Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:23:06
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Might and Magic 3: Isles of Terra  (Přečteno 28776 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Might and Magic 3: Isles of Terra
« kdy: Prosinec 21, 2015, 22:47:29 »

Pomalu jsem se předpřipravil, stáhl GOG instalačku a doprovodné materiály, byť ty tu už někde mám, ale alespoň je nemusím hledat. Nastavení od GOG mi ovšem moc nevyhovuje, tak to pouštím zas klasicky přes svůj DOSBox a v malém okně.

Vzhledem k návaznosti na sedmý díl se tu přímo nabízí vzít defaultní partu a jet, ale když mám tu možnost, tak volím vlastní a nejinak tomu bylo i nyní. V podstatě jsem zkopíroval kus družiny z World of Xeen (WoX), jedinou novinkou byla akorát volba přesvědčení, což zatím netuším, k čemu je dobré.

Nemůžu nyní porovnat s defaultní družinou, ale nová začíná bez zbraní a zbrojí, takže jsem se nějakou dobu potácel městečkem Fountain Head, dokud jsem nenarazil na obchod a výbavu si dokoupil. Do vínku jsem dostal 3000 zlatých a 30 gemů, takže si to mohu dovolit. Oproti WoX je to tu s explorací trošku jinak. Obchody a služby v trojce netvoří běžné místnosti, ale stačí prostě jen vejít do dveří a hned se otevře nabídka. Pultíky mají jen NPC, ale opět stačí jen dojít na stejné políčko. Tím pádem odpadá klikání mezerníkem. Bude to o zvyk, ale nic se nedá dělat.

Další věcí jsou otevírací doby, ve WoX jsem mohl kamkoliv přijít kdykoliv, tady ne. Hospoda je například otevřená až navečer, totéž zdejší gilda apod.

Inventář je jednodušší, je rozdělen na zbraně, zbroje a příslušenství. V základu je ale vše v jednom okně. Ovládání je jinak takové, jako bylo u WoX, ale ... teď těžko říci, jestli to je tou instalačkou GOG verze, nebo je to originál ovládání, ale mám prohozené Y a Z a tím pádem musím na čísla přes SHIFT. Zatím to jde, ale nevyhovuje mi to, minimálně ta čísla.

Docela mi chybí i minimapa, v ingame mapě pak zas pro změnu chybí šipečka, kterým směrem se zrovna dívám. Naštěstí jsem si za to hraní WoX zvykl držet si orientaci v hlavě, takže pokud se tu nemění světové strany, tak mám poznámky snad přesné :)

Počáteční úkol jsem zjistil z deníku, ale brzo jsem se ve městě zasekl. Už jen kvůli tomu, že na tom nejsem bojově zrovna nejlépe. Zkoušel jsem to i mimo město, ale nějak se mi nezadařilo :D Přitom si matně pamatuji, že když jsem to před léty zkoušel, tak jsem se venku docela rozhlédl. Mno, co se dá dělat, začátky jsou vždy těžké :D S tím mě napadá ještě jedna poznámka, trojka má jen jednu obtížnost.

Netuším, zda-li budu hned zítra pokračovat, nebo si opravdu udělám malou pauzu, měsíc s WoX byl opravdu náročný, ale tipuju, že do konce roku bych se do toho ponořit mohl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Might and Magic 3: Isles of Terra
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 22, 2015, 08:08:53 »

Sakra, ty jedeš! :) Já teda musím mít mezi hrami se stejným enginem aspoň rok pauzu.

Co se týče toho přesvědčení, má to myslím (podobně jako v jedničce nebo dvojce) vliv na některé questy, které je možné provést pouze postavy s konkrétním přesvědčením. V jedničce dokonce hrálo roli i pohlaví! V jednom městě totiž vládly ženský a mužské postavy tam na křižovatkách dostávaly damage :)) A já měl jenom jenom jednu ženskou...
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 22, 2015, 08:55:28 »

Po nějaké době na mě taky dojde únava ze stejného engine, takže musím právě využít situace, dokud to jde :) Po trojce už nejspíše přijde něco jiného.

U přesvědčení jsem zvolil jistý kompromis, kdyby právě náhodou došlo na nějaký problém, takže většina družiny jsou neutrálové, dva good a knight je evil. Akorát jsem koukl ještě na diskusi na RPGHry a tam padla docela zajímavá poznámka o magii, což jsem přehlídl. Jde o kouzlo Chůze po vodě. Díky tomu jinému rozdělení do škol ho má jen druid nebo hraničář a já tentokrát místo hraničáře vytvořil barbara. Snad to nebude příliš velké omezení. Ve WoX jsem tohle kouzlo potřeboval jen na malé ploše v Clouds of Xeen. Nehledě na to, že jsem vlastnil i předmět s tímhle bonusem.

Jinak jsem ještě koukal, jak moc se liší moje družina oproti defaultní - jak jsem řešil to ovládaní, tak jsem si stáhl instalačku ještě z RPGHer (no, je to to samé :) ). Defaultní družina je plně vybavená, takže jsem s ní venku vymlátil hned úvodní gobliny, je to opravdu znát. Budu si muset počkat, než se obchodníkovi obmění zboží, protože pro mě byl výběr dost omezený, takže jsem se vybavil tak z poloviny.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 22, 2015, 11:17:08 »

Zatnul jsem zuby, jak už to v těch začátcích bývá, však ono se to nějak vyvrbí ... za branou mi kouzelnice párkrát umřela, než se mi podařilo počáteční nápor goblinů zlomit a někam se posunout. Pomohlo, že jsem vzápětí po zničení prvního outpostu šel polevelit - všichni na level 3. Našel jsem i slušný loot, takže už jsem pomalu začal výbavu obměňovat. Inventář vypadá opticky větší, ale asi bude mít podobné omezení jako u WoX, akorát že tady je to prostě jen v jednom slotu (trochu krkolomně vypadá prodej, protože jsem si přeci jen zvykl na jistý komfort z WoX :) ... tady se obchod a prodej dělí do dvou různých nabídek).

