Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:31:35
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Prokletí Eridenu  (Přečteno 1823 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Prokletí Eridenu
« kdy: Duben 18, 2026, 15:39:15 »

Začnu pozvolna, protože Prokletí Eridenu není pověstné jen svou nevalnou kvalitou, ale zároveň jde o hru, kde se zapotíte už jen u samotné instalace ;).

Před pár dny jsem si na OldGames.sk začal předpřipravovat půdu pro rozehrávku a přitom jsem narazil na popis různých obtíží se spuštěním a provozem hry. Moc se mi to nepozdávalo, ale realita je opravdu krutá, viz můj komentář na OldGames. Zhruba 3 dny mi trvalo, než jsem se s tím myšlenkově popasoval a našel schůdné řešení.

Existují totiž tři základní možnosti spouštění a provozu hry. Vše se přitom odvíjí od chybně pracující protipirátské ochrany, která hlídá obsah kořenového adresáře hry, respektive změny na "disku".

1) instalace hry na Windows 9x, ME nebo XP, popř. v MS-DOSu
2) instalace do některého z klonů DOSBoxu, který podporuje savestaty
3) instalace do libovolného DOSBoxu nebo jeho klonu a binární úprava souboru PROKLETI.EXE

Bod 1) je v dnešní době trošku komplikovaný, protože nativní běh uvedených systémů na moderních PC se neobejde bez emulace/virtualizace. Tím pádem se z toho stává poněkud krkolomnější způsob rozběhnutí hry, nicméně je stabilní a bezproblémový.

Bod 2) vychází z faktu, že save pozice generované hrou v případě DOSBoxu rozbijí funkčnost celé instalace hry (platí i pro klony DOSBoxu). Řešením je reinstalace hry, ale to taky není úplně to, co byste chtěli pořád dokola opakovat. Klasické savy se tedy nahradí ukládaním savestatů emulátoru (DOSBox-X apod.).

Bod 3) obnáší hexaeditaci souboru PROKLETI.EXE, kdy se na řádku 3FA40 přepíší bajty 74 06 na EB 10. Nevýhodou je, že nedokáži posoudit, zda-li je to zcela bezpečné. Funkční to je, ale mohlo by to někde něco rozbíjet, což je potřeba nejprve ověřit.

Edit 17.05.2026: mám otestováno. Modifikace souboru PROKLETI.EXE je funkční a bezpečná. Hru jsem úspěšně dohrál a oproti nemodifikované verzi jsem nepostřehl žádnou změnu.

Vedlejším efektem všech tří metod může být chybka v menu, kdy hra při volbě Nové hry přeskočí nabídku obtížností. Dá se to vyřešit tak, že budete Novou hru rozjíždět tak dlouho, dokud to menu nenaskočí a nezůstane. V defaultu hra totiž nastaví obtížnost na Normální a pak lze ve hře ukládat jedině tehdy, pokud vlastníte ukládací diamant (vysvětlím později).

Nic nadějného, že? Naštěstí jsem našel ještě jednu cestu.

Když jsem nad celým postupem instalace znovu přemýšlel, tak mi došlo, že tady nejde ani tak o nainstalovaný systém, ale spíš o ten harddisk, kterého se hra tak nějak dožaduje ...

Zkusil jsem si proto cvičmo vytvořit image HDD, ten připojit do DOSBoxu jako C:\, poté jsem si připojil image CD jako jednotku D:\ a pustil jsem se do instalace.

Hru jsem klasicky nainstaloval z D:\ na C:\ a zkusil jí spustit. Vše se rozeběhlo správně, tak jsem zvolil první obtížnost a hru jsem hned po vstupu do dungeonu uložil a vypnul. No a nyní přišla chvilka pravdy ... po znovuspuštění hry se vše rozeběhlo jak má :).

Celý ten problém opravdu spočívá v tom, že hra musí mít pocit, že je nainstalována na (fyzickém) harddisku. Pouhé připojení adresářů v DOSBoxu opravdu nestačí.

Postup instalace

1) Tvorba image harddisku

K tvorbě image HDD je možné využít různých pomůcek, já jsem sáhl po DOSBox-X, který tvorbu image podporuje skrze příkaz IMGMAKE:

IMGMAKE Prokleti_HDD.img -t hd -size 4

Vytvoří se tím disk o velikosti 4 MB, což zcela dostačuje. Důležité je hlavně poznamenta si jeho geometrii, která je v tomto případě:

512,8,2,512

2) Stažení funkčního image hry

Původní CD s hrou neznám, ale veškeré další verze, které jsem (i) mimo OldGames objevil, vycházejí ze stejného zdroje. Nejstarším nalezeným zdrojem je přitom Gamestar 3/99. Poté ty samé binárky vyšly už jako freeware (nejprve exkluzivně pro BonusWeb). Dle popisu by mělo jít o verzi s upravenou protipirátskou ochranou, což je právě to, co dělá v DOSBoxu paradoxně problémy :). Fígl je v tom, že tahle verze je určena pro Windows (9x, ME, ale max. XP) a funguje dokonce pod MS-DOSem.

Samotné iso je možné stáhnout z OldGames, viz Prokleti.iso nebo si ho můžete sami vyrobit z původního archivu. Je to jedno, jde pořád o tu samou verzi.

3) Příprava k instalaci

Image HDD a image hry si nakopírujeme do nějakého extra adresáře, u mě je to Prokleti Eridenu (ano, s krátkým "i"). Nastartujeme DOSBox, u mě to je verze 0.74-2 a začneme datlovat příkazy:

imgmount c "c:\hry\Prokleti Eridenu\Prokleti_HDD.img" -size 512,8,2,512

Image disku se tak připojí jako jednotka C:\ ... aktuální cestu je potřeba nadatlovat podle toho, co tam ve skutečnosti máte!

imgmount d "c:\hry\Prokleti Eridenu\Prokleti.iso" -t cdrom -fs iso

Image hry se připojí jako jednotka D:\.

4) Instalace hry

Přepneme se na jednotku D:\ a spustíme INSTALL.EXE. Zvolíme metodu 1 (pro rychlé mechaniky) a zkontrolujeme instalační cestu. Musí být C:\ tedy případnou jedničku apod. umažeme.

Na disku C: se vytvoří adresář PROKLETI. Vše necháme jak je, přepneme se do adresáře PROKLETI a spustíme hru:

CD PROKLETI
PROKLETI

Hra by se měla spustit.

Pro zjednodušení samotného spouštění hry je dobré vytvořit si příslušný konfig, ve kterém budete automaticky připojovat oba image, popř. rovnou spustíte celou hru.

