Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:24:57
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242312 krát)

tono

• Zasloužilý člen
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #765 kdy: Listopad 15, 2020, 19:44:25 »

Určite sa to zlepší. Prvá úroveň a Seven portals bol len taký rozjazd pre shareware verziu. Aj keď osobne sa mi viac ľúbil až datadisk. A ak chceš ešte viac hádaniek doporučujem Hexen II :)
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #766 kdy: Listopad 15, 2020, 21:36:28 »

Tak Shadowcaster jsem dnes dojel. Jako překvapivě mě to bavilo. Nahodil jsem i recenzi s obrázky, je jich tam hodně :-)

https://ringohrani.blogspot.com/2020/11/shadowcaster.html
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #767 kdy: Listopad 17, 2020, 06:56:05 »

tono: Hexen II si dám asi až pak s větším odstupem. Zatím jsem zkoušel jen úvod, abych se právě ujistil, že si ty hry nepletu. Skončil jsem zatím u pendlování typu "najdi klíč, jo ty už ho máš, tak ještě někde sežeň kosti ..." :D Přijde mi to tedy podobně rozlítaný jako Seven portals v jedničce, akorát tedy bez té donášky předmětů.

Jednička bude u mě asi na dlouho. Nicméně ta hra si stále udržela něco z toho, co jsem na ní dříve obdivoval, takže doufám, že s dalším hubem už to bude lepší a lepší. Je pravdou, že Seven portals mě asi nebavily kvůli tomu, že to je v podstatě dost rozlítaný interiér a není na tom moc co obdivovat (i když ten depresivní design lokace vlastně svůj účel splnil :)).

Ringo: jsem zvědav, až se do toho pustím, jak to na mě bude působit. Zatím jsem se vždycky zasekl hned na počátku a přitom to vypadá, že dál ta hra začne vypadat mnohem zajímavěji.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #768 kdy: Listopad 18, 2020, 20:51:54 »

Druhá epizoda Hexena je vskutku zajímavější, přesně takhle jsem si pokračování po tom úvodu v kapli (chrámu) představoval. Prostředí je mnohem různorodější a využití vertikálního směru dává mnohem větší smysl. Postup už taky není tak přímočarý, což ale znamená, že je to taky o ještě větším pendlování, protože různé části map se odkrývají pomalu a změny je snadné přehlédnout.

Není to něco, co by mě vysloveně rušilo, protože spawnování potvor je pozvolné a spawnují se jen ettinové (?), ale přijde mi to už zbytečně komplikované (na úkor plynulosti). Kdyby tu nebyly ty hrátky s dobře "ukrytými klíči", tak už jsem v další epizodě. Takhle jsem namísto toho často tápal, kde jsem asi co vynechal - resp. ve které mapě jsem co vynechal,  aby mi to zpřístupnilo něco jiného na jiné mapě :) Nejvíc mě dal zabrat přepínač skrytý za vystaveným brněním ve věži hradu v základním hubu.

Po skrytém levelu v první epizodě jsem našel další puzzle, kdy se jedny dveře na regulérní mapě otevírají pomocí sochy. Opět, není to nic složitého, v řadě stojí sochy s ohněm v miskách, jen u jedné sochy oheň nehoří - to je opravdu ultra komplikované puzzle :D

Druhá epizoda mi zabrala hnedle 3,5 hodiny a končí bojem s nějakým tuhým opeřencem, který krouží nad jezerem lávy. V rámci epizody jsem naštěstí našel sekyru, která vrhá střely, takže stačilo jen vydržet se zdravím a ptáčka dobře zamířit. Je tu i artefakt na létání, takže by to možná šlo vybojovat i na blízko, ale zkoušet se mi to už nechce ;) Skrytý level jsem si taky odkryl, tentokrát to byla jednoduchá lokace s pár potvorami a jedním přepínačem.

Na obou epizodách bylo zajímavé i to, že mapky jsou v rámci jedné epizody stále vzájemně průchozí, takže i od portálu do další epizody se dá vrátit do jakékoliv mapy. Ostatně jak jsem naznačil, hra je na tom vysloveně založena. Každá z epizod zatím začala tzv. startovním hubem, což je místo, které je pak portály propojeno s dalšími (vedlejšími) mapkami. Některé vedlejší mapky jsou propojené portály i mezi sebou.