Výhoda začátků je, že služby v chrámu jsou pro nízké levely celkem levné, takže oživování mě stálo jen 150 zlatých. Nedlouho poté jsem ve skalách za městem našel studnu s bonusem do třídy zbroje, díky čemuž jsem přes orky prorazil ze čtverce A1 na čtverec A2. Do hradu Whiteshield jsem se nedostal, nemám skill Crusader (že by obdoba Castle Burlock z Clouds?), podobně jsem vynechal i město Baywatch (na mě zatím tuzí kostlivci). Namísto toho jsem skoro celou oblast vyčistil a nabral i jeden vedlejší úkol s jednorožcem.

Likvidace nepřátel a outpostů mi přinesla dost zkušeností, peněz a lootu. Do Fountain Head jsem se vrátil docela bohatý a nabitý zkušenostmi ... po rozprodeji lootu jsem se dostal skoro na 24 000 zlatých a u trenéra vytáhl většinu družiny na level 6. Jen paladinka a kouzelnice zaostávají, protože jejich povolání je na potřebný počet zkušeností náročnější, takže zůstaly na levelu 5. Nicméně je to značný pokrok, kterého jsem dosáhl za nějaké 2-2,5 hodiny. Od startu hry tak uběhlo ani ne 5 hodin a už začínám být soběstačný.

Jediná nevýhoda se objevila ve chvíli, kdy jsem chtěl začít nový save ... ejhle, hra nemá sloty! Budu muset kouknout, jestli to tak opravdu je, bylo by nemilé si to savnout v nějaké nepříjemné chvilce a pak litovat. I když, o to víc mě to bude nutit používat banku, kdybych náhodou musel využít pomoc Mr. Wizarda (ve WoX jsem to nepoužil, ale prý to stojí veškeré gemy, co má družina v tu chvíli u sebe, odměnou je transport do "bezpečí" města).

Pokud jde o grafiku, tak jsem v sedmém nebi, opět krásná zeleň a lesy. Designově mi to přijde o chlup hezčí, než počátky v Clouds of Xeen. Menší vadou na kráse je minimalistická animace potvor.

Ve městě mě pak překvapily dvě věci. Od počátku jsem měl kus města nedostupný, za mřížemi byly potvory, ale cestu vidět žádnou ... mno, ono stačí ty mříže vyrazit :D Druhá byl vstup do podzemí ... aby družina mohla dírou sestoupit, potřebuje lano. Když to vezmu s existencí otevírací doby, tak tohle jsou prvky, které bych býval rád viděl i ve WoX. Líbí se mi to třeba i na Realms of Arkania, protože to umocňuje zážitek. Zničené outposty a vybrané truhly mizí, což je také dobře.

Ve městě jsem nabral ještě jeden vedlejší úkol ohledně opravy svatyně pěti elementů, což vypadá na dlouhodobější úkol. V oblasti A1 je i jeden dungeon, ale zatím nemám odvahu. Rád bych nejprve pořešil městský úkol, teď už by to snad mohlo jít ... no, vlastně mám chuť pokračovat dále, ale musím si udělat pauzu, jinak to dopadne jako u WoX ... mám docela otlaky :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 22, 2015, 23:37:11 »

Pro  dnešek by to asi stačilo :) Mám za sebou zhruba 9 hodin celkem a za tu dobu jsem nejenom postoupil, ale docela slušně jsem se i spálil ... víly :D

Postupně jsem prošel podzemí pod Fountain Head, našel požadovaných 5 stříbrných lebek pro Kraniona a ten mi za ně pověděl heslo k doupěti hlavního krysáka, co drží Morphea (městský úkol):

Spoiler: ukázat
Rats

U Kraniona lze prodávat i další lebky (pozor, hra mylně informuje, že jsou za to zkušenosti!), kus za 1000 zl. Hlavní krysák byl trochu tužší, ale udolal jsem ho.

Za vysvobození Morphea jsem dostal slušnou pálku zkušeností a fontány ve městě se vyčistily. Morph mě upozornil především na jednu osamělou, která postavě opakovaně přidává zkušenosti za zlaté (1:1). Ostatní fontány mi pověděly něco na způsob proroctví.

V jeskyních jsem se hlavně naučil Direction Sense (už mám kompas a svou šipičku na mapě) a k tomu Swimming, takže můžu zdolávat mělké vodní plochy ... samozřejmě jsem to šel hned zkusit. Jen je škoda, že hloubka vody není barevně odlišena. Nicméně ze souše se dá do vody vlézt pouze tak, že se družina otočí čelem k vodě (couvání mi nefunguje, leda když už ve vodě jsem).

A díky plavání nastal onen problém s vílami. Na čtverci B2 jsem na ně narazil. Je to to samé jako ve WoX, umí postavy proklít, takže boj je o dost složitější. Kouzelnice naštěstí umí Toxic Cloud, což hodně pomohlo. Nicméně jsem musel po nějaké době vycouvat a než jsem došel do města, 4 postavy zemřely. Teď už je to docela pálka je oživovat. Netuším, co přesně bylo důvodem, protože jsem se předtím také napil ze studny, co přidává 50 HP každé postavě, ale tím to asi nebylo. Horší však je, že i po zničení jednoho outpostu se víly respawnují :( Vykašlal jsem se tedy na to a šel dál na jih.

Jenomže i čtverec A3 není zrovna ideální, protože mi chybí dovednost Pathfinding, takže jsem mohl akorát tak po cestě a do lesa nikoliv. V A4 jsem narazil na obří pavouky, skolil jsem jen jednoho a raději zmizel :)

Nic naplat, všechno to ukazuje, že mým dalším cílem je město Baywatch. Teď už to bylo pohodovější, tedy jen do té chvíle, než jsem narazil na ghúla (ve městě je zatím očividně jediný). Nakonec ho určitě udolám. Při prohlídce města jsem zjistil, že jsem se užitečností Baywatch nemýlil. Ve městě je učitel Pathfindingu a Mountaneeringu (horolezectví) ... dvě velmi užitečné dovednosti a s nimi už se můžu pustit do volného průzkumu ... tedy až na tu finanční náročnost (5000 zl za horolezectví, které musí samozřejmě umět dvě postavy v družině), takže zas tak rychle to nepůjde, začnu proto klasicky Pathfindingem.

