Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 23:07:01
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 11

Autor Téma: Neverwinter (MMORPG dle pravidel D&D)  (Přečteno 34225 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Neverwinter (MMORPG dle pravidel D&D)
« kdy: Duben 26, 2016, 05:27:53 »

Edit: Dlouhou dobu se tu setkáte s názvem hry Neverwinter Nights Online, poněvadž jsem se na dlouho nechal svést tím, že jde o pokračovatele původní série Neverwinter Nights, ale hra svým obsahem vychází z knižní ságy Neverwinter a nese proto i její jméno. Na tenhle detail jsem byl také později upozorněn :)

Neverwinter Nights Online pro mě není žádnou novinkou, ještě někdy v roce 2013 jsem se zaujetím sledoval trailer ke hře a očekával termín spuštění. Jenomže počáteční nadšení opadlo ještě před samotným spuštěním serveru. Aniž bych kdy nějaké MMORPG hrál, nějak jsem k tomuto žánru pochytil nedůvěru. Nejde ani tak o nějaké staromilství, ale nikdy jsem třeba nevyhledával ve hrách ani multiplayer. Ke hře jsem se tak dostal teprve ke konci března tohoto roku.

Za hrou stojí americký publisher Perfect World Entertainment, resp. Arc, který toho má na svědomí mnohem více. Podstatné pro mě bylo, že NWNO je distribuovány ve formě free-to-play, takže se dají volně stáhnout a hrát zcela bez poplatků. I když, z počátku jsem byl k tomuto modelu skeptický. Po té haldě hodin, co jsem u hry strávil však mohu říci, že jsem do ní opravdu nemusel vložit ani korunu. Je pravdou, že na několika místech si hra o peníze vysloveně říká, ale z počátku jsem stejnak netušil, co by to ovlivnilo, resp. jestli by to vůbec něco významně změnilo. Hra je totiž poměrně komplexní a stále v ní nacházím věci, o nichž jsem doposud neměl tušení, nebo neznal jejich funkci. A hlavně mi nepřišlo, že bych byl v rychlosti postupu hrou nějak penalizován. Zen market jsem si proto prohlédl jen zběžně a více se mu nevěnoval.

Pokud jde o platidla, Zen market je jedním ze specifických obchodů, který má navíc to privilegium, že je přímo propojený s reálnými penězi. Je pravdou, že kupóny pro Zen market lze obdržet také výměnou za tzv. Astral diamonds, které lze ve hře přímo získávat, ale asi nemusím říkat, jak nevýhodný to má kurz. Navíc Astral dimonds se též používají jako platidlo. Druhým herním platidlem jsou herní mince - měďáky, stříbrňáky a zlaťáky. Za ně si lze nakoupit spotřební zboží a běžnější "výbavu" (počítá se sem třeba i kůň). Mnohem větší kategorii však zaujímají speciální platidla, která lze obdržet během hraní kampaní a dalších částí hry (dungeony, skirmish apod.), popř. modlením. Je toho skutečně hodně a neměl jsem zatím čas se na to blíže podívat. Podstatné opravdu je, že jsem k tomu neměl ani důvod. Po celou dobu až do max. levelu jsem si vystačil s tím, co jsem ve hře našel, nebo získal plněním úkolů.

Že se obejdu bez investice reálných peněz, bylo první pozitivní zjištění. Druhým bylo, že hru lze úspěšně hrát sólo. Samozřejmě jsou místa, kam vás hra samotné nepustí, nebo to sólo nedáte (např. Dungeon Queue vs některé Heroic Encounter), ale hlavní části příběhu lze zvládnout čistě svépomocí. Jediné, čím vám hra připomíná, že se jedná o MMO, jsou neustále se respawnující potvory a do toho sem tam proběhne jiný hráč.

U ostatních hráčů mě třeba mile překvapilo chování. Stane se, že vám někdo vběhne do probíhající bitvy a snaží se vám pomoci, byť zrovna děláte úkol, kdy máte sami zabít xy potvor, takže vám ten úkol nechtěně protáhne. Většinou to však pramení spíše z menší zkušenosti s úkoly v dané oblasti. Po pár hodinách hraní už taky budete tušit, co kdo zrovna dělá za úkol. Často se vám stane spíš jiná věc, kdy se pustíte do ne zrovna vyrovnaného boje a kousek opodál se další hráč zastaví a čeká. Zasáhne až tehdy, pokud vám začne téci do bot, nebo pochopí, že jste vlezli někam, kam jste neměli (Heroic Encounters jsou toho dobrým příkladem). U Heroic Encounters jde totiž o úkoly, které primárně počítají s účastí skupiny hráčů (kooperace). Nicméně jsou dostupné na venkovní mapě a kupodivu se jejich přítomnost dá v zápalu boje "přehlédnout". Poznáte to bezpečně až podle tuhosti nepřátel. Některé Encounters jde dát sólo, ale u jiných je to sebevražda. Tedy alespoň v danou chvíli, protože po mapě občas proběhnou natolik trénovaní hrdinové, kteří to umlátí celkem v pohodě. Nicméně si nedělám iluze o jejich vybavení apod. Encounters jsou navíc vyjímka ve férovosti.

Díky tomu, že jsou Encounters volně přístupné a započítává se i pouhá účast v nich, tak se mi mnohokrát stalo, že jsme v malém počtu něco dodělávali a ke konci se do vymezeného kruhu najednou nahrnulo plno dalších hráčů. Jinými slovy jsme to oddřeli za ně ;) Ale celkem to chápu, s Encounters jsou často spojené vedlejší úkoly a ono to časem přestane být zábavné. Nehledě na to, že v průběhu dne se počet hráčů na serveru výrazně mění a jsou hodiny, kdy prostě do podobných výzev hráče neseženete (už jsem zažil, že nás v oblasti bylo max. 5).

Server jinak hraje na instance, takže pokud chcete mít přehled o známých apod. musíte se propojit přes friendlist. A není to nic triviálního! Přidat si hráče do seznamu vyžaduje level 10 a krom nicku je potřeba znát kompletní tvar "adresy" hráče. A v tom je zrovna kámen úrazu. Hraju přes klienta Arc a při založení účtu mě to nevarovalo o existenci loginu Elemir. Prostě jsem k tomu dostal automaticky přiřazené nějaké číslo. Pokud tedy komplet adresu neznáte, nebo nemáte to štěstí, že se dotyčný hráč objeví s vámi v jedné instanci, máte docela problém. Možná se to dá nějak obejít, ale nepřišel jsem na to jak. Kompletní adresa je vyžadována i pro vzkazy po interním mailu.

Maximální level ve hře je sice 70, ale hra počítá zkušenosti dále a za dosažení určitých stupňů pak naděluje další bonusy. Je to celkem logické, protože ve hře existuje i obsah, který je dostupný právě až pro level 70. Nikoho by určitě nebavilo hrát něco, kde už se nijak vylepšovat nemůže. Dává to mimo jiné vysvětlení pro ty sólisty v Encounters. Je tedy pravdou, že jsou velké rozdíly i mezi povoláními, ale po čase hraní poznáte, kdo tak nějak patří do průměru a kdo už na dané mapě vybočuje. Některé mapy nebo události mají totiž levelcap, takže sedmdesátky tam vystupují se sníženým levelem. Nicméně je to do určité míry jen kosmetická úprava, protože všechny dovednosti a věci jim zůstávají. Takový hráč jde pak celkem snadno poznat ... většinou je vám divný už jen jeho vzhled, protože lepší výbava se často vzhledově odlišuje. A naopak existuje i obrácený typ mapy, kdy je vám level uměle zvýšen. Potíž je v tom, že bojově na tom zůstanete stejně. Když pak mlátíte potvory na levelu 71 a sami jste reálně 67, je ten handicap docela znát.

Hra v tomhle ohledu funguje podobně jako Zaklínač 3, kdy počítá s rozdílem levelů. Ideální je proto bojovat na mapách, kde je level potvor a hrdiny vyrovnaný. Odpovídá tomu i loot, který je též navázaný na level postavy (výbavu je potřeba pravidelně obměňovat, jinak začnete zaostávat). Úvodní příběh hry s tím počítá a dokonce vše na sebe krásně navazuje. V každé části mapy byste měli dosáhnout takové úrovně, která je nutná pro další oblast v rámci příběhu. Jen jednou se mi stalo, že jsem musel pár hodin levely sbírat pouhým bojem na jedné mapě. Jak se však ukázalo, bylo to hlavně tím, že jsem vynechal řadu úkolů v rámci tutorialu (ještě se k tomu později vrátím). Zajímavý je ještě efekt, kdy se s vyšším levelem vrátíte na nízkolevelovou mapu - nikdo už vás nebude svévolně napadat.

Poměrně specificky tu funguje i smrt. Postava v boji nejprve omdlí a pokud máte správný (rozuměj zakoupený) lektvar, můžete se oživit. Je na to určen časový limit. Po limitu se postava spawne u posledního objeveného campfire a část pokroku se může ztratit (obvykle to znamená, že boss má doplněné zdraví, případně se mu obnoví ochranka). Žadný negativní účinek smrt jinak nemá ... vlastně má, hrozí trvalejší poškození (injury), které je pak dobré odstranit (bude popsáno dále).

Pro hrubou představu o hře by to myslím mohlo stačit, takže bych přistoupil k tvorbě své postavy a postupně navázal stručným popisem průběhu děje. Musím tu opět konstatovat, že NWNO je celkem komplexní hra a mnoho věcí jsem objevil až později a stále jsem jich pár ještě pořádně nevyzkoušel (např. vylepšování předmětů). Možná jsem si díky tomu místy zbytečně zvýšil obtížnost, ale jak vidno, přežil jsem i bez toho :)
« Poslední změna: Červenec 19, 2016, 17:02:48 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #1 kdy: Duben 26, 2016, 05:28:33 »

Oathbound Paladin

Jakousi hrubou představu o své postavě jsem si udělal předem. Přijde mi, že jsem na ty paladiny nějak ulítlý, ale ono to ve skutečnosti vyplynulo až z konkrétních omezení povolání. NWNO přebírá základ z AD&D, ale v implementaci už dělá mnoho ústupků a zjednodušení. Výsledkem je díky tomu svižná RPG akce. První věc, která mi chyběla, bylo přesvědčení. Moje původní varianta hry za asasína proto padla. V záloze zůstal trpaslík jako rasa a začal jsem pokukovat po povolání klerika. Jenomže tady mě uděřilo druhé zjednodušení - každé povolání je svázáno s jedním konkrétním typem zbraně. Klerik se ohání nějakým přívěškem, takže taky nepřipadal v úvahu. Výhodou trpaslíka je bonus +2 k odolnosti a +2 k moudrosti nebo síle. Jako na potvoru ideální pro paladina :D Ve skutečnosti se na atributy zas až tolik nehraje, ale každá rasa má svůj primární a 2 vedlejší atributy, které se pak uvažují při volbě tzv. Feats (časem k tomu dojdu). Při volbě postavy je možné si atributy narolovat, ale funguje to podivně. S povděkem jsem vzal odolnost 20, moudrost 16 a charisma 14 (přišlo mi, že při rolování se mění poměr jen u těchto tří, u ostatních je to pak jen kosmetická záležitost). Naštěstí síla apod. se u paladina neuvažuje.

Paladin je vyzbrojen jednoručním palcátem a štítem, jehož funkce mi dlouhou dobu unikala. Na vinně je tady docela zběsilé ovládání hry, tedy hlavně nápověda. WASD pro pohyb je standard, útok na myši taky (2 módy), ale sloty už tak jasné nejsou. Namísto toho, aby vám na interface zářila nápověda, že onen slot je pod číslovkou 4, je tam místo toho č. Nebudete věřit, kolikrát jsem se přehmátl. Stejně tak 1, místo ní je + :) A úplně vynechám, že některé klávesové zkratky ve skutečnosti ani nefungují. Štít se schovává pod klávesou Shift a chvilku trvá, než se zaktivní (objeví se aura kolem postavy - v základu 15 stop v průměru). Dlouhou dobu jsem se tak snažil útokům uhýbat prostým běháním. Někdy úspěšně, jindy nikoliv. Nicméně se mi časem tahle dovednost taky hodila, protože v kombinaci se štítem je ideální. Zdvižený štít nemá jen obrannou funkci, ale všechno ve vyznačeném okruhu se začne zároveň léčit. Výše obrany a léčení závisí samozřejmě na úrovni postavy a dalších dovednostech, je to však věc, která z paladina dělá ideálního kandidáta pro kooperaci.

