Mě přišlo zabití Avelinnýho manžela vlastní rukou správné, přeci jsem nemohl dopustit, aby to Avelin udělala sama, vždyť by si to pak vyčítala

. Když ono se to seběhlo docela rychle a v té době jsem vůbec netušil, že to s Avelin potáhneme až do konce hry. Každopádně jsem jí to mnohokrát vynhradil, takže Avelin patřila mezi první, s kým jsem vztahy utužil na maximum skoro hned na počátku hry.
Atmosféra v Kirkwallu se s koncem nákazy uvolnila, ale napětí z místních ulic přesto tak úplně nezmizelo. Kirkwall byl už před nákazou znám pro svůj tvrdý postoj vůči mágům, které místní Kruh drží velmi zkrátka. Tedy ani ne tak Kruh jako templáři, které vede Meredith. Meredith je přitom celkem pragmatická a férová ženská, ale část templářů si zákazy a nařízení vysvětlila po svém a mágy doslova týrá a šikanuje. To vede k častým útěkům a tím pádem k popravám mágů.
Paradoxní na tom je, že někteří templáři v útěku mágům dokonce pomáhají. A ještě paradoxnější je, že pravou rukou Meredith se stal templář Cullen, který zažil vzpouru ve Fereldenském Kruhu mágů a během rebelie Uldretha hájil nejtvrdší postup - Právo zrušení. V Kirkwallu už naštěstí trochu vyměkl, ale ani on nijak aktivně nezasáhl proti šikanujícím templářům.
Aby toho nebylo málo, tak ještě před nákazou ztroskotala na pobřeží posádka quanarijské lodi. Quanarijci poté našli nové útočiště právě v Kirkwallu a očividně nehodlají město opustit, což znervózňuje místní obyvatele a vévodu Kirkwallu. Quanarijců je tolik, že by mohli bez problémů město obsadit, ale zatím jen čekají. Údajně na loď, která je odveze domů.
Hawke se s Bethany rozhodují, co dále. Nákaza je pryč, ale návrat do Lotheringu se nejeví jako nejlepší nápad. Matka často dostává dopisy od starostky Lotheringu, ve kterých se píše, že přestavba zničeného města jde pomalu a lidé nakonec raději Lothering znovu opouštějí, protože místní půda je otrávená a bude trvat ještě mnoho let, než se věci dají do pořádku. Jako lepší alternativa se jeví získat zpět šlechtický titul a peníze, za které by si rodina pořídila zpět svoje sídlo.
No a jedna příležitost se nabídla doslova sama - trpaslík Bartrand plánuje výpravu do Hlubokých cest, aby tzv. zachránil část dědictví svých předků ... rozuměj vykradl nějaký z dříve nevyrabovaných thaigů. Naneštěstí mě odmítl, ale v tu chvíli mi na pomoc přispěchal Varrick, který mi pověděl, že by bylo dobré, kdybych se k výpravě přidal jako investor, tedy abych Bartrandovi nabídl peníze za podíl ve výpravě. Jednalo se o rovných 50 zlatých!
Není to zrovna málo, ale Varrick se mi hned nabídl, že nám pomůže a od této chvíle jsme získali nového spolehlivého parťáka. Avelin se mezitím stala (zatím) neoficiálně velitelkou městské stráže, ale pořád byla ochotná s námi vyrážet za dobrodružstvím. Třetí do party přibyla Isabela, pirátská královna z jedničky a moje budoucí družka

. Jako alternativu k romanci s Isabel jsem získal elfí kouzelnici Merrill, která pomohla Flemeth osvobodit se z talismanu. Merrill se s námi přesunula do města a projevila ochotu nám pomáhat i nadále.
Popravdě ani jedna ze společnic není moc dobrou volbou pro romanci, ale víc možností mužský Hawke prostě nemá. Avelin si totiž jako partnera vyhlídla svého podřízeného a já jí ho ještě pomáhal dohodit

