Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Duben 16, 2024, 14:40:22
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Wasteland 2  (Přečteno 13936 krát)

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Wasteland 2
« kdy: Únor 19, 2016, 10:49:41 »

Při příležitosti vydání češtiny do této hry jsem se rozhodl, že se této hře konečně budu věnovat a zkusím jí. Původní Wasteland je předchůdcem mojí velmi oblíbené hry fallout (1 a 2) a nový díl zdá se je nepřímým nástupcem této hry (a ignoruje věci jako fallout3 a podobně), ačkoliv ty hry spolu nemají přímo nic společného, odehrávají se v jiném světě (ač v podobném) atd, tak po duchovní stránce k sobě mají blízko.

Hru jsem tedy zakoupil zde za 300ky. Trošku jsem se bál, o jakou verzi se jedná a jestli je ta verze kompatibilní s češtinou, protože ve verzích této hry je jaksi bordel a vůbec se v nich nevyznám a ani nevím, jaký je mezi nimi rozdíl. Daná hra je určena pro gog, píše se u ní, že je verze Wasteland 2: Classic Edition, nicméně na gog tuto verzi nemají a ani neprodávají. Nejblíže tomu má tato verze za 40 euro. Pak tam mají verze dražší. U češtiny se píše, že je pro verzi DIRECTOR'S CUT a tak bylo poněkud nejasné, jak to tedy dopadne. Po nákupu a aktivaci kódu jsem zjistil, že mám v knihovně dvě položky. Jednak Wasteland 2 a jednak Wasteland 2: DIRECTOR'S CUT. A opět jsem nevěděl, jaký je mezi nimi rozdíl. Snad jen, že z hlediska velikosti souborů byla ta verze Wasteland 2 výrazně větší (skládala se z 4 souborů, kde 2 měly kolem 4GB, zatímco ta druhá ze 3 souborů, kde jen jeden měl 4GB). Stahnul jsem to tedy pro jistotu úplně všechno, nejprve nainstaloval tu verzi Wasteland 2 a pak následně do stejné složky Wasteland 2: DC.Nevím, jestli to byl  správný postup, každopádně jsem hru vyzkoušel a fungovala v té verzi DC. Pak jsem tam tedy nakopíroval soubory češtiny.  Bohužel, čeština je dělaná trošku amatersky a nemá ani instalátor, ale je nutné opravdu soubory kopírovat do určených složek a ani v raru češtiny nejsou instrukce, jak postupovat (jsou jen na webu). Mě to problém nedělalo, ale věřím, že to mnohým asi problém dělat bude. Po nakopírování souborů a spuštění prográmků, co vloží do hry české fonty, jsem tedy hru nastartoval, v nastavení zapnul český jazyk (pozitivní je, že ty původní zůstanou) a vše fungovalo správně, včetně diakritiky. Při instalaci tedy žádný problém nebyl.

Pak jsem se jal zkoumat hru samotnou. Začal jsem si tvořit svoje hrdiny, studovat jejich vlastnosti, dovednosti atd. Musím říct, že při tvorbě jsem absolutně netušil, co je naučit, co se bude hodit, co bude k ničemu, jak dané věci kombinovat, co dělá co atd. Snažil jsem se vytvořit 4 hrdiny, kteří by pokrývali zbraně, komunikaci a vedlejší schopnosti a já tak měl cca všechno. Jenže nevěděl jsem, jak to nakombinovat. Vlastností je hodně, bodů do vlastností je málo. Dovedností je ještě víc a bodů do nich ještě míň, přitom se zřejmě bude hodit všechno.

Vlastnosti přidávají různé věci, které hráč vidí, jako počet akčních bodů během boje, nosnost, šance na zásah, počet dovednostních bodů za level atd atd. Vše má svůj význam a vše je pak i ve hře viditelné. Ovšem při zapnutí hry a tvorbě této družiny, když člověk neví co a jak, jsem byl dost zmatený a vlastně jsem do teď, ač na některé věci jsem již přišel.

Například určitý level dovednosti (označený tečkou) otvírá perk. Já myslel, že ten perk budu už umět, ale ono to jen ten perk odemyká, následně je ještě nutné se ten perk naučit za perkové body, ale první bod hrdina získá až na třetí úrovni. Tedy na začátku při tvorbě nemá moc význam dávat víc bodů do jedné dovednosti. Naopak je výhodnější je dát třeba do více zbraní (více typů). Ve hře je zdá se nutné zbraně kombinovat tak, aby každá postava měla zbraň na blízko a pak zbraň na dálku. Protože odstřelovací puška má největší šanci na zásah jen na velké vzdálenosti, jakmile se obluda přiblíží blíž, už je nepoužitelná. V tu chvíli jsou nejpřesnější zbraně, jako útočné pušky. Jenže pokud se obluda přiblíží ještě blíž a je třeba úplně u hrdinů, jsou i útočné pušky k ničemu, protože výrazně klesne šance na zásah. Naopak třeba brokovnice je dobrá při boji zblízka, ale na dálku se s ní trefit nedá. Ideální tedy je, pokud postavy umí zbraň na blízko (ať už střelnou nebo chladnou, jako nože, palice atd) tak na větší vzdálenosti. Vzhledem k značným problémům s náboji (mám jich furt málo), je také dobré se asi naučit ty zbraně chladné a celkově neučit ty 4 postavy úplně stejným zbraním, které používají stejné náboje. Navíc po startu hry mají postavy zbraně, které se při tvorbě postavy naučí, u sebe. Tedy můj Milhaus měl útočnou pušku, Mameluk těžkou zbraň a energetickou pistoli, Nikita odstřelovačku atd. Pokud bych je naučil všechny alespoň dvě zbraně, měli by je všichni, přitom některé dovednosti, které jsem se naopak učil, se ukázali jako prozatím nepotřebné, kvůli NPC, které se k partě přidávají.

Hned po startu jsem musel nastavit u sebe několik zásadních věcí, jako náboženství, jaké kouřím cigára, svoji vizáž atd.: http://www.jpeg.cz/images/2016/02/19/kc1aF.jpg
Pak následoval onen boj s nastavováním vlastností a schopností, todle byla finální podoba: http://www.jpeg.cz/images/2016/02/19/v2ZhB.jpg
A takto vypadá moje finální parta: http://www.jpeg.cz/images/2016/02/19/vTi5j.jpg

Celý start a tvorby postav jsem tak víceméně zkazil, a uvažuji, že začnu znovu a lépe. Ve hře se ke mě hned v pevnosti rangarů přidala NPC žena, která je na vyšším levelu a která umí věci, jako vyrážení dveří, vyhrožování atd, což jsou dovednosti, které jsem učil svého Mameluka. Později se ke mně přidala vědkyně, která zase umí doktora, práci s PC atd, což jsem zase učil sebe. A tedy nevím, jestli to není zbytečné to učit hlavní postavy. Nejsem si jist, jak dlouho tydle NPC s partou zůstanou, každopádně na začátku hry je se to učit určitě zbytečné.

Po tvorbě tedy následovalo samotné hraní. Byl jsem na pohřbu nějakého veterána a generál mě pověřil úkolem najít jeho vraha, najít nějaké věci a pomstít se za vraždu toho veterána. Jal jsem se tedy zkoumat svět okolo citadely. Do citadely mě pustit nechtěli a tak jsem alespoň vrátného u ní ukecal, aby mi dal pistoli. O kousek dál jsem jí hned střelil obchodnici. Našel jsem lopatu a pak prohrabával různé hromádky kamení a nacházel nějaké věci, na jednom místě našel ženu-rangera veterána, která se ke mně přidala, na opačné straně mapy jsem našel zbrojnici, kde jsem musel vyrazit dveře a byly tam bedny s vybavením (které jsem prodal). Nabral si vodu u studny, nechal se potrkat kozou a vyrazil do světa za svojí první misí.

Cestování mezi lokacemi probíhá na globální mapě, kde je vidět pouze znak skupiny. Po cestě může hráč najít různé věci, jako oázy s vodou (cestování stojí vodu a v oázách je možné jí doplňovat, nikde jsem ale nenašel údaj, kolik té vody u sebe mám a také nevím, co se stane, když mi dojde)., radioaktivní mraky (pro projití skrz ně bude potřebný oblek a mraky mají různé stupně síly a obleky různé stupně ochrany), náhodná setkání s nepřáteli (doslova na každém kroku potkávám bandity až mi to přijde trochu přehnané) nebo s přáteli (jako jsou třeba obchodníci s vybavením). V tomhle je to tedy podobné s tím falloutem.

Postupně jsem se tak dostal až do lokace, kam mě poslali vyšetřovat tu vraždu. Našel tu pár pobudů, postřílel je, našel vysílač a opravil ho, našel nejprve robotickou nohu, pak robota-vraha a vedle něj i ono místo s důkazy o vraždě (deník a podobně). Tedy jsem měl víceméně vše, co jsem měl mít a mohl jsem odejít. Během toho došlo k povýšení mých hrdinů na vyšší level, což se dělá tak, že jakmile má hrdina dost exp, musí zavolat vysílačkou na velitelství rangrů a ti jej povýší :). Ze začátku to vypadá dobře, postupně je to docela otravné. Pokud je hráč navíc v okoli citadely, kde se pohybuje i generál, tak vysílačka nefunguje a hráč si musí promluvit přímo s generálem, aby jej povýšil.

