Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:07:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Might and magic 2  (Přečteno 9970 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Might and magic 2
« Odpověď #15 kdy: Leden 22, 2018, 14:31:19 »

Ano, ano, měli zmínit web a všechny nás jmenovat. Hned jim jdu psát výhružnej dopis.

Popravdě si nepamatuju jestli jsem hrála první sedmičku nebo šestku. Možná to byla sedmička. V zásadě na tom nezáleží, stejně jako nezáleží co bud hrát poslední, než to tady zapíchnu :-D.

Řekli něco zajímavýho?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Leden 22, 2018, 16:10:33 »

Technicky vzato, párkrát jsem si tu do LEVELu kopl a některé redaktory tu poměrně často kritizuju, takže mě to ani nepřekvapuje :) Překvapuje mě spíš to, že se vůbec do nějakého přehledu pouštěli, protože si nevybavuju, že by někdo z nich zrovna sérii Might and Magic holdoval, spíše naopak. Každopádně ani takový článek pro mě není důvodem, abych porušil své zásady a tenhle díl si koupil :D Jednou, až to bude spadat do kategorie historie, tak si to přečtu třeba ze scanu na Oldgames ;)

Drtivá většina opravdu začínala na MM6, hlavně u nás. První web, kde se u nás objevily ke stažení starší díly (vyjma jedničky), byly svého času Runetekovi dungeony.cz. Problém byl, že se jednalo o emulované Amiga verze a s tím mnozí zápasili ještě dlouho po tom. Ostatně sám jsem to svého času zkoušel. Předtím se ke starším dílům dostala jen část lidí, zejména ti, co měli štěstí, že to kolovalo v jejich okolí, nebo věděli, co si mají zaopatřit a měli zdroj. Jak už jsem mnohokrát psal, u nás třeba dungeony moc neletěli, takže to povědomí bylo malé. Navíc já patřím do vlny hráčů, která se k vlastnímu PC dostala později (1997). MM3 byla v té době asi nejstarší M&M, který šlo graficky zkousnout. Moderní vlnu starších M&M podle mě nakopl Dave se svými RPGHrami.

O menší popularitě svědčí i nulové množství fanwebů, které by se o nich alespoň zmiňovaly. Ten boom začal až s MM6. Já začal šestkou, pak následovala osmička, po ní s odstupem času sedmička, která mě moc nezaujala a pak následovala devítka a nově desítka. Někde okolo sedmičky jsem zkoušel Clouds of Xeen a  Yendorian Tales (jeden z dílů byl inspirován právě sérii Xeenu). Dál mi paměť nesahá :) Před rokem 2000 jsem toho zkoušel určitě hodně, ale nic jsem nerozehrál natolik vážně, aby mi to zůstalo v paměti. V té době jsem si nosil věci ještě na disketách, takže o vše jsem vždy zase přišel během formátování disku. Na CD jsem měl zálohované jen to nejdůležitější.

Ostatně všechna CD/DVD mám stále archivovaná ve sklepě, včetně některých pirátských verzí s na tu dobu celkem kvalitním home made potiskem (Heroes 3). Jeden by neřekl, kolik firemních výdobytků techniky se využívalo pro domácí účely :D Někteří holt zneužívali IT nevědomosti svých nadřízených, jiní usilovně "bádali", jak ten či onen kus hardware ve svém oboru vůbec využít. Není divu, že jedním z distributorů byl i ČEZ ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Leden 22, 2018, 18:54:09 »

U nás doma moc Level nešiel. Na povaly u rodičov by som asi ešte našiel všetky čísla Excaliburu a pár ročníkov Score, ale Level nie. Jediné číslo Levelu čo si pamätám bolo to v ktorom vyšiel MM6. Je dosť smutné že redakcia sa nezmienila o tomto webe z ktorého možno aj čerpala inšpiráciu na ten článok.
Keď sme už pri herných časopisoch, spomenie si ešte niekto na túto recenziu ?  :)
http://www.oldgames.sk/mag/score-25/page/38/
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Leden 22, 2018, 19:41:07 »