Paladin není jediný, kdo může používat štít, druhým povoláním je Guardian Fighter. Jednou jsem narazil na trpasličího guardiana a jediný viditelný rozdíl byl, že namísto palcátu vytáhl jednoruční meč. Štít jinak nejde držet zdvižený do nekonečna, ale je to odvislé od staminy - je potřeba s tím počítat a v boji dělat přestávky.

Na počátku jsem byl od paladina trochu zrazován s tím, že je to nejslabší povolání ve hře a špatně se za něj hraje. Vskutku mohu potvrdit, že paladinů ve hře moc neuvidíte. Hratelnost je však věc velmi subjektivní. Paladin je v NWNO typický tank. Na začátku tohle nepoznáte, protože zhruba do levelu 18 vám bude připadat jako dobrý ranař. První náznak zrady uvidíte ovšem už při porovnání s jinými povoláními na bojišti. Zatímco vy načínáte druhého protivníka ze čtyřčlenné grupy, hraničář kousek od vás sejme stejnou grupu na pár výstřelů a běží dál. Když tohle uvidíte i u klerika, pojmete jisté podezření ;) Do levelu 20 to tak nějak jde, ale pak už to zaostávání začne být mnohem markantnější. Nejlépe to jde vidět na Heroic Encounters - i kdybyste ty potvory kolikrát nakonec umlátili, nestihnete to v časovém limitu.

Jenomže co paladin ztrácí na útoku, to má přidané na obraně. Boj tak sice trvá déle, ale zase toho více vydržíte a tak je to kolikrát jen o tom, vydržet delší boje s bossy a tím pádem si pořádně užít jejich speciálních útoků. Hlavní nevýhodou je pro mě spíše to, že paladin nemá žádný opravdu účinný plošný útok. Musím to sekat postupně a hlavně všechno nablízko. Díky štítu jsem však mnohdy jediný, kdo zůstane při plošňáku bosse stát nezraněn na místě, zatímco ostatní se válejí po zemi opodál. Druhá věc je, že díky aurám dostávají hráči v blízkém okruhu různé bonusy, obzvláště k útoku a poškození. Ta disproporce je opravdu na první pohled hrozná, ale když si třeba vemu, že ti největší damage dealeři jsou povolání na dálku (kouzelníci, hraničář ...), tak si říkám, že já alespoň nemusím řešit ten odstup od protivníka :)

Je pravdou, že jsem si hru i poněkud ztížil, protože jsem se dlouho nechtěl zaobírat dovednostmi. Na levelu 27 jsem naposledy rozdělil pár bodů do stromu dovedností a dalších 33 levelů přežil bez toho. Skilltree na mě na první pohled zapůsobil docela překombinovaně, než jsem zjistil, že ono se toho v něm zas tolik pokazit nedá. V principu obsahuje několik skupin dovedností, které se aktivují každá trochu jinak a jednotlivé větve se otevírají až po patřičné investici bodů do předchozí větve (každá dovednost má navíc 4 úrovně, ta poslední je vždy dostupná až na levelu 70). Ideální je začít vybírat to, co nejlépe sedne k vašemu stylu hraní. Tabulátor skrývá speciální sílu, která se otevře automaticky s levelem 10 a později její efekt závisí na volbě cesty paladina. Jako většina speciálních sil má cooldown, ale mimo boj se nabíjí rychleji (bez volby cesty se pod ní skrývá léčení - podobně jako zvednutý štít). Encounters jsou pro změnu síly, které mají pevný cooldown, odvislý od recovery (namapované mohou být max. 3). Další skupinou jsou Day Powers, které jsou závislé na akčních bodech (AP) a poslední skupinou jsou aury (pasivní dovednosti, které mohou být současně aktivní dvě). Díky tomuhle se to podstatně zjednodušuje. Na levelu 30 do toho zasáhne ještě výběr cesty. Některé skilly jsou do té doby nespecifikované. Na výběr je Devotion a Protection (tu jsem vybral). Když jsem se tedy na levelu 60 dostal k dělení bodů, musel jsem se poprat ještě s cestou. Rozhodnutí je to trvalé a má vliv i na pasivní dovednosti typu Feats.

Feats jsou kategorie sama pro sebe. Od levelu 10 začne postava dostávat body i do této části bonusů. Prvních 20 se využije do základu a od levelu 30 se otevřou ještě tzv. Paragon větve. Výběr Feats je docela modulární a máte opravdu velkou volnost. Kombinací je mnoho, hlavně v první části. Tady přijdou na řadu znovu atributy, protože díky Feats z nich lze např. vytěžit bonus ke zdraví nebo efektivitě aur. Paragon část už je unifikovanější a finální volba se projeví v Day Power. Rozhodně to tedy není nic okrajového. Narozdíl od skillů jsem Feats ignoroval až do toho levelu 60, takže o to větší překvapení jsem zažil, když jsem si udělal svůj kit paladina a vyrazil do prvního boje ... pravdou je, že důvodem toho všeho byl boss, kterého jsem na levelu 60 potkal a nedal. Takže jsem se konečně rozhoupal k rozdělování bodů :D Pro úplnnost zmíním, že existuje ještě jedna kategorie bonusů a tou jsou boons. Odemykají se jako bonusy z odehraných kampaní.

Mount a companion

Přiznám se, že jak jsem nikdy MMO nehrál, pokud tedy vynechám Heroes Online, tak jsem se v řadě pojmů ztrácel. NWNO není k dispozici v češtině, takže o to je to zábavnější :) Mount je klasické vozítko. V základu je na výběr kůň, kdo si však zaplatí, může jezdit třeba na sáňkách :D Mount má dvě zajímavé vychytávky - rychlost a volné sloty. Rychlost se hodí tam, kde potřebujete rychlý pohyb, popř. si zvýšíte šanci, že potvorám ujedete. Do slotů lze poté dát speciální ozdůbky, které zvyšují určené statistiky postavy. Kdo by čekal, že mount bude mít nějaký batoh, tak toho zklamu. Místo v inventáři je věc, se kterou budete bojovat velmi brzy.

Companion je klasický společník, který funguje hodně podobně jako v původní NWN. Tedy až na to, že mu nemůžete dávat příkazy. Zdarma je na výběr jen ze čtyř možností a poprvé jsem o companionovi začal uvažovat na levelu 18, protože jsem potřeboval zesílit vlastní útok. Z nabízených variant mi sedl akorát pes. Companion leveluje až do 20, vždycky se však musí poslat na trénink. K tomu mu lze ještě 5 bonusových levelů dokoupit. Výhodou je, že zkušenosti se nedělí. Podobně jakou mount má i companion sloty, tentokrát pro své vlastní zvýšení statistik. Pes může navíc nosit náhrdelník.

Inteligence psa je někdy na zabití, ale docela jsem si na něj zvykl a opravdu mi dlouhou dobu dost pomáhal. Od levelu 60 je to však spíš dekorace. Výhodou je, že companion nemůže umřít trvale, vždy ho lze snadno vyvolat. Navíc se sám léčí. Kolikrát jsem psa jakoby obětoval tím, že jsem nechal bosse nalákat na něj a odběhl jsem bokem. Jakmile pes upadl do bezvědomí, boss se dal za mnou a pes se mezitím naplno zregeneroval a přiběhl mi na pomoc. V mezičase jsem samozřejmě doléčil sám sebe. Pes tak paradoxně převzal mojí roli tanka :D Na druhou stranu je to dvousečná taktika. Pokud je nepřátel více a pes se mě rozhodne místo boje následovat, je obvykle po výhodě. Úplně to stačí na venkovních mapách, kdy pes prostě nedokáže běžet rovně, ale kličkuje, takže kolikrát se za námi táhne pěkný chumel potvor :D A když si tohle navíc omylem natáhnete do Heroic Encounter, je o zábavu postaráno.

Zkoušel jsem ho párkrát nechat nevyvolaného, ale není to ono. I přes ty nevýhody je to pořád dobrý společník, který ke mě už tak nějak patří.
« Poslední změna: Duben 26, 2016, 05:50:38 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #2 kdy: Duben 26, 2016, 05:29:40 »

Ztroskotání na pláži

NWNO začíná působivým intrem, kdy nemrtvá kněžka Valindra napadne se svou armádou Neverwinter a její útok je společnými silami obránců odražen. Valindra není tak úplně zahnána na útěk, naopak využije vzniklého chaosu, do kterého se město během útoku dostalo. Nutno podotknout, že Neverwinter má už tak dost vlastních problémů, které mě do budoucna čekaly k řešení.

Vedlejším efektem je, že loď na které jsem plul, ztroskotala a já se objevil na pláži ... nyní tedy přišel můj čas. První úkol se ukázal docela oříškem, měl jsem si obstarat z nedalekých beden výbavu. Kolem mě mezitím proběhlo několik jiných hrdinů, kteří očividně netápali tak jako já :) Bedny je totiž potřeba oběhnout v určitém pořadí, na což mě nic neupozornilo. Cestou na útes jsem dorazil do prvního tábora, kde jsem se obeznámil s funkcí campfire (takový větší táborák). Pobyt uvnitř vyhraněného kruhu postavu léčí. Využívá se toho i pro léčbu poranění z pastí (injury) apod. V tu chvíli je však potřeba stát v kruhu 3 minuty (na injury se dá koupit tzv. injury kit, což je poněkud rychlejší a komfortnější).

Druhý úkol byla záchrana zraněných vojáků nedaleko tábora, kdy jsem poprvé viděl, jak to vypadá s respawnem potvor. Navíc mi ostatní hráči v průběhu mého průzkumu vojáky vyléčili, takže jsem si musel počkat na další várku. Celý tenhle začátek je jeden velký tutorial, který z části končí před branami města, kde mi Valindra zabije mého dočasného parťáka a čekal mě první boss (nějaký obr). Poté jsem mohl bezpečně vkročit do města.

Protector's Enclave a seznámení s městem

Protector's Enclave je nejzachovalejší z dostupných částí města a slouží jako jedno velké bezpečné shromaždiště. Je tu k dispozici prakticky vše a vlastně je odtud i vše podstatné řízeno. Ať mě hra zavedla kamkoliv, vždycky moje cesta končila zase zde. Díky jedinečnosti této čtvrti jsem se tu hned od počátku setkával s hrdiny různých levelů a jen v tichosti snil, až já budu někdy na 30-40 ;) Zajímavostí je, že krom hlavní linky tu pokračuje i tutorial. Společnou postavou pro oboje je seržant Knox. Jenom zopakuju, že na začátek je toho moc, takže něco jsem ihned pustil z hlavy a něco nezkoušel vůbec. Minul jsem tak třeba smysl modlení, které přináší mnoho bonusů, třeba zrovna zkušenosti.

Z počátku hra docela odsýpá, je to opravdu čistě jen otázka volného času, který tomu člověk obětuje. Poměrně velká část úkolů až do levelu 20 se týká města. První dobrodružství začíná v Blacklake District, kde narostla kriminalita a je potřeba vypátrat původce. Blacklake není příliš velké, ale už nese typickou charakteristiku výstavby úkolů. Vždycky se začíná v nějakém táboře na začátku oblasti a po splnění triviálních úkolů vede cesta do dalšího tábora. V druhém táboře kaskáda úkolů obvykle končí menším bossem a následuje cesta do posledního tábora, kde to končí finálním bossem oblasti. Většina bossů je pak situována do dungeonů. Tábory jsou na mapě rozeznatelné díky campfire. Celému tomuto schematu je podřízen i design mapy. Vyjímek je ve hře málo (např. Fiery Pit). Krom hlavní linky v oblasti lze často získat i vedlejší úkoly nebo tzv. rasově podmíněné úkoly - u mě různé obtíže trpasličích klanů. V Blacklake jsem byl navíc svědkem jednoho zajímavého souboje klerika s přerostlou potvorou, očividně nic okolo mého levelu. Oč jde, jsem se dozvěděl až mnohem později.

