaci, ale bez ní to vypadá, že mi chybí nějaký předmět - na stěně je jedna páka a jedno ložisko bez páky.
V jedné z truhel jsem našel další pásy síly a pás snižující nekrofobii (-4). V jedné místnosti jsem byl po aktivaci páky napaden šesticí nemrtvých trpaslíků. Bojiště byla malá čtvercová místnůstka, kde se bojovalo po okrajích 1 na 1. Nic se však nezměnilo. Na severu čtvrtého patra jsou pak zavřené dveře, které nejde otevřít. Nakoukl jsem tam teleportací a je to jen dvoučtvercová slepá místnost

Nakonec jsem sešel po schodech na další patro.

Tohle patro vypadá pro změnu jako důl. Zdejší klouzačka je zajímavý kousek, postava se skrze ní sklouzne do vedlejší místnosti, ale zároveň to rozděluje družinu. Zatím jsem to tedy nechal bez povšimnutí, ono to jde do vedlejší místnosti samozřejmě obejít. Krom latrýn jsem narazil na kus suti, ale nemám lopatu, abych mohl kopat (tu jsem záhlídl nahoře). V kovárně se také mnoho dělat nedalo. Jediná možná cesta mě dovedla k díře v podlaze, kterou bylo třeba přeskočit. Lathia to zvládla bravurně a uvázala na druhé straně lano, po kterém ostatní přeručkovali. Holt bez talentu to nejde

Díra se dá z druhé strany zavřít pákou. U dveří jsem jinak rezignoval na paklíče, otevírání silou je nyní mnohem pohodlnější a bezpečnější

O kousek dále mi Eona částečně dešifrovala runy na oltáři (památníku), takže znám původního zakladatele města, což se možná bude hodit. Narazil jsem na malý hřbitov, ale nechal jsem mrtvé v klidu. Před vstupem na další patro jsem v jedné z truhel našel červené mince, ale zatím je brát nebudu.

Na dalším patře jsem se dostal do místnosti s nějakou centrální kašnou, kde na mě bez varování vybafly 4 gargoyly. Severně jsem pak našel původní průlez a za dveřmi kousek zpátky jsem dostal nakládačku od nemrtvých. Dobrá, zatím jsem to nechal a prošel jižním směrem novou trasou. Jenomže schody nevedly dolu, ale nahoru. Krom pěti propojených pater je tu tedy ještě jedno extra patro.

Je tu jen jedna menší místnost s oploceným bazénkem. Do vody mi někteří odmítli vlézt (Valin, Eona) a odpojili se. Nechal jsem je být a šel to prozkoumat. V jednom rohu bazénku mi Ulgar cosi vylovil. Ukázalo se, že se jedná o bezedný vak na vodu. Hm, to není špatné

Zkusil jsem ve vodě chodit ještě nějakou chvíli, jestli vylovím i další, ale namísto toho jsem si po chvíli sáhl na nějakou potvoru a z vody jsem vystřelil jak namydlený blesk. Při odpočinku jsem zjistil, že on asi stačí jen ten jeden bezedný vak.

Vlastně to přišlo docela vhod, už při vstupu do bazénu mi družina zahlásila, že žízní. Na nejsvrchnějším patře jsou sice nějaké zásoby, ale to bych se musel vracet. A když už bych byl nahoře, není přeci problém jít rovnou do hospody (ovšem tohle byl těžký omyl, jak se za chvilku dozvíte).
Během odpočinku jsem zjistil, že družina může odpočívat klidně celý den. Je to dost znát na regeneraci zdraví a many. V Blade of Destiny mi dlouhý odpočinek chyběl, tam bylo maximum 9 hodin. Zásoby jídla se mi přitom nijak neztenčily, takže jsem nechal družinu odpočívat plné dva dny. Poté jsem se vrátil o patro výše a vyřídil nemrtváky.
Z jednoho vypadl kamenný amulet, ale hlavně je zde nějaké ovládací kolo. Na zdech vedle je pro změnu nějaká chemikálie, která se tváří spíše jako past. Valin otočil kolem, ale zdánlivě nic se nedělo, jen někde v dáli byl slyšet bublavý zvuk. Na tomhle patře vede ještě jedna zdánlivá cesta prasklinou v podlaze, ale nemám nic dostatečně dlouhého, aby tam dokázal někdo sešplhat a možná to ani nejde. Jsem trošku v koncích, ale nevadí, zkusím prošmejdit ještě patra nahoře, možná jsem něco přehlídnul.

