Jenom ještě taková drobnost. Někde na počátku deníčku jsem psal, že obě verze hry používají jiný typ souboru pro save pozice (původní, DOS, verze má koncovku DBS, Gold edice koncovku SGM). Realita je ovšem taková, že ty soubory jsou vzájemně zaměnitelné - přenosné mezi oběma verzemi hry. Pokud by tedy došlo na krizi, tak mohu save pozice z Gold edice vzít a pokračovat v DOS verzi

. Jediná viditelná komplikace jsou zpřeházené portréty, ale to se dá snadno opravit.
Grind v lese se nakonec neukázal jako moc dobrý nápad. Moje možnosti jsou omezené a omezený je i prostor, ve kterém se nacházejí pro mě schůdné skupinky potvor. Druhou ránu mi zasadil pokus o přiblížení k New City. Nějak jsem zapomněl, že cestu hlídá velká skupina krysáků a přes ně jsem zkrátka neprošel. Není to úplně dobrá situace, protože moje zbraňová výbava není moc pestrá a pokud bych protočil povolání na něco, co nemohu vyzbrojit, tak přijdu o jeden pár rukou v boji. Jde hlavně o Jezebel, kterou by případně mohl zastoupit Ip, který je nyní v bojích jen do počtu a po většinu času stojí na místě a brání sám sebe.

Co naplat, musel jsem se vrátit do Beginner's Dungeonu a začít pokoušet náhodná přepadení. Hra mi naštěstí vyšla trochu vstříc, protože náhodná přepadení reagují na level postav (nejspíš průměrný level družiny) a krom slabých potvor se mi začaly spawnovat silnější verze brouků a nově i noční můry. U skupinek slabších potvor pak začal narůstat počet potvor ve skupině. Tím pádem se zvedl i přísun zkušeností. Není to pořád nic extra, odhadem jsem současným grindem už překonal 6 hodin, ale to nejhorší mám asi za sebou.

Elemir, Biff, Jezebel a Ip dosáhli na level 5 a krom Jezebel jsem u všech mohl změnit povolání. U Ipa už to šlo dříve, ale chtěl jsem nejprve srovnat level s ostatními.
Elemir -> Thief
Biff -> Thief
Ip -> Thief nebo Ranger
Bylo by hezké, kdybych mohl protočit i Jezebel, jenomže ona se statistika se vším dost míjí. Když kouknu na její CharSheet, který si u všech postav pečlivě vedu, tak zrovna u ní se mi během levelupů zvyšovalo nejméně statistik ze všech postav. Při troše štěstí mi u ní něco naskočí za další 4 levely, ale to budu opravdu potřebovat štěstí.
Z pohledu bojovníků je level 5 takový ideál, protože na jeho dosažení je potřeba 8000 xp, kdežto na level 6 už je potřeba dvojnásobek (ještě jednou 8000 xp), což by takto pomalým grindem nebylo moc výhodné. Proto jsem se rozhodl, že celá trojice změní povolání hned teď. Zloděj (Thief) má s bojovníkem shodu ve zbraňových dovednostech, takže budu moci nadále používat (a vylepšovat) meče ... anebo ne?
No, to byl odvážný předpoklad. Potíž je v tom, že bojovníci jsou vyzbrojeni dlouhými meči, které zloděj používat nemůže. Krátký meč jsem našel jen jeden, takže co teď? Elemira jsem protočil na zloděje, stejně tak Biffa (ten dostal krátký meč). Jelikož moje alter ego zůstalo beze zbraně, tak jsem u Ipa provedl změnu na hraničáře a dodatečně jsem prohodil rozestavení družiny (klik levým tlačítkem myši na jméno postavy na hlavní obrazovce). Holt to budu nyní já, kdo bude v bojích pauzírovat. Nakonec tedy mohu být rád, že Jezebel zůstává bojovnicí

.
Opatrně jsem zkusil vyhledat první náhodnou přepadovku hned na prvním patře a k mé spokojenosti jí tvořila jen dvojice brouků. Zkusil jsem druhé patro a opět jen dvojice brouků. V další přepadovce bylo už brouků 5 a v tužší verzi, ale Eona se Shivou družinu perfektně podržely. Kdybych nevěděl o změně povolání, tak bych dokonce řekl, že boj probíhal velmi podobně jako před změnou. Navíc mě překvapilo, že Elemir se po úspěšném ukrytí do stínu může zapojit do boje a to i ze 4. pozice. Útočit nablízko tak může prakticky celá čtveřice postav.
Poznámka: dokud byl level nově protočených postav 1, tak se objevovaly vedle slabých skupinek i silnější skupinky nepřátel, ale jakmile jsem provedl levelup na level 2, tak většina přepadovek začala být složena ze slabých potvor. Časem se tedy znovu objevily i tuhé potvory, ale poměr přepadovek s tužšími potvorami zůstal nižší. Těžko říci, jestli jde jen o náhodu nebo hra zohledňuje i nízké levely postav. Když jsem to pak sledoval dál (pro protočení bardek), tak bych řekl, že jde spíš o tu náhodu.

