Magii mám něco kolem 70-80, nejsem si jist. Možná na to mají efekt předměty. Některé přidávají bonus do určitého typu magie a nejsem si jistý, jestli když třeba magii ohně dáš na max, naučíš se velmistra, jak potom ten bonus působí. Pokud se to zvedne i přes max hranici, pak s předměty zvedající magii ohně bys mohl mít i 30-40 v magii ohně jako takové.
On zrovna ten příval má smysl používat jen v případě, že jsi obklíčený ze všech stran. Když tě obklíčí třeba 12 nepřátel (tj z každé strany 3), každému dáš v průměru 300 zranění, tak i bez kritického zásahu dáš zranění 3600. Pokud se ti povedou 3 kritické, což je běžné (alespoň u toho mého trpaslíka), tak se to ještě zvýší, takže to zranění bude něco kolem 4000 - 5000. Pokud by se ti povedli všechny kritické (což tedy je spíše teorie, ale prostě je to maximum možného), pak by zranění tím zásahem narostlo přes 10000. Obdobně funguje i ten Ohnivý úder. Ten má zranění o něco menší, ale zas když se nepřátelé dobře postaví, můžeš jedním kouzlem zasáhnout až 9 nepřátel. Tedy tři na třech polích. Když se podaří kritické (tj cca 500-600, možná i víc, já to zas tolik nestuduji), tak to taky má docela solidní efekt.
U cyklonu,mě to občas dává zranění 250, co jsem si tak všiml. To kouzlo je nějaké divné, někdy jakoby nezraňuje vůbec, někdy se zadaří. Nevím čím to. Jenže to kouzlo jako takové moc efekt nemá, navíc se mi jednou stalo, že přešlo přes mojí skupinu a nejspíše mě zranilo

(tedy nevím, jestli to způsobilo to kouzlo, ale asi ano). Bouři ve vzduchu jsem pak vůbec nepochopil, přijde mi, že to nedělá nic, tak nevím. V magii země je docela účinné to kyselinové, to jednak zredukuje zbroj a jednak zraňuje (u mě občas též až za 250 životů), ale ve srovnání s těmi ohnivými to moc efekt nemá. To nejsilnější země mám naučeno, ale nezkoušel jsem to. Mělo by to vzít 15% zdraví, což není moc. Navíc většina oblud je proti zemi zdá se mi imunních (hlavně ti silní).
U vody má efekt to kouzlo obranné, co redukuje zranění (ale nevím nevím, zbroj v magii světla má asi podobný efekt). Ty další kouzla jsem ani nezkoušel, nebylo tak nějak moc na co. Zkoušel jsem Kruh zimy, což má výhodu podobně, jako Ohnivý příval, že má velký dosah - zraňuje velkou plochu, i za "roh", jenže zranění je kolem 45, takže to moc efekt nemá.
Magii světla a temnoty jsem nepochopil. Obojí mi přijde nepoužitelné na boj (krom těch podpůrných a obranných kouzel). V obojím mám velmistry, ale nevím no.
No ale když to vezmu celkově, tak trpasličí mág je nejlepší postavou ve hře. Je velmistrem v nejužitečnějších magiích (ohně - pro útok, světla - pro obranu a léčení, země - pro podporu a léčbu). Ideální skupina by tak nejspíše byla složena ze 4 trpaslíků mágů

. Jenže je třeba magie temnoty kvůli šeptajícím stínům a hledání skrytých míst, takže se zřejmě hráč neobejde bez někoho, kdo temnou magii umí. Tedy magická skupina (čistě) by byla asi nejlepší 3xtrpaslík, 1xmag).