Druhou oblastí k návštěvě je Tower District, kde se pro změnu vzbouřili orci. Oblast je to o poznání větší a tutorial zde pokračuje seznámením s Queue. Příběh districtu končí jakoby do ztracena, ten opravdu závěrečný boss se skrývá v jednom z dungeonů, kam se sólo postava prostě nepodívá. Potřeba je alespoň 3 hráčů. Dungeon má navíc levelcap a odměnou je krom úkolu truhla s výbavou a speciálním platidlem. Klíč k truhle lze získat 1x denně zdarma anebo samozřejmě koupit ;) Dungeon je jinak repetitivní, chodí se do něj hlavně kvůli tomu platidlu.

Tower District jsem opustil na levelu 15 a další 3 levely prochodil v příběhové lince manželů Linkletterových. Dorothea podlehla nějaké kletbě, která jí postupně začala proměňovat v nemrtvou a Josef sehnal pomoc kouzelníka, který znal recept na lektvar, jež tuhle proměnu zvrátil. Jenomže kletba se vrátila a bez mé asistence se to neobešlo. Příběhová linka Linkletterových je ojedinělá tím, že z větší části probíhá v dočasných lokacích města (mimo ní tyhle lokace ani neexistují). Na konci mě čekal mírný zvrat, který se ovšem dal tak nějak očekávat. Musím říci, že NWNO není z pohledu příběhu žádný majstrštyk. Poprvé jsem se v některých bojích dostal do úzkých, kdy jsem zemřel víc jak 1x. U finálního bosse jsem byl díky tomu chytřejší o používání lektvarů, takže na něm jsem si zas chuť spravil :D

Knox mě po tomhle úkolu poprvé poslal mimo město, do Blackdagger Ruins, ale můj level tomu zrovna neodpovídal. Následovalo proto několik hodin v Tower District, kde jsem postavu bojem vytáhl na level 20 a mimo to si zčásti vycvičil svého nově získaného companiona - psa. Samozřejmě jsem ruiny na nižším levelu zkusil, ale stěží jsem sundal dva gnoly. Po výcviku už to byla jinak.

Na chvilku mimo město

Blackdagger Ruins jsem si docela užil, protože designově je oblast opravdu hezká, byť mnohem hezčí je Pirate's Skyhold. Vyjímečné je to hlavně v tom, že je to první oblast mimo město, takže to člověk více sleduje. Příběh se točí okolo pirátů obávaného Bartholomewa Blackdaggera a navazuje na to později právě zmíněná Pirate's Skyhold, kde je kooperativní dungeon s tímto bossem. Ruiny jsou možná i vhodným místem, kde hráč pozná, jestli ho to bude dále bavit nebo ne. V Tower District to ještě tak moc nepřijde, ale ruiny už jsou druhá oblast, kde se probíjíte stále stejnými zástupy nepřátel, kteří se v pravidelných intervalech respawnují. V dalších oblastech se tenhle efekt postupně zhoršuje, protože respawn zrychluje. Osobně jsem to vydržel docela dlouho, byť mi boje trvají déle, ale někde u Icespire Peak (okolo levelu 50) už mě to začalo lézt krkem. Někdy je taky docela legrace, že vám mnohem více zatopí potvory v úvodní části oblasti a dále už zas procházíte o poznání snáze. Podobně to bylo občas s bossy, kdy ten menší byl tužší.

Hřbitov a seznámení s kampaní Tyrany of the Dragon

Neverdeath Graveyard je hlavní hřbitov Neverwinteru a poslední dobou tu dochází k potížím s nemrtvými. Na místo už byli povoláni klerici Kelemvora, aby započali vyšetřování a nemrtvé uklidnili ... málem bych zapomněl, můj paladin slouží zrovna Kelemvorovi :) Hřbitov má ve skutečnosti dvě samostatné příběhové linky, což souvisí s tím, že hra se tu snaží hráče vtáhnout do systému kampaní. Mě tohle dlouho unikalo a přišel jsem na to až před pár dny díky úkolům, které mě na to navedly (level 67).

Ve městě působí organizace Harfeníků (Harpers), kteří vyšetřují okolnosti ohledně útoku Valindry a její spojení s draky. Potíž je, že to tak nějak splývá s příběhem kelemvorovo kněžích. Jednou z odlišností však je, že úkoly Harfeníků jsou repetitivní (obnovují se každých 24 hodin), což lze na první pohled poznat tak, že jsou zvýrazněné modře, stejně tak nad zadavatelem svítí modrý vykřičník. Tohle je všem typům repetitivních úkolů společné. V okně kampaní se zároveň rozevře strom kampaně Tyrany of the Dragon a její jednotlivé body.

Za každý splněný bod kampaně pak následuje předem stanovená odměna, což je typicky výbava, nebo na vyšších příčkách boons (bonusy ke statistikám). Tyrany of the Dragon je tak první z kampaní, která se otevře už takto brzo, ale pak se beztak táhne velkou částí hry. První bod jsem nevědomky načal až na dříve zmíněném levelu 67, takže těžko říci, jak by to vypadalo, pokud bych se do ní zapojil dříve. Příběhově by měla sledovat právě události okolo Valindry. Ono vlastně všechno, co od Knoxe dostanete za úkoly, jsou ve své podstatě takové úvody do různých příběhů, které se pak rozvinou v kampaních.

Nepřehlédnutelný efekt existence Harfeníků však poznáte i bez ohledu na kampaň - drak Chartraxis. Tento zelený drak je zároveň úvodem do Heroic Encounters. Smyslem toho všeho je hráče donutit ke kooperaci. Drak se objevuje v pravidelných intervalech na jednom místě hřbitova a jakmile vlezete za ohraničený kruh, klesne vám případný vysoký level na 30 a stanete se účastníky výzvy - jinými slovy nemusíte dělat nic, stačí aby to udělali ostatní a vy shrábnete odměnu taky ;) Chartraxis je vyjímečný hlavně tím, že je to první drak, na kterého všichni narazí, takže to chce každý zkusit, proto jsou tu častěji vidět i nižší levely (25-30). Sám jsem to zkoušel na různých levelech a v různém počtu lidí a vždy to bylo nečím unikátní. Na levelu 30 jsem si dokonce střihl nepovedené sólo :D

Opět mimo město

Druhá cesta mimo město vede do Helm's Hold, velké pevnosti na jižní cestě, kam se nyní dobývají armády démonů. Postupně jsem se po spirále dostal až do samotné pevnosti a ve finále očistil Helmův chrám. Mapa mě moc nezaujala, tedy až na chrám, protože to byl první zdlouhavější dungeon. Společně s Blackdagger Ruins je Helm's Hold později součástí jedné kampaně Elemental Evil (ke každé z jmenovaných oblastí existuje analogická oblast, která má jen jiný obsah).

Po nudnější Helm's Hold jsem se dostal do Pirate's Skyhold, což je pro mě asi nejhezčí oblast ve hře. Příběh okolo piráta Bartholomewa Blackdaggera zde vrcholí. Je to navíc první oblast, kde jsem se v první části mapy zapotil více, než-li v těch dalších. Důvodem je ještěří národ, který je dost tuhý. Po Skyhold se cesta stočila jižněji do Vellosku. Barbarské kmeny se dostaly z neznámého důvodu do konfliktu s vlkodlačím národem. Během vyšetřování se ukázalo, že někde na pozadí konfliktu stojí drowové. Zpět na jih a do hor - Icespire Peak. Trpaslíci tu těží velmi cenný mithril pro Neverwinter, ale v současné době řeší problémy s ledovými obry. Mno, úvodní část mapy mě dost odradila, ale se zatnutými zuby jsem nakonec pokročil. Cesta výše do hor stojí za to.

The Chasm

Někdy během výpravy v Icespire Peak jsem se dozvěděl o Rothé Valley, ale obtížností se mi zároveň zpřístupnil The Chasm. Není to čtvrť města v pravém slova smyslu, ale je to tak bráno. Dřívější kataklyzma způsobilo rozsáhlý zlom v části města a ta se propadla. Trhlina končí někde v hlubinách, ale hlavním problémem jsou magické poruchy a objevivší se stvůry z nicoty. Samotné město od jejich přívalu chrání členové Scar Company. Svým způsobem se jedná o velmi obětavé vojáky, protože magické poruchy mají neblahý vliv i na ně samotné.

The Chasm navenek vypadá skromně, ale jedná se ve skutečnosti o asi největší oblast ve hře. Cesta vede stále dál do hlubiny až na samotné dno. Po dlouhé době to bylo místo, kde se mi podařilo nedopatřením umřít.

Po stopách drowů

Protože jsem The Chasm načal první, stalo se Rothé Valley víceméně jen povinností. Obtížnost poklesla a navíc je mapa celkem malá. Oproti tomu Whispering Caverns jsou dosti rozlehlé a vévodí jim drowí město Zesraena. Nepřátelé jsou tu krom drowů ještě dva - duergaři a ilithidi. S duergary se navíc pojí i rasově podmíněný úkol, který stál za mým urychleným rozdělením bodů do skillů. Ničeho jsem však nemusel litovat. V jeskyních jsem dosáhl levelu 60, což je svým způsobem velký milník ve hře - Heroická úroveň. Díky tomu se začal postupně zpřístupňovat obsah pro tyto úrovně, mimo jiné další druhy kampaní. Od té doby jsem narazil na více soubojů, kde by to už bez vycvičené postavy jaksi nešlo.

Level 60 je specifický ještě tím, že potřeba zkušeností na další levely začně výrazně růst, takže k levelu 70 mě čekal ještě pořádný kus cesty.

Příběh ve Whispering Cavern skončil v enklávě ilithidů likvidací jednoho jejich generála. Paradoxně generál padl rychleji, než jeho pomocník, kterého si povolal. S ním jsem tančil o kus déle.

Okolo drowů se toho točí po levelu 60 více, ale mě to do těhle kulis MMO moc nesedí. Všechno je to jen o boji. Když jsem se probíjel ulicemi Zesraeny, vzpomněl jsem si na BG2. Prostě mě tu chybí něco podobného. Když to vemu, tak jediná takto propracovaná oblast ve hře je Protector's Enclave. A pak se tomu přibližuje ještě Mantol-Derith, což je ale jiná část Podtemna, odkud navazuje kampaň The Maze (level 65).

Mount Hotenow

Rozhovor s Knoxem po návratu z Whispering Cavern ukázal, že si už mohu vybrat i z dalších příběhových linek, které se s levelem 60 objevily. Ne vše je však pro level 60, ale to celkem nevadí. Můj plán spočíval v tom, dokončit i poslední z oblastí úvodních úkolů a tou byla Mount Hotenow. Příběh se opět stočil k trpaslíkům a těžbě - tentokráte se trpaslíci dostali do křížku s ohnivými obry. Hora nepatří zrona mezi nejfotogeničtěší místa, ale třeba vnitřek vulkánu za podívání stojí. S obtížností jsem neměl žádný problém, bylo hodně vidět, že jsem oblast přelevelil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #3 kdy: Duben 26, 2016, 05:30:13 »

Kampaň Elemental Evil

Po návratu z Mount Hotenow jsem se vrátil ke Knoxovi a dokončil poslední report. Následovala audience u Lorda Neverembra a cesta za arcidruidkyní Morningdawn, vstříc novému dobrodružství a nečekanému shledání. Na paloučku před posvátným dubem mě už čekal Minsc :) Je to hodně povedená vsuvka, kterou kazí jen to, že po společných úkolech s Minscem se z toho stanou repetitivní úkoly - v úvodu jde o 2 samostané úkoly, které se po přepadení posvátného stromu rozvětví.