Poznámka 1: každá z metod zprovoznění hry má své pro a proti, v tomto případě je drobnou nevýhodou fakt, že save pozice jsou skryté uvnitř image harddisku. Já to řeším tak, že si spolu s instalací hry připojuji volně dostupný adresář, kde mám k dispozici file manager (konkrétně m602). Save pozice si poté s jeho pomocí překopírovávám "ven" do adresáře a odtud už s nimi mohu volně manipulovat.

Poznámka 2: Prokletí Eridenu by bylo možné nainstalovat i napřímo, bez nutnosti "vkládat" image CD před spuštěním hry (ty binárky to umožňují), ale nic extra vám to nepřinese. Zbavíte se sice nutnosti připojovat image CD, ale zase budete potřebovat větší image HDD (cca 60 MB).
« Poslední změna: Květen 17, 2026, 10:14:47 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Prokletí Eridenu
« Odpověď #1 kdy: Duben 19, 2026, 14:30:34 »

Jelikož tady ty návody nejsou úplně přehledné, holt formátovací možnosti zdejšího fóra jsou prachbídné, tak odkáži ještě na svůj článek Instalace v emulátoru, problémy s protipirátskou ochranou na OldGames.

Najdete tam v podstatě to samé, jen více uhlazené, vyšperkovanější a přehlednější. Mám v plánu také videonávod, aby to bylo i s názornou ukázkou, ale nejsem si zatím tak úplně jist, jak ho zpracovat. Důvodem je fakt, že ne každý máme stejnou úroveň znalostí DOSBoxu a krom toho můžeme každý DOSBox používat odlišným způsobem nebo používat některý z mnoha klonů DOSBoxu. Tím se to ještě více komplikuje.

Univerzální návod je na jednu stranu fajn, ale mnoho lidí zajímá spíše výsledek, ideálně hotový balíček s předinstalovanou hrou :). I na to asi nakonec dojde, jen musím hru nejprve otestovat a to jak s modifikovaným souborem PROKLETI.EXE tak i bez toho. Zatím se proháním prvním dungeonem a musím říci, že jsem to čekal horší :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Duben 19, 2026, 21:09:52 »

Pomalu si připravuji úvodní zápisek a ....

Přátelé, začínám si připadat nějak divně, skoro až vadně :D. Nemůžu se k tomu dokopat, protože se od té hry jaksi nemůžu odtrhnout :D. Není to žádná pecka, to rozhodně ne, ale kupodivu mě to chytlo a nedokážu si to vysvětlit. Je to ve své podstatě (kobkařská) casual hříčka, ale ... možná právě to je ten důvod. Po všech těch peripetiích v Abandoned Places 1/2 to zkrátka chtělo něco takového.

Anebo si prostě začínám ty hry opravdu užívat a nejspíš už jsem úplně rezignoval na jakékoliv objektivní hodnocení. Ostatně začalo to už u Vzbury Dónských Rytierov (Revolt of Don's Knight) a mám neblahé tušení, že tu jde možná o nebezpečnou nákazu ... ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Duben 20, 2026, 21:16:48 »

Prokletí Eridenu vyšlo v Květnu 1997 jako klasická DOSová aplikace, ale hra samotná herní komunitu příliš neoslnila, takže už v Březnu 1999 došlo k ukončení retailového prodeje a Prokletí Eridenu se komerčně objevilo už jen v příloze časopisu Gamestar (3/99). Byl to opravdu poslední záchvěv, protože ještě v Srpnu 1999 byla hra uvolněna jako freeware a to exkluzivně pro BonusWeb, viz Prokletí Eridenu od Zima Software. Traduje se, že v retailovém provedení se prodalo pouhých 1300 kopií hry.

Poznámka: pokud byste si chtěli stáhnout původní balíček hry z BonusWebu, tak doporučuji archivní stránku Prokletí Eridenu od Zima Software, kde je k dispozici i odkaz ke stažení souboru prokleti_eridenu.rar.

Za hrou stojí studio Napalm Soft a o distribuci se postarala společnost Zima Software, pro kterou to byla vůbec první publikovaná hra.

Prokletí Eridenu má trošku zvláštní ovládání a svého času to bylo právě UI, které mě od hry dost odrazovalo. Nicméně chce si to vše nejprve osahat a k tomu si dobře pročíst manuál!

Optimální konfigurace zahrnuje Pentium 75 MHz, rychlejší CD-ROM mechaniku a SoundBlaster kompatibilní kartu. Z pohledu nastavení DOSBoxu není většinou potřeba nic měnit, leda byste používali Gravis Ultrasound namísto SoundBlasteru. To by nejspíš nešlo, hra striktně vyžaduje SB kompatibilní kartu a to platí i pro reálný hardware. Rychlost emulace pak vychází z hostitelského počítače, na kterém DOSBox běží, takže občas je potřeba poštělovat počet cyklů procesoru - z auto nastavit natvrdo např. 50 000 cyklů apod. Souvisí s tím totiž rychlost menu, kdy hra ráda přeskakuje menu s volbou obtížnosti. Pokud se vám to tedy v DOSBoxu děje, tak si prostě jen upravte počet cyklů.

Při nastavení druhé (anebo vyšších urovní obtížnosti) je pro uložení potřeba vlastnit ukládací drahokam (modrý diamant). Tyhle diamanty se válí různě po patrech dungeonů a v normální úrovni obtížnosti je jich celkem dost. Předpokládám, že vyšší úrovně obtížnosti budou chudší právě na ukládací drahokam, bude v nich méně jídla/vody a potvory vydrží o něco více.

Po volbě obtížnosti došlo na volbu herního charakteru. K dispozici je 9 postav, které nemají žádné viditelné statistiky a tak se od sebe liší jen portrétem a popisem. Je to docela zvláštní, protože manuál postavy popisuje jako unikátní charaktery, které se pak liší v přístupu a taktice. Nicméně na mě to působí tak, že na tom vlastně nezáleží.

Moje volba padla na bojovnici, kterou jsem pojmenoval Shiva. Po potvrzení volby se spustilo obrázkové intro, jehož příběh je stručně shrnut i v manuálu:

Jednoho dne jste se vydal na cestu světem. Na své cestě jste narazil na trosky města, jež bývalo v dávných mapách zaneseno jako Eriden. Vydal jste se prázdnými ulicemi města, v marné touze po zjištění historie Eridenu. V domě, který Vás upoutal svou odlišností od ostatních budov města, jste našel poselství již zemřelého kouzelníka, který se snažil osvobodit město od kletby, kterou na něj seslal zlý čaroděj, ale po poražení čaroděje mu již nezbývala síla. Rozhodl jste se, že město osvobodíte, a proto jste se vypravil do podzemních labyrintů, hledat kouzelná zrcadla, do kterých bylo město zakleto. Na cestě za zlomením kletby na Vás čeká spousta úkolů, nástrah a nepřátel, kteří se budou snažit znesnadnit Vám úkol, jak nejvíce bude možno, a nebo Vás rovnou zabít. Cestu Vám ukáže moudrost a statečnost. Mějte se na pozoru, neb nebezpečí číhá všude. Vaše mysl i síla ať vedou k vítězství a město Eriden opět ožije.

