Konečně jsem se trochu dostal k hraní této hry. Tedy včera. Dlouho jsem čekal na
češtinu, ale ta už vyšla někdy před týdnem, ale nebyl čas a byly jiné problémy, takže jsem to rozehrál až nyní.
Mé první kroky tedy směrovaly k tvorbě postavy, jak už to tak bývá. Musím říct, že jsem na jedné straně našel to, co je běžné třeba v baludrech, jednak nějaké nové věci, jako rasy, které nejsou typické, ale vlastně nejsou zas o tolik jiné (řekněme že nahradili orky/půlorky a půlčíky jejich obdobami). Povolání jsou zřejmě totožná, jak v dřívějších hrách, stejně tak asi i pravidla z toho vychází. Tedy měl bych se v tom dobře orientovat a mělo by být vše jasné. I tak ale musím říct, že jsem z toho byl dost zmaten. Už při tvorbě postavy a stejně tak i po té po najetí na panel postavy, abych zjistil, jak na tom můj hrdina vlastně je a co umí a stejně tak i třeba v inventáři. Celkově je tam dost informací a stránek s různými věcmi, vše je ale poněkud chaoticky naplácané a bude asi chvíli trvat, než si na to zvyknu.
Hrát jsem začal na těžkou obtížnost bez dalších obtížnostních "bonusů" (jako hra na jeden život, expertní mód atd). Po té, co jsem tedy projel všechny rasy a všechna povolání a zjistil, že nic nějak extra překvapivého tam není, ale současně, že z informací které hra píše není moc jasné, co tedy která postava vlastně pořádně umí a dělá a že tedy nelze říct, co od ní očekávat (asi by si to chtělo najít mimo hru), jsem se tedy rozhodl hrát za svého oblíbeného divokého elfa hraničáře-střelce na dálku a případně bojovníka se dvěma meči.
Vlastnosti jsem nastavil tak, že jsem dal na na 16 sílu, obratnost, vnímání na 18 (max) a inteligenci tuším na 17. Odolnost a odhodlání jsem snížil na 5. U těch vlastností bylo tak nějak jasné, k čemu jsou a na co slouží. Chybí zde třeba charisma (ale to je asi nahrazeno částečně vnímáním a částečně odhodláním). Co nebylo jasné, jak moc mi bude vadit to, že mám tak malé úrovně u těch dvou vlastností. Hlavně u odolnosti, která ovlivňuje životy a životy.
Jako původ jsem dal, že pocházím z nějakých ostrovů, díky čemuž jsem místo luku a kožené zbroje dostal do vínku těžkou kuš a šupinovou zbroj a také se mi zvedla odolnost na 6. U zbraní asi platí, že tyto počáteční jsou cca stejně efektivní. Jejich efektivitu totiž ovlivňuje poškození a současně rychlost použití. Těžká kuš je tedy pomalá, ale má větší zranění. Lovecký luk má nejmenší zranění (ze střelných zbraní), ale zase je nejrychlejší. Podobně je to i u zbraní na blízko. Dýky nejméně zraňují, ale jsou nejrychlejší, těžké obouruční palice a podobně jsou zase pomalejší. Tam ještě bude asi rozdíl v typu zranění, mezi bodnými, sečnými, tupými atd, prostě klasika. Zbraně se tedy dělí do těchto tříd jako u o nich střelných "lovecký luk", "válečný luk", "kuše", "těžká kuše" a hráč pak asi během hry bude nacházet různě silné verze těchto zbraní, které patří do některé této třídy. Přitom ale bude stále platit, že těžká kuše je nejpomalejší a má největší zranění atd atd. Dle postupu na vyšší level, kde si hráč může vybírat různé perky se pak zdá, že se i některé zbraně k sobě více váží. Tedy je tam perk zlodějský, který hrdinu zlepší ve více typech zbraní (jako dýky, lovecké luky atd - prostě v těch nejrychlejších), pak třeba bojovník, který hrdinu zase zlepší v těch nejpomalejších (palice, a třeba i ty těžké kuše). Hra tedy asi hrdinu nejvíce rozdělí právě v tom, jestli se zaměří na rychlé zbraně s menším zraněním, nebo pomalejší zbraně s vyšším zraněním. Ale stejně tak se může zaměřit i na zbraně na dálku, nebo na blízko, na používání obouručních zbraní, jedné jednoruční (v kombinaci nejspíše se štítem), nebo boji se dvěma zbraněmi atd.
Hraničář si může vybrat zvíře, které jej doprovází. Na výběr byla antilopa, medvěd, divočák, lev, jelen a vlk. Každý z nich má zřejmě nějaké výhody i nevýhody. Ale jelikož tito společníci víceméně slouží především jako živý štít na nalákání nepřítele, abych jej mohl ustřílet na dálku, vybral jsem si medvěda, který by měl vydržet nejvíc. Ke zvířatům jsou pak během hry také perky, které je nějak zesilují nebo zlepšují. Ale zřejmě nikdy se nebude dát spoléhat na to, že toto zvíře nějakého nepřítele zabije, spíše u nich půjde asi vždy o to, aby vydrželo co nejdéle a aby případně dalo hrdinovi nějaké výhody - nějakou dovednost navíc).