Čtveřice představitelů kultu elementů naruší rovnováhu a tak nezbyde, než-li je zastavit. Jenomže ti si to nenechají líbit a tak zaútočí na strom. Sice jsme je úspěšně odrazili, ale to byla jen část plánu. Je potřeba každý z kultů odstranit jednou pro vždy. A v tuhle chvíli přijdou na řadu pozměněné mapy Blackdagger Ruins a Helm's Hold (původní mapy jsou jinak stále přístupné beze změny).

Blackdagger Ruins má svůj obraz v Drowned Shore, kde jsou nyní místo pirátů členové kultu vlny. Absurdita v běhání nabrala na intenzitě, protože ke splnění hlavních úkolů je potřeba pořešit vždy 8 tzv. Vigilance Task, což jsou repetitivní úkoly, které se obnovují (a rotují) docela často a najednou lze vzít jen 4. Když se zadaří, je dobré vzít všechny 4 vždy od jednoho zadavatele, protože většinou se všechny jeho úkoly vztahují k jednomu místu. Nově se na mapě objeví další typy Heroic Encounters (draci proti tomu budou někdy vypadat jako béčka). Svým způsobem jsem to měl nakonec ještě dobré, protože jsem schytal víkend s bonusem do zkušeností, takže jsem tu docela polevelil.

Helm's Hold má pro změnu svůj obraz v Reclamation Rock a moc nadšený jsem z toho nebyl. Drowned Shore docela stačilo, Reclamation Rock už to jen zabila. I když pár světlých okamžiků se našlo.

Po několikadenním odpočinku jsem se ke hře zase vrátil a pokračoval oblastí Fiery Pit. Konečně jsem zajásal, protože oblast navenek vypadala malá a hlavně tu zas byly normální úkoly. Mno, malá nakonec zas tak nebyla, všechno se navíc řídí jen z jednoho jediného tábora, ale brzy jsem našel celkem bezpečný způsob pohybu po mapě. Poměrně velkým překvapením pro mě bylo, když jsem se z několika úkolů dozvěděl, že celou dobu vlastně hraju kampaň. Po celou tu dobu jsem si mohl zvesela vyzvedávat lepší výbavu a boony :) No, co se dá dělat. Na konci Fiery Pit jsem se tedy po dlouhé době vystrojil do nového.

K levelu 70 už mi chyběl jen krůček, ve Fiery Pit jsem totiž nasbíral kupu zkušeností, takže jsem neváhal a vrátil se do Drowned Shore, abych to dojel pár Vigilance Task. Jenomže ty už mi nikdo nenabízel. O moc lépe jsem nedopadl ani v Reclamation Rock, ale přeci jen jsem tam zadavatele jednoho typu úkolů našel a stačilo to.

Správně jsem měl jít poté ještě dořešit část kampaně do Spinward Rise, ale s levelem 70 jakoby se něco zlomilo a ta chuť pokračovat byla ta tam. Rozhodl jsem se proto pro drobnou odbočku (viz další bod). Trochu to pomohlo, ale už je hodně cítit, že to dojedu spíše z povinnosti.

Gaulgrym

V Gaulgrymu se odehrávala část kampaně Elemental Evil (Fiery Pit), ale ústředním tématem se stane tohle trpasličí město ještě v úkolech kapitána neverwinterské stráže. Jde spíše o vsuvku, která je napsaná přímo Salvatorem a je rozdělena na 9 kapitol. Schema každé z nich je podobné. Jako kulisy slouží malý výřez některé z již prošlých oblastí a cestou se likvidují skupinky nepřátel. Na konci pak čeká nějaký boss. Některé mapy jsem dělal sám, na jiných jsem měl doprovod. Vše nakonec vrcholí tím, že můj poslední trpasličí společník je Bruenor, který přišel město znovu získat. Jen tak bokem mi ještě prohodil o další kampani v Mantol, tentokráte regulerní. Nejsem si úplně jistý, nakolik ta souvisí s Gaulgrymem, zatím jsem stihl jen setkání s Drizztem a první kapitolu.

Na jednu stranu je hezké, když potkávám tolik známých postav, obzvláště když vidím, jak Drizzt s Bruenorem v boji omdlí, zatímco já bojuju dále :D, ale potíž je, že se to do těhle akčních kulis moc nehodí. Navíc mě přijde, že se tu ten příběh tak nějak podivně zašmodrchává, protože se tu mixuje všechno možné dohromady. Ostatně vemte si už jen to, že Minsc se tu objevil s vysvětlením, že byl více jak 100 let od konce BG 2 zaklet do sochy. Už v BG 2 však bylo setkání Drizztem a celou tou grupou kolem něj. V NWNO pak najednou Bruenor mluví o své živé dceři, která případně přispěchá na pomoc ... ?? Tedy řekl bych, že o tom mluvil.

I když musím přiznat, že už občas docela blbnu. Jakmile se na scéně objevil Regis, tak jsem přemýšlel, odkdy je tenhle upír půlčík? Pak mi tak nějak došlo, že upír, kterého jsem si s tím jménem spojil, byl pro změnu v Zaklínači :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #4 kdy: Duben 26, 2016, 19:33:38 »

Trošku podrobnější pohled na skilly

Když jsem v noci popisoval úvod do skillů tak mi došlo, že v některých věcech nemám ještě tak úplně jasno. Hlavně mě pořád vrtalo hlavou, proč jsem za celou dobu nezískal lepší útok se zbraní. Ve skutečnosti jsem ho dostal a dokonce si ho i sám potrénoval :), ale jak jsem skilly dlouhou dobu ignoroval, tak jsem to jednoduše přehlédl.

Pro lepší přehled přidám rovnou následující obrázek, který zobrazuje zhruba střední část stromu dovedností a hlavně dole je vidět kus potřebného interface, kam si pak hráč vybrané položky nabinduje:


Jak jsem již popisoval, každý ze skillů patří do jedné z pěti skupin, které se liší mechanikou spouštění (v závorce je odpovídající barva názvu):

Poznámka: General Powers nebudu uvažovat, protože to jsou pasivky, které jednoduše charakterizují zvolenou třídu povolání. Mírně ovlivnit to můžete jedině volbou cesty (viz dále) a Feats (patří sem třeba efekt štítu).

1) Class Mechanic (jediná má v ikonce Tab)
2) Daily (oranžová)
3) Encounter (červená)
4) Class Feature (žlutá)
5) At-Will (zelená)

Class Mechanic využivá tzv. Divine Energy, která je zobrazena jako jakýsi průhledný půlměsíc nalevo vedle postavy. V boji se nabíjí používáním různých sil, mimo boj ovšem regeneruje sama a mnohem rychleji. Class Mechanic je ve volitelné části stromu jen jedna a je vázána na Tab (o efektu rozhoduje volba cesty).

Daily využívají akční body (AP), což představuje ten oranžový krystal dole uprostřed. Rychlost plnění krystalu závisí na řadě podmínek a dost to ovlivňují různé Feats. Energie se doplňuje hlavně v boji. Daily mohou být nabindované dvě - jsou to ty dvě ikonky vedle krystalu.

Encounter je trojice červenooranžových ikonek pod krystalem a jejich použití je svázáno s cooldownem. Prodlevu mezi opakovaným použitím jednoho a toho samého skillu této skupiny snižuje Recovery. Jinak lze samozřejmě v jednu chvíli spustit všechny tři skilly najednou, cooldown se opravdu vztahuje na každý zvlášť.

Class Feature u mě představují vesměs aury. V interface je to dvojice žlutých ikonek mezi Mechanic a Encounter. Jsou to pasivky, které lze dle potřeby různě kombinovat (vždy jen dvě).

At-Will je poslední kategorií skillů. Jedná se o typický fyzický útok zbraní, takže dva vybrané jsou bindovány na tlačítkách myši. K jejich používání tedy potřebujete jen svižné prsty ;)

Zrovna na At-Will skilly jsem zapomněl, tedy spíše jsem si je vůbec nespojil se zbraní. Oath of Protection přišla se Shielded Strike, což je opravdu prima skill a hlavně dává skoro dvojnásobné zranění a jako vedlejší efekt bonus do obrany. I v boji to vypadá po stránce animace mnohem lépe. Na tomhle je krásně vidět, jak se dá v mechanikách hry snadno ztratit. Na druhou stranu je hezké, že to jde v pohodě i bez toho ... ostatně musí, protože v cestě Oath of Devotion žádný analog tohohle útoku není.

Když už jsem znovu načal ty cesty, tak to dokončím.  Jak jsem již v noci popisoval, někde do levelu 30 si jedete svou základní verzi paladina. Když se však kouknete na Skilltree, tak budete mít na několika místech otazníky (nebo nějak tak to bylo) s tím, že konkretní možnost se objeví až s volbou Paragon cesty, což je to Oath of Devotion a Oath of Protection. Konkrétní volba závisí na herním stylu a zvolené roli ve hře. Oath of Devotion je zaměřena spíše na léčení, u Protection si jedete dle hesla: "nejlepší obrana je útok."

Ještě si dovolím poznámku na okraj, na cooldown jedou i lektvary.

Feats

Aby to bylo kompletnější, tak taky jeden obrázek Feats:


Jak jsem již v noci popisoval, prvních dvacet bodů jde do Heroic větve nalevo a s levelem 30 se otevřou pro použití i Paragon větvě napravo. Systém rozdělování je celkem jednoduchý. Do každého sloupce musíte investovat minimálně 5 bodů (u Heroic je jedno, do které linky nebo jestli to budete dělit), teprve potom se zpřístupní druhý sloupec atd. U Paragon větve tohle platí pak jen pro jednu vybranou cestu (Justice, Bulwark nebo Light).

Je na tom hezky vidět to množství možných kombinací. Pravděpodobnost, že na serveru najdete identicky sestaveného paladina, je díky tomu hodně malá. Nehledě na to, že v Paragon větvi jsou některé Feats také odvislé od volby cesty.

Náhled na atributy postavy

Pro představu si na závěr dovolím přiložit ještě obrázek ze záložky Character, kde jsou vidět atributy postavy, statistiky a výbava:

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #5 kdy: Duben 26, 2016, 20:15:17 »

Jsem celkem rád, že jsem v noci psaní nevzdal. Měl jsem původně ohledně NWNO připraven poměrně rozsáhlejší scénář, ale na nějaký pravidelný deník mi nezbyly síly. Nejvíc demotivující se pro mě stalo zpracovávání videí (https://www.youtube.com/playlist?list=PLgkrTBOpSbh9W2AKSl5i0pROE_kW7yDc8), kdy jsem celou situaci podcenil a pustil se do toho až po levelu 60. Na podrobnější rekonstrukci předcházejících událostí jsem už poté chuť neměl.

Nebýt toho nočního rozboru skillů, tak se dneska asi nedokopu k hledání nějakého omylu a dál bych si bojoval po staru. Částečně by se to asi schovalo ve chvíli, kdy bych dorozdělil posledních 10 bodů, protože mezi Encounter skilly mě čeká ještě jedna příjemná záležitost s bonusem 30% k damage.

Skončilo to tedy tak, že jsem ráno po noční ani nešel spát a dobře jsem udělal. Ve Spinward Rise se motám už druhý den v první třetině mapy a moc mě to nebaví. Důvod je poměrně prozaický, po stránce úkolů a designem mapy je to zkrátka Fiery Pit v jiných kulisách. Opakuje se tedy podobná věc jako u Drowned Shore a Reclamation Rock.

Nejhorším typem úkolů tu jsou dva - zabij xy potvor a vyhraj xy Heroic Encounter. Naporpvé je to 100 potvor, pak 200 a nakonec 400 potvor. U Heroic Encounter je to 1, pak 3 a nakonec 6. Potvory člověk samozřejmě dá v pohodě, protože se do toho počítají i dungeony, ale dát dohromady 10 Heroic Encounter je obvykle na dlouho. Naštěstí jsem ráno narazil na grupu hráčů, kteří dělali nejspíše to samé, takže i když jsem do výzvy vletěl někdy sám, za chvilku se přidalo několik dalších. A do boje jsem se řítil jako první proto, neboť jsem začal nově používat Shielded Strike :D Rozdíl je opravdu vidět. Ostatně jsem byl ráno mile překvapen, kolik paladinů se najednou na serveru vyrojilo.