S levelováním počkám, až budou moci všichni na 8, abych je opět držel všechny na stejné úrovni. Zatím to tedy tak nějak kopíruje linku Vertigo -> Rivercity z Clouds of Xeen.

Málem bych zapomněl, když už tu zmiňuju Xeen. V trojce jsou dvě podobně fungující věci, jedna je ovšem v trojce lepší. Při průzkumu oblasti totiž čas od času narazíte třeba na předmět ve větvích stromů, ze kterého se ukáže loot nebo past. Něco podobného je i v Darkside, při průchodu lesem narážíte místy na pasti, které dotyčnou postavu pošlou do bezvědomí, což může být dost nepříjemné. V trojce to byla zatím jen jedna past, jinak loot. V jednom místě jsem dokonce vykopal svitek, ale nikdo z družiny ho neuměl přečíst (svitek Create Food).

Druhou věcí je zaměstnavatel. Je to postava, kterou jsem zmiňoval už v deníku o WoX, když jsem probíral Rivercity. Za týden práce si u něj vyděláte určité množství peněz (ve Fountain Head 50 zlatých), což sice není moc, ale je to jedna z možností, jak se dostat z finanční nuly ... samozřejmě tím ztrácíte cenný čas, majlant si tím vyděláte leda tak, že budete dřít až do smrti :D Naštěstí mám nějaké úspory v bance a určitě si ještě něco v oblasti A3 nahrabu, takže zatím jsem optimistou :) Nebýt toho drahého oživování, tak jsem na tom lépe  ... ostatně přesně tohle mě táhlo ke dnu i na začátku Clouds of Xeen a nakonec to dopadlo dobře, proto mě to nikterak netrápí. Holt jsem si s těmi vílami naběhl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 23, 2015, 10:11:25 »

Víly s jejich proklínacím kouzle byly smrtící na počátku MM1. Jelikož skoro vždy díky začínaly, partu značně utlumily a nikdo nebyl schopen se trefit :) Neměl jsem je rád! V MM2 překvapivě jsou neškodné.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 23, 2015, 13:02:40 »

Mě přijde, že v trojce ty negativní stavy spějí ke konci rychleji. V bloku A3 jsem likvidoval screemery, což znamená, že jsem rychle podlehl šílenství. Snad jen jednou jsem přespal a když už se to chýlilo k tragédii, tak jsem zaběhl k NPC, co šílenství odstraňuje. Ano, odstranila ho, ale dvě postavy mi hned vzápětí nato stejně umřely - shodou okolností ty, co by to už bývaly do města nepřežily.

Podobně to proběhlo i u těch víl, ale tam je to asi i tím, že to prokletí značně prodlouží boj, takže než se to vše useká, uběhne dost času. Jenom doufám, že víly nemají outpost ještě v horách :) Ve WoX mi to nepřišlo, protože víly jsou jen v Clouds of Xeen a hlavně se motají poblíž Rivercity, takže do chrámu je to kousek. Teď už mám Lloydův maják, takže zas o pár starostí méně. Jen rozbitá zbroj mě děsí, protože oprava je dost drahá (hodně rychle jsem našel dobré kousky), tak jsem zatím družinu nabalil do toho, co jsem našel dále.

Překvapila mě ještě jedna věc. Zatím jsem narážel jen na dungeony velikosti 16 x 16 polí, což jsem si říkal, že je pohodička na průchod, ale jsou nadesignované tak, že to jde docela pomalu ... samá past apod. :) Teprve teď jsem vlez do velkého dungeonu - Ancient temple of Moo, co je poblíž Fountain Head. Peníze se zase trošku navýšily, tak po tréninku snad zbyde i na horolezectví. Byť docela uvažuji, že spíš zainvestuji do obchodování.

Jinak ještě k těm vykopaným svitkům, ono to totiž není jen u nich (dají se najít i v kostrách). Svitky jsou určeny jako jednorázové učení kouzel pro postavu, která se smí dané kouzlo naučit. Create Food je druidské kouzlo, proto se ho nikdo z družiny nemohl naučit :)

Ve hře se mi líbí ještě jedna věc a to jsou hinty po zdech, docela se kvůli tomu vyplatí v městech/dungeonech rozhlížet i po nich.

Baywatch už mám komplet i s podzemím, ale moc moudrý z další cesty nejsem. Vedlejší úkol mě vede na jih do města Wildabaru, ale to bude chtít nejprve trochu polevelit - byl jsem nakouknout z moře. Mimochodem, dost mě překvapilo, že nejde z vody útočit. Vlastně ani tak ne, když postavy plavou, těžko ještě mohou střílet :) WoX tohle neřešil, ale tam to také nemělo příliš význam používat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 28, 2015, 18:55:40 »

Pár screenshotů z dosavadní hry ...

Úvod do trojky začíná celkem "nečekaně", před prvním spuštěním menu se objeví protipirátská ochrana a oblíbené doplnění slova dle manuálu, resp. Keywords:

Pokud se hned v úvodu hry otočíte zády, můžete vstoupit do dveří úřadu ve Fountain Head, kde si lze družinu obměnit, nebo si poskládat komplet vlastní partu (další úřad je i v Baywatch a nejspíše bude i v každém dalším městě). Jen připomenu, že ve WoX se dalo s družinou manipulovat jen v hospodě, která byla navíc jen ve dvou městěch na každé straně Xeenu. Později se zde budou hromadit i NPC k najmutí:

Poznámka: někde jsem se dočetl, že NPC se najímají v hospodě, ale opravdu tomu tak není.