Pocit ze hry se opravdu výrazně zlepšil, graficky je to najednou mnohem zajímavější a hra má i správnou atmosféru. Jen kdyby ještě dokázala udržet dynamiku. Pravda, minimálně 2x jsem byl hodně nepozorný a cestu jsem přehlédl díky tomu. Každopádně 2. epizodu jsem dojel skoro na jeden zátah a pořád mě to hnalo vpřed, takže jsem zvědav, jestli mi to vydrží ... 3. epizodu si však zkusím až zítra, dneska už toho bylo tak akorát.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #769 kdy: Listopad 19, 2020, 11:14:20 »

Třetí epizoda začala ještě nadějněji. Opět jde o interiér, tentokrát je to nějaký rozlehlý chrám, ale z leveldesignu lokací je najednou mnohem více cítit ten správný dungeonovský nádech. Soustavy pák, tajných dveří a nutnost podrobného průzkumu tu dávají mnohem větší smysl. Najednou mi to přišlo hodně povědomé, jako bych byl právě ve svém živlu, takže hra najednou nabrala i na dynamice. Mám za sebou necelou hodinu a prozkoumané skoro celé pravé křídlo chrámu. Zatím jsem nenarazil na žádné hrátky s klíči nebo nutnost hledat speciální přepínače pro vstup do tajného levelu, což mi ani nechybí :) Je vskutku zajímavé sledovat, jak se leveldesign celkově mění s každou epizodou. U Heretica se třeba měnil jen vzhled prostředí, ale tady se lehce mění i samotná hratelnost. Těžko říci, jestli je to úplně dobře, ale zase tu nehrozí, že by to hráče omrzelo, byť to bude mít efekt na celkové skóre hry.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #770 kdy: Listopad 19, 2020, 16:01:09 »

Heh, 3. epizoda je sice za mnou, ale opět 3,5 hodiny :D Po vyřešení pravého, potažmo východního křídla, se postup opět lehce změnil a tempo opět zvolnilo.

První část chrámu končí lehkým puzzle s drahokamy, což obnáší, že ve dvou samostatných mapách musíte najít patřičný počet drahokamů (nelze minout) a ty pak umístit na desku u vstupu do chrámu (základní hub). Tahle pasáž probíhá pohodově a vše na sebe plynule navazuje.

Jakmile jsou drahokamy zpět na svých místech, tak se na severu chrámu otevře trojice teleportů. Každý teleport vede do samostatné mapy, která je "zasvěcená" jednomu konkrétnímu typu potvor (vlk, gryf a drak) - nic to ovšem nemění na složení potvor v mapách, to je pořád stejné. Všechny tyhle mapy jsou pak vzájemně propojené teleporty, takže nemusíte nutně pendlovat skrze základní hub (kam co vede, jde poznat podle reliéfu u příslušného teleportu).

Potíž je ovšem v tom, že v každé mapě se dá dostat zprvu jenom někam a svými aktivitami v mapě pak otevřete uzamčená místa ve dvou dalších mapách. Bohužel se to nedá tipnout, takže jakmile už jsem v dané mapě prokazatelně nikam nemohl, tak jsem si musel projít obě další mapy, abych viděl, co se kde otevřelo. Během téhle části se navíc hledají páky ke skrytému levelu (je jich celkem 9, ale aktivně je potřeba najít 8 pák, devátá se aktivuje sama po kompletním odkrytí vlčí mapy). Kolik pák jste už našli, je vidět na zdi u teleportů v základním hubu. A tohle celé mě právě docela zpomalilo - pořád jsem hledal poslední vlčí páku a nevšiml si, že už jí vlastně mám aktivovanou.

Po kompletním průzkumu téhle trojice map se v chrámu (v základním hubu), objevil boss Heresiarch. Byl docela vytuhlý, ale oproti opeřenci z předchozího levelu se s ním bojovalo výrazně lépe. Při té příležitosti jsem si všiml, že moje zbraně spotřebovávají určité esence (různé druhy many), což nastalo díky tomu, že boj byl tak dlouhý, že mi ze sekerky zmizela modrá záře a hned jsem pochopil, co jsou ty dva ukazatele na UI :D Musel jsem přehodit na kladivo a bosse domlátit s ním.

Po boji se zpřístupnil skrytý level, který je opět výrazně bojový, ale celé je to asi jenom o prošmejdění mapy, protože jsem tu na nic významného nenarazil (žádná extra páka jako v předchozím skrytém levelu nebo puzzle z prvního skrytého levelu).