Klíčem k úspěchu je tedy najít všechna zrcadla zlovolného kouzelníka a s jejich pomocí osvobodit město Eriden od kletby.

Na konci intra se objevil ještě jeden obrázek, ve kterém mi hra sdělila, že vstupuji do Hory za městem a mým úkolem je najít ve zdejším labyrintu jedno ze zrcadel.

Je to poněkud záludná informace. Jelikož jsem už o něco dál, tak mohu rovnou prozradit, že v labyrintu pod horou žádné zrcadlo není! Ale k tomu se za chvilku dostanu ;).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Duben 20, 2026, 22:04:52 »

Mám za to, že to nemá ani RPG prvky, né? Tedy že hrdina se nijak nerozvíjí, nebo ano? Nejsem si teď jist, jestli si to dobře pamatuji.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Duben 20, 2026, 22:30:03 »

Něco to asi má, ale je to dobře skryté. Každá z postav má viditelné jen jakoby 3 statistiky - zdatnost v povolání bojovníka, zdatnost v povolání mága a obranu. Samozřejmě pokud vynechám zdraví, manu a staminu, jenomže tahle trojice zas nemá oproti té předchozí žádné číselné ohodnocení.

V dalším příspěvku to pak budu o něco více rozebírat, protože mi to nedalo a rozehrál jsem to ještě za jednu postavu (čarodějnici), abych viděl, jestli se opravdu něco viditelně změní. A mám pocit, že něco málo se opravdu mění.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Duben 22, 2026, 10:04:24 »

Herní rozhraní a základy

Základní rozhraní hry zahrnuje několik klasických prvků a velké výhledové okno. Ovládání je trošku krkolomnější, ale obecně platí, že levým tlačítkem myši si vybíráte a pravým tlačítkem myši potvrzujete/vyvoláváte příslušnou akci. Hra podporuje i pár klávesových zkratek, ale ty mi moc k srdci nepřirosly. Pohyb je namapován na numerickou klávesnici, což mi plně vyhovuje.

Na hlavní obrazovce se nachází trojice "křivulí". Červená je zdraví, žlutá je mana a zelená je stamina. Ani jedna z těchto statistik nemá číselné vyjádření, takže nelze určit přesné hodnoty ani zda-li se jednotlivé postavy mezi sebou liší právě v množství zdraví, many nebo staminy. Jelikož mi to vrtalo hlavou, tak jsem se rozhodl Prokletí Eridenu rozehrát ještě za jeden charakter (čarodějku) a nějaký viditelný rozdíl tu přeci jen je (vysvětlím později). Všechny tři uvedené statistiky se samovolně regenerují.

Hru je možné v době nečinnosti zapauzovat, což se zprvu dost hodí, protože postava poměrně rychle spotřebovává zásoby jídla a vody, takže není radno trávit čas zbytečným postáváním. Jakmile ukazatel sytosti (potraviny) nebo napojení (tekutiny) klesne na nulu, tak postava bez varování umírá! Je s tím potřeba počítat a pečlivě hlídat kartu postavy, kde se oba klíčové ukazatele nacházejí. Postava jí a pije tak, že vezmete kousek jídla/nádobu s vodou, přenesete je na portrét postavy a kliknete pravým tlačítkem myši.

Inventář je rozdělený na dvě části - tornu a oblečení. Torna je klasické odkladiště s omezenou kapacitou, kdežto políčka oblečení slouží jen pro ošacení a zbroj. Každý kousek oblečení přidává určitý počet bodů do obrany, ale zároveň platí, že efekt stejného druhu oblečení se nesčítá. Tzn. pokud máte na sobě dvě stejné košile, tak se bude počítat jen jedna z nich. Jinak pravé tlačítko myši vám zobrazí podrobnosti o předmětech.

Když kliknete pravým tlačítkem myši na portrét postavy, tak se v pravém dolním rohu objeví charakteristiky postavy:

Úroveň bojování
Úroveň kouzlení
Obrana oblečení

Obranu už jsem vysvětlil, jedná se o součet obranných čísel z oblečení. Úroveň bojování a kouzlení určuje, jak schopná bude postava v daných činnostech. Obě tyto dovednosti se trénují používáním, tzn. když budete bojovat zbraněmi, poroste bojování, když budete úspešně kouzlit, poroste kouzlení. Bohužel u toho opět nejde vidět, jestli (popř. jak velký) vliv to má na zdraví, manu a staminu. Je jasné, že tyto tři statistiky rostou, ale není jasné jak. Zdatnější postava v boji totiž jakoby lépe hospodaří se staminou, což je vidět hlavně u postav, které jsou profilovány jako kouzelníci. Podle mě jde hlavně o to, že se množství staminy navýší, proto už neklesá tolik.

Úroveň bojování nemá kupodivu ani viditelný efekt na samotný boj. I ty samé potvory mlátíte pořád stejně dlouho a je jedno jestli jste bojovník 0 nebo 5. Dokonce jsem si ani nevšiml, že by na to měl vliv výběr zbraní, ale třeba se to s dalšími lokacemi změní.

RPG prvky tu tudíž nějaké jsou, ale jsou hodně slabé a jejich smysl je diskutabilní. Nerad bych soudil příliš brzy, ale z průchodu prvním dungeonem bych řekl, že Prokletí Eridenu je spíše akční adventura s prvky RPG. U hraní mám trošku pocit, jako bych hrál klon Anvil of Dawn, ale Anvil of Dawn i Stonekeep jsou i přes osekanější implementaci statistik pořád jasné dungeony.

Na hlavní obrazovce jsou ještě tři důležité prvky. Pod portrétem postavy je automapa (minimapa), kterou lze rozbalit do velké přehledové mapy. Ta je bohužel dost titěrná, takže slouží jen pro rychlou orientaci v tom, kde se zrovna nacházíte. Lokace mají velikost 256 x 256 čtverců, ale využita je vždy jen část. Dungeony jsou obvykle rozsekané do několika menších izolovaných segmentů, které jsou pak rozházeny do prostoru celé lokace. Automapa zachycuje stav dungeonu, takže pokud něco otevřete, tak to bude na mapě ihned vidět. Zobrazeny jsou dokonce některé interaktivní prvky jako třeba páky.

