Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:44:28
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242388 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #1050 kdy: Červen 06, 2024, 07:22:25 »

No, nakonec nejlepším řešením bylo dojet druhou rozehrávku Wizardry 8 a asi by nebylo od věci, kdybych nakonec dojel i zbývající rozehrané tituly jako je Deus Ex a Sword Coast Legends (SCL). U Deus Ex jsem už na deníček rezignoval, protože bych musel zpracovat notný kus zpětně a do toho se mi moc nechce. Podobně SCL, u kterých si navíc nejsem pořád jistý, jestli to má vůbec význam. Hra jako taková není úplně špatná, ale taky to není nic, co by nešlo s klidem vynechat. U Deus Ex mě to ovšem mrzí, protože i po těch letech je to stále chytlavá hra.

Každopádně před Bloodmoonem jsem začal zvažovat ještě jeden rest ... Arx Fatalis. Při přípravě videa k Wizardry 8 jsem si totiž mnohokrát vzpomněl na atmosféru počátku milénia a co se tenkrát všechno na herní scéně semlelo - hlavně proč jsem Wizardry 8 vynechal. Při té příležitosti jsem si vzpomněl na recenze k Wizards & Warriors a postupně se dostal až do roku 2002 k Arx Fatalis. A tady vím docela přesně, proč jsem Arx Fatalis vynechal ... nezaujal mě!

Jednak mi vadilo umístění příběhu pod zem, protože mi to tenkrát přišlo docela depresivní a další fakt byla spojitost s Ultimou Underworld, kterou jsem v té době zkoušel rozehrát - konkrétně UU2. Bohužel jsem u ní dlouho nevydržel, za což mohla hlavně "líná" emulace v DOSBoxu - popravdě mi spíš chyběla trpělivost číst návody a trochu si s tím pohrát, protože výkon jsem měl na emulaci dostatečný. Někde na pozadí jsem si možná ještě vzpomněl na svůj pokus o rozehrání Stonekeepu a tohle všechno pak vedlo k tomu, že jsem Arx Fatalis nedal ani šanci. Je docela zajímavé, že i s odstupem času a po tolika odehraných dungeonech se Arx Fatalis úspěšně vyhýbám :). Proto si říkám, že je na čase to změnit.

Restů mám opravdu hodně a na příkladu Arx Fatalis je vidět, že se stále objevují nové, které jsem jen vytlačit z paměti a dělal, že neexistují. Popravdě si už nedělám iluze, že se dostanu ke všemu, protože jsem se vlastně nikam nepohnul :). Naopak, začínám uvažovat, že se na celý seznam vykašlu a dohraju už jen to, co mě nějak zaujalo nebo zaujme.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1051 kdy: Červen 21, 2024, 12:47:00 »

Mě krapet stresovalo, kolik mám her, který jsem nikdy nehrála. Dřív jsem prostě nekupovala nic, co jsem neplánovala okamžitě hrát, a teď toho mám hromady. Rozhodla jsem se to pojímat jako vinnej sklípek. Prostě to tam leží v chladu a čeká na správnou příležitost, a pokud nepřijde, tak smůla, protože Steam neni dědičnej :-D. Ale život neni o tom, že přesně 100% využiju zdroje a umřu :-D.

Jinak teda ten Talos Principle 2. Vau. Vau vau vau, to DLCčko... mi zapláclo mojí dovolenou, řešila jsem puzzly a neudělala věci, který jsem plánovala :-D. Každopádně hra je krásně barevná, stabilní, bez chyb, dialodový možnosti jsou takový, že si i já v pohodě vyberu odpověď, a ta propracovanost je prostě špičková.

Člověk musí ocenit zákeřnou krutou lásku, s jakou autoři umístili všechny ploty přesně 1mm tak, aby se přes ně nedostal paprsek, ale aby si hráč užil tu naději, že možná když posune krystal o kousek vedle... Ten pocit, když vyřešíte nějakou složitou část, radostně otevřete po dvaceti minutách dveře a zjistíte... že jste to udělali blbě, protože ten krystal na kterym vám to všechno visí potřebujete až tady... :-D. Zákeřnost, s jakou vás nechaj použít nějakej prvek k nějaký banalitě, aby vás ani nenapadlo, že je to tam ve skutečnosti k finálnímu řešení a musíte to použít znovu jinak.

