Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červenec 15, 2026, 20:50:17
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry Gold  (Přečteno 336 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Wizardry Gold
« kdy: Červenec 09, 2026, 20:55:25 »

Wizardry Gold jsou někdy (neoficiálně) označovány za jakýsi HD remake Wizardry 7: Crusaders of the Dark Savant, ale realita je trošku komplikovanější. Z pohledu grafiky se toho totiž až tolik nezměnilo, a když tak spíše k horšímu. Větší proměnou si ovšem prošel samotný engine hry.

Gold edice vyšla v roce 1996 jakožto pocta k výročí patnácti let od vydání prvního dílu série Wizardry, tedy Wizardry 1: Proving Grounds of the Mad Overlord (1981). Oproti původní verzi Wizardry 7 z roku 1992 je Gold edice obecně hůře hodnocena, byť většina inovací se týkala zlepšení herního komfortu. Engine hry je v Gold edici upraven pro bezproblémový běh pod Windows 3.x, NT a Windows 95, takže v DOSu si Gold edici nespustíte. Hra běží uvnitř samostatného okna, které je navíc provázáno s doprovodným menu, takže část herních nabídek ovládáte mimo herní okno (práce s diskem, nastavení apod.). Bonusem je integrovaný manuál, Hint Book  a mapa světa. Savy si nyní můžete lépe škálovat, nebo by se spíše slušelo říci, že už si nemusíte pamatovat všechny jejich názvy, protože se načítají skrze hlavní okno (průzkumníka Windows), takže vidíte všechny soubory najednou. Navenek tedy jen samé výhody.

Poznámka: manuál ani Hint Book mi pod Windows 11 nefungují, což je dané tím, že oba soubory jsou dostupné jen ve formátu HLP, jehož podpora byla odstraněna už z Windows 10. Dá se to vyřešit dodatečnou úpravou, kdy se obnoví funkce zastaralého subsystému WinHlp32.exe, anebo se provede konverze HLP do modernějšího formátu CHM a soubory se prolinkují. Za tu práci to ovšem nestojí. Manuál k Wizardry Gold je snadno dostupný na netu, stejně tak cluebook (oba ve formátu PDF). Na druhou stranu, pokud byste po tom opravdu toužili, tak doporučuji kouknout na stránku programu hlp4win11. Automatizovaný skript funguje bezvadně a za chvilku už můžete HLP soubory používat.

Poznámka: GOG verze už s absencí podpory HLP formátu počítá, takže soubory pro manuál a Hint Book byly ze hry (instalátoru) odstraněny. Řešení je jednoduché. Oba soubory si můžete stáhnout přímo odtud:

Hint Book
Manuál

Stačí je nakopírovat do kořenového adresáře hry a máte hotovo.

Ale zpět ke změnám ve hře ...

Bohužel to není zas tak skvělé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Načítání videí je třeba dost pomalé a to i přesto, že máte možnost videa přeskakovat. Hra totiž musí nejprve video načíst a teprve pak ho můžete přeskočit a právě tohle načítání zdržuje nejvíc. Zvláštní je i fakt, že hra mi funguje trochu hůře na stolním PC a lépe na notebooku, který je sice pomalý, ale hardwarově jaksi modernější.

Další výhrada směřuje k velikosti herního okna, protože to se pouze zdvojnásobilo na velikost 640 x 400 px. Přitom od něčeho, co se neoficiálně označuje za HD remake bych čekal, že bude mít mnohem pestřejší možnost škálování - vzhledem k době vydání alespoň do 800 x 600 px. Našel jsem dokonce poznámku o možnosti SVGA rozlišení, tedy rozlišení 640 x 480 px, ale to se týká hry jako celku, kdy se do výšky okna počítá i menu vnějšího okna. Poslední nepřehlédnutelná věc jsou nové portréty postav, které jsou až na pár výjimek doslova odpudivé.

Poznámka: malé rozlišení je problém hlavně pro moderní operační systémy, respektive moderní PC, která mají jako minimum FullHD rozlišení. V GOG se snažili něco málo poupravit, ale výsledek je pořád nedostačující, protože základní obraz má stále stejné nízké rozlišení a to na velkém monitoru prostě nevypadá dobře. Chybí tu zkrátka škálovatelnost, kterou byste snadno dosáhli použitím původní verze a výstupních filtrů DOSBoxu. Nicméně řešení to má, jak se za chvilku dozvíte.

Gold edice používá jinou koncovku pro save pozice (SGM), ale můžete jí v klidu předhodit i save pozice z původní verze. Navenek to vypadá funkční, ale víc jsem to netestoval. Hra mi akorát zpřeházela portréty postav, což se dá snadno opravit přímo ve hře.

A proč se vlastně Wizardry Gold zabývat, když je to očividný krok zpět?

V mém případě to byla pouhá zvědavost. Gold edice mě vždy svým způsobem lákala, ale nedokáži vysvětlit proč. Od rozehrávky původní verze už uběhlo několik let a vždycky jsem věděl, že se k sedmičce vrátím. Když k tomu opravdu došlo, tak mě napadlo, že by bylo fajn, kdybych si pro porovnání zkusil rozehrát Gold edici. Navíc jsem nedávno sehnal factory sealed krabičku za přijatelný peníz, viz Wizardry Gold - US edice, takže jsem měl hned o důvod více.

Na počátku jsem měl na výběr několik možností, jak hru spustit a hrát. Nejjednodušší variantou bylo sáhnout po GOG balíčku Wizardry 6+7, který obsahuje jak Gold edici, tak i původní verzi. Potíž je ale v tom, co jsem popsal v poznámce výše o nízkém rozlišení hry. Nízké rozlišení se dá naštěstí obejít instalací hry v emulátoru pod Windows 9x, jak za chvilku popíšu, ale já se nakonec rozhodl zůstat u GOG verze a rozehrát to přímo pod Windows 11.

Instalace Wizardry Gold v emulátoru PCem

Jako základ pro testování jsem si zvolil emulátor PCem, kde mám ve virtuálním stroji (Pentium I 200 MHz) předinstalované Windows 98 SE. K emulovanému stroji jsem připojil druhý image harddisku (Primary Slave), kam jsem poté nainstaloval samotnou hru z image CD-ROM. Je to z důvodu snadné přenositelnosti a snadnější manipulace se save pozicemi (import/export z image HDD). PCem totiž neumožňuje přímý přenos souborů mezi emulátorem a hostitelským PC.

Potřebný image CD-ROM najdete třeba na Archive.org, viz Wizardry Gold (USA).

Pro mě byl druhý disk v emulátoru popravdě trošku novinka, většinou využívám ten samý harddisk pro systém a hry, takže jsem se zprvu tak nějak zaseknul :). Nový image totiž není ve Windows 98 vidět hned, což by asi nikoho nemělo překvapit, ale u Windows 98 je hlavní potíž v tom, že nemají pokročilý nástroj pro správu disků. Všechno se tak děje hezky po staru za pomoci programu fdisk. V první řadě je důležité skouknout obrazovku BIOSu, jestli počet připojených jednotek odpovídá nastavení emulátoru ...

Primary Master je u mě disk C, Primary Slave je ten nový image (budoucí D:) a Secondary Master je mechanika (CD-ROM). U mě tedy OK.

Velikost image jsem zvolil hodně malou (50 MB), část dat budu tahat z image CD-ROM, který budu připojovat k běžící emulaci. Manuál hry doporučuje 10 MB volného místa, ale tím se nemyslí velikost instalace nýbrž kolik místa byste měli mít v rezervě. Normální instalace zabere 17,6 MB místa, střední instalace 23,5 MB a plná instalace klidně i přes 510 MB.

V nabootovaných Windows 98 je potřeba přejít na Start -> Programy -> Příkazový řádek a zde spustit příkaz fdisk.

Hned na první obrazovce fdisku je potřeba zapnout podporu velkých disků a na další obrazovce zvolit volbu č. 5 (Změnit aktuální jednotku pevného disku). Tím se dostanete na obrazovku volby disku, kde se objeví i ten nepřipojený image. U mě položka 2. Dolu do menu jsem tedy zadal položka 2 a stiskl enter. Tím jsem se fdiskem přepnul na nový image.

A nyní už následuje klasická úprava rozložení disku, kdy jsem zvolil Vytvořit oddíl DOS nebo logickou jednotku DOS, pak Vytvořit primární oddíl sytému DOS a zde jsem ponechal plnou velikost disku celému oddílu.

Potom už jen stačí z fdisku vyskákat pomocí Esc a celý systém zrestartovat. Ve Windows 98 se díky tomu objeví plně inicializovaný disk D.

Posledním krokem je naformátování disku, tedy kliknout na ikonku disku D pravým tlačítkem myši a zvolit naformátovat.

Po připojení image CD Wizardry Gold se zobrazí následující menu:

Odklikneme Install Wizardry Gold a nahoře v menu zvolíme alespoň Medium Install (dle velikosti image HDD) a poté si zvolíme disk, na který se hra nainstaluje (D:).

Hra není oproti originálu zas o tolik větší, ale CD-ROM nyní obsahuje dabing, který v originále nebyl. Proto je plná instalace tak velká. Gold edice umí pracovat s větší škálou barev, už to není omezené jen na 256 barev. Podobné možnosti se týkají i zvukové karty. PCem umí emulovat SoundBlaster 16/AWE32, takže 16bit zvuk je jasná volba. Další volby v instalaci jsou pak na uvážení každého z vás (změna systémových zvuků, screensaver a wallpapery - za mě vše NO). Registrace nutná není.

A teď jak dosáhnout vyššího rozlišení hry? Hra běží i v emulátoru v okně 640 x 400 px, s tím nic nenaděláte, ale můžete si to vylepšit skrze obrazový výstup z emulátoru. Když nastavíte v emulátoru rozlišení Windows 98 na 640 x 480 px, tak se herní okno krásně roztáhne přes celou obrazovku. Kolem herního okna stále vidíte i hlavní okno programu, protože to doplňuje výšku okna na celkových 480px, ale už to není tak rušivé jako nativně pod Windows 11.

V menu emulátoru si pak můžete zvolit volbu Video -> Output scale a zde si zvolit zvětšení 1,5x nebo 2x. Rázem máte celý obraz krásně zvětšený, jako by tomu bylo v případě původní verze a DOSBoxu, pokud byste použili výstupní filtr a zvětšení.

Tím odpadne asi největší překážka pro hraní Gold edice. Samozřejmě to nikomu nevnucuji ;), ale věřím, že by se to někomu mohlo hodit.
« Poslední změna: Červenec 09, 2026, 21:01:44 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry Gold
« Odpověď #1 kdy: Červenec 09, 2026, 20:59:30 »

Jelikož jsem Wizardry 7 už jednou dohrál a komplet zmapoval (viz můj deníček (Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant), tak jsem se rozhodl, že to tentokrát rozehraji jinak a dám větší prostor experimentům s postavami.

Původně jsem Wizardry rozehrával jako trilogii, kdy jsem začal s Wizardry 6, z nich jsem provedl import do Wizardry 7 a nakonec jsem skončil ve Wizardry 8. Družina si tak prošla celé Dark Savantovo dobrodružství od začátku do konce. Od počátku jsem se přitom snažil udržet družinu uniformní, takže každá z postav měla napevno určené povolání, kterého se držela po celou dobu. Výjimkou byla jen kouzelnice, která začínala jako bard, ale v sedmém díle jsem potřeboval magickou převahu, tak jsem jí změnil povolání. Byla to ovšem jediná změna, kterou jsem za celou trilogii provedl. Počátek Wizardry 6 byl tedy spojený s pečlivou tvorbou charakterů, což mi zabralo dost času.

Sedmička je v tomto ohledu o něco přívětivější, ale vzhledem k importu jsem nemusel tvorbu nových charakterů zatím řešit. To přišlo až s Gold edicí, kdy jsem se rozhodl nejenom pro úplně novou družinu, ale zároveň jsem začal plánovat větší hrátky s postavami. Na mysli mám tzv. protáčení povolání, což je mechanika, kterou si podrobně vysvětlíme, ale začnu hezky od začátku od tvorby postavy.

Tvorba postavy

Gold edice obsahuje 14 předpřipravených charakterů, přičemž předpřipravených postav může být až 16. Na počátku jsem celý seznam promázl, abych tu měl místo jen pro svůj vlastní tým.

Tým může obsahovat až 6 postav, ale pokud se na to cítíte, tak můžete hru klidně odsólovat. Pokud chcete začít úplně novou hru se svými vlastními charaktery, tak si musíte nejprve otevřít Character Menu a zde si je vytvořit a uložit. Poté si je pomocí Add Character přidáte do týmu a můžete začít novou hru.

První trojice přidaných postav je tzv. přední řada, druhá trojice postav je tzv. zadní řada. Rozdíl je v tom, že první řada má přímý fyzický kontakt s nepřítelem a je tak nejvíce na ráně. Zadní řada je naopak před přímým útokem chráněna přední řadou, ale platí to jen pro zbraně nablízko. Střelné zbraně a kouzla mohou zadní řadu zasáhnout bez problémů. Zadní řada má navíc handicap v boji se zbraněmi nablízko, protože je od potvor dál a tak na ně nedosáhne. Dá se to částečně vyřešit dlouhými zbraněmi (halapartny, kopí, ...), kterými zadní řada dosáhne těsně před přední řadu. Anebo prostě používat střelné zbraně a kouzla. Mějte na paměti, že i nepřítel tvoří formace a občas se vám jeden pár rukou navíc hodí.