Posledním důležitým prvkem hlavní obrazovky je seznam známých kouzel a menu pro tvorbu kouzel (Kouzlení). Kouzlení připomíná spíše alchymii. Nejprve je potřeba najít svitek, na kterém je popsáno, z jakého poměru elementů se dané kouzlo skládá (kolik vody, vzduchu, země a ohně obsahuje). To je pak potřeba v menu kouzlení naklikat a kouzlo vytvořit. V případě úspěchu vznikne váček s kouzlem, které se pak sesílá podobně, jako když chcete použít zbraň. Úspěšně vyrobené kouzlo se zapíše do seznamu, takže svitek už nadále nepotřebujete a můžete ho zahodit.

Kouzla se rozlišují na útočná (mají červené jméno), obranná (mají zelené jméno) a speciální (mají modré jméno). Efekt kouzel není nikde popsán. Je potřeba je zkoušet a snažit se odhadnout, co dělají.

Dvojí rozehrávka

Do boje jsem zprvu vyrazil s bojovnicí Shivou. Hraní opravdu krásně odsýpalo a po chvilce jsem zjistil, že se příliš nevěnuji detailům a tak není ani moc o čem psát :). Jak už to bývá, měl jsem i notnou dávku štěstí a až na jeden zádrhel jsem prošel první lokací jako nůž máslem. Jelikož mi ale hlavou pořád vrtala absence číselného vyjádření statistik (zdraví, many a staminy), tak jsem se rozhodl, že by nebylo od věci zkusit Prokletí Eridenu rozehrát i za postavu, která by neměla být na boj stavěná (kouzelníka). Manuál totž popisuje, že postavy se mezi sebou liší tím, zda-li jsou vhodné spíše pro fyzický boj nebo spíše pro magii. A tak jsem se rozhodl, že to zkusím.

Aby to však nebyla jen souběžná rozehrávka, tak jsem se rozhodl, že druhou rozehrávku provedu v instalaci, kde jsem hexaeditací upravil soubor PROKLETI.EXE (viz první příspěvek deníčku). Tím pádem si rovnou ověřím, že tato úprava nemá na hru negativní vliv a hra je s ní dohratelná.

Shiva (bojovnice) - rozehrávka v instalaci bez modifikace souboru PROKLETI.EXE
Eona (čarodějnice) - rozehrávka v instalaci s modifikací souboru PROKLETI.EXE

Rozdíl v hratelnosti mezi Shivou a Eonou byl patrný hned. Eoně mnohem více kolísala stamina, takže jí má podle mě do začátku méně než Shiva. Nicméně časem toto kolísání ustalo a souviselo to s tím, jak Eoně naskákaly levely v úrovni bojovníka. Zprvu jsou obě postavičky dost zranitelné, první potvora je sundá na pár kousnutí, ale časem se toto zranění viditelně snižuje, za což může asi jednak zbroj, ale zřejmě i rostoucí množství zdraví.

Je zajímavé, že na počátku jsou všechny postavy z pohledu úrovní bojovníka/mága na čisté nule, takže výhoda nebo nevýhoda patřičné volby není nijak zřejmá a volíte spíše podle toho, kdo je vám více sympatický. Největší rozdíl v chování postavy je vidět jen na počátku hry, s postupem skrze první lokaci se jakýkoliv viditelný rozdíl mezi Shivou a Eonou vytratil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Duben 22, 2026, 12:54:25 »

Hora za městem

Hra se mě na nic neptala a po krátkém infu mě rovnou šoupla do dungeonu. Objevil jsem se v malé uzavřené místnosti, kde jsem si mohl vyzkoušet plynulost pohybu, ale to bylo tak vše. Shiva tu skončila uvězněná beze zbraně a bez zásob. Nebylo to však jídlo a voda, o které jsem se musel začít bát. O pár chodeb dále mě čekal vzteklý kříženec kočky a psa, který mě na pár kousnutí snadno udolal! Ale nepředbíhejme ...

V úvodní části dungeonu jsem objevil zamčenou mříž a klíč, který k ní jako náhodou pasoval. Je to zrádné spojení, protože o něco dále jsem zjistil, že ne všechny dveře/mříže jsou skutečně zamčené. Některé je možné otevřít bez klíčů. A naopak, některé vás o klíč připraví, tedy o klíč, který jste měli/mohli použít jinde! Obezřetný postup je tu opravdu na místě. V Hoře za městem asi deadend nehrozí, ale dá se tu minout pár míst, protože jste něco přehlédli nebo přišli právě o klíče.

Za prvními mřížemi se změnila textura, což je pro Horu za městem typické. Zdejší labyrint se skládá z několika odlišných stuktur, které se liší nejenom vzhledem, ale i přítomností specifických interaktivních prvků. V "zelených" chodbách např. nehledáde otočné svícny nebo páky, místo nich tu jsou spínače a to hezky dole při zemi.

Směrem na východ jsem skončil u zamčené mříže a kousek od ní jsem ve výklenku sebral dýku. Na západ odtud jsem našel košili a kousek sýra. Shivu jsem vybavil, něco málo pojed a vyrazil jsem mřížemi na jih. Po pár krocích jsem se však zastavil, protože mi cestu zatarasila nasupěná bestie. Střet jsem neustál a ani mi nebylo jasné, jak si s tou potvorou poradit.

Fígl spočívá v tom, že musíte dobře načasovat úhyb a útok. Potvory jsou celkem tupé, takže stačí uhýbat zleva doprava a zpět. Pokud je potvora sama, tak bude váš pohyb jen kopírovat a prakticky vždycky se postaví tak, aby k vám byla čelem. Není nutné se bát útoku z boku. To hrozí jen v případě, že je potvor více, ale i to se dá "takticky" obejít - pohybujete se do stran tak rychle, že se další potvora nestačí přes tu první zařadit. Anebo vklouznete do úzké chodby a bojujete během couvání.

Útok je pořeba provést ve chvíli, kdy je potvora přímo naproti vám a chystá se zaútočit. Jakmile útok dokončíte, tak ihned uhnete do strany nebo bez prodlení zaútočíte druhou zbraní a až pak uhnete do strany. Žádný viditelný ukazatel zásahu se nezobrazí, místo toho se jen ozve zvuk tupého úderu.

Poznámka: souboje probíhají realtime, nicméně pokud má zbraň více módů útoku, tak se boj před volbou sám pauzne (typické např. pro dýky, kterými je možné bodat nebo je házet).

