Jsem tu opět s avizovaným příspěvkem k dění okolo desítky. Celkem moc zajímavého se neděje. Na Open Dev vyšel článek k aktuálnímu dění ohledně patchů a padl termín pro final release na leden 2014 (distribuční zdroj).
Malé resumé:
- oznámeno bylo 1328 bugů a nesrovnalostí
- z toho 1104 bylo opraveno
- 131 zůstalo otevřeno
Číslo je to poměrně vysoké, ale je vidět, že se okolo oprav opravdu usilovně pracuje. Nový patch by měl krom oprav přinést i herní editor.
Samotný Limbic teď přiznává, že je na hře více práce, než původně očekávali, resp. čekal se hladší průběh s vývojem. Z druhé strany je ovšem tlačí termín, což taky není zrovna ideální. Snad to nepovede k podobné situaci jako před lety v 3DO - vydat hru za každou cenu.
Včera jsem mluvil se zástupcem Playmanu ohledně desítky a možné spolupráce (to mělo být to páteční překvapení

). Odložili jsme to na leden, kdy už bude zřejmé, co dál. Rozhodně nechci, aby to tu spadlo v reklamní kampaň. Můj současný postoj k desítce je známý a stejně tak je známé, jakým stylem pracuju. Mám sice v plánu se do Early Access podívat, ale podstatné bude, jak se bude hra jevit mě. A na to si bude třeba ještě pár týdnů počkat

Edit: Před chvilkou jsem se dočetl, že končí podpora Might and Magic: Heroes VI, resp. hra je již považována za uzavřenou. Vím, že už mi to někdo psal, ale netušil jsem, jak moc vážné to opravdu je. Ono to do určité míry samozřejmě mění pohled na Might and Magic X, který tak přebírá jakousi vůdčí roli série. Určitě bych se v nejbližší době nebál prodeje značky, protože práva jsou na sérii jako takovou, takže prodej by se týkal kompletu. V tom případě by se Ubisoft určitě s M&M X neobtěžoval. Na druhou stranu bude o to více záležet na jejím úspěchu. I když v tomto kontextu vyznívá poznámka JVC o možném shledání u dalšího dílu série jinak, než jako vtip

Když odbočím, není to prvně, co se série potýká s problémy. Stačí si vzpomenout na recenze 7 a 8 dílu, obzvlášt ten poslední byl kritizován za nadmíru použitých "stereotypů". Podobně si to odskákali Heroes Chronicles. Všem zmíněným bylo vyčítáno, že je to pořád táž recyklace. Pokles zájmu se tedy kompenzoval rozsáhlejšími úpravami a kupodivu opět následovala kritika

Zkrátka, dlouhé herní série si z podstaty nemůžou zachovat konstantní zájem. Tohle poznaly už o pár let dříve filmové série. Problém pak nastává ve chvíli, kdy se to přepočítá na zisk, což je velký nešvar současného herního průmyslu.
Investice do desítky odpovídá předpokládanému výtěžku. Ubisoft je celkem opatrný a nechce riskovat. Paradoxně na tom může hodně získat, pokud sázka na nostalgii vyjde. Pokud bych vzal filmový příklad, nový restart Star Treku začal zajímavě, ale pokračování si pohrálo už se zaběhnutou linkou a převyprávělo nám zrcadlovou variantu filmového dílu původní série. O restartu seriálu zatím nepadla konkrétní zmínka, proč asi? Pokud by byl dostatečný zájem, pak by tomu nejspíše nic nebránilo.
Co vím, tak Limbic zkusil propašovat příběhovou linku starších dílů M&M ještě do Heroes VI. Plná tvůrčí činnost se mu ale naskytla až s M&M X. Má tedy určitý náskok. Bohužel na druhou stranu tlumený "Referenčním týmem". Z počátku se snaha o zařazení M&M X mezi AAA tituly brala více jako vtip, protože představy o podobě AAA titulu jsou dneska úplně jiné. Přesto začínám věřit, že to Ubisoft (Limbic) hodlá v tomto duchu vyvíjet. Určitě by se našlo pár otazníků a určitě by to vydalo i na nejednu konspirační teorii, ale tady už asi opravdu začíná přituhovat.