Víš u mě byl v 6 herní čas asi 2 roky dohrál jsem to jednou
takže ted to vidím podstatně kratší. Je jasný že X je o dost kratší s tím souhlasí každý. Mě ovšem desítka oslovila v pravém taktizovaní. A hlavně asi tím, že jde o mix dvou starých her co jsem měl jako kluk rád. A to might and magic a brán skeladu. Ovšem dát do X respawn a čestné povyšovácí ukoly byl baly by hra ještě lepší.
To já dohrál 6tku hodně krát

, když jsem si jí omylem koupil kdysi v levelu, tak jsem jí hrál pořád dokola, dokud v Levelu nevydali fallout 2

. Ono MM6-8 byla vždy spíše akčnější, než taktická, ve srovnání třeba s tím falloutem, nebo baldury, nebo jinými hrami. Dost k tomu vybízí i ten pohled z první osoby. Ale i když v 6tce vím snad téměř vše, co je kde a kam jít a kam nejít atd, stejně by mě to trvalo dohrát tak 2-3 týdny velmi usilovného hraní a na to já momentálně nemám čas. A rozehrát hru a hrát jí půl roku bych nemohl, já bych se k tomu již nedokázal vrátit.
MMX je taková těžko popsatelná. Mě osobně to bavilo první hru, kdy jsem nevěděl, co a jak a kde je co. Jakmile jsem to zjistil, druhá hra byla spíše o vyzkoušení si některých věcí, na které jsem v první hře přišel a které jsem si chtěl ověřit. Ale už ta druhá hra tak zábavná nebyla. Hrát to po třetí nějak nemám důvod, no. Možná časem. Ale už jen toto mi jasně napovídá, že 6tka byla pro mě lepší hrou, když jsem jí dokázal hrát do zblbnutí a i dnes jsem si jí ochoten zahrát. Dost pochybuji, že to budu někdy za 15 -20 let můct říct o desítce. Spíš mám dojem, že už jí nikdy nejspíše hrát nebudu.
Co se týče taktiky, ona ta taktika v desítce je asi tak, jak popsal elemir. Tedy velmi rychle se to zvrhne v používání neustále stejných věcí, víceméně i ve stejném pořadí. To, že ve hře není rychlost a že to tedy neovlivňuje rychlost pohybu, útoků a nedělá rozdíly mezi obludami a lidmi, je podle mě velká chyba a značný nedostatek hry. To už i v té 6tce ta rychlost byla zahrnuta a byla hodně znát. Zvlášť, pokud si tam člověk zapnul tahový režim. Najednou zjistil, že učen se zbraní má vliv na rychlost obnovení po útoku. Že má smysl využívat i kouzla, jako Zrychlení a podobně. Nejvíc je to patrné při hře za lučišníka střílejícího z luku, který nemá zájem bojovat na blízko. Třeba 8čku jsem hrá čistě za temnou elfku s lukem a tam právě ta rychlost byla stěžejním atributem. Nebo když jsem hrál 7čku s postavami na 1 levelu (bez učení), tak tam jsem taky musel nutně bojovat na dálku (nepřežil bych ani jeden útok těch silnějších oblud na blízko). A opět, velký vliv tam měla rychlost a mé nejčastěji používané kouzlo v obou těch hrách bylo ono Zrychlení. Vlastě jsem byl zrychlen nonstop a vždy, když se přiblížilo vypršení toho kouzla (což způsobí únavu postav), tak jsem zrychlení zakouzlil znovu a tím jej "prodloužil" bez oné únavy.
Zrovna tento aspekt v desítce naprosto chybí, s tím je i spojen způsob, jak probíhají boje - nepřítel vždy začíná, postavy jsou v pořadí, jaké si určí hráč, což ovšem většinou nemá význam a tak to bere popořadě. Nemění se také vzdálenost mezi skupinou a nepřáteli, všichni jsou stejně rychlí. (ono i různé obludy by měly být různě rychlé - rytíř v brnění pomalejší, lehkoodělný lučišník rychlejší atd). Tím se z toho stane relativně rychle stereotyp. Na druhou stranu některé boje mi opravdu připomínali šachy, chcípl jsem v nich snad 20x a každý tak, nebo dokonce každé zakouzlené kouzlo mělo svůj význam a vliv na konečný výsledek. Což bylo super, tam se taktika určitě uplatnila, ač to bylo hodně ve stylu pokus/omyl - smrt/load - pokus/omyl

Jinak z možných variant boje se mi líbí styl z Baldur's Gate, kdy se hra navenek tváří jako realtime, ale jinak je to kolové.
jo, tam se to hodně řídí opravdu pravidly Dungeons and dragons. Ty hry mají své kouzlo. Dobrý je i systém boje ve falloutu, ačkoliv si nejsem jistý, jestli by se dal uplatnit na hry s bojem na blízko. Ale možná jo, při troše snahy. Tam je to opravdu čistě kolové a na akční body. Ale v tom se ty hry dost liší v konceptu, jak jsou dělány již odpočátku. Mě osobně nevadí ani to akčnější pojetí boje, ani to taktické pojetí boje, pokud je zbytek hry dobrý a samotný boj mě baví.