Další věc, kterou ve WoX neuvidíte - nápisy na zdech. Obsahují různé tipy a nápovědu:

I trojka má něco na způsob městských úkolů, s jejichž obsahem vás obeznámí Corakovo poznámka v deníku (mění se dle aktuálního místa, kde se zrovna nacházíte):

Inventář je oproti WoX zjednodušený a logicky je i kapacitně omezený, byť se to na první pohled nemusí zdát:

Hospoda je co do možností prakticky stejná:

Další známou věcí bude zajisté pohled na město z venku. Přesně tentýž pohled se vám naskytne i v Clouds of Xeen, akorát v trochu vyšším rozlišení:

Což o to, na město se z venčí kouká hezky, ale hned po opuštění bran Fountain Head vás čeká střet s přesilou goblinů:

Kousek od Fountain Head je pás neprostupných houštin (prostupný les má jiný vzhled - vypadá, jako by byl složen z dubů). Bez pathfindingu to tedy nejde:

Neprostupná houština zblízka. Trojka je sice po grafické stránce "zastaralejší", nicméně mi designově přijde lépe zpracovaná. Když to porovnáte s předchozím obrázkem, tak máte pocit, že opravdu kráčíte po travnaté louce a s každým krokem se přibližujete blíž a blíž (tráva opticky roste). Delta v Clouds of Xeen je třeba zpracovaná také hezky, ale je mnohem uniformnější.

Kousek od Fountain Head lze narazit na první z hradů (Whiteshield) a také cíl hlavního úkolu v této oblasti. Opět se jedná o texturu, která byla později použita v Clouds of Xeen. Pro vstup je potřeba mít u všech postav skill Crusader:

Okolí hradu Whiteshield je velmi zajímavé, protože je plné polí a zajímavých výhledů a staveb. Do pyramidky zatím nemůžu, ale v jedné z chatrčí je k dispozici úkol, u nějž mám pocit, že jeho splněním získám skill Crusadera ... kdybych hrál Clouds of Xeen až po trojce, asi bych se v Clouds nad tím rozesmál, takhle mi to přišlo vtipné pro změnu až zde - jedná se o záchranu jednorožce, tedy obdoba úkolu okolo rohu Falisty v Clouds :)

Ve stejném čtverci, jako je hrad Whiteshield, je i město Baywatch, v té době plné nemrtvých:

Pohled na pole v okolí Baywatch:

A ještě jednou podobný pohled, akorát pro změnu v noci:

Les na pozadí, tentokrát se jedná o onen prostupný "dubový" les:

Pohled na mapu čtverce A2 - na severu je hrad Whiteshield, na JV město Baywatch. Hezky je vidět i rozčlenění terénu:

Pro změnu jeden pohled do podzemí ... jeskyně pod Fountain Head a kyvadlová past:

Gilda ve Fountain Head a informace o ní (ve WoX zrovna tohle chybí):

Městský úkol ve Fountain Head vyřešen:

Po splnění městského úkolu ve Fountain Head se změní i funkce samotných fontán:

Bližší pohled na záhadnou pyramidku ve čtverci A2:

Bez ohledu na nabídku té sochy ... tenhle typ soch se nachází i na třech místech Darkside of Xeen, přičemž na dvou z nich nesou popisek o neznámém účelu (vesmírné moduly v lávových polích, třetí umožňuje vstup na 3. patro hradu Alamar) ... bodeť by ne, když pocházejí z jiného světa:

Grrr ... víla:

Při průchodu krajinou lze na některých místech narazit na poklad. V lese je to cosi ve větvích stromů, na volném prostranství zas cosi zakopaného:

Mé první zachráněné NPC ... Sir Galant z jeskyní pod Baywatch:

A ještě jeden poklad:

IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 28, 2015, 21:04:51 »

Samozřejmě opět nádhera, opět "the best graphics of MM confirmed" :) A to s velkou převahou! Ta noční obloha je prostě nádherná.

Překvapil jsi mne ale těmi nápisy na zdech. Fakt už ve Woxu nejsou? Jako tohle mám moc rád v těch prvních 3 dílech, když se člověk proseká přes bitvy na poslední políčko v koridoru a je mu jasné, že tam musí něco/někdo být! A pak tam najde nápis na zdi, který mu v té fázi vůbec nic neříká a docvakne mu až za 14 dní hraní v jiné lokaci :)

Kyvadlové pasti - tenkrát, když jsem to hrál, tak jsem nevěděl jak na ně, nějak jsem nepoužíval kouzlo Jump. Takže jsem byl vždy vzteky bez sebe, když jsem musel jimi projít a pak třeba jít zpátky :)

Mimochodem...Máte někdo doma knihu Za tajemstvím počítačových her? V ní se věnuje snad nejvíc stránek MM3 (skoro 6 stran!) když vezmu v potaz časopisy a knížky. V Excaliburu a Score paradoxně se tato série téměř ignoroval, což je pro mě zpětně záhadou, protože na Západě to byl už v době druhého dílu kult. Knížka super, jsou tam různé popisy hry včetně klávesových zkratek u řady výtečných her z počátku 90.let.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 28, 2015, 21:50:12 »

Knihu Za tajemstvím počítačových her nevlastním, ale určitě si jí pořídím. Jako historický průřez občas používám anglickou webovou publikaci, na jejíž název si teď zrovna nevzpomenu (odkaz mám na PC), ale někde jsem tu už dával link. Tam se M&M věnují také docela dost. U nás to bylo trochu záhadou a nebýt série Heroes, tak těžko říci, jak by to vůbec dopadlo. Ze Score si vybavuju akorát ten pověstný článek, kde si autor spletl Sword of Xeen s MM7 :) Počátek bych možná i chápal, protože první tři díly vyšly víceméně jen pro Ameriku, takže to jisté zpoždění mít mohlo a pak už to zastínily jiné série. Hlavně jak to tak za ta léta sleduju, tak každý kontinent má trochu jiné preference.

