Heh, tak jsem si to s finálním soubojem myslel dobře, ale jen napůl

LoG 2 má totiž konce 2. Ten první lze zažít právě po boji na střeše hradu Nex, ale outro a inventář družiny napovídají, že tohle asi nebylo to nejsprávnější. Vše záleží na tom, zda-li chcete nebo nechcete hledat skrytou svatyni pro pátý element. Ale začnu popořádku. Je to dost spoileroidní, ale moc ošetřit se mi to nepodařilo, takže čtení uvažte sami

KONEC č. 1
Jak už jsem naznačil, na střeše hradu Nex se schyluje k boji s Island masterem. Minotauřího barbara jsem preventivně naučil těžkou zbroj a oblékl ho do meteoritických plátů. Obranné číslo lehce přes 100, rytířka "jen" přes 80. Usoudil jsem, že za tuhle investici to stojí. Alchymistovi jsem pak zvedl palné zbraně na 5 bodů. Level postav 14, každé jsem připravil 5 ks lektvaru zdraví, mág dostal i lektvary many. Vstoupil jsem za mříž.
Island master se ihned dostavil a to velmi stylově ... na hřbetu draka Lindworma. Po menším proslovu kolem sebe vyčaroval ochrannou auru a povolal do arény zombie. Asi nemusím zdůrazňovat, že dokud je aura aktivní, tak draka nelze zasáhnout. Zombie padaly celkem rychle, každá za 200 expů jako u těch na hřbitově, akorát byly opravdu slabší. Jakmile aura z draka vyprchala, napochodoval jsem k němu a uštědřil mu pár ran. Základem je poškodit ho co nejvíce, protože za chvilku Island master vyčaruje novou auru a na střechu povolá další monstra. Tentokráte krysáky, což už je o poznání tužší nepřítel. V třetím kole už jsou i medůzy, dál jsem to nezkoušel

Raději jsem znovu nahrál a tentokráte celkem v pohodě skolil draka v druhém kole. Lektvarů jsem ani tolik nepotřeboval. Po smrti vypadne z Lindworma energetický krystal a Island master zmizí. Otevře se cesta k portálu, na kterém je vidět obrys lodi. Po vstupu následuje outro:
Družina nastupuje do vzducholodi a "zklamaný" Island master se vrací do hradu.
KONEC č. 2
Navazuje na porážku Lindworma. Se čtyřmi energetickými krystaly je třeba vyhledat skrytou svatyni. Hintů je po mapě několik, plus se k tomu vztahují texty v přízemí hradu Nex. Texty mluví o pátém elementu s názvem balance, bez kterého by neexistovalo spojení 4 základních elementů. Pátý element byl vytvořen s pomocí kouzla.
A teď nastává ta pravá legrace. Skrytá svatyně je opravdu skryta mimo povrch. Když jsem vyšel z hradu, v bráně u nádvoří stál irský skřet a zmizel směrem k HUBu. To vypadalo nadějně, v HUBu se skutečně otevřely zavřené dveře a odkrylo se Trickster's Lair. No jo, jenomže po skryté svatyni ani stopy. Prošel jsem, co se dalo a zkoušel řadu věcí, ale žádný úspěch. Nakonec jsem to vzdal a koukl na oficiální fórum, kde jsem rovnou zahlídl, co přesně udělat. Když to ovšem vezmu zpětně, řešení jsem měl přímo před nosem a je poměrně logické, jak mi pak rychle došlo

Náznak:Celé řešení opravdu spočívá v těch textech v hradu. Na nádvoří jsou sochy s elementy umístěny v rozích čtverce 3 x 3. Nepřipomíná vám to něco?

