Posledních pár dní se tu nějak potácím v poznámkách, hledám dokumenty neexistujících jmen apod. a tak jsem si řekl dost! Je na čase tomu dát nějakou formu

Když jsem před nějakou dobou začal pracovat na rozšíření seznamu her vydaných studiem NWC, omezil jsem se pouze na názvy a datumy release prvních verzí. Pro rychlý přehled je to dostačující, ale informačně je to poněkud chudé. Série Might and Magic je poměrně bohatá na různé verze, edice a reedice, které vznikly jak v důsledku release na různé platformy, tak i v důsledku úprav regionálními distributory.
Napadlo mě proto, že by mohlo být zajímavé se tomuto tématu více věnovat a promítnout do něj i své vlastní zkušenosti a postřehy. Majk před pár lety začal v Coracových zápiscích zpracovávat rozdíly mezi jednotlivými verzemi u starších dílů ságy (MM1-5), díky tomu se můžete podívat, jak se jednotlivé verze liší po grafické stránce a v příběhu. Já bych k tomu teď rád přidal pohled na samotné fyzické balení hry a postupně pokračoval směrem k devátému dílu.
Časem to nejspíše přepracuji do nějaké přijatelnější podoby, ale fórum mi teď dává mnohem lepší možnost, jak si podklady připravit. Klidně se můžete připojit

A teď něco ke zdrojům ...
Základním kamenem mi je letitý dokument od
GabeElf, který jsem si interně pojmenoval jako Might and Magic Collector's Guide. Poslední aktualizace pochází sice z roku 1999, ale jako odrazový můstek je dobře použitelný. Navíc ukazuje i údaje, které už jinde neseženete (např. ceny her v době jejich vydání).
Mezi novodobé zdroje pak patří rozsáhlá herní databáze
MobyGames a
Might and Magic Collection Wiki.
Jako zdroj obrázků slouží aukce eBay a samozřejmě galerie na Google. Oba zdroje zároveň slouží jako odrazový můstek pro ověření autenticity balení, které pak porovnávám s herními sbírkami (např.
http://www.oldgames.sk/collection/ a
http://www.mocagh.org). Předpokládám, že v průběhu práce se množství používaných webů ještě rozroste.
Problém u porovnávání spočívá v tom, že ne vždy máte možnost vidět kompletní fotodokumentaci balení. Každý další zdroj tak zvyšuje přesnost popisu. Asi se nebudete příliš divit, když vám prozradím, že ne vše, co můžete v aukcích vidět, nebo mají sběratelé doma, je opravdu unikátní obsah. Samozřejmě se prodávají i mixy a někdy si je kvůli kompletaci musíte jako sběratelé tvořit i sami. Klidně tak můžete např. vidět, jak je k UK balení hry přiložena US verze cedéček.
Dalším problémem je, co do popisu zahrnout a co už nikoliv. Po delší úvaze jsem zvolil 3-4 základní věci: balení, datový nosič, manuál a případně mapa. Jsou to celkem spolehlivé věci, které lze snadno identifikovat a přiřadit. Různé registrační karty, reklamní brožurky apod. už jsou mimo mé síly

To je zrovna jedna z nejproměnlivějších věcí. Prozatím bych se chtěl navíc věnovat jen počítačovým verzím her, horní hranicí bude tedy Amiga. Konzole jako takové bych zatím vynechal, protože tohle ani sám nesbírám.
Pokud jde o obrazovou dokumentaci, samozřejmě využiju i vlastní sbírky, akorát chvilku potrvá, než to nafotím

Jen pro ilustraci:
Tvorba NWC s námětem světa Might and MagicMight and Magic I (Apple II verze, PC DOS verze, Commodore 64 verze)
Might and Magic II (PC "odlehčená" US verze, PC DOS/Tandy, Amiga verze, Commodore 64 verze, Apple II verze)
Might and Magic I a II (Macintosh)
Might and Magic III (PC DOS verze)
Might and Magic IV (PC DOS verze, PC anglická verze pro Německo)
Might and Magic V (PC DOS verze, PC verze pro německo)
Might and Magic Worlds of Xeen (zatavená Kanadská verze, nebudu fotit)
Might and Magic Trilogy (pár věcí z doplňků chybí, zatavené CD)
Might and Magic VI (UK verze)
Might and Magic VII (UK verze)
Might and Magic VIII (UK verze, CZ verze)
Might and Magic IX (CZ verze)
*) Might and Magic X (Deluxe Edice)
Might and Magic Milenium Edition (UK verze)
Legends of Might and Magic (zatavená, nebudu fotit)
*) Pozn.: Nepochází sice z dílen NWC, ale holt to patří do série 
King's Bounty (Amiga verze)
Heroes of Might and Magic Compendium (díly I a II, PC DOS)
Heroes of Might and Magic 3: Shadows of Death (Windows)
Tvorba NWC mimo Might and Magic:Planet's Edge (PC DOS verze)
Tunnels and Trols (PC DOS verze, zatavená - možná jí i rozbalím

)
3DOCrusader's of Might and Magic (UK verze)
Doplňuju postupně, takže se v seznamu ještě něco určitě objeví.