K těm hintům ... ono obecně, až skočíš do světa Xeenu, tak tě čeká modernizovaný engine a to je právě tak trochu ten kámen úrazu. Namísto nápisů na zdech se tu k hintům používají interaktivní prvky (svitky, knihy, ...), nebo NPC, kterých je ve hře o poznání více, což právě souvisí s tím. Hodně se toho dozvíš třeba od hostů v hospodě, což u trojky není, protože v ní jsou služby řešeny klasicky jako rozhraní dveří (v Xeenu máš komplet budovy). Nicméně jen za těch několik hodin hraní jsem toho v trojce objevil víc, než je třeba v Clouds. Je to hlavně zajímavější, protože v Xeenu tě prostě napadne na ten svitek kliknout, kdežto v trojce můžeš nápis na zdi poměrně snadno minout.

Pokud jde o ty kyvadlové pasti ... WoX obsahuje jednu lahůdku ;) Určitě se ti bude líbit, až na ní narazíš :) Jinak Skok jsem začal používat taky o něco později, donutil mě k tomu hlavně výpadek funkčnosti Teleportace, kterou se krásně řešily i dlouhé chodby s kaskádou pastí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 31, 2015, 10:56:34 »

Pokud jde o ty publikace ...

The CRPG Book Project - https://crpgbook.wordpress.com/
anebo přímo preview https://crpgbook.files.wordpress.com/2015/06/crpg-book-preview-2-1.pdf

Na blogu je zmíněna i publikace Dungeons and Desktops: The History of Computer Role-Playing Games od Matta Bartona (alias Matt Chat), kterou celkem uvažuju zakoupit, byť hodnocení nemá zrovna nejlepší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 31, 2015, 13:07:20 »

Já doufám, že svou knihu dotáhne do konce crpgaddict. Tu bych kupoval z fleku, protože jeho pohled a rozbor her mi hrozně sedí a to i když s ním někdy nesouhlasím.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Leden 01, 2016, 23:35:57 »

Konečně jsem se dostal do hradu Whiteshield. Skill Crusadera nakonec nesouvisí s jednorožcem, ale je to odměna za průzkum Ancient Temple of Moo ... kupodivu v něm byl jen jeden jediný klerik, ale jinak halda kostlivců, zombií a pastí. Jen tak náhodou jsem se dočetl, že pasti na zemi lze krásně obejít levitací, což mě teda dosti překvapilo, protože po zkušenostech z WoX, kde to takto nefunguje, jsem se to ani nepokoušel sám od sebe vyzkoušet.

Opravdu mi ta trojka přijde v řadě ohledů pokročilejší, vůbec nechápu, proč tyhle věci byly v sérii Xeenu "zrušené". Shodou okolností jsem dneska přišel i na další věc. Jak jsem již psal, z vody družina při plavání útočit nemůže, což je docela dobrá vychytávka, ale jinak lze vodu využít jako přirozenou bariéru - pokud totiž stojíte na břehu, tak můžete v pohodě střílet a kouzlit přes. Hodilo se mi to ve čtverci A4, kde jsem omezil nutnost vracení se do chrámu apod. kvůli léčení otravy od zdejších pavouků. Nicméně má to jednu nevýhodu, vlastně dvě - čas běží během boje standardně rychle a občas se nějakému pavoukovi přeci jen podaří vodu přeskočit. Jinak pavouci jsou dalšími potvorami, co se i po zničení outpostu respawnují.

Postupně jsem tak došel až k městečku Wildabar. Původně jsem se pokoušel něco pořešit v hradu Whiteshield, ale nějak jsem nedokázal projít přes zdejší puzzle, co mi má umožnit vstup do podzemí. Musel jsem trochu pohledat drobnou nápovědu, ale nakonec se ukázalo, že jsem si úkol jen špatně dopřeložil. Měl jsem ho připravený dobře, akorát jsem nemohl hnout s vylučováním písmen (princip, co dělat, jsem tušil, chyběl jen klíč). Pak už jsem to tedy v pohodě rozlouskl:

Podle úvodní sochy je potřeba sestavit správné pořadí jmen hrdinů a pak od nich "odečíst" jméno hradu (WHITESHIELD ... tady došlo právě k tomu nedorozumnění). Správná posloupnost je JODELLE, LEADBEST, ASTRIEL, TESHY a z toho se odečte jméno hradu ... WHITESHIELD (vyškrtají se všechna společná písmenka). Díky tomu vznikne slovo JOABARY, což je hledané jméno pána hradu.

Opravdu jsem kolem toho běhal více jak hodinu. Musím přiznat, že jsem po té češtině ve WOX nějak vyměkl :) Budu si muset dát u překladů puzzle více záležet.

Když už jsem u hradu, tak nějak jsem se zase více dozvěděl o příběhu. Na Terra jsou celkem 3 vládci (králové), každý za jedno přesvědčení (good, neutral a evil), kteří spolu soupeří a každý by rád získal orby síly, díky nimž by nad těmi ostatními získal ve válce převahu. Hrad Whiteshield je sídlem krále Zealota, což je král dobra. Podobně zde sídlí kouzelník, co sbírá artefakty dobra z velké války. Poblíž Wildabaru je pro změnu hrad Blood Reign, který patří neutrálnímu králi (králi chaosu Malefactorovi - zatím jsem neprozkoumával).

Hrad Whiteshield se asi napoprvé ani projít celý nedá, protože jsou tu i místnosti, kde prostě dveře neotevřu. V podzemí zas nemám dost síly na průraz apod. Ale na to už si pomalu zvykám, protože to samé je i u měst.

Ve Wildabaru mi čištění také zabralo hezkou chvilku a na dojó ninjů jsem musel dokonce polevelit ... je zde jediný sonic ninja, ale s levelem 7 ještě nic moc. Level 8-9 už byl dobrý. Navíc se dá ve městě pocvičit Bodybuilding a Arms Master. Konečně jsem tu mezi poklady našel i svitky na léčbu několika negativních stavů (nemoc a jed), tudíž jsem zas o kus soběstačnější.