Po nalezení všech věcí a po nahlášení všech mých objevů velitelství, mě tedy poslali do dvou dalších lokací, kde by měly být vysílače. Já se rozhodl se nejprve vrátit na základnu, prodat tam věci a tak a prozkoumat jih pod ní, což je cesta, která vedla k jednomu z těch míst. Ale najednou přišla zpráva z vysílačky, že jedno z těch míst, kam mám jít, je napadeno. A hned na to i zpráva, že je napadeno to druhé místo. Rychle jsem tedy vyrazil do toho nejbližšího, nějakých zahrad. Po cestě jsem ale trochu odbočil na západ, najednou mi došla zpráva s velitelství, že se zasypal nedaleký důl a já tam mám jít to zachránit tamní horníky. Vyrazil jsem tedy do dolu, probral venkovní truhle, promluvil s předákem, vešel dovnitř dolu, narazil na 3 nějaké obludy a dostal nakládačku. Během tohoto boje jsem zjistil, že postavy mohou během boje omdlít (tj jsou pak již během boje zřejmě nepoužitelné), ale mohou také i úplně umřít. Právě v tomto boji jsem například nenávratně padl a hra mě oplakala. :). Pochopil jsem, že tydle obludy jsou trochu moc, takže load a cesta zpět a do těch zahrad. Po cestě jsem ještě potkal nějakého obchodníka, který měl slušné zbraně (ale já neměl peníze) a který mi dal tip na nějakou lokaci (na mapě mi udělal značku).

Dorazil jsem do zahrad, vše tam bylo zničeno, útočili zde na mě mouchy, larvy a podobná havěť. Celé okolí komplexu jsem tak prošel, prohrabal kdejaké odpadky, vyraboval bedny atd. Nakonec mě pustili i dovnitř. Hned po příchodu jsem dostal zprda od zdejší vědkyně/šéfky, kde se flákám tak dlouho, že mě volali před 8 hodinami. Zasvětili mě do zdejších problémů, zadali úkol atd. Vedle ní byl mrzák na křesle, který byl ochoten obchodovat, i když byl zraněný. Na východ od něj měla laboratoř další protivná vědkyně, která se přidala do party. Rozbourali/po odemykali jsme všechny dveře, otevřely trezory a bedny, zachránili zdejší vědce před rostlinami atd.

Nakonec jsem včera hru ukončil při epickém boji se 3 králíky. Jednak mi dali dvakrát nakládačku a tak byl čas na pauzu a jednak byly 3 hodiny ráno a já v 6 stával do práce a tedy se to krapek zvrhlo a z původně plánovaných dvou hodinek oddechového hraní, se stalo 8 hodin hraní intenzivního. :).

« Poslední změna: Únor 19, 2016, 10:56:02 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #1 kdy: Únor 20, 2016, 17:10:36 »

Začnul jsem znovu a ještě trochu poladil své hrdiny na začátku hry. Tentokráte jsem se nenechal potrkat kouzou, ale naopak jí získal skrz jednu dovednost, kterou jsem se naučil už na startu, do party a ta mi tak dala jedné postavě bonus k vnímání.

Rychle jsem dohnal to, co jsem hrál již před tím, dostal se do toho zahradnictví k onumu epickému boji s králíky a tentokráte jsem jim dal nakládačku já. Pokračoval jsem dál v zahradnickém centru, dostal se do nižšího patra, vyřešil zdejší centrální část, kde byly komory s plynem a jeskyně s houbama. Hra se dále dělila na západní část a východní část, kde v obou bylo třeba vypnout čerpadlo s jedama, kvůli kterým zdejší rostliny a živočichové mutovali. Šel jsem tedy na západ, vyřešil to, pak na východ a opět to zdárně vyřešil. Už v západní části mi začaly docházet náboje a ve východní už skoro nikdo v partě náboje do zbraní neměl. Ale i tak jsem to tedy dokončil, vrátil se za protivnou vědkyní, pomohl jí vyrobit lék a tak jsme zachránili toho mrzáka v křesle. S ním jsem si i zabchodoval, prodal mu veškerou veteš a krámy a získal tak svojí první tisícovku. Tu jsem ale z velké míry obratem vyměnil za náboje do zbraní (i tak jich je málo), všichni mí hrdinové mají brnění, ve zbraních se příliš nezlepšili. Ještě jsem zde doplnil nějaké drobnější úkoly a vydal se dál do toho druhého místa, kde by měla být anténa.

Z něj už během řešení situace v centru přicházely špatné zprávy o tom, jak prohrávají, kde poslední zaslal zřejmě můj budoucí nepřítel - útočník a oznámil mi, že místo obsadili. Tak si říkám, že mě tam asi čeká jiný obsah, ež kdybych šel jako první do toho místa a do centra šel až jako druhou distanci. (v takovém případě by se asi něco změnilo v centrum a byl by asi zde jiný děj, ale to jen odhaduji.). Bylo by to i logické, vzhledem k levelům a že jsem nyní tedy jaksi silnější, než když bych tam šel jako první.

Co se týře levelování, je zajímavé, jaký vliv má charisma. Postava, která jako jediná má charismu 10 již ostatním utekla o 1 level. Tedy 3 jsou na 5 levelu, zatímco ona je na 6. Nabízí se tak zajímavá kombinace postavy s vysokou charismou a inteligencí, kde za charismu by získávala rychleji zkušenosti a za inteligenci více dovednostních bodů. Docela by mě zajímalo, jestli by ta kombinace dokázala kompenzovat ty ostatní vlastnosti na menší úrovni.

Také už vím, kde se píše, kolik mám vody. Je to obrovská ikona vpravo dole na mapě cestování, které jsem si před tím nevšiml :D

Jo a chcípla mi koza. Ale nevím kdy a kde se to stalo, takže jsem jí ani řádně neoplakal. Pravděpodobně to ale asi bylo v těch tunelech s jedovatým plynem, nebo při boji s těmi obludami, kde moho z nich po zabití explodovala a zranila vše oko. vzhledem k tomu, že měla jen jeden život, to byla otázka času. Ale i tak je mi to líto a budu na ní v dobrém vzpomínat.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #2 kdy: Únor 21, 2016, 19:39:29 »

Tak jsem již hru dohrál... Neúspěšně.

Můj odhad, že se druhé místo tím, že jsem tam nešel, změní a že již jej nepůjde zachránit, byl správný. Bylo opravdu zničeno, místní lidé povražděni. Při jeho průzkumu jsem tak jen postřílel bandity opozdilce, kteří nestihli utýct, v jednom domečku i jejich šéfku a zachránil tak nějakého chlapíka, který patřil k Rudým škorpionům (významný gang). Ten mi řekl o základně těchto banditů a udělal mi značku na mapě. Našel jsem i jeřáb, který měl být použit jako anténa, jenže byl zničený a tedy nepoužitelný.

Zdálo se, že je vše ztraceno, ale z vysílačky mi řekli, že mám jít do Vězení (bývalé základny rangerů, nynější základy škorpionů) a zjistit tam, kudy a jak se dostat do jednoho města na východě, kde by taky měl mít vysílač. Problém byl v tom, že na východě je silný radiokativní mrak a já měl zjistit jak jej překonat. Než jsem tam ale šel, nejprve jsem šel vystřílet tu základnu banditů. To nebyl problém.

Okolí vězení na tom bylo vážně špatně. Škorpioni si hrají na milici a fungující stát, který má zákony atd, ale ve skutečnosti jen okrádají chudáky a dělají z nich otroky (něco jako Islámský stát v naší realitě). Podle toho to tu vypadalo. Na jednom místě jsem potakal příslušníky škorpionů, kteří právě vybírali daně a po mě chtěli daň za nošení zbraní. Bylo to sice jen 100 peněz, ale i tak jsem musel odmítnout, přece nebudu podporovat takové grázly. Vytáhli na mě zbraně a já je musel zabít. Pravděpodobně díky tomu pak byli všichni další zdejší škorpioni nepřátelští a já je musel všechny postřílet. Krom farmy, tam si nevšimli mého chování, dokud jsem nepustil prasata v rámci jednoho úkolu. Musel jsem tedy prasata pustit jinak tak, aby neutíkali přes farmu, což se povedlo vykopnutím těch správných dveří. Nicméně prasata naběhla dominového pole a zdechla. Tedy jsem to musel zkusit znovu a nejprve minové pole neutralizovat, pak otevřít správné dveře a pak už nebránilo nic mé hrdinské záchraně prasat. Na farmě po mě její původní majitel chtěl, ať zabiji šéfa škorpionů přímo ve vězení. Jenže vězení bylo silně chráněno těžkými zbraněmi, tak jsem to pro zatím nechal být. Pravděpodobně tam vede i jiná cesta, ale nepřišel jsem na to, jak jí otevřít a stejně na to zatím nespěchám. Důležitou informaci o tom, jak přejít přes mraky jsem totiž získal. Rangři ve vězení v citadele zatkli chlápka, který ví, kde získat protiradiační oblek a tedy jsem se tam musel vydat.

Po návrazu k citadele jsem zjistil, že mi již dovolili jít dovnitř. Pravděpodobně by mi to dovolili již po záchraně zahradního centra, ale mě to nenapadlo. V citadele jsem pokecal se všemi místními, s generálem, specialitou na rádia, obchodníkem se zbraněmi (měl zatím nejlepší vybavení co jsem viděl a také hodně hodně nábojů, pokud s emu obnovují po každé návštěvě v tomto množství, bude asi problém s náboji vyřešen, jen to bude chít prachy), pak s vědkyní, specialistou na výbušniny (prodává bomby, granáty, raketomety atd), kousek za ním bylo vezění, se kterého jsem toho ožralce vytáhl s příslibem, že mě zavede k tomu radiakčnímu obleku, dále tu bylo muzeum, kde jsem pokecal s jeho správcem a pak s kartografem o mapách.

Následně jsem se jal prohlížet zdejší vystavené věci v muzeu. Hned první exponát byla stará atomová bomba, která na sobě měla tlačítko. Nenapadlo mě, že jsou rangry takoví idioti, že přímo ve své základně budou mít odjištěnou atomovku, kterou lze odpálit stisknutím jednoho talčítka, tak jsem ho zmačkl.