Zrychlení boje pomohlo i po psychické stránce, umožňuje to snáz přežít to množství repetitivních bojů. Přede mnou jsou ještě dvě oblasti, ale tu největší porci úkolů už mám za sebou (myslím tím ty vedlejší - Optional). Na druhou stranu jsem teprve u první odměny kampaně, takže jak tak tipuju, jsem nejenom v třetině mapy, ale i v třetině děje (v některých oblastech byly určité lokace dějově kratší, což jsem doufal, že bude i zde). Trochu demoralizující začíná být i to, když koukáte na jiné hráče, kteří dělají úkol, který ještě neznáte a stále se motají po té první třetině mapy :D

Chci to však už dojet, abych si mohl zítra promluvit s Jarlaxem a případně postoupit i v příběhové lince s Drizztem, protože změnu už to opravdu chce. Jenom se děsím, co si pro mě připravil Lord Neverember, protože ani na něj nesmím zapomínat :) Typuju kampaň v Icewind Dale, což je místo, kam bych se taky rád podíval. Leč jsem si musel nejprve počkat na level 70.

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #6 kdy: Duben 27, 2016, 22:31:51 »

Před dvěm hodinami jsem se skřípěním zubů konečně dokončil Spinward Rise. Opravdu to bylo neúnosně natahované, navíc to byla jedna donáška za druhou. Jenomže pravděpodobnost vypadnutí předmětu z potvory byla tak malá, že jsem u toho rostl. Korunoval to pak velmi jednoduchý závěrečný souboj - všechno předtím bylo tužší.

Přitom ona svým způsobem tahle kampaň nekončí, ještě chybí poslední odměna. Podmínkou je za každý elemenent nasbírat dostatek esencí. Jak jsem pak zjistil, je to 100 Heroic Encounter jednoho druhu. Kdybych byl dost aktivní, tak denně jich dám tak 15 :) Na druhou stranu není divu, odměnou je dvojice artefaktů a to nemůže být rozhodně zadarmo (palcát + štít).

Artefakt jsem jinak dostal i za pořešení Spinward Rise - hezký palcátek. Tím pádem mám už artefakty dva. Palcát je jinak v boji docela znát, jen na vylepšování si ještě netroufnu (artefakty normálně levelujou). Musím znovu kouknout, jak to vlastně probíhá.

Díky tomuhle všemu mě děj vrátil k seržantovi Knoxovi, který nyní slouží jako rozcestník pro další kampaně (podle názvu jsem si u jedné tipl, že směřuje do Icewind Dale). Jarlaxe mi ve městě zůstal, ale teď splynul s dalšími, takže nevím, jestli to je samostatná linka nebo ne. Zítra to budu muset zkusit.

Zkušenostmi jsem jinak přešel přes první stupínek a odměnou je silný předmět na dobíjení před vylepšováním předmětů a poukaz na jeden bod do Powers ... ostatně zbylé body jsem do Powers rozdělil, ale mám z toho smíšené pocity. Čekal jsem od těch svých kandidátů v Encounters něco extra, ale bojově jsem se zas o tolik nezlepšil. Navíc mi uniklo, jak otevřít uzamčené skilly, které tu mám. Princip asi tuším, ale jako na potvoru mi to nevyhovovalo, takže jsem to rozdělil jinak. Asi jsem měl zůstat u své klasiky, kterou už mám nacvičenou a vylepšit jen jí. Časem se beztak dostane i na ty ostatní. Resetovat postavu nicméně nechci, co jsem si naklikal, s tím už taky holt musím žít.

Nicméně jsem v boji nyní úspěšnější. Zkoušel jsem si hrát třeba na mapě s drakem Chartraxisem, abych viděl extrém a opravdu je vidět. Potvory umírají už jen tím, že mě zasáhnou :D Pro ně vypadám jako level 30, ale realita je jiná - přesně jak jsem si to myslel. Snížení levelu v určitých lokacích je v podstatě kosmetická úprava, ty postavy prostě zůstanou silné i tak.

Každopádně je na čase zkusit zas něco jiného. Chvilku jsem se po Heroic Encounters proháněl, ve třech jsme dali i to, co jindy šlo minimálně až v pěti, ale to je spíš tím, že ne každá vysokolevelová postava je dobře vycvičená. Když se pak prostě sejdou správná povolání, je to radost - já to na sebe všechno natáhnu, podpořím bonus k útoku a damage dealeři to usekají dříve, než to useká mě :D ..., ale jo, taky se mi dneska párkrát nezadařilo, nesmrtelný zrovna nejsem :D Docela mě však dostalo, když si někteří hledali na finální souboj v oblasti parťáka ... ??

Nevím, zatím jsem vše podstatné odsóloval a finále ve Spinward Rise je opravdu docela fraška. Nepříjemné mohou být na serveru akorát lagy. Ve větším počtu se to i dost kouše. Občas sekám někam, kde už nic není. A naopak, včera jsem díky tomohle natáhl bačkory, protože jsem nestihl nahodit štít - animace byla opožděná o dobré 2 vteřiny.

Je taky fakt, že ta hektická část hry snad skončila a nyní si to můžu hrát čistě oddychově. Tedy doufám, že kampaň Elemental Evil byla největší. I když se trošku bojím, protože natáhnout se časově dá i malá mapa, jak mi vývojáři předvedli. Zatím je totiž ještě stále důvod pokračovat dál, byť ono to ani mít ukončený děj nemusí :) V principu to můžou natahovat do nekonečna. Pro mě je však podstatné, že mi postava už moc nikam nepostupuje.

V tomhle je docela zajímavé, jak mě tahle hra dokázala přikovat ke klávesnici. NWNO opravdu není špatná hra a tím konceptem je docela chytlavá. Jenomže to sebou nese všechny nevýhody MMO.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #7 kdy: Duben 29, 2016, 14:07:39 »

Příběhová linka Jarlaxle vlastně ani tak nebyla příběhovou linkou, jen mě upozornil na existenci jednoho (prý) dobrého artefaktu v podzemí Neverwinteru. Zbytek už jsem měl probrat s lordem Neverembrem. A jak Jarlaxle s tím úkolem souvisí? Mno, o onen artefakt mají zájem i drowové domu Xorlarin, což jsou nepřátelé domu Baenre, takže vlastně máme stejné zájmy :) Svým způsobem se mi honba za artefaktem hodila, protože pro včerejšek jsem měl připraveno se blíže podívat na očarovávání a levelování věcí.

Podzemí nebylo zrovna velké a s drowy jsem se setkal jen venku. Uvnitř bylo pár kostlivců a ještěráků. Na konci mě pak čekal beholder, kterého jsem poměrně lehce usekal. Artefaktem není žádná zbraň, ale takový doplněk pro podporu statistik v boji (nevybavuju si teď přesně, co to dělá). Mezi tuhle skupinu artefaktů patří i Bruenorova helma a jeden z vybraných artefaktů v rámci úkolu seznámení se s artefakty (úplně jsem na něj zapomněl, takže jsem si ho šel pořešit až teď).

Zvyšování úrovně předmětů

K větším experimentům s levelováním předmětů mě dovedl hlavně plný inventář :) Za všechny ty úkoly jsem nasbíral dost pomůcek pro tento obor činnosti a chtěl jsem zejména zkusit vylepšit artefaktový palcát z kampaně Elemental Evil. Hrát si se zvyšováním úrovně jsem ovšem začal už mnohem dříve na runách, ale protože jsem časem začal lepší verze run přímo nacházet, tak jsem toho zanechal. Samotné nabíjení nebylo takový problém, problém činily hlavně reagencie pro upgrade. Jsou mnohem vzácnější a pokud bych je měl kupovat, bylo by to i docela drahé - platí se za to Astral Diamonds.

Princip upgrade je pro všechny upgradovatelné předměty shodný. Nejprve je potřeba předmět nabít pomocí různých dobíjecích předmětů (u run je toho celá řada, u artefaktů jsou na to potom speciální runové kameny). Jakmile je předmět dostatečně nabitý, je možné se ho pomocí reagencí pokusit upgradnout. Pokusit se je tu plně na místě, protože kýžený proces má určitou pravděpodobnost, že selže. Samozřejmě, pokud se nebojíte platit, lze si za reálné peníze koupit kamínek, co vás těhle problémů zbaví :D Ono to vzhledem k ceně reagencií není zas tak od věci. U run mi to třeba při přechodu z úrovně 5 na 6 píše 60%. Nabití se naštěstí neúspěšným pokusem neztratí.

U artefaktů probíhá proces upgrade trochu jinak, svým způsobem přívětivěji ke spotřebě reagencií. Postupným nabíjením artefaktu je nejprve potřeba dosáhnout požadované úrovně nutné k přechodu a pak ho lze teprve upgradnout. Na první pohled mi to přišlo ujeté, důvodem je samozřejmě vysoká spotřeba nabíjecích kamenů, protože to jde do desetitisíců bodů. Rázem jsem měl díky tomu v inventáři místo :) Jenomže ono je to logické a vysvětlení přišlo hned po dokončení upgrade. Každý předmět ve hře má nějakou úroveň a podle úrovně pak spadá do určité kategorie předmětů - obyčejné, kvalitní, vzácné, apod.). Pozná se to podle barvy rámečku okolo předmětu (bílá, zelená, modrá, fialová a nakonec by měla být oranžová - zatím jsem neměl možnost nikde vidět). Ohnivý palcát patří mezi zelené předměty, ale po upgrade se z něj stal modrý předmět. V tu chvíli mi to postupné nabíjení začalo být jasné. Ono to funguje stejně i u run, jenomže tam se spotřebovávají reagencie právě za každou úroveň.

Nevýhodou celého procesu je akorát to, že kameny poskytují různý počet a bonus k nabití, takže se to docela blbě kombinuje, abyste předmět zbytečně nenabíjeli více, než je nutno. Naštěstí jsem měl inventář tak plný, že jsem si mohl vybírat a jakžtakž se mi dařilo tohle udržet. U vysokých hodnot se hodily i silnější kameny. Na nabití máte totiž k dispozici jen 5 slotů, kam lze nabíjecí prvky umístit, takže lze kombinovat max. 5 druhů. Z počátku to jako omezení nevypadá, ale jakmile nemáte k dispozici silnější prostředky k nabíjení vyšších úrovní, tak se to prostě bere ze všeho, co v inventáři najdete a v tu chvíli začne být těch slotů málo.

Artefakt měl původně otevřený jen jeden slot pro očarování, upgradem se otevřel i druhý slot a po dalším upgrade se otevře nejspíše i třetí slot. Podstatnější pro mě byla informace o damage, kdy jsem čekal nějaké výraznější zlepšení, ale to se nekonalo. Jestli to bylo do 200 bodů?

Když už jsem se dostal k levelování předmětů, tak jsem si samozřejmě prohlídl i další možnosti práce s artefaktem a jednou z nich je zaměření. Můj palcát má bonus k základnímu útoku, což je celkem univerzální věc, když vezmeme v potaz, že o lepším útoku rozhoduje až volba cesty paladina. Jenomže já bych rád, aby se ten bonus otevřel i pro vylepšený útok. Nic není nemožné, artefakt má celkem 6 dalších zaměření, jenomže odemčené je jen to jedno. Odemknutí dalších vyžaduje speciální kit, který mě vyjde na 40 000 Astral Diamonds a ke všemu otevírá náhodně vybraný bonus. Klidně se tedy může stát, že otevře něco jiného, než-li chci a budu muset platit znovu a případně znovu a znovu. Otázkou je, zda-li se mi to vůbec vyplatí?

Očarování předmětů

K očarování předmětů jsou potřeba dvě věci - volný slot u předmětu a runa. Vložení runy do slotu nic nevyžaduje, zpoplatněný je až obrácený postup. Předmětu lze díky runě dodat nové vlastnosti, nebo stávající vylepšit. Problém je, že ten bonus nebývá zas tak velký. V současné době nacházím runy max. úrovně 5. Výhodou naopak je, že runu v předmětu můžete upgradovat nezávisle. Někde v Neverwinteru jsem narazil na obchod, kde lze vyšší runy dokonce zakoupit. Z pozorování rozdílů mi pak vyplynulo, že každý upgrade runy zvýší její bonusy na dvojnásobek. Úroveň 7 už začne být tedy zajímavější. Nicméně předměty s více sloty, mají sloty rozdělené podle typu. Těšit se, že do artefaktu nacpu 3x runu na zvýšení Power, by bylo zbytečné ;) Na druhou stranu, když máte slušnou výbavu, budete moci Power runy vložit i jinam.