Na počátku si volíte jméno, rasu a pohlaví. Rasa má klíčový vliv na nastavení základních statistik (Strength, Intelligence, Piety, Vitality, Dexterity a Speed) a její volba sebou nese různé výhody (bonusy) a také penalizace. Každá rasa má proto předpoklady pro určitá povolání. Např. draci (Dracon) bývají zdatní bojovníci. To ale neznamená, že byste z draka nemohli udělat mága, jen to bude o něco náročnější.

Pohlaví hraje ve Wizardry 6/7 docela významnou roli, protože ženské charaktery jsou oproti svým mužským protějškům slabší (-2 Strength), ale zase mají rozvinutější osobnost (+1 Personality) a získávají bonus +1 ke Karmě (jakýsi analog štěstí). Povolání valkyrie je navíc vázáno jen na ženské charaktery.

Jakmile potvrdíte pohlaví své postavy, tak hra patřičným způsobem upraví hodnoty základních statistik pro zvolenou rasu a vygeneruje vám tzv. Bonus. K čemu je to dobré?

Každé povolání ve Wizardry 7 je definováno minimálními hodnotami určitých statistik, takže pokud nesplňujete příslušné podmínky, tak máte smůlu. Vysvětlíme si to na příkladu. Každý bojovník potřebuje Sílu alespoň 12, bez toho to nejde, takže pokud si zvolíte jako rasu elfa, tak budete mít Sílu jen 7! Bude vám chybět 5 bodů a právě tady přichází na řadu Bonus. Chybějící body si totiž doplníte z něj.

Bonus je náhodně generované číslo, které nabývá hodnot 0-25. Nejčastější hody bývají mezi 5-10 body. Bonus se přitom dá docela krásně využít jako srovnávací parametr pro určení vhodnosti rasy a příslušného povolání, protože čím vyšší bonus na kompenzaci rasových omezení potřebujete, tím je dané povolání pro tuto rasu hůře dosažitelné. Nejvíc tohle pocítíte při tvorbě elitních povolání, která jsou na výši základních statistik opravdu náročná.

Nic počítat nemusíte, hra vám automaticky nabídne všechna povolání, kterých jste schopni s vygenerovaným bonusem dosáhnout. Nicméně pokud byste si to chtěli nejprve promyslet, tak nabízím k dispozici své vlastnoručně vyrobené tabulky pro Wizardry 6/7.

Následuje volba portrétu a poté nám hra vygeneruje volné dovednostní body, které můžeme dle libosti rozdělit mezi dovednosti.

A tady se na chvilku zastavím. Nechci zabíhat do podrobností, všechno najdete v manuálu, ale musím tu upozornit na jednu důležitou věc. Každé povolání má svůj set dovedností, které jsou pro něj typické (viz wiz7gold_skills.pdf). Hra je pro lepší přehlednost řadí do 3 kategorií:

1) Weaponry
2) Physical
3) Academia

Weaponry jsou zbraňové dovednosti, Physical jsou dovednosti založené na fyzickém umu (plavání, horolezectví atd.) a Academia jsou dovednosti založené na vědění (znalost artefaktů, znalost potvor, ...). Skoro všechny dovednosti ve hře se dají navyšovat používáním, dovednostní body potřebujete v podstatě jen na jejich odemčení (na úroveň 1). Neplatí to však o čtveřici dovedností z oboru Academia, které můžete navyšovat jen skrze dovednostní body:

Alchemy (schopnost učit se alchymistické dovednosti, je zodpovědný za seznam kouzel pro Alchemist’s Spellbook)
Theology (schopnost učit se kněžská kouzla, je zodpovědný za seznam kouzel pro Priest’s Spellbook)
Theosophy (schopnost učit se psionická kouzla, je zodpovědný za seznam kouzel pro Psionic’s Spellbook)
Thaumaturgy (schopnost učit se kouzla mágů, je zodpovědný za seznam kouzel pro Mage’s Spellbook)

Během levelupu získáváte krom zdraví (případně many) další dovednostní body, takže je nutné si tohle pohlídat. Pro každý obor se vám vždy vygeneruje jiný počet dovednostních bodů, které můžete investovat jen do toho jednoho konkrétního oboru.

Pokud je zvolená postava magicky zdatná, tak jí během tvorby charakteru bude nabídnut příslušný výběr kouzel z úrovně 1.

Magie se ve Wizardry 7 dělí do šesti okruhů:

1) Fire - magie ohně
2) Water - magie vody
3) Air - magie vzduchu
4) Earth - magie země
5) Mental - magie mysli
6) Divine - božská magie

Z pohledu povolání to nehraje až takovou roli, protože znalosti kouzel pro dané povolání se řídí příslušným akademickým skillem (Alchemy, Theology, Theosophy, Thaumaturgy) a každý z nich pak postavě přidává kouzelnou knihu daného oboru (Alchemist’s Spellbook, Priest’s Spellbook, Psionic’s Spellbook, Mage’s Spellbook). O nabídce úvodních kouzel tedy rozhoduje patřičný skill. Jakmile vám tam to okýnko nabídky vyskočí, tak je potřeba proklikat ikonky jednotlivých okruhů kouzel a podívat se, co v nich máte k dispozici a z toho si pak vybrat.

Poznámka: čím vyšší máte magické dovednosti, tím více a pokročilejších kouzel v nabídce uvidíte (platí zejména pro budoucí levelupy postavy). Proto je nutné tyto dovednosti pravidelně navyšovat, jinak se nedostanete k mocným kouzlům. Čím více kouzel pak postava ovládá, tím více many má k dispozici v daném magickém oboru (kouzla ohně přidávají pool many k magii ohně, kouzla vody k magii vody atd.).

Posledním, ale docela kritickým bodem tvorby postavy je "losování" Karmy. Karma nabývá podobně jako ostatní základní statistiky hodnot od 1-18 a po celou dobu zůstává konstantní. Jelikož ve hře funguje jako Štěstí, tak byste jí neměli podceňovat. Pokud vám tedy padne příliš nízké číslo, tak vám asi nezbyde nic jiného, než začít s tvorbou postavy znovu ;). Naštve to hlavně ve chvíli, kdy se vám podaří naházet něco vzácnějšího, co tak snadno nepadá, ale nízkou Karmou to bohužel zazdíte. 

A úplně posledním krokem tvorby postavy je její prosté uložení do zásobníku.

Vzhledem k potížím s nahazováním Karmy mi přijde rozumnější, když si na počátku nahodíte dokonalý charakter se základním povoláním a na elitní povolání přejdete až časem. Každý levelup je totiž spojený s tím, že se vám během něj zvedne jedna náhodně zvolená základní statistika o 1 (neplatí pro Karmu, ta zůstává konstantní), takže stačí počkat, než se vám zvedne vše potřebné a pak provedete změnu povolání.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Červenec 09, 2026, 21:03:13 »

Tvorba postavy by měla být tedy jasná, takže můžu přejít na další bod, který je pro mou rozehrávku klíčový a tím je mechanika protáčení povolání.

Mechanika protáčení povolání

V kostce jde o to, že každé postavě můžete v průběhu hry libovolně měnit povolání (z jednoho na druhé nebo se dokonce vracet k tomu původnímu). Jedinou podmínkou je splnění požadovaných kritérií, tedy dosažení příslušných minimálních hodnot základních statistik pro to konkrétní nové povolání. Má to celou řadu vedlejších efektů, které na papíře vypadají spíše jako negativa, ale protáčení povolání je ve skutečnosti mocnou zbraní. Ideální proto bude, když to předvedu rovnou na příkladu.

Ve hře začínáme jako trpasličí bojovník, takže základní statistiky při tvorbě postavy se nastaví následovně:

Strength (STR) - 11
Intelligence (INT) - 6
Piety (PIE) - 10
Vitality (VIT) - 12
Dexterity (DEX) - 7
Speed (SPD) - 7
Personality (PER) - 7

K tomu nám hra vygeneruje Bonus 10.

Podmínkou pro bojovníka je:

Strength (STR) - min. 12

1 bod se tedy vezme z Bonusu a zbylých 9 můžeme rozdělit dle libosti.

Pokud už teď víte, co by mělo být další povolání, tak je dobré body rozdělit tak, abyste se k němu co nejvíce přiblížili. U mě to dopadlo takto:

Strength (STR) - 12
Intelligence (INT) - 12
Piety (PIE) - 10
Vitality (VIT) - 12
Dexterity (DEX) - 10
Speed (SPD) - 7
Personality (PER) - 7

Nyní jsem na levelu 1 a už teď je patrné, že splňuji podmínky pro změnu na mága (Intelligence 12). Nicméně cílem není okamžitá změna. Místo toho si pár levelupů počkám. Co se mezitím stane?

Každý levelup mi náhodně zvedne jednu základní statistiku o 1 a získám více zdraví a staminy. Dovednostní body si pak přerozdělím dle uvážení do příslušných oborů dovedností. Zatím nic zvláštního.

Řekněme, že jsem na levelu 5 a nyní můj trpasličí bojovník vypadá následovně:

Strength (STR) - 13
Intelligence (INT) - 13
Piety (PIE) - 10
Vitality (VIT) - 12
Dexterity (DEX) - 12
Speed (SPD) - 8
Personality (PER) - 7

Tučně zvýrazněné statistiky se mi navýšily levelupy.

Nyní můžu provést změnu nejenom na mága, ale dokonce i na zloděje (Dexterity 12, Speed 8). Rozhodl jsem se pro mága, takže na kartě charakteru kliknu pravým tlačítkem myši na jméno postavy, čímž se mi zobrazí následující menu editace postavy (viz obrázek):

Ikonkou Profession si zobrazím tabulku s nabídkou dostupných povolání a zvolím si to, které mi vyhovuje - mage. Co se stane nyní?

Předně mi hra nastaví Level 1, protože začínám novou roli (a to i kdybych se vracel na již známé povolání). Poté mi sníží všechny základní statistiky na minima dané mou rasou a vybraným povoláním:

Strength (STR) - 11
Intelligence (INT) - 12
Piety (PIE) - 10
Vitality (VIT) - 12
Dexterity (DEX) - 7
Speed (SPD) - 7
Personality (PER) - 7

V tuhle chvíli jednoznačná nevýhoda, protože prakticky vše mi výrazně kleslo, tedy vyjma Intelligence, která se jen přenastavila na minimum dle kritérií mága (12), tudíž v ní jsem ztratil jen 1 bod.

Co je na tom tedy tak výhodné?

Moje postava je nyní mág level 1, má nižší základní statistiky, ale něco jí přeci jen zůstalo - zdraví a naučené dovednosti!! Není to tedy už klasická level 1 postava, tahle už má něco za sebou.

Poznámka: naučené dovednosti jsou ty dovednosti, ve kterých má postava alespoň 1 bod. Všechny dovednosti s 0 body se přenastaví dle nového povolání, takže pokud je mág neovládá, tak z nabídky dovedností úplně zmizí.

Z pohledu výbavy jsem nyní omezený na roli mága, což znamená, že nebudu schopný používat meče, které jsem si jako bojovník slušně vycvičil, a nebudu schopný nosit zbroj. Pořád ale budu schopný tyto dovednosti zvyšovat skrze dovednostní body. V tomhle jsem změnou povolání trošku utrpěl, ale co platí pro obor dovedností Weaponry, naštěstí neplatí o oborech Physical a Academia. Jejich dovednosti totiž mohu používat dál! A v tom spočívá síla protáčení povolání.

Zkuste si to představit obráceně. Začínám jako mág a z mága provedu změnu na bojovníka. Jakožto mág jsem se naučil nějaká kouzla a díky nim mám větší pool many. Jakožto bojovník se další kouzla sice učit nemůžu, není to součást mé role, ale to co už umím, mohu v klidu používat dál. Rázem tu mám tedy bojovníka, který umí kouzlit. Jelikož jsem jako mág získal dovednost Thaumaturgy, tak jí mohu během levelupů bojovníka dál zvyšovat investicí dovednostních bodů a až se jednou vrátím k povolání, které jí umí během levelupu využít - proměnit v naučená kouzla (mág, biskup), tak to bude jasná výhoda.

Pořád v tom tu jednoznačnou výhodu nevidíte? ;)

Protáčení povolání se ideálně provádí při nízkých levelech (okolo levelu 6), to znamená, že postavička bude levelovat velmi často (vždy začíná jako level 1) a tím pádem bude často a rychleji navyšovat (akademické) skilly. Pokud si navíc vhodně zvolíte rasu a kaskádu protáčených povolání, tak to může být opravdu velmi znát. Např. kombinace mág -> zloděj -> mág -> zloděj -> mág -> ... je velmi efektivní, protože obě povolání umí využít dovednost Thaumaturgy a to mimo jiné znamená, že budete během levelupů získávat více dovednostních bodů k rozdělení v oboru Academia. Po pár protočeních budou ty postavičky silnější, takže boje s potvorami budou snazší a tím pádem budete i snáze levelovat.