. Jinak parťáci to mají v DA2 oproti jedničce trochu jinak, každý má ve městě své vlastní ubytování, kam se přesune, pokud ho zrovna nemáte v družině. Takže pokud s některým z nich chcete mluvit, tak musíte nejprve k němu domů (to platí i pro ty v družině), a teprve tam se zobrazí možnost přímého dialogu. Mluvení napřímo v družině totiž v DA2 nefunguje.
Pokud teď marně přemýšlíte, co je vlastně nosným příběhem DA2, tak si nad tím lámete hlavu správně

. Hawke nemá vzhledem k obecné zápletce DA zprvu žádný jasný cíl, prostě jen plníte různé městské úkoly (DA2 se odehrává povětšinou přímo v Kirkwallu a občas v blízkém okolí) a shromažďujete peníze na Bartrandovu výpravu. Časem mi dokonce nabídla pomoc trpasličí carta, prý za mě zaplatí a já jim po návratu z výpravy vyplatím dvojnásobek. Schválně jsem to vzal, byť jsem měl sám naspořeno už skoro 100 zlatých.
Jasně, někdo nám v tom příběhu ještě chybí, ale schválně jsem si ho nechal nakonec

. Ve Stínově má na tajňačku svou kliniku mág Anders. Ano ten Anders z datadisku Procitnutí. Jeho touha po svobodě nakonec zvítězila, takže po mém odchodu ze Šedé tvrze to zabalil i Anders. Je akorát zvláštní, že se přesunul zrovna do Kirkwallu, který je znám pro svou krutost v zacházení s mágy. Navíc zrovna Stínov je právě čtvrtí, kde se nachází Kirkwallský Kruh, takže Anders si rozbil svůj tábor doslova před zraky templářů. No dobrá, znáte to ... pod svícnem je největší tma ...

.
Jenomže Anders nepřišel sám. Spravedlnost se nakonec rozhodl tělo Kristoffa opustit, protože mu Anders nabídl to své, takže do Kirkwallu dorazil Anders a Spravedlnost v jednom. Anders nám tvrdil, že Spravedlnost v něm funguje jen jako druhé vědomí a do ničeho nezasahuje, ale to se brzy ukázalo jako lživé.
Vzpomeňte si, co jsem o Spravedlnosti psal v příspěvku k datadisku Procitnutí. Mrtvé tělo Kristoffa postrádalo emoce, kdežto Anders je emocí plný, hlavně zášti vůči templářům. Do určité míry to ovlivnilo i Spravedlnost a Anders se ve vypjatých chvílích dostává do tranzu, kdy kontrolu nad jeho tělem a myslí přebírá právě Spravedlnost. Tyhle stavy se postupně zhoršují a Anders v nich pomalu přestává rozlišovat, kdo je přítel a kdo nepřítel. Jeho pomoc uprchlým mágům se tak v jednu chvíli málem promění v trágedii, ale to už hodně předbíhám.
Výprava do Hlubokých cest se trošku zvrtne. Krom pokladů se nám podaří najít zvláštní lyriovou modlu, která Bartranda "donutí", aby nás zradil a uzamkl v hrobce. Varrick si to vysvětlil tak, že Bartrand se prostě rozhodl, že se nebude o zisk s nikým dělit. Ani s vlastním bratrem, kterého očividně raději obětuje. Museli jsme najít alternativní cestu ven. Po návratu do města jsme zjistili, že Bartrand zmizel neznámo kam, ale nám to mohlo být jedno. Nalezené bohatství a matčiny konexe stačily na to, abychom získali zpět své sídlo a titul.
Mělo to ale i jeden nehezký důsledek. Původně jsem chtěl vzít na výpravu do Hlubokých cest Bethany, která byla do té doby velmi užitečnou členkou družiny, ale matka protestovala. Co kdyby se nám něco stalo? Pak by rázem přišla i o zbývající dva potomky. Souhlasil jsem proto, že Bethany zůstane v Kirkwallu u matky. Bohužel jí v té době objevili templáři, takže po návratu do města jsem byl svědkem, jak jí Cullen zatkl a předal do Kruhu. Nemohl jsem s tím vůbec nic dělat!
Jako šlechtic jsem nově získal přístup k vévodovi a tím započal můj vzestup v hierarchii města ...