Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:42:34
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 103 104 [105] 106 107 ... 111

Autor Téma: Might & Magic X Legacy  (Přečteno 279027 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1560 kdy: Březen 22, 2014, 22:55:58 »

Nj, šestka se botům líbí už delší dobu. V databázi je toho mnohem víc, ale ne každému se podaří vyplnit pole správně. Čas od času to pak vždycky promažu. Spíš přemýšlím, že z toho ten formulář odstraním úplně a nechám to čistě na zasílání emailem.

Mě u toho boje v desítce chybí střídání postav a protivníků podle rychlosti. Takhle mi přijde, že to občas spadá do rutiny opakujícího se scénáře akcí - Nebeská zbroj, případně doplněná o Spalující odhodlání, jeden bojovník, druhý bojovník apod. Trošku to tedy vynahrazují smíšené grupy nepřátel, kdy třeba v Pusté divočině je základem sundat nejprve šamana, potom ještěří válečníky a gobliny nakonec. Obdobně osazenstvo okolo Karthalu.

Jinak z možných variant boje se mi líbí styl z Baldur's Gate, kdy se hra navenek tváří jako realtime, ale jinak je to kolové. Akorát kolo má pevně nastavený čas trvání. Odtud jsem si oblíbil i volitelnou pauzu. MM 6-9 má obdobu ve faktoru zotavení, který hru dostatečně umírňuje v přílišném rozletu. A když na to přijde, tak přepnu do tahového režimu.

Zaklínač 2 se mi třeba taky hrál dobře, už zjišťuju, že to hopsání už není moc pro mě. Proto třeba vím, že Dark Souls si asi nikdy nezahraju.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1561 kdy: Březen 24, 2014, 07:52:22 »

Citace: Návštěvník
Víš u mě byl v 6 herní čas asi 2 roky dohrál jsem to jednou :D takže ted to vidím podstatně kratší. Je jasný že X je o dost kratší s tím souhlasí každý. Mě ovšem desítka oslovila v pravém taktizovaní. A hlavně asi tím, že jde o mix dvou starých her co jsem měl jako kluk rád. A to might and magic a brán skeladu. Ovšem dát do X respawn a čestné povyšovácí ukoly byl baly by hra ještě lepší.

To já dohrál 6tku hodně krát :), když jsem si jí omylem koupil kdysi v levelu, tak jsem jí hrál pořád dokola, dokud v Levelu nevydali fallout 2 :D. Ono MM6-8 byla vždy spíše akčnější, než taktická, ve srovnání třeba s tím falloutem, nebo baldury, nebo jinými hrami. Dost k tomu vybízí i ten pohled z první osoby. Ale i když v 6tce vím snad téměř vše, co je kde a kam jít a kam nejít atd, stejně by mě to trvalo dohrát tak 2-3 týdny velmi usilovného hraní a na to já momentálně nemám čas. A rozehrát hru a hrát jí půl roku bych nemohl, já bych se k tomu již nedokázal vrátit.

MMX je taková těžko popsatelná. Mě osobně to bavilo první hru, kdy jsem nevěděl, co a jak a kde je co. Jakmile jsem to zjistil, druhá  hra byla spíše o vyzkoušení si některých věcí, na které jsem v první hře přišel a které jsem si chtěl ověřit. Ale už ta druhá hra tak zábavná nebyla. Hrát to po třetí nějak nemám důvod, no. Možná časem. Ale už jen toto mi jasně napovídá, že 6tka byla pro mě lepší hrou, když jsem jí dokázal hrát do zblbnutí a i dnes jsem si jí ochoten zahrát. Dost pochybuji, že to budu někdy za 15 -20 let můct říct o desítce. Spíš mám dojem, že už jí nikdy nejspíše hrát nebudu.