Po několika útocích kočkopes padl a já si mohl oddychnout ;). Kousek od něj jsem ze země sebral Ukládací drahokam a hru si uložil.

Čekala mě první páka, která odkryla blok stěn a z nich na mě vyběhl had. Hlídal místnost s klíčem, který padl do zamčených mříží na východě. Za nimi se cesta rozdvojila a přede mnou se objevilo skutečné bludiště.

Nalezené svitky jsem zprvu ignoroval. Prvním objeveným svitkem bylo útočné kouzlo AGNIRES PRIS, což je Magická střela, ale já raději sázím na chladnou ocel ;). Drobnou komplikací magie je fakt, že kouzla si musíte připravit dopředu a postavička je navíc používá místo zbraní. Jakmile tedy sešlete dvě první kouzla, tak musíte do inventáře, vzít další dva váčky a tak stále dokola. Potíž je v tom, že všechny akce mají cooldawn, takže v době mezi útoky nelze ruce používat, tedy cokoliv do nich vkládat. Další komplikací je fakt, že připravená kouzla zabírají cenné místo v inventáři.

Poznámka: mana se spotřebovává jen při přípravě kouzla. Na seslání kouzla už není potřeba.

Jižní chodba vede do další zelené oblasti, která nepředstavuje žádné komplikace. Naopak severní bílá oblast je plná zamčených dveří. Průchod touhle částí probíhá kombinovaně s jižní červenou oblastí. Přitom je potřeba hlídat klíče, protože některé potřebné klíče jsou právě za zamčenými mřížemi a nevhodnou posloupností odemykání mříží si lze některé cesty trvale uzamknout. Nemá to vliv na postup vpřed, ale mnoho uzamčených místností ukrývá jídlo!

Voda kupodivu není takový problém, té je celkem dost, protože se spotřebovává mnohem méně jak jídlo. Navíc hned druhý nalezený svitek obsahuje recept na výrobu kouzla AQUOIO, který vyvolá džbánek s vodou.

Červená oblast je zrcadlově symetrická a každá z jejich větví končí teleportem. Tedy za předpokladu, že neklikáte bez rozmyslu úplně na vše. V každé větvi (chodbě) je lebkový spínač a jeden normální spínač. Lebkové spínače odstraňují blok zdí směrem k teleportu v opačné (zrcadlové) části. Běžný spínač naopak vytvoří blok u opačného lebkového spínače, takže se k němu už nedá dostat. Tím se jeden z teleportů definitivně zablokuje.

Ke vstupu do červené části a jejích jednotlivých větví je navíc nutné vlastnit žlutý diamant, který se vloží do zdířky ve zdi (tím se odkryje cesta). Jeden z potřebných diamantů pak leží právě před lebkovým spínačem. Naštěstí tyhle diamanty jsou celkem 3, takže bloknout si lze jen jeden z teleportů. Ve výsledku je to jedno, protože oba teleporty míří do stejné části patra.

Časem jsem zjistil, že celé patro je rozsekané na 4 části. Mapa výše ukazuje první (úvodní) sektor. Pro lepší přehlednost si jí doporučuji zvětšit. Mapa je vytvořena zpětně z minimapy, na základě prošlých míst, takže už na ní nejsou vidět dveře apod. To bych chtěl ještě doplnit, aby bylo zřejmé, kde se co přesně nachází.

Druhý sektor začíná v malé místnosti se čtveřicí mříží. Ani jedny nejsou zamčené, takže se odtud dá snadno dostat. Odejít však můžete jen dvěma směry a to jen k dalším, nyní už zamčeným mřížím :). Tentokrát alespoň nehrozí, že byste si někde cestu definitivně uzavřely. Potřeba je dát pozor akorát na jeden teleport, kolem něhož je dvojice mříží. Každou mříž otevírá jeden typ klíče, ale není nutné je odemykat! Cesta z místnosti, kam vás teleport přesune, vede jinudy. Přišli byste tím o jeden klíč (bronzový), který se vám bude hodit v sektoru 3. Se Shivou jsem tuhle blbost udělal, Eona už byla opatrnější ;). A naopak, Shiva dala bez problémů sektor 1, Eona v sektoru 1 narazila na problém se stříbrným klíčem, protože jí najednou jaksi jeden chyběl. Řešení to mělo, ale musel jsem loadnout kousek zpět. Díky tomu jsem přišel na to, že na posloupnosti odemykání mříží záleží.

Zajímavá byla drobná obměna potvor, i když jde jen o barevnou změnu. Narazil jsem tu na červeného kostlivce a červeného kočkopsa. Boj s nimi probíhal úplně stejně, jako s normálními variantami. Jen u kostlivců jsem si všiml drobné změny - každý typ kostlivce má jiný útok.

Když jsem opouštěl sektor 1, tak byla Eona bojovník úroveň 2, ale během průchodu sektorem 2 poskočila rychle na úroveň 5. Zřejmě jsou ty jinak barevné potvory také jinak ohodnoceny a pro postavu to znamená lepší bojovou zkušenost. U Shivy si nevzpomínám, ale ta si dá Horu za městem ještě jednou, protože Eona dopadla celkově lépe - našla více lootu a jedno kouzlo navíc. Je to divné, protože i se Shivou jsem prošel prakticky vše. Napadlo mě tedy, že se nějaký loot možná generuje náhodně a na to se musím právě podívat.

Hlavním cílem v sektoru 2 je uzamčený teleport na jihu, který vede do sektoru 3. Cesta k němu není úplně přímočará, ale spočívá v drobném pendlování. Sektor 2 je přitom také docela rozlehlý. Z interaktivních prvků jsem zatím nenarazil na nic, co by připomínalo nášlapné plošinky nebo propadla a zatím jsem neobjevil jedinou iluzorní stěnu. Možná s tím engine hry neumí pracovat. U propadel bych čekal, že tu asi postrádají význam, ale ty iluzorní zdi?

Po průchodu sektorem jsem získal klíč, který odemkl mříž u teleportu a přesunul jsem se do krátké chodby s dalším teleportem ...

Sektor 3 a 4 se prochází zčásti kombinovaně. Jde o hrátky s klíči a spínači, sem tam okořeněné o další teleporty. Nejzáludnější jsou ovšem ty spínače.