Vraťme se ale ještě na úplný začátek. Někdy je vhodné provést změnu povolání hned po startu, právě kvůli tomu, abyste určité dovednosti mohli trénovat co nejdříve (popř. se je vůbec naučili). To platí třeba o dovednostech jako je ninjutsu (skrývání), které jednoduše získáte díky zloději. Připravíte si tedy charakter zloděje a základní statistiky mu upravíte tak, abyste rovnou splňovali podmínky třeba pro bojovníka. Po startu hry provedete změnu a máte bojovníka se znalostí ninjutsu. Nevýhodou jsou ovšem celkově nižší hodnoty základních statistik, které se přepočítají dle rasy, což může na počátku lehce zvýšit obtížnost hry. K tomu si musíte připočíst, že zloděj má na počátku méně zdraví, které po něm váš bojovník podědí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Červenec 09, 2026, 22:48:45 »

Je až s podivem, že jsem po vší té přípravě nad složením družiny zas tolik nedumal :). Samozřejmě mám určitou představu, co je mým cílem, ale nakonec jsem to prostě naklikal tak, jak mi to v tu chvíli přišlo zajímavé:

Elemir - muž, rasa trpaslík, povolání bojovník
Biff - muž, rasa felpurr, povolání bojovník
Jezebel - žena, rasa člověk, povolání bojovník
Ip - muž, rasa člověk, povolání bojovník
Eona - žena, rasa elf, povolání bard
Shiva - žena, rasa elf, povolání bard

Statistiky nemá smysl zmiňovat, protože na těch nyní nezáleží. Dovednosti jsem naklikal tak, abych hlavně zvládal souboje a pomalu jsem si předpřipravil plavání (Swimming) - na přežití 1 políčka vody je potřeba alespoň 10 bodů v dovednosti.

Zprvu budu povolání často protáčet, abych si co nejrychleji zvedl akademické dovednosti, ale cílem by mělo být zhruba toto:

Elemir - lord
Biff - samurai
Jezebel - valkyrie
Ip - ninja nebo mnich
Eona - bishop
Shiva - bishop

Jelikož mám Wizardry 7 už jednou za sebou, tak jsem ani chvilku neváhal a hned od počátku jsem zvýšil obtížnost na Hard.

Volba Audio ON vypíná/zapíná dabing. Má to smysl ve chvíli, kdy si chcete hru urychlit, protože dabované sekvence nejde obcházet a dabing spouští i různé triggery, takže dokud dabing neskončí, tak nemůžete ve hře nic dělat. Jde navíc jen o dočasné řešení, po restartu hry se dabing pět sám zapne a musíte ho znovu ručně deaktivovat.

Intro a přistání na Guardii

Intro Gold edice je lehce inovované, ale výsledek je vlastně horší než původní intro, které bylo graficky lépe zvládnuté. Nevím, proč to měl někdo potřebu měnit. Jelikož nejde o import, tak se mi automaticky spustil defaultní začátek, kdy na Guardii přilétáme v doprovodu Aletheida.

Aletheides nás našel v šestce v ruinách zapomenutého chrámu, jak tu hledáme zapomenuté poklady, a jelikož nemáme ani páru o tom, co se v šestce událo, tak nám cestou na Guardii povypráví o tom, kdo je Dark Savant, jak zmizeli Vesmírní Lordové a co se stalo s vesmírnými artefakty ...

Inside the ruins of an abandoned temple, you have come in search of treasure and grand adventure ...

"I am Aletheides, send to retrieve the Cosmic Forge, the Pen and Hand of Destiny!

It is here within this very chamber that the Cosmic Forge was secreted by they who had stolen it ...

When the Cosmic Forge was stolen, so too was stolen the power by which the fate of the heavens has been guided since the dawn of creation, enscribed by the writ of the Cosmic Circle ...

And in the time since the Forge was lost, a horrible mishap of events has transpired which now threatens the very existance of the Cosmos itself ...

In the deep regions of space, a tiny planet by name of Guardia had been concealed from the sight of outside worlds ...

Concealed by the Lords of the Cosmic Circle to safeguard the great secret buried within it ...

With the Cosmic Forge gone, discovery of the planet Guardia became inevitable ...

The hiding place of the Astral Dominae, the most powerful artifact in the Universe, had been found!

Even as I speak, an evil presence draws closer to the lost planet with each passing day, lured by the prospect of its power ...

It is the Black Ship, the ship of darkness, vessel of destruction ...

Within the Black Ship comes the Harbringer of Doom, challenger to the throne of the Cosmic Circle ...

The Dark Savant ...

He plots an end to the Cosmic Circle, to sever the Destiny of the Stars from its protection ...

To wield the power of the gods by his hand alone ...

He searches for the great secret, the Astral Dominae ...

And he has already obtained a part of the key to its mystery ...

Aboard the ship of the Dark Savant is a young girl, by name of Vi Domina ...

Within her lies a special connection to the Astral Dominae, and though she knows it not, it is through her that the power may be won ...

There are also other ...

The T'Rang ...

The Umpani ...

There is no more time to lose ...

I will return with the Cosmic Forge to the Lords of the Circle ...

You will accompany me to the planet Guardia, to locate the Astral Dominae and protect it until my return ...

... Inside a tiny bird of steel, you have traveled far into the stars ...

For months the journey has continued, the strange machine-man known as Aletheides saying little to ease the discomfort of the cramped and confined quarters ...

Until at last ...

(Oproti původní verzi následuje trošku delší animace průletu nad Guardií, při které nás Aletheides odteleportuje na povrch.)

The planet Guardia ...

"We have arrived!" exclaims Aletheides, and everyone scrambles as he activates the teleportation device by which you were firs brough aboard so many months ago ...

Having only moment to grab whatever scattered possessions are lying nearby, you suddenly find yourself shimmering into a strange new world ...

Jakmile intro skončí, tak se družina ocitne v lese poblíž New City a celá událost je opět okomentována.

A gentle wind blows quietly through the trees, and for the first time in many months you feel alive ...

At long last free from the stuffy confines of the strange flying machine that brought you here, it is good to breathe deep these primal airs ...

An odd tingling sensation begins to stir inside you, unfamiliar at first, but then you remember ...

And with memory comes an exciting recognition, as if suddenly finding a thing throught lost long ago ...

For within the air you once again detect the unmistakable scent of danger ...

Nyní jsme v tom zůstali sami a je čistě na nás, kam se vydáme.

Popravdě ono není moc nad čím přemýšlet. Obtížnost Hard je docela znát a tak jsem byl vcelku rád, že jsme se ocitli poblíž New City. Mapa Guardie je totiž rozdělena na několik oblastí s předem danou obtížností. Místo našeho "přistání" přitom patří mezi ty jednodušší. Stačí se však o kousek pohnout na sever nebo na jih a rázem přituhne.

Pro lepší orientaci přikládám "ingame" mapu Guardie z Helpu hry (kliknutím si jí zvětšíte).

I když ještě jeden zádrhel mě hned na počátku hry postihl - nějak jsem se v tom lese ztratil :D. K dispozici mám 3 archy mapek, které jsem před léty při průchodu původní verzí kreslil, ale část lesa na západ od New City nemám doplněnou poznámkami, takže jsem vůbec netušil, kde přesně jsem. Vlastně jsem ani netušil, jestli jsem vůbec na správné straně od města. Chtě nechtě jsem si tak musel dojít pro pomoc, viz Wizardry 7 combined world map. Jo, začíná to hezky :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #4 kdy: Červenec 09, 2026, 23:08:42 »

Tady budu rýpalisticky nekompromisní, snad to nevadí, prostě názor, však se známe :-).

Vylepšená grafika Wiz Gold spočívá v tom, že se zmenšilo výhledové okno a jakože je to SVGA. A to jen tím falešným trikem, že se zmenšily pixely, jenže jen zmenšením celkového obrazu. Takže  je to titěrné pomalu jak na NDSko a tak je třeba si to stejně zvětšit v nastavení monitoru na nějaké rozlišení 320x200, jestli se dobře pamatuji ze své zkušenosti někdy z přelomu milénia, aby se nemusela použít lupa.

Grafika výhledového okna se tedy vlastně nezměnila nijak. Kde se grafika změnila je to všechno okolo, ty hnusně asi renderované pilíře, na nichž visí obludné obličeje charakterů, které někdo nechutně překreslil, a ten dotyčný musel mít snad jen 5let. A to nechutné geometrické menu místo původního nádherného zkoseného menu se směrovými šipkami, to je jakoby celé okolí výhledového okna s prominutím pozvracel nějaký amatér:-)

Mimochodem někdo pod artefakt Wiz 7 od RN napsal do komentáře větu: "- W7 Gold je bag of s*****te, který nikdo nehrajme, prosím"
No a já myslím, že toho je třeba se držet :-) :-)
« Poslední změna: Červenec 09, 2026, 23:15:04 od Ringo »
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #5 kdy: Červenec 09, 2026, 23:34:21 »

Jinak co se týče mapy světa Wizardry 7, jsem si někdy snad před 15 lety vytisknul tohle: https://www.zimlab.com/wizardry/images/Wizardry7-Mapd.png

Mělo to být pro fanouškovství k té hře a tomu světu a tak mám takový pěkný barevný plakát s mapou, ale měl sloužit i k pokoutným úvahám, že až si budu Wizardry 7 jednou opakovat, mohla by to být fajn pomůcka. Jenže když jsem postupně dospěl k tomu, že je nejlepší si mapovat vše sám, tak si říkám, jestli bych si mapami jiných kazil znovu hraní Wizardry 7 s šancí si ji sám zmapovat :-) Ale rozsah té hry mě možná přemluví jinak. Ale zase na druhou stranu když to porovnám s Might and Magic 1, tak ten je snad ještě rozsáhlejší a zmapoval jsem jej celý sám, tak nevím:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Červenec 10, 2026, 07:13:38 »

V pohodě, já u Gold edice taky zrovna nejásám :D.

Ve Windows 11 jsem laboroval docela dost, ale výsledek na monitoru je pořád to malé okno. Je ale zajímavé, že v PCem se to chovalo právě jinak a to mě zarazilo. Roztažení přes celý obraz v něm funguje i mimo rozlišení 640 x 480 px, ale víc už jsem to nezkoumal. Notebook mi tu emulaci beztak moc dobře nezvládá (holt ty Windows 98 to zabíjí).

Mě na tom nejvíc vadí ta nekonzistentní grafika, protože je to hodně vidět. Překopané UI bych asi ještě skousl, ale ty portréty mají úplně jiný styl. Na CD jsou dokonce přiložené v originální grafice a velikosti, takže tam to pak vynikne ještě víc. Další věc jsou překreslené ikonky. A samozřejmě nejvíc mě rozhodilo to upravené intro.

Mě k tomu fakt táhne jen ta zvědavost a hodně za to může krabicovka, která jakoby slibuje vylepšený zážitek :). Jinak opravdu nevím, proč jsem se k tomu tak upnul. Za celá léta jsem nenašel nikoho, kdo by Gold edici chválil. Největší obavy mám z bugů, které jsou tu prý hojné.

Mapka na Zimlab je fakt pěkná, díky za odkaz, já našel akorát tu DJovu, která je taky dělaná z Journey Map Kitu, akorát je to z původní hry. Vlastně to byl taky jeden z důvodů, proč si Wizardry 7 zopakovat, protože předtím jsem dovednost Mapping ani necvičil. Já si popravdě ani nikdy nevšiml, že na Zimlab něco takového je. Přitom jsem tam brouzdal kvůli jedničce a znám je i díky portálu Flamestryke, který se na ně přesunul.

Já tu mám celkem 3 svazky vlastních nákresů, které by měly být asi kompletní, ale mám to rozsekané na bloky, různě zpřeházené a ne vše mám okomentované :). Během hraní mi to asi nepřišlo důležité, ale teď, když jsem to chtěl použít, tak mi to vůbec nepomohlo :D. Část informací o venkovních lokacích mám totiž v deníčku, ale to se mi zas nechce pročítat, protože pak bych spoiloval sám sebe. Naopak dungeony a města mám okomentované dost pečlivě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #7 kdy: Červenec 10, 2026, 09:26:04 »

Já jsem spoléhal na mága s natrénovaným mapováním, takže jsem mapu nekreslil, počátky jsem nějak přežil, než se mág vyšším skillem mapování naučil do mapy dokreslovat detaily. V podstatě ani nevím, jestli bych i při mé oblibě mapování krokovacích dungeonů do toho mapování u Wiz 7 šel. Já totiž nesnáším, když se najednou ocitnu někde jinde a mapování původní oblasti se přeruší a najednou mám mapovat jakoby od nuly oblast novou. Pak se  to někde jako má spojit a když sem i to nespojí, je to moře zbytečné práce, stačí jeden ujetý čtvereček a celá práce přijde vniveč. Ale jako výzva je to super, chtěl bych si to nakreslit v DJovém dungeon mapperu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Červenec 10, 2026, 15:45:37 »

Venkovní lokace se mapují kupodivu celkem dobře. U dungeonů je to občas horší, ale ty nejzapeklitější jsou zase docela malé. I tak mám ale v mapách bordel právě kvůli tomu, že část map mám jakoby rozkreslenou po částech a pak někde jinde mám tu mapu už poskládanou dohromady. Kreslit už by se mi to znovu nechtělo, jednou to stačilo :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Červenec 10, 2026, 15:46:39 »

Ještě jenom v rychlosti k intru ... v Gold edici je intro plně dabované a chybí mu titulky, takže dodaný text je opisem z intra původní verze. Co do obsahu je to totiž stejné. A když už jsem to načal, tak by asi neškodilo malé opáčko.

Původně jsem nechtěl zabíhat do větších podrobností, protože sedmičku už jsem jednou dohrál a řekl bych, že jí mám odeníčkovanou fakt solidně. Na druhou stranu asi málokdo bude přeskakovat z jednoho deníčku na druhý, aby si doplnil chybějící informace.

Pro pochopení příběhu je nutné zabrousit už do Wizadry 6: Bane of the Cosmic Forge. Na začátku manuálu šestého dílu najdeme následující text:

The Cosmic Forge - n. [Gk kosmikos universe, L fabrica to make]

1: the name of an unusual writing instrument (stylus) possessing the unique
magical property to make anything written with it come true.

"There are things you must know."

