Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:28:13
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Programy na snímání a nahrávání obrazovky v hrách  (Přečteno 6645 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Programy na snímání a nahrávání obrazovky v hrách
« kdy: Červen 15, 2015, 14:56:55 »

Když už jsem se po dlouhé době rozhodl, že bych mohl ty svoje deníčky doplnit o obrazový materiál, tak jsem tak nějak nabyl přesvědčení, že sehnat si patřičný software nebude v dnešní době problém. Zdánlivě banální úloha se však zvrtla v sérii různých testů a nekonečného hledání. Doba sice pokročila, ale základní problém kupodivu přetrval ... pokud chcete típat obrázky z her běžících pod DirectX nebo OpenGL, je prakticky nemožné hledat ve sféře nekomerčního software.

Nejblíže měl k zadaným požadavkům ScreenshotCaptor od Donation Coder. Prográmek sice vyžaduje aktivaci, kterou je potřeba periodicky obnovovat, ale pro nekomerční použití je zcela zdarma. Bohužel, DirectX modul není plnohodnotnou součástí, protože byl nestabilní. Tím pádem přicházím o podstatnou funkcionalitu. Každopádně i tak ho můžu vřele doporučit, je to jeden z mála programů, co má automatické ukládání screenshotů. Narozdíl třeba od Ashampoo Snap 8, který jsem získal také zdarma (Ashampoo dělá na své produkty různé akce).

Jakékoliv další hledání vedlo jen do slepé uličky. Zatnul jsem proto zuby a začal brouzdat ve vodách komerčního sotware, kde jsem vyhledal pro mě dobře známý HyperSnap od společnosti Hyperionics. Tento prográmek jsem už kdysi ke své plné spokojenosti testoval, navíc obsahuje integrovaný editor, ale licence není zrovna z nejlevnějších. Ve verzi 8 mě přišel na nějakých 1300 Kč. Ke své hrůze jsem vzápětí zjistil, že podpora DirectX a OpenGL u něj není 100% zaručena - u některých her funguje, u některých nikoliv. Vypadá to, že přelomem je DirectX 11. Nedá se nic dělat :) Ovšem své využití si u mě určitě najde, mezi típacími programy patří opravdu mezi jedny z nejlepších.

Dál už jsem nechtěl moc riskovat, společně s recenzemi na HyperSnap mě příslušné weby odkazovaly na další prográmky, ale když už bych měl zaplatit další licenci, tak už tedy za něco opravdu 100% kompatibilního a s větším rozsahem funkcionalit. Volba tedy padla na software pro nahrávání videí a asi se nikdo nebude divit, že první zmíním Fraps ;) Je to určitě jeden z nejčastěji skloňovaných programů a licence se vejde do tisícovky.

Kdysi jsem třeba používal OpenSource prográmek CamStudio, ale nejsem si teď úplně jistý, zda-li umí i prostý screenshot a hlavně to chtělo trochu více nastavování. Společně s Frapsem mi vyběhl ještě odkaz na Bandicam, který mi také není úplně neznámý. Začal jsem tedy obráceně, nainstaloval jsem právě Bandicam a zjistil, že shareware verze zřejmě nemá na típání obrázků žádné omezení (na počet, ani do obrázků nevkládá wattermark).

Rád bych věřil, že mám vyřešeno, ale pokud zná někdo jiné, třeba lepší řešení, nebo naopak ví o nějakých nedostatcích Bandicamu, tak mi sem dejte prosím vědět. Nikdy bych nečekal, kolik času tímhle zaplácnu, než najdu něco, použitelného.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Programy na snímání a nahrávání obrazovky v hrách
« Odpověď #1 kdy: Červen 15, 2015, 15:00:16 »

No a teď budou konečně obrázky? :-D Protože já žádnej program nemám a jak krásně spamuju.

Solidní hra si ukládá obrázky sama :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Červen 15, 2015, 15:22:49 »

Budou :)

Je to s podivem, ale ani Zaklínač 3 nedělá screenshoty sám :D Údajně tam příslušná funkcionalita v enginu je, ale není to 100% zprovozněné. GOG Galaxy to tuším taky nedělá, jako je tomu třeba u Uplay (viz screenshoty z MMX), čímž pádem jsem zas odkázán na externí software. Je to zajímavé, dneska by to člověk čekal jako standard, ale není tomu tak. Nejjednodušší je to u DOSových her, protože DOSBox tohle všechno umí sám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Červen 15, 2015, 15:30:20 »

Osobně jsem tedy překvapená, že na tuhle funkci v novejch hrách zapomínaj. Jsem rozmazlená z WoWka, který má automatický ukládání snad odjakživa (a jak je ta hra stará) a počet mnou pořízenejch screenshotů je nějakejch 32 tisíc :-D (což je zvláštní, myslim, že tam mám něco 2x. Naposledy si pamatuju 20k a snad zas tolik nefotim). Ale neboj se, nebudu ti je sem všechny posílat :-D.

Složka s DAI screenama taky narůstá, asi ráda fotim :-p.
« Poslední změna: Červen 15, 2015, 15:33:10 od Yuyana »
IP zaznamenána

Lord Graa

• Host
« Odpověď #4 kdy: Červen 15, 2015, 16:14:00 »

Elemire, nehledej dál, Bandicam je opravdu "the best" na poli típání a nahrávání her.

Já si zakoupil licenci (za pakatel), jelikož jsem chtěl autorům nějak vzkázat, že konečně někdo udělal minimální prográmek (nezabírá zbytečně RAM ani místo na disku) s maximální účinností a jednoduchým UI.

Navíc jsem zatím nenarazil na hru, kterou by Bandicam nezvládnul típnout/nahrát. Včetně DOS/oldschool her :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Červen 15, 2015, 17:02:12 »

Lord Graa: Díky za odezvu, mě je Bandicam dost sympatický, takže jsem rád, že s ním máš dobré zkušenosti. Licence je opravdu výhodná, vzhledem k tomu, jaké to má využití a jak snadno se to používá. CamStudio třeba nebylo špatné, ale dneska už chci prostě program, kde se nemusím zabývat laděním. U Frapsu mě třeba vadil podivný management paměti, na který si ostatně později stěžovalo více lidí. Zkusím tedy plnou verzi ;)
IP zaznamenána
This is the end ...