V bloku A4 se nachází pavoučí jeskyně, což bude po jeskyních pod Wildabarem asi můj další cíl. Pak bych se zas rád stočil na sever a dopořešil celou východní část mapy. Ono beztak nikam nemůžu, protože v postupu na východ mi brání hluboká voda a funkci vírů na hladině jsem se také zatím neodhodlal rozlousknout. Časem jsem se přehoupl asi tak lehce přes 15 hodin celkem.

Vlastně tu mám za dnešek ještě jeden poznatek. Při mapování Ancient Temple of Moo jsem zjistil, že ingame mapa se chová trošku jinak, než ve WOX - posouvá se plynule. U WOX je totiž mapa segmentovaná, takže jakmile dojdete na hranici segmentu, načte se automaticky dalších 8 polí následujícího segmentu, přičemž u okrajů už se mapa neposouvá (má pevný okraj). V trojce díky tomu pevný okraj nemá, takže jsem nakonec skládáním screenshotů získal mnohem větší mapu, než je potřeba (mapa + nadbytek "pozadí"). Není to nic, co by práci extra ztěžovalo, ale je to docela zajímavé zjištění.

Finančně jsem na tom tak nějak vyrovnaně okolo 30 000 zlatých. Gemů mám přes 1500 a po zkušenostech z WOX s nimi tak úzkostlivě nešetřím. Něco zas půjde do banky a nejspíše už dojde i na horolezectví, ať už konečně mohu začít kompletovat velkou mapu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Leden 02, 2016, 18:13:31 »

21 hodin za mnou a mám odkrytou celou dostupnou mapu na západě (zhruba 1/3 světa). Chvilku jsem se zdráhal nakoupit horolezectví, přeci jen mé finance kolísaly okolo 30 000 zlatých, ale brzy se ukázalo, že jsem se zbytečně obával. Hned v horách na západ od Wildabaru jsem našel tolik peněz, že se mi to nejenom vrátilo, ale od této chvíle mi začaly peníze notně přibývat (v současné chvíli jsem skončil na 175 000 zlatých, takže jsem si s přehledem dovolil u ninji vycvičit obchodování, což také stojí nemalý peníz).

Při průzkumu se navíc hezky ukázalo, že jsem původně mohl s přehledem čistit oblasti jednu po druhé, protože na severu už bylo vše tak nějak pod mým levelem. Zdejší ogři už nebyli překvapením, protože jsem jich plno pobil už v jeskyni pod Wildabarem (mimochodem, po dlouhé době celkem pohodový dungeon). Skoro to vypadalo, že mě už nic nezastaví, tak jsem vlezl ještě do Cyclops Cave ... mno, jenomže jak jsem narazil po haldě béčkových potvor na kyklopy, musel jsem se stáhnout :) Ještě je to moc brzo :D

Našel jsem tam ovšem dva zajímavé klíče - zelený a červený. Ke konci průzkumu jsem přišel i na to, jak zjistit, k čemu který je. Když se totiž pokoušíte vlézt do nějakého dungeonu, kam je potřeba klíč, v textu se slovo Key zobrazí určitou barvou. A tahle barva právě říká, jakou barvu klíče potřebujete.

Zajímavostí lze v krajině najít mnoho, ale specielně se zmíním jen o dvou. Na jihu lze na malém poloostrově najít námořníka, který za 2000 zl nabízí cestu do Swamp Town, tedy na východ mapy světa, což není zrovna marné. Je s tím navíc spojena okružní plavba, kdy se postupně loď "zastaví" na určitých místech a hra upozorní na významné body. Je to tedy ke všemu i poučné. Nakonec jsem to nevyužil, nejprve bych rád dodělal vše co půjde na západě. Pak teprve půjdu dále.

Druhou zajímavostí je jedno NPC na severu, které nám poví příběh, kterak se dva mágové - přátelé, zamilovali do stejné mořské víly Anathemy ... vlastně ani ne tak dobrovolně, víla zrovna neměla čisté úmysly a oba kouzelníky očarovala. Nicméně to z kouzelníků udělalo nepřátele a při jedné bitvě oba najednou zmizeli. K historce se váží ještě dva hroby na jihu mapy (oblast B3), které vám položí hádanku a za správnou odpověď prozradí, v který den si který kouzelník Anathemu vzal ...

"The more there is of it, the less you see." What is it?

odpověď je DARKNESS ... odměnou je text "Blackwind the Spellbinder married Anathema on day 60."

Whats is too much for one, enough for two, but nothing for three?"

odpověď je SECRET ... odměnou je text "Greywind the Illusionist married Anathema on day 50."

Pokud jste hráli Might & Magic X Legacy a jsou vám ty otázka povědomé, tak máte bod. Desítka se opravdu inspirovala odtud. Kdyžtak viz topic MMX Hádanky spojené s truhlami :-), hinty 11 a 13.

Rozlouskl jsem i koordináty měst pro zrcadlo, což nebylo nic složitého, protože příslušný hint je mezi nápisy na zdech, akorát mě nedošla hned souvislost. Mezi městy se tedy pohybuji podstatně rychleji, což šetří dost času (na kouzlo Town Portal jsem ještě nenarazil).

Při průzkumu oblasti jsem pak narazil i na řadu svitků s kouzly, z nichž nejvýznamnější jsou klasicky Etherealize a Teleport. Gilda ve Wildabaru není zrovna moc inovativní, takže se mi tohle náramně hodilo. Docela mi chybí něco jako Day of Protection, protože Heroism je nejenom drahý, ale je potřeba ho sesílat na každého člena zvlášť.

