Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:18:27
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242893 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #615 kdy: Srpen 29, 2019, 09:09:04 »

Jj, tabulka levelupů je první věc, na kterou se u D&D dívám ;) Druhou věcí je omezení kouzel na max. 3 úroveň.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #616 kdy: Srpen 29, 2019, 09:12:13 »

Dovolím si nesúhlasiť s tvrdením že séria DS má európsky charakter. Áno tvorcovia sa nechali inšpirovať európskou stredovekou architektúrou stavieb(pan Mijazaki ju zbožňuje) a sčasti aj dizajnom zbraní a oblečenia. Ale tým to končí. Podobnú hru som predtým nikdy nehral. Celý štýl postupu v hre je typicky Japonský. Nemáš tu žiadny questbook, žiadne manuálne save, tvoja postava je nemá a nikto ti na začiatku nepovie čo máš vlastne robiť. Ak zomrieš ideš daný úsek znova vrátane obnovených nepriateľov. A asi najzvláštnejší je záver každého dielu ktorý sa vymyká takmer každej RPG ktoré tu boli.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #617 kdy: Srpen 29, 2019, 13:02:58 »

Richmond: tak jo, pročtu tedy začátek deníku a začnu se pomalu připravovat na rozjezd. Manuál jsem kupodivu pročetl, ale co se týká ovládání, tak něco budu muset vidět v reálu, protože ne vše je mi z toho textu jasné. Pamatuješ si ještě svoje postavy? Mě by jen zajímal level, abych měl nějakou představu, co je myšleno pod tím unlimited. Zvažuju nějaké multiclassy, ale nejsem si tím moc jistý. Multiclass má totiž dělení zkušeností bez ohledu na levelcap, takže bych na tom mohl docela tratit (jedno povolání už by nerostlo a do druhého by šla jen polovina zkušeností).
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #618 kdy: Srpen 29, 2019, 15:01:14 »

Bohužel už nevím rasy, ale povolání ano:
2 fighteři, 1 mage/fighter, klerik, zloděj a mage/cleric.
Určitě doporučuju čistokrevnýho mága! Já ho neměl a trpěl jsem, protože Fireball je až od 4.levelu a než se ho mí znečištění mágové zmocnili, tak jsem přetrpěl mnoho opakovaných bitev :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #619 kdy: Srpen 29, 2019, 15:27:12 »

U mága jsem právě zvažoval obě možnosti - mage vs fighter/mage. Podobně u klerika, ale tam se zatím kloním spíše na stranu multiclassu cleric/fighter. Doplnil by tak 2 čistokrevné bojovníky a k tomu by jim sekundoval thief. Zbyly by mi dvě místa, která bych mohl doplnit hned dvojicí čistokrevných mágů. U klerika tak trochu počítám s tím, že manuál se zmiňoval o léčiteli ve městě, takže bych ho měl hlavně jako pojistku, beztak ten repertoár kouzel není nic moc. Akorát si musím dát bacha na přesvědčení, protože jak jsem se dočetl, tak klerik by neměl být neutrál (nemohl by používat Turn Undead).

Mě trošku vadí ty rozdíly v možných levelech, já to nemám u družin moc rád, obzvláště když ta parta spolu jede od začátku, ale tady se s tím asi budu muset smířit.

Rasy budou asi klasika - 1x bojovník trpaslík, druhý bojovník bude půlelf, zloděj hobit, cleric/fighter bude člověk a mágové asi 1x člověk a 1x elf.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #620 kdy: Srpen 29, 2019, 17:30:55 »

Ale dohrát to lze i s těmi postavami, které skončí díky limitu na 5.levelu. Ale samozřejěm se skřípáním zubů.

Mimochodem, crpgaddict dohrál poslední goldbox a zajímavé je, že nejvýše hodnocený zůstal právě ten první  - Pool of Radiance. Je fakt, že na něj mám (ač to je už 10 let, co jsem ho dohrál), skvělé vzpomínky. Hlavně ty památné bitvy, to fakt do smrti nezapomenu, fantazie. A počkej, až budeš vrhat svůj první fireball :) Nebo Lightning bolt v těsném prostoru, kdy se odráží ode zdí a vrací nazpátky. Ovládání se dá naučit, i když v Curse už vylepšili hromadné léčení po boji, což je zde trochu nepříjemné.