Příběh pokračuje

Po hrátkách s upgradem jsem si musel taky trochu odpočinout. Ještě předtím jsem zkoušel letmo prolítnout Portobelo kampaní, což byl docela zajímavý zážitek. Postava je v podobě figurky přenesena do deskové hry, kde si hraje takové malé D&D. Aktivit se dá dělat více, ale zajímavé jsou zejména dungeony. O moc se to neliší od běžné hry, statistiky a spol. mi víceméně zůstaly. Akorát level pokles na 60, což je nepříjemné spíše pro nižší levely, které jsou nejspíše naopak uměle na tenhle level posunuty. V tomhle ohledu mám dobrou zkušenost z nočního pokusu, kdy se jsem se dostal k dalším dvěma hráčům do dungeonu.

Netuším, jak je to přesně s volbou obtížnosti. Zadat dungeon si lze nechat od jedné ze čtyř NPC - představují jakoby různé úrovně. Jenomže každý dialog stejnak vede do menu kampaně, kde jsou dostupné všechny a všechny mají stejně nastavené podmínky. Nejspíše je to jen odkouskované jako doporučení, aby hráči s nižším reálným levelem nelezli do dungeonu pro level 20+. Možná jde i o počet hráčů, protože v některých nás bylo 5 a tady jsme najednou byli jen 3 (bohužel to již neověřím, k důvodu se dostanu za chvilku).

Navenek to vypadalo jako standard. Ti dva byli DPS, takže jsem čekal, že já někam naběhnu, naagreguju co se dá a oni to pak budou vesele kosit. Mno, více už jsem se splést nemohl :) Když jsem v místnosti plné démonů zjistil, že kolem mě najednou nikdo neběhá a dole vyjel vzkaz "Pomocy", pochopil jsem. Hlavně to, že nepochopili, proč tu ta volba profesí je. Jenomže už nebylo komu pomáhat. Najednou mi ti dva zmizeli úplně z družiny. Takže jsem tam stál zcela opuštěn a valily se na mě zástupy démonů ...

Přemýšlel jsem, že až bude po všem, tak do global chatu napíšu na adresu těch dvou něco peprného. Problém nebyl ty vlny ustát, problém byl, že nemám takový damage, takže jsem to pižlal hodně dlouho. Když jsem viděl, že na každého zabitého démona se objeví dva noví, vypadalo to, že se uklikám k smrti. Naštěstí jsem za nějakou dobu přišel na to, že musím ty vstupy pro démony taky zavřít :D Tím moje obavy ovšem neskončili. Do finále dungeonu totiž musí jít celá družina a v mém případě jsem si nebyl jistý, zda-li to projde.

A prošlo, jenomže ve finále byli 3 tuzí bossové - rozuměj na množství kliků. Byl jsem docela rád, když to skončilo. Finální tabulka ukazovala, že jsem v dungeonu nasázel damage přes 5 miliónů :) Ve chvíli, kdy jsem prošel portálem ven, jsem pochopil, co se stalo. Podle statistik ti dva během boje skutečně umřeli, jeden dokonce 2x, ale shodou okolností v tu dobu Portobelo kampaň skončila, takže to "Pomocy" bylo poslední, co v ní mohli udělat. Ve skutečnosti jsem si tedy sám dohrával svou instanci dungeonu (ještě že mě to neuvěznilo navěky :) ). Portál mě vykopl ve městě a na místě Portobela stála nějaká prodavačka suvenýrů.

Když to vemu, tak jsem vlastně díky tomuhle dostal možnost zahrát si něco, co tak úplně běžné není. Jen je škoda, že jsem si nestihl prohlédnout skutečné levely těch dvou spolubojovníků. Docela by mě zajímalo, jestli se vrhli do vyrovnaného souboje. Hra jako taková sólistům nebrání, ale u Portobelo kampaně mi přišlo, že ty dungeony jsou opravdu postavené tak, aby ta kooperace měla smysl. Životnost oněch démonských bossů byla opravdu úctyhodná. Podle mě se oba snažili akci urychlit uzavřením všech vstupů, než bude démonů násobek, jenomže nakonec nezvládli ani to málo, co si na sebe tak vtipně naagregovali. Druhou věcí je, že on ten dungeon byl možná pro 5 lidí a kampaň skončila dříve, než se ustavil plný počet, proto jsme byli jen 3 (v předchozích nás bylo vždy 5). A on je to rozdíl, když ve vyrovnané družině dva chybí. Co si mohli dovolit předtím, to nyní prostě selhalo. Mě chránil skutečný vysoký level a tím pádem vysokolevelové dovednosti. Taky je pravdou, že jestli předtím skočili do družiny s vysokolevelovým DPS, tak mohli získat dost zkreslený obraz o reálné obtížnosti. Ostatně to vídám i u bojů s draky.

Portobelo kampaň mi tedy skončila, aniž bych dosáhl nějakého kloudného výsledku, takže jsem vše zbytečné povyházel a vydal se zas splnit pár kapitol pro Bruenora. Stihl jsem akorát dvě a v obou se mnou vždy bok po boku bojovalo jedno z příběhových NPC. Příběhem je to akorát takové zvláštní, protože třeba kapitola 2 probíhá na části mapy Fiery Pit a nejsem si tak úplně jistý, jak to navazuje na kampaň Elemental Evil. Tvaří se to sice jako pokračování, ale taky je klidně možné, že to má probíhat jakoby paraleleně. Uvídím, co přinesou další kapitoly.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #8 kdy: Duben 30, 2016, 09:45:47 »

Úrovně předmětů ještě jednou

Včera jsem bloumal po Protector's Enclave a přišel jsem na pár dalších zajímavých informací. Předně jsem se u run asi sekl, nárůst není geometrickou řadou, ale vypadá to spíše tak, že se postupně načítá jen základní hodnota za každou úroveň. V obchodě, o kterém jsem se včera zmiňoval, jsou trošku jiné runy.

Mnohem zajímavější bylo objevení tabulky přehledu artefaktů. Už jsem na ní jednou narazil, ale v té době to nemělo pro mě žádný význam. Teprve nyní jsem zjistil, že obsahuje přehled všech artefaktů a všech jejich úrovní. U zbraní jsou skutečně 4 úrovně a končí se oranžovou. U pomocných artefaktů to jde ještě o úroveň výše.

Největší problém bude asi s kameny pro nabíjení, ale našel jsem několik obchodníků, kteří za různé speciální měny prodávají extra balíčky, ve kterých se nachází jeden z předmětů uvedený v seznamu. Někdy jsou to i modré nabíjecí kameny. Je to sice riskantní, vypadnout může z balíčku klidně i něco neužitečného, ale zrovna u tohodle obchodníka se platí měnou, pro kterou beztak jiné využití nemám. V tomto ohledu jsem třeba zjistil, že Dungeon Queue na běžnou obtížnost jsou pro mě už zbytečné, protože za získané seals si koupím jen výbavu vhodnou tak do levelu 60 a to ještě zrovna nic extra. Lepší nabíjecí kameny lze získat taky v rámci různých heroických příběhových linek, které jsou navíc repetitivní (např. ten od kapitána gardy), takže odměna za úkoly bude nejspíše taky stejná.

Vrátím se ještě k rozdílům mezi úrovněmi artefaktů. Po prohlídce řady artefaktů se mi opravdu potvrdilo, že ty rozdíly mezi úrovněmi nejsou zas tak velké. Rozdíl mezi mým palcátem a palcátem vzduchu je jen o "úroveň". Zelená úroveň vzdušného palcátu má zhruba hodnoty modré úrovně ohnivého palcátu. Původně jsem chtěl s vylepšováním počkat právě až budu vzdušný palcát vlastnit, ale úkol k němu je zdlouhavý (za nedlouho se k tomu dostanu) a jak je vidět, zas tak moc se to nevyplatí.

U artefaktů jsem si všiml ještě jedné věci - našel jsem kousky, které mají dva ofenzivní sloty, takže nakonec u nich půjde využít dvou ofenzivních vlastností run. Děsí mě u toho spíš ta představa, že by člověk musel nasbírat poměrně slušnou kolekci věcí, aby bonus z tohohle všeho měl podstatný efekt. Ony skutečně ty příspěvky z jednotlivých bonusů dají dohromady něco kloudného až když se to nasčítá. Jenomže tohle dát dohromady, je ještě na hodně dlouhé bloumání světem. Mělo to prostě buďto přijít dřív, nebo to mít větší vliv.

Postupně nastává bezcílné bloumání

Když jsem se dostal na level 70, vytanula mi na mysl jedna uživatelská recenze NWNO na Steamu. Dotyčný v ní celkem pochválil úvodní část hry, ale celé to končilo konstatováním, že hra je dobrá právě jen do levelu 70 a pak se to zvrhne. Měl tam vyjmenovanou řadu různých chyb a bylo z toho cítit, že opravdu ví, o čem píše. Normálně bych to vypustil z hlavy, jenomže najednou jsem začal na některé z těch věcí narážet.

U poslední mapy kampaně Elemental Evil už jsem docela rostl neúměrným natahováním, ale pořád to tak nějak působilo kompaktně. Když jsem včera chtěl pokračovat v kampani v Mantol-Derith (pro Bruenora), tak jsem najednou narazil na limit - denní questy. Abych mohl pokročit do kapitoly 4, musím splnit 5 denních questů, jenomže včera jsem mohl splnit opravdu jen jeden. Není to zrovna ojedinělé, v kampani Tyrany of Dragon je něco podobného, vlastně podle popisu ještě horšího (máte 3x splnit jeden a ten samý úkol). Ve srovnání s tím jsou Vigilance Tasks ještě v pohodě.

Myslel jsem si, že si prostě splním kampaně postupně, ale tohle vysloveně nahrává tomu, abych si otevřel všechny kampaně najednou a přeskakoval mezi nimi. Vyhnul bych se tak různým prodlevám. Dokážu si dokonce představit, že je to úděláno záměrně kvůli příběhu, kdy postupujete proti veškerému zlu najednou, ale to bych na tuhle variantu musel býval přistoupit už zpočátku. Proto mi možná ta Bruenorova kampaň (The Maze) moc neseděla k událostem ve Fiery Pit (The Maze lze tuším začít plnit na levelu 64, což je zhruba o level méně, než se při normálním hraní prosekáte právě do Fiery Pit). Na druhou stranu bych si podle levelu protivníků tipl, že to je spíše pro vyšší level postav. Kapitola 3 se přitom stočila k vojenské akci kultistů ze Spinward Rise v Pirate's Skyhold, takže zobrazuje události, které se musely stát ještě předtím, než jsem kultisty ve Spinward Rise potlačil. I když to je jedno, asi nemá smysl v tom souvislosti vůbec hledat, už jen pro to množství repetitivních úkolů všeho druhu, které to dokonale nabourávají. Podstatné je, že jsem do té kampaně vlítl až nyní, u Tyrany of Dragon pak víceméně řadu levelů stagnuju, protože jsem si ani nevšiml, že je to kampaň.

Mnohem horší pro mě je, že začínám postrádat dalšího jiného tahouna, který by mě nutil chtít hrát dál. Když pominu příběh, tak hlavním smyslem kampaní je dosáhnout na lepší předměty a bonusy. Jenomže ty vám nedají o tolik větší náskok, než-li získáte běžným lootem. Obtížnost bude po celou dobu průchodu oblastí +/- stejná. Vyšší level a lepší předměty uplatníte tedy spíše zpětně, kdy se vrátíte např. do Heroic Encounter nižších levelů. Co dřívo bylo nemyslitelné, je najednou rutina. Nj, ale to platí pro kampaň Elemental Evil. Nyní už z levelu tolik netěžím, protože jediným bonusem za další zkušenosti je bod do Powers, který už moc nevyužiju, protože ty své stálice mám vycvičené na dostačující úroveň. Zůstávají tedy jen ty předměty a jejich vylepšování.