Vrátil jsem se tedy až nahoru, kde jsem s překvapením zjistil, že mi kouzlo teleportace nefunguje, tudíž se z dungeonu nedostanu

Bezva, opravdu jsem asi něco přehlídl. Pobral jsem tu nějaké lopaty, krumpáč, páčidlo, řetěz apod. Kdo ví, kde to všechno uplatním. O patro níž jsem našel v truhle kolomaz a kliku, která mi nejspíše chyběla v té místnosti, kde mě to uvěznilo a udusilo - hned to půjdu vyzkoušet.
Bingo, klika zapadla do otvoru s ložiskem, ale pořád ještě něco chybělo. Znovu jsem prozkoumal mechanismus a očividně má prasklý řetěz. Jaká klika, že mám sebou náhradní

Nakonec se pomocí kliky odsunul kámen z protejší zdi a zpřístupnila se mi tak další část dungeonu. Každopádně jsem měl pravdu, pokud bych předtím neunikl pomocí Teleportace, byla by to pro mě jistá smrt, protože bych to bez těch věcí nedokázal opravit.

Došel jsem do podivné místnosti, kde jsem nalezl další truhlu a hlavně podivnou plošinu uprostřed (nakonec nedůležitá věc). Truhla mě přímo lákala k vybrání, ale jen jsem odklopil víko, uslyšel jsem za sebou ne zrovna vlídný hlas. Když jsem se otočil, stál tam gnóm. Nechal jsem ho mluvit. Dle nějakých zvyků chtěl ode mě dárek, ale nenapadlo mě nic vhodného krom náhradních paklíčů, tak jsem to nechal být. Moc nadšený nebyl, ale protože se mě chtěl zbavit, vytáhl nějaký zdobený klíč, ale taky mi dal prima hádanku:
"Zlata hlava a prec telo zadne. Pro krasu mou, kazdy muz rad padne. Rad mne vidis, prec slovem neuvitas. Ac zena, muzským jmenem mne nazyvas. Neomezenou mam moc, vladnu vsem. Znas mne? Vis kdo jsem?"
Měl jsem dva typy, buďto je řeč o slunci nebo o penězích. Jenomže nastal problém. Pokusy jsou celkem 3, gnóm pak v podstatě správnou odpověď řekne (prý MINCE), ale ať jsem zkoušel cokoliv, prostě mi to nechtělo nic vzít ... ani DUKAT apod. Pak jsem přišel na to, že se stačí jen pomocí teleportu vrátit a truhla vydá stříbrný klíč. Stříbrný klíč otevírá bránu do města, ale projít lze jen jednou.
Jenom si dovolím drobnou poznámku. Hra sice umožňuje do dungeonu vejít z hor, ale tím pádem si odříznete únikovou cestu. Bez stříbrného klíče tak nemáte šanci dungeon opustit. Pokud by Eona neovládala teleportaci, byl by to zkrátka definitivní konec, protože bych se k tomu klíči nedostal.Na dalším patře lze kolomazí namazat vozík, který se pak může pohybovat po kolejích. Nicméně je to asi k ničemu. V chodbách na severu jsem mohl nyní kopat. V chodbě poblíž průlezu jsem nalezl červenou brož, velký měděný klíč a asthenitový nůž. Valin mi přitom poskočil na level 8. Prokopal jsem se celým zbytkem patra a našel kostlivce s podivným svitkem, který tak nějak souvisí s hádankou od gnóma a věcmi okolo kovárny. Teď už je mi to asi k ničemu

Svitek se po přečtení rozpadl, ale udělal jsem si jeho screenshot (on se přepíše i do deníku):
"... Vlastnictvi ... Mince z kamene, jsme tvari v tvar budouci hadance ... Vchod do Ingerimmovy kovarny ... Chyceni ... Jak otevrit portal ... Musi to byt vinou Madevikovi svatokradeze ... Primereny trest, kdyz Madevik zahynul pod privalem kamenu ..."
Prošel jsem až na patro s bazénem, ale bazén tu již nebyl. S tím souviselo to kolo o patro vedle. Nyní je na podlaze vidět poklop, který nejde nazvednout, ale po pár pokusech se objevila nabídka, že to můžu zkusit páčidlem.
Konečně jsem se dostal až na patro, do kterého jsem se dostal z hor. Bohužel se odtud nedá nikam jít, takže nyní jsem asi už opravdu v pytli

Otevřel jsem jedny nadějné dřevěné dveře, ale za nimi je jen zeď. Budu muset zase zpět. Obávám se, že to souvisí se sochou a oltářem na nejsvrchnějším patře.
Nebudu to protahovat, nakonec jsem byl nucen konstatovat, že jsem zakysl. A teď se vrátím k úvodní poznámce, kdy jsem díky radosti z nalezné souvislosti mezi dungeonem a městem na povrchu přehlídl drobnost. Kdybych se totiž býval u průlezu otočil, tak jsem se mohl pokusit vylézt ještě výše a našel bych klíč. Ona ta zeď v nejspodnější místnosti jsou totiž dveře. Hra se mi to snažila naznačit, ale mě to přišlo spíš jako bug

Kdyby na té zdi bylo něco vyznačeného, tak neřeknu, stejně jako tomu bylo u dveří v Blade of Destiny. Byl jsem nucen nakouknout do cluebooku, ale to i věštecká koule by mi prozradila víc