U kouzel jsem udělal ještě jednu drobnost. Ve Wildabaru jsem si vytvořil na úřadu hraničářku a proběhl s ní dva vynechané poklady ve městě, neboť jsou v nich svitky s druidskými kouzly (Walk on Water a Nature's Cure). Kdyby to vzala družina bez druida nebo hraničáře, tak svitky prostě zmizí bez užitku (naštěstí mi rychle došlo, co se děje). Bude se mi to hodit, až se vydám prozkoumávat hluboké vody, ale pokud jde o složení družiny, zatím nemám v úmyslu cokoliv měnit.

Sledoval jsem navíc i to podivné chování respawnu a pokud jde o víly a pavouky, jde o bug, jak jsem se mimo jiné dočetl. Víly se mi navíc už po znovu vybití neobjevily, pavouky tu ještě mám (měl jsem už plný inventář, tak jsem hru ukončil a nechám to na příště). U respawnu je obecně zajímavé, že když zrušíte outpost, aniž byste vše příslušné vymlátili a poté z oblasti zmizíte, může se stát, že při návratu zmizí i všechny zbylé potvory, které outpost generoval. Těžko říci, jestli je to standard, nebo je to taky bug. Spíš to bude celé nějaké pochroumané.

Levelem postav jsem skončil v rozmezí 9-10, musel jsem o level potrénovat, protože ve čtverci B3 je v jednom místě "údolíčko" plné ghúlů, tak abych to prežil (kupodivu mě nenapadlo zkusit jim zrušit nejprve outpost). Náhodně jsem si v tomhle čtverci všiml ještě jedné věci - Corakův deník se mění i podle aktuální oblasti, takže se z něj lze dozvědět také pár užitečných věcí. Jsou to takové drobnosti, které ovšem dost potěší.

Cestou jsem posbíral i několik hintů, takže třeba vím, kde hledat Power Orbs - opravdu se podrobný průzkum vyplácí. Našel jsem i klíč k pyramidce u Baywatch, akorát nemám zatím dostatečně silné postavy, aby dokázaly rozbít vitrínu, která ho ukrývá :)

Nyní mě tedy čekají celkem dvě oddychové věci ... udělat mapu dosavadního postupu na mapě světa a uvolnit inventář :D Měl jsem v plánu dneska sesmolit komentář k World of Xeen, ale ještě že jsem tak neudělal. Rozehrávka M&M 3 mi začíná pomalu míchat s hodnocením ;) Škoda, že jsem to neodehrál obráceně, v tomhle jsem udělal docela chybu. Ale na druhou stranu, nyní jsem možná tak v třetině hry, takže nějak více to porovnávat by bylo předčasné.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Leden 04, 2016, 23:35:36 »

5 hodin za mnou a dva tužší dungeony k tomu ... celkem jsem tedy na 26 hodinách, ale musím konstatovat, že dneska jsem se opravdu zapotil a to ještě není konec.

Rozhodl jsem se, že bych měl opravdu konečně navštívit Arachnoid Cavern a pořešit úkol okolo mnichů. Arachnoid Cavern je klasický dungeon velikosti 32 x 32, což jsou ostatně asi všechny jeskyně a dungeony (hm, to jsem zrovna moc neupřesnil ... prostě vše vyjma hradů a měst + městských jeskyní). Mapovat jsem nezačal hned, ale nejprve jsem jeskyni vybil od pavouků a brouků, čímž jsem alespoň získal hrubou představu o vzhledu jeskyně.

Ono se to nezdá, ale ony tyhle velké dungeony jsou opravdu velké. Oproti World of Xeen je tu mnohem více věcí, na které je potřeba dávat pozor a je potřeba prohlížet prakticky kdejakou věc, protože jinak hrozí, že něco důležitého minete. Díky tomu je postup celkem pomalý a hodně to tak připomíná dungeony v šestém díle. Narozdíl od WoX jsou však zatím všechny dungeony jen jednopatrové.

V Arachnoid Cavern jsou v rozích 4 gongy, k nimž se váže jeden nápis na stěně, který říká, že slouží jen k vyvolání další havěti ... a je to tak, ale na grindování to moc není. Zajímavější jsou tajné jeskyně, které se nacházejí za řadou průrazů ve střední části Arachnoid Cavern. Uvnitř lze obvykle narazit na jedovaté červy, což je dost tuhý protivník, kvůli kterému jsem musel postavy nejprve naboostovat a po 1-2 červech jít odpočívat. Hlídají tu krystaly s permabonusy k dovednostem a trůny.

Jeskyně má totiž dvojí účel. Krom jednoho trůnu, kde sedí brother Zeta, jsou na ostatních různí Lordi - ke každé vlastnosti jeden. Celé je to vlastně jedna velká hádanka, která začíná u Lord Might. Každý další Lord pak poskytne další vodítko, které vám umožní otázku Lord Might zodpovědět. Mno, musím přiznat, nedal jsem to.

Paradoxně jsem zvládl tu těžší část (určení počátečního čísla), ale pak jsem se zarazil na vodítku "add half the number there could be of you". Dlouho jsem u toho seděl, ale nenapadlo mě, co to má být. Díky tomu jsem nemohl ani otipnout kombinace, protože porozumnění vodítkům ještě není vše, je potřeba to i správně sestavit, aby výpočet proběhl správně:

Lord Might říká: "Start with mine, it's two primes less, Than twice the crystals in this mess." Tím nám naznačuje, že začínáme u něj. Vodítko směřuje na prvočísla (primes) a hledáme takové, které je druhé menší v pořadí, než je dvojnásobek krystalů v jeskyni. Krystalů je 13, dvojnásobek je tedy 26 a druhé nejbližší prvočíslo zleva je tedy 19 (řada ... 19, 23, 29, ...). Lord Might nám navíc poradí, že pořadí máme hledat v tom, jak by to Lord Word shledal přijatelné. Word ... ano, jde o abecední pořadí lordů.

Lord Accuracy:  "Add half the number there could be of you" ... musel jsem bohužel kouknout, otázka směřuje přímo na družinu a počet členů - maximum je 8, polovina z toho je 4, tedy 19 + 4 = 23.

Lord Endurance: "Count these thrones, and add that too." ... počet trůnů v jeskyni je 10, tedy 23 + 10 = 33.