Co se týče taktiky, ona ta taktika v desítce je asi tak, jak popsal elemir. Tedy velmi rychle se to zvrhne v používání neustále stejných věcí, víceméně i ve stejném pořadí. To, že ve hře není rychlost a že to tedy neovlivňuje rychlost pohybu, útoků a nedělá rozdíly mezi obludami a lidmi, je podle mě velká chyba a značný nedostatek hry. To už i v té 6tce ta rychlost byla zahrnuta a byla hodně znát. Zvlášť, pokud si tam člověk zapnul tahový režim. Najednou zjistil, že učen se zbraní má vliv na rychlost obnovení po útoku. Že má smysl využívat i kouzla, jako Zrychlení a podobně. Nejvíc je to patrné při hře za lučišníka střílejícího z luku, který nemá zájem bojovat na blízko. Třeba 8čku jsem hrá čistě za temnou elfku s lukem a tam právě ta rychlost byla stěžejním atributem. Nebo když jsem hrál 7čku s postavami na 1 levelu (bez učení), tak tam jsem taky musel nutně bojovat na dálku (nepřežil bych ani jeden útok těch silnějších oblud na blízko). A opět, velký vliv tam měla rychlost a mé nejčastěji používané kouzlo v obou těch hrách bylo ono Zrychlení. Vlastě jsem byl zrychlen nonstop a vždy, když se přiblížilo vypršení toho kouzla (což způsobí únavu postav), tak jsem zrychlení zakouzlil znovu a tím jej "prodloužil" bez oné únavy.

Zrovna tento aspekt v desítce naprosto chybí, s tím je i spojen způsob, jak probíhají boje - nepřítel vždy začíná, postavy jsou v pořadí, jaké si určí hráč, což ovšem většinou nemá význam a tak to bere popořadě. Nemění se také vzdálenost mezi skupinou a nepřáteli, všichni jsou stejně rychlí. (ono i různé obludy by měly být různě rychlé - rytíř v brnění pomalejší, lehkoodělný lučišník rychlejší atd). Tím se z toho stane relativně rychle stereotyp. Na druhou stranu některé boje mi opravdu připomínali šachy, chcípl jsem v nich snad 20x a každý tak, nebo dokonce každé zakouzlené kouzlo mělo svůj význam a vliv na konečný výsledek. Což bylo super, tam se taktika určitě uplatnila, ač to bylo hodně ve stylu pokus/omyl - smrt/load - pokus/omyl :)

Citace: Elemir
Jinak z možných variant boje se mi líbí styl z Baldur's Gate, kdy se hra navenek tváří jako realtime, ale jinak je to kolové.

jo, tam se to hodně řídí opravdu pravidly Dungeons and dragons. Ty hry mají své kouzlo. Dobrý je i systém boje ve falloutu, ačkoliv si nejsem jistý, jestli by se dal uplatnit na hry s bojem na blízko. Ale možná jo, při troše snahy. Tam je to opravdu čistě kolové a na akční body. Ale v tom se ty hry dost liší v konceptu, jak jsou dělány již odpočátku. Mě osobně nevadí ani to akčnější pojetí boje, ani to taktické pojetí boje, pokud je zbytek hry dobrý a samotný boj mě baví.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1562 kdy: Březen 24, 2014, 09:12:01 »

Fallout jsem kdysi jen zkoušel, takže už si to moc nevybavuju. Akční body jsem zažil naplno až v Golden Land. Tam se mi ta pravidla líbila, ale zvrhávalo se to právě na maxování akčních bodů, což mělo ve hře (za bojovníka), největší efekt. Pokud bych koukl na akčnější kousky, tak třeba Diablo mě moc nenadchlo. Rád jsem koukal na spolubydlícího, když hrál, ale sám jsem to hrál jen chvilku. Ono to možná bude tím, že ty akčnější kousky jsou uspěchanější všude, tedy i v příběhu. Když akčnější kousek, tak raději jako 1st nebo 3rd person. Je to i hodně o náladě.