Byli.

Hra mě informovala o mém zdárném neúspěchu, přehrály se mi závěrečné titulky, postavy se mi exprotovaly pro další hru a konec. (ještěže existuje load/save).
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #3 kdy: Únor 22, 2016, 07:58:44 »

Load zachránil základnu rangrů i moje vlastní životy. Chlapík z vězení mě opravdu zavedl k obleku chránícího proti radiaci a já ho za to znovu zavřel do vězení (ač vysílačkou jsem oznámil, že zdechl), což generála moc nenadchlo. Když už jsem měl oblekl, řekl jsem si, že jej vyzkouším a půjdu do jednoho města na severu, jehož značku mám na mapě již od začátku a kde bych měl najít ještě další část deníku toho zavražděného veterána. Navíc mě tam vedl ještě jeden úkol od jednoho rangera v Citadele, který mi chtěl střelit nefunkční zbraně a když jsem mu na to došel, tak mi dal dopis pro sestru, která tam bydlí.

Obleky proti radiaci fungují, jenže jsem se zapomněl jimi vybavit. Respektive jsem nevěděl, že je třeba se jimi vybavit, myslel jsem, že je stačí mít v inventáři. Díky tomu jsem do toho města došel s půlkou zdraví u všech hrdinů. No, nevadilo, ne vždy se vše podaří.

Hned na začátkujsem zachránil topícího se kluka, pak našel tu sestru, co jsem jí měl dát dopis, když jsem jí ho dal, tak se zastřelila. Nicméně jsem si všiml, že kdybych měl level 6 v ukecávání, nejspíše bych jí ukecal, aby to nedělala a tak jsem hru načetl a počkal se splněním, dokud nezískám levely a nezlepším se v dané schopnosti.

Městečko nebylo moc velké, byli zde dva znepřátelené kmeny, které mezi sebou válčili. Po splnění nějakých menších věcí a po té, co se ke mně nejprve přidal nějaký hromotluk s nožem, kterého jsem vzápětí vyhodil z party, aby se ke mně mohl přidat starý alkoholik, který ale alespoň hodně dobře ovládal brokovnici (hromotluk šel do Citadely) a já mu pomohl najít jeho skrýš s chlastem, jsem se jal řešit zdejší válku, ve snaze jí ukončit a oba tábory udobřit. To obnášelo nejprve projít druhou mapou přes gang nějakých zlodějů a všechny je vystřílet až do vesnice toho druhého kmene. Tam pokecat a pak několikrát běhat tam a zpět, dokud se neudobřili. Udobřovací proces proběhl tak, že si jeden z nich uřezal levou ruku a pak už byli všichni kamarádi.

Také jsem našel onen deník zavražděného veterána a navíc i deník nějakého dalšího zavražděného veterána, vše jsem měl odevzdat generálovi v Citadele. Konečně jsem také ukecávání zvedl na 6, takže jsem předal i dopis sestře, ta se nezastřelila, ale řekla mi onějakém chlapíkovi, co jí má jako otroka (jeho další otrokyně, které týral, jsem již dřív propustil v oblasti Vezění). Nabídl jsem jí tedy pomoc a během chvilky se tam onen chlapík objevil a tak jsem jej zastřelil. Myslím, že si mnoho žen Pustiny oddychne, ač při návratu do Citadely jsem pak poslouchal rozhovor mezi vůdcem rangrů a škorpionů, že oko za oko a zub za zub a že škorpioni také někoho z rangeru zabijí. Když už jsem měl tedy ve městě vše vyřešeno (pro úplný úspěch je třeba zřejmě mít ono ukecávání na 6 levelu a stejně tak asi i svádění na 6 levelu), rozhodl jsem se odejít. Po cestě mě ještě zastavil chlápek, který mě prosil, ať jej zatknu a odvedu do Citadely (chtěli se přidat jako další parťák), ale ani on neuměl střílet a já se rozhodl si raději nechat toho opilce, kterého jsem mezi tím naučil i ovládat odstřelovací pušky a tak získal do party třetího snipera. Bohužel chápek mi nějak zmizel a v Citadele není, ale nevadí.

Již jsem poměrně hodně zesílil, jak v levelech (průměr 13), tak ve zbraních a zbrojích. Zatím nejlepší člen družiny je sniperka, která naprosto jednoznačně vede v počtu zabitých i v počtu způsobených škod. Druhá sniperka kupodivu se k ní ani nepřibližuje. Ale ono to bude nejspíše tím, že s touto začínám většinu bojů a když je možnost si boj dopředu naplánovat, tak si rozestavím parťáky, a nakonec s ní vystřelím ještě mimo boj na nepřítele (1 mrtvej) a hned po startu boje na druhého nepřítele-vždy začíná díky vysoké iniciativě (2 mrtvej) a i pak během bojů většinou zabíjí ona.

Konečně jsem tedy přišel na to, že je třeba se oblekem proti radiaci vybavit a tak chráněn jsem se vrátil do Citadely, předal deníky, získal nějaké krámy atd. Následně jsem šeldo onoho zasypaného dolu, který jsem na začátku vynechal. Nyní zdejší obludy již nebyly problém a všechny jsem je vystřílel bez zranění, zachránil horníky. Rozhodl jsem se trochu zkoumat i okolí mapy a tak víceméně celý západ nejspíše prošel. Našel jsem i několik "svatyní", které přidávají exp. U radiové věže, kam měl posílali na začátku vyšetřit vraždu veterána se dle hlášení z vysílačky objevili roboti a já měl za úkol je eliminovat. Ti byli docela silní, ale proti mě v této fázi již neměli šanci.

Našel jsem další dvě svatyně v okolí věznice, nicméně věznice mi i nadále leží v žaludku, jelikož jsem stále nepřišel na to, jak se dostat ke zdejšímu bossovi, abych jej mohl zabít. Přes vstup, kde jsou dvě věže, kde každá má 4000 životů a které střílí nonstop (v podstatě i jen jedna mi sejme v jednom tahu celou partu), se to nedá. Je zde nějaký robot, který je rozbitý a do kterého je třeba sehnat součástky, ale zas nevím, kde je vzít. Asi to budu muset tedy zatím vynechat a půjdu nejspíše hledat to další město.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #4 kdy: Únor 23, 2016, 09:24:10 »

Rozhodl jsem se jít do Dakoty, města, kde by měl být funkční vysílač. Jenže v cestě byl ještě Titánův průsmyk, tj další lokace, kterou bylo nutné projít. Hned na začátku přišla špatná zpráva, NPC rangarka, která se ke mně připojila hned po startu hry, odešla pryč a já tak byl bez ní a nevím, jestli se ještě vrátí. (vázal jsem na ní některé schopnosti, které žádná jiná postava neumí :/). Zvažoval jsem, že bych se tedy ještě vrátil a najmul nějakou jinou NPC, ale nakonec jsem se rozhodl pokračovat dál (ale asi by bylo lepší někoho jiného místo ní do party vzít).

V tomto průsmyku vládli mniši, kteří žijí v chrámu titána a uctívají boha Titána. Jinými slovy žijí ve starém raketovém sile a uctívají balistickou jadernou střelu Titán. Vládnou v průsmyku tvrdou rukou a zavedli zde své vlastní podivné zákony. Každý, kdo chce projít, musí dát dar bohu, jinými slovy poplatek za průchod. Za to se k němu připojí mnich, který ho bude po cestě průsmykem chránit a družina, která mnicha má, je nedotknutelná pro kohokoliv jiného. Mniši pak brání tak, že u sebe mají malou atomovou bombu a odpálí se v sebevražedné misi, čímž zničí útočníka a v drtivé většině případů i toho, koho chrání. Doprovod mnicha pak může získat naprosto každý, kdo zaplatí, tedy včetně všech zlodějů, nájezdníků a banditů. Pokud takový banditi pak přepadají obchodníky, kteří mnicha nemají, jsou v právu a obchodníci se nesmí bránit. Čehož zdejší bandité hojně využívají. Pokud dojde ke sporu dvou skupin, kteří mnichy mají, odpálí se navzájem. Jedinou vyjimkou je moje družina. Pokud jsem měl přiděleného mnicha a rozhodl se vystřílet skupinku nájezdníků, tak jsem porušil zákon Titána a mnich se přidal na jejich stranu.

Celkově jsem toho tady moc nestihl, ještě bez mnicha jsem tu vytřílel různé tábory banditů, pomohl různým lidem po cestě, ale pak se již dál pokračovat bez mnicha nedalo a já buď mohl mnichy postřílet, nebo vzít jednoho sebou. Ještě je tu někde skupinka ozbrojenců, kteří by chtěli převzít kontrolu nad průsmykem a především raketovým silem, jeikož mají z nějakého důvodu pocit, že pokud tam žijí fanatici schopní všeho, že to není zrovna dobré (když ovládají atomové zbraně). Přislíbil jsem jim pomoci, ale má to podmínku, musím najít jejich základnu, k čemuž jsem si vykecal radu a klíč, ale základnu jsem zatím nenašel. dokud jí nenajdu, budou tito ozbrojeci zřejmě vůči mě nepřátelští. Jednu jejich skupinu jsem již postřílel, druhá reagovala negativně když viděli v mém doprovodu mnicha. Třetí zaútočila na stanoviště mnichů. Tak nevím, jak dál, jestli se toho průvodce mnicha zbavit, nebo si ho nechat a zkoušet najít cestu do toho sila s ním. Nevím, jak budou reagovat mniši, když dojdu bez mnicha průvodce a stejně tak nevím, jak budou reagovat obrněnci, když dojdu s mnichem. ale raději bych se přidal na stranu těch obrněnců. Ještě to budu muset zvážit.

IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #5 kdy: Únor 24, 2016, 09:12:56 »

Nakonec jsem se rozhodl vystřílet další tábor nájezdníků, kteří byli chráněni mnichem a tím se tedy i ten můj mnich znepřátelil a tak jsem zastřelil i ho. Vybral jsem jim sud s radioaktivním bordelem, kde chtěli ti mniši tři nádoby jako poplatek. Dva jsem již měl, tento byl třetí. Kousek dál byl další tábor nájezdníků, kteří se dohadovali s nějakými obchodníky a vypadalo to, že je zastřelí. Tak jsem je zastřelil jako první (oni by mě bez mnicha stejně napadli) a obchodníky zachránil. Kousek dál se dohadovali dva obchodníci s mnichy a já jim to rozmluvil, aby se vzájemně nezabili. Pak jsem našel tu základnu obrněné milice, nebyli příliš přátelští, protože jsem jim zabil pár lidí, ale nakonec jsem to ukecal a oni mi dali úkol dostat se do sila a trochu si pohrát s počítačem, který odpaluje hlavici. Taky jsem dal jejich vůdci lék na hemeroidy (lze jej najít v jednom topinkovači) a on mi dal docela hezkou odstřelovačku. Pak tam byl další tábor banditů, který jsem vystřílel. Pak tam byl nějaký obchodník s vodou, který umíral žízní, protože jej okradli obrněnci a tak jsem mu nějakou vodu dal a zařídil mu pomoc u mnichů na stanovišti nedaleko. Za stanovištěm mnichů tato mapa končila a šlo přejít do další části, kde již bylo ono silo.

Hned na začátku této mapy jsem potkal nějakého překupníka s drogama, který na mě zkoušel různé pohádky o nemocné/těhotné ženě, ale neměl v tom moc jasno, jak se jmenuje a co jí vlastně je, čehož jsem díky ukecávání využil a on tedy nakonec vybalil pravdu. Potřebuje prostě prodat nějaké drogy v sile, ale nemůže se tam dostat, protože mniši po něm chtějí poplatek - radioaktivní bordel. Tak jsem mu jeden dal, on mi dal prázdný kbelík. Okolo sila bylo mnoho táborů s bandity, které jsem všechny vystřílel. U jednoho měli i sud s radioaktivním odpadem, tak jsem nabral chybějící kbelík. Také tu byli obrněnci u tajného vstupu do sila, kteří chtěli, abych otevřel bráni, což jsem udělal a ale dál jsem zatím nešel. Našel jsem tu také nějakého blázna, co dost chlastal a chtěl zaútočit na mnichy, aby dokázal, že žádný bůh titán neexistuje. Po rozhovoru jsem z něj vykecal docela slušné brnění. Pak už tu byla jen partička neškodných kovbojů, se kterými se dalo obchodovat a já se tak zbavil nepotřebných krámů a hned za nimi i vstup do tábora mnichů nad silem.

Místní mnich vrátný ale nějak věděl, že jsem střílel jejich mnichy s nájezdníky a nelíbilo se mu to. Zabít mě ale nesměl kvůli nadřízeným a tak po mně chtěl ještě další tři kyble radioaktivního bordelu. Šel jsem tedy pro ně a pak už mi nic nebránilo ve vstupu.

Tábor mnichů je malý, tím, že jsem střílel mnichy jsem nejspíše přišel o nějaký menší úkol s jejich jedním velitelem, který na mě byl naštvaný. Také tu byl doktro, kterému se dali prodat věci a který vyléčil skupinu. Pod ním v bunkru měla ordinaci spešl doktorka, která dělá všem lidem okolo umělé končetiny. Se mnou nic mít nechtěla, jelikož nemá ráda rangery. Tak jsem z ní alespoň vykecal knihu, která zvedá dovednost hackování PC o jeden bod (má doktorka byla na 8 levelu této dovednosti, takže jsem jí nečetl, počkal až jsem jí zvedl na 9 level a pak pomocí knihy jí zvedl na level 10 - max). U jedné brány do podzemí stál ten překupník, co jsem mu dal kybl a který mi dal kód od dveří do podzemí (ostatní dveře jsou chráněny). Kousek od něj byl obchodník. Pak zde ještě u východu byl zřejmě hlavní boss mnichů, který mi zadal úkol, kterým mi vše zkomplikoval. Chtěl po mě, abych šel někam daleko na sever, kde by měl být jeden bláznivý fanatický mnich, který chce všechny zabít a kde by také mělo být další silo s jadernou střelou. Tedy chtěl, abych mniha zabil a jadernou střelu jim poslal vlakem. Ač jsem mu nevěřil ani slovo, slíbil jsem mu pomoci (něco mi říká, že to bude naopak a že tento mnich bude normální a bude chtít zabránit těmto fanatikům zničit okolí). Jenže tím pádem jsem nemohl dokončit úkol pro obrněnou milici s převzetím kontroly nad silem. Protože předpokládám, že pak bych tento úkol už nemohl splnit. Rozhodl jsem se tedy zdejší situaci zatím neřešit a jít do oné Dakoty, pak do toho sila na severu a pak se případně vrátit.

Dakota nebyla taková, jaká jsem myslel. Doufal jsem konečně v nějaké větší město, kde budou obchodníci a tak. Místo toho to byla hromada ruin, kde na každém rohu byli dost silní a velice nepříjemní roboti, kteří zřejmě skoro celé město vyvraždili. Jal jsem se tedy město pomalu ale jistě čistit. Po cestě jsem potkával pár NPC, kteří přežili, vesměs většinou staré známé, které jsem již někde potkal dřív. Ti zadávali různé úkoly. Například partička chovatelů dobytka, které jsem potkal na začátku Titánova průsmyku po mě chtěla najít stádo, které se jim rozuteklo. Dali mi na to na pomoc jednoho pistolníka. Jinej obchodník z Vězení chtěl pomoci najít poklad a také se ke mně přidal (obě postavy jako dočasné a tedy přímo neovladatelné). Pak tam byl onen obchodník s vodou, který opět neměl vodu, protože roboti a tak je chtěl pozabíjet. Nějací lidé hledali ztracenou dceru atd.

Taky jsem tu našel onu anténu a přidal na ní zesilovač, díky čemuž se rangerům v Citadele povedlo lokalizovat zdroj signálu. Byl v Kalifornii. Generál taky po mě chtěl, abych se vrátil, že budu převelen (pravděpodobně asi do té Kalifornie), což bych ale nerad, jelikož je tu ještě dost věcí, které nemám dořešené. Kousek od antény byl i maník, co dělal rádio (které se dalo občas poslouchat během pohybu v pustině) a ten po mě chtěl, ať vyřeším problémy s roboty.

Tak ty roboty postupně kuchám a dostávám se stále více a více na sever této mapy. Jde to pomalu, jelikož roboti jsou docela nepříjemní nepřátelé. Zvláště jedna verze přerostlé koule, která má 500 životů, je dost nechutná (hlavně tím, že umí zraňovat všechny v dosahu a také, že po zabití vybuchne, čímž opět zraní všechny v dosahu a vzhledem k počtu životů se ke skupině vždy dostane).
« Poslední změna: Únor 24, 2016, 09:21:14 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #6 kdy: Únor 29, 2016, 07:24:48 »

Vyřídil jsem všechny roboty v daném městě, závěr s bossem byl docela zajímavý, neboť instaloval jedné nebohé dívce umělé srdce a pokud jsem jej chtěl zabít, zabil tu dívku. Nakonec jsem ale přišel na to, jak jí zachránit. Celkově jsem tak zdejší situaci vyřešil, pomohl všem, co jsem potkal, získal nějakou těžkou zbraň a nějakého robota v místní dílně, u závěrečného bosse i nějakého skutečného společníka, který se přidal do party. Je docela dobrý na boj na blízko, nicméně má hodně vedlejších schopností, které se duplikují s doktorkou a ta je přece jen lepší.

Vyrazil jsem do sila 7, zde našel i poklad u nějakého letadla a rozdělil se s jedním chlapíkem, co mě doprovázel. V sile 7 byl onen mnich, který dle předpokladů chtěl hlavici zničit, aby jí nikdo nemohl použít. Měl jsem možnost jí poslat mnichům, nebo obrněné milici, nebo jí zničit. Zničil jsem jí, jenže po příchodu do chrámu Titána jsem zjistil, že zde začal chaos, mnichy pozabíjeli a byli zde nějací nájezdníci. Načetl jsem tedy hru a nejprve se sem vrátil a vyřešil zdejší situaci s milicí a mnichy. Pomohl jsem tedy milici, vystřílel spodní patro chrámu od mnichů, ale už během tohoto postupu mi něco říkalo, že to asi není správná volba a že jsou asi mniši lepší, než milice. Dokončil jsem to ale, milici obsadila Chrám a získala kontrolu nad kaňonem. Všechny mnichy postříleli. Následně opět chtěli poslat hlavici ze sila7. Nic jsem tím ale prakticky nezískal a případnou odměnu jsem měl slíbenou až po té, co pošlu onu hlavici. Šel jsem tedy zase do sila a opět hlavici zničil, čímž mě milice označila za zrádce, odměnu mi nedali, ale alespoň udrželi pořádek v kaňonu a ten se tak nijak zásadně nezměnil. Poslat tu jadernou hlavici jedné či druhé straně jsem nezkoušel, ale něco mi říká, že by to bylo ještě horší.

