Veľmi príjemné tri stárnky na čitanie! Ďakujem.
Tvoj prístup k hre (zo začiatku vskutku odmietavý) je krásne aj milo vidieť v rozmedzí časovom.
Od kedy si hru prvý krát spustil a kedy si vstúpil do prvého dungeonu v Thorwalle (bežne to trvá max 20 minút), tebe vyšlo na 5+ rokov

O to viac si vážim tvoju vytrvalosť, ktorá po čase zvýšila aj tvoje hodnotiace číslo na 60%. Čo ale bohužiaľ nevidím rovnako optimisticky - šanca prilíkať novú generáciu hráčov.
Ešte to putovanie po v 3D svete by možno aj bolo pre nich prijateľné, ale ťahové súboje, hlavne podľa prísnych Das Schwarze Auge pravidiel, to už ich odstraší uhorka mačku.
Je to aj badateľné na Steam fóre, že aj tých pár hráčov, čo hre dáva šancu, šokovane píšu :"môj thorwallian, trpazlík, bojovník... nedokáže zasiahnuť úspešne nepriateľa, WTF!". Dnešný hráč nečíta často ani len tú pár-riadkovú popisku pri kúpe hry, žiadne recenzie, návod? Nesnívaj... a čakáme že si takýto človeičik prečíta náročne pravdlá? Kde by sa dozvedel o inak jednoduchom PARRY - ktoré nepriateľovi musíte "odobrať" a potom váš bojovník rieši len svoj Attack (to hit) a nebude negovaný oponentovou obranou (parry)?
To že strelec môže strielať aj obkolesený a diagonálne (čo inak bolo možné aj pôvodnom Star Trail, ak si dobre pamätám), to je fakt najmenší problém. Ale zvládať mikromanažment postáv (srkz skills, stats, spells, výbavu, a k tomu plánovanie v každej bitke - koho kam postaviť a akú súslednosť akcií vykonať s podporou akých kúziel..) to od mládežníka nečkajte. Dnes akoby všetky mláďatá mali akútne ADHD a investovať hre myšlienky a energiu navyše, je rozprávka ako o tá o dobrom socializme.
Ja som bol zo začiatku hrou rozčarovaný, lebo podone ako Fallout 3 mal priniesť 3D pohľad tak som zatúžil aj Realms of Arkania vidieť v novom šate (ktorý síce veľkú časť mal v 3D, ale v krokovm pixelovom) a hru som kúpil impulzívne. (Bol som ešte len v počiatočnej fáze mojej krivky učenia sa o tom, že hra v early access nemusí splniť čo sľubuje a že hráčom sa často ukáže namiesto patchov len stredný prst). Ale napriek tomu že svet RoA ako aj DSA pravidlá mi boji viac-menej známe, som sa stretával s problémami (A to, že mágom mám od levelu jeden zvyšovať Transversalis kúzlo, aby sa po prenose SAVE dát moje postavy v Star Trail rýchlejšie mohli Transversalis naučiť, mi bolo na nič, všetky extra vedomosti boli zastienené novým svetom s novými postupmi a len máločo reagovalo tak, ako som bol zvyknutý z originálky)
Znovu som si musel osvojit Haggle, úplne som zanevrel na kradnutie (pickpocket), ktoré bolo v originálke bezpečným zdrojom zbohatnutia, a naopak som znovuobjavil možnosti tanca a hre na hudobné nástroje v krčme. Napriek tomu, že ná Steame som akože "rozdával rozumy" iným hráčom, aj ja som dlho hľadal schodné možnosti ako aj ľahký boj efektívne vyhrať, bez zbytočných stratách ako na LE a AE.
Hru nehodnotím, lebo by som jej asi dal menej ako 60%, no v mojich očiach je jedinou a vzácnou možnosťou ako sa v novom šate vrátiť k nostalgickým spomienkam z pixelových Star Trail a Shadows over Riva. Dúfal som pôvodne ako ty, že sa tento žáner priblíži k mladšej generácií hráčov, avšak sledovať fórum na Steame ma rýchlo vytrhlo zo sna (a pozrieť si predaj tejto hry vs nejaké bezduché hry podného žánru, no bez hĺbky, je závratný, pomer nie je ani 1:10, anie 1:100, a dokonca ani nie 1:1000, je úplne inde kde už musíme uvažovať v SCIENTIFIC cifrách

)
A že programátori to mohli spraviť lepšie, s tým až tak veľmi podľa mňa nesávisí, lebo len zopár z nás, čo sme v tento štýl RPG prepadli a radi si ho kúpime a zahráme znova, by sme boli vyššou kvalitou príjemne potešený, v konečnom dôsleku by to krivku predaja až tak veľmi neposunulo. Aj keby HD remake bol úplne že vyšperkovaný do detajlov, z ktorých by mne odletelo kolečko zo stoličky, neviem si predstaviť že omnoho viac mlaďasov by prišlo k rodičom s "K vianociam si prosím Blade of Destiny HD Remake! ... Áno, tati, počul si dobre, nechcem playstation, ani 60 eurové mesačné predplatné tej trapnej online hry designovanej len aby som do nej hádzal peniaze ako do automatu no aj tak nevyhral, ani nový skin do counterstriku, ktorý mi nijak nepomôže, len sa môžem pomachrovať pred ľudmi ktorích nepoznám a ktorím na mne vôbec nezáleží.. ja chem tento krásny remake BOD."
