Při příležitosti
vydání češtiny do této hry jsem se rozhodl, že se této hře konečně budu věnovat a zkusím jí. Původní Wasteland je předchůdcem mojí velmi oblíbené hry fallout (1 a 2) a nový díl zdá se je nepřímým nástupcem této hry (a ignoruje věci jako fallout3 a podobně), ačkoliv ty hry spolu nemají přímo nic společného, odehrávají se v jiném světě (ač v podobném) atd, tak po duchovní stránce k sobě mají blízko.
Hru jsem tedy zakoupil
zde za 300ky. Trošku jsem se bál, o jakou verzi se jedná a jestli je ta verze kompatibilní s češtinou, protože ve verzích této hry je jaksi bordel a vůbec se v nich nevyznám a ani nevím, jaký je mezi nimi rozdíl. Daná hra je určena pro gog, píše se u ní, že je verze Wasteland 2: Classic Edition, nicméně na gog tuto verzi nemají a ani neprodávají. Nejblíže tomu má
tato verze za 40 euro. Pak tam mají verze dražší. U češtiny se píše, že je pro verzi DIRECTOR'S CUT a tak bylo poněkud nejasné, jak to tedy dopadne. Po nákupu a aktivaci kódu jsem zjistil, že mám v knihovně dvě položky. Jednak Wasteland 2 a jednak Wasteland 2: DIRECTOR'S CUT. A opět jsem nevěděl, jaký je mezi nimi rozdíl. Snad jen, že z hlediska velikosti souborů byla ta verze Wasteland 2 výrazně větší (skládala se z 4 souborů, kde 2 měly kolem 4GB, zatímco ta druhá ze 3 souborů, kde jen jeden měl 4GB). Stahnul jsem to tedy pro jistotu úplně všechno, nejprve nainstaloval tu verzi Wasteland 2 a pak následně do stejné složky Wasteland 2: DC.Nevím, jestli to byl správný postup, každopádně jsem hru vyzkoušel a fungovala v té verzi DC. Pak jsem tam tedy nakopíroval soubory češtiny. Bohužel, čeština je dělaná trošku amatersky a nemá ani instalátor, ale je nutné opravdu soubory kopírovat do určených složek a ani v raru češtiny nejsou instrukce, jak postupovat (jsou jen na webu). Mě to problém nedělalo, ale věřím, že to mnohým asi problém dělat bude. Po nakopírování souborů a spuštění prográmků, co vloží do hry české fonty, jsem tedy hru nastartoval, v nastavení zapnul český jazyk (pozitivní je, že ty původní zůstanou) a vše fungovalo správně, včetně diakritiky. Při instalaci tedy žádný problém nebyl.
Pak jsem se jal zkoumat hru samotnou. Začal jsem si tvořit svoje hrdiny, studovat jejich vlastnosti, dovednosti atd. Musím říct, že při tvorbě jsem absolutně netušil, co je naučit, co se bude hodit, co bude k ničemu, jak dané věci kombinovat, co dělá co atd. Snažil jsem se vytvořit 4 hrdiny, kteří by pokrývali zbraně, komunikaci a vedlejší schopnosti a já tak měl cca všechno. Jenže nevěděl jsem, jak to nakombinovat. Vlastností je hodně, bodů do vlastností je málo. Dovedností je ještě víc a bodů do nich ještě míň, přitom se zřejmě bude hodit všechno.
Vlastnosti přidávají různé věci, které hráč vidí, jako počet akčních bodů během boje, nosnost, šance na zásah, počet dovednostních bodů za level atd atd. Vše má svůj význam a vše je pak i ve hře viditelné. Ovšem při zapnutí hry a tvorbě této družiny, když člověk neví co a jak, jsem byl dost zmatený a vlastně jsem do teď, ač na některé věci jsem již přišel.
