Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 11:41:05
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 111

Autor Téma: Might & Magic X Legacy  (Přečteno 280112 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #405 kdy: Říjen 30, 2013, 11:48:57 »

No, jediné, co by dávalo u výpočtů smysl je podle mě asi něco takového:
Postava:
Magie: 0
Magie ohně: 0
Magické ostření: 0
Zranění ohnivým šípem: 10 (toto je základní zranění ohnivého šípu), od kterého se pak počítá vše ostatní.

1% z 10 je 0,1, tedy 5% je 0,5. Nárůst zranění při rozvoji magie ohně za každý bod do ní vložený by tedy byl 0,5.
Magie - každý bod do ní by měl zesílit sílu všech kouzel o tuším 1%. (nejsem si teď jist).

Tedy má-li šaman na začátku hry magii na 7, dostane k základu zranění ohnivého šípu 7%. To by tedy bylo 0,7 :). Zranění by tedy poporostlo na 10,7 (ři zaokrouhlení na 11). Když by uměl magii ohně (tedy měl v ní jeden bod), zesílilo by to kouzlo ohnivého šípu o 5%, tedy 10,7+0,5=11,2. (po zaokrouhlení 11).

Když by hráč vývojem postavy zvedl vlastnost magie na 20, tak by útok kouzla ohnivého šípu porostl takto:
10 (základ) + 2 (20% ze základu za Magii) + 0,5 (5% ze základu za dovednost Magie ohně) = 12,5 (po zaokrouhlení 13).

Pokud by ovládal i magické ostření a měl v ruce nějaké to ohnisko (jako třeba lidský mág), tak mu to ještě o trošičku vyrostlo.

V popisku kouzla v knize kouzel se píše vždy aktuální zranění ohnivého šípu. (tedy tobě se tam píše třeba 18, mě se tam psalo 25). Tedy tam se určitě nepíše základní zranění, ale už to přepočítané. Otázka je, jaké je to základní zranění (aby to vycházelo), ale zřejmě bude hodně malé, protože prostě vliv rozvoje hrdinů na to zranění je velmi malé. A když je řeč o 5% za jeden bod v magii ohně, tak to by se prostě muselo viditelně projevit. Stejně tak u té regenerace. (tam to nesedí vůbec).

Navíc pokud by to bylo tak, jak píši (tedy základ velmi malý a vše by se počítalo od něj), tak by hrdinové hrozně pomalu zesilovali. Tedy opravdu 14 bodů v ohni by neznamenalo vůbec nic. (to by bylo zranění větší jen o kousíček). Kdyby se člověk stal velmistrem a místo 5% se třeba počítalo 10% za každý bod dovednosti (tedy každý +1 zranění - u toho šamana tedy: 10 (základ) + 2 (20% ze základu za Magii) + 28 (10% ze základu za 1 bod dovednosti Magie ohně, celkem bodů 28 - tj 28*1 = 28) = 40 zranění ohnivého šípu. Tak to už by nějaký efekt mělo, jenže by to znamenalo, že hráč je tou dobou minimálně na 10 levelu. (tj 28 bodů dovedností, za každý level jsou 3 body dovednosti). Pravděpodobně by všechny body vlastností vrazil do Magie (tedy 4*10 = 40). Celkově by tedy u takového šamana bylo na 10 levelu zranění:
10 (základ) + 4,7 (47% ze základu za Magii za 47 bodů v magii) + 28 (10% ze základu za 1 bod dovednosti Magie ohně, celkem bodů 28 - tj 28*1 = 28) = 42,7 (43 po zaokrouhlení). Na desátém levelu by tedy i nadále mohl například těm elitním duchům ohnivým šípem tak leda sušit šušně, protože by prostě pořád byl slabý. Ohnivá koule je to stejné, jen zraňuje dvě postavy (pokud stojí na stejném čtverci) a stojí dvojnásobek many - tedy efekt není lepší, jen je to rychlejší.