"Nearly one hundred and twenty years ago, this castle was inhabited by a most foul Lord and Queen, who terrorized the land and its citizens for many years. Tales of bizarre rituals were commonplace, as were rumors of the King's practice with the mystical arts. Not content with his current dominion and powers, he eventually formed an alliance with another wizard, an entity whose evil matched the King's own. Together, they sought to rule all the evil planes, and in a great magical war, by combining their powers, they began to vanquish them one by one. "It was in one such battle that they first became aware of the existence of the Cosmic Forge.

"Having used their magical forces to defeat a demonic arch-deity, they listened in delight to its last plea for life. It told them of a magical pen and of its power: when words were scripted with its point, it said, they were forevermore woven into the cosmic fabric, and thus, the events written came true. The King and his ally slew the demon anyway, but not before discovering the whereabouts of the wondrous instrument of power called 'The Cosmic Forge.' Eventually, they were successful in stealing this pen for themselves, and with it, began to script such horrors for the universe that no man has since imagined. It was shortly after obtaining this Cosmic Forge that the two allies became jealous of each other's power, and realizing they no longer had a need for each other, they engaged in a final climactic battle to determine the fate of themselves and of the magic pen.

"That was the last anyone ever heard of them. The castle has since stood vacant. No one knows what became of the King, the Queen or the wizard, or of the magic pen. But now that you are here, my friends, all that is about to change."

V překladu by to bylo zhruba takto:

The Cosmic Forge - n. [Gk vesmírné universum, L výrobní prostředek]

1: název neobvyklého psacího nástroje (stylus), který má jedinečnou
magickou vlastnost – vše, co se jím napíše, se splní.

"Jsou věci, které musíte vědět."

"Téměř sto dvacet let nazpět žili na tomto hradu dva nejodpornější lidé, král a královna, kteří po mnoho let terorizovali zemi i její obyvatele. Příběhy o bizarních rituálech byly na denním pořádku, stejně jako zvěsti o tom, že se král věnuje mystickým vědám. Nespokojen svou dosavadní vládou a mocí, král nakonec uzavřel spojenectví s jiným čarodějem - bytostí, jejíž zlo se vyrovnalo jeho vlastnímu zlu. Společně se pak snažili ovládnout všechny zlé sféry a díky tomu ve velké magické válce začali tyto sféry jednu po druhé porážet. Právě v jedné z těchto bitev si poprvé uvědomili existenci Kosmické kovárny."

"Poté, co pomocí svých magických sil porazili nejvyššího démonického boha, s potěšením naslouchali jeho škemrání o život. Zlý bůh jim na oplátku nabídl příběh o magickém peru a jeho moci: když se hrotem tohoto pera napíší slova, tak se navždy vpijou do vesmírného přediva a napsané události se stanou skutečností. I přesto král a jeho spojenec démona zabili, ale ne dříve, než zjistili, kde se ten podivuhodný nástroj moci zvaný "Kosmická kovárna" nachází. Nakonec se jim podařilo pero ukrást a s jeho pomocí začali psát takové hrůzy, jaké si do té doby nikdo nedokázal ani představit. Krátce poté, co získali Kosmickou kovárnu, začali oba spojenci žárlit jeden na druhého, a když si uvědomili, že se již navzájem nepotřebují, pustili se do rozhodující bitvy, která měla rozhodnout o nich samotných, ale i o osudu kouzelného pera."

"To bylo naposledy, co o nich někdo slyšel. Hrad od té doby stojí prázdný. Nikdo neví, co se stalo s králem, královnou, čarodějem ani s kouzelným perem. Ale teď, když jste tady, přátelé, se to všechno brzy změní."

Tím králem byl Bane King, který se spřátelil s kouzelníkem Xorphitem. Na počátku šestého dílu se ocitáte uvnitř opuštěného hradu, ale nejste tu proto, abyste zachránili svět. Váš motiv je mnohem prostší, jste jedna z mnoha skupinek lovců pokladů, kterých je zdejší svět plný. A jen tak náhodou se vám do ruky dostane podivné pero, o které vás chvilku na to připraví android Aletheides. Pokud jste šestku nehráli, tak to vůbec nevadí, v sedmičce vás čeká tzv. defaultní intro, ve kterém vám Aletheides vše podstatné poví. Z pohledu hry jste bráni jako skupinka dobrodruhů, kterou vyhledal sám Aletheides a "požádal" ji o pomoc. S perem nemáte v tomto případě nic společného, to získal Aletheides bez vaší pomoci.

Intro sedmičky vám však nemusí dávat příliš smysl, obzvláště pokud máte k dispozici jen elektronickou verzi manuálu Wizardry Gold, kterou ke hře nabízí třeba GOG.com. V něm totiž chybí úvodní text, který by vás zasvětil do podrobností:

With the disappearance of the Cosmic Forge, a pen with the power to alter destiny, the Cosmic Lords had temporarily lost their ability to completely control the fate and destiny of the Universe. In an unexpected occurrence far out in space, a Miner's ship, lost due to a navigational malfunction after being attacked by space pirates, stumbled upon a small world which was uncharted on any map of the known galaxy.

As it so happens, the Cosmic Lords were aware of the presence of this small planet and had safeguarded its existence by using the Forge to prevent any discovery by outside worlds. Once the Forge was stolen by the Bane King and Xorphitus the Wizard (the story of Bane of the Cosmic Forge) the planet's obscure position in space could no longer be protected from discovery.

When the Miner's vessel returned to its own home world, news of the discovery began to spread. It was rumored to be the Planet of Phoonzang, "Lost Guardia" by legend, and the secret resting place of the famed "Astral Dominae," Phoonzang's only known record of his final and greatest discovery.

The legend of the Astral Dominae dates back to a prior millennium. It tells of a great artist and scientific genius, Phoonzang, and his discovery of some deep secret, rumored to regard the power of the universe and of life itself. Phoonzang decided this secret was too powerful for anyone else to know, for if it could create a universe, it could also destroy one. So, he was faced with a choice: either destroy his discovery, his life's work, or hide it in such a way that it would not fall into unscrupulous hands. He opted for the latter, knowing that a day might come when the secret could be safely revealed and the universe could ascend towards a new destiny.

The legend continues that he created a stellar globe, called the Astral Dominae, and encrypted his secret therein. Using the power of his secret, he created a new world, Guardia, designed to safeguard his work. He himself had become a god, for his was the power of life itself, and as he created the planet, he also created creatures to live there and to protect his secret. Entombing the Astral Dominae somewhere on this world, he made a map, consisting of many parts and then spread the parts throughout the lands of his world. Convinced that his secret was secure, Phoonzang disappeared forever.

With the discovery of the lost planet, Lost Guardia, news traveled fast that the legendary tomb of the Phoonzang's last work, the Astral Dominae, was a reality. But while there are many who might covet the great secret, only a few have the power and resources to undertake its recovery.

One of these is an enigmatic traveler of the stars, known only as the "Dark Savant." Navigating all frontiers of space in his legendary black ship, not much is known of the Dark Savant except that he is considered by most worlds to be one of the most powerful entities alive, pledging alliance to no one but himself.

At the forefront of all known Galactic worlds, two rival species dominate the space trade. First, the militaristic Umpani - a lawful race of stout pachyderms who, while considered to have the greatest assemblage of military war power in the Galaxy, are known to be fair and reliable traders. Second, there is the feared and unscrupulous T'Rang - a repulsive spider-like race who will do anything if the buyer is willing to pay the price. While the T'Rang can never be fully trusted, they still manage to control the greatest trading network in the galaxy, surpassing even that of the Umpani. The T'Rang will stop at nothing to procure what they seek, and have always fulfilled their contracts, no matter how dirty the deed.

Naturally then, the Umpani and the T'Rang are strict competitors and strongly detest each other. It is suspected by some, however, that certain alliances exist between the two that prevent any third parties from entering the space trade picture, thereby strengthening the suspected cartel which, in turn, keeps the prices of their wares profitably on the high side.

There is a rumor that the T'Rang are actually in the service of the Dark Savant, who has held a long standing contract with them to find Phoonzang's missing world. Naturally then, if the T'Rang are involved, the Umpani won't be far behind. For it needn't be said the affair would bode them no good fortune should the T'Rang obtain the Astral Dominae ... no good at all.

There is one other, Vi Domina, a young girl with a reputation of being a rather fierce and deadly warrior, and who is also rumored to be a far distant descendant of Phoonzang, himself. Her lineage was traced by the T'Rang to repay a favor to the Dark Savant, and she was taken into his custody shortly thereafter. It is unknown whether her connection to the Dark Savant is willing or coerced, but it appears the Dark Savant believes she may hold some yet unsuspected key to unlocking the secret of the Astral Dominae.

The lands are also populated with a variety of native sons, and although they appear to be simple and primitive, there are indications that a great technical civilization may have evolved on Lost Guardia in the ages since the planet was created by Phoonzang. It is not known what role, if any, they may play in uncovering the Astral Dominae, or what secrets they may hold for those who venture in from outside worlds. And, with the startling appearance of the travelers from the stars, some have begun to suspect that their own legends may be unfolding, and the prophesied end of their world is at hand.

These are the players then, that inhabit the world of Lost Guardia, and play a role in the quest for the Astral Dominae. Thus it is that our party of brave adventurers shall set foot on Lost Guardia and enter into Crusaders of the Dark Savant.

Vzhledem k délce to nebudu překládat, udělám jen výtah ...

Po zmizení kouzelného pera (Cosmic Forge) ztratili Kosmičtí pánové (Cosmic Lords) schopnost ovládat osud a budoucnost vesmíru. Bylo to jen dočasné, ale stačilo to k tomu, aby jedna hornická loď zcela nečekaně objevila malou planetku, která nebyla zaznamenána na žádné z vesmírných map. Šlo o Guardii, úkryt mocného artefaktu známého jako Astral Dominae! Právě to byl důvod, proč byla planetka skryta před zraky okolí. Když však Pánové o pero přišli, tak už nedokázali zabránit hrozící katastrofě a hornická loď, zahnaná piráty do kouta, zde našla dočasný úkryt. Horníci si to samozřejmě nenechali pro sebe a po návratu domů o svém objevu povyprávěli ostatním. Netrvalo dlouho a lidé si dali jednu k jedné a nález si spojili s legendou o Phoonzangovi a Astral Dominae.

Legenda o Astral Dominae sahá až do minulého tisíciletí. Vypráví o géniovi jménem Phoonzang a jeho objevu, kterým odhalil podstatu vesmíru i samotného života. V Phoonzangově moci bylo nejenom tvořit, ale i ničit. Phoonzang si byl dobře vědom síly svého objevu a aby nemohl být zneužit, tak se rozhodl jednat. Vytvořil hvězdnou kouli jménem Astral Dominae a do ní svůj objev zakódoval. Poté s pomocí Astral Dominae stvořil Guardii a zde Astral Dominae ukryl. Sám Phoonzang se poté stal bohem, protože vládnul silou zrození. Legenda dále praví, že cesta k úkrytu Astral Dominae je popsána na mapě, kterou Phoonzang roztrhal na několik kousků a tyto kousky ukryl na různých místech po celé Guardii. Když Phoonzang nabyl přesvědčení, že je Astral Dominae v bezpečí, tak Guardii opustil a nadobro zmizel.

Objevem Guardie se legenda o Phoonzangovi potvrdila a nyní už nikdo nepochybuje o tom, že Astral Dominae skutečně existuje. Ne všichni však mají zájem Astral Dominae najít a ne každý na to má prostředky. Jedním z hledačů se stal tajemný cestovatel známý jako Temný učenec. Jeho loď, Black Ship, proplouvá hlubinami vesmíru a sám Temný učenec je považován za jednu z nejmocnějších živých bytostí. Dalšími hledači jsou dvě konkurenční rasy, které ovládají veškerý obchod ve Vesmíru - Umpani a T'Rangové.

Umpani jsou militantní rasou, kterou si můžeme představit jako tlustokožce ne nepodobné našim nosorožcům. Umpani ctí zákony a spravedlnost. Naproti tomu T'Rangové, pavoukoidní rasa, jsou proslulí svou nevalnou pověstí. Umpani a T'Rangové jsou konkurenti, ale někteří se domnívají, že obě rasy tvoří ve skutečnosti kartel a jejich vzájemné bojůvky mají za úkol ovlivňovat ceny. Obě rasy totiž ovládají vesmírný obchod natolik, že do něj bez jejich vědomí nikdo třetí vstoupit nemůže. Otevřená válka by proto nevyhovovala ani jedné straně.

Kolují zvěsti, že T'Rangové slouží Temnému učenci, pro kterého hledají Phoonzangův ztracený svět. Doneslo se to až k Umpani, kteří se rozhodli jednat, protože Astral Dominae v rukou T'Rangů by jim nepřineslo nic dobrého. Umpani si tedy na Guardii založili svou vlastní základnu, která se nachází nedaleko základny T'Rangů.

Krom Umpani a T'Rangů je tu ještě jedna mladá válečnice jménem Vi Domina, kterou T'Rangové našli a předali Temnému učenci. Není známo, jestli Vi Domina pobývá na Black Ship dobrovolně, nebo je zajatkyní Temného učence. O dívce je známo jen to, že by měla být Phoonzangovým potomkem a Temný učenec se domnívá, že by mohla být klíčem k odhalení tajemství Astral Dominae.

Guardie je v současnosti domovem primitivních ras, ale od dob Phoonzanga uběhlo už několik století a není proto vyloučeno, že zde našla domov i technicky vyspělejší rasa ...