Jelikož povolání zloděje není náročné na zkušenostní body, tak Elemir a Biff mohli chvilku na to levelovat. Všiml jsem si přitom, že obě postavičky zíkávají za levelup jen 1 bod zdraví a 1 bod staminy, to ale nevadí. S pomocí dovednostních bodů jsem oběma zkorigoval zlodějské dovednosti, jinak se v tréninku nic nezměnilo. Dál navyšuji to, co jsem navyšoval předtím (boj mečem atd.). Trošku se obávám jiné věci, Biffovi po změně povolání příliš spadla síla (na 7), takže návrat do role bojovníka bude asi podobně náročný, jako snaha protočit povolání u Jezebel.
Základní statistiky se během levelupu navyšují náhodně, ale vliv na to má asi i zvolené povolání. Každopádně statistik se může během levelupu zvednout více najednou, ale každá vždy jen o 1 bod.
Při dalším levelupu už s Elemirem a Biffem levelovaly také Eona se Shivou. Nyní byly bardky level 5 a shodou okolností se oběma vyrovnala Inteligence na hodnotě 12, takže jsem získal možnost obě protočit na mága. Jenomže Eona zároveň dosáhla na Piety 12 a tím pádem by se mohla na chvilku stát kleričkou, což by se mi možná teď taky hodilo, protože žádného léčitele v družině nemám. Na druhou stranu by mi jako léčitelka byla asi k ničema, jelikož by měla nízkou dovednost Theology. A nemá smysl si to ani odemykat, protože primární cíl je navýšit nejprve Thaumaturgy. Chybělo už jen dořešit, jak to bude s kontrolními kouzly, kdyby náhodou obě najednou přišly o schopnosti bardů (úspěšně používat hudební nástroje). Jenomže to netuším, nebo si to alespoň nepamatuji, takže mi nezbylo nic jiného, než to prostě zkusit

.
Přišel první souboj, shodou okolností opět brouci a Eona se Shivou zkusily použít loutny ... a ejhle, brouci usnuli

. Navíc se děvčatům hraním na loutnu dál zvedá dovednost Music, takže to naplno funguje i v roli mága. Během následujícího levelupu jsem Eonu naučil kouzlo Detect Secret a Shivu Watchbells (budíček). Trochu jsem doufal v ohnivou kouli, ale asi nesplňuji požadavky. Matně si vybavuji, že to nezáviselo jen na velikosti Thaumaturgy, ale i na levelu mága.
Karta se každopádně obrátila a nyní začínám mít navrch já

. Při té příležitosti jsem se rozhodl vrátit do lesa a zkusit cestu na jih na pobřeží.

Místní chobotnatci jsou o dost tužší a celkově nebezpeční, o čemž svědčí pozůstatky humanoidů v okolí. Hned na cestě jsme vrazili do chumlu čtyř Alliphootů a čtyř Dandiphootů. Následovala delší výměna, ale souboj byl celkem vyrovnaný. Zkušenostní zisk přesáhla 1000 xp na postavu a následoval rychlý návrat do Beginner's Dungeonu, který nám trošku okořenila ještě hlídka brouků, ale nic komplikovaného. V dungeonu už stačilo jen pár drobných soubojů a děvčata poskočila na level 4, čímž se jim jako mágům otevřel přístup k Fireballu. Každá je nyní schopná seslat Fireball 2x, víc many zatím bohužel nemají.
Úplně jásat ještě nemohu, protože k úspěšnému sesílání kouzel je potřeba mít dostatečně vysokou úroveň dovednosti Oratory. Jinak hrozí selhávání kouzel nebo dokonce palba do vlastních řad! Další komplikace nastává ve volbě posloupnosti povolání, protože mi příliš nevychází statistiky a tak budu muset u některých postav pokračovat dál přes level 5, což by ale neměl být žádný problém. Tohle si opravdu nejde plánovat do detailu, protože míra náhody je ve Wizardry 7 příliš velká.
Když už jsme dokázali zdolat velkou skupinku silnějších chobotnatců, tak bylo na čase vyrazit na pláž ... tedy samozřejmě až po doléčení v Beginner's Dungeonu

. Pevná hlídka chobotnatců je vlastně to nejtužší, co se dá při cestě na pláž objevit, náhodná přepadení už jsou o dost slabší.