Lord Luck: "Add Lord Might's number, then multiply by two." ... 19 + 33 = 52, 52 x 2 = 104.

Lord Magic: "Substract the gongs, then multiply by fifty-two." ... gongy jsou 4, tedy 104 - 4 = 100, 100 x 52 = 5200.

Lord Prayer: "Multiply by the number of gongs to make your answer true." ... 4 x 5200 = 20800.

Lord Speed: "Subtract 449 is all you must do." .... 20800 - 449 = 20351.

Lord Word: "Substract my price, and you will be through." ... jeho cena za učení je 50 gemů, tedy 20351 - 50 = 20301.

Protože jsem to nedal a musel se podívat, tak jsem to nakonec nechal nevyřešené. Naštěstí to není úkolová věc, ale je za to celkem 1 000 000 xp pro každého a Lord Might potom může za 5000 gemů znovu nabít všechny krystaly v jeskyni. Věřím tomu, že mi to chybět nebude. Využil jsem samozřejmě akorát učení u lordů, protože Lord Prayer učí za 500 gemů Prayermaster, Lord Magic za 500 gemů Prestigitation a Lord Word za 50 gemů Linquist.

S Brother Zeta to bylo jednoduché, získal jsem od něj poslední radu, jak mušli na Rainbow Island najít a další Quatlo coin:

Každý rok v 99 dni se otevře portál, který na ostrově vytvoří mušli.

Z Arachnoid Cavern jsem se trochu nečekaně vydal do Halls of Insanity, protože v jeskyni jsem našel další dva klíče (žlutý a modrý). Nicméně jsem dostal čočku, ještě než sem stihl vykouzlit Light :D ... je tam minidrak, ale nic pro mě.

Další v okolí byla tedy Dark Warriors's Keep. V úvodu jsem narazil na šílené trpaslíky, takže jsem trochu zaplesal, že by to mohlo být něco schůdnějšího, ale nedlouho po nich jsem narazil na evil rangery (podobně tuhé, jako ve WoX) a po nich na jezdce (Jouster) ... no a ty už jsem nedal :) Na jednu ránu mi dokážou zabít postavu. Postupně jsem však přešel k jiné taktice a začal je lákat do vyčištěných oblastí a poté se pomocí Lloydova majáku teleportoval do bezpečí. Díky tomu jsem potom mohl v klidu projít zbytek pevnosti (až zesílím, tak si to s nima třeba ještě přijdu vyřídit).

Pevnost je jedno velké puzzle, ale lze to obejít, pokud tedy víte, co děláte. Nicméně jsem po tom předchozím fiasku s hádankami Lordů nechtěl selhat i zde :D V úvodní místnosti je socha jednorožce, která napoví, že zdejší zdi ukrývají velké tajemství. Soch pegasů je po pevnosti více a je opravdu potřeba je obejít všechny. Každá z nich totiž poskytne kus příběhu o hrdinech. Na jihu je pak poslední socha pegase jménem Ivory Billow, u které tuhle znalost využijeme - zadá nám příklad:

"For deeper access to this Dark Keep, count the secret number with Fire Hood and Desert Breeze, but deduct Frost Wing, Forest Green, and Phantom Sorrow. Multiply by Shadow Grave and the answer lies before you."

První část říká, že máme sečíst tajné číslo s Fire Hood a Desert Breeze. K pochopení jsou potřeba dvě věci. 1) Fire Hood a Desert Breeze (stejně jako ostatní názvy), jsou jména jednotlivých soch pegasů. Každý z pegasů má ve svém příběhu číslovku, kterou je potřeba si poznamenat:

Fire Hood ... 16
Desert Breeze ... 200
Frost Wing ... 7
Forest Green ... 8
Phantom Sorrow ... 73
Shadow Grave ... 2

2) "Tajné číslo" lze odečíst ze zdí v místnosti před (na mapě je jasně vidět, že stěny vykreslují číslo 29).

Součet je tedy 29 + 16 + 200 = 245.

Od něj pak odečteme Frost Wing, Forest Green a Phantom Sorrow:

245 - 7 - 8 - 73 = 157

a nakonec vynásobíme Shadow Grave:

157 x 2 = 314

Zabralo mi to taky dost času, ale tentokrát jsem se nehodlal vzdát. Když to vemu zpětně, tak je to vlastně pitomost, ale nějak jsem si namísto sečíst s ... z toho odnesl "z" a už jsem se vezl. Když mi to došlo, tak jsem si musel vynadat :D Ale mám to za sebou.

Odměnou je přístup do místnosti se dvěma King's Power Orb, což se určitě hodí, když to mám mezi úkoly. Ta druhá možnost, jak orby získat je pak:

kouzlo Teleport :)

Orby však nebyly jedinou věcí, kterou jsem si odnesl. V truhlách v sále před jsem našel dva starobylé neutrální artefakty a Hologram Sequencing Card 003. Díky zdejším kostlivcům jsem navíc nasbíral několik permabonusů, takže můj rytíř má nyní např. sílu lehce přes 50.

Dark Warriors's Keep však asi neměla být v pořadí, což tipuju podle jezdců, podobně jako kyklopové v Cyclops Cavern. Ale pořešil jsem to a snad to i tak stačí. Jeden nápis na zdi totiž popisoval, že budu muset čelit hlavnímu jezdci, nejsem si tedy jistý, jestli ho nebudu muset nakonec někdy zabít. Žlutý a modrý klíč mi nyní zajišťují vstup do dalších dungeonů z toho do Slithercult Stronghold už jsem mohl i dříve, takže bude nejspíše v pořadí.

Nyní musím ještě probrat inventář, protože jsem zas našel haldu lepšího vybavení, takže budu asi zas chvilku přezbrojovat. S levelováním se to zatím docela vleče, podobně jako v Clouds of Xeen, tak jsem zvědav, kam až to do rána ještě dotáhnu.
IP zaznamenána
This is the end ...