Stejně tak mi není vůbec jasné poškození brnění nepřítele při boji na blízko. U každé zbraně se píše, že poškodí třídu zbroje o určité %. Není ale moc jasné, jestli jako každým zásahem, nebo jestli to jakože znamená, že to jednorázově TZ sníží při boji s tou zbraní. Pokud by se zbroj opravdu poškozovala (tedy každým zásahem), musel by bojovník dávat stále větší zranění - čím déle by trval boj, tím více by měl nepřítel zbroj poškozenou, tím méně by jej bránila a tím větší by dostával zásahy. Ale to tedy tak není a nefunguje to. Takže je to nejspíše v cz špatně přeloženo, nebo je ten popisek špatně a spíš to znamená, že když budu mít třeba Sekeru (u které se píše poškození TZ o 30%), že když tedy útočím trpaslíkem se sekerou, má nepřítel zbroj třeba 20. Když hned vzápětí útočím třeba s mágem a dýkou (která zbroj nesnižuje), tak má zbroj 30. A nebo je třetí možnost a to sice ta, že to nefunguje.

Pokud by poškození zbroje fungovalo a pokud by nepřátelé měli opravdu velkou zbroj, tak nejlepší zbraní ve hře by bylo nejspíše kopí. (to při boji s ním a výpočtu zranění na mistrovské úrovni redukuje zbroj nepřítele o 50%, tedy teoreticky by to mělo dávat docela výrazně vyšší zranění). Ale opět, není jasné, jak je to myšleno.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #406 kdy: Říjen 30, 2013, 12:22:37 »

Když to počítám, tak u toho ohnivého šípu bude asi základ 15.

Tedy postava s vlastnostmi:
Magie: 0
Magie Ohně:0
Zranění ohnivého šípu: 15

Postava:
Magie: 7
Magie Ohně: 1 (začátečník)
Magické ostření:0
Zranění ohnivého šípu: 15 + 1,05 (magie: 7*0,15) + 0,75 (magie ohně: 1* 5*0,15) = 16,8 zranění (po zaokrouhlení 17)

Postava:
Magie: 20
Magie ohně: 7 (expert)
Zranění ohnivého šípu: 15 + 3 (magie: 20*0,15) + 5,25 (magie ohně: 7* 5*0,15) = 23,5 zranění (po zaokrouhlení 24)

atd atd.
Jako velmistr ohně při třeba 10 úrovni by tedy bylo zranění:
Magie: 43 (pokud by hráč všechny body vlastností dal do magie)
Magie ohně: 28 (velmistr) - dosáhl by maxima, jak lze ve hře magii ohně rozvíjet a už by do ní nešly dávat body další
Zranění ohnivého šípu: 15 + 6,45 (magie: 43*0,15) + 42 (magie ohně: 28 * 10 * 0,15) = 63,45 zranění (po zaokrouhlení 63).
Zranění tohoto kouzla by šlo dále navyšovat už jen vlastností Magie, nebo případnou dovedností Magické ostření.

Ale nemyslím, že to tak ve hře opravdu funguje. Nebo u mě to tak alespoň nebylo, tak nevím.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #407 kdy: Říjen 30, 2013, 13:12:28 »

Vypadá to takhle zajímavě

Jenom se teď trochu předběhnu, mám tu stěhování, takže nestíhám a pak bych zapomněl, co jsem to chtěl :)

Hra je docela hezky postavená na textových konfigurácích, lokalizace je formou xml. Takže síla kouzel se opravdu píše s aktuálním "bonusem". Nicméně našel jsem ještě další věci, které by se mohly hodit u testování.

soubor StreamingAssets/config.txt, sekce [skills]

- určuje počet dovednostních a charakterových bodů + hodnoty úrovní dovedností

soubor StreamingAssets/StaticData/ExpTableStaticData.csv

- určuje, kolik je třeba zkušeností pro "další" level postavy

Jejich modifikací by nebyl problém se nakonec kouknout i na toho velmistra ;) Adresář StaticData vůbec obsahuje docela zajímavosti, které by při odhadování účinků mohly pomoci.

Edit: Dle datového souboru je základní zranění Ohnivého šípu opravdu 15 bodů. Respektive jedná se o definované pole "FIRE,15,15" (typ zranění, poškození, to třetí zatím netuším, možná bonus kritického útoku). Cíl je jedno monstrum, rozsah 4 pole (?) Spíš dosah, ale nejsem si tím stejnak jist, mě to tuším šlo na 2 pole.