Co mapování? Ve mestě je automapa, ale je rovnou celá odkrytá. Já tedy nemapoval nic, ale třeba Curse se mi i vyplatilo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #621 kdy: Srpen 29, 2019, 17:45:17 »

Já se teď vůbec nějak zamotal v těch přípravách :) Vzal jsem to opravdu svědomitě, ale podobně jako u toho Journalu musím dávat pozor, protože okolo celého toho regionu je vystavené docela slušné lore, a některé zdroje se dle varování kříží s hrou, takže by to mohlo zafungovat jako cluebook. Chtěl bych ten deník nějak obohatit, už jen proto, že tohle se asi bude díky tomu Journalu hrát trošku jinak. Mapování zatím nevím, ale jsem na něj jinak připraven.

Docela mě to teď celé zaujalo, protože mi vlastně začalo docházet, jak je oblast Měsíčního moře důležitá pro řadu her, podobně jako se u novější tvorby obrátil zrak na Mečové pobřeží. Přitom z pohledu časové osy se to všechno odehrává v úzkém časovém rozpětí, což bych býval neřekl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #622 kdy: Srpen 29, 2019, 18:03:23 »

O tom není sporu. Historie Phlanu zajímavá a právě to zasazení hry do období rekonstrukce města pod názvem New Phlan bylo pro mě i atraktivní (i díky trilogii Moonshae, který vyšla v češtině). Celou tu oblast jsem si hodny oblíbil podobně jako Cormyr, kde se odehrává Curse (četl jsem hned několik knížek z tohoto regionu). Dokonce jsem začal skupovat knížky z FG právě z těchto končin a docela dost jsem jich i přečetl a ono pak je hraní trochu jiné, když ty lokace (Shadowdale, Suzail, Myth Drannor, Waterdeep) znáš.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #623 kdy: Srpen 29, 2019, 21:12:03 »

Koukal jsem, že něco asi vyšlo i v češtině, ale mě teprve teď dochází, co s čím souvisí a tak jdu postupně zdroj od zdroje. Základním zdrojem k Pool of Radiance je Ruins of Adventure, což je modul pro P&P, který v podstatě kopíruje PC hru. Proto je nebezpečné si ho pročítat. Je tu vysvětlená celá historie oblasti Měsíčního moře a blízkého okolí. U PoR jsem pochopil, že asi budu něco v rámci hraní hledat a to něco bych se takhle snadno dozvěděl. Proto ta práce s Journalem, což se mi mimochodem jako herní prvek docela zamlouvá.

Dalším zdrojem je The Moonsea  z roku 1995, který popisuje následující události a už je určen pro AD&D 2. No a pak pokračují Mysteries of the Moonsea, což je modul určený pro D&D 3.5 a popisuje dobu, která je součástí té nové PC hry. Pak se Měsíční moře objevuje ještě v D&D 5, ale to už je "současnost". Kolem historie ještě běží moduly pro Hillsfar apod. Je toho opravdu požehnaně. Něco je pak spojené skrze různé postavy, kdy je vysvětleno, kdo a kdy a do čeho zasáhl.

Takže jsem vlastně dnešek strávil tím, že jsem si pročítal, jak co s čím souvisí. Mě popravdě Mečové pobřeží zas tak nebere a vždycky mi přišlo škoda, že se neprobírají i jiné části Faerunu a najednou zjistím, že se probíraly, akorát jsem to celou dobu míjel :D
IP zaznamenána
This is the end ...

