5 hodin za mnou a dva tužší dungeony k tomu ... celkem jsem tedy na 26 hodinách, ale musím konstatovat, že dneska jsem se opravdu zapotil a to ještě není konec.
Rozhodl jsem se, že bych měl opravdu konečně navštívit Arachnoid Cavern a pořešit úkol okolo mnichů. Arachnoid Cavern je klasický dungeon velikosti 32 x 32, což jsou ostatně asi všechny jeskyně a dungeony (hm, to jsem zrovna moc neupřesnil ... prostě vše vyjma hradů a měst + městských jeskyní). Mapovat jsem nezačal hned, ale nejprve jsem jeskyni vybil od pavouků a brouků, čímž jsem alespoň získal hrubou představu o vzhledu jeskyně.
Ono se to nezdá, ale ony tyhle velké dungeony jsou opravdu velké. Oproti World of Xeen je tu mnohem více věcí, na které je potřeba dávat pozor a je potřeba prohlížet prakticky kdejakou věc, protože jinak hrozí, že něco důležitého minete. Díky tomu je postup celkem pomalý a hodně to tak připomíná dungeony v šestém díle. Narozdíl od WoX jsou však zatím všechny dungeony jen jednopatrové.
V Arachnoid Cavern jsou v rozích 4 gongy, k nimž se váže jeden nápis na stěně, který říká, že slouží jen k vyvolání další havěti ... a je to tak, ale na grindování to moc není. Zajímavější jsou tajné jeskyně, které se nacházejí za řadou průrazů ve střední části Arachnoid Cavern. Uvnitř lze obvykle narazit na jedovaté červy, což je dost tuhý protivník, kvůli kterému jsem musel postavy nejprve naboostovat a po 1-2 červech jít odpočívat. Hlídají tu krystaly s permabonusy k dovednostem a trůny.
Jeskyně má totiž dvojí účel. Krom jednoho trůnu, kde sedí brother Zeta, jsou na ostatních různí Lordi - ke každé vlastnosti jeden. Celé je to vlastně jedna velká hádanka, která začíná u Lord Might. Každý další Lord pak poskytne další vodítko, které vám umožní otázku Lord Might zodpovědět. Mno, musím přiznat, nedal jsem to.
Paradoxně jsem zvládl tu těžší část (určení počátečního čísla), ale pak jsem se zarazil na vodítku "add half the number there could be of you". Dlouho jsem u toho seděl, ale nenapadlo mě, co to má být. Díky tomu jsem nemohl ani otipnout kombinace, protože porozumnění vodítkům ještě není vše, je potřeba to i správně sestavit, aby výpočet proběhl správně:
Lord Might říká: "Start with mine, it's two primes less, Than twice the crystals in this mess." Tím nám naznačuje, že začínáme u něj. Vodítko směřuje na prvočísla (primes) a hledáme takové, které je druhé menší v pořadí, než je dvojnásobek krystalů v jeskyni. Krystalů je 13, dvojnásobek je tedy 26 a druhé nejbližší prvočíslo zleva je tedy 19 (řada ... 19, 23, 29, ...). Lord Might nám navíc poradí, že pořadí máme hledat v tom, jak by to Lord Word shledal přijatelné. Word ... ano, jde o abecední pořadí lordů.
Lord Accuracy: "Add half the number there could be of you" ... musel jsem bohužel kouknout, otázka směřuje přímo na družinu a počet členů - maximum je 8, polovina z toho je 4, tedy 19 + 4 = 23.
Lord Endurance: "Count these thrones, and add that too." ... počet trůnů v jeskyni je 10, tedy 23 + 10 = 33.
Lord Luck: "Add Lord Might's number, then multiply by two." ... 19 + 33 = 52, 52 x 2 = 104.
Lord Magic: "Substract the gongs, then multiply by fifty-two." ... gongy jsou 4, tedy 104 - 4 = 100, 100 x 52 = 5200.
Lord Prayer: "Multiply by the number of gongs to make your answer true." ... 4 x 5200 = 20800.
Lord Speed: "Subtract 449 is all you must do." .... 20800 - 449 = 20351.
Lord Word: "Substract my price, and you will be through." ... jeho cena za učení je 50 gemů, tedy 20351 - 50 = 20301.
Protože jsem to nedal a musel se podívat, tak jsem to nakonec nechal nevyřešené. Naštěstí to není úkolová věc, ale je za to celkem 1 000 000 xp pro každého a Lord Might potom může za 5000 gemů znovu nabít všechny krystaly v jeskyni. Věřím tomu, že mi to chybět nebude. Využil jsem samozřejmě akorát učení u lordů, protože Lord Prayer učí za 500 gemů Prayermaster, Lord Magic za 500 gemů Prestigitation a Lord Word za 50 gemů Linquist.
S Brother Zeta to bylo jednoduché, získal jsem od něj poslední radu, jak mušli na Rainbow Island najít a další Quatlo coin:
Každý rok v 99 dni se otevře portál, který na ostrově vytvoří mušli.
Z Arachnoid Cavern jsem se trochu nečekaně vydal do Halls of Insanity, protože v jeskyni jsem našel další dva klíče (žlutý a modrý). Nicméně jsem dostal čočku, ještě než sem stihl vykouzlit Light