Podle všeho mi chyběl i nějaký prsten, který jsem však vůbec netušil, kde hledat a hlavně mi nebylo jasné, jak mi pomůže s tou zdí. Hledání mi zabralo dost času, ale prsten je překvapivě zahrabaný v hromadě uhlí na důlních vozících v horním patře u brány (v místnosti se sochou Ingerimma). Vytáhnout ho není žádná legrace, ale legrace pro změnu je, že ten prsten opravdu zas tak podstatný nebude. Pak jsem teprve přišel na výše zmíněný klíč a konečně se dostal za zamčenou zeď. Prsten je důležitý pro nechráněnou postavu, která se pokusí přejít prostřední nášlapnou desku (deska v ohybu chodby), protože jí ochrání před žárem. Jenomže to je zbytečné. Stejný efekt poskytuje speciální oblečení z truhly vedle před touhle chodbou. Ke všemu stačí poslat dopředu jen jednu postavu. V jedné z chodeb je navíc odtok vody, ve kterém se může postava dokonale vymáchat, takže to má asi vícero řešení. Důležitý bude nejspíše opravdu jen ten klíč.
S prstenem však souvisí jiná věc a to je vize. To už jsem se čistě jen dočetl, osobně by mě něco podobného nenapadlo zkoušet. Postava, která si ohnivý prsten nasadí, je schopna podlehnout zajímavé vizi. Stačí na horním patře navštívit sochu Ingerimma, zapálit tři louče u ní a jít se podívat na oltář naproti na zdi. Vize souvisí s tím, co postava objeví po otevření posledních dveří dole.

Jako dobrovolníka jsem vybral Ulgara. Vyhodil jsem z inventáře vše nepotřebné a navlíkl mu speciální oděv (inventáře ostatních postav jsou zoufale plné, takže jsem to prostě musel zkusit jen na jednu postavu). Co vše je potřeba, to se popisuje v pětici pergamenů, které jsou v jedné z truhel ještě před dveřmi. Dostal tedy i louč a zápalky. Kamenný medailon jsem mu na krk navlíkl ještě předtím, abych si ozkoušel jeho případné magické vlastnosti. Ulgar u symbolu kovadliny zapálil louč a položil jí do kruhu symbolu. Dveře zmizely a on mohl dál. Pak už je to jednoduché.

Za dveřmi je kovárna, kterou spravuje golem. Stačí se s ním potkat, vyčkat co se bude dít, ukázat mu amulet na krku a chodbou na jihu si do truhly dojít pro Salamander Stone. Není to sice zadarmo, stojí to postavu meč, který golem kuje, ale jinak to asi nejde.

Vedle truhly se Salamander Stone je ještě jedna truhla s klenoty. Milým bonusem je 5000 dukátů ... jenomže je to poklad boha a na ten není radno sahat (postava je při přechodu přes nášlapné desky zabita a to bez ohledu na oblečení apod.). Napadlo mě, že bych to mohl vykrást kouzelnicí a pak se teleportovat, ale buhví, co by pro změnu tohle mělo za následky. Cestou zpět musel Ulgar oblečení vrátit, jinak se neobjeví schody na předchozí patro. Dungeonem jsem už jen proběhl až nahoru, po cestě vzal červené mince z truhly v horních patrech a to bylo vše. Na svitky jsem už zapomněl.
Městem na povrchu jsem jen proběhl a skrze hory se vydal do Yrramisu, odkud jsem měl v plánu jít konečně do Lowangenu. Už nad Finsterkoppe v horách na mě mávala pochybná postava, která mi tento směr radila. Těsně před Lowangenem byla pro změnu podivná postava opačného názoru. Každopádně jsem to zkusil. Orčí hlídka mě samozřejmě obrala o většinu věcí a aby to nebylo málo, Atharon se ode mě odpojil a to včetně mého Salamander Stone ... zloděj jeden

No, že se takhle nachytám, to jsem vážně nečekal. Eh, nemyslím tím Atharona, ale řešení Finsterkoppe Pit. Opět klasická nepozornost v hlavní roli a pak se ještě ke všemu nechám strhnout mylnou stopou. I když hlavním důvodem je zkrátka to, že už mi dlouhodobější tápání v dungeonech nedělá moc dobře a mám proto větší tendece sahat pro radu. Přitom bych na ten klíč určitě časem narazil sám. Jenom mi stále vrtá hlavou, jak je to s tou hádankou, resp. správnou odpovědí? Jiank na to, že se v dungeonu bojovalo jen minimálně, tak jsem tu strávil hodně času. Ještě že je uvnitř k nalezení vše, co družina k zdárnému plnění úkolu potřebuje. Představa, že u kamenné desky nebudu mít po ruce páčidlo, neboť jsem si ho zapomněl koupit, je vskutku děsivá