Ve hře jsou ještě 5 schopnosti - atletika, mechanika, vědění, přežití a plížení. Při tvorbě postavy je nelze měnit. Po dosažení nové úrovně do nich lze dávat body. Je to docela málo a je to vážně změna po wastenlandu2, kde jich bylo asi 20

. Atletika je asi něco s fyzickou kondicí, ovlivňuje asi některé dialogy atd, příliš jsem nepochopil její smysl a ani jej moc nestudoval. Mechanika jsou víceméně zlodějské dovednosti (tedy zejména odstraňování pastí), vědění zřejmě umožňuje používat magické svitky a má využití v dialogách, přežití dává různé bonusy při odpočinku a plížení umožňuje lépe provádět průzkum a objevovat třeba tajná místa atd. Tedy jak vlastnosti, tak i tyto schopnosti, tak ale i třeba povolání, nebo původ, mohou ovlivnit dialogy a volby v nich. Bohužel i v této hře se píší hodnoty vlastností/schopností, které je třeba mít, aby zvolení dané volby v dialogu bylo úspěšné (například při přesvědčování). Hráč tedy ví dopředu, zdali to má vůbec smysl zvolit.
Po tvorbě postavy a podivném úvodu, jsem se tak ocitl uprostřed lesa, nedaleko nějakých vykopávek s karavanou, se kterou jsem cestoval a zjistil, že jsem nemocný a že musím jít natrhat nějaké bobulky, abych se uzdravil. Abych nebezpečným lesem nebloudil sám, přidala se ke mně nějaká válečnice. Mohl jsem si vyzkoušet obchodování u zdejšího obchodníka, který ale stejně nic neměl.
Práce s inventářem a vůbec vším okolo toho se tím, že se ke mně přidala další postava, ještě víc zchaotila. Zvláště při bran věcí v okolí, kdy jsem nikdy nevěděl, která postava onu věc bude tedy mít v inventáři. Ale nevadilo, vydal jsem se na průzkum této mapy a lesa.
Našel jsem nějaké bylinky, nějaké krámy, nějaké mrtvoly, nějaký opuštěný tábor, pak jsme společnými silami medvěda, bojovnice a kušaře umlátili svojeho prvního mladého vlka, abychom za ním našli ony potřebné bobulky, které mě měly vyléčit. Bojovnice naznala, že lovec, který měl sehnat vodu (abych mohl uvařit čaj z bobulí) spěchat nebude a že bychom za ním měli zajít, aby se to uspíšilo.
Lovce jsme našili o kousek dál na jihu, jenže se to krapek vymklo z ruky a někdo mu střelil šíp do zad. Vodu ale měl, což bylo hlavní. Za chvíli se tam objevili i ti útočníci, nějací divocí magoři a chtěli nás taky zabít, ale nenechali jsme se. Bojovnice došlo, že je něco špatně a že bychom se asi měli vrátit do tábora. Po cestě nás napadli další divoši a dle očekávání byl celý tábor vykuchán a byli zde též oni divoši. Jen jednomu obchodníkovi držel jejich vůdce nůž pod krkem a chtěl s námi z nejasných důvodů vyjednávat. Tedy chtěl, abychom odložili zbraně, ale zde se právě ukázali některé dialogové možnosti, v závislosti na schopnostech a vlastnostech. Já jej obalamutil pomocí vědění a něco mu nakecal, díky čemuž se musel zamyslet, tím ztratil koncentraci a obchodník mu utekl a přidal se ke mně do družiny. To vůdce poněkud naštvalo, takže se na nás vrhl i s ostaními, ale neměl šanci.
Vzápětí se tam ale objevil nějaký podivný magický větr a my se tak tak zachránili vběhnutím do zdejších rozvalin. Tomu obchodníkovi (jak se ukázalo povoláním lotrovi) jsem ale musel trochu pomoci v textovém vyprávění, aby to zvládl a přežil.
Objevili jsme se tedy v oněch rozvalinách, celé je prošli, našli zde nějaké poklady, s nějakým divokým trpaslíkem vyměnili maso ze zdejší obludy za jeho kopí, odstranili nějaké pasti, vykuchali další divné obludy, co tu byli, pak i pár pavouků, kteří hlídali východ ven.
Když jsme vylezli, tajně jsme mohli sledovat bandu nějakých pošuků u nějakého divného stroje. Většina se rozhodla se obětovat a proměnit se na popel, jen jeden, to co celé řídil, zmizel. Když se obětovali, vyšla z toho stroje nějaká magická vlna, která mě i mým společníkům poněkud rozhodila bačkůrky. Tedy já jen omdlel a pak trpěl únavou a nějakou nemocí, ale ty dva (bojovnici a lotra) to rozhodilo definitivně.
Sám a opuštěn jsem je tedy okradl o věci, co měli a vydal se do další lokace, což byla nějaká dolina. Opět víceméně mapa, kde bylo jen pár vlků, pár divokých trpaslíků (podobných tomu, co jsem s ním čenžl kopí), tihle se bavit nechtěli a rovnou útočili. Narazil jsem zde i na nějakou jeskyni, kde byli medvědi a pochopil, že to asi není místo, kam mám jít (i jen jeden z nich mi nejprve na jednu ránu zabil mého méďu a druhou ranou zabil mě - poprvé jsem tedy okusil smrt v přímém přenosu). Další průzkum jsem musel doložit, neboť bylo čas jít spát.
Ve hře je zvláštní systém výdrže a životů. Kde postavy mají relativně hodně životů a pokud jim dojdou, definitivně zemřou, současně ale mají "Výdrž", což je ekvivalent toho, co bývalo dřív ve hře chápáno jako životy. Hodnota výdrže je o dost menší a pokud hrdinovi dojde, upadne do mdlob. (ve kterých je ale stále zranitelný a může být tedy i zabit). Pokud omdlí všichni členi party, konec.
Uvidíme co bude dál, bude se to chtít trochu ještě více rozkoukat a zvyknout si

. Ale je to vcelku klasika (nejvíce mi to připomíná icewind dale).