Je pravda, že autoři maj optimistickej náhled na lidstvo, kterej podle mě neni oprávněnej, ale tak jsou to programátoři, tam se dá očekávat, že moc lidí neznaj... :-D Každopádně můžu doporučit. Pokusila jsem se vybrat nějaký fotky, ale hra překvapivě vůbec neni fotogenická. Navíc nemám moc z čeho vybírat, protože jsem nic moc nenafotila. Budete mi muset věřit, že je to velmi atmosferický :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1052 kdy: Červen 22, 2024, 21:16:03 »

Včera jsem dojel Arx Fatalis a to byla taky docela jízda :D. Ráno jsem dosmolil poslední zápisek do deníčku, teď už jenom vybrat screenshoty a pak to uploadnu najednou. Nakonec z toho mám dobrý pocit. Nechci říkat rovnou skvělý, protože to v první polovině probíhalo všelijak, ale nakonec jsem se od toho nemohl odlepit. A i po noční, místo toho, abych si šel lehnout, tak jsem se snažil jednotlivé pasáže nejprve dokončit. Ve výsledku je dobře, že jsem si to tenkrát nekoupil a nezkusil, protože bych to v tom roce 2002-3 určitě nedocenil.

Teď bych se měl asi vrátit k Morrowindu, ale zvažuji Asmodea a možná bych měl taky něco udělat s Branami Skeldalu, dokud jsem na ty dungeony dostatečně naladěný.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1054 kdy: Červen 22, 2024, 22:52:51 »

Jasně, známe :). Já tu mám tuším ještě první vydání. Skvělá knížka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1055 kdy: Červen 23, 2024, 08:14:50 »

Jo, o tom jsem slyšel, mám tu knihu v PDF, ani jsem nevěděl, že vyšla v tištěné podobě. To docela mění situaci, do toho nejspíš půjdu.

Vážně brožovaná? Není vázaná?
IP zaznamenána

xmajl

• Nováček
  • *
« Odpověď #1056 kdy: Červen 23, 2024, 15:50:02 »

normal vazana, tvrdy desky poctivej kus knihy!
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1057 kdy: Červen 25, 2024, 22:03:56 »

Tohle byla tenkrát jasná povinnost pro všechny cRPG pozitivní. I když jsem tam některé tituly postrádal (ale fakt jen pár), tak ji považuju za skvělou pouť královským žánrem :)
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1058 kdy: Červen 26, 2024, 03:41:26 »

Jo, mně se taky strašně líbila. Jsem rád, že vyšla tištěná a půjdu do ní. Díky za tip.:-)

Sakra, teď ty knížky lezou nějak do peněz. :(
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1059 kdy: Červen 26, 2024, 14:26:47 »

V tom revidovaném pdf bylo dost her dodatečně přidáno, ale je škoda, že něco z toho už nebylo v té tištěné formě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1060 kdy: Červen 28, 2024, 05:55:27 »

No, já mám asi to úplně původní PDF. Teďka jsem ho prolítl a asi si napíšu Ježíškovi.

Ne, že by mě za knížka nelákala, láká mě moc, ale jelikož stojí 1.200 a teď jsem dával 2.500 za jinou knížku, tak už by to byla opravdu raketa pro rozpočet. ;D
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1061 kdy: Červen 28, 2024, 13:25:44 »

Tak, zase zpátky k tématu Dohrál jsem, hraji a chci dohrát.

Tak konečně po letech dohráno Rage of Mages, taky díky Elemirově videu na YouTube. Díky za super tip, i když tuším, že o hře jsem v době vydání věděl (samozřejmě díky Score nebo Levelu), ale nemohl se k ní dostat, až po letech díky GoGu.