Ja osobne mám na Steame v BoD 225 hodín, no prešiel som to len raz, druhý krát som sa dostal do pasce v jednom neskorších dungeonoch (keď sa ulakomíte na extra zlato, dungeon vás doslov uzamkne.. a savy som si prepísal ) a neskôr som blúdil, lebo ako nové patche a DLC prichádzali menil sa aj postup ohľadom hlavného questu (mali ste navštíviť osoby v dedinkách a na mape mali byť tie slniečka ukazujúce v ktorom dome sú. Hra ale náhodne tíchto ľudí menila, no slniečka nemenila. A potom mi nezostávalo nič iné ako skúšať naslepo, čo prirodzene sa časom stáva únavným). Napriek problémom som v hre vydržal dosť dlho, a bol som rád že ponúka celkom širokú škálu možnosti ako sa od open-world očakáva.
Mňa osobne dosť sklamalo vyblancovanie efektývnych kúziel ako Horriphobus, či Evil Eye, ktorými som pôvodne na prvý šup vyhnal z boja, či ovládol slaboduchého orca, ale aj zlodeja aj banditu. HD remake akosi sa rozhodol tieto kúzla, ktoré väčšina hráčou ani nepoužívala (skôr Fulminictus alebo Ignifaxus), skrátka debuffovať, a teraz postavy majú "courage", niečo ako psychická stamina, a tieto kúzla znižujú túto hodnotu, a limit prichádza práve v tom, že jedno kúzlenie dokáže túto hodnotu znížiť iba o istú limitovanú hodnotu, a aj úplne bezvýznamného protivníka musíta "postrašiť" 2x minimálne, kým újde z boja

Rovnaká nežiadaná reakcia developerov bola ohľadom možnosti zarábať na herbarlisme, čo inak bolo celkom náročne, vyžadovalo cestovanie a vystavovanie sa riziku prepadom a chorobám, mikromanažmentu (hlavne vzľadom k faktu, že možnosť z originálky, kde pri kempovaní ste mali možnosť "Repeat last actions" a nemuseli sti priraďovať úlohy stráženia, lovenia, hľadania vody a hľadania byliniek, bolo to všetko all-in-one. ), hra prišla s patchom v ktorom znížili ceny byliniek a znížili aj šancu nájdenia byliniek ako aj množstvo nájdených byliniek. Pfuj.
Rovnako som sa stretával s "mechanickými" problémamy v 3D dungonoch, ako si aj spomenul (keď si porovnával jednoduchosť krokového pohybu, ktorý technicky zabraňuje aby si človek nevšimol nejakú páčku alebo vchod ..) 3D dungeony HR remaku vás niekedy "uzamknú" do textúry, alebo virtuálne skryjú dôležitú interakčnú vecičku, a hlavne často spôsobia zbytočné blúdenie (aj v spojení s jemne chaotickou minimapkou, ktorá nie vždy je nutne dôverne zobrazujúca vašu pozíciu, okrem toho že sa točí a mení). Dosť je tieto problémy badať aj dungeone v jednom menšom mestečku, kde musíte neprestajne bojovať s nemŕtvymi trpajzlami a zdvíhať ruku s kladivom záhadnej soche kováča...
Odhliadnuc od technikalít a drobných problémov, som v našiel väčšinu toho, čo som očakával, a to 3D mestá, dokonca jedno mestečko neďaleko od Thorwallu má aj krásny hrad "za kopcom", ktorý síce nie je aktívny (nedá sa doň vojsť) ale hneď mám iný a hlbší zážitok, keď sa rôžne budovy a stavby týčia do nebies a dominujú svojmu okoliu a svet v ktorom ste sa stáva ešte reálnejší aj krajší.