Nevýhoda intra spočívá v tom, že vám potřebné informace podá útržkovitě, takže to může být matoucí. Kdo zná příběh Wizardry 8, tak je naopak trošku ve výhodě, protože tím odpadnou některé nejasnosti okolo celého příběhu trilogie. První, co vás asi napadne je, jak mohl Phoonzang Guardii skrýt a proč bylo v zájmu Pánů (Cosmic Lords) nechat Guardii skrytou? Guardii totiž mohl skrýt jen ten, kdo ovládal sílu pera (Cosmic Forge), ale Phoonzang byl dle legendy jen obyčejný smrtelník. Bohem se stal až po objevu tajemství života a i tak byl jen lokálním bohem - s kosmickým kruhem (Cosmic Circle) neměl nic společného. Astral Dominae pak bylo jeho vlastním objevem, Cosmic Lords neměli s artefaktem nic společného, přesto se snažili existenci Guardie utajit. A teď bych do toho mohl ještě zamotat vztah šestky k legendě o Phoonzangovi, protože události šestky jsou mladší než samotná legenda.

Každopádně já to nechci zbytečně komplikovat :). Na hraní sedmičky to nemá vliv, tu je možné brát jen jako nezávislou část příběhu, která se točí okolo hledání Astral Dominae.

Místopis Guardie

Mapu Guardie už jsem vkládal do předchozího příspěvku, ale aby to bylo kompletní, tak sem přiložím ještě originální tištěnou mapu, která byla přiložena k původní verzi sedmičky.

Na mapě je zachycena jen zájmová oblast příběhu, což je dobře patrné. Jde o poměrně rozlehlou nížinu, která je z jihu, západu a východu ohraničena neprostupnými horami. Je to vlastně dost jiné než jak to zobrazuje mapa v Gold edici, dokonce tu nesedí ani polohy některých významných míst v údolí a přilehlém pohoří. Centrální Sea of Sorrows zabírá na mapě z Gold edice zdánlivě větší plochu, než v originální mapě. Tím pádem jsou všechny významné body dost nahuštěny okolo pobřeží a dochází ke zkreslení poloh. No, použitelné to je, ale původní tištěná mapa je realitě mnohem blíže.

Guardii obývá několik místních ras. Na západě žijí Dane, na severu Gornové a na východě Munkové. Gorny si můžete představit jako orky. Je to barbarská a silně militantní společnost, která přebývá v podzemí.

Munkové jsou ve své podstatě mniši, přičemž část Munků zasvětila svůj život víře v Phoonzanga a ctí jeho odkaz. Hlavním sídlem Munků je město Munkharama. Opoziční Munkové by se dali označit spíše za psance a obývají Dark Forest na západ od Munkharamy. Dane jsou národem druidů a jsou hotovým protikladem Munků, které považují za kacíře. Ostatně to samé si myslí Munkové o Dane. Není proto náhodou, že území Dane a Munků od sebe odděluje území Gornů, kteří zde fungují jako přirození strážci rovnováhy. Hlavním sídlem Dane je věž Dionyseeus.

Krom výše zmíněných ras můžete na Guardii narazit na Rattkiny (potkaní národ) a Helazoidy (technicky vyspělou ženskou rasu). Rattkini i Helazoidé nejsou zřejmě místní, ale informace o jejich původu se nedochovala. Můžeme se jen domnívat, že jde původně o cestovatele z vesmíru, kteří na Guardii našli svůj nový domov. Rattkini obývají Rattkin Ruins na území Gornů (SV od New City), Helazoidy najdete v Dragon Mountains (jestli si to tedy dobře pamatatuji ;)).

100% nepůvodní jsou ovšem Umpani a T'Rangové, které sem přilákal Astral Dominae. T'Rangové osídlili ruiny města Nyctalinth na SZ území Gornů. Umpani se usídlili v ruinách Ukpyru na území Munků nedaleko Munkharamy.

Poměrně speciální postavení má v údolí město New City, které je bráno jako neutrální zóna. Nicméně New City se nechtěně dostalo pod správu Temného učence (Dark Savanta), takže zde můžete snadno narazit na jeho strážce.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Červenec 10, 2026, 16:25:29 »

V tom zápalu vysvětlování jsem úplně zapomněl na roli Aletheida :).

Aletheides je služebník Kosmických Lordů (Cosmic Lords), kteří přebývají v tzv. Kosmickém Kruhu (Cosmic Circle). Zde je umístěna kniha osudu, do které pak Lordi perem zapisují nové osudy vesmíru. Po ztrátě kouzelného pera (Cosmic Forge) dojde k prozrazení polohy Guardie a tím pádem je vyzrazena existence a umístění artefaktu života - Astral Dominae. Aletheides potřebuje nejprve získat pero, aby obnovil funkci Kosmického kruhu, což je cílem šestého dílu. Šestka má 3 konce, přičemž hra naváže na tu verzi, ve které pero získá Aletheides (družina mu ho předá). Jelikož jsme neimportovali, tak nás hra bere jen jako dobrodruhy, které Aletheides překecal, aby s ním odletěli na Guardii a pomohli mu získat Astral Dominae.

Astral Dominae je podle Aletheida důvodem, proč na Guardii míří i Temný učenec (Dark Savant). Aletheides ho považuje za čisté zlo, v osmičce se pak dozvíte mnohem více, nebudu předbíhat ;). Temný učenec hodlá s pomocí Astral Dominae zničit Kosmický kruh a získat tak veškerou božskou moc jen pro sebe. K tomu mu má podle Aletheida dopomoci Vi Domina, potomek Phoonzanga, který je částí klíče k tomu, co je v Astral Dominae ukryto.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Červenec 11, 2026, 09:57:08 »

Jen pro zajímavost, koukal jsem odkud pochází manuál přiložený ke GOG verzi hry. Podle všeho se jedná o elektronickou verzi manuálu, který vyšel v kolekci The Ultimate RPG Archives.

První krůčky po Guardii

Aletheides nás odteleportoval kamsi na povrch, ale v první chvíli jsem vůbec nebyl schopný se zorientovat. Věděl jsem, že jsme poblíž New City, ale nebyl jsem si jistý, jestli úvodní pozice je před nebo až za orchidejovou loukou (z pohledu města).

S importovanou družinou jsem před pár lety začínal těsně za loukou, kokrétně tedy na sever od louky, ale to jsem měl na své straně výhodu v podobě kouzla Direction, takže jsem snadno dokázal určit světové strany. To mi ovšem nyní chybělo. Navíc jsem si mylně myslel, že obě startovní pozice jsou poblíž sebe, proto jsem znejistěl a sám sebe jsem přesvědčil, že musím nejprve najít louku a tu pak přejít. Vlasnoručně nakreslená mapka mi v tomhle příliš nepomohla. Pořád jsem nevěděl, jestli jsem více na severu nebo už spíše na jihu.

Jasně, pokud bych si les chvilku kreslil, tak na to přijdu, ale vrtalo mi hlavou, proč pořád bloudím jen mezi stromy. Vždyť tady někde v okolí musí být cesta! A byla, jen jsem se točil po špatné straně mýtiny :D. Jakmile jsem cestu zahlédl, tak se rázem vše vyjasnilo. Ale co naplat, musel jsem si pomoci DJovou mapkou, abych získal základní směr, a pak jsem si musel poklepat na čelo, protože to byla moje vlastní slepota.

Neobešlo se to samozřejmě bez drobné přepadovky, ale na tu jsem byl tentokrát dobře připraven. Jakmile jsme se ocitli na pevné zemi, tak jsem družinu bez jakéhokoliv otálení vybavil zbraněmi a zbrojí. Pche, znovu se přeci nachytat nenechám ;).

Defaultní začátek opravdu začíná poblíž New City. Orchidejová louka je na sever a kousek pod dlážděnou cestou do města je ukrytý tzv. Beginner's Dungeon. Cesta lesem na jih vede na pláž, ale obtížnost okolních potvor je v současné chvíli mimo mé možnosti. Něco podobného se děje na sever od orchidejové louky, když se omylem vydáte k Dionyseeu. V tomhle jsou Wizardry 7 docela zákeřné, protože opravdu stačí popojít jen o pár desítek čtverců dál a obtížnost hry se skokově zvedne. Na Normal obtížnosti to s dobře sestavenou družinou ještě ustojíte, ale na Hard už musíte počítat s častějšími prohrami.

Mým cílem byl zmíněný Begginer's Dungeon, kde jsem plánoval nasbírat pár levelů a něco málo potrénovat. Když jsme míjeli odbočku do New City, tak k nám z nebe slétla Jean-Ette a přivítala nás. Je to celkem milá Helazoidka, kterou rozhodně nevidíme naposledy ... minule jsem jí dost namýchl. Kousek na jih od místa setkání s Jean-Ette je cestička, která se klikatí mezi stromy, odkud se dál stáčí až pod jižní zeď New City. Na jejím konci je dobře patrný vstup do dungeonu.

Beginner's Dungeon není nijak velký. Dohromady má jen dvě malá patra. Z počátku jsou největší komplikací místní potvory (brouci, slizy a ptáci), ale Beginner's Dungeon je významný hlavně tím, že hned na prvním patře se nachází fontánka léčení. Její voda obnovuje ztracené zdraví, staminu a manu. Zprvu jsem tedy po každém vyhraném boji naklusal k fontánce a družinu si doléčil.

V dungeonu se krom náhodných přepadovek nachází i pevné hlídky, které se většinou váží k různým místnostem. Trigger přepadení je přitom nastavený tak, že je jedno, odkud do místnosti vstoupíte (pevná hlídka není vázaná na konkrétní políčko, ale na celou místnost). Tohle chování pevných hlídek platí i pro venkovní lokace. V dlouhých rovných koridorech se většinou nachazí jen náhodná přepadení, ale jakmile vstupujete na větší prostranství, tak se dá očekávat, že narazíte na pevnou hlídku. Pevné hlídky se ve hře nerespawnují.

Zprvu jsem postupoval hodně opatrně, místnost po místnosti. Teprve po prvním levelupu jsem se trochu více osmělil a dovolil si klidně i dva souboje po sobě. Taktika byla velmi jednoduchá. První řada měla za úkol potvoráky co nejrychleji zlikvidovat a druhá řada se starala o podporu. Bardi mají totiž jednu ohromnou výhodu. Základní harfa dokáže potvory snadno uspat a stojí to jen kousek staminy. Úvodní potvory navíc netvoří víc jak dvě řady, takže dvojice bardek je tak akorát - každá uspí jednu řadu.

Klíčem k úspěchu je hlavně rychlost. Eona a Shiva se musejí v bojích dostat na řadu co nejrychleji, ideálně ještě předtím, než se dostanou na tah potvory. Uspané potvory totiž neútočí a pro bojovníky v přední řadě se stanou snadnými cíli. To platí hlavně o ptácích, kteří jsou za letu obtížně zasažitelní.   

Beginner's Dungeon slouží krom tréninku boje i k tréninku interakcí s okolím. Hned na prvním patře se nachází tlačítka, kterými se odkrývají skryté chodby. Další forma interakce spočívá v použití funkce Search, kterou družina prohledá políčko, na kterém zrovna stojí. Pokud stojíte u interaktivního prvku, tak ho funkce Search rovnou aktivuje, ale primární účel funkce spočívá v tom, že vyhledává skryté věci.

Dá se to používat čistě náhodně, kdy prohledáváte políčko po políčku, anebo cíleně, k čemuž se hodí mít vyšší úroveň dovednosti Scouting. Trénovaná postava dokáže upozornit na různé nesrovnalosti, které se v chodbách nebo místnostech vyskytují a vy pak už tušíte, že právě tady je dobré Search použít. Alternativou k dovednosti Scouting je kouzlo Detect Secret, ale to se mě zatím netýká.

Největší komplikace pro mě představovaly truhly, protože všechny jsou zapastěné. Damage z pastí byl docela citelný a úplně nejhorší kombinací bylo, když jsem se po zasažení pastí snažil rychle dostat k fontánce léčení a mezitím mě napadla skupinka potvor. S načatou družinou to většinou znamenalo load, protože mi během následujícího boje vždy někdo umřel. Na levelu 1 jsem se tedy musel truhlám vyhýbat. Na prvním patře jsem naštěstí poměrně brzy leveloval, takže obě dostupné truhly jsem nakonec vybral. V jedné je dvojice klíčů a jedním z nich se otevírá mříž od místnosti, kde je vstup na druhé patro dungeonu.

Pokud bych měl nyní porovnat zážitky z obou začátků, tedy rozehrávku s importovanou družinou a současnou rozehrávku s družinou na levelu 1, tak je to diametrálně odlišné. Importovaná družina začíná na levelu 5 a nese si sebou část (dobré) výbavy ze šestého dílu. Tím jsem získal jasnou výhodu. Krom toho jsem mohl od počátku kouzlit, takže určité situace pro mě byly o dost snazší. Výsledkem bylo, že úvodní lokace pro mě byla až moc lehká a po vstupu do Beginner's Dungeonu jsem obtížnost přepnul na Hard (v původní hře je to tuším volba Expert). Hru to příliš neztížilo, ale trochu to pomohlo.

S postavami na levelu 1 a bez dobré výbavy je to ovšem jiné. Obtížnost Hard je najednou opravdu znát a první levelup byl pro mě jako dar z nebes. S importovanou družinou jsem Beginner's Dungeon prošel jak nůž máslem, ale nyní to byl boj o každou místnost. Postup byl opravdu hodně opatrný. Samozřejmě jsem se nevyhnul ani loadům, protože občas mě něco neplánovaně přepadlo a někdo v družině to prostě už neustál. Proto jsem se raději vracel k fontánce včas a po každém vyhraném boji. Obzvláště na druhém patře, protože cesta zpět už byla příliš dlouhá a hrozilo, že se střetnu s více jak jednou náhodnou přepadovkou. Každý levelup byl v tuhle chvíli opravdu znát, teprve na levelu 3 jsem získal větší jistotu.