Pak jsem se vrátil do Vězení, kdo tamní škorpioni začali vyšilovat kvůli otráveným psům, které jim prý otrávili rangři a tak na ně útočili. Musel jsem tuto situaci vyřešit a množnosti byly zřejmě takové, že bych opravil robota a zničil přední věže, nebo našel lék na nemoc psů a nabídl ho tamnímu veliteli. Ještě byla asi nějak možnost velitele zajmout, což by se dalo udělat zřejmě speciální zbraní od vědkyně v Citadele, jenže tu jsem v té době neměl. Součástkou získanou v tom městě robotů jsem tedy opravil robota a ten zničil ty věže. Současně jsem našel i lék na psí nemoc. Pravděpodobně tím, že jsem zničil věže, byli pak škorpioni nepřátelští a tak jsem je musel všechny postřílet. Současně jsem ale vyléčil i ty pse. Místní původní majitel farmy, který po mě už na začátku chtěl zabít vůdce škorpionů a který to měl celé na svědomí, byl spokojen.

Zbývalo už jen jít na sever do jedné vesnice, najít lék na rakovinu pro doktora v Citadele a také zjistit, co se tam děje. Venku na mě zaútočili nějací mutanti, ale ti nebyli moc silní, uvnitř pak byla nějaká vědkyně-mutant, která mi vysvětlila, co se to tam děje. Do vzduchu se dostala nějaká nákaza, která mění mutanty v nemyslící hovada. která útočí na všechno. Vyřešil jsem to tu tedy bez boje, zapl nějakou čističku, získal léky, slíbil, že o nich nikomu neřeknu a vrátil se do Citadely. Odevzdal léky, všem na potkání vykecal existenci mutantů a protože jsem na zdejší mapě měl již vše vyřešeno, rozhodl jsem se hlásit generálovi. Dle předpokladů jsem byl poslán do Kalifornie, kde původní tým byl napaden a zřejmě zabit a já tedy měl pokračovat v jejich práci a případně je i najít a pomoci jim. Také jsem měl pomáhat všem na potkání a šířit tak dobré jméno rangrů v nové oblasti.

Cesta neprobíhala tak dobře, jak jsme doufali a spadli jsme. Naštěstí přesně v původní základně předchozího týmu, kde ostatně dva členi přežili. Tedy jeden zrovna bojoval s nějakými vlky a byl zraněn na umření a druhý byl radiolog, kterého jsme znali již z Citadely. Pomohli jsme tedy s vlky, zabezpečili tábor před predátory. Po té onen velitel původního týmu umřel a nám tak dával rozkazy onen přeživší poslední člen. Museli jsme najít podestýlku pro kočky, která prý obsahuje nějakou látku, zvyšující odolnost proti radiaci našich obleků (abychom mohli projít do oblastí s mnohem silnější radiací), také pomáhat všem, co půjde a tak vůbec.

Vyrazili jsme tedy na mapu LA, hned po chvíli se ozval někdo, že potřebuje pomoci s ochranou krav proti umělákům, jedné ze zdejších frakcí, zřejmě hlavní nepřátelské vůči nám, kvůli které jsme sem vůbec letěli. Jak jsem zjistil z rádiového vysílání, frakcí je tu víc a všichni jsou pošuci. Jedna je tu frakce nějakých slušnáků, kteří se řídí "Velkou knihou etikety", pak frakce oněch uměláků, pak frakce robotů (kteří chtějí všechny živé bytosti vyhladit), pak frakce nějakých Božích lidí. Při prvním úkolu v rámci pomoci místním, jsem tedy narazil na ony uměláky, kteří zrovna kradli ono stádo. Tento úkol byl zřejmě nějak časově omezen a boj s uměláky byl opravdu tuhý. I po té, co jsem krávy zachránil a řešil si obchodování a zbraně a nešel to hned nahlásit majitelce, se mi označil jako nesplněný. Tedy bylo nutné opravdu spěchat s jeho řešením. U obchodníků zde a i následně na naší základně (kam mezi tím došel nějaký obchodník a doktorka), jsem zjistil, že mé zbraně jsou velice nedostačující, protože tu všichni nabízejí zbraně výrazně silnější (až o dvojnásobek). Naštěstí jsem to dobou měl už přes 15000 a tak jsem skoro všechno utratil za zbraně lepší.

Po návratu na základnu jsem tedy zjistil, že se tam objevili ti obchodníci a také jeden chlápek, který chtěl zachránit nějaké město. Také byl ochoten se ke mně přidat jako společník a tak pomatenec letěl a vzal jsem jeho (přece jen byl dobrý obchodník, což byla dovednost, která mi trochu chyběla). Také jsem dostal za úkol jít ještě na jedno místo s menším úkolem pomoci místním, kde jak se ukázalo obtěžují nějakou farmu nějací medojedi. Leč hodně hodně silní. Postřílel jsem je, s místního farmáře se vyklubal překupník s bombami a při snaze odejít ven z mapy jsem byl napaden roboty (tj těmi, co patřili do frakce robotů, kteří chtějí vyhubit vše živé). Další docela hodně tuhý boj. Jak jsem zjistil, všechny zdejší boje s čímkoliv budou výrazně těžší, než na té mapě předchozí.

Vyrazil jsem do města, které mělo být zachráněno. Toto město obsadil nějaký gang Otrhanců. U vstupu vybírali mýtné v podobě nábojů do zbraní. Říkal jsem si, že tentokrát to tu budu řešit nejprve po dobrém a až pak to vystřílím a tak jsem zaplatil. Prošel jsem město, prokecal s čím se dalo, splnil nějaké drobnější vedlejší úkoly, ale nebyl jsem si jistý, jestli ty zdejší otrhance napadnout. Místní doktor po mě chtěl mikroskop, aby mohl vyléčit zdejší nemoc a tak jsem to zde dal zatím k ledu a vyrazil se nejprve dál podívat do světa a sehnat ten mikroskop. Ten by měla mít ta frakce slušňáků, co žijí dle etikety ve městě nedaleko.

Na mapě jsem ale měl ještě další dvě značky s nějakou pomocí, tak jsem šel nejprve na tato místa. Jedno byl most, kde uměláci vysříleli obyčejné lidi a skrz značky rangarů se to snažili hodit na nás. Vyšetřovala to hlídka těch slušňáků. Díky tomu, že jsem pod jedním autem našel zbytky uměláka, mě nenapadli, nicméně důkaz o své nevině jsem též jim nedal. Musel bych zřejmě najít nějakou součástku do jednoho zdejšího PC, nebo mít na vyšším levelu opravování. Nechal jsem to tedy být a šel na další místo, kde nějací náboženští fanatici (z té jedné frakce), chtěli někoho popravit. Po příchodu jsem zjistil, že chtěli popravit chlapa kvůli tomu, že jedl kraba. Skrz podlézání jsem je ukecal, že jej zastřelím sám, nicméně to nebylo asi úplné řešení a tak jsem místo toho pozabíjel ty fanatiky (opět hodně těžký boj). Místní mi sice byli vděční, leč ta frakce fanatiků z toho moc nadšená nebyla a tak nevím, jestli to nebyla chyba. Ale žádné jiné nenásilné řešení jsem tam neobjevil.

Ještě jsem prozkoumal celou mapu, kam se dalo jít a kde nebyla ona radiace (našel jsem nějaký ukryt se zbraněmi a nějakou svatyni se zkušenostmi) a vyrazil k těm slušňákům pro ten mikroskop. Nejprve jsem venku vystřílel nějakou havěť a splnil drobnější úkoly, pak začal procházet samotnou základnu těchto lidí. Mikroskop jsem našel ve zdejší nemocnici, nicméně mi není úplně přesně jasné, co tu mám dělat dál. N2jaké úkoly jsem zde dostal, hlavně s nějakou popravou nějakého chlapa, kterou mám prověřit a nejspíše mu pomoci. Nepřišel jsem ale na to jak. Na jednom místě jsem ale našel vstup do stok a tak jsem tam vlezl a začal procházet ty. Uvidíme, co tam bude zajímavého.
« Poslední změna: Únor 29, 2016, 07:28:30 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #7 kdy: Březen 04, 2016, 09:32:27 »

Včera jsem měl konečně trochu čas zase hrát, projel jsem ty stoky, ale nic velkého, krom pár předmětů pro drobné úkoly tam nebyly. Bylo jasné, že hlavním úkolem je zjistit, proč je obviněný k popravě jeden vězeň a že na něm bude zřejmě toto místo stát a padat. Po chvíli jsem jej i našel a vyzpovídal ho. Pak i všechny postavy okolo (některým jsem předal ony předměty, od jiných drobnější úkoly získal).

Obviněný byl obviněn z toho, že je bordelář a kvůli němu tak vylezli ze stok švábi a někoho pokousali. Zapřísahal se, že je nevinný a že si mám promluvit s zdejším bossem. Také mumlal něco o své manželce a o tom, že nechce utéct. S hlavním bossem se mluvit nedalo, jelikož by mě napadla jeho ochranka.

Promluvil jsem tedy s jeho manželkou a z té vylezlo, že je to celé komplot proti jejímu manželovi a že za to může zdejší boss a také šéfka jedné zdejší skupinky robinsonů. Osazenstvo Anděla se totiž skládá z manaritů (žijících podle knihy o etice) a pak z robinsonů, žijících podle zákonů přežití a práva silnějšího. Jejich vzájemné soužití příliš nefunguje, na což člověk narazí tak různé mezi postavami. Takže z manželky vylezlo, že šéfka robinsonů po ní chtěla, aby svedla šéfa manaritů (a bosse celého města) a mohli to pak použít proti němu. Jenže se to trochu zvrtlo a boss manaritů se do ní zamiloval a chtěl se zbavit jejího manžela. To se Toře (šéfce robinsonů) líbilo ještě víc a chtěla toho zneužít, manžela nechat popravit a pak obvinit šéfa manaritů, že popravil nevinného muže a tím získat na svojí stranu i jeho příznivce.

Šel jsem za šéfkou robinsonů se jí na to zeptat a ta to vše potvrdila a ani to netajila.