... je tam minidrak, ale nic pro mě.
Další v okolí byla tedy Dark Warriors's Keep. V úvodu jsem narazil na šílené trpaslíky, takže jsem trochu zaplesal, že by to mohlo být něco schůdnějšího, ale nedlouho po nich jsem narazil na evil rangery (podobně tuhé, jako ve WoX) a po nich na jezdce (Jouster) ... no a ty už jsem nedal

Na jednu ránu mi dokážou zabít postavu. Postupně jsem však přešel k jiné taktice a začal je lákat do vyčištěných oblastí a poté se pomocí Lloydova majáku teleportoval do bezpečí. Díky tomu jsem potom mohl v klidu projít zbytek pevnosti (až zesílím, tak si to s nima třeba ještě přijdu vyřídit).
Pevnost je jedno velké puzzle, ale lze to obejít, pokud tedy víte, co děláte. Nicméně jsem po tom předchozím fiasku s hádankami Lordů nechtěl selhat i zde

V úvodní místnosti je socha jednorožce, která napoví, že zdejší zdi ukrývají velké tajemství. Soch pegasů je po pevnosti více a je opravdu potřeba je obejít všechny. Každá z nich totiž poskytne kus příběhu o hrdinech. Na jihu je pak poslední socha pegase jménem Ivory Billow, u které tuhle znalost využijeme - zadá nám příklad:
"For deeper access to this Dark Keep, count the secret number with Fire Hood and Desert Breeze, but deduct Frost Wing, Forest Green, and Phantom Sorrow. Multiply by Shadow Grave and the answer lies before you."
První část říká, že máme sečíst tajné číslo s Fire Hood a Desert Breeze. K pochopení jsou potřeba dvě věci. 1) Fire Hood a Desert Breeze (stejně jako ostatní názvy), jsou jména jednotlivých soch pegasů. Každý z pegasů má ve svém příběhu číslovku, kterou je potřeba si poznamenat:
Fire Hood ... 16
Desert Breeze ... 200
Frost Wing ... 7
Forest Green ... 8
Phantom Sorrow ... 73
Shadow Grave ... 2
2) "Tajné číslo" lze odečíst ze zdí v místnosti před (na mapě je jasně vidět, že stěny vykreslují číslo 29).
Součet je tedy 29 + 16 + 200 = 245.
Od něj pak odečteme Frost Wing, Forest Green a Phantom Sorrow:
245 - 7 - 8 - 73 = 157
a nakonec vynásobíme Shadow Grave:
157 x 2 = 314
Zabralo mi to taky dost času, ale tentokrát jsem se nehodlal vzdát. Když to vemu zpětně, tak je to vlastně pitomost, ale nějak jsem si namísto sečíst s ... z toho odnesl "z" a už jsem se vezl. Když mi to došlo, tak jsem si musel vynadat

Ale mám to za sebou.
Odměnou je přístup do místnosti se dvěma King's Power Orb, což se určitě hodí, když to mám mezi úkoly. Ta druhá možnost, jak orby získat je pak:
kouzlo Teleport

Orby však nebyly jedinou věcí, kterou jsem si odnesl. V truhlách v sále před jsem našel dva starobylé neutrální artefakty a Hologram Sequencing Card 003. Díky zdejším kostlivcům jsem navíc nasbíral několik permabonusů, takže můj rytíř má nyní např. sílu lehce přes 50.
Dark Warriors's Keep však asi neměla být v pořadí, což tipuju podle jezdců, podobně jako kyklopové v Cyclops Cavern. Ale pořešil jsem to a snad to i tak stačí. Jeden nápis na zdi totiž popisoval, že budu muset čelit hlavnímu jezdci, nejsem si tedy jistý, jestli ho nebudu muset nakonec někdy zabít. Žlutý a modrý klíč mi nyní zajišťují vstup do dalších dungeonů z toho do Slithercult Stronghold už jsem mohl i dříve, takže bude nejspíše v pořadí.
Nyní musím ještě probrat inventář, protože jsem zas našel haldu lepšího vybavení, takže budu asi zas chvilku přezbrojovat. S levelováním se to zatím docela vleče, podobně jako v Clouds of Xeen, tak jsem zvědav, kam až to do rána ještě dotáhnu.