Další dungeon ve hře je trošku komplikovanější na popis, protože se hůře odhaduje, co s čím souvisí. Prokletí Eridenu není technologicky zrovna vymakané a věci, které ve starých dungeonech normálně fungovaly, tu nejsou ani implementované. A nejde jen o propadla nebo pasti.
Jak už jsem několikrát popisoval, mapa každého dungeonu ve hře je v podstatě placka o velikosti 256 x 256 čtverců. Do tohoto prostoru je pak vždy náskládáno několik "samostatných" segmentů patra. Někdy jsou tyto segmenty izolované a průchodné jen jedním směrem, jindy jsou propojené. Propojení mezi segmenty je přitom realizováno teleporty. Nikde nenajdete žádná schodiště, vše je prostě naskládáno čistě v rovině, takže se nedá mluvit ani o patrech. Proto jsem přejal Mortarionův/DJův slovníček z deníčku na OldGames a použivám pro tyto segmenty označení
sektor.

Pro každý sektor je typické, že ho spojuje společná skupina interaktivních prvků. Někdy se totiž stane, že musíte danou oblast skrze teleport na chvilku opustit, abyste v jiné (malé) izolované obasti našli klíč nebo magický krystal, se kterým se pak skrze jiný teleport vracíte zpět. Takové segmenty pak považuji za společné - je to jeden jediný sektor. No a právě to se u kouzelníkova hradu o něco hůře identifikuje, protože některé sektory jsou propojené obousměrně a chvilku nevíte, jestli vám jen něco chybí nebo už jste postoupili dál. Proto je dobré postupovat krůček po krůčku a veškeré teleporty ihned testovat.
Matoucí je krom toho fakt, že vám čas od času nějaký klíč zbyde a pak to vypadá, že jste někde ještě něco zapomněli. Jenomže klíče prostě občas zbydou, protože některé segmenty mají například vícero řešení.
Kouzelníkův hrad - sektor 1První sektor není nijak komplikovaný, to ostatně platí i pro další sektory kouzelníkova hradu. Od tajemného hradu procházím pečlivě každou stěnu, ale vesměs jde o zbytečnou aktivitu. Pokud totiž někde narazíte na slepou cestu, tak je řešení vždy někde v okolí (spínače, páka, ...). Na bonusové místnosti se v Prokletí Eridenu moc nehraje. Zatím jsem vlastně našel jen dvě. První byla hned v úvodním dungeonu a druhá je zde v kouzelníkově hradu.
Obecně platí, že nemá smysl spínače a páky aktivovat dříve, než si to vyžádají okolnosti. Hodně těchto prvků je totiž spojených s tvorbou blokujících zdí. Teprve, když už opravdu nevíte kudy kam, tak má smysl tyto prvky zkoušet. Šetříte tím mimo jiné drahokamy pro ukládání.
V severní části kousek od vstupu do dungeonu je na zdi kolo, které po aktivaci zablokuje cestu zpět, ale nejde o deadend. V jedné místnosti dál na sever je obyčejný zlatý klíč, který odemkne mříž zpět do úvodní části. S klíči tu v podstatě není žádný problém. Cílem je najít 2 bronzové klíče a s nimi si otevřít cestu do bludiště. Bludiště je kombinací posuvných stěn a spínačů, takže je potřeba to jen oběhat a odkrýt si cestu na sever. Krom toho se tu nachází plátové botky.

Jakmile jsem měl odkryto, tak přišla poměrně zábavná vsuvka. Ocitl jsem se ve zdánlivě slepé části sektoru, ale nikam jinam už se opravdu jít nedalo. Chvilku jsem tu obíhal stěny stále dokola, jestli jsem neminul spínač, ale nic podezřelého jsem nezáhledl. Jediná odlišnost spočívá v tom, že na jedné stěně je nakreslená bílá šipka. Takových šipek už jsem viděl po cestě mnoho, ale pak jsem si uvědomil, jak křehká může být hranice mezi dekorací a skutečným interaktivním prvkem ... zkusil jsem na šipku kliknout a ona se přetočila na druhou stranu