Při odchodu z města mě pak zastavila zdejší šéfka bezpečnosti, sdělila mi, že ten vezeň zdrhl a že jsme podezřelí, že jsme mu s tím pomohli. Vzala jednoho člena mojí party a zavřela ho do vězení místo něj jako rukojmí a já dostal za úkol vězně najít a přivést živého. Pokud jej nepřivedu, bude ten můj člen party popraven. Taky mi dala možnost konečně zajít na návštěvu ze zdejším bossem.

Zde se hra rozdělila na několik možností, jak situaci řešit. Jednak zde byla volba strany. Hráč mohl být na straně manaritů, nebo robinsonů (na straně jejich šéfů). Nutno říct, že ani jedna strana není dobrá. Robinsoni jsou hovada, zatímco manarité jsou šílenci. (kvůli popravám za kraviny a také kvůli tomu, že jednou za čas jedí "vznešené maso"). Při volbě manaritů jsou navíc ještě dvě možnosti, co udělat.

Jednak může jít hráč hned v tuto chvíli za bossem manaritů a vykecat mu vše o jeho svůdkyni a připravovaném převratu od robinsonů, čímž odpadne nutnost hledat uteklého vězně a hra rovnou přeskočí k úspěšnému vyřešení celé této věci, čímž hráč získá přístup k anténě (což je asi cíl) a má i další výhody.

Druhou možnost je jít hledat toho vězně, postupně se přes sledování stop a dialogy s NPC dopracovat  tomu, že mu hra udělá na mapě novou lokaci (značku). V této lokaci je pak onen vězeň v chatě, nicméně chata je obklíčena roboty (nevím, kde se zde ti roboti vzali a co po vězni chtějí, každopádně zasáhnout je nutné rychle, protože jinak jej roboti zabijí). Nyní tedy stačí dovést vězně do města, kde začne okamžitě jeho poprava. Zde je pravděpodobně možné nechat vězně popravit, čímž by vyhrála ona šéfka robinsonů. Nebo je možné říct vše šéfovi manaritů o připravované rebelii a on tak popravu zastaví, robinsoni zdrhnou z města a šéf manaritů po hrdinech chce, aby je našli a vykuchali. (objeví se na mapě další značka). Po jejich likvidaci je opět město splněno a hráč získá přístup k rádiu.

Ale myslím, že ani jedna skupina není dobrá a ani nebude dobrá a že to v této hře bude zřejmě standart, že nic není tak dobré, jak to vypadá. Předpokládám, že tomu tak bude i v tom druhém městě, které mám zachránit od trhanů. Tedy předpokládám, že pokud je postřílím, napadnou a zničí město roboti (před kterými ho ti trhani brání). Zatímco pokud je nechám, zničí ho oni sami. Obyčejní tamní lidé zřejmě ale budou trpět tak či tak. Ale je to jen můj odhad. Zatím jsem to tam nedořešil.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #8 kdy: Březen 07, 2016, 08:33:38 »

U mannaritů jsem se tedy rozhodl pro ně a robinsony vyhnal, šel pak na lov té šéfky robinsonů, ale na místě se mi ji nějak zželelo a nechal jsem jí jít. A to byla chyba. Protože jsem neměl její hlavu, neměl jsem jak dokázat její smrt, což vůdce města moc nenadchlo a tak po mně chtěl, ať odejdu z města (kdybych se moc zdržoval, asi by na mě zaútočili). Načetl jsem hru před dialogem s ním a prostě mu nesplnění neoznámil.

Pak jsem se vrátil do města, kde byli trhani. Stavil jsem se ještě na základně předat stelivo pro kočky a zjistil, že ho je dost a tak můj sluha začal makat na novém skafandru proti radiaci. Já tedy šel zatím do toho města, vyrobil lék společně s doktorem na zdejší nemoc, udělal ještě pár drobnějších úkolů a pak pomocí služebné zastřelil zdejší vedoucí trhanů. Kupodivu to nebyl zas takový problém, stačilo vystřílet jen tu místnost s nimi a ostatní odešli z města pryč. Navíc to zdá se ani nemá žádné následky. Výhodnější by ale bylo asi bojovat se všemi a začít ten boj někde na druhé straně města. Po zabití jsem ještě měl zanést zprávu od zachráněného starosty mannaritům, že jsou ochotni obchodovat. Také jsem tím aktivoval dvě rádiové věže a zvýšil tak signál.

Po té jsem se vydal opět na základnu, oblek už byl připraven, po jeho převzetí na naší základnu zaútočili roboti. Pak jsem šel tedy k těm mannaritům předat zprávu a splnit ještě nějaké zdejší úkoly. Dokonce jsem je naučil jíst maso hovězí a nikoliv vznešené.

Pak jsem ještě po mapě plnil různé úkoly. Jednou mě nalákali do pasti uměláci, jindy jsem zase bojoval s obřím robotickým škorpionem, pomohl jsem jedné vesnici před falešnými rangary (uměláky) a tak napravil svojí "pověst" u mannaritů (nevím, todle navazovalo na předchozí napadenou vesnici, kde se nedalo nic dělat, ale žádný vliv na mannarity v jejich základně to nemělo, je tedy pravda, že jsem tam s nimi nebojoval). Pak jsem ještě zachránil nějaké pejsky před roboty, nějaké děvky v bordelu před Božskou milicí a podobně. Celou oblast, kam se dalo jít bez obleku už od začátku této mapy jsem tak prošel skrz na skrz a tak se dalo jít jen jedním směrem, na sever, kde byla radiace menší, než na jihu.

Došel jsem tak do Hollywoodu. Zde byl hlavní cíl opět najít anténu, která by mi umožnila spojit se se základnou rangerů v Arizóně. (a díky tomu získat ještě lepší protiradiační obleky). Také zde někde měli základnu ti šílení duchovní (Boží milice), kde zatím každý náš střet skončil jejich smrtí. Začátek je ale ve čtvrti, která má problémy přesně opačné, než jsou přísné mravy a život bez hříchu. Tedy čtvrti, kde se to hemžilo drogama, otrokama, děvkama a bordelama a podobně. Poplnil jsem tu, co se dalo, většinou to byly spíše menší úkoly, při kterých jsem získal například pejska, zjistil, že se nějaká super děvka zamilovala do někoho, koho nezná a kdo si k ní pravidelně chodí pro nakládačku, její šéfka by ráda zjistila, jestli je to pravda, ale já jí nebonzl a rozhodl se, že nejprve zjistím, kdo to je (bylo jasné, že to bude někdo z božské milice). Ta šéfka ostatně byla zřejmě pomyslnou šéfkou celého města. Měla zde "hospodářskou komoru" tedy sdružen několika obchodníků a pak ještě svojí malou armádu. Nejvíce času jí zabrali boje právě s milicí, která by tuto čtvrť nejraději vypálila. Jinak tam ale vládla těžká korupce. Já tedy zlikvidoval otroky, vystřílel a zničil doupě feťáků, co vařili heroin atd atd. Pak už se nedalo dělat nic jiného, než se vydat do další čtvrti, což byla taková přechodová čtvrt poutníků, kteří se chtěli přidat k milici a současně taky jejich zkouška.

Nebyl to zas takový problém, prostě jsem postřílel pár zvířat a již jsem stál před samotnou tvrzí milice, kam mě pustili zdejší vrátní po té, co jsem jim nakopal zadek. Venku chtěli nějací otroci osvobodit, jednak jeden chlapík, co jsem jej potkal v hospodě chtěl zachránit bráchu, jednak zde byla nějaké otrokyně, co chtěla osvobodit a řekla mi užitečné informace. Pak zde měli chlastací plac paladini, kteří ale byli nepřátelští, když jsem s nimi chtěl pokecat. Vlezl jsem tedy dovnitř tvrze.

Hned po vstupu mě obral o chlast zdejší velitel paladinů. Paladini byla zvláštní sorta svatých bojovníků - ochranka hlavního bosse církve, kteří udělali všechno, co jim řekl. Jak se ukázalo, církev se dělí ještě na další tři frakce. Jednak frakce špiclů, jednak frakce bojovníků a jednak frakce kazatelů. Každá měla svého bosse, ten u kazatelů byl současně také boss církve jako celku. Musel jsem si vybrat, ke komu se přidám. Respektive ono se dalo přidat ke všem a získat tak úkoly od všech bossů.

Jak se ukázalo, tato církev zrovna netrpí přílišnou jednotou a jednotliví bossové si jdou tvrdě po krku. Boss špiclů a boss bojovníků chtěli získat důkaz proti hlavnímu bossovi, že je parchant, aby jej tak mohli odstranit a jít na jeho místo. Hlavní boss pak chtěl odstranit nějak nenápadně ty dva. Bylo jasné hned, že boss bojovníků je magor a fanatik. Hlavní boss je grázl, co jen církev zneužívá ke korupci a k vlastnímu prospěchu. Navíc bil svojí ženu, ke které se dostal dost podivným způsobem, když jí zabili původního manžela. Boss špiclů to asi jako jediný myslel vážně a situace v církvi jej štvala. Navíc jsem tušil, že ta jedna děvka, co je zamilovaná a co si neznámý k ní chodí pro výprask, hledá právě tady toho chlapíka. Tak jsem se rozhodl, že pomůžu jemu.

Musel jsem tedy najít důkaz proti bossovi církve, ten zřejmě měla jeho žena, ale ta nechtěla mluvit. Musel jsem jí nějak přesvědčit. Vrátil jsem se tedy na nádvoří, boss paladinů šel chlastat za svými kumpány a tak jsem šel za ním,  ožral ho a dozvěděl se od něj, jak to bylo s původním manželem ženy hlavního bosse a že ho ve skutečnosti zabili oni, protože hlavní boss měl na ní chuť. Důkaz toho bylo oko toho manžela - trofej, na které byl ten boss paladinů ujetej. Měl jej schovaný ve skřínce, jenže nedalo se vzít jinak než tím, že bylo nutné všechny zdejší paladiny vystřílet. Pak ještě vystřílet pár vojáků opodál, kterým se to nelíbilo. Oko jako důkaz zhrzené ženě stačilo a tak mi dala ty důkazy proti bossovi-manželovi. Ty jsem zanesll bossovi špiclů, který pak následně hlavního bosse zabil a převzal moc nad církví. Také jsem se konečně dozvěděl, že onen záhadný milenec té děvky je on a že je do ní zamilovaný. Pověřil mě, abych za ní zašel a řekl jí pravdu.