Druhé patro Beginner's Dungeonu je o něco menší, ale z pohledu bojů přituhlo. Začalo mě napadat více potvor najednou, takže přepadovky pravidelně zahrnovaly dvě řady potvor (na prvním patře to byl ještě celkem vzácný jev). Eona a Shiva si obě řady nepřátel rozdělily, ale úplná výhra to ještě nebyla, jelikož kolový systém Wizardry 7 spočívá v tom, že veškeré akce pro dané kolo musíte naklikat dopředu. Teprve poté kolo spustíte a pak už se jen díváte - do probíhajícího kola nejde zasáhnout. A proč to může být problém?

Představte si, že proti vám stojí dvě řady nepřátel a v každé řadě jsou 3 potvory. Po prvním kole zbyde v jedné řadě 1 potvora a ve druhé zůstanou všechny 3. A teď jde o to, jak vyřešit bojovníky. Tu jednu jedinou potvoru se může pokusit trefit jen jeden bojovník, ale co když se netrefí? Když na ní zaútočí další jeden nebo dokonce všichni tři, tak se zas nebude nikdo věnovat druhé řadě a tím zbytečně ztrácíte kolo. K tomu může být po prvním kole někdo nebezpečně zraněn, takže další kolo navíc zvyšuje šanci, že ho potvory dorazí. Bardi se sice mohou snažit potvory držet ve spánku, ale to taky nejde donekonečna, protože jim nakonec dojde stamina. Tím chci naznačit, že to není tak úplně triviální rozhodování. Kontrolní efekty/kouzla jsou mocná, v bojích hodně pomůžou, ale největší tíha boje zprvu leží hlavně na bojovnících.

Po pár dalších soubojích mi postavy poskočily na level 3, což jsem ocenil hlavně u obou bardek. Eona i Shiva se od této chvíle mohou učit kouzla mága (těžit z dovednosti Thaumaturgy). Naneštěstí jsem to tak úplně nevychytal, protože jsem promarnil příležitost, abych získal kouzlo Direction (kompas).

Na konci druhého patra se nachází uzavřená hrobka Ra-Sep-Re-Tepa. Mříž do hrobky se otevírá pomocí páky hned na stěně vedle. Uvnitř mě čekal dost tuhý souboj, který jsem nakonec raději vzdal. Ra-Sep-Re-Tep je potvora typu boss, navíc Hard obtížnost způsobuje to, že se potvory typu boss zdvojují, takže namísto jednoho Ra-Sep-Re-Tepa jsem tu měl hned dva! Tahle potvora se ke všemu nedá uspat.

Hrobka Ra-Sep-Re-Tepa je významná i tím, že je zde vodní nádržka, která se dá snadno zneužít k tréninku plavání (Swimming). Postavička s dovedností na úrovni 10 dokáže přežít právě jedno políčko hluboké vody a pokud si dobře pamatuji, tak plavání pak ubere jen něco málo zdraví a vyčerpá staminu, což se dá snadno řešit fontánkou léčení na prvním patře (stamina i běžným odpočinkem).

Jelikož jsem v Beginner's Dungeonu vyčerpal všechny pevné hlídky, tedy až na Ra-Sep-Re-Tepa, tak jsem se musel začít poohlížet po jiném způsobu tréninku. Náhodné přepadovky zde nejsou zas tak časté, takže budu muset vyrazit do lesa. Původní představa byla, že si počkám na level 5 a pak provedu první změny v povoláních, ale už teď začínám tušit, že moje volba družiny nebyla zrovna nejšťastnější :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Červenec 13, 2026, 19:03:06 »

Zatím úspěšně zápolím s tréninkem postav, ale je zbytečné, abych to posílal po částech, takže to postnu až poté, co to bude nějak ucelenější. Mezitím bych se rád vrátil k technikáliím, které se Wizardry Gold týkají. Jsem na nějakých 10 hodinách a na hře se projevují různé nedostatky, které už naznačoval Ringo.

Technicko-herní problémy s Wizardry Gold

Jak už jsem poznamenal dříve, za celá léta si nevybavuji jediný kladný ohlas na dresu Wizardry Gold. Situace je dokonce taková, že většina dotazů na konkrétní problémy končila a končí radou, aby dotyčný přešel na původní (DOS) verzi hry. Je to asi dobrá a cenná rada, nicméně díky tomuhle přístupu nemáte šanci získat odpovídající informace a to je trošku škoda.

Nejprve shrnu pro a proti, tak jak je vypsal bevinator ve vlákně Wizardry 7 Gold/DOS na GOG:

• Gold edice obsahuje dabing, ale jeho kvalita je strašná (já bych to zas tak nehrotil ;))
  • Gold edice obsahuje odlišný set portrétů, ale ne každému to vyhovuje (většina hráčů preferuje původní portréty, s čímž souhlasím)
  • Textový výpis z bojů běží příliš rychle, takže nestiháte sledovat, jak si v boji vedete  (doplním, že to samé platí pro levelup, kdy nestíháte sledovat jednotlivé změny statistik atd.)
  • Dovednost Diplomacy je rozbitá - potulující se NPC s vámi nebudou mluvit ani obchodovat, dokud nesplníte (nějakou) službičku pro jejich frakci (v případě importu družiny z Wizardry 6 to může vést až k tomu, že některé úkoly vůbec nezískáte)
  • Gold edice má lépe poladěnou automapu (vzhled a ovládání)
  • Gold edice neběží ve fullscreenu (tím se myslí, že herní okno je stále uvnitř jiného okna)
  • přidám ještě jeden bod, Gold edice má vylepšené zvuky a hudbu

Rozlišení se dá trošku "očůrat" tím, že ve vlastnostech souboru WIZARD.EXE nastavíte v rámci kompatibility volbu Spustit s rozlišením 640 x 480. Tím se obrazový výstup přepne do rozlišení 640 x 480 a obraz se celkem slušne roztáhne na výšku celé obrazovky monitoru (zachová se poměr 4:3, tedy s černými proužky po stranách). Potíž je akorát v tom, že to může useknout kousek horní části herního okna, což nevypadá moc dobře. Problém je pak i s Alt-Tabováním (přepínáním mezi okny), protože v nízkém rozlišení bude v tu chvíli i desktop s Windows.

Portréty pořešit jde. Protože se načítají jako normální obrázky z adresáře, tak je můžete snadno vyměnit. Najdete je v adresáři res - podadresář bit\PCA a bit\PCB. Jde o soubory PC0.BMPPC32.BMP. Jedná se tedy o klasické bitmapy. Portréty v podadresáři PCA mají velikost 55 x 60 px, ty v podadresáři PCB pak 110 x 120 px. V obou případech mají všechny obrázky barevnou hloubku 8-bitů (256 barev). Zaměnit musíte oboje dvoje, protože PCA jsou portréty zobrazené na hlavní obrazovce a PCB jsou portréty na kartě charakteru. Ideální je načíst původní obrázek, přes něj nakopírovat ten nový a celý soubor jen přepsat (vyzkoušeno v IrfanView).

Přemýšlel jsem, že bych cvičně upravil portréty z původní verze hry a níže je výsledek. Stáhnout si je můžete zde.

Pro porovnání (originál, původní portréty beze změny, původní portréty upravené - lehce zesvětlené) ...

Poznámka: prohozeným portrétům se nedivte, Gold edice je má asi pod jinými ID. Na kartě postavy to pak můžete opravit.

Výčet problémů s Gold edicí tím ale ještě nekončí. Tahle edice má své specifikum v tom, že na každé verzi Windows mají jednotlivé problémy trošku jiné řešení. Obecně platí, že na moderních systémech, počínaje už Windows XP, je hra celkově zrychlená. Jde nejenom o rychlost infotextů, ale vidíte to třeba i na animacích okolí (velmi rychlý let ptáků apod.). Potíž je v tom, že mód kompatibility funguje jen někdy a jen někde. Na Windows 10 pomáhalo nastavení kompatibility na Windows 9x, ale na Windows 11 už to nefunguje, protože tím se zablokují herní animace a to je konec.

Největší potíž spočívá v rychlém mizení infotextů, protožy ty jsou pro hru mnohdy dost důležité. Souvisí to paradoxně s dabingem - pokud dabing vypnete, tak část infotextů bude prostě jen problikávat. Ty, co nemají dabing, budou ovšem blbnout dál. Jako příklad mohu úvest info u vězení Ra-Sep-Re-Tep v Beginner's Dungeonu. Hra má před mříží zobrazit text "HORROR OF RA-SEP-RE-TEP", ale ten jen problikne, takže nemáte šanci si ho přečíst.

Rychlost textů by měla jít opravit modifikací souboru MSG.GLD, viz diskuse "*Text Speed Fix* for Wizardry Gold ", ale nějak jsem nepostřehl změnu.

V podstatě jde o to, že v souboru MSG.GLD provedete záměnu řídících znaků. Soubor je nutné otevřít v hexaeditoru a provést následující zámněny (Najít a nahradit):

1. &%%] za &%@]
2. &%] za &@]

První bod provede 53 zámeň, druhý pak 1118 záměn. Cílem není nahradit všechny znaky %, protože některé jsou důležité, proto to nejde udělat najednou. Touhle záměnou se zruší automatické scrollování textu - nyní by měla hra čekat na manuální odkliknutí myší.

Nevím, možná je v GOG verzi něco jinak, ale taky je potřeba mít na paměti, že to je rada z roku 2009, tedy z dob dosluhujích Windows XP/Vista a aktuálních Windows 7/8. V GOG verzi navíc přibylo menu na prodloužení pauzy mezi textovými výstupy boje, ale na rychlost textů to nemá vliv. Pořád to běží hodně svižně.

Poznámka: pokusy s originální instalačkou ve VirtualBoxu byly docela zajímavé, ale kýžený efekt to nepřineslo. V případě Windows XP to bylo vlastně ještě horší, protože infotexty kolikrát ani neproblikly. Pokud si tedy vypnete dabing, tak se vám v pohodě může stát, že něco minete jen proto, že jste ani netušili, že se vám tu mělo něco zobrazit. Zapnutí dabingu řeší jen dabované infotexty, ty bez dabingu budou blbnout dál. Pokud jde o textové výpisy v soubojích, tak ty docela dobře reagují na nastavení volby "Text Delay Setting" v menu Configuration (čím vyšší číslo, tím větší zpomalení). Hra je jinak viditelně svižnější a lépe funguje i interakce s různými prvky. O dost lepší situace nastává v případě virtualizace Windows 98 SE, ale ani to není ideální (modifikovaný soubor MSG.GLD zafungoval, ale ne na 100%). Windows 98 navíc nejsou VirtualBoxem podporované, takže jejich nastavení a používání je dost krkolomné.

I kdybych problémy na Windows 11 nějak skousl, tak další nepříjemný problém se týká jakési lennosti UI. Hra u určitých věcí dost špatně reaguje na kliknutí myší, hlavně v případě interakce s tlačítky, pákami nebo fontánkami. Vy klikáte, ale ono se nic neděje a pak najednou si hra vzpomene, že jste klikli a zareaguje. Jenomže to už může být pozdě, protože vy to mezitím vyhodnotíte jako nefunkční a odejdete! Já mám kliku v tom, že mám Wizardry 7 už jednou za sebou, takže vím, co by hra měla dělat.

Nefunkční diplomacie by mohla (měla) být posledním hřebíčkem do rakve, ale to mě kupodivu zas tak netrápí. S tím ani nic nenadělám. Pořád platí, že Gold edici nehodlám vzdát, ale takto nativně pod Windows 11 to opravdu dál nejde.

Původně jsem si dost sliboval od virtualizace, která by byla pro můj notebook schůdnější, ale zas to neřeší herní problémy s Gold edicí. Alternativou tak zůstala plná emulace, která opravdu běží na jedničku, ale s tou mám zas technické potíže - holt můj mobilní Celeron v notebooku je na tohle nedostačující. Rozhodl jsem se tedy zkusit ještě jakousi střední cestu - DOSBox.

DOSBox jako takový nebyl primárně navržen pro spouštění Windows, byť ve verzi 0.74 to tak nějak přes koleno zlomit jde, ale o vanilla verzi DOSBoxu tu vlastně ani nejde :). Mám na mysli DOSBox-X, který spouštění Windows podporuje, respektive poskytuje pro to vhodné podmínky. Svým způsobem je to pořád krkolomné řešení, ale nakonec se ukázalo, že to můj notebook dává o dost lépe. Z pohledu popsaných herních problémů to stále není úplně ono, ale už se to hodně blíží bezchybnému výsledku z emulátoru PCem.

Instalace Windows pod DOSBox-X má vlastní tutoriálovou stránku Microsoft Windows Installation Guide, kde je vše hezky vysvětleno. Důležitá je hlavně pasáž o nastavení specifického configu, protože jinak hrozí chybná inicializace jednotlivých zařízení během instalace. Samotné spuštění Windows je pak možné provést i na defaultní config. Já se tomuto procesu protentokrát vyhnul, protože celou instalaci jde provést mnohem snáze pod emulátorem PCem. Podstatné je jen dodržet určitou kompatibilitu, aby se nainstalovalo vše, co bude potřeba. Hlavně co se grafiky a zvukové karty týče. V PCem jsem proto zvolil jako grafickou kartu Phoenix S3 Trio64 a zvukovou kartu jsem přehodil na Sound Blaster 16. Abych notebooku co nejvíce ulehčil, tak jsem sáhl po instalaci Windows 95.

