První epizoda za mnou a fakt si začínám připadat jako sklerotik

Byl jsem si naprosto jistý, že Hexena už jsem jednou rozehrál (vyjma dema) a po prvním levelu jsem skončil někde v divočině v nějakých ruinách vesnice/města. Jenomže to tu vůbec není

Mě se asi fakt smotalo hned několik her dohromady. Ono už jen při průchodu první epizodou jsem si uvědomil, že takhle to tenkrát vůbec nebylo, žádné hrátky s portály atd. Tohle jsem viděl v podstatě poprvé (demo končilo někde u prvního portálu, takže v něm jsem ze hry mnoho neviděl). S dvojkou se mi to taky neplete, protože já si u toho vybavuji grafiku Hexena I, dvojka už je o kus dále. No, to je ta letitá pauza v FPS, teď abych si to pro osvěžení paměti zahrál snad všechno

Jinak ke hře ... Epizoda 1: Seven Portals mi zabrala 2,5 hodiny, což je vzhledem k celkové velikosti hry asi standard. Seven Portals nejsou ve skutečnosti nijak rozlehlé, určitě by to šlo proběhnout rychleji, ale oproti Hereticovi zde přibyly časté hrátky s pákami. Už to tedy není jen o sbírání klíčů, ale je potřeba i dost pendlovat a hledat. Hra není vysloveně skoupá na slovo, sem tam i prozradí, co se po zatažení za páku asi stalo, plus velkým pomocníkem je mapa, kde je vidět aktuální stav dveří atd. Cestou jsem objevil i level, který má být secretem a tady přibyla ještě jedna mechanika, kdy jsem musel jeden předmět z inventáře aktivně použít na jednom konkrétním místě levelu. Nic složitého, byla to jediná věc, kterou jsem navíc našel přímo v tomto levelu a souvislost mi velmi rychle došla.
Tady bych rád navázal na jednu z diskusí u Ringa, kde si jeden nejmenovaný hráč stěžoval na složitost puzzlů u Hexena ... no, složité rozhodně nejsou, ale někdo by je mohl označit za otravné, protože to pendlování zdržuje možná více, než by bylo zdrávo. Potíž bude zřejmě na vysokých obtížnostech, protože v Hexenu se potvory průběžně spawnují, takže i vyčištěné lokace se za chvilku začnou znovu plnit - čím více pendlujete/tápete, tím častěji musíte bojovat, tím větší bude spotřeba lektvarů atd.