A teď se kupodivu opět dostanu k příběhu a úkolům :) Kvůli artefaktům musím podstoupit dobrodružství, která mě nesmyslně vedou do smyčky repetitivních úkolů, nebo po mě vyžadují splnění nehorázných podmínek. Vzorovou ukázkou je palcát vzduchu, který jsem zmínil v první části příspěvku. Palcát získám spolu se setovým štítem na konci úkolu, kdy mám v Heroic Encounter ve Spinward Rise posbírat 100 kusů esence. První co si řeknete je, že holt máte na pár dní vystaráno, protože výzev denně uděláte tak 20. Jenomže 20 výzev nerovná se 20 esencí!! Jestli jsem to dobře vysledoval, budou z toho jen 4. Možná z velké výzvy vypadne jedna celá, ale do těch se s vámi málo kdo požene. Důvod je právě ten, že jsou docela tuhé a je potřeba většího množství lidí. Každý proto raději vsadí na jistotu a půjde do menší výzvy. Najednou prostě zjistíte, že je z toho obyčejná rubačka, na jejímž konci získáte předmět, který není zas o tolik lepší a čeká vás jeho vylepšování. Jinými slovy halda repetitivních úkolů, abyste posbírali dost kamenů na nabíjení apod.

Tohle hlavně není vinnou výběru povolání, stejný obsah nakonec čeká všechny bez ohledu na to, jak rychle se k němu dostanou. Samozřejmě je tu pořád možnost vytáhnout kreditku a mít po starostech, jenomže to není zrovna to, co bych chtěl udělat :D Nic to nemění na faktu, že samotný obsah hry po levelu 70 už se tím nezmění. Změní se akorát čas, jak rychle to budu mít za sebou. Tedy pokud NWNO má vůbec nějaký jasný konec. Normálně bych na ten čas asi nežehral, zkousnout se dá cokoliv, ale opravdu mi chybí ta motivace. Asi mi nakonec nezbyde nic jiného, než si otevřít všechny kampaně najednou a podívat se, co mi to přináší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #9 kdy: Duben 30, 2016, 17:41:15 »

A ještě jednou Feats

Dneska jsem shodou okolností narazil na YT na video, kde byl ukázaný build paladina vedeného jako DPS. Ve chvíli, kdy došlo na část s ukázkou vybraných Feats, tak jsem si chvilku myslel, že vidím blbě. Musel jsem si dokonce přepočítávat body, jestli jich náhodou nemá více, než já. Ono to totiž na první pohled vypadalo nasázené dost na přeskáčku a to i v rámci paragon větví.

Nedalo mi to a zkusil jsem na webu najít podrobnější info - našel jsem dokonce komplet kalkulačku. Nejprve jsem zkusil, jestli opravdu nejde přeskakovat, což opravdu nejde :) Fígl spočívá v něčem jiném.

Normálně stále platí, že na otevření každého dalšího sloupce je potřeba investovat 5 bodů do toho předchozího, jenomže vy můžete ve skutečnosti investovat do prvního sloupce klidně celých 10 bodů a tím se vám rovnou zpřístupní sloupec tři (dvojku můžete zkrátka vynechat). U paragon větví to funguje stejně, ale platí stále omezení na větve. Díky tomu je těch možných kombinací ještě více.

Pokud bych to věděl na začátku, možná bych se místy rozhodoval trochu jinak, ale není to nic fatálního. Každopádně to jen potvrzuje, že je pořád co nového objevovat :) Vůbec si nedělám iluze o tom, že tohle všechno někdo pobere napoprvé. První rozehrávka je hlavně na seznámení s postavou a mechanikami hry. Jak jsem již psal, pokud chce někdo experimentovat s jedním charakterem, jde Powers, Feats a Boons resetovat.

Byť jsem oproti zmíněné postavě z videa "jen" 6 stupínků pozadu, on toho měl za sebou mnohem více (kampaně, výbava apod.). Co jsem tak zahlídl, tak mu zbývaly jen některé ranky v PvP kampani. Potěšilo mě však jedno, on měl jen dvojnásobnou hodnotu Power, což je statistika, na kterou jsem se taky zaměřil - tedy na to, jak bude ovlivňovat v reálu damage.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #10 kdy: Květen 01, 2016, 10:22:15 »

Jenom na úvod zmíním, že jsem včera krom kalkulátoru našel i velmi povedenou wiki k NWNO. Trošku mi to osvětlilo některé věci, navedlo mě to na věci nové, ale bohužel ne vše jde do hloubky. Např. jsem hledal, jak přesně je to s těmi esencemi za Heroic Encounter ve Spinward Rise. Podobně souvislosti v kampaních, které mám otevřené.

I když ono je to asi těžké, NWNO není statická hra. Co platí dnes, může být za pár měsíců úplně jinak. Wiki mi v tomhle potvrdila, co jsem si o kampaních a jejich propojení s příběhem myslel. Kampaň Elemental Evil se např. objevila teprve před měsícem (21.4.) a pozměnila tak strukturu oblastí, ve kterých probíhá. Dotčené oblasti existovaly i dříve, ale měly jinou strukturu úkolů apod. Teď už je mi jasné, proč jsem si to s kampaní nespojoval.

Když jsem dokončil Reclamation Rock, začal jsem postupně zpracovávat dosavadní videa, což mi zabralo několik dní. Mezi tím shodou okolností došlo k onomu update, což mi hra oznámila upozorněním o tom, že mi byl restartován úkol ohledně Spinward Rise, který jsem měl nějakým nedopatřením zadaný. Nejspíše jsem tak odehrál každou polovinu této části hry za odlišných podmínek. Vigilance Task už dneska možná nejsou v Drowned Shore nebo Reclamation Rock tak nadužívané a naopak, Fiery Pit a Spinward Rise předtím možná měly úplně stejnou strukturu, jakou jsem zažil právě u předchozích dvou oblastí.

Podobně to bude asi i s příběhovými NPC. Minsc není jedinou postavou, kterou jsem poznal v jiných hrách. O Drizztovi, Jarlaxlovi, Brueonorovi apod. už jsem taky psal. V kampani The Maze se objevila ještě jedna postava, která mi přišla povědomá, ale její identita mi docvakla až dneska. Na konci 1. kapitoly naší malou výpravu zachrání před hordami démonů elfí kněžka jménem Linu La'neral.

Že jí znám, mi bylo jasné hned. Jenomže odkud? Když jsem dneska prohlížel wiki, tak jsem si na ní opět vzpomněl a najednou mi hlavou problesklo, že naše první setkání proběhlo v NWN. Linu je totiž jedním z henchmenů v původních Neverwinter Nights. Při první rozehrávce jsem tuhle roztomilou a naivní kleričku používal, jenomže jsem to pak zapíchl a po delší době hru rozehrál znovu a s jinou postavou. Do party jsem kvůli bojové převaze nabral Daelana, kterého pak v Shadow of Undertide nahradil Deekin. Podle NWNO wiki je Linu součástí kampaně Tyrany of Dragon, ale svou roli sehraje i v The Maze, takže nejspíše i v tomhle dochází ve hře průběžně ke změnám.

Poměrně zajímavou vsuvkou byl v kapitole 1 rozhovor mezi Minscem a Drizztem, který se podivoval nad Minscovo dlouhověkostí. Ta hlavní příběhová NPC si šlo ostatně prohlédnout během Portobelo's kampaně, kde sedí všichni kolem hrací desky. Při průchodu dungeony jsem si díky tomu povšiml ještě jedné ženštiny, která se mi nejspíše zanedlouho představí. Tipoval bych Catti, ale opravdu mi to nesedí věkem. U Minsca je jeho přítomnost odůvodněna celkem rozumně, ale Catti už dávno žít nemůže. Na druhou stranu Bruenor s Regisem už taky začínají přesluhovat :) Setkání v Baldur's Gate 2 prostě nelze pominout. Zkrátka důvod v kampani pokračovat :D

Včera jsem ještě v rychlosti načal zrovna Tyrany of Dragon, tedy tak nějak trochu pochopil, jak to začít, protože nejprve jsem udělal všechny repetitivní úkoly dne v rámci Protector's Enclave a Neverdeath Graveyard a teprve pak si odemkl časový limit v kampani :) Úkolem Ghost Story jsem protentokrát už prošel bez sebemenšího zaškobrtnutí a mnohem rychleji (napoprvé jsem do toho šel jako level 67 a ve finále párkrát natáhl bačkory - byť nyní jsem měl výhodu, protože už jsem věděl, do čeho jdu a jak to odehrát). Těžko říci, jestli to musím absolvovat spolu s dalšími dostupnými úkoly, protože je to přeci jen určeno pro vyšší level, kdežto začátek kampaně je pro nižší levely postav. Zkusil jsem navázat i na druhou část kampaně, která je opravdu určena pro level 70 (Rise of Tiamat), ale nic pro mě. Prohlídkou jiných postav jsem zjistil, že asi zas až tak nezaostávám, ale už od pohledu jsem mezi tou nablyštěnou sebrankou hrdinů vypadal dost ošuntěle :D Zkusmo jsem tam naběhl na nějakého draka, ale stihl jsem ho akorát škrábnout. Byla to úplně ta samá situace, jako když jsem se na levelu 30 pokusil o sólo Chartraxise. Možná ani nebude nutné se tím zabývat, protože to byla opět Heroic Encounter, ale i tak jsem z téhle oblasti zase hezky rychle vycouval ... teady až poté, co jsem si promluvil s Elminsterem :) Vypadal poněkud jinak. Nebýt toho klobouku, tak ho ani nepoznám.

Místo toho jsem si došel k Bruenorovi pro další denní úkol a konečně si mohl vyzkoušet speciální bojiště v oblastech - to jsou ta pověstná bojiště, kde si vysokolevelový hráč vyvolá pomocí lebek na zemi nějaké vyšší potvory. Nebylo to nic tuhého, všechny typy potvor už znám, stejně tak i taktiku vůči nim. Bohužel to byl zas jen jeden úkol, takže je to opravdu na dlouho.

Dlouhou jsem po tom rozmýšlel, jestli si rovnou neotevřít Sharandar kampaň. Ta mi tu visí už od levelu 16 jako úkol, jenomže plnit ji lze až od levelu 70. Správně mě to tedy k tomu pustit ani nemělo. Než jsem se však nadál, byl jsem v nové oblasti a po splnění iniciačního úkolu se odhlásil. Hra mě varovala o vyšší obtížnosti oblasti, ale osobně mi to tu težké nepřišlo. Nicméně stále zvažuju, jestli pokračovat tímhle směrem nebo ne. Raději bych pořešil nějdříve nějaké vedlejší úkoly.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #11 kdy: Květen 01, 2016, 13:32:23 »

Nevzdal jsem se a na pomoc si přibral Forgotten Realms Wiki. Standardně jsem si vybral pár postav, abych tak nějak nakoukl, jak je to zhruba propletené. Když jsem se u Valindry (hlavní záporačka z úvody hry) dozvěděl, že tahle elfka se okrajově mihla už v NWN, tak jsem zbystřil. Text dále mluvil o jisté Dahlii (thayjské kouzelnici), která byla milenkou Drizzta ...

Eh, nějak se to komplikuje :) Postupně jsem se proklikával dalšími postavami a sledoval paralelně jejich osudy, dokud mi nedošlo, že tohle má co do činění přímo se Salvatorem. Poslední, co jsem od něj četl, byla trilogie Lovcovy čepele, takže jsem rychle pochopil, že mi tu chybí kus příběhu. Vůbec jsem nepočítal s tím, že by NWNO mohla takhle úzce navazovala na knižní "předlohu", pokud to tak jde říci.