Jen pro zajímavost - FireBall, zranění "FIRE,12,12", dosah 3 pole, cíl je skupina na zasaženém čtverci, spotřeba many 25.

Kouzel je celkem 85.

Napadá mě, že namísto otrockého opisování ze hry, bych to mohl vytahat z těch konfiguráků :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #408 kdy: Říjen 30, 2013, 16:19:46 »

Docela prča je, když ti ve skupině třeba 3 postavy sejme nějaký boss. Tedy když třeba pavoučí královna vyřídí 3 postavy do bezvědomí a 4tá jí zabije. To ta jedna získá 100exp a dostane se na druhý level, zatímco ty další tři jsou na prvním levelu, chybí jim do dalšího levelu 100exp (pavouk je za 5exp) a mají jednoduše smůlu. :).

Opravdu těžko  se to pak dohání :).

Teď to zkusím hrát čistě jen za 4 kouzelníky a bez nakupování lektvarů (zkusím vyjít jen s tím, co hra nabídne v truhlách). Taky vyzkouším tu magii, tedy budu rozvíjet tu stejnou (třeba magii země) u dvou postav a nebudu přitom měnit vlastnost Magie (vše budu dávat do moudrosti).

Zatím regenerace u Mága (lidského) s Magii od začátku na 14, léčí 13 životů. U druida léčí za 13 životů a u šamana s magií na 7, léčí 12 životů. Ohnivý šíp u mága zraňuje za 20 životů a u ostatních zatím nevím, protože ho neumí. Všichni ovládají své magie na 1 úrovni a lidští mágové umí to magické ostření.

Nicméně královna pavouků mě právě zabila 3 postavy a přežil jen mág :). Taky je zajímavý, že bez modifikace vlastnosti Vitalita hned při tvorbě družiny, má na začátku hry orkský šaman víc životů, než lidský žoldák. :) (rozdíl 20 životů).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #409 kdy: Říjen 30, 2013, 16:31:39 »

Jo, dělení zkušeností už mě taky postihlo, zrovna u těch Kenshi :D

Regenerace - základ "HEAL,10,10", rozsah skupina, spotřeba many 30. Něco to teda musí vzít za naučení magie země a zbytek bodů do 14-ti je odjinud.

Jinak pavouci mají odolnost vůči zemi v pořadí od obyč po královnu -> 10, 15, 20.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #410 kdy: Říjen 30, 2013, 19:29:38 »

Zkoušel jsem to, když jsem přidal 3 body do země u Druida, Mága a šamana, (tedy jsou celkově na 4 bodech) tak jim poporostlo léčení na 15, 14, 13. Tedy o 1 u každého. U mága, když jsem rozvinul magii ohně (na hodnotu 4), se to zvedlo z 20 na 22.

Tedy to tak nejspíše bude a ten rozdíl v nárustu jsem nezaznamenal proto, že jsem vždy rozvíjel danou magii a vlastnost magie současně a základ je prostě malý, takže ten projev je též malý.

Vzorec tedy nejspíše bude:
VE = ZE + (BAM * (ZE/100)) + (BDTM * BonusDTM * (ZE/100))

kde
VE - výsledný efekt
ZE - základní efekt
BAM - body atributu Magie
BDTM - body dovednosti daného typu magie
BonusDTM - bonus určený úrovní magie (5(začátečník) / 10 (Velmistr))

Nějaký vliv u útočných kouzel bude mít odolnost.
Například Druid má odolnost proti zemi již od začátku 10
Šaman má odolnost proti zemi 0.
Po pavoučím otrávení brala otrava druidovi 4 životy, zatímco šamanovi 10 životů.

Tedy i zde je záhada, jak to hra počítá. Určitě se odolnost jednoduše neodčítá od zranění. Takže to ještě asi bude chtít zjistit :)

Jinak by asi ten vzorec tak mělskoro fungovat +/-, protože své udělá i to zaokrouhlování a je otázka, jak to hra zaokrouhluje. Může to být jako dělení celých čísel a desetinné místo se prostě smaže a platí tak nejmenší hodnota, nebo se zaokrouhluje vždy navrch, nebo normálně. Ale to už je o jednom bodu. Taky se může zaokrouhlovat už ty dílčí výsledky toho vzorce. Fakt těžko říct, protože po aplikaci na regeneraci to nesedí úplně.