Pomalu jsme dorazili až na pláž, kde jsme z břehu zahlédly výběžek pevniny kousek od nás, jakoby za rohem. Jelikož všichni v družině ovládají Swimming přes 10, tak jsme to mohli prubnout, protože od výběžku nás dělil jen jeden čtverec vody. Všem spadla stamina zhruba na polovinu, ale přežili jsme! Naneštěstí se ve výběžku nic nenachází. Staminu jsem doplnil spánkem, při kterém se zároveň regeneruje i pool many.
Kousek pod pláží je mýtinka s rezavou truhlou, jejíž vlastník zřejmě padl za obět místní fauně. Ip se pokusil truhlu otevřít, protože je z nás největší znalec zámků, ale truhla měla i past, která nehezky zranila Eonu. Otrava není v tuhle dobu nijak příjemná, ale z nouze jsem vyzkoušel vše, takže jsem přišel na to, že ve fialové lahvičce z podzemí Beginner's Dungeonu je protijed. Eona si oddychla a já taky, protože zpět do Beginner's Dungeonu by to nezvládla (fontánka krom jiného léčí slabší negativní stavy, jako je právě otrava).

Uvnitř truhly byla zbroj, nějaké šipky, pár lektvarů a hlavně jsem z ní vytáhl Journey Map Kit. Tahle věcička funguje jako automapa, ale v DOSové verzi hry jsem jí prakticky nepoužíval. Souvisí s ní dovednost Mapping, kterou nyní trénuje Elemir, takže Journey Map Kit zmizel v jeho inventáři. Okamžitě poté se na obrazovce objevilo separátní okénko s automapou. Pokud si dobře pamatuji, tak v DOSové verzi se mapa musela vyvolávat přes volbu Use, ale v Gold edici jde o extra okno, které už nejde skrýt. Trošku to díky tomu překáží, protože mám v DOSBox-X nastavené jen rozlišení 800 x 600 px a tím pádem mi automapa vždy něco překrývá.
Musím říci, že v téhle podobě je to docela mocná pomůcka, která dost nahrazuje kreslení. Samozřejmě ještě nevidím detaily, protože mám nízkou úroveň dovednosti, ale pro základní orientaci to už plně dostačuje. Automaticky vidím směr a svoje nejbližší okolí, takže pokud vím, kde se na mapě světa nacházím, tak už se dokážu snadno zorientovat. Když si vezmu, že jsem DOSovou verzi fakt poctivě kreslil čtverec po čtverci, mnohokrát jsem se přitom sekl, takže jsem i dost gumoval, tak tohle je hodně velké ulehčení. I kdybych si znovu kreslil, tak s automapou to bude podstatně snazší.
Edit: automapa skrýt jde, slouží k tomu klávesa F5. Opětovný stisk F5 jí zase zobrazí.

Se znalostí fireballu jsem si řekl, že bychom mohli prubnout krysáky na cestě do New City. Byl to velmi odvážný předpoklad, ale proč ne? Hned na úvod boje se ukázalo, že jsem se při revizi schopností Eony a Shivy přehlédl. Eona sice dokáže za sebou seslat dvě ohnivé koule na základní úrovni, ale Shiva zvládne jen jednu! Krysáci se přitom rozestavili do dvou řad. V přední jich bylo 8, v zadní 7. Eona se Shivou proto obrátili svou pozornost do zadní řady, aby krysáky tzv. přednačaly ... heh, spíš jsem doufal, že tři firebally celou řadu zdecimují. Nestalo se tak!
Boj byl opravdu zdlouhavý a zhruba v třetině jsem ho chtěl vzdát. Biff měl na kahánku, Ip už ho doháněl a Jezebel měla co dělat, aby se vůbec trefila. Krysáci jsou dost rychlí a většina úderů šla proto mimo. Potíž byla hlavně v tom, že Eoně se Shivou docela dlouho trvalo, než s pomocí louten bojiště uspaly. Do té doby jsem čelil plnému útoku a krysáci padali jen velmi neochotně. Nakonec jsem vydržel už jen ze zvědavosti, ale štěstí se na mě usmálo a načatí krysáci začali konečně padat!

Šlo zatím o nejtužší souboj ve hře, pokud tedy vynechám Ra-Sep-Re-Tepa, kterého pořád nechávám být. Papírově jsem sice svou importovanou družinu už asi převýšil, ale naše výbava stojí stále za prd. Pořád by to chtělo, aby i Shiva dokázala seslat fireball 2x, takže jeden levelup musím ještě vydržet.
Za souboj s krysáky bylo 1512 zkušeností a drobný loot v podobě krátkého meče, házecích dýk a mincí. Krátký meč jsem vrazil do ruky Elemirovi, který tak nyní může konečně útočit se zbraní v ruce. Při té příležitosti jsem zjistil, že postava, která už je vyzbrojená jednoruční zbraní, může vzít druhou jednoruční zbraň do druhé ruky. Kupodivu si na to vzpomínám z DOSové verze jen matně, protože tohle mělo smysl hlavně u samuraje. Obourukost si vybavuji spíš z Wizardry 8, kde je implementována přímo jako dovednost.

Po souboji jsem se běžel urychleně vyléčit do Beginner's Dungeonu a z něj jsem konečně zamířil k branám New City ...