Docela mě tlačil nedostatek jídla, hlavně u Eony, takže jsem se snažil nikde nezdržovat. U Shivy jsem však v sektoru 3 zakysl, protože jsem nevěděl jak dál. V cestě jsem měl zamčené dveře a klíč nikde. Netuším, jak se mi to mohlo přihodit, ale v zelené části je na jedné zdi v dolním růžku spínač, který jsem jaksi přehlédl. Mohl bych to svést na fakt, že mi ho zčásti zakrývala zbraň, kterou jsem držel v ruce (hůl), ale ten spínač je viditelný už z dálky, protože přímo proti této zdi jdete chodbou :). Bylo to první místo, kde jsem se nechal podat. Je pravdou, že napoprvé jsem měl i tak co dělat, abych si všiml, co na té zdi je, ta zbraň to opravdu dobře zastínila.

Cesta mě dovedla okolo mříže se slimákem až k dalšímu teleportu. Mříž mi odemkl bronzový klíč. Slimák tu hlídal hrozen vína. Teleport mě vrátil do sektoru 2, kde jsem ve stěně zahlédl východ.

Překvapilo mě, že se odtud už nemohu vrátit zpět na celé patro, byť to v jednu chvíli vypadalo, že tu průchod vzniknout může. Cesta je ale očividně jen jednosměrná, ale to ostatně platilo i pro přechod mezi sektorem 1 a 2. Jen sektory 3 a 4 jsou obousměrné. Než mě hra posunula dále, tak se mi zobrazila nabídka obchodníka, u kterého jsem mohl utratit své zlaté nugety (Shiva 4, Eona 6).

Shiva opouštěla Horu za městem jako bojovník úrovně 8, Eona jako bojovník úrovně 7. Levely mága neměla ani jedna a obě měly shodně zbroj na úrovni 5. Shiva tak Eoně mírně utekla, ale ta diference mi přijde minimální. Přičítal bych to tomu, že Eona je v základu čarodějnice, takže v ovládání zbraní je slabší a možná má nějakou drobnou penalizaci, která ale není tak limitující, jak se hra snaží naznačit (viz manuál).

Je pro představu, jak vypadá celkový vzhled Hory za městem ...

Co mě ale překvapilo je, že jsem tu nenašel žádné zrcadlo, jak mi úkol na počátku hry ukládal. Jsem z toho trošku zmatený a jen doufám, že jsem něco neminul. Samozřejmě jsem své mapky zkonzultoval s mapkami na OldGames. Jsme víceméně ve shodě - já mám tedy sektor 1 kompletnější, ale ani to mi ke zrcadlu nepomohlo.

Pokud jde o herní čas, tak nemám moc představu. Hra celkem odsýpá, ale při rozehrávce za čarodějnici jsem začal smolit i mapky a to mě výrazně zpomalilo. Odhadl bych to tak na 2-3 hodinky, než projdete celé první patro.
« Poslední změna: Duben 23, 2026, 00:27:06 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Duben 23, 2026, 02:35:49 »

První patro mám opět zdárně za sebou, celkově tedy po třetí a mohu konečně rekapitulovat. Mapy už jsem doplnil a vyměnil.

Shiva jakožto bojovnice to měla opravdu o něco snazší a opět dosáhla na 8. úroveň bojovníka. Postup "levelování" byl přitom zprvu hodně podobný čarodějnici Eoně, ale ke konci Shiva prostě nějak získala o úroveň navíc. Z pohledu soubojů to bylo se Shivou vyrovnanější, takže nějaký drobný bonus do začátku tu je. Jinými slovy volba konkrétního charakteru přeci jen drobný význam má.

Možná časem, v dalších lokacích, ten rozdíl naroste významněji. Předpokládám totiž, že bojovníkům se úrovně boje navyšují snáze, kdežto mágům se zase snáze navyšují úrovně kouzlení. Čím vyšší úrovně to budou, tím větší pak bude vznikat rozdíl. Anebo taky ne :). Záleží na tom, jestli jsou má pozorování vůbec správná. Ale to uvidím opravdu až časem.

Z pohledu lootu jsem našel v podstatě to samé, co předtím u Eony. Buďto jsem při prvním průchodu se Shivou opomněl něco sebrat, nebo jsem si to prostě jen nepoznamenal. Loot je tedy pevně daný, nikoliv náhodný.

Nugetů zlata je celkem 6, za což se dá u obchodníka koupit lepší zbroj nebo lepší zbraň.

Kouzelných svitků jsem našel 9 a to v pořadí:

1. AGNIRES PRIS - bílá magická střela
2. AQUOIO - vytvoří džbánek s vodou
3. AGNIRES PRIS HAVES - opět bílá magická střela (možná lepší verze)
4. AGNIRES DERIS - modrá magická střela
5. AGNIRES DERIS HAVES - opět modrá magická střela (možná lepší verze)
6. AGNIRES TREMERIS - červená magická střela
7. LAURIDES - nemám zdání
8. CORTEX NEIS - celkem zajímavé kouzlo, které na určitý čas znemožní potvorám pohyb (nepronásledují vás)
9. MAGNES VISIS - nemám zdání (lupa??)

Zařazení kouzel a poměr elementů k jejich vytvoření ukazuje následující obrázek.

Magie je docela silná, hlavně vylepšené magické střely. Dokonce nepřítele lehce odhodí. Napadlo mě, že by to možná šlo kombinovat s prostředím - sem tam jsou v chodbách na stěnách bodce, které umí dost zranit. Pokud bych potvoru zasáhl a ta zároveň odlétla na bodce, tak by to mohlo mít zajímavý efekt. Nechtěl jsem si však příliš narušit průchod, aby to bylo co nejvěrnější prvnímu průchodu se Shivou, tak jsem kouzlení zase rychle zanechal.

Zjistil jsem přitom, že hra při vstupu do inventáře asi pauzuje. Během cooldawnu je zase pro změnu možné měnit předměty v rukách, i když jsou ruce ještě zašedlé.

Během průchodu jsem doplňoval dveře a tajné chodby, takže jsem se mírně zdržel, ale odhadem to vyšlo tak na 3 hodiny. Pravda, teď už Horu za městem znám dost dobře, takže jedinou brzdou byly krom domapování už jen souboje.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Duben 23, 2026, 11:51:26 »

Řekl bych, že zrcadlo máš přímo na screenu :D.
« Poslední změna: Duben 23, 2026, 12:03:53 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Duben 23, 2026, 18:29:25 »

Jj, už to vidím :D. Ale asi by mi trvalo, než by mi to došlo. Já si celou dobu myslel, že je to okno :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Duben 23, 2026, 19:47:56 »

Hřbitov - první část

Shivě jsem u obchodníka koupil krásný mečík a ještě mi zbyly dva zlaté nugety na příště. Při odchodu se pak stalo něco zcela nečekaného - hra mě bez varování přesunula na hřbitov a dostal jsem nový úkol. Krom dalšího zrcadla mám najít magický diamant potřebný ke zlomení kouzla.