Abych si to celé co nejvíce zjednodušil, tak jsem pod PCem rovnou nainstaloval i Wizardry Gold. Není to vysloveně nutné, ale dost záleží na verzi DOSBox-X, protože starší verze neumí používat parametr empty, takže všechny potřebné image je nutné namountovat ještě dříve, než se nabootuje samotný systém. Výměna pak probíhá přes menu DOS -> Swap ... nebo DOS -> Change current ... (při použití parametru empty)

Poznámka: já tu mám třeba ještě verzi 0.83.14 z roku 2021, která to zkrátka neumí, ale jinak je funkční, takže nemám důvod nic měnit. Obzvláště kvůli jedné hře. Proto jsem si stáhl současnou Portable verzi DOSBox-X, která mi nijak nenaruší dříve nainstalovanou verzi emulátoru.

Jedinou komplikací zůstáva zdánlivě problematický přenos save pozic, nicméně řešení je velmi jednoduché. Stačí si do systému (před nabootováním Windows 95) přidat jako jeden z harddisků volně přístupný adresář. Tím pádem máte sdílené místo pro přenost souborů z a do emulátoru. Jen pro ilustraci, v mém configu vypadá sekce [autoexec] takto:

IMGMOUNT 0 empty -fs none -t floppy
IMGMOUNT 1 empty -fs none -t floppy -size 512,15,2,80
IMGMOUNT C "h:\hry\Wizardry Gold\Win95.img" -ide 1m
IMGMOUNT K "h:\hry\Wizardry Gold\wiz7_save.img" -ide 1m
IMGMOUNT D empty -t iso -ide 2m
BOOT C:

kde

Win95.img je image HDD s nainstalovanými Windows 95 plus Wizardry Gold, no a h:\hry\Wizardry Gold\savy je namountovaný adresář (jako disk D:), který je volně přístupný ze strany hostitelského systému (u mě Windows 11). Můžu do něj přistupovat jak z Windows 11, tak zevnitř emulátoru. Tohle je třeba oproti PCem docela výhoda. Mechaniky jsou 3.5 a 5.25 palce, nutné to ale rozhodně není. Mám to tam jen pro úplnost ;).

Edit: beru zpět, přenos souborů do namountovaného adresáře nefunguje a to ani v případě "pseudokonverze" adresáře na fat32. Emulovaný systém prostě ty soubory nezapíše. Nakonec jsem to vyřešil podobně jako u PCem. Vytvořil jsem si malý image HDD (wiz7_save.img, 10 MB), přes který save pozice přenáším do a ven z emulovaných Windows 95. Image se pak načítá k Windows 95, kde se zobrazuje jako disk D: (písmenko K zvolené při mountování jen předchází kolizi při inicializaci). Abych to měl co nejjednodušší, tak jsem si udělal config, kde mám přednastavenou volbu spuštění Windows 95 nebo spuštění m602, kdy se do DOSBOX-X připojí jako C: běžný adresář a jako D: pak ten wiz7_save.img. Celé to tak ovládám v jednom okně.

Vlastně jsem nakonec rád, že se to vyřešilo. Zcela upřímně, tenhle záznam jsem smolil víc jak den a mezitím jsem různě testoval a zkoušel. Zprvu to vypadalo beznadějně a už jsem se smiřoval s tím, že budu hrát Wizardry Gold raději jen na stolním PC v emulátoru PCem. Když se mi ale nakonec začalo dařit s experimenty v DOSBoxu, tak mi svitla jiskřička naděje. Jak jsem psal, není to dokonalé, ale pro mě je to už dostačující řešení.

Pokud bych z toho měl udělat nějaké doporučení, tak se nativnímu provozu Wizardry Gold pod Windows 10/11 vyhněte. Pokud můžete, tak použijte emulátor, a pokud ne, tak sáhněte po původní DOS verzi hry.
« Poslední změna: Červenec 14, 2026, 11:13:01 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Červenec 14, 2026, 13:51:57 »

Jenom ještě taková drobnost. Někde na počátku deníčku jsem psal, že obě verze hry používají jiný typ souboru pro save pozice (původní, DOS, verze má koncovku DBS, Gold edice koncovku SGM). Realita je ovšem taková, že ty soubory jsou vzájemně zaměnitelné - přenosné mezi oběma verzemi hry. Pokud by tedy došlo na krizi, tak mohu save pozice z Gold edice vzít a pokračovat v DOS verzi :). Jediná viditelná komplikace jsou zpřeházené portréty, ale to se dá snadno opravit.

Grind v lese se nakonec neukázal jako moc dobrý nápad. Moje možnosti jsou omezené a omezený je i prostor, ve kterém se nacházejí pro mě schůdné skupinky potvor. Druhou ránu mi zasadil pokus o přiblížení k New City. Nějak jsem zapomněl, že cestu hlídá velká skupina krysáků a přes ně jsem zkrátka neprošel. Není to úplně dobrá situace, protože moje zbraňová výbava není moc pestrá a pokud bych protočil povolání na něco, co nemohu vyzbrojit, tak přijdu o jeden pár rukou v boji. Jde hlavně o Jezebel, kterou by případně mohl zastoupit Ip, který je nyní v bojích jen do počtu a po většinu času stojí na místě a brání sám sebe.

Co naplat, musel jsem se vrátit do Beginner's Dungeonu a začít pokoušet náhodná přepadení. Hra mi naštěstí vyšla trochu vstříc, protože náhodná přepadení reagují na level postav (nejspíš průměrný level družiny) a krom slabých potvor se mi začaly spawnovat silnější verze brouků a nově i noční můry. U skupinek slabších potvor pak začal narůstat počet potvor ve skupině. Tím pádem se zvedl i přísun zkušeností. Není to pořád nic extra, odhadem jsem současným grindem už překonal 6 hodin, ale to nejhorší mám asi za sebou.

Elemir, Biff, Jezebel a Ip dosáhli na level 5 a krom Jezebel jsem u všech mohl změnit povolání. U Ipa už to šlo dříve, ale chtěl jsem nejprve srovnat level s ostatními.

Elemir -> Thief
Biff -> Thief
Ip -> Thief nebo Ranger

Bylo by hezké, kdybych mohl protočit i Jezebel, jenomže ona se statistika se vším dost míjí. Když kouknu na její CharSheet, který si u všech postav pečlivě vedu, tak zrovna u ní se mi během levelupů zvyšovalo nejméně statistik ze všech postav. Při troše štěstí mi u ní něco naskočí za další 4 levely, ale to budu opravdu potřebovat štěstí.

Z pohledu bojovníků je level 5 takový ideál, protože na jeho dosažení je potřeba 8000 xp, kdežto na level 6 už je potřeba dvojnásobek (ještě jednou 8000 xp), což by takto pomalým grindem nebylo moc výhodné. Proto jsem se rozhodl, že celá trojice změní povolání hned teď. Zloděj (Thief) má s bojovníkem shodu ve zbraňových dovednostech, takže budu moci nadále používat (a vylepšovat) meče ... anebo ne?

No, to byl odvážný předpoklad. Potíž je v tom, že bojovníci jsou vyzbrojeni dlouhými meči, které zloděj používat nemůže. Krátký meč jsem našel jen jeden, takže co teď? Elemira jsem protočil na zloděje, stejně tak Biffa (ten dostal krátký meč). Jelikož moje alter ego zůstalo beze zbraně, tak jsem u Ipa provedl změnu na hraničáře a dodatečně jsem prohodil rozestavení družiny (klik levým tlačítkem myši na jméno postavy na hlavní obrazovce). Holt to budu nyní já, kdo bude v bojích pauzírovat. Nakonec tedy mohu být rád, že Jezebel zůstává bojovnicí :).

Opatrně jsem zkusil vyhledat první náhodnou přepadovku hned na prvním patře a k mé spokojenosti jí tvořila jen dvojice brouků. Zkusil jsem druhé patro a opět jen dvojice brouků. V další přepadovce bylo už brouků 5 a v tužší verzi, ale Eona se Shivou družinu perfektně podržely. Kdybych nevěděl o změně povolání, tak bych dokonce řekl, že boj probíhal velmi podobně jako před změnou. Navíc mě překvapilo, že Elemir se po úspěšném ukrytí do stínu může zapojit do boje a to i ze 4. pozice. Útočit nablízko tak může prakticky celá čtveřice postav.

Poznámka: dokud byl level nově protočených postav 1, tak se objevovaly vedle slabých skupinek i silnější skupinky nepřátel, ale jakmile jsem provedl levelup na level 2, tak většina přepadovek začala být složena ze slabých potvor. Časem se tedy znovu objevily i tuhé potvory, ale poměr přepadovek s tužšími potvorami zůstal nižší. Těžko říci, jestli jde jen o náhodu nebo hra zohledňuje i nízké levely postav. Když jsem to pak sledoval dál (pro protočení bardek), tak bych řekl, že jde spíš o tu náhodu.

Jelikož povolání zloděje není náročné na zkušenostní body, tak Elemir a Biff mohli chvilku na to levelovat. Všiml jsem si přitom, že obě postavičky zíkávají za levelup jen 1 bod zdraví a 1 bod staminy, to ale nevadí. S pomocí dovednostních bodů jsem oběma zkorigoval zlodějské dovednosti, jinak se v tréninku nic nezměnilo. Dál navyšuji to, co jsem navyšoval předtím (boj mečem atd.). Trošku se obávám jiné věci, Biffovi po změně povolání příliš spadla síla (na 7), takže návrat do role bojovníka bude asi podobně náročný, jako snaha protočit povolání u Jezebel.

Základní statistiky se během levelupu navyšují náhodně, ale vliv na to má asi i zvolené povolání. Každopádně statistik se může během levelupu zvednout více najednou, ale každá vždy jen o 1 bod.

Při dalším levelupu už s Elemirem a Biffem levelovaly také Eona se Shivou. Nyní byly bardky level 5 a shodou okolností se oběma vyrovnala Inteligence na hodnotě 12, takže jsem získal možnost obě protočit na mága. Jenomže Eona zároveň dosáhla na Piety 12 a tím pádem by se mohla na chvilku stát kleričkou, což by se mi možná teď taky hodilo, protože žádného léčitele v družině nemám. Na druhou stranu by mi jako léčitelka byla asi k ničema, jelikož by měla nízkou dovednost Theology. A nemá smysl si to ani odemykat, protože primární cíl je navýšit nejprve Thaumaturgy. Chybělo už jen dořešit, jak to bude s kontrolními kouzly, kdyby náhodou obě najednou přišly o schopnosti bardů (úspěšně používat hudební nástroje). Jenomže to netuším, nebo si to alespoň nepamatuji, takže mi nezbylo nic jiného, než to prostě zkusit :).

Přišel první souboj, shodou okolností opět brouci a Eona se Shivou zkusily použít loutny ... a ejhle, brouci usnuli :D. Navíc se děvčatům hraním na loutnu dál zvedá dovednost Music, takže to naplno funguje i v roli mága. Během následujícího levelupu jsem Eonu naučil kouzlo Detect Secret a Shivu Watchbells (budíček). Trochu jsem doufal v ohnivou kouli, ale asi nesplňuji požadavky. Matně si vybavuji, že to nezáviselo jen na velikosti Thaumaturgy, ale i na levelu mága.

Karta se každopádně obrátila a nyní začínám mít navrch já ;). Při té příležitosti jsem se rozhodl vrátit do lesa a zkusit cestu na jih na pobřeží.

Místní chobotnatci jsou o dost tužší a celkově nebezpeční, o čemž svědčí pozůstatky humanoidů v okolí. Hned na cestě jsme vrazili do chumlu čtyř Alliphootů a čtyř Dandiphootů. Následovala delší výměna, ale souboj byl celkem vyrovnaný. Zkušenostní zisk přesáhla 1000 xp na postavu a následoval rychlý návrat do Beginner's Dungeonu, který nám trošku okořenila ještě hlídka brouků, ale nic komplikovaného. V dungeonu už stačilo jen pár drobných soubojů a děvčata poskočila na level 4, čímž se jim jako mágům otevřel přístup k Fireballu. Každá je nyní schopná seslat Fireball 2x, víc many zatím bohužel nemají.

Úplně jásat ještě nemohu, protože k úspěšnému sesílání kouzel je potřeba mít dostatečně vysokou úroveň dovednosti Oratory. Jinak hrozí selhávání kouzel nebo dokonce palba do vlastních řad! Další komplikace nastává ve volbě posloupnosti povolání, protože mi příliš nevychází statistiky a tak budu muset u některých postav pokračovat dál přes level 5, což by ale neměl být žádný problém. Tohle si opravdu nejde plánovat do detailu, protože míra náhody je ve Wizardry 7 příliš velká.

Když už jsme dokázali zdolat velkou skupinku silnějších chobotnatců, tak bylo na čase vyrazit na pláž ... tedy samozřejmě až po doléčení v Beginner's Dungeonu ;). Pevná hlídka chobotnatců je vlastně to nejtužší, co se dá při cestě na pláž objevit, náhodná přepadení už jsou o dost slabší.

Pomalu jsme dorazili až na pláž, kde jsme z břehu zahlédly výběžek pevniny kousek od nás, jakoby za rohem. Jelikož všichni v družině ovládají Swimming přes 10, tak jsme to mohli prubnout, protože od výběžku nás dělil jen jeden čtverec vody. Všem spadla stamina zhruba na polovinu, ale přežili jsme! Naneštěstí se ve výběžku nic nenachází. Staminu jsem doplnil spánkem, při kterém se zároveň regeneruje i pool many.