Vrátil jsem se tedy do té první čtvrti za onou děvkou, řekl jí co a jak, ona z toho byla celá pryč, pak se tam objevil i on a byla z toho láska jak sviňa. Navíc vymysleli, že válka nemá smysl a že by chtěli uzavřít mír, že milice bude více lidská a bude tolerovat menší hříchy, ale ne ty velké (jako otroctví, heroin a podobně). A stejně tak i církev pustí ty své otroky a prostě bude mezi nimi panovat soulad a láska. Aby s to povedlo, bylo ale třeba zbavit se šéfky města tím, že jí v radě hospodářské komory odvolají a zvolí tu zamilovanou děvku za šéfku. Já měl získat 3 členy a jejich hlasy. Dva nebyli problém, neb jsem jím před tím pomohl a tak souhlasili hned. Prodejce zbraní se nejprve trochu cukal, ale když jsem mu pomohl se zlodějem zbraní, souhlasil i on. Nic tedy nebráli ve svolání rady a odvolání šéfky města. To se povedlo, ale šéfka to nějak nepobrala a zdrhla do kanálů, kde jsem byl již dřív a zničil tam heroinové doupě.

Ukázalo se, že je to pěkná svině. Ne jen, že za výrobou heroinu a otroky stála ona, navíc se sčuchla s uměláky (hlavními nepřátely). Sejmul jsem tedy jí i uměláka a tím byla tato část vyřešena. Jenže nastal jiný problém v tvrzi církve, kde došlo k převratu a moc si uzurpoval ten fanatický šéf bojovníků. Musel jsem se tam vydat tajným tunelem a prostřelit mu hlavu. To jinými slovy znamenalo vystřílet zbytek ozbrojeného osazenstva v tvrzi církve. Pustil jsem se tedy do toho, vše šlo dobře, ale musel jsem končit. Tak je tam doklepnu zase příště.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #9 kdy: Březen 08, 2016, 10:32:42 »

Včera jsem tedy dokončil čistku Chrámu milice tak, že tam nezbyl vůbec nikdo živý, otroky jsem propustil a následně tedy uzavřel mír mezi milicí a městem. Bylo trošku zvláštní uzavírat tento mír, mezi ozbrojeným městem a jediným přeživším členem milice, ale tak proč ne, no.

Pak jsem ještě chvíli bloudil různě po mapě, nechal si vyrobit ony obleky proti nejsilnější radiaci a vyrazil směrem na jih - jihovýchod, kde jsem našel ještě jedno město před radiací, ve kterém jsem nebyl. Zde mě dřív trochu zmátla čeština, která mě posílala na jihozápad, kde ale nebylo nic. Jenže jsem pak musel končit, takže jsem toho více nestihl. Nutno dodat, že čeština není příliš kvalitní a je v ní mnoho chyb, jak gramatických, tak i obsahových.

Každopádně nyní s těmi obleky bych se zřejmě mohl vydat úplně na jih a prošetřit zde útok na původní tým, který zřejmě sestřelili zdejší roboti, co chtějí vyhladit vše živé. Předpokládám, že zde budou mít tito roboti základnu a že budou zřejmě nepřátelští, i když asi hlavními nepřátely nebudou, jelikož těmi jsou uměláci. Jejich šéf ostatně mumlal něco o tom, že brzy zaútočí na citadelu rangerů v Arizoně a když jsem to říkal generálovi, tak řekl, že se obrátí na zdejší spojence a požádá je o pomoc. Tedy předpokládám, že hra tak vyhodnotí moje kroky a činy v Arizoně a že mě nejspíše ještě bude mrzet, že jsem vykuchal rudé škorpiony ve Vězení. Stejně tak asi i to, že jsem sejmul mnichy a nahradil je ozbrojenou milicí a té nakonec neposlal atomovou bombu. Tedy ani z ní se nestali spojenci. Ale uvidíme, až to přijde :).
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #10 kdy: Březen 14, 2016, 07:27:22 »

Tak město, ve kterém jsem nebyl a do kterého jsem došel, nebylo nakonec vůbec žádné město. Byl zde jen jeden protivnej chlap, kterej se se mnou nechtěl bavit, i když na něj moje Meggy dělala oči a pak budova s velkým počítačem a tlačítkem. Po jeho stisknutí se zatřepala zem a nic se nestalo. Podobný počítač jsem našel již dřív s podobným efektem a nevím, k čemu je to dobré. Při odchodu nicméně onen protiva najednou byl dost užvaněnen a utíkal pryč s výkřiky "Proč si to udělal! Všechny nás zabil!" tak nevím.

Cesta tedy už byla jen jedna, na jih, na pláž, kde sestřelili předchozí tým a kde by nejspíše měla být základna těch nepřátelských robotů. Trošku jsem doufal, že tu najdu tu babu (živou), co se ke mně přidala hned na začátku hry a která se pak odpojila a byla převelena právě k tomuto týmu. Ale nic, asi byla mrtvá.

Po chvilce procházení, pár bojů, jsem došel až do továrny na velké válečné škorpiony. Zde se objevil... (raději to napíši do spoileru, protože ačkoliv to tu je jeden velký spoiler, todle už přece jen hraničí s hlavním příběhem a jeho vyvrcholením, nebo si to alespoň myslím. Každopádně pokud by to někdo hodlal hrát, toto by asi vědět neměl).

Spoiler: ukázat
Hlavní boss robotů, který chtěl vyhladit lidstvo. Jak známo, tento robot byl úhlavním nepřítelem hlavního bosse uměláků (těch druhých robotů, co chtěli vyhladit rangry). Jenže se ukázalo, že to tak není a že nejsou nepřátelé, ale naopak, že hlavní boss robotů poslouchá hlavního bosse uměláků a že celou dobu spolu spolupracují. Přitom mají jediný cíl, vyhladit pouštní rangry za minulost (to co se dělo v prvním díle) a obsadit Arizonu.

Pochopitelně by se mě rád zbavil, ale nechtěli se mnou ztrácet čas, tak na mě poslali nějaké roboty - nicky. Neměli šanci a vykuchal jsem je dřív, než stačili říct brm brm. Vylezl jsem ven bránou, kterou odešel ten robot a ten už tady na mě čekal. Tadle bitva už byla těžší, zvlášť, když jsem chtěl, aby to přežili všichni, včetně mého malého robůtka a pejska, jelikož zde nebyla možnost si boj dopředu naplánovat a poslat postavu s nimi co nejdál od boje a jelikož jejich inteligence je na bodu mrazu a dělají neustále vše proto, aby je nepřítel zničil/zabil co nejdřív (robot se navíc po zničení ani nedá opravit). Bylo tedy třeba volit správné pořadí nepřátel a nejprve zlikvidovat všechny, kteří by mohli na robůtka zaútočit. Nakonec se to povedlo a hlavní boss robotů padl společně s těmi dalšími.


K mému překvapení už ale odsud nebyla cesta zpět. Nedalo se vrátit ani do základy a ani na mapu LA. Jediná cesta odsud tak byla již nastartovaná helikoptéra, která letěla do Arizony - Citadely rangrů. Evidentně závěrečné pasáže celé hry.

Po příletu se ukázalo, že rangrové dostali vcelku nakládačku a vyšichni přeživší přešlapovali venku před citadelou, zatímco nepřítel byl uvnitř. Spojenci, které generál povolal tu byli také, ale byli to jen obyčejní lidé, kterým jsem během hry pomohl. Nebyli to tedy žádné frakce, ale jen jednotlivé postavy či spíše dvojičky postav. Ty navíc měli podobně sebevražedné pudy, jako pejsek a robůtek a v boji se předháněli, kdo se nechá zabít první. Z těchto důvodů jsem se na to tedy vyprdl, vzal k sobě jen generála a pak dvojíčku, která střílela ze zbraní. (ale měl jsem je tam zřejmě nechat všechny, protože jsou stejně k ničemu a jen mě rozčilují). Po chvíli drobnějších bojů jsem se dostal konečně dovnitř citadely.

Zde byl všichni jemně mrtví, včetně podstav, do kterých bych to nikdy neřekl. Například nesmrtelný děda, který měl tak asi 150 let a který spravoval muzeum, doktor, kterému jsem vyléčil rakovinu a podobně. Trošku mě to tu zklamalo, že se je nedalo nijak zachránit, nebo jim pomoci. Ostatně tu ani nebyli nepřátelé. Jediná cesta, kam šlo jít, byla cesta výtahem dolů (do míst, kde jsem před tím ještě nebyl).

Spoiler: ukázat
Zde ten pošahanec dělal něco se zdejším počítačem, ve kterém byla tajně uložena umělá inteligence (kterou rangry zničili v prvním díle, nebo si to alespoň mysleli). Následně jí aktivoval, ona se nahrála i do něj i do všech ostatních robotů. Nahrála se i do mé doktorky, co jsem jí nabral při záchraně zahradního centra a která mě celou hru doprovázela a ta tak také byla pod její kontrolou. Zde jsem pro mě trochu nepochopitelně dostal na výběr, jestli se chci nechat asimilovat, nebo eliminovat. Pochopitelně jsem volil, že chci eliminovat, ale ne sebe, ale je, načež začal boj. Doktorka byla nepřátelská.