Jelikož není cesty zpět, tak jsem se musel definitivně rozloučit se vším, co jsem pod Horou za městem nechal. Ponechal jsem si akorát pár ukládacích diamantů, jídlo a jeden zlatý klíč, co mi tak nějak zbyl.

První část hřbitovního dungeonu je dost záludná. Celý sektor má kruhový tvar a dominuje mu centrální sál, odkud vede několik možných cest. Potíž je ovšem už jen se do toho sálu dostat :). Poblíž vstupu jsem našel jeden jediný klíč a tem mi otveřel jen jedny ze dvou klíčových mříží.

Zkoušel jsem prohledávat stěny, znovu jsem si vše pečlivě prošel, ale nic. Opravdu nic! Když už jsem to začal vzdávat, tak jsem se nějakou náhodou otočil v menším sále u vstupu a na té pěkně šedivé podlaze jsem zahlédl něco, co tam nepatřilo. Klíč byl fakt blbě vidět, ale je zajímavé, že kdybych do menšího sálu vstoupil druhými dveřmi, tak o ten klíč doslova zakopnu :D. Ale už mám cvik, není to poprvé, co jsem přehlédl šedivý klíček na šedivé podlaze. Naštěstí jsem si ho nakonec všiml.

Poznámka: asi začínám být přirozeně slepý, ale ono i dost záleží na tom, za jakých podmínek se hra zobrazuje. Někdy mi ten obraz přijde jasnější, jindy je to o něco horší (hraju na notebooku).

Jižní mříže centrálního sálu otevírá dvojice speciálních klíčů Za mříží více na východ je slepá chodba, tedy prozatím. Časem se dá tato pasáž zpřístupnit, protože několik zdejších zdí je pohyblivých (ovládají je tlačítka v jižní části sektoru). Všechny ostatní směry z centrálního sálu jsou ovšem volně přístupné.

Nejzáludnější je asi západní chodba, ze které vede mnoho vstupů do menších místností. Všechny jsou zavřené na zlatý klíč a místností je celkem 9. Desátá místnost je volně přístupná a na podlaze se tu povaluje 5 nebo 6 zlatých klíčů. V tuhle chvíli mi bylo jasné, že bude záležet na pořadí, v jakém budu mříže otevírat. Čekal jsem něco podobného jako v prvním sektoru Hory za městem, ale realita je horší. Klíčů je nakonec méně než mříží, takže otevřít jde jen něco. A to počítám i extra klíč, který jsem si sebou přinesl.

Za určitých podmínek může tohle puzzle představovat deadend, protože v jedné z místností je klíč, který otevírá západní mříž centrálního sálu. Bez něj se zkrátka neobejdete. Další hezkou věcičkou je kopí, které je v jedné z místností schované. Jiná místnost pak obsahuje bonusový zlatý klíč, ale jinak tu není nic k vidění. Tedy až na specifické dekorace ...

Poblíž západní mříže se na zemi povaluje svitek s kouzlem:

AGNIRES TREMERIS HAVES - vylepšená červená magická střela

Je to dost účinné útočné kouzlo, ale ještě víc mě na něm překvapilo, že stojí celkem málo many. Tedy například v porovnání s AQUOIO (džbánkem vody).

Dalším překvapením byl druhý svitek s kouzlem AQUOIO ve východní části sektoru. Vzhledem k tomu, že jsem tento svitek získal už velmi brzy po startu hry (druhé kouzlo v pořadí), tak se domnívám, že ten první svitek zapomněli vývojáři ze hry odstranit (asi tu byl jen kvůli testování hry). Bylo by totiž logičtější, kdybyste tohle kouzlo získali o něco později. Ostatně vody je v rámci lootu dostatek, horší je to trošku s jídlem.

Cílem je najít klíč od místnosti s teleportem a skrze teleport se přesunout do dalšího sektoru. Krom dříve zmíněných špeků už tu nic záludného není.

Dost mě překvapilo, že místní potvory jsou identické s Horou za městem. Čekal jsem alespoň nějakou změnu, ale asi si budu muset počkat. V boji mi přišlo, že jsem na tom pořád tak nějak stejně. Nicméně už mám alespoň jistotu, že "hodnota" zdraví roste. Párkrát mi Shivu něco zranilo a přitom jsem si všiml, že zdraví regeneruje pomaleji než na počátku - nejspíš se tedy obnovuje mnohem více HP. Krom toho mi přijde, že kočkopes kouše pořád za stejné množství bodů, jen na spirále zdraví už to není prostě tak velký úbytek. Škoda, že to nemohu ověřit nějak přímo.

Jelikož mi první sektor dal docela zabrat, tedy dal zabrat průkopnici Shivě, tak jsem se rozhodl, že hned po ní nastoupí Eona a s její pomocí domapuji dveře a tajné vstupy. Eoně jsem místo meče koupil palcát, který stál 5 zlatých nugetů (zbyl mi tedy jen jeden nuget), ale v boji to není znát. Jedinou výhodou bylo, že jsem patro už znal, takže Eona končila s přebytkem ukládacích diamantů a slušnou zásobou jídla. Shivě zbyl naopak jen jeden diamant a velmi skromná zásoba jídla.

Našel jsem i kousek lepší zbroje, ale začínám trošku pochybovat, že to má nějaký zásadní efekt. Nejúčinější taktikou je pořád uhýbání.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Duben 26, 2026, 21:44:59 »

Potřeboval jsem si po noční udělat větší volno, proto jsem si to protáhl rovnou i na víkend. Musím přiznat, že mě druhé patro hřbitova docela překvapilo svou složitostí. A tím, že to hraji rovnou za dvě postavy, tak je to zas o kousek náročnější. Nemalou část času mi samozřejmě bere mapování, ale když už jsem se do toho pustil, tak to chci dokončit.

Hřbitov - druhá část

Jako první šla Shiva, která na tom nebyla po prvním patře nejlépe (ukládací drahokamy a zásoby) a taky jsem na to zprvu doplatil. Přidržel jsem se své obyklé taktiky, kdy jsem pootevíral vše možné bez klíčů a teprve poté jsem začal řešit uzamčené věci. Jenomže tenhle přístup je na druhém patře dost zrádný, protože zamčených mříží a typů klíčů je tu mnoho. Sice se mi celkem bez problémů podařilo získat klíč od místnosti s teleportem, ale taky mi tu zůstalo dost neprozkoumaných míst.

Zkusil jsem pár loadů a nakonec se mi podařilo většinu věcí otevřít, ale pořád mi zbyla jedna zamčená mříž. Rozhodl jsem se proto, že nejlepší bude, když loadnu a dám si celé patro znovu. Tentokrát hezky pomalu a kousek po kousku.