Kousek pod pláží je mýtinka s rezavou truhlou, jejíž vlastník zřejmě padl za obět místní fauně. Ip se pokusil truhlu otevřít, protože je z nás největší znalec zámků, ale truhla měla i past, která nehezky zranila Eonu. Otrava není v tuhle dobu nijak příjemná, ale z nouze jsem vyzkoušel vše, takže jsem přišel na to, že ve fialové lahvičce z podzemí Beginner's Dungeonu je protijed. Eona si oddychla a já taky, protože zpět do Beginner's Dungeonu by to nezvládla (fontánka krom jiného léčí slabší negativní stavy, jako je právě otrava).

Uvnitř truhly byla zbroj, nějaké šipky, pár lektvarů a hlavně jsem z ní vytáhl Journey Map Kit. Tahle věcička funguje jako automapa, ale v DOSové verzi hry jsem jí prakticky nepoužíval. Souvisí s ní dovednost Mapping, kterou nyní trénuje Elemir, takže Journey Map Kit zmizel v jeho inventáři. Okamžitě poté se na obrazovce objevilo separátní okénko s automapou. Pokud si dobře pamatuji, tak v DOSové verzi se mapa musela vyvolávat přes volbu Use, ale v Gold edici jde o extra okno, které už nejde skrýt. Trošku to díky tomu překáží, protože mám v DOSBox-X nastavené jen rozlišení 800 x 600 px a tím pádem mi automapa vždy něco překrývá.

Musím říci, že v téhle podobě je to docela mocná pomůcka, která dost nahrazuje kreslení. Samozřejmě ještě nevidím detaily, protože mám nízkou úroveň dovednosti, ale pro základní orientaci to už plně dostačuje. Automaticky vidím směr a svoje nejbližší okolí, takže pokud vím, kde se na mapě světa nacházím, tak už se dokážu snadno zorientovat. Když si vezmu, že jsem DOSovou verzi fakt poctivě kreslil čtverec po čtverci, mnohokrát jsem se přitom sekl, takže jsem i dost gumoval, tak tohle je hodně velké ulehčení. I kdybych si znovu kreslil, tak s automapou to bude podstatně snazší.

Edit: automapa skrýt jde, slouží k tomu klávesa F5. Opětovný stisk F5 jí zase zobrazí.

Se znalostí fireballu jsem si řekl, že bychom mohli prubnout krysáky na cestě do New City. Byl to velmi odvážný předpoklad, ale proč ne? Hned na úvod boje se ukázalo, že jsem se při revizi schopností Eony a Shivy přehlédl. Eona sice dokáže za sebou seslat dvě ohnivé koule na základní úrovni, ale Shiva zvládne jen jednu! Krysáci se přitom rozestavili do dvou řad. V přední jich bylo 8, v zadní 7. Eona se Shivou proto obrátili svou pozornost do zadní řady, aby krysáky tzv. přednačaly ... heh, spíš jsem doufal, že tři firebally celou řadu zdecimují. Nestalo se tak!

Boj byl opravdu zdlouhavý a zhruba v třetině jsem ho chtěl vzdát. Biff měl na kahánku, Ip už ho doháněl a Jezebel měla co dělat, aby se vůbec trefila. Krysáci jsou dost rychlí a většina úderů šla proto mimo. Potíž byla hlavně v tom, že Eoně se Shivou docela dlouho trvalo, než s pomocí louten bojiště uspaly. Do té doby jsem čelil plnému útoku a krysáci padali jen velmi neochotně. Nakonec jsem vydržel už jen ze zvědavosti, ale štěstí se na mě usmálo a načatí krysáci začali konečně padat!

Šlo zatím o nejtužší souboj ve hře, pokud tedy vynechám Ra-Sep-Re-Tepa, kterého pořád nechávám být. Papírově jsem sice svou importovanou družinu už asi převýšil, ale naše výbava stojí stále za prd. Pořád by to chtělo, aby i Shiva dokázala seslat fireball 2x, takže jeden levelup musím ještě vydržet.

Za souboj s krysáky bylo 1512 zkušeností a drobný loot v podobě krátkého meče, házecích dýk a mincí. Krátký meč jsem vrazil do ruky Elemirovi, který tak nyní může konečně útočit se zbraní v ruce. Při té příležitosti jsem zjistil, že postava, která už je vyzbrojená jednoruční zbraní, může vzít druhou jednoruční zbraň do druhé ruky. Kupodivu si na to vzpomínám z DOSové verze jen matně, protože tohle mělo smysl hlavně u samuraje. Obourukost si vybavuji spíš z Wizardry 8, kde je implementována přímo jako dovednost.

Po souboji jsem se běžel urychleně vyléčit do Beginner's Dungeonu a z něj jsem konečně zamířil k branám New City ...
« Poslední změna: Červenec 14, 2026, 16:23:19 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Červenec 14, 2026, 19:53:39 »

Původně jsem nechtěl do New City chodit tak brzy, ale jelikož se mi plány s tréninkem postav pozměnily, tak jsem si řekl, že by bylo fajn, kdybychom se šli trochu rozptýlit do města ...

New City

V bráně New City nás zastavila podivná postavička - Savant Trooper. Jde o osobní stráž Dark Savanta neboli Temného učence. Ve své podstatě jsou troopeři roboti, ale to jsem v tuhle chvíli netušil, protože důkaz je k dispozici až později. Celé setkání je nadabované a měl jsem co dělat, abych stíhal číst doprovodný text.

Trooper nebyl moc sdílný a v rychlosti mi oznámil, že vstup do města je omezený a pokud tu nemáme co pohledávat, tak se máme raději otočit a zmizet. No, až tak hrubý nebyl, ale když jsem ho neposlechl a prošel mu za zády bránou, tak si zavolal na pomoc kamarády a vysvětlil nám to silou :).

Vtip je v tom, že trooper vám dá šanci svou přítomnost vysvětlit - objeví se dialogový řádek, kam vepisujete různá témata a tím řídíte celý průběh rozhovoru. Jenomže vy ta témata (topiky), dopředu neznáte. Musíte je buďto odhadnout nebo je získat z jiných zdrojů (svitky, události, rozhovory s dalšími NPC apod.). A tady přichází na řadu nález z Beginner's Dungeonu, kde jsme získali reklamní leták z Palukovo zbrojírny (Paluke's Armory). Paluke nás jeho prostřednictvím zve k návštěvě města a jeho dílny.

Tenhle systém dialogů je už ve Wizardry 6 a je potřeba si na to chvilku zvykat. Je to taky častý zdroj zákysů, protože to z vaší strany vyžaduje mnohem pečlivější zápisky, abyste se měli k čemu vracet. Některé znalosti totiž nevyužijete hned, ale až po nějaké době.

Pro lepší komunikaci s NPC existují dvě kouzla. Charm a Mindread. Obě patří do oboru mentální magie, takže je zvládají hlavně psionici (Charm se může naučit i alchymista a kněz). Charm funguje i v boji, ale mimo boj se používá k ovlivnění chování NPC - nakláníte si jejich přízeň na svou stranu. Mindread se pro změnu používá ke čtení myšlenek. Samozřejmě, v obou případech záleží na tom, jak dobře zvládáte příslušný obor magie.

Poznámka: psionická kouzla jsou vázána na dovednost Theosophy (Psionik, Mnich), což není zrovna mnou preferovaný obor, ale bez Mindread je život ve Wizardry 7 vskutku těžký, to mi věřte ;).

Město je plné infotextů, některé z nich doplňují ponurou atmosféru, jež v New City panuje ...

There is cold dulness to the
town of New City ...

whispers from behind the
drawn shuttered windows ...

And the clatter of footsteps
underneath the rustle of
scattering leaves ...

As if some dark cloud had
descended upon the place,
choking from it the sprakle of
life that perhaps it one
possessed ...

Vzali jsme to ulicí podél západní zdi směrem na jih. Když jsme míjeli jeden z domů, tak se z okna ozvala prosba o záchranu, ale dům je plný Savantovo strážných. Rozhodl jsem se, že nejprve prozkoumáme uličky města a porozhlédneme se, kde co vůbec je.

Než jsem se nadál, tak nás napadla trojice Savantovo strážných. Není to nic neobvyklého, Savant Troopers tvoří běžnou součást náhodných přepadovek v New City. Spíš jde o to, že jsem trochu zaváhal, jestli má smysl v průzkumu města pokračovat. Pamatuji si, že s Troopery nebyla žádná legrace. A vskutku, fireball na ně moc neúčinkuje a jsou imunní vůči spánku. K tomu mají díky kopím slušný dosah, takže málem umlátili Shivu. Obě děvčata tak udělala jedinou rozumnou věc a ukryla se do stínu (Hide). Za souboj je dost zkušeností, kvůli Eoně a Shivě jsme museli zaskočit k léčivé fontánce do Beginner's Dungeonu.

U jížní zdi, konkrétně v JZ rohu města, je Belcanzorovo "Magik Emporium", což je magický krámek. Belcanzor je rasy Dane a pokud si dobře vzpomínám, souvisí s ním nějaký úkol. Cesta podél zdi na východ vede okolo domu s výstražnou cedulí. Dům podle všeho představuje zakázanou oblast (Condemned Area). Když jsem se vracel předem okolo domu, ze kterého mě kdosi prosil o záchranu, tak jsem si všiml, že dům je označený jako policejní stanice - komisařství (Constabulary). Dům je navíc označený červenou značkou, jejíž význam mi není jasný ... vím, co to je, ale nebudu předbíhat ;). Naproti policejní stanici je dům označený jako Forbidden Zone, což mě ani moc nepřekvapuje. New City je očividně pod tvrdými restrikcemi. Dům Forbidden Zone má na sobě nejenom červenou, ale i černou značku.

Pomalu jsme se vrátili k východní bráně, takže jsem se otočil k východu a zavelel vpřed. Dostali jsme se až k chrámové zahradě, kterou jsme z jihu trošku obešli a zamířili si to zpět na jih města. Cestou jsme minuly banku (Bank & Loan). Uličkou kolem banky jsme se dostali až do přístavu a na jeho okraji jsme se pokochali výhledem na tu nekonečnou modř Sea of Sorrows ...

The great Sea of Sorrows
spans before you like a vast
and dense space flattened unto
the sky, spreading into the far
distant horizon as a desolate
plain of shimmering ether ...

Its deep waters chant a
thousand silent tales, and its
unseen borders but hint of far
distant lands ...

How universal such a
compelling motion, as if behind
every veil of boundless
unknown lay cloaked an
invisible beacon, endlessly
calling ...

Such solace these sights bring,
as if a reminder that though
the trappings of mortal man be
forever enshrouded in a sea of
passing discords, he has but to
open his eyes that he may bear
witness to some greater
existance of which he is only a
momentary traveler ...

V přístavu se nachází doky a Curio Museum. Poněkud zvláštní budova, do které tuším beztak nemám zatím přístup - dveře mají poněkud netradiční zámek. Z přístavu jsme se vydali podél jižní zdi uličkami na východ, až nás to zavedlo k budově označené jako Umpani Detache. Je to něco jako velvyslanectví rasy Umpani. Kousek na sever je východní brána, která vede ven z města.

Zhruba uprostřed města je na jihovýchod od chrámové zahrady obchůdek Arms of Argus. Směrem od něj jsme to vzali uličkou na sever okolo chrámové čtvrti, kterou jsme celou obešli a ocitli jsme se opět na západě města. Kousek od chrámové zahrady je v této části New City Paluke's Armory, tedy obchůdek majitele, na kterého jsme se při vstupu do New City odvolali :). Nad Palukovo kovárnou je hospoda The Conquerer. Kousek na západ od ní je dům, kde jsem oknem zahlédl něco podivného hnědého, co se šouralo směrem ke zdi. Jde o dům T'Rshieche, což bude nejspíš rasa T'Rang, neboť dům je označený jako majetek T'Rangského Impéria. Hm, to hnědé byl T'Rang? Zajímavé ...

Na východní straně je v severovýchodní části města knihovna (Library). Shodou okolností je taky označená červenou značkou.

Poslední vynechanou městskou částí je chrámová zahrada. Uprostřed jezírka je na malém ostrůvku socha Phoonzanga, která odtud shlíží na blízké okolí. Jezírko je docela hluboké, takže družina musela ve vodě plavat. Dovednost Swimming stačí na 1-2 tempa, takže na průzkum všech osmi políček jsem musel párkrát přespat a jednou si zaskočit dokonce do Beginner's Dungeonu. Jakmile totiž družina prospí určitý počet hodin, tak už znovu neusne a musí se zase trochu unavit.

Během spánku nás napadla šestice Munků, se kterými jsme si celkem snadno poradili. K mému překvapení to byla teprve druhá přepadovka ve městě, takže nic extrémního se v New City neděje. Po boji mi Eona se Shivou poskočili na mágy level 5, ale změnit povolání může jen Shiva (na kleričku), tak jsem se rozhodl, že ještě jeden levelup počkám.

Jakmile jsem měl zběžný průzkum New City hotový, tak jsem se rozhodl vytvořit mapky. Samozřejmě ze screenshotů automapy ...

Okolí, po kterém se pohybuji, není ve skutečnosti moc velké, ale zprvu trvá, než se dokážete vůbec někam dostat. První hodiny ve hře trávíte v lese a v Beginner's Dungeonu. Podle nastavené obtížnosti se pak snažíte zesílit natolik, abyste dali tuhé hlídky v okolí (směrem k pláži v lese a na cestě do New City). Teprve pak můžete pomýšlet na změnu pozice a první na ráně je prostě New City. Samozřejmě za předpokladu, že jste nezvolili import ze šestky, protože to vás pak může vykopnout úplně jinde. Podobný začátek má jen import družiny, která v šestce získala Cosmic Forge.

Základní průzkum města máme za sebou a se souboji si také dokážeme poradit. Je na čase, abychom zašli na návštěvu k místním ...
IP zaznamenána
This is the end ...