Venetica (2010), studio Deck 13 InteractiveKaždou generaci je vybrán jeden smrtelník, který se stane novou Smrtí (Smrťákem). Bytostí z masa a kostí, která působí jako průvodce posmrtným životem. Nadešel čas nové volby a s ní přichází i nebezpečný precedens - kandidátem na Smrt se stal až do morku kostí zkažený nekromancer Viktor, který díky svým znalostem a studiu starých svitků dokázal obejít zasvěcovací rituál a stal se prakticky nesmrtelným, čímž by se po jmenování stal Smrtí "nadosmrti" a to se samozřejmě nesmí stát!Současná Smrt nesmí operovat ve světě lidí, jejím domovem je tzv. Twilight zone (Zóna soumraku), která je přestupištěm mezi světem živých a mrtvých. Proto Smrt nemůže zasáhnout přímo, ale musí využít své spojence v říši živých. Tím nejmocnejším je mladá dívka jménem Scarlet, která si spokojeně žije ve vísce San Pasquale a vůbec netuší, co jí čeká. Scarlet je sirotek, kterého se ujala místní žena a vychovala z ní skromnou a pokornou dívku. Jednoho dne San Pasquale napadne skupina vrahů a během bitvy zemře i Scarletin vyvolený rytíř Benedict, který skočí do střely a tím Scarlet zachrání. Během noci se Scarlet ocitne v podivném světě, kde se znovu setká s Benedictem a bytostí, která jí oslovuje jako svou dceru. Ano Scarlet je dcerou současného Smrťáka. A tím začíná poměrně zdařilé a nelineární dobrodružství.
Po Venetice jsem pokukoval už docela dlouho, něco mi na ní bylo sympatické a lákavé, ale screenshoty ze hry mě nikdy tak úplně nepřesvědčily. Venetica je graficky něco jako mix Assassína s Princem z Persie, ale hlavně jsem si nedokázal dost dobře představit, jak bude vypadat hratelnost. Naštěstí GOG rozdával hru zdarma, takže mi to celé rozhodování dost usnadnil

Příběh se odehrává v alternativní Itálii 16. století, kdy příběh žene Scarlet z úvodního San Pasquale do Venice (Benátek), kde se odehrává většina děje. Venetica je kupodivu plná zajímavých mechanik a ve finále spíše připomína Gothic (bodejť by ne, Deck13 je německé studio). Celková atmosféra hry a způsob budování děje jsou zkrátka hodně povědomé.
Venetica je primárně RPG, takhle funguje hlavně v počátku, kdy je potřeba něco málo potrénovat, ale poté se překlopí spíše do akční adventury (na střední obtížnosti to tak lze v pohodě uhrát, ale záleží na každém hráči, co si zvolí). Principiálně totiž stačí potrénovat jen pasivní skilly a něco málo magie, protože aktivní skilly je potřeba řadit do akčních slotů, což je vzhledem k množství těchto skillů a zbraní (magie) docela problém. Já se nakonec spokojil s Moonblade, což je klíčová příběhová zbraň (dokáže zabít nemrtvé), takže jsem s rozdělováním bodů poměrně záhy přestal. Ostatně takové volné body do atributů jsem třeba necpal vůbec žádné, vystačil jsem si jen s tím základem statistik.
Rozhovory jsou poměrně srozumitelné a zajímavé, žádné mlácení prázdné slámy. Na hru navíc existuje čeština od Mrazíka, ale texty nejsou nijak komplikované. Navíc jsem si tý češtiny všiml až dnes, takže jsem si to odehrál hezky v Aj

. Úkoly běží po staru, deník sice občas něco málo ukáže, ale hodně úkolů je prostě potřeba vyřešit vlastní intuicí a díky paměti (sledování rozhovorů, povolání NPC apod.). Ne všechny úkoly jde navíc vyřešit hned, některé jsou dlouhodobé, jiné vyžadují určitý trigger, který teprve zaktivní objekty v lokacích, které už třeba máte dávno za sebou, takže se musíte vracet. Hra na to nijak neupozorňuje. Typické jsou proto drobné zákysy, než vám docvakne, s čím by ten daný úkol mohl souviset. Záludná i je částečná zničitelnost prostředí, na což taky přijdete spíše náhodou, ale přitom je to klíčové pro řešení některých úkolů a soubojů.
Ostatně souboje byly něco, kde jsem hned u prvního bossfightu musel sáhnout po videonávodu

Vůbec mi nebylo jasné, co se po mě chce. Bossfighty jsou totiž dvoukolové, první část probíhá ve světě živých, druhá v zóně Soumraku. V první fázi jsem na bosse nedosáhl a na magii byl imunní, v druhé jsem pak nebyl schopný zranit vyznačené místo:
Prvním bossem je vůdkyně assassínů (Mistress of Assassins), která se pohybuje po můstcích. Ty je potřeba zničit palicí a poté vůdkyně spadne dolů, kde jí už lze usekat. V Twilight Zone je pak potřeba nejprve usekat šlahouny její rostlinné podobě, což jde jedině tehdy, když má šlahoun přikrčený u těla (značka se ovšem ukazuje jen u nataženého šlahounu).
Na některé prvky hry totiž přijdete až později, jak získáváte nové zbraně a schopnosti, takže zprvu si třeba neporadíte s dveřmi s a bez zámku. Podle drobných náznaků pak zpětně zjistíte, k čemu dalšímu se díky novým "znalostem" dokážete dostat a následuje návrat do již vyčištěných lokací apod.
Pokud jde o bossfighty, tak těch je celkem 5, což odpovídá tzv. Nesmrtelné pětce (Viktor musel kvůli naplnění svého plánu přibrat společníky). Do toho se sem tam setkáte s tužšími protivníky, kteří vydrží o něco déle než běžné potvory, ale soubojový systém je snadno zneužitelný, takže se dá vysekat prakticky ze všeho. Nepřátelé navíc Scarlet pronásledují jen na určitou vzdálenost, takže tímto způsobem je možné rozdělit větší skupiny protivníků na snadnější cíle.
Po tom prvním bossfightu už jsem naštěstí najel do starých kolejí, takže na vše ostatní už jsem si přišel sám. Snažil jsem se ve hře projít pokud možno vše, zbylo mi snad jen pár nenalezených pokladů, takže herní dobou jsem se dostal lehce pod 30 hodin. Vzhledem k tomu, že Scarlet se musí v Benátkách přidat k jedné ze tří frakcí, tak jsem plnil jen úkoly za Order of Holy Seal. Finální level Scarlet byl 30.
Venetica mě popravdě příjemně překvapila a rozhodně by si bývala zasloužila deníček, ale bohužel, začátek hry nebyl úplně přesvědčivý a pak jsem se naopak do hry zabral natolik, že nebyl čas na nic jiného

. Ale co, třeba to pak rozehraju ještě v CZ