Tedy u té regenerace by byl výpočet tedy takový:
Mág
VE = 10 + (14 * (10/100)) + (4 * 5 * (10/100))
VE = 13,4
(tady mi to tedy zase nějak nesedí :), protože by mělo být 15.

Tedy nejspíše ten vzorec bude ještě trošku jinak a hra asi zaokrouhluje i průběžné výsledky.

Tedy třeba

ZE = ceil(ZHK + (BAM*(ZHK/100)))
Bonus = ceil((BDTM * BonusDTM * (ZE/100)))
VE = ZE + Bonus

kde:
ZE - základní efekt
ZHK - základní hodnota kouzla
BAM - body atributu magie
BDTM - body v magii daného typu
BonusDTM - bonus určený úrovní magie (5(začátečník) / 10 (Velmistr))
Bonus - celkový bonus za znalosti magie daného typu
VE - výsledný efekt
ceil - zaokrouhlování směrem nahoru

Mág
Vlastnosti:
Magie: 14
Magie Země: 1 (začátečník)
ZE = ceil(10 + (14*(10/100))) = 12
Bonus = ceil((1 * 5 * (12/100))) = 1
VE = 12 + 1 = 13
zde to sedí

Mág
Vlastnosti:
Magie: 14
Magie Země: 4 (začátečník)
ZE = ceil(10 + (14*(10/100))) = 12
Bonus = ceil((4 * 5 * (12/100))) = 3
VE = 12 + 3 = 15
(zde by to sedělo)

Druid
Vlastnosti:
Magie: 11
Magie Země: 1 (začátečník)
ZE = ceil(10 + (11*(10/100))) = 12
Bonus = ceil((1 * 5 * (12/100))) = 1
VE = 12 + 1 = 13
zde to sedí

Druid
Vlastnosti:
Magie: 11
Magie Země: 4 (začátečník)
ZE = ceil(10 + (11*(10/100))) = 12
Bonus = ceil((4 * 5 * (12/100))) = 1
VE = 12 + 1 = 13
zde to nesedí

Tak těžko říct :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #411 kdy: Říjen 30, 2013, 23:28:41 »

při povýšení na 3 level a vražení bodů do magie země (tedy celkově 7 + expert), vzrostla léčba na mág - 16, druid - 16, šaman - 15 :).

Taky jsem si až nyní všiml, že při postupu na vyšší level se automaticky nezvyšuje množství many a životů. Tedy jediný způsob, jak je během hry zvedat je rozvojem vlastností. U mága to po vložení třeba 4 bodů do vitality (ze 4 na 8) vstoupl počet životů z 47 na 75. V plné hře to tak dost změní strategii vývoje a nejspíš bude chtít postavy rozvíjet dle nějakého klíče. Třeba u mága - 2 body do Magie, 1 do vitality, 1 do moudrosti. Nebo 1 magie, 1 odolnost, 2 moudrost atd.

Taky jsem si všiml, že jsem se u zbraní špatně díval a je tam napsáno x% poškození KZ, což tedy zjevně znamená šanci na kritické zranění danou zbraní. Tedy u dýky je šance třeba 70%, u jiných zbraní je menší.

Při hře bez lektvarů a spoléhání se na regeneraci, se hra hrát dá, ale asi by bylo lepší nevybírat si do party dva lidské mágy, protože když nepoužívají zbraně, ale jen ta ohniska, dávají moc malá zranění. Ale lze je tedy naučit i zbraně normální. Ohniska navíc mají výhodu, že se nepočítají jako zbraně na blízko, díky tomu se nepoškozují během boje a nepřítel neoplácí útok. Takže když se třeba šamanovi poškodí palcát, má jeho zbraň zranění zredukováno o 70% a dává zranění 3 (díky čemuž pak zraňuje stejně, jako ten mág s ohniskem :) ).