Jak už jsem poznamenal v předchozím příspěvku, pocit ze hry mám nyní mnohem lepší a nic na tom nezměnila ani druhá polovina 3. epizody. Všechny tři mapy jsou totiž celkem přehledné, takže i to pendlování je přeci jen o poznání snazší než v 2. epizodě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #771 kdy: Listopad 20, 2020, 12:11:32 »

Ve 4. epizodě jsem byl o něco rychlejší, ale pořád je to přes 3 hodiny, takže byť se to na první pohled nezdá, tak ty epizody jsou celkem vyrovnané. Trochu jsem čekal, že puzzly, hádanky a pasti budou směrem k finále gradovat, ale každá epizoda je udělaná tak, že ten mix mechanik je v průměru stále stejně náročný ... více hrátek s klíči - méně puzzlů, více puzzlů - meně hrátek s klíči atd.

Castle of Grief, jak se 4. epizoda jmenuje, je opět vesměs interiér a odsýpá velmi podobně jako Heresiarch's Seminary z předchozí epizody a to dokonce po celou dobu. Jenomže ... :) Ano, něco to brzdit musí a tím něco je vyšší úroveň puzzlů. Jsou tu dva vyslovené špeky a moc tomu nepomohlo ani to, že tajný level je dostupný poměrně záhy po začátku epizody, takže jsem si mylně propojil závislost map. Navíc změny, které tu vznikají vlivem akcí na jiných mapách, mohou být jen málo zřetelné.

První problém nastal se 4. mapou, kdy jsem se z počátku nebyl schopný dostat dál. Tušil jsem, že přesun má něco společného s právě opraveným mechanismem a dokonce jsem si tipl, že výtah v podobě úzké římsy mě vyveze zřejmě k nějakému přepínači, ale to bych se musel ve výtahu postavit mnohem inteligentněji ... kouknu doprava, kouknu doleva a nic ... ten spínač byl přímo za mými zády, ale ve výklenku, takže nejde z určitých úhlů moc vidět. Kdyby byl výtah širší, tak bych si asi býval od té zdi odstoupil, ale takhle jsem to prostě minul.

Druhý špek se nachází ke konci epizody, kdy je potřeba najít Axe key. Akce, která k tomu vede, vyvolá jen nepatrnou změnu na 4. mapě, takže to je snadno přehlédnutelné - za brněním v takovém výklenku se sesune úzký sloup (v podstatě na šířku toho brnění). Brnění je navíc potřeba zničit zbraní, aby se za něj dalo projít, ale to už je jen detail. V tomhle případě jsem bohužel nestihl přečíst info text, který k odkrytí toho sloupu na jiné mapě vede a jelikož už mě to pendlování moc nebavilo, tak jsem na polohu Axe key koukl do návodu (stačila jen znalost lokace, protože pak už víte, že se máte více soustředit právě jen tady a ne nikde jinde - v 3. epizodě jsem třeba ještě chodil pečlivě zeď od zdi a zkoušel skryté chodby apod., ale je pravdou, že FPS není zrovna žánr, kde bych tohle chtěl podstupovat od začátku do konce).

Záludné by pro někoho mohlo být i puzzle se dvěma nalezenými knihami, protože nejprve si je musíte spojit s knihovnou a pak knihovna sama obsahuje haldu regálů a tak jsem prostě chodil regál po regálu a zkoušel jsem knihu někam zasunout. Podařilo se mi tak udat jen jednu knihu, teprve při druhém pokusu jsem zjistil, že hledaný regál je lehce jiný než ostatní a hlavně obsahuje řadu knih s čitelnými písmenky - spolu s těmi nalezenými knihami tvoří jméno Korax.

V místnosti na Axe key se nachází finále 4. epizody, které začíná vlnou nepřátel - nejprve impové, po nich přijdou ještěři a ty doplní ještě mágové. Za chvilku jsem měl život dole a byl jsem tak odkázán jen na své rezervy flaštiček a artefakty. Zacouval jsem do jedné boční místnosti, odkud jsem vše umlátil, a když jsem pak vykoukl za roh, tak jsem zahlédl jako bosse opět Heresiarcha (alespoň vypadá úplně stejně, jako ten na konci 3. epizody). Tentokrát jsem se vykašlal na férový souboj a plýtvání artefaktem nezranitelnosti a Heresiarcha jsem ustřílel kladivem ze schodiště. Trvalo to jen chvilku a skoro mě ani neškrábl.