Například určitý level dovednosti (označený tečkou) otvírá perk. Já myslel, že ten perk budu už umět, ale ono to jen ten perk odemyká, následně je ještě nutné se ten perk naučit za perkové body, ale první bod hrdina získá až na třetí úrovni. Tedy na začátku při tvorbě nemá moc význam dávat víc bodů do jedné dovednosti. Naopak je výhodnější je dát třeba do více zbraní (více typů). Ve hře je zdá se nutné zbraně kombinovat tak, aby každá postava měla zbraň na blízko a pak zbraň na dálku. Protože odstřelovací puška má největší šanci na zásah jen na velké vzdálenosti, jakmile se obluda přiblíží blíž, už je nepoužitelná. V tu chvíli jsou nejpřesnější zbraně, jako útočné pušky. Jenže pokud se obluda přiblíží ještě blíž a je třeba úplně u hrdinů, jsou i útočné pušky k ničemu, protože výrazně klesne šance na zásah. Naopak třeba brokovnice je dobrá při boji zblízka, ale na dálku se s ní trefit nedá. Ideální tedy je, pokud postavy umí zbraň na blízko (ať už střelnou nebo chladnou, jako nože, palice atd) tak na větší vzdálenosti. Vzhledem k značným problémům s náboji (mám jich furt málo), je také dobré se asi naučit ty zbraně chladné a celkově neučit ty 4 postavy úplně stejným zbraním, které používají stejné náboje. Navíc po startu hry mají postavy zbraně, které se při tvorbě postavy naučí, u sebe. Tedy můj Milhaus měl útočnou pušku, Mameluk těžkou zbraň a energetickou pistoli, Nikita odstřelovačku atd. Pokud bych je naučil všechny alespoň dvě zbraně, měli by je všichni, přitom některé dovednosti, které jsem se naopak učil, se ukázali jako prozatím nepotřebné, kvůli NPC, které se k partě přidávají.
Hned po startu jsem musel nastavit u sebe několik zásadních věcí, jako náboženství, jaké kouřím cigára, svoji vizáž atd.:
http://www.jpeg.cz/images/2016/02/19/kc1aF.jpgPak následoval onen boj s nastavováním vlastností a schopností, todle byla finální podoba:
http://www.jpeg.cz/images/2016/02/19/v2ZhB.jpgA takto vypadá moje finální parta:
http://www.jpeg.cz/images/2016/02/19/vTi5j.jpgCelý start a tvorby postav jsem tak víceméně zkazil, a uvažuji, že začnu znovu a lépe. Ve hře se ke mě hned v pevnosti rangarů přidala NPC žena, která je na vyšším levelu a která umí věci, jako vyrážení dveří, vyhrožování atd, což jsou dovednosti, které jsem učil svého Mameluka. Později se ke mně přidala vědkyně, která zase umí doktora, práci s PC atd, což jsem zase učil sebe. A tedy nevím, jestli to není zbytečné to učit hlavní postavy. Nejsem si jist, jak dlouho tydle NPC s partou zůstanou, každopádně na začátku hry je se to učit určitě zbytečné.
Po tvorbě tedy následovalo samotné hraní. Byl jsem na pohřbu nějakého veterána a generál mě pověřil úkolem najít jeho vraha, najít nějaké věci a pomstít se za vraždu toho veterána. Jal jsem se tedy zkoumat svět okolo citadely. Do citadely mě pustit nechtěli a tak jsem alespoň vrátného u ní ukecal, aby mi dal pistoli. O kousek dál jsem jí hned střelil obchodnici. Našel jsem lopatu a pak prohrabával různé hromádky kamení a nacházel nějaké věci, na jednom místě našel ženu-rangera veterána, která se ke mně přidala, na opačné straně mapy jsem našel zbrojnici, kde jsem musel vyrazit dveře a byly tam bedny s vybavením (které jsem prodal). Nabral si vodu u studny, nechal se potrkat kozou a vyrazil do světa za svojí první misí.