Úvodní pasáž patra je jakási slepá ulička ohraničená trojicí zamčených dveří/mříží. Jedná se o celkem krátký kus chodeb a pár místností, takže jsem správně usoudil, že tu bude skrytá chodba a začal jsem proto hledat spínač. Po chvilce jsem ho opravdu našel a ve skryté místnosti ležel na zemi zlatý klíč. Tenhle typ klíče pasuje celkem ke třem mřížím různě po patře, ale pokud chci otevřít vše, tak musím dodržet určitou posloupnost.

Vydal jsem se proto na sever a klíčem jsem si otevřel severní část patra. Postupně jsem získal další klíče, kterými jsem pootevíral vše v okolí a nakonec jsem získal další zlatý klíč.

Další cesta vede přes střed patra do hnědé a červené oblasti. Opět je potřeba s klíči pořešit jen mříže této části a jih patra zatím vynechat. V hnědé oblasti je několik spínačů a pák, které jednak otevírají tajné chodby, ale také mohou tvořit překážky včetně deadendů. Jeden takový se nachází ve skryté části hnědé oblasti - splachovadlo.

V hnědé oblasti se na zemi povaloval svitek s útočným kouzlem INSIGNE TORE - ohnivá koule.

Jižní část patra obsahuje jednu klíčovou past, protože jeden z klíčů tu pasuje hned ke dvěma mřížím, takže je potřeba zvolit správně. Jinak hrozí, že jedna část zůstane definitivně uzamčena. Cílem je místnost na východě, kde je klíč od teleportační místnosti (ta se nachází hned u vstupu na patro).

Na počátku jižní části jsem narazil na svitek NUTRIDO ... hádejte, co dělá? :D ... ano, obsahuje recept na kouzlo tvorby jídla. Tím pádem mám hlad a žízeň asi definitivně pořešené.

Shiva mi v rámci patra poskočila na bojovníka úrovně 11, kdežto Eona stále zaostává a je na levelu 10. Obě mají shodně obranu 9 a opět 0 v úrovni magie. Do dalšího sektoru už jdou dobře připravené, tak uvidím, co za překvapení mě čeká tentokrát :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Duben 28, 2026, 06:59:23 »

Cvičmo jsem postoupil do třetího sektoru a už teď je jasné, že ho budu rozehrávat znovu :D. Opět jsem se celkem pohodlně dostal až k teleportu, ale zbyla mi tu dvojice zamčených mříží hned na začátku, takže bych je neměl zmapované. Možná to prolézt celé ani nejde, ale budu to muset přesto zkusit.

Na to, jak byl dungeon pod Horou za městem přívětý, až takový skoro casual, tak od Hřbitova dost přituhlo. Skrytá tlačítka jsou ještě v pohodě, ale přehled o klíčích už nedokážu dost dobře udržet v hlavě a tak jsem se dostal do situace, kdy by se mi hodilo mít předpřipravenou mapu, kam si pak poznamenám, co který klíč odemkl a zároveň abych si udržel přehled o tom, kolik a jakých klíčů tu vlastně je.

Třetí sektor je opět docela rozlehlý a navíc lehce matoucí, protože leží těsně vedle sektoru 2. Při prohlížení minimapy jsem v jednu chvíli ztuhl, protože rozložení stěn mi bylo příliš povědomé a chvilku jsem si dokonce myslel, že došlo k nějaké chybě (bugu). Teprve po chvilce mi došlo, že opravdu koukám na předchozí sektor, který se na východě zlehka proplétá se sektorem 3.

Z úvodu Mortarionova deníčku vím, že Hřbitov má 7 sektorů, takže jsem sám zvědavý, jak na husto bude mapa osázena. 256 x 256 polí v tomto případě nevypadá dostatečných :).

Nechci tvrdit, že by Prokletí Eridenu byl nějaký majstrštyk, ale zároveň mi to nepřijde tak strašné, jak se o něm tvrdí. Rozhodně bych ho nepřirovnával ke střílečce v krokovacím engine ;). Souboje jsou sice specifické, založené na jediné strategii, ale pokud jde o prostředí, tak to mi přijde celkem promyšlené. Jedinými puzzly jsou bohužel jen hrátky se spínači/tlačítky a kombinace klíčů.

Pod 50% bych to zatím neviděl, byť z trojice Rytíři Grálu, Ve Stínu Magie, Prokletí Eridenu je jednoznačně nejslabší. Každá z těch her je v něčem nedotažená, ale Prokletí Eridenu je po obsahové stránce opravdu chudé. Navíc mi přijde, že namísto plnohodnotného dungeonu hraji spíše akční adventuru. Asi by mi ani tak nevadila horší prezentace RPG prvků, v tom ostatně nijak nexceluje ani Vzbura Dónských Rytierov, ale potíž je v tom, že i ta Vzbura je po obsahové stránce pestřejší. Uvidím, jak se bude hra vyvíjet dále.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Duben 28, 2026, 13:56:05 »

Já si to moc nepamatuji, ale ona to byla zkrátka akční mlátička, protože ten rozvoj tam prostě moc není. Další věcí, které jsou dost odpuzující, jsou právě ty klíče a to, že nejsou nijak odlišené. Kdyby měl třeba každý klíč určitou barvu a každé dveře také určitou barvu, věděl by hráč, že daný klíč patří k daným dveřím. Tedy třeba železný klíč k železným dveřím, stříbrný ke stříbrným atd. A i když by třeba stejných klíčů a dveří bylo víc a dali by se použít na víc místech, hodně by to tu hru zlepšilo.

Boj a taktika "obkročák" je v podstatě klasika a používala se i v jiných dungeonech, to mi nepřijde nijak zásadní. Blbé ale je, že ani v tom se hráč vzhledem k rozvoji nijak nezlepšuje. Třeba DM2 se časem u zbraní otevřel třetí typ útoku, který byl silnější, navíc každá zbraň mohla mít ten třetí útok trochu jiný. Člověk tak hned poznal, že má mocnější zbraň, zároveň ale musel zvažovat, jestli jí umí dostatečně ovládat. Magie a její forma je v této hře poněkud tragická. Vyčarovávat pytlíky a ty pak dávat do ruky a čarovat, není úplně ono.

Hlavně ale v té době, kdy hra vyšla, již byly hry mnohem dál a třeba proti Might and magic6, neměla šanci. A domnívám se, že lidé při hodnocení to prostě srovnávají s hrami té doby, co zrovna hráli, nesrovnávají to se všemi hrami, co kdy vyšly.
IP zaznamenána