Negativní stavy:
Otrava - zřejmě ubírá pokaždé životy jinak (tedy tam to asi nebylo odolnostmi) - dávají ho pavouci
Paralýza - znehybní postavu a ta nemůže nic dělat - kouzlí ho elitní kněžka a duchové
Zmatení - postava nemůže kouzlit - kouzlí ho elitní kouzelník

Zajímavé je, že pokud postava upadne do bezvědomí, negativní stav automaticky zmizí. Tedy například u otravy je výhodnější jí nechat omdlít a pak jí vyléčit regenerací. Paralýzy se krom kouzla ani jinak během boje zbavit nedá, takže zas, nechat postavu zabít a pak jí vyléčit. :)

edit:
na 4 levelu s
Mágem - vlastnost Magie - 14
Magie země - 9
Léčení regenerace: 17

Druid - vlastnost magie - 11
Magie země - 8
Léčení: 16

Šaman - vlastnost magie - 7
Druid - vlastnost magie - 11
Magie země - 8
Léčení: 15
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #412 kdy: Říjen 31, 2013, 12:09:17 »

Kouzla jsem na chvilku opustil a pro změnu se pustil do datového souboru monster. Mám ho už hezky převedený, takže v tom lze celkem dobře číst a vytahovat si jednotlivé potvoráky. Kenshi a Korálová kněžka mají podle něj odolnost proti vodě 10, můj druid  kouzlí ledovou střelu za 6 bodů poškození. Buďto mine nebo většinou zasahuje za 5 bodů. Předpokládám, že na expertní úrovni by to bylo opět za plných 6 bodů.

Jinak mi moc nesedělo množství zdraví u potvor, ale to je ve skutečnosti dáno zvolenou úrovní obtížnosti. V těžší variantě mají potvoráci o polovinu víc životů (faktor 1,5).

U majáku už zůstal stát jediný Kenshi, ale protože došly zásoby, chtěl jsem se vrátit do města. Ovšem cestu mé zdecimované družině zastoupil v jedné chvíli bandita, což jsem nedal, takže load. Mno, místo něj pro změnu trojice pavouků ... přitom se psalo, že náhodná setkání ve hře nebudou (?). Normálně bych to nechal bez povšimnutí, ale jelikož z boje nelze utéct, potažmo ani projít zpět do města, tak to klade docela zajímavé nároky na hrátky se savováním. Nakonec jsem s tím svým jediným savem a jedinou stojící postavou prošel, ale to jen díky náhodě. Cosi jsem si o tom pomyslel :D Ale co už ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #413 kdy: Říjen 31, 2013, 12:33:38 »

Mě příjde, že se výskyt oblud se liší mezi dnem a nocí (tj na určitém místě jsou v noci třeba pavouci a přes den banditi). Protože jedno místo hráč většinou prochází v určitou dobu, nevšimne si toho a tak výskyt dalších oblud tam, kde už byl, vnímá jako respawn/náhodné setkání. Pokud ale hráč ty místa projde víckrát a v různých časech - tj ráno/poledne/večer/noc a všechny obludy vykuchá, už tam žádné další znovu nepotká. Navíc obludy se tuším objevují až když hráč načítá svět (tj buď někam vleze a vyleze, nebo uloží a načte).

Například já šel teď při hraní v noci a na jednom místě, kde je tábor banditů, nebyla ani noha. Jen byly hned po výlezu z města pavouci. Pak jsem byl furt venku a kuchal bandity okolo hradu a protože to byli jejich elitní verze jsem se snažil zabránit, aby mě neobklíčili (hraji to bez lektvarů), takže jsem je vždy nalákal až ke vstupu do jeskyně kyklopa, kde jsem byl chráněn ze všech stran a mohli na mě útočit jen dva.  (odsud je vidět na ten tábor banditů, kde nebyla v noci ani noha).  Během boje se rozednilo a po boji v táboře nebyla pořád ani noha. Hru jsem uložil a vypl a při znovunačtení už v táboře byli nepřátelé a rovnou na mě útočili. (tj objevili se tam, protože byl den a během hry jsem je ještě nezabil).