Upřímně jsem čekal trochu jinej zážitek, ale nebylo to špatný, obrazovky města a obchodníků jsou i po těch letech a v malým rozlišení kouzelný.

Hned jsem se pustil do dvojky, ale na první velké mapě jsem to vzdal. Už toho je moc, možná bude dobrý si to dávkovat jako jedničku a za pár let to dám.

Podobně jako třeba u Strongholdu mi ten evropský styl sedl daleko víc než ten orientální ve dvojce.

Spíš jsem si říkal, že se teď pustím do hry Invictus: In the Shadow of Olympus, který je taky na GoGu, hraje se to v podstatě stejně, jenom to má trochu jiný rozhraní. Upřímně tohle je přesně typ her, kde Vám nevadí, že si dáte tři mise a pak půl roku nic a vůbec o nic nepřijdete a nikde se neztratíte.

Ale jinak fajn hra.:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1062 kdy: Červen 28, 2024, 19:15:21 »

V té době byl Rage of Mages pro mě docela příjemné překvapení. Moc jsem od toho nečekal a ani si nevybavuji, že bych o tom někde četl, takže jsem netušil, co to kupuju. Výhoda RoM je právě v tom, že hraní jde kouskovat, podobně jako kampaň u Heroes. Dvojku jsem taky jen rozehrál a hned skončil. Něco mi na tom už nesedělo. Jinak jsou tou asi jediné dvě východní hry, které jsem si pořídil v krabicích.

Orientální styl mi ve hrách nevadí, třeba v Age of Empires II jsem byl za východní frakce docela rád, ale jinak mám taky raději náš středověk. Zrovna první Stronghold byla jasná koupě právě kvůli tomu a té typické středověké syrovosti :). Nutno ale dodat, že jsem se vždy zmohl jen na ekonomickou hru, protože RTS nejsou zrovna nic moc pro mě - AOE II byl výjimkou, ten to zvládal utaktizovat za mě :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1063 kdy: Červen 29, 2024, 00:30:12 »

Jo, to já jsem o Rage of Mages věděl a strašně jsem ho chtěl, jen jsem to nemohl nikde sehnat. Stejně jako třeba Castle Strike nebo Johanka z Arku a Invictus (všechno hry z té doby), ale prostě jsem se k tomu nedostal a pak jsem na to úplně zapomněl.

Heroes taky nemusíš hrát kontinuálně kvůli příběhu nebo vypadnutí z herních mechanik, ale tam si mě dokonale zaháčkovala ta návyková hratelnost. Ještě jeden tah a jdu spát. U Rage of Mages jsem to fakt neměl. Dal jsem dvě tři mise a stačilo. Klidně si to pustit zase za půl roku. Respektive malé mapy jsem dával hned, ale jak na mě vyskočila velká, tak jsem vypínal. Ono toho ta hra zas tolik nenabízí, jak si nakoupíš nejlepší vybavení, už se hledá motivace těžko. Nejvíc mě asi zklamalo zjištění, že postava neleveluje. Jasně, zlepšuje se dovednost v používané zbrani a přibývají životy, ale upřímně jsem nečekal, že co naházím na začátku, už mi zůstane. Pořád jsem myslel, že budu získávat levely a zvyšovat atributy, abych byl konkurenceschopnej s pozdějšíma postavama.
Spoiler: ukázat
A zrada Reniesty mě neskutečně zklamala..
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1064 kdy: Červen 29, 2024, 14:38:21 »

A co Golden Land? ;D To je přece taky východní hra a taky ji máš v krabici, ne? Holden Land je za mě určitě o dost lepší hra než Rage of Mages.

Jinak v Age of Empires 2 jsem samozřejmě ty orientální kampaně taky dohrál, ale tam mi to nepřišel takovej rozdíl. Spíš v tom Rage of Mages / Rage of Mages 2 nebo Stronghold / Stronghold Crusader máš opravdu jiný rozhraní, jiný menu hry, jiný obrazovky.. A to na mě působí jinak než velbloudí místo koní a palmy místo borovic..
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 78