Načetl jsem tedy hru, kde jsem byl ještě v horním patře a vyhodil jí z party a šel jsem sem znovu. Opět si nastavil své bojovníky, pejska, robůtka a generála se snažil dostat co nejdál od boje, aby to přežili. Zahájil boj, zkoušel to asi 10x, ale nepovedlo se. Vždy mi někoho ti roboti zabili. Většinou robůtka. Oni ti roboti krapek změnili pravidla, respektive na ně úplně kašlou. Jejich střelci s pistolí střílí na kilometr a na dvě rány mi tak zabijí kohokoliv, přičemž já na ně nedostřelím ani s odstřelovačkou. Také střílí skrz zdi, občas. Nemluvě o tom, že se tu a tam objeví nový (když jsem pozabíjel dost těch předchozích) a tak byl boj krapek nekonečný. Můj rekord byl, že zůstal jeden robot s pistolí (zašitej tak, že jsem na něj nemohl střílet, ale on na mě ano), žádní další se již neobnovovali, jenže pak mi zabil generála, kterej se hrdinsky vrhl přímo před něj a nechal se zastřelit. Tak to doklepnu někdy příště. Myslím, že to bude již konec hry.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #11 kdy: Březen 20, 2016, 14:37:41 »

Tak jsem to dohrál. Robůtek to ale nepřežil, to se prostě nedalo a on vždy najel do dveří tak, že jej ten úplně nejvzdálenější střelec s pistolí zastřelil a nešlo tomu zabránit.

Spoiler: ukázat
Po té, co jsem tedy všechno postřílel, jsem zjistil, že musím základnu vyhodit do povětří atomovou bombou a že mi běží čas a to dost rychle. Při prvním pokusu o aktivaci bomby jsem to nestihl a AI se rozmnožila do světa a a já tak podruhé dohrál hru neúspěšně. Při druhém pokusu jsem to stihl, nicméně se opdálil i s citadelou a hrdinsky tak zahynul. Odpálit citadelu a ještě odletět vrtulníkem bych ale nestihl, protože jsem se na jednom místě chvíli zadrhl a ve spodním patře nevěděl kam jít a pak už bych prostě nestihl utéct včas. Znamená to tedy, že po boji je nutné opravdu co nejrychlejí jít správnou cestou do horního patra, nikde se nezdržovat, odpálit a zmizet. Asi by se to dalo stihnout. Jestli je i nějaká jiná alternativa, jak hru dohrát a přitom nedopálit citadelu rangrů, to netuším.


Hra je to tedy skvělá, ale její konec mě tak nějak dějově trochu zklamal a nebylo to úplně ono. Ale ono to zas tolik nevadí.

Co se týče schopností, tak ve zbraních mi přišly nejlepší odstřelovací pušky, těžké zbraně a případně útočné pušky. Jiné zbraně mi přišly víceméně nepoužitelné. Ze začátku, kdy má hráč málo nábojů, to sice může vypadat všelijak a že by se mohli hodit třeba zbraně na blízko, jenže to postupem času ztrácí na významu. Stejně tak jako zbraně stylu brokovnice, samopal, pistole, jsou víceméně na nic. U ostrých zbraní na blízko je ještě zajímavé, že nejsilnější verze této zbraně vyžaduje 6 sílu, zatímco nejsilnější verze tupé zbraně taklový požadavek nemá. Tedy se zřejmě nevyplatí učit se se slabou postavou ostré zbraně (na blízko).

Co se určitě vyplatí je při tvorbě postavy si vzít talent "Trpělivý", což způsobí, že prvních 10 levelů hrdina dostává o 1 VB za level méně a od 11 výš naopak dostává o 1 VB více. Hru jsem dohrál s postavami přes 40 level, tedy se na tom dá získat o 20VB do dovedností víc a hlavně v té pozdější fázi, kdy učení se dovedností je docela drahé na VB, se to hodí.

Nebojové dovednosti je dobré mít nějak pokryty všechny, navíc je dobré je nějak spojovat, například mechanické opravy, opravy toustovačů a výrobu zbraní učit jednu postavu atd.

Celkově bych řekl, že u dovedností je správný poměr 1/3 bojových 2/3 nebojových, nicméně by se jich dalo dost zredukovat. Například ve zbraních všechny dovednosti jako pistole, brokovnice, samopaly, pušky dát prostě jako střelné zbraně, pak dát energetické zbraně, těžké zbraně, boj na blízko a boj s chladnou zbraní. Počet zbraní by se tak zredukoval docela dost a podobně bych to udělal i u těch nebojových. Tedy víceméně tak, jak to bylo ve falloutu (naopak do nebojových bych možné některé z falloutu přidal). Protože takto se ty dovednosti víceméně zbytečně duplikují. Opravář věcí by snad měl být schopen opravit i toustovače atd atd. Tedy tak promyšlený jako fallout, rozvojový systém v této hře není. Stejně takl se to dá asi říct o všem, od dialogů, až po samotný příběh. Fallout byl prostě promakanější, alůe svojí roli tam hrálo asi i to, že tam byl hrdina jen jeden (tedy hráč mohl jen jednu postavu rozvíjet, ovládat a využívat její schopnosti atd). Ale to nevadí, i tak je to skvělá hra a doporučuji si to zahrát.

Už během hraní jsem si uvědomoval, jak moc chyb jsem během hry udělal a určitě si to zahraji ještě jednou, tentokrát na vyšší obtížnost a se snahou o eliminaci těchto chyb zejména právě v tom rozboji hrdinů a vůbec v postupu hrou jako takovou. Hodně záleží na tom, kam hráč jde jako první, kdy získá které parťáky do skupiny a které si obecně nechá atd. To vše velmi ovlní jeho sílu během hry.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Wasteland 2
« Odpověď #12 kdy: Květen 23, 2019, 14:27:33 »

Tak jsem se zase dostal k dilema, co bych si mohl zahrát a volba padla právě na Wasteland 2: Director's Cut. Jenže jsem se jaksi zasekl už při tvorbě družiny. Pamatuju si, že se tenkrát hodně řešily některý skilly. Přečetl jsem si Milhausovo doporučení, ale přesto bych tady někoho požádal o radu (nejspíš zase Tebe, Milhausi), jaké kombinace nebojových skillů byste mi u postav doporučili. Už tak nějak tuším, že bude potřeba obsáhnout všechny nebojové dovednosti (zbraně asi půjdu jen pušky, odstřelovačky a energetické, na ostatní se vykašlu), ale spíš by mě zajímaly nějaké doporučené kombinace některých dovedností. Hra prý byla hodně otravná tím mikromanagementem do takové míry, že hráč narazil na dveře, tak první postava je musela odpastit, pak jít pryč, druhá postava potom odstranit alarm, pak jít pryč, pak přišla třetí postava, která dveře vypáčila. Když se to nedejbože nepovedlo, tak musela přijít čtvrtá postava, která je pak vyrazila hrubou silou. Takže jsou nějaké skilly, které byste mi doporučili naházet k sobě? Tak nějak tuším, že mít jenom jednu support postavu, která by dělala jen tohle a byla čistě nebojová, asi taky není nejlepší strategie..
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #13 kdy: Květen 23, 2019, 14:35:19 »

Todle já vůbec neřešil (a ani si nevybavuji, že bych s tím měl problém). Jde spíše o to, že se k tobě nějaké postavy i přidávají během hry a ty mají také schopnosti, které tím pádem nepotřebují mít ti hlavní hrdinové, které si vytvoříš. Třeba hned na začátku potkáš vojandu, která nějaké má. Na druhou stranu zrovna tadle vojanda s tebou nezůstane až do konce.

Jinak z pušek sem se tuším učil u každé postavy jen jeden typ, zdá se mi. Nejpeší byli asi odstřelovači, hlavně mohli začít boj prvním výstřelem (1 mrtvej) a hened vzápětí mít druhý výstřel v boji (2 mrtvej). Důležité jsou i ty vlastnosti tam, třeba charisma zvyšuje rychlost získávání zkušeností a tedy postava s charismou roste rychleji na úrovních (viditelně). Tuším inteligence zase dává více bodů do dovedností každou úroveň. Problém ze začátku jsou náboje. Já ale ty postavy nakonec rozvíjel tak, že jsem měl 3 odstřelovače (dvě hned po startu a jednoho jsem vyrobil z jedné postavy, co se přidala).

Také je dobré vědět, že postavy mohou definitivně zemřít a nejde je živit a to i ty, které se na začátku vytvoříš. Hra může také nedostatek postav ze začátku kopenzovat tuším jinými společníky, kteří se jinak nepřidají.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Wasteland 2
« Odpověď #14 kdy: Květen 23, 2019, 14:55:08 »

Jo, já některý věci vím, dřív jsem měl rozehranou klasickou verzi, kde jsem nabral nějakou indiánku, která měla taky dost schopností už na celkem vysokých úrovních, ale podle mě jsem ji ani mít nemusel a místo toho jsem mohl mít jinou postavu. Proto je podle mě lepší se soustředit na svůj tým, protože Ti nikdo neodejde, když se blbě rozhodneš nebo ho nějak urazíš. Zbraně si pamatuju, že jsem měl samopaly a brokovnice, což byla totální kravina, takže vůbec nebrat, stejně jako cokoli na blízko. Assault Rifles a Energy Weapons mi ale nepřišly jako špatná varianta, ale byl jsem na úplným začátku (vyřešil jsem jen tu první oblast). Ale díky za tip s odstřelovačkama, dám je asi všem čtyřem postavám a bude to.:-D Nebral jsem si třeba tu dovednost mluvit se zvířaty, protože mi přišla jako blbost, ale ta indiánka ji měla hnedka na vysokým levelu (stejně jsem ji nevyužil).
IP zaznamenána