Taky mám takovej dojem (ale ještě to musím ověřit), že ve hře je zřejmě nějaký limit maxima many. Protože se mi zdá, že můj druid má už 2 level pořád jako maximum many 98 (navíc je červeně, jako by na něj mělo něco negativní vliv), ale přitom nemá žádný negativní postih - ani v předmětech. Já všechno dávám do moudrosti, takže jsem možná tím předběhl maximum many, kterou může druid na 3/4 levelu mít. Ale ještě musím načíst nějaký starší save a ověřit si to, jestli se mi to jen nezdá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #414 kdy: Říjen 31, 2013, 14:37:37 »

Z jednoho videa si pamatuju ty pavouky kousek od vstupu, já je tam měl právě až po tom loadu. Budu si teda muset dávat větší pozor :)

Akorát mě momentálně docela štvou dva výrazné bugy. Jednak abilitka odfouknutí, někdy jde, někdy se to sekne. Vyčetl jsem, že to jde odblokovat pomocí Ctrl+Alt+R, což je sice hezké, jenomže potvorák na mě útočí z dálky, zatímco já do něj mlátím jakoby byl nablízko. Druhá věc nastala při souboji s bandity, kdy se prostě nedokázali v tom počtu útočících "dohodnout" na tazích a opět se to zasekávalo. Jediné pozitivum bylo, že lučištníci neměli vždy potřebu jít do kontaktního boje, takže 2 lučištníci na závěr boje se nehnuli ani o píď a stříleli o 106 z dálky.

Dál jsem to musel zapíchnout, neb mi od léta nějak stávkuje počítač - nejspíš vyschla pasta na procesoru, tak si jdu pro změnu hrát s čištěním :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #415 kdy: Říjen 31, 2013, 15:56:05 »

Jo, to že se občas zaseknou nepřátelé se mi stává taky. Hra jaksi zapomene fyzicky nepřátelé přesunout, ale protože dělá tahy dopředu (tedy nejprve je přepočítá a až pak zobrazuje), už s nimi počítá jako s provedenými (tedy bere obludy, jakože s nimi již pohla).

Běžně se mi tak stává, že dva vojáci jsou o 2 řádky dál a o dva sloupce mimo mojí postavu a stejně na mě útočí na blízko.

To, že hra přepočítává věci dopředu a rychleji, než to provádí a zobrazuje, se pěkně ukazuje u zranění. Často postava dostane třeba zásah a upadne do bězvedomí, ačkoliv nepřítel ještě ani nezaútočil. (hlavně když třeba vyskakují z těch sudů. ti pavouci, nebo ti elitní duši - tam je to nejvíc vidět)
Co je další "chuťovka", že ono ne jen, že nepřátelům nejde v boji utéct, ono pokud stojí nepřátelé až přímo u hrdiny a začne tak boj tváří v tvář, už se skupina nemůže ani nijak hýbat (tedy neudělá ani krok). Což tedy je další rána do hlavy jakékoliv myšlence na taktiku. Když se třeba k boji přidá nečekaně další nepřítel (s kterým já nepočítám) a hodilo by se mi tedy popojít o dva čtverce dál, kde budu chráněn třeba zboku, tak mám smůlu, pokud už bojuji na blízko s někým jiným. Naštěstí je hra velmi jednoduchá, takže taktika není potřeba, ale todle prostě nepochopím.

Jinak u druida mu mana roste jak má, ale z nějakého důvodu je ukazatel maxima many červený a nevím proč :). Naopak u lidských mágů jsou ukazatelé maxima many a životů zelené a také netuším proč. (respektive u jednoho mám dýku přidávající +1 k síle, takže u něj je to tím, ale proč u many a u toho druhého mága, je záhada).

Boj na blízko pak docela dost zesilují zbraně. Opravdu je dost poznat, čím jsou postavy vybavené mna rychlosti zmrzačení jejich oběti. Na začátku jsem třeba pavouka dal na tři kola, teď jej dám na jedno/jedno a půl. Rozhodně doporučuji ty modré zbraně u toho venkovního obchodníka a kupovat jen ty prostě lepší věci. Na krámy ve městě se úplně vykašlat. Stejně tak se hodí si uložit hru před bojem s těmi kyklopy a zkoušet, co z nich vypadne za předmět a co je v těch truhlách u nich. Tam bývají také ty modré předměty.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #416 kdy: Říjen 31, 2013, 16:17:34 »

Navenek vypadal chladič jako na počátku, ovšem jen jsem sundal ventilátor, tak bylo jasné, že tohle může chladit už jen silou vůle :) Původně jsem si myslel, že to bylo těmi letními vedry a chlazení to nezvládá prostě kvůli tomu, ale teď už to bylo moc podezřelé. Čímž pádem můžu potvrdit, že hra opravdu vytěžuje prostředky počítače víc než je zdrávo.