Cestování mezi lokacemi probíhá na globální mapě, kde je vidět pouze znak skupiny. Po cestě může hráč najít různé věci, jako oázy s vodou (cestování stojí vodu a v oázách je možné jí doplňovat, nikde jsem ale nenašel údaj, kolik té vody u sebe mám a také nevím, co se stane, když mi dojde)., radioaktivní mraky (pro projití skrz ně bude potřebný oblek a mraky mají různé stupně síly a obleky různé stupně ochrany), náhodná setkání s nepřáteli (doslova na každém kroku potkávám bandity až mi to přijde trochu přehnané) nebo s přáteli (jako jsou třeba obchodníci s vybavením). V tomhle je to tedy podobné s tím falloutem.
Postupně jsem se tak dostal až do lokace, kam mě poslali vyšetřovat tu vraždu. Našel tu pár pobudů, postřílel je, našel vysílač a opravil ho, našel nejprve robotickou nohu, pak robota-vraha a vedle něj i ono místo s důkazy o vraždě (deník a podobně). Tedy jsem měl víceméně vše, co jsem měl mít a mohl jsem odejít. Během toho došlo k povýšení mých hrdinů na vyšší level, což se dělá tak, že jakmile má hrdina dost exp, musí zavolat vysílačkou na velitelství rangrů a ti jej povýší

. Ze začátku to vypadá dobře, postupně je to docela otravné. Pokud je hráč navíc v okoli citadely, kde se pohybuje i generál, tak vysílačka nefunguje a hráč si musí promluvit přímo s generálem, aby jej povýšil.
Po nalezení všech věcí a po nahlášení všech mých objevů velitelství, mě tedy poslali do dvou dalších lokací, kde by měly být vysílače. Já se rozhodl se nejprve vrátit na základnu, prodat tam věci a tak a prozkoumat jih pod ní, což je cesta, která vedla k jednomu z těch míst. Ale najednou přišla zpráva z vysílačky, že jedno z těch míst, kam mám jít, je napadeno. A hned na to i zpráva, že je napadeno to druhé místo. Rychle jsem tedy vyrazil do toho nejbližšího, nějakých zahrad. Po cestě jsem ale trochu odbočil na západ, najednou mi došla zpráva s velitelství, že se zasypal nedaleký důl a já tam mám jít to zachránit tamní horníky. Vyrazil jsem tedy do dolu, probral venkovní truhle, promluvil s předákem, vešel dovnitř dolu, narazil na 3 nějaké obludy a dostal nakládačku. Během tohoto boje jsem zjistil, že postavy mohou během boje omdlít (tj jsou pak již během boje zřejmě nepoužitelné), ale mohou také i úplně umřít. Právě v tomto boji jsem například nenávratně padl a hra mě oplakala.

. Pochopil jsem, že tydle obludy jsou trochu moc, takže load a cesta zpět a do těch zahrad. Po cestě jsem ještě potkal nějakého obchodníka, který měl slušné zbraně (ale já neměl peníze) a který mi dal tip na nějakou lokaci (na mapě mi udělal značku).
Dorazil jsem do zahrad, vše tam bylo zničeno, útočili zde na mě mouchy, larvy a podobná havěť. Celé okolí komplexu jsem tak prošel, prohrabal kdejaké odpadky, vyraboval bedny atd. Nakonec mě pustili i dovnitř. Hned po příchodu jsem dostal zprda od zdejší vědkyně/šéfky, kde se flákám tak dlouho, že mě volali před 8 hodinami. Zasvětili mě do zdejších problémů, zadali úkol atd. Vedle ní byl mrzák na křesle, který byl ochoten obchodovat, i když byl zraněný. Na východ od něj měla laboratoř další protivná vědkyně, která se přidala do party. Rozbourali/po odemykali jsme všechny dveře, otevřely trezory a bedny, zachránili zdejší vědce před rostlinami atd.
Nakonec jsem včera hru ukončil při epickém boji se 3 králíky. Jednak mi dali dvakrát nakládačku a tak byl čas na pauzu a jednak byly 3 hodiny ráno a já v 6 stával do práce a tedy se to krapek zvrhlo a z původně plánovaných dvou hodinek oddechového hraní, se stalo 8 hodin hraní intenzivního.

.