Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 13:39:37
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: MM9 na win10  (Přečteno 21824 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:MM9 na win10
« Odpověď #15 kdy: Srpen 09, 2021, 00:15:40 »

Nevíte někdo, jak tu hru zapnout? Při čisté instalaci z gogu na windows10 se objeví jen malý černý obdelníček uprostřed obrazovky, po chvíli zmizí a nic se nestane. Přitom gog verze zdá se již obsahuje fix fullscreenu i správné nastavení souboru autoexec.cfg.

Ale nepřišel jsem na to, co s tím dál.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #16 kdy: Srpen 09, 2021, 10:37:42 »

Zkoušel jsem to na pracovním PC s windows7, jen čistě čistá instalace z gog a tam hra zapnout jde. Tedy chyba bude někde v mém domácím PC na hry. Ale fakt těžko říct, co to může způsobovat.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Srpen 09, 2021, 13:08:20 »

Tak jediné, co jsem o tom našel na internetu je toto: https://www.gog.com/forum/might_and_magic_series/mm9_doesnt_start_under_windows_10/post6

což by i odpovídalo u mě a ve výpisu dxdiag mám též DINPUT.dll, jenže netuším, co bych měl od PC odpojit za vstupní zařízení. Bezdrátové zařízení k PC připojené nemám, mám jen myš, klávesnici, monitor a sluchátka přes jack a i ty jsem zkoušel všechny odpojit a hru zapnout. Nepomohlo nic.
Prostě je hra nefunkční.
IP zaznamenána

stiff1993

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: Červenec 22, 2025, 15:34:16 »

Podařilo se mi po dlouhé době zprovoznit MM9 na windows 10. Mám GoG verzi + počeštěné soubory včetně dabingu od Elemira. Hodím vám sem celou složku pro zájemce.
Netestoval jsem hru více do podrobna. Splnil jsem základní výcvik, prošel jsem i první bitvou (divný kutálející se nestvůry, a baby kostlivci) promluvil se všemi NPC (zajímavý dabing:)) a hra sice působící zvláštním dojmem s porovnáním 6-8 dílem, ale vše asi funguje jak má.
Tady je ten link:
https://mega.nz/folder/suR1SbLK#ZU8a4iCg4M02vcRAwy-oPA

IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Červenec 22, 2025, 16:14:05 »

MM9 som nehral tak 10 rokov. Stiahnutie bez problémov, díky. Dúfam že si na to ešte niekedy nájdem čas.
IP zaznamenána

stiff1993

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: Červenec 22, 2025, 17:18:48 »

Vím, že to je staré vlákno ale třeba se to někomu dostane. Tono podařilo se ti to i spustit? Ať vím jestli to funguje i vám.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #21 kdy: Červenec 22, 2025, 20:57:51 »

Tak právě staženo a vyzkoušeno na Windows 10. Kamaráde, skvělá práce. Funguje, paráda, určitě si to nechám a budu to případně v budoucnu hrát z tohoto adresáře.

+ funguje v pohodě bez instalace
+ všechna menu v češtině, což mi nikdy nešlo
+ dabing úplně v pohodě
+ loadingy rychlé, plynulé, zatím bez pádů a grafických problémů. Hlavně teda rychlé, což jsem nikdy předtím taky nezažil
+ fungují i moje předchozí sejvy
+ jdou dělat screenshoty přes Fraps, což mi taky nikdy v této hře moc bez závad nefungovalo

- nevím, čím to je, ale bohužel mám místo objektů postav, zvířat, nepřátel, stromů, trámů, lamp, atd. pouze bílé modely bez textur. To se mi taky nikdy dřív teda nestávalo. Budovy, podklad, chodby, stěny, obloha jsou v pohodě.
IP zaznamenána

stiff1993

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: Červenec 22, 2025, 21:27:42 »

Zkus se podívat do DgVoodoo a přenastavit tam nějaké hodnoty. Např. v DirectX jsou na výběr položky ze seznamu Videocard. V Glide zkus něco jiného v 3Dfx Card. Zkus jiné rozlišení.
Hoď se screen jak to u tebe vypada ze hry a z programu DgVoodoo
Spoiler: ukázat
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #23 kdy: Červenec 22, 2025, 22:58:13 »

Ty jo, tak to nevím, s tím si asi úplně neporadím.

- DgVoodoo ve složce se hrou není. Ani složka ani soubor.
- Zkoušel jsem ve své instalaci a tam mi to neblbne, zato mi tam nejde spousta jiných věcí, které jsi Ty vyřešil.
- nevím, jestli to může být tím, ale když jsem zkoušel hru rozbalit přes Průzkumník, tak mi to házelo chybu se souborem D3D.dll. Tak jsem to spustil přes 7zip a přes ten mi to normálně rozbalit šlo, i s tímhle souborem.
- Zkoušel jsem různá nastavení při launchi hry, takový to Display, Advanced - nic.
- Zkoušel jsem nastavení přímo ve hře. Všechno povypínat, pozapínat - nic.