Příběhová linka Bruenora, Dwarven King Quest, je přímo uvozena tím, že jí napsal Salvatore. Celé je to o cestě do starobylého trpaslíčího města Gauntlgrym. Ostatně Gauntlgrymu se týká i třetí oblast kampaně Elemental Evil a předpokládám, že v The Maze Engine bude průzkum Podtemna pokračovat. Dwarven King Quest navíc otevře kampaň Underdark, což je ale vesměs určeno celé pro kooperaci.

Časově jsme tedy někde v průběhu knižní série Neverwinter. O celé dvě trilogie dále! Původně jsem si myslel, že všechny ty známé postavy jsou tu jen proto, aby to nabudilo nostalgii a Spellplague (magická katastrofa) je záminkou pro nový příběh. Hlavně se mi pořád pletlo, co má Spellplague společného s jistým Cataclysm ... V podstatě nic :)

Spellplague je výsledkem chaosu po úspěšném atentátu na bohyni Mystru, který měli na svědomí bohové Cyric a Shar. Mno, moc to nevychytali. Výsledkem bylo narušení rovnováhy sil, které jsou podstatou magie. Magie se díky tomu stala nevyzpytatelnou a Toril zahltila modrá záře. Mělo to za následek mnoho změn. Boj mezi bohy tedy vyvrcholil zhruba 50 let po konci Baldur's Gate 2.

Cataclysm je naproti tomu událost, která se stala skoro o 70 let později a souvisí přímo s Gauntlgrymem a Mount Hotenow. Město se nerozhodl hledat jen Bruenor s Drizztem, ale i jejich rivalové. Ti však omylem probudily Maegeru, základní esenci ohně, která zde byla původně uvězněna v jiné formě, aby sloužila Delzounovým trpaslíkům. Výsledkem byla pro změnu erupce sopky, která zničila i kus Neverwinteru. Maegeru se jim sice podařilo opět společnými silami proměnit v méně nebezpečnou formu, ale nebezpečí z její přítomnosti nikdy zcela nepominulo (kampaň Elemental Evil). Ostatně někde v této fázi se zrodil zlý charakter u Valindry.

Poznámka: Oblast Neverwinteru s názvem The Chasm je kombinací obojeho. Hluboká průrva zaplněná zčásti Spellplague je výsledkem Cataclysm.

Možná sem si mohl některé věci vyjasnit už přímo ve hře, pokud bych se věnoval deníku, kam se mi Lore jednotlivých míst zapisuje, ale pořád bych byl ochuzen o ty souvislosti. Mnohem lépe by mi celý příběh vyzněl v nějaké single hře, kde to jde opravdu dobře zapracovat, tady to je bohužel místy dost rozmělněno a o to více utíká celkové propojení jednotlivých částí hry. Teď už je mi vedoucí pozice kampaně Tyrany of Dragon zcela jasná.

Chybka nastala už u Sharandar kampaně, kde jsem nabyl dojmu, že kampaně jsou bonusový obsah pro level 70. Díky tomu jsem minul možnost kampaně Tyrany of Dragon, která se ve skutečnosti otevře už s návštěvou Neverdeath Graveyard (level 26). Vůbec si nevybavuju, jestli mě hra na něco takového upozornila. Hlavně že jsem se v tom už zorientoval :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #12 kdy: Květen 02, 2016, 13:58:41 »

Mno, jak bych to jen ... ? Ani včera jsem se ještě úplně netrefil :) Jak si nechci nabírat moc úkolů, abych zbytečně nepřicházel o záznam dabingu (dabing se spustí jen při prvním čtení), tak jsem zase vynechal pár událostí.

Předně jsem byl po dokončení kampaně Elemental Evil seržantem Knoxem odeslán za protectorem a od něj jsem obdržel lepší plášť a hlavně štít ohně, který tvoří s mým palcátem set (další drobný bonus k dobru do statistik). Pak už u něj zbyly pouze dva úkoly. Jeden zcela nepochybně míří do kampaně Icewind Dale, ale ten druhý opět souvisí s hlavní dějovou linku - jde o Dread Ring Campaign.

Ve chvíli, kdy pro hráče začíná kampaň Tyrany of Dragon, se příběh jakoby rozdělí. Já jsem totiž úplně zapomněl na to, že Elminster mě připravoval na boj s drakem, kdežto o Valindře nepadlo snad ani slovo. Dread Ring Campaign je samozřejmě dostupná až na levelu 70, ostatně ona nějaká zmínka proběhla formou nápovědy, že nyní bych si to měl jít vyříkat i se samotnou Valindrou. Akorát jsem se v tom pak trochu zamotal :)

Kampaň vede do Ashen Battlefield, které začínají velmi podobně jako Sharandar kampaň v celkem přímočarém kaňonu, akorát se liší prostředí a potvory. U Sharandara jsou trolové a krásný les, u Dread Ring je to spáleniště a nemrtví. Na konci mě čekal velký nemrtvák, kterému jsem muel sebrat 1/3 zdraví a pak mi na pomoc přišla příběhová NPC - byla mezi nimi Xuna, která mi připomněla tu ženštinu z Portobelo kampaně, ale asi to není ona, to byl spíš někdo z okolí Bruenora.

Samotné bojiště bych označil za středně rozlehlé a je tu halda repetitivních úkolů s krátkým časovým limitem. Poněkud mě překvapilo, že od Knoxe jsem si mohl ihned vyzvednout úkol na zabití Valindry, ale nechal jsem to být. Repetitivní úkoly tu mají význam jako zdroj extra "platidla", které se pak využívá při otevírání jednotlivých úrovní odměn. Vypadá to celkem schůdně, ale zatím moc nejásám, těžko říci, kolik toho budu muset celkem nasbírat a tedy kolikrát si úkoly vlastně zopakuju.

Pokud jde o obtížnost bojů, hra sice opět hlásí, že nemám dostatečnou úroveň, ale to už teď nemá nějak význam. Je to celkem dobře schůdné a holt se obtížnost drží konstantní, když to nemám moc jak změnit lepší výbavou nebo statistikama. Přemýšlel jsem, že bych to promíchal se Sharandar kampaní, ale ta má zase k dispozici rozlehlou oblast, takže by mě to mohlo zaseknout na mnohem déle. V The Maze Engine je to zabité taky, protože dneska jsem dodělal teprve 4 úkol z pěti nutných pro postup do kapitoly 4.

Když už jsem se k tomu Bruenorovi dostal. On dokonce vystupuje v jedné Heroic Encounter v Dread Ring Campaň, kde se sám pustí do hordy démonů. Na bojišti jsou podle mě jen 3 místa s výzvou, přičemž je to udělané tak, že by to mohl zvládnout jeden jediný hráč, ale tahle je přeci jen tužší, takže ten Bruenor tam není od věci. I když samozřejmě je lepší, když se to dělá ve více hráčích :)

Na Bruenora mám ještě hezkou vzpomínku ze včerejška ... tedy já, ten chudák hrdina na levelu 16 asi ne ;) Lov démonů mě zavedl do District Tower a hned kousek od druhého tábora je na velkém plácku to správné místo. Jenomže kolem mě proběhl jeden z nízkolevelových hrdinů a zastavil tak něšťastně, že zůstal polovinou koně uvnitř, zrovna když jsem vyvolával kruh. Nestihl jsem mu ani pomoc. Je fakt, že to ode mě byla možná sviňárna, mohl jsem se lépe podívat, ale je to zkušenost pro příště. V druhém kruhu se mi pak zas jiný hrdina snažil pomoci, ale naštěstí za včasu pochopil, že je lepší vzít nohy na ramena. Ono je to pro slabší hráče celkem blbé, protože v druhém kruhu se spawnuje několik vln démonů a spawnují se zrovna na krajích. Když bojuju za prostředkem na druhé straně, tak si démoni nejprve vyberou právě bližší cíl.

Před obědem jsem zaparkoval v Sharandarských ruinách a rozhodnu se, jak dál pokračovat.

Eh, málem bych zapomněl. Ráno jsem se šel opět proběhnout do Spinward Rise kvůli esenci a jsem z toho nějaký zmatený. Na tu haldu výzev nic moc. Skoro si myslím, že to nebude ani dělení, ale za každý den bude zaručena jen jedna esence a pokud budu chtít za den víc, tak se budu muset holt neúměrně snažit :/ Honba za těmito artefakty pro mě tedy jaksi postrádá smysl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #13 kdy: Květen 02, 2016, 21:51:15 »

Tak jsem se nakonec dostal komplet do kolotoče denních úkolů. Rozhodl jsem se pokračovat v Sharandar kampani, ale po prvním kolečku úkolů mi bylo natvrdo oznámeno, že pokračovat se bude zas zítra.

O něco lépe jsem dopadl v pokračování Dread Ring, kde mě asi zachránilo to, že jsem se přehoupl přes poledne, takže jsem stihl jakoby dva dny v jednom. Ale stejnak mě to nakonec zastavilo. Jsou tomu podřízeny i odměny. Ale zase je pravdou, že oba dosavadní boje s bossy byly po dlouhé době opět zajímavé.

A v Tyrany of Dragon jsem doklepl jen třetí kolo odměny.

Nejsem na tohle moc zvyklý, pro mě by bylo samozřejmě výhodnější pokračovat bez omezení, ale nic se nedá dělat. Holt nepatřím mezi cílovku distributora, takže si musím počkat ;) Je fakt, že když už člověk odhlídne od MMO prvků, tak tohle je opravdu hodně velká vada na kráse. Když si vemu, že bych měl hru rozehrát ještě jednou a s jinou postavou, tak si prostě tohle všechno vybavím a rozhodně bych do toho už nešel. Ostatně tohle mi přišlo jako problém i u původních NWN. Jenomže v nich alespoň existuje výrazný rozdíl mezi postavami.

Každý má šanci si vybrat dle svého a když se se svou postavou naučí pracovat, má šanci si v poklidu hrát sólo. Samozřejmě jsou tu i OP postavy, ale to už musí člověk vědět, co dělá. Včera jsem se opět přidal do bitvy s drakem a někdo zezadu draka zmrazil. A to doslova, drak už si ani neškrtl. A naopak, občas vídám postavy na vyšším levelu, které o život docela zápasí.

Shodou okolností jsem dneska narazil na to, jak těžce zraněné postavy postavit na nohy. Nějaká klerička v Shandalaru nezvládla souboj s lepším typem pavouka. Jako těžko říct, jak už byla předtím načatá, ale je pravdou, že tyhle povolání to mají nablízko blbější. Zůstala tedy na zemi, načež jsem se jí vydal na pomoc a na několik ran pavouka sundal. Když jsem k ní doběhl, stačilo na ní jen kliknout. To jsem vůbec netušil. Ono totiž než postava umře, tak probíhá odpočet. Během něj lze využít lektvar (za real many), nebo se asi čeká na tenhle typ interakce. Asi byla docela překvapená, stejně jako já :D Další zkušenost k dobru.

Takže nyní zas čekám na zítřek, abych se podíval, jak rychle se to bude sunout vpřed. Jedinou linku, kterou jsem si ve hře ještě neotevřel, je Icewind Dale. Jenom doufám, že mě hra teď nebude zpomalovat na každém kroku, protože jinak jsem rozhodnut, že se na hraní asi vykašlu. Pro mě je to už moc neúměrné natahování. Ale jak už jsem psal, nejsem prostě cílovka. Ovšem kdyby tohle vyšlo jinak přepracované jako singl hra, tak váhat nebudu. Obzvláště pokud by se to vrátilo ke klasické implementaci D&D.
« Poslední změna: Květen 02, 2016, 21:55:56 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Neverwinter Nights Online
« Odpověď #14 kdy: Květen 04, 2016, 11:38:12 »

Díval jsem se na to jedno video, co jsi z toho natáčel a to je fakt strašný. :) To bych vydržel hrát tak minutu. :D. Ale co nechápu, proč se během těch bojů (viděl jsem to v té zamrzlé jeskyni) pořád přímo u prostřed obrazovky zobrazjí jakési nápisy, nejspíše asi lidí, kteří jsou v okolí a tím defakto zakrývají výhled na hru samotnou, takže tam člověk víceméně nic nevidí. To mi nějak nedává smysl. Nejde to nějak skrýt?
IP zaznamenána
Strana: [1] 2 3 ... 11