Desítku si s druhým hraním zatím šetřím. Ono je na tom vidět, že měli velké plány, ale dost toho končí slepou uličkou. V noci jsem se prohrabával bestiářem a v datových souborech je krásně vidět, s čím vším se počítalo, ale ve hře to nakonec není. Např. různě se stupňující efekty dovedností monster. V praxi to vypadá tak, že u všech to má na chlup stejný účinek - našel jsem jen jednu vyjímku a to regeneraci u zemních elementálů. Podobně u magie, některá kouzla mají stejná poškození napříč. různými verzemi toho samého monstra - pokud tedy nejde zrovna o bug, protože v bestiáři přímo ve hře se mi nepozdává více věcí. Vlastně tohohle se u druhé rozehrávky bojím nejvíc, že si budu všímat úplně nečeho jiného :)

Šestka mě bavila taky hodně, potom ještě osmička. Sedmička zůstala někde uprostřed, podobně jako devítka, byť sedmičku jsem oproti devítce odehrál vícekrát (devítku jen 2x). Pamatuju si, když jsem si tenkrát ten LEVEL s šestkou koupil, nainstaloval jsem hru, vyndal z časopisu mapu a rozhodl se, že podle ní půjdu postupně oblast po oblasti ... vydrželo mi to až do Svobodného přístavu, tam jsem narazil na žoldáky a bylo po plánu :D Dneska už se mi ani nechce věřit, kolik týdnů mi to zabralo.

Jsem zvědav, jak bude DLC pro MMX vypadat. V pátek mám volno, takže bude i čas.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1563 kdy: Březen 24, 2014, 11:37:15 »

Citace: Elemir
Fallout jsem kdysi jen zkoušel, takže už si to moc nevybavuju.

Jo no, fallout je skvělá hra, myslím že by to mělo patřit k úplnému základu každého RPG pařana :) a že by tě to nejspíše bavilo, kdyby si to zkusil. On tedy staví hlavně na skvělých dialogách, a docela silném příběhu (mimochodem když jsem to tak teď hrál a znovu si pročítal ty důvody k válce, co tam proběhla a vzal v úvahu i roky, kdy měla vzniknout, člověk z toho má takové nepříjemné mrazení v zádech :) ).

Ale rozvojový systém tam je docela dobře promyšlený, ono se tam během hry příliš akční body zvyšovat nedají. Tam to funguje tak, že si na začátku nastavíš základní vlastnosti (které se pak v průběhu hry dají měnit jen minimálně) a od kterých se pak odvozuje vše ostatní, včetně těch akčních bodů. Každá vlastnost má docela velký význam a je velmi důležité si právě ty vlastnosti nastavit dobře. U té hry je dobré přečíst si ještě před hrou nějaký návod, tedy část kde radí, jak si vytvořit postavu a kam dát jaké body vlastností, jelikož jinak si to může hráč docela zkazit už po zahájení hry.

Ale zase je to sranda, v málo které hře má například inteligence vliv na dialogy takový, že pokud máš inteligenci malou, nejsi schopen jakožto hrdina smysluplně mluvit :D a opravdu působíš jak dement.  V dialogách a vůbec v těch řekněme nebojových věcech fallout předčí snad jen planescape torment (což už není hra, ale umělecké dílo :D ).
IP zaznamenána

Návštěvník

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1564 kdy: Březen 24, 2014, 12:43:56 »

Milhaus: Zkusil jsi Fallout 1.5 Resurrection? To je, jak by řekl můj vnuk "hustý". Odkaz http://resurrection.cz/forum/index.php
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1565 kdy: Březen 24, 2014, 13:25:01 »

Vím o tom módu, ale zatím jsem jej nezkoušel. Ale je to víceméně důvod, proč jsem začal hrát fallout od začátku, abych se k tomu jaksi propracoval :).
IP zaznamenána

Návštěvník

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1566 kdy: Březen 24, 2014, 13:47:49 »

Potom ti přeji, aby jsi si to užíval jako já.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1567 kdy: Březen 24, 2014, 13:56:50 »