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #624 kdy: Srpen 29, 2019, 21:52:32 »

Bezva že tě to takhle zaujalo, je to dobrá hra. Tvůj přístup připomíná moje obsesivní přípravy před hraním her. Často průzkumem a čtením(sledováním, poslechem) všeho možného strávím více času než samotným hraním, nemluvě o části po dohrání.  ;D

Pro zajímavost na d20.cz je pár překladů souvisejících s tématem například právě Mysteries of the Moonsea.
« Poslední změna: Srpen 29, 2019, 22:03:49 od jvempire »
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #625 kdy: Srpen 29, 2019, 22:07:51 »

Ten Adventure Journal je ukázkovej příklad toho, proč mám tak rád tyhle tištěné brožurky v rpgčkům. Tenkrát jsem si listoval a opatrně prolhížel (nečetl) ty kreslené mapky, různé ilustrované obrázky z Journal Entries a strašně se těšil až mě hra pošle přečíst si zrovna nějaký tenhle ilustrovaný zápisek. SSI tohle umělo. Tenkrát dostat tuhle krabici v době kdy to vyšlo a kdybych měl počítač, tak bych měl fakt vánoce.

Mimochodem, musel jsme se podívat na tu mou knížku Pool of Radiance (nemyslím tu modrou větší, co je ke sběratelce "druhého" dílu, ale té úplně první fantasy novely. A tam tedy už mám, že vyšla oceňovaná rpg hra od SSI :) Přitom mám první vydání knihy z listopadu 1989.

Ale ta příprava je dobrá běc, protože (alespoň u mě) to funguje jako katalyzátor a většinou i pak dojmy ze hry jsou intenzivnější. Vlastně skoro vždy se mi to vyplatilo. Nikdy jsem to nepovažoval za ztrátu času. Ale zas to nepřežeň s tím hledáním pozadí, ať se nedozvíš moc :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #626 kdy: Srpen 29, 2019, 22:11:40 »

Opravdu zaujalo. Už když jsem koukal na screenshoty z Gates, tak mi došlo, že ty hry jsou hodně o příběhu a pak už jsem se jen vezl, protože třeba Myth Drannor se vyskytuje v EOB III a mě zajímalo, jak to souvisí s dvojkou, která je vázána na Waterdeep, tedy v úplně jiné části Faerunu. Myth Drannor je pak třeba zmíněn ve 4. díle Salvatoreho ságy Neverwinter, protože má co do činění s určitým proroctvím z doby Nesnází. Původně jsem PoR rozehrál bez toho všeho a najednou tu hru vidím v úplně jiném světle a hodně se na ní těším.

Na d20 kouknu, já to určitě něco někde viděl, ale už si právě nevybavuji kde. Až teď mě ty jednotlivé dílky začínají zapadat do sebe.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #627 kdy: Srpen 29, 2019, 22:28:00 »

Richmond: já za včasu přestanu :D Mě to prostě jen zaujalo natolik, že jsem se nechal unést :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #628 kdy: Září 08, 2019, 11:33:46 »

Včera jsem si naházel postavy, lehce se prokousal úvodem a pomalu si sumíruji první zápis. Při tvorbě postav mi akorát došlo, že jsem v jednom z předchozích příspěvků udělal chybu, když jsem k člověku připsal multiclass klerik/bojovník. To samozřejmě nejde :) Zvažoval jsem totiž půlefa i přesto omezení, přesně v souladu s tím, že by klerik byl jen doplněk, ale nakonec jsem couvnul a změnu jsem udělal trošku jinde. Určitě budu mapovat, takže jsem zatím v Phlanu nevyzkoušel vše, aby mi něco někde neuniklo, protože už došlo i na první práci s Journalem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #629 kdy: Říjen 23, 2019, 22:14:48 »

Dohrán Eschalon Book : One. Velmi slušné cRPG, kde je vše na tahy. Nakonec jsem ve hře strávil 36 hodin, a kupodivu ke konci mě to bavilo čím dál víc. Není to žádné komplexní rpg, ale pár pěkných puzzlů tam je, tuzí nepřátelé taky. Graficky pro mě přijatelné (naštěsté mám stále 19" LCD, takže to šlo hrát na fullscreen) :)
Asi si dám teď rpg pauzu, vracím se k Lauře a do toho už bych rád dlouho odpíranou starou věc - Special Forces, případně Seal Team (já vím, hodně z jiného rybníčku :).
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 78