- čím vyvoláváš obrazovku Party Summary? V mé instalaci to je pomocí Y, ve Tvé verzi to je křik na civilisty. V manuálu je to F, ale to mi nefunguje. Nejde mi žádná klávesová zkratka, která by to vyvolala a tlačítko pro to není.

Jinak je hra ale krásně plynulá a svižná. I pohyb v menu, loadování, všechno. Dobrá práce.:-)
« Poslední změna: Červenec 22, 2025, 23:03:27 od Ivan »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Červenec 23, 2025, 10:14:16 »

dgVoodoo se nastavuje přes dgVoodoocpl.exe, ale mě to pro změnu odchytl Avast, že je tam trojan :D.

Každopádně celý ten archiv se chová nějak divně. Když jsem ho jen rozbalil, tak do něj nešlo nic nahrávat. Musel jsem si vytvořit vlastní adresář a teprve do něj nahrát obsah adresáře Might and Magic IX z toho zipu. Tohle obvykle dělají soubory, které jsou zabalené někde na systémech s nastavenými právy. Nejspíš to bude důvod i těch problémů s D3D.dll. U mě prostě nejde použít název adresáře Might and Magic IX.

Ten původní dgVoodoocpl.exe lze v případě nutnosti nahradit vlastní prověřenou kopií (mám tady třeba verzi 2.8.1 a tu mi nechává Avast být).
IP zaznamenána
This is the end ...

stiff1993

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #25 kdy: Červenec 23, 2025, 10:32:43 »

Zkoušel jsem to stáhnout na druhém PC a funguje mi to bez problému akorát je potřeba přenastavit v dgVoodoo.Cpl cílovou cestu do složky se hrou.
Pokud to bere antivir jako hrozbu tak buď nastavit vyjímku nebo stáhnout manuálně z https://dege.freeweb.hu/dgVoodoo2/dgVoodoo2/ (verze 2.8.26)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Červenec 23, 2025, 10:48:42 »

Ono to bude možná i tím, že jsem to rozbaloval pod Windows 7.

Avast blokuje i stahování z Dege, ale to nijak neřeším, za pár verzí to bude zase ok ;). Zkoušet to ale nepotřebuji, mě MMIX fungují normálně.
IP zaznamenána
This is the end ...

stiff1993

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #27 kdy: Červenec 23, 2025, 13:15:43 »

sloubory s koncovkou .dll jsou podle antiviru(nebo prohlizece) nebezpecne i ty ktere jsou ciste.
Proto ty bile textury chybi ti tam ten direct .dll.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #28 kdy: Červenec 26, 2025, 13:43:08 »

Takže při rozbalování vypnout Avast a když bude prudit se spuštěním, tak nastavit výjimku? Vyzkouším..
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #29 kdy: Červenec 27, 2025, 21:42:10 »

Uff, tak už to sem píšu potřetí. >:(

1) stáhnul jsem si D3D9.dll z DLL-files.com, což už teda problémy nedělalo, Avast už to vzal v pohodě, rozbalit a zkopírovat do složky se hrou to sice šlo, ale nic to nevyřešilo.

2) koukal jsem na ten DgVoodoo a původně jsem ho ve složce se hrou neměl, protože to opět neprošlo přes Avast. Takže jsem si ho stáhnul z výše uvedeného zdroje, stáhnul jsem variantu "dgVoodoo v2.86.2 (spec release with Debug Layer)", protože to jinak zase Avast blokoval.

3) když se mi konečně povedlo zprovoznit ten DgVoodoo, tak jsem se pohrabal v záložce DirectX, kde v nabídce Videocard jsem vyzkoušel úplně všechny varianty, ale bohužel taky nepomohlo nic. Zkoušel jsem pozapínat / povypínat všechny ty odškrtávací políčka, ale rovněž nic. Co ale pomohlo, bylo nahoře zakliknout celý to Disable.

4) to sice celý problém vyřešilo, zato ale nastal jiný. Ve hře se nahoře objevuje taková bílá lišta s názvem hry a nejde se jí zbavit. Stejně jako je celá hra v takovým jakoby rámečku. Vypadá to, jako kdyby hra běžela v okně, ale v nastavení DgVoodoo mám zakliknuto Fullscreen. Tak nevím, jako je to nejlepší varianta zatím, ale stejně to působí docela rušivě.

Zajímavý je, že pokud udělám screenshot přes Fraps, tak se normálně vyprintscreenuje bez toho. Druhý obrázek pro porovnání jsem hodil do Malování a takhle  to ve hře reálně vypadá..
IP zaznamenána