No všeobecne mám dojem, že hry tohoto rázu budú výsadou "necromancerov" ako sme my a keďže nie sme početná komunita, uvidíme ich asi len v podobe fan-projektov a indie developerov (podobne ako Arcante je snaha jedného vášnivého programátora priniesť herný štýl Might and Magic do nového šatu a novej doby. Veľké štúdio si ho nikdy nevšimne, komunita zákazníkov nebude nikdy početná, nikdy na tom nezbohatne.. jeho jediný drive je čisto sila vôle)
Alo týmto novým frontnitom a neviem čím, už naše hry konkurovať nedokážu. Dokonca ani tie hry, ktoré sú omnoho viac "casual gamer friendly" ako Baldur's Gate (ktoré svojho času prilákali veľa non-RPG hráčov do sveta RPG hier) za posledné roky sa pokúšali znovu povzniesť do siene slávy (a hlavne komerčne úspešného predaja), ako skrz remake, remastered alebo "inspired by" nových hier, ktoré buď stavajú na svetovo známom a úspešnom D&D alebo minimálne na niečom, čo nepotrebuje manuál o dĺžke románu od A. Dumas-a). Na GoG dodnes vidíme v ponuke pleádu remakov/remastered verzcií nedávnych titánov herného sveta. Dokonca s celkom dobrým predajom (v rámci možností GoG-u, nenápadného trpazlíka na scéne hier), avšak tento komerčný úspech je zatienený recenziami samotných hráčov, kde od Balduru, skrz Icewind Dale alebo Neverwinter, či Planescape, majú skoro totožné (a hromadné, nejde o ojedinelých pár hráčov, ktorí mohli mať rôzne dôvody, ide o početnú časť celej komunity) recenzie, ktoré technicky odrádzajú od zakúpenia a odporúčajú si radšej zahrať pôvodné verzie. Pričom účel (okrem zisku) bol presne opačný - nie vrátiť zákazníkov k už kúpeným CD, DVD, ale znovuoživiť tú prednedávnom početnú hráčsku základňu, miliónov a miliónov hráčov po celom svete, ktorí stáli rady na predpredaj alebo predaj nového RPG titulu, profesinálni recenzenti sa predbiehali chválou a kamaráti sa medzi sebou predbiehali, kto sa prv dostane v hre ďalej, na vyšší level alebo nájde vzácnejší predmet. Dnes táto komunita je zúžená do možno pár stovák tisícov, z ktorých je len zlomok aktívnymi hráčmi (majú v danej hre viac ako 2 hodiny odohrané, a aj sa aktívne o hru zaujímajú: diskutujú, hľadajú návody, čítajú články a pod. A aj tí aktívny sú na internete skôr charakterizovaní ako skeptický frfloši, ktorým je ťažko vyhovieť. Do kontrastu dajme "hru" Angry birds, ktorá komerčne bola tak obľúbená, že majiteľ práv sa dobrovoľne vzdal svojich royalty práv, lebo ako sám povedal, bojí sa že to bohatstvo nezvládne. Alebo nie až tak strašne tématicky vzdialené pseudo-RPG hry na platforme kartových hier, pričom napr. taký Magic&Gathering nie je od podlahy zlou hrou, či plytkou ani nudnou, avšak niektore elektronické hry vlastne kopríjujú extrémne jednoduchý kartový systém v smutne všetdnom prevedení a tvária sa ako praotec hier (čo by sedelo len v oblasti vyvolania neželanej závisloti pododobnej "slot machines" - automatom).
Tým chcem naznačiť moje vnímanie herného sveta ako takého: aj keď nedokonalo až chybne prevedenie hry ako BoD HD má svoj neblahý vplyv ako na herný zážitok, tak aj na svoj komerčný (ne)úspech, od začiatku a bez ohľadu na kvalitu samotnej hry, bol odsúdený k smutnému zapadnutiu prachom zabudnutia na poličke histórie hier. Ja som preto bol s iniciatívou daného projektu nadchnutý, lebo očividne to bol počin hodný Don Quijote-a, z ktorého môžem ťažiť len ja /so mnou malá komunita nadšencov/, napriek tomu že dodnes nenájdem protiargument k tvrdeniu "na túto hru si tie peniaze neefektívne vyhodil".
Dokonca aj developer (možno publisher?) sa dali do Star Trailu (ktorú som kúpil tiež :/ )
veľmi pravdepodobné v nádeji (BoD sme opravili, opatchovali a tým pádom sme odstránili všetky príčiny nízkeho predaja, že? Teraz sme si zlepšili renomé na hráčskom trhu a budeme už s druhým dielom ďalekoviac úspešnejší!) a Star Trail mal tak smutné predajné štatistiky, že hneď upozornili komunitu, že Shadows Over Riva aby nečakali. (Pôvodne chceli predávať niečo ako BULK predpredaj, kde si objednáme komplet sériu, a získame viac bonusov a oni dosť fin. prostriedkov na vývoj). Preto aj jedno, či dokonca dve DLC boli zadarmo, niečo ako kompenzácia za počiatočné, Unity typické bugy, a aj keď to niektorých isto potešilo, bohužiaľ základňu potenciálnych zákaznikov im to nezdvihlo.