Ano, toho zranění jsem si všiml, odečítá se ještě před tahem. Není to zrovna ideální řešení, ale ještě se to dá zkousnout. Ono to navenek někdy vypadá, že potvoráci útočí i mimo vyhrazené kolo. Předpokládám, že ve final release to už bude OK.

Na obchodníka venku jsem ještě nenarazil, motám se teď kolem tábora banditů (?), prostě kousek od majáku. Postavy už postoupily na level 2, ale ještě jsem nerozděloval body. Lektvarů jsem nakoupil nadlimit, tak po návštěve zkusím zas o kousek pokročit.

Edit: Tak jsem si myslel mylně, že mám okolí majáku předčištěné :) Objevil se tam ten "noční bonus" a standard ještě za u lesa. Mám ale ještě jeden problém ... když jsem před lety rozehrál WoX, tak jsem to hrál skoro v kuse, dokud mě do toho neskočila práce. Tady mám zatím problém vydržet hodinu v kuse. Ale zas levely už začínají růst a šamana jsem naučil kopí, tudíž 3 postavy už mohou bojovat nablízko a je to hned znát.

Překvápko však bylo naučení kopí jako takového. Nestačí se dovednost naučit, ono je k tomu třeba doučit se i dovednost obouruční zbraně ... Hnedle dva vypláclé bodíky. Při té příležitosti jsem zjistil, že dovednosti se neučí, nýbrž se jen otevřou v přehledu skillů investicí prvního bodu. Celkem neotřelý přístup a protentokrát jsem tomu byl rád ... než se táhnout zpět do města a hledat učitele ;) Vlastně to odpovědělo i na jednu z mých otázek, jak je to vlastně se stromem dovedností? Jednoduše, když už má povolání definovanou dovednost, může ji vycvičit alespoň na experta.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #417 kdy: Říjen 31, 2013, 20:27:26 »

jo, s tím kopím jsem tu už psal. Sranda je, když si postavu vytváříš (tedyy nevygeneruješ je náhodně) a jako zbraň si vybereš kopí. To potom postava hned na začátku kopí v ruce drží, ale pokud bys jí sundal, už bys jí nemohl nasadit :). Dokud by ses nenaučil i obouruční zbraně.

Já myslím, že dobré je nejít hned z města k majáku, ale spíše to vzít směrem vpravo od města. Tam je hodně banditů, splníš tam i úkol s těmi květinami (vedlejší), najdeš užitečné krámy, potkáš přepadený vůz a v něm toho obchodníka. Tak dojdeš až k hradu, za ním je dost elitních banditů, vedle elitní pavouci, za mostem kouzelník a jen se tedy vyhneš duchům. Tím by ses měl dostat tak na 3-4 level (pokud hned po zabití pavoučí královny jsi na druhém, což by si měl být). Najdeš tu i hlavolamovou jeskyni (jedinou v dému) a vybereš zdejší truhlu. Můžeš prubnout i dvě ty jeskyně s kyklopama (ale na něj bych bez regenerace asi nešel - tam pít lektvary je hrozně nevýhodné). Až pak se zase vrátíš k městu a majáku. Za majákem je ještě lesík s bandity, který vede k jejich "doupěti" (vede tam úkol s tou babou z chrámu). Takto by si měl být určitě na 4 levelu. (nebo alespoň já tedy jsem). Pak můžeš jít třeba do majáku, nebo do toho doupěte banditů. Úplně nakonec tě pošlou do hradu. (jinak se tam nedostaneš, musíš maják a bandity splnit).