Fallout tu samozřejmě nakoupený mám :), ale ještě jsem se k němu ani nepřiblížil. Takže opravdu jediné, co mám, jsou ty matné vzpomínky. Podobně jsem před lety sehnal v zahraničí i zmiňovaný Planetscape Torment, jenomže tam jsem stihl akorát opustit márnici. Podobně mi tu už pár let leží  Dragon Age a na dohrátí čeká druhý datadisk k NWN 2. V Notebooku mám pro změnu už řadu měsíců zastrčený disk Pool of Radiance v domnění, že mě to přinutí dostat se dále, než o pár polí, ale moc to nezabírá :D Nějak zjišťuju, už to není jako dříve, kdy jsem u toho dokázal prosedět hodiny. Naposledy to dokázal akorát Gothic 3, kdy nostalgie vyhrála (ale nedohrál jsem) a pak MMX. Spíš se zmůžu tak na jednu až dvě mapy v HoMM týdně.

Vlastně raději už ani nepočítám, co všechno tu mám k hraní připravené. Pomalu se smiřuju s tím, že něco prostě ani hrát nebudu. Když se ohlédnu zpět, asi bych si za tu dobu vystačil s podstatně menším množstvím titulů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1568 kdy: Březen 24, 2014, 14:15:54 »

no tak fallout, fallout2 a Planetscape Torment bys zvládnout měl :), ty hry za to vážně stojí. Planetscape Torment je takový naprostý unikát, rozvoj tam stojí víceméně za nic, boje o ničem, ale co se týče dialogů a vůbec takové jakési hloubky, do které autoři zachází, tak už se to dá vážně chápat spíš jako umělecké dílo. To nemá v žádné jiné hře obdoby :).

Ty ostatní hry co jsi zmiňoval jsem hrál dříve, ale nepatří k mým nějak extra oblíbeným :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1569 kdy: Březen 24, 2014, 20:21:37 »

Zkusím si na to na léto vyhradit čas, to už bude docela klid. Něco z toho, co jsem hrál, už asi taky znovu nerozehraji. Ale vesměs mám docela kliku.
IP zaznamenána
This is the end ...

Winterson

• Nováček
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1570 kdy: Březen 24, 2014, 21:30:11 »

Fallouty (1-Tactics) na mě měly spíš psychologický efekt. Asi bych to popsal jako dosti deprimující, mrazivý a totálně osamělý. A to nemluvím o Tormentu, ta hra mě vcucla a notnou dobu držela. Všechno má svoji logiku, historii a řád. A to občas dosti zvrácený. Doporučuje pět z pěti dabusů.
IP zaznamenána

alex

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1571 kdy: Březen 25, 2014, 01:58:53 »

Zdar, chtěl bych se zeptat, k desítce MM, jde nějak udělat, aby se škupina po mapě pohybovala plynule a ne opravdu jen totálnim otočenim obrazovky, jdu rovně, kliknu doprava, celé s emi to přetočí..plynulost nula..při té rychlosti je to občas dost honička a dost nepraktická věc. případně jak nějak zpomalit to scrollování? díky.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1572 kdy: Březen 25, 2014, 07:00:48 »

No v 10 se pohybuješ ve čtvercové síti, krok po kroku a tomu odpovídá i otáčení v ní. Tedy nemůžeš se otočit třeba o 60°. Vždy o 90°.

Tedy pokud máš na mysli toto, tak to změnit nejde, to je tak uděláno úmyslně.
IP zaznamenána

alex

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1573 kdy: Březen 25, 2014, 13:14:46 »

Ok, dík. škoda, drobet to kazí hratelnost, přece jen, klasickej pohyb je lepší hlavně ve venkovních lokacích, tohle dost vadí při delšim hraní...ale snad si zvyknu
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1574 kdy: Březen 25, 2014, 19:38:35 »

Docela jste mě nalomili :) Bohužel mě čeká dost perný víkend, ale asi si PT nainstaluju na notebook a v práci budu přestírat práci :D

Teď jsem zrovna narazil na článek o Civilizaci, má někdo zkušenost, jak se od sebe liší originál Civilizace a FreeCivilizace? Pamatuju si to ještě z dob linuxu, ale nikdy jsem se k tomu pořádně nedostal.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 103 104 [105] 106 107 ... 111