Ano, odpovídá to knize run mága. V každém z rohů je runa reprezentující jeden ze čtyř elementů. Prostřední runa se nazývá Balance, nevztahuje se k ní přímo žádné kouzlo, ale je sjednocujícím prvkem, který váže jiné.
Dořešení:Stále ještě netušíte, co dál? My samozřejmě hledáme kouzlo, které nám pomůže svázat všechny 4 esence v sochách. Takže postavit se doprostřed mezi sochy, kliknout na runu Balance a vyvolat jí ... výsledkem je transport do skryté svatyně.
S esencí balance jsem se vydal zpět do Trickster's Lair a vložil esenci do rukou sochy. A opět se zjevil irský skřet ... podstatné je nepustit ho za mříže, jinak je zavře a v místnosti se objeví teleporty a oheň z plivajících hlav. Vyplatilo se mi do dveří skočit první a pak už to bylo jedno. Usekat šel docela v pohodě, skoro jsem si říkal, že až moc lehce. Nj, chyba lávky. Po "zabití" skřeta se s něj vylíhl Island master. A kdyby jen jeden. Po chvilce se rozdělil v několik klonů (napočítal jsem celkem asi 4). Po dungeonu tak pobíhá rázem pět velmi rychlých kouzelníků, kteří se navíc vzájemně kryjou. Klony jsou sice zničitelné, ale opět se obnovují. Island master pak na sobě má auru ochrany, podobně, jako tomu bylo u Lindworma. Sice už není viditelná, ale při zranění pravé postavy je vidět, stejně tak je vidět, když jí Island master obnovuje. Každopádně je to tuhý souboj, který jsem podcenil slabou přípravou.
Island mastera se mi podařilo zasáhnout hned na začátku, ale pak mě už doběhly klony. Schovka v rohu nepomohla a při ní jsem právě zjistil, že takhle se Island masterovi na kobylku nedostanu. Honit ho mi přišlo taky dost utopické, protože se blbě odlišuje, kdo je kdo. Nakonec jsem si vybral jiný roh a čekal, u koho z nich bude mít po zásahu vidět štít (čas od času se u mě jeden, ale i dva zastavily). Při boji mi hodně pomohlo kouzlo Meteor Storm, ale bylo to dost o nervy

Padlo mi tu okolo 40-ti lektvarů zdraví, 4 modré krystaly a nemálo lektvarů many. Dost jsem zalitoval, že jsem se nepřipravil předem. Loady ani nepočítám. Doporučuju tedy, snažit se Island mastera zranit co nejvíce hned na začátku, určitě to pomůže.
Nakonec po něm zůstala hezká hůlka, testament vysvětlující několik okolností a klíč. S klíčem lze otevřít výstup z dungeonu a pasuje i do teleportu v přízemí hradu Nex. Po aktivaci se objeví symbol ostrova a vstupem do portálu následuje druhé outro ... družina je hodna spatřit Nexus.
Zhodnocení:
Level postav zůstal shodný, tedy 14. Herní doba se zastavila na 39 hodinách 10 minutách, ale odhadem je realita tak 47 hodin. Navštívil jsem všechny dostupné úrovně, našel 14 epických předmětů ze šestnácti, 2/3 skrytých místností a namíchal 147 lektvarů. Rytířce zbylo 6 dovednostních bodů, minotaurovi 2, alchymistovi 5 a mágovi 6. Nepoužil jsem jedinou knížku ani lektvar pro vylepšení statů.
Existence dvou konců hry je zajímavá hlavně z toho důvodu, že pro tu první variantu není třeba např. vůbec navštěvovat pyramidu, tím pádem se lze "vyhnout" těžším puzzlům

Z pohledu levelování to není ani taková výhra. K prvnímu konci hry se tak lze dostat poměrně rychle. Ale není to prostě ono

Celkem jsem nápovědy z oficiálního fóra využil 5x, přitom se obvykle jednalo jen o lehké nakopnutí. Když to vezmu zpětně, tak největší problém mi dělal právě vstup do pyramidy. Z části je to určitě i mou lenností, jak se ukázalo třeba u skryté svatyně.
Legend of Grimrock 2 se může poprávu označit za legendu. Hrálo se mi to dobře a teď je na čase se podívat i na jedničku