4. epizoda byla nakonec ještě o fous lepší než 3. epizoda. Je pravdou, že ta nadmíra pendlování není zrovna nic záživného, obzvláště když minete info text se zprávou, co se kde událo. Pak si toho pendlování samozřejmě užijete ještě více. Problém Hexena, tedy alespoň pro mě, je hlavně to, že k němu přistupuji primárně jako k FPS, takže moje pozornost se soustředí na úplně něco jiného. Kdybych k Hexenu přistupoval jako ke klasickému dungeonu, tedy metodicky s poznámkami apod., tak je to asi taky jiné. Když tak nad tím vůbec přemýšlím, pokud bych Hexena rozehrál naplno před těma 20 lety, tak bych byl asi spíše zklamaný a myslím, že bych ho možná ani nedohrál. Nakonec je tedy dobře, že jsem se k němu dostal až nyní ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #772 kdy: Listopad 20, 2020, 19:23:10 »

Ještě taková drobnost. Protože si mezi epizodami dávám pauzu, tak mám čas nad rozjímáním o tom, co se v předchozí epizodě událo a jak se to událo. Znovu jsem se totiž zamyslel nad tím svým závěrem předchozího příspěvku ... "kdybych Hexena dohrál před 20 lety".

Ono to má vlastně velmi jednoduché vysvětlení a možná jsem to v předchozích příspěvcích zbytečně zamlžil - holt taky mě to mohlo trknout dříve :) Celé to spočívá v samotném 3D, protože to je věc, kterou mám v 90. letech pevně spjatou se žánrem FPS a díky němu mám zas zažitou určitou zkušenost s interaktivními prvky, které se omezily na spínače, klíče a různé masivní plošiny. Hexen je o něco komplexnější a do enginu přidává další vrstvy, např. časovače nebo pasti, kdy umí na základě jednoho podnětu kompletně přestavit část levelu, popř. periodicky opakovat určité akce.

Potíž je ovšem v tom, že z pohledu 90. let se jedná o implementaci celkem realistického chování 3D objektů, kdy už pouhým pohledem tušíme, co daný mechanismus dělá. V dungeonech se předtím nikdo nezabýval tím, proč a jak páka na JV mapy sepne výtah na SZ mapy. V Hexenu něco takového ovšem nedává moc smysl, obzvláště pokud akce na zdánlivě separátní mapě vyvolá efekt na úplně jiné mapě (jako kdyby tlačítko v Praze způsobilo zemětřesení ve Vídni). Prostě to v tom 3D najednou přestává fungovat. Druhou věcí je vizualizace objektů, která v tomhle ranném 3D moc nefunguje a vadilo mi to už tenkrát, proto jsem se ani nepokoušel o 3D adventury.

Z tohohle pohledu vlastně ty výtky vůči Hexenu chápu. Mě osobně to až tak nevadí, byť Hexen s hratelností Heretica by pro mě byl lepší volbou. Nicméně jsem si u toho uvědomil, nakolik byl Hexen přelomový. Byl to poměrně odvážný pokus o skloubení FPS s dungeony, kdy se Raveni občas opravdu s pár věcmi nemazlili, ale Hexen zároveň asi taky zafungoval jako výstraha, protože další vývojáři už byli mnohem opatrnější a to dokonce i v rámci 3rd person RPG - zrovna jsem si u toho vzpomněl na DeusEx nebo Gothic, kde ty puzzle už vlastně ani nejsou puzzle ;)

Když se znovu vrátím k té předpředchozí úvaze, tak si říkám, že nakonec bych tenkrát Hexena asi dohrál, ale s velkou pravděpodobností bych to pendlování korigoval návodem - na to se znám moc dobře :D Těžko ale soudit, jak bych ho jako hru přijal. Tenkrát by zřejmě stále ještě fungovalo mé nadšení z dema. Pokud bych přežil druhou epizodu, tak by asi bylo vyhráno, protože bez ohledu na to pendlování je ten leveldesign výborný.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #773 kdy: Listopad 20, 2020, 22:20:24 »

Dnes som dohral Anvil of Dawn a pôvodne som chcel rozohrať Ravenloft: Strahd's Possession alebo Hexx: Heresy of the Wizard. Ale keď čítam tvoje dojmi s Hexenom skúsim nejakú first person gamesu :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #774 kdy: Listopad 21, 2020, 11:52:52 »

Správně, dost bylo dungeonů! :D
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #775 kdy: Listopad 21, 2020, 15:29:23 »

Našiel som placku s Duke Nukem Forever. Hral som to len raz a už si z nej nič nepamätám :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #776 kdy: Listopad 23, 2020, 08:53:25 »