Co se vývoje týče, ono hlavně pokud můžeš vycvičit postavu v dané dovednosti na experta, můžeš do ní dát maximálně 7 bodů. Pak je to "uzavřeno" a body do ní již nejde dávat. Stejně tak u mistra, velmistra. V praxi to tak znamená, že hráč třeba může zapomenout na to, že by magii ohně nadupal, vrazil do ní 40 bodů a dával zranění 500 zpopelněním. A je otázka, jestli se vůbec vyplatí dávat do dovednosti, kterou můžeš umět jen na experta body. Protože i kdybys jí namaxoval, stejně to bude mít minimální efekt. (viz třeba ona magie a ty naše pokusy o výpočty).

Co se týče těh zranění před reálným útokem, ono mi to jako nevadí, jen je to důkaz, jak hra funguje. Tedy hra to nejprve spočítá a až pak se snaží zobrazovat. Jenže když se sekne přitom zobrazení, už vznikne ve hře chyba a postavy jsou zobrazeny špatně. (řídit se tak dá jen minimapou, kde je to správně vždy).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #418 kdy: Říjen 31, 2013, 23:48:56 »

Sledoval jsem, jak hra vytěžuje můj procesor, a zde jsou zhruba výsledky

\"\"
(ta oranžová čára vpravo v horním grafu je využívání procesoru procesem might and magic X)

Já tedy mám novější procesor a vcelku výkonný.

Pozitivní je, že hra zřejmě dokáže využívat rovnoměrně 4 a více jader (což ještě pořád u her není úplně zvykem). Zdá se, že procesor hra využívala na 50% (+/-) s tím, že má občasné výkyvy ale ne nijak zásadní (v levém grafu je to střed, okraje jsou z doby před zapnutím hry a po vypnutí).

I tak mi ale hra hodně mění FPS, někdy běží na 60, jindy klesne klidně i na 20 a nedá se říct, že bych při hraní měl pocit, že to běží plynule. (občas to má tendenci se jakoby jemně zadrhávat). Zřejmě na to ale bude mít víc efekt grafická karta a můj procesor hru nelimituje.

Starší dvojjádrové procesory s menší frekvencí by ale problémy už mít mohly a zřejmě to bude ještě "rozumné" minimum. Tedy 2-jádrový procesor cca s frekvencí 3-3,5GHz, by měl hru s odřenýma ušima asi stíhat. Ale bude zřejmě opravdu vytížen na maximum a hra asi nebude plynulá, nezávisle na grafickém nastavení. Ale to ještě zřejmě ve finále doladí, takže po optimalizaci by to mohlo být o něco lepší. Otázka je, jak to bude třeba ve "větších a rozsáhle otevřených lokacích", když todle je ten "tutoriál" a všechno ostatní ve hře bude krásné a růžové a vůbec to nebude lineární a jasně dané. To by zase naopak mohlo nároky hry ještě zvýšit.

(v grafech je vidět boj, pak pohyb světem, boj, nakupování u obchodníka, boj, cestování a načítání mapy města) - tedy na tom levém. Na pravém je zachycena jen poslední minuta, což by mohlo být tak cca to cestování a načítání mapy.

Osobně moc nechápu, co je na té hře tak náročného.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #419 kdy: Listopad 01, 2013, 19:30:34 »

Na pohled mě hra přijde plynulá, což v tom krokování není zas neobvyklé, v tom bych si změny asi ani nevšiml. Unity3D už je pokročilejší a hlavně novější engine, ten by si s vícejádrovými procesory měl poradit. Nebýt toho varovného pípání, tak bych přehřívání dle projevů na monitoru neodhadl. Naposled se mi to stáválo v létě u Skyrimu, ale stačilo odklopit bočnici, tentokrát to nešlo ani tak :)

Těžko říct, co tak náročného to zrovna počítá. Graficky tam neni nic, s čím by si grafická karta neporadila sama. Optimalizace hry bude mizerná, dost se o tom i psalo. Do final release se ale nejspíš nic moc nezmění. Chtěl jsem to původně zkusit i na notebooku s Core2Duo, ale krom možných technických obtíží mě odradila i nutnost online přihlášení k UPlay (původně se psalo, že bude vyžadováno jen pro aktivaci ... :/).

Edit: Snad jsem nikomu údržbou databáze teďka nevletěl do příspěvku, ale po tom letním spamu zůstal v tabulkách docela bordel. Chvilku trvalo se v tom zorientovat a zkontrolovat správnost.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 111