Jj, pověstná recenze neexistující hry, už jsme se tu kdysi na její účet bavili :D Takhle přesně vznikaly herní mýty, které se poté léta tradovaly a ve stylu tiché pošty z toho vznikaly kolikrát zajímavé vzkazky. Čert vem to počítání dílů, to se neznalému mohlo stát, že z World of Xeen udělal samostatný díl s číslem 6, ale trestuhodné bylo, že Swords of Xeen je dostatečně popsaný, aby každý poznal, že se jedná o fanouškovskou modifikaci a tudíž jí na vrub NWC neházel.

A pak ty historky o nemožnosti změnit družinu nebo o snadném získávání zkušeností apod. Swords of Xeen je oproti očekávání designovaný jinak, což by dotyčný recenzent býval poznal, jen kdyby tu hru doopravdy nějak hrál :) Navíc Lord Xeen je jen specialitou Clouds of Xeen, plus bonusový dodatek k němu je ve World of Xeen. Swords of Xeen mají poněkud jiný děj a byl to na svou dobu docela ambiciózní projekt, který srážejí hlavně bugy a určitá nedotaženost.

Mimochodem, proč vlastně píšeme do tématu o MM2? ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Leden 22, 2018, 19:45:11 »

Ta recenze vypadá jako důvod, proč tyhle časopisy nečíst. Tenhle případ je poněkud extrémní, ale vždycky když někde popisovali mě známou hru jsem měla takovou trošku chuť mlátit jejich hlavou o zeď. Občas jsem si říkala, jestli se alespoň namáhali dohrát tutorial.
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #20 kdy: Leden 24, 2018, 13:21:30 »

Psal to Jan Olejník. No je to takový RPG nedouk, ale některé věci vypíchl obstojně. Oni se v té redakci Levelu (popř. Games.cz) jaksi vyhýbají modifikacím, kdy u některých by nedejbože museli napsat, že výrazně vylepšili nebo posunuli hru někam dál (Heroes 3 např.). Pokud jsem kdy od nich četl články na Heroes ságu, tak vždycky ten UBIšmejdsoft hrozně šetřili, nebyli ochotni napsat, že u H6 a H7 se jedná o HC-grafik blábol, který s hratelností H1-H5 nemůže soupeřit. O bodování v recenzích pak už nemluvě.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Leden 24, 2018, 15:25:32 »

Olejník je ten co dělal retro na Quaka, co jsem si tak vybavil. Akční hry mu očividně jdou, ale pak jsem ho viděl sekundovat Dobrovskýmu u UU1 a musel jsem to pojmout spíše jako parodii. Tuším, že spolu dělali i Dungeon Mastera? Ale tak dobrý, každý se snaží dle svých možností a schopností, já obvykle na autora nehledím, to bývala informace, kterou jsem třeba v případě Levelu čítal až nakonec. Někdy to právě mile překvapilo, protože bych to kolikrát do daného autora neřekl. Jenomže to začalo právě těmi recenzemi, kdy mi ten pohár už přetekl.

Dneska jsem v pozici, kdy si můžu dovolit leckoho zhodnotit a ty moje nároky jsou tak logicky vyšší. Dodnes třeba nechápu kult osobnosti okolo Andreje Anastasova, přijde mi to vysloveně přehnané. Jenomže v Levelu se jaksi nedokážou dotáhnout ani na to a to je poněkud smutné. Že pak jedou podle nějakých not, aby náhodou nějakého distributora nenaštvali, to je holt to tržní prostředí a jejich zoufalá snaha zajistit si v něm živobytí. Jinou motivaci to už totiž nemá, protože to nadšení a odvaha se z toho dávno vytratilo. Na Games jsou pak zajímavé především diskuze, protože to je taková žumpa, že to v pohodě nahradí bulvár.
IP zaznamenána
This is the end ...