Na konci Hexena ještě nejsem, dávám si malou pauzu, ale zkusil jsem mezitím rozehrát jeho datadisk Death Kings of the Dark Citadel. Mno, tak tohle hrát nebudu. Než jsem se někam probil, tak už tu byl první respawn a za chvilku další, a další, a ... to opravdu ne. Ono to není jedna, dvě potvory, ale respawne se komplet mapa, navíc je to nakombinované ze všech potvor, takže jeden respawn je třeba ok, ale další je plný střílejících potvor (lektvary atd. se neobnovují). Díky tomu největší roli na cestě k úspěchu hraje čas - očíhnout a pochopit místní puzzle a pak to projet na jeden zátah a hurá do další mapy. Z tohohle už jsem vyrostl ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #777 kdy: Listopad 23, 2020, 13:45:06 »

jj, datadisk je viacej hard, ale dá sa to prejsť. Prípadne si zníž obtiažnosť :)
Už som dohral Duke Nukem Forever a najlepšie na celej hre je ovládanie monster trucku. Inak príšerná nuda.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #778 kdy: Listopad 23, 2020, 15:08:14 »

Projít se to určitě dá, ale přestalo mě to velmi rychle bavit, takže ne-e, ten datadisk si odpustím :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #779 kdy: Listopad 24, 2020, 17:23:43 »

Myslel jsem, že bych dal datadisku přeci jen šanci, protože po tom úvodu ve vesnici se to na chvilku s respawnem zklidnilo, ale pak opět přišla pasáž, která mi tu iluzi zase sebrala (lítají tam přinejmenším dvě verze bosse z druhé epizody).

Vrátil jsem se proto k základní hře a konečně jsem dojel i 5. epizodu (Necropolis). Nějak jsem v ní minul tajný level, ale jak jsem se dočetl, ono se k němu musí dojít co nejrychleji, jinak se dveře do něj nadobro zavřou. Problém je ovšem to, že místní hřbitov hlídají celkem tuzí duchové (létající potvory s fireballem), kteří se navíc rychle respawnují, takže jsem neměl ani čas se pořádně porozhlédnout. Je to škoda, protože z pohledu grafiky/leveldesignu, je hřbitov celkem slušně udělaný.

Ze hřbitova vedou 4 cesty (pokud vynechám u mě již zavřený vstup do tajného levelu). Tři jsou volně přístupné, čtvrtá je spojena s drobným puzzle (je potřeba získat 3 artefakty a ty vložit do připravených zdířek - je to cesta do finále). Každá z dostupných cest vede k jednomu z bossů, kteří představují zkorumpované nejvyšší představitele jednotlivých lidských guild (bojovník Zedek, klerik Traductus a mág Menelkir). Přesně v tomhle pořadí jsem je zabil. Každý má svůj artefakt, který pak patří právě do zdířky u zamčených dveří do finále.

Každá mapa bosse je přitom puzzle, ale nijak komplikované (vyjma jednoho puzzle je na všechno dost času). Naopak, průchod 5. epizodou je vcelku svižný a vše na sebe krásně navazuje. Z bossů byl tužší hlavně Traductus, protože v jeho doupěti není moc kam uhýbat a okolní chodby jsou příliš rovné. Takový Zedek se pro změnu nějak zasekl a nemohl mě pořádně dohnat, Menelkira pak lze zase udržet mimo dohled.

Finále je podle mě jednodušší jak v Hereticovi, protože "mnohoruký" Korax se drží víceméně na místě, takže jsem na sebe hodil nezranitelnost a pustil se do něj s pomocí kladiva na dálku (D'Sparil v Hereticovi se uměl docela svižně teleportovat, navíc zřejmě používal magický štít). Boj s Koraxem je dvoufázový, po první fázi na mě pustil postupně dvě vlny potvor a přitom sám zmizel o dveře dále. Při boji s miniony se dá krásně využít místních výklenků, kde je i zdraví a mana. V druhé fázi (další místnost) opět přijdou dvě vlny minionů, ale tady už jsem Koraxe zabil dříve, než ke mě cokoliv došlo, takže jsem miniony zlikvidoval až dodatečně. Po zabití Koraxe se objevil portál a v něm jsem našel konec hry ;)

Když to vezmu, tak hra mi zabrala podle interního počitadla necelých 14 hodin, když k tomu přihodím loady, tak je to zhruba 15 hodin, což mi přijde jako slušné skóre. Je tedy pravdou, že Hexen je díky puzzlům pomalejší, ale i kdybych hrou jenom probíhal, tak je to pořád přes 10 hodin.

U hodnocení jsem na to šel nakonec férově a Heretic i Hexen dostaly u mě stejně jako oba Doomové 80% ... kdybych to však měl zhodnotit o něco podrobněji, tak Hexen by nakonec nad Hereticem a Doomem lehce vyčníval, přeci jen ta hra je poněkud nápaditější a i přes dříve popsané nedostatky má prostě tah na branku. A hlavně jsem rád, že po tolika letech odkládání jsem se nedočkal zklamání ;)
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 78