Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:15:05
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Gold Box série aneb zlaté časy Strategic Simulations, Inc. (SSI)  (Přečteno 578 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *

Odložím si tu jedno téma, abych to pořád nemusel vyhledávat a postupně si k tomu budu připisovat poznámečky ... ;)

- základním zdrojem informací je článek Gold Box séria (SSI) na OldGames.sk

- dalším zdrojem informací je Digitální Volo, což je blog věnovaný (A)D&D hrám

Jako Gold Boxy se označují hry vydané společností SSI, které jsou postavené na jednotném engine a fungují podle pravidel  AD&D. Byla pro ně typická malá dvoudílná krabička natřená zlatou barvou - odtud ten název Gold Boxy. Neplatí to ale univerzálně, protože jedna a ta samá hra mohla vyjít ve dvou a více odlišných distribucích. Základem by měla být TSR Gold Box Serie (US edice), popř. z ní odvozená edice od WizardWorks.

Osobně nemám k tomuto typu her bližší vztah. Kdysi jsem to zkoušel a pak jsem se jednou připravoval na rozehrávku Pool of Radiance, ale ještě nenastal ten správný čas. Tuším, že to byl Richmond, kdo mi před léty řekl, že tohle si hráč buďto zamiluje anebo k tomu získá doživotní odpor. Nic mezi. A já nemám důvod tomu nevěřit.

Pro mě jsou Gold Boxy fascinující něčím jiným a došlo mi to celkem nedávno. Nejde jen o hry, ale i o ten obsah kolem - manuály, příručky, prostě vše, co vás do těch světů vtáhne ještě dříve, než samotná hra. Poznal jsem to právě už u zmíněných Pool of Radiance. Tohle zkrátka SSI uměli a jejich standard je typický i pro hry, u kterých se podíleli jen na distribuci (Eye of the Beholder I/II, Ravenlofty a další). Jelikož sám jsem fanda Forgotten Realms, tak je mi to celkem blízké a je s podivem, jak dlouho jsem se tomu vyhýbal. Nepřekousl jsem ovšem tu hratelnost, ale už jen to, že o tom nyní píšu je předzvěstí toho, že se možná něco mění.

Využiji DJovo členění ...

Do série Gold Box her patří tyto tituly

(odkazy vedou na OldGames.sk)

The Pool of Radiance Forgotten Realms (vytvořené interně vývojáři ze SSI, tedy až na Unlimited Adventures, které vytvořili MicroMagic, Inc.):

- Pool of Radiance (1988) (odkaz)
- Curse of the Azure Bonds (1989) (odkaz)
- Secret of the Silver Blades (1990) (odkaz)
- Pools of Darkness (1991) (odkaz)
- Forgotten Realms Unlimited Adventures (1993) (odkaz)

The Savage Frontier Forgotten Realms (vytvořená vývojáři ze Stormfront Studios, dříve známé jako Beyond Software, Inc.