Dobrý den.
Tak jsem si pročítal včera návštěvní knihu a nemohl jsem se ubránit myšlenkám na historii vývoje her. Na rychlost, kterou dnešní průmysl s sebou nese a na budoucí podobu počítačového světa. Byl tam odkaz na nové vydání Baldurs Gate. Velmi zajímavý článek. Padla tam informace, kdy autoři her v devadesátých letech netvořili tolik pro peníze, ale pro kvalitní projekt jako takový. To dnes už tolik nevidíme. I když samozřejmě je mnoho her, které kvalitní jsou. Ale jedno mě napadlo a musím s tím jen souhlasit. Série Might and Magic, jako i další hry devadesátých let dali vzniknout podobě dnešních titulů. Od Offline her po MMO online projekty z celého světa. Představte si, Might and Magic byla jedna z prvních sérií, které byly tvořeny jako 3D projekty. Přesně nevím, kdy v osmdesátých letech se s tím začalo, ale 3D grafiku to obsahovalo. A dalo základ dnešní podobě 3D světa a tvorby. Nejenom her. Když vezmu v potaz, že neexistovali kvalitní vývojářské nástroje, tak to je velmi úctyhodný počin. Dnes si můžete napsat a naprogramovat vlastní hru v blenderu, ve photoshopu doladit textury a v jakém koliv texťáku dopsat skripty. Na začátku devadesátých let windows jako takový neexistoval, linux taktéž. v osmdesátých to bylo ještě horší. Přesto vývojáři dokázali vymyslet způsoby, jak své projekty tvořit. Měli to těžší než mi máme dnes. A i tak dokázali tvořit ve 3D podobě, důkazem je Might and Magic. To obdivuji.
V návštěvní knize se probírala otázka módů do her. Víte, především si myslím, že vývojáři tímto krokem sledují hlavně přísun hráčů do své komunity. Tím tedy přísun peněz. Ale nemyslím si, že by to bylo na škodu. Najdeme mnoho kvalitních designérů a programátorů, kteří dokáží vytvořit velmi kvalitní mód pro hru. Lidé se na tom učí. Samozřejmě je na každém z nás, zda takovou věc budu používat, či nikoliv. Je to volba osobní. Nicméně i díky vývojářům free projektů se počítačový průmysl pohnul dalším směrem. Bez nich by nebylo nástrojů a prvků, které tvorbu pomáhají zlepšovat a vytvářet. Vzpomínám si, že jsem díky jednomu kolegovi mohl takto upravovat soubory hry Ultima Online. Protože tento čech dokázal napsat v delphi prográmky,které se do zdrojů mohly dostat. Díky tomuto počinu se hra zkvalitnila a obohatila. A tak je to i dnes s modařema her. Něco jim chybí, nemohou pokračovat, tak jiný napíše program, kterým se dostanete o kus dál. Dokonce je to už dál, sami autoři mnohdy uvolní programy ke tvorbě dané hry. Příkladem je The Elder Scrolls V: Skyrim nebo Euro Truck Simulator 2. Dnešní hráč her už není pouze konzumentem a platícím. Dnešní hráč má možnost se podílet na vývoji. Jestli je to dobře, nebo špatně, to nevím. Asi je to především věc názorů osobností, vývojářů a hráčů jako takových. Jsme rozdílní a jednomu vyhovuje toto, druhému jiné. Prostě každého věc. Ale samozřejmě platí, práce kvapná, málo platná. Velmi často prohlížím práce lidí, kteří tomu nevěnovali úsilí a mod je defakto buď kopií jiného modu, nebo paskvil. Ale naopak je dost lidí, kteří tvoří poctivě vlastní projekty a dají si tu práci do kvality. A ne jen do vzhleu a vykrádání jiných prací. Konec konců, zde najdem ke stažení opravdu kvalitní mody pro Might and Magic.
A k této sérii bych řekl toto. Po letech jsem si od šestky nainstaloval všechny tituly. Na windows 10. Vše funguje. Nicméně s jednou chybou. A to je devátý díl, u kterého se nedivím problémům. Devítka sice jde spustit, ale má ten problém s directy a dlouze načítá 2D zobrazování hry. Tedy interface , menu atd. Ani knihovna csshell nepomůže. Víte, windows 10 je mnohdy velmi osobní instalace operačního systému. A také záleží na stroji, kde je instalován. proto se nedivím, že mm9 má potíže. Ale to bych nebyl filuta, abych i tento problém nevyřešil. Nejde to v oknech? Dal jsem to na linux. V Ubuntu 16.04 si tuto hru pod plaonlinuxem v pohodě zahrajete. Avšak pozor. jak u windows, tak v linuxu jsem byl nucen použít crack na no cd. Respektive u šestého dílu nemusel, u ostatních ano.
Might and Magic série je výborným počinem a musím říct, že i inspirací pro hraní dračího doupěte. Tuto sérii řadím mezi jednu z nejlepších kreací světa a v herním průmyslu jako takovém. Rád si to zahraji znovu. Když si představím, že jsem ve třiadvaceti letech u sedmičky trávil noci. z práce hned za PC a hrát *usmál se*. To byly časy. Dnes samozřejmě asi nebudu hrát 12 hodin. Kluk mi říkal, co to hraješ za vykopávku, *usmál se*. Ale tak to je, to je život, to je nostalgie.
PS: Pane Elemire, kvalitní počin. Tento web není kopií jiného či odfláknutou modifikací. Je to studnice moudrosti k sérii Might and Magic. Dobrá práce.