. Přitom ta šipka skutečně vypadá jen jako malba, ale byla to jediná věc, co mi tu nakonec přišla jaksi navíc. Šipka mi odkryla cestu na sever. V chodbě jsem narazil ještě na lebkovou páku, která pro změnu odkryla malý blok zdí za mnou a z nich na mě vybafl duch.
Další zajímavý kousek do výbavy byl plechový štít, který se nenasazuje na ruku, ale dává se do slotu pro oblečení. Chvilku na to jsem získal i plechové rukavice. Všechny tyhle lepší kousky pak nahradily jejich předchozí kožené varianty. Úroveň obrany mi tak vzrostla na 17.
Teleport ven ze sektoru se nachází za zamčenými mřížemi v zelené oblasti. Nejprve jsem musel najít další zdobený zlatý klíč, kterým jsem si odemkl cestu ke zdobenému stříbrnému klíči.

Shiva - úroveň boje 26, úroveň magie 2, úroveň obrany 17
Eona - úroveň boje 24, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
Kouzelníkův hrad - sektor 2I sektor 2 je celkem pohodový. V úvodní části je potřeba najít dvojici zdobených stříbrných klíčů a s nimi si odeknout přístup do zelené oblasti (na sever). Do cesty se mi postavil kostlivec válečník, což je docela tuhý oponent. Kostliví válečníci jsou tu dvojího druhu. Tenhle byl oblečený v šedém plášti a vydržel opravdu hodně úderů. Další typ má zelený plášť a vydrží o něco méně. Ideální je samozřejmě magie, poškozuje je snadněji, ale s úhyby do stran to není žádný problém i tak.
Kostlivý válečník hlídá zdánlivě prázdnou místnost, ale v bočních chodbičkách je dvojice tlačítek, která odkryjí cestu skrze severní zdi do červené oblasti. Zde se nachází červený krystal. S ním se dá odkrýt zeď v následující oblasti, ale krom toho je potřeba posbírat pět zdobených zlatých klíčů. S nimi jsem vzápětí odemkl pětici mříží. V každé místnůtce za mříží je páka, tedy abych byl přesný, jen ve čtyřech z nich, v páté je kaskáda posuvných zdí, které se tím odkryjí (na pořadí pák nezáleží, ale směrem od východní páky k západní se zdi odkrývají postupně od jihu k severu).

A teď to začne být trošku záludné. V nově odkryté oblasti je zeď se zdířkou a dvojice místností, které končí dveřmi. Jedny jsou odemčené, ale ty druhé jsou zamčené. Za zdí se zdířkou je teleport ven ze sektoru 2, ale k tomu je potřeba najít zelený krystal. Vydal jsem se proto odemčenými dveřmi v místnosti a prošel teleport, který se v nich ukrýval. Objevil jsem se v zelené izolované oblasti na západ od hlavní části sektoru 2. Našel jsem tu zdobený zlatý klíč, s nímž jsem otevřel mříž na západě, kde jsem našel obyčejný stříbrný klíč a teleport zpět.
Se stříbrným klíčem jsem odemkl předchozí zamčené dveře v hlavní části sektoru 2 a prošel jsem dalším teleportem. Nyní mě to pro změnu vyhodilo v izolované oblasti na SV od hlavní části sektoru. Při cestě jsem narazil na sál, odkud nebyla vidět žádná cesta. Je tu svícen, který odkryl cestu na západ, kde je pak druhý svícen, který v sále odkryl cestu na sever. Zde jsem našel zelený krystal a teleport zpět do hlavní části sektoru 2. Nyní jsem mohl odkrýt zeď k únikovému teleportu a sektor 2 opustit.

Shiva - úroveň boje 27, úroveň magie 2, úroveň obrany 17
Eona - úroveň boje 26, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
Kouzelníkův hrad - sektor 3Další sektor začíná v hnědé oblasti, kde je dvojice zamčených mříží. Ty na východě odemyká stříbrný klíč a v chodbě za mříží je jednoduchý zlatý klíč od severní mříže. Klíč hlídá kostlivec válečník v zeleném plášti. Další úsek ukrývá tlačítko, které odblokuje cestu dál na sever. V místnosti na východ je potom nový nepřítel - taková přerostlá hlava. Hlídá tu zlatý zdobený klíč. Ten patří k mříži dále na sever. Nicméně vedle této mříže je ještě chodba na západ, kde na zemi leží bronzový klíč a ten odemyká mříž do červené oblasti.

Červená oblast ukrývá bleděmodrý krystal a dvojici lebkových pák - ta vpravo (na východě) odblokuje cestu, ta vlevo jí zase zablokuje. Cesta dál už je bezproblémová a vede k dalšímu teleportu. Skrze něj jsem se přesunul do malé oblasti se dvěma dalšími teleporty. Jeden mě vrátil zpět a druhý mě přesunul do dalšího sektoru. Vratný teleport by mohl být docela nepříjemný, protože vede do úzké chodby, kde byl předtím kostlivý válečník. V případě fyzického boje by to asi nedopadlo dobře. Naštěstí jsem si tu chodbu vyčistil ještě před přesunem.

Shiva - úroveň boje 29, úroveň magie 2, úroveň obrany 17
Eona - úroveň boje 27, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
Kouzelníkův hrad - sektor 4Teleport mě přenesl do zelené oblasti nového sektoru, který končí zamčenou mříží. V severní místnosti je svícnový spínač, který na jihu odkryje zeď a za ní je klíč od mříže. To byla ta lehčí část. Za dalšími dveřmi je totiž slepá místnost. Nicméně po zkušenosti s "namalovanou" šipkou už jsem tušil, na co si dát pozor. Na provázku tu visí rezavý meč, který tentokrát není pouhou dekorací, ale je to spínač. Odkryl mi cestu do bílé oblasti. Nachází se tu zamčené dveře a obyčejný zlatý a stříbrný klíč. Zlatý odemkne dveře, stříbrný následující mříž.
Odkryl se mi tím přístup do další modro-zelené oblasti, kde je okolo klikaté chodbičky čtveřice běžných dveří. Na konci chodbičky je ve slepém výběžku chodby otočný svícen, který odkryje v místnosti na jih další část zelené oblasti. V místnosti jsem krom toho našel ornamentový klíč.
A teď to bude trošku zajímavé ... Odkryla se mi místnost se zamčenou mříží a teleportem. Ornamentový klíč do mříže nepasuje, tak jsem prošel teleportem, který mě vyhodil v podobné místnosti na východ. Za dveřmi jsem našel slimáka a stříbrný klíč. S ním jsem se vrátil teleportem zpět, odemkl mříž a prošel dalším teleportem ven ze sektoru ...
Ano, ornamentový klíč mi zbyl, což trochu nabourává mou definici sektoru. Vzhledem k tomu, že ty oblasti už nejsou zpětně propojeny, tak jsem se rozhodl, že jí budu považovat za samostatný sektor, byť ornamentový klíč patří k ní.

Shiva - úroveň boje ?, úroveň magie ?, úroveň obrany ?
Eona - úroveň boje 27, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
Kouzelníkův hrad - sektor 5Ornamentový klíč mi otevřel mříž v další části hradu. Chodbou jsem se dostal do menší místnost za dvojicí dveří. Na zdi byl dobře viditelný spínač. Odkrývá stěnu v malém bloku zdí mezi dveřmi, kde na mě čekal červený kostlivec a bronzový klíč. O kousek dále na mě z bočního sálu vyběhl kamenný obr. Kousek na východ od místa střetu jsem zahlédl zamčenou mříž, kterou odemkl bronzový klíč. Za mříží je dlouhý sál, který opět končí uzamčenou mříží. V jižní části sálu je teleport a na zdi je trojice spínačů - vytvářejí bloky zdí okolo vstupních dveří. Teleport mě vzal za zeď se spínači, kde jsem v jedné místnosti našel ornamentový klíč a v jiné pak zpětný teleport.
Poznámka: původně jsem si myslel, že kamenní obři, bažiňáci apod. jsou formou (mini)bossů, ale jelikož se z nich stává běžnější osazenstvo dungeonů, tak to budou nejspíše jen tužší formy potvor. Na to, že jsem už ve čtvrtém dungeonu, tak je osazenstvo dungeonů víceméně shodné s Horou za městem, takže každá změna ve složení potvor je vlastně vítaná.
V sektoru 5 jsem skončil se stříbrným klíčem v batohu a před dalším teleportem ...

Eona - úroveň boje 28, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
Kouzelníkův hrad - sektor 6V úvodní části sektoru 6 je trojice zamčených mříží a volně přístupný zdobený zlatý klíč. Tím se dá odemknout mříž v západní části, kde se ukrývá zlatý klíč od mříže k teleportu. Ten míří zpět do sektoru 5, ale nemá to jaksi žádný význam. Tedy alespoň jsem nenašel důvod, proč bych se potřeboval vracet. V sektoru 5 mám nejspíše vše splněno a stříbrný klíč mám. Právě díky němu se dá dostat do nitra sektoru 6.
Stříbrný klíč odemyká bílou oblast, kde jsem se po chvilce bloudění střetl s bludičkou. Je to docela nepříjemný nepřítel. Jednak má dost silný útok, ale hlavně se strašně špatně odhaduje vzdálenost mezi mnou a bludičkou. Je to matoucí a kolikrát dostanu zásah jen proto, že jsem si myslel, že je bludička ještě ob jedno políčko ode mě. Perfektně na ně funguje kouzlo PREDITARIMIS, které jsem někde v hradu získal. Bludičku jakoby zmrazí a roztříští (zbyde jen hromádka zelených "střepů"). Tohle kouzlo zabije na jednu ránu i bažináče, stromového golema a kostlivce, nicméně je trošku náročnější na manu. Kamenný golem už vyžaduje dva zásahy kouzlem.

Následuje čtvercová místnost s trojicí dřevěných dveří a trojicí zamčených kamenných dveří. Zlaté klíče z místností odemykají dveře na sever, stříbrný klíč dveře na jih. Cesta odtud vede do hnědé oblasti. Je zde ukryt blok s dvojicí skrytých místností a zeď se zdířkou. Blok zdí otevírá dvojice spínačů. Uvnitř skrytých místností je bílý drahokam, který odkrývá zeď se zdířkou. V další části se dá najít bronzový klíč (dá se použít o sektor dál) a cesta odtud vede do šedo-zelené oblasti.
Na konci šedo-zelené oblasti jsou zamčené mříže a před nimi je dvojice "dutých" stěn. Na severní straně jsou u každé zdi páky, které z jihu odkrývají vstup. Za jednou ze zdí je stříbrný klíč od mříže. Za mříží se pak nachází místnost s dvojicí teleportů. Ten na východě vede za dveře do místnosti na jih (uvnitř je bludička), ten na západě pak do sektoru 7.

Eona - úroveň boje 29, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
Kouzelníkův hrad - sektor 7 a finální zrcadloZačíná se v zelené oblasti, odkud se dá celkem bez problémů projít do hnědé oblasti. Kolo na zdi (severní úsek oblasti) přitom otevírá skrytou ("bonusovou") místnost, ale krom kočkopsa v ní nic zajímavého není. Hnědá oblast začíná čtvercovou místností, kde je další důležitý meč zavěšený na zdi. Slouží jako spínač, který odkryje zeď v místnosti na jih. Bez toho se nedá získat zdobený stříbrný klíč, který otevírá mříž na západě a tím pádem i cestu dále do nitra sektoru. Další zamčenou mříž je možné odemknout bronzovým klíčem z předchozího sektoru, ale v jedné z místností na západ je další bronzový klíč, takže mi nakonec jeden přebýval a na konci jsem ho vyhodil.
Cesta pokračuje okolo dvojice zamčených mříží do místnosti, kde je ve výklenku trojice pák. Severní odkryje průchod zdí na sever, jižní průchod zdí na jih a západní je past, která definitivně uzavře cestu zpět (deadend). Na jihu je schovaný zlatý klíč, kterým se dá odemknout červená oblast a v ní se ukrývá stříbrný klíč. Teprve s ním se dá odemknout cesta na jih k teleportu a skrz něj je pak možné sektor 7 opustit.

Teleport mě vyhodil do menšího sálu, kde je na severu jakýsi trojúhelník zdí. Na severní straně tohoto trojúhelníku je dvojice svícnů, které fungují jako spínače. A tady je teď potřeba dát pozor na pořadí. Neblokne to přímo cestu ven z dungeonu, ale blokne to chodbu s trojicí golemů (bažináč a 2x stromový golem). Správný je svícen vlevo.
Chodba na jih končí zamčenými dveřmi. Cesta přitom vede okolo dalšího spínače, který odkryje zeď v trojúhelníkovém bloku v sále. Je zde ukryt ornamentový klíč a s ním je možné dveře otevřít. Za nimi na mě bafl kamenný golem a na zdi už bylo vidět finální puzzle dungeonu ... min 3x "u" v řadě. I když tohle platí jak kdy, někdy je potřeba seřadit všechny 4 symboly v řadě.
Na jihu se odkryla zeď a za ní už bylo vidět zrcadlo ...
Shiva - úroveň boje 33, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
Eona - úroveň boje 30, úroveň magie 3, úroveň obrany 17
ShrnutíProkletí Eridenu by mělo obsahovat celkem 8 dungeonů, takže nyní bych měl být zhruba v polovině hry. Je to pořád takové rozpačité, byť začínám mít pocit, že se síla útoku (úroveň boje) už přeci jen projevuje. Není to nic extra, ale řekl bych, že na některé potvory už potřebuji méně úderů než dříve. Zůstal jsem přitom u dvou ocelových palcátů, které mi jako zbraně přijdou asi nejlepší. Podobně je to s obranou. Všiml jsem si, že mě potvory zasahují za menší množství zdraví.
S magií je to také zajímavé. Našel jsem už celkem dost kouzel, ale jen velmi zřídka zkouším, co to vlastně dělá. Málokdy je to totiž zřejmé hned. Úplně nejhůř se odhaduje efekt pomocných kouzel, proto zkouším jen útočná (červená) kouzla, kde se mohu alespoň soustředit na to, jak snadno s nimi skolím tu či onu potvoru.
Shiva mi oproti Eoně mírně utekla v úrovni boje, ale to jsem tak trochu čekal. Splňuje to můj předpoklad, že bojovníci se budou v boji o něco snáze trénovat. Možná bych řekl, že je tu dokonce rozdíl i v obraně, protože v jednu chvíli se mi se Shivou stalo, že jí hadi nedokázali vůbec zranit. Eonu ano a přitom obě mají shodně obranu 17. Budu se na to muset ještě zaměřit.
Z pohledu hratelnosti se mnoho nezměnilo. Úvodní nadšení přešlo do neutrality, za což může fakt, že se z toho stává tročku nudná rutina. Pravda, sem tam je to okořeněno nějakým špíčkem typu dekorace -> spínač, ale tohle jsou celkem snadno odhadnutelné prvky a jakmile dáte jeden, tak už víte, na co se zaměřit příště, takže další překvapení už se nekoná. Celkově mám pocit, že leveldesign sektorů je vlastně už na jedno brdo a vývojáři 4. dungeonem vyčerpali své možnosti (kreativitu). Nechci vysloveně říkat, že hra má sestupnou tendenci, pořád mám ještě kus před sebou, ale pokud by další dungeony ve hře měly být stejně velké jako Kouzelníkův hrad, tak se obávám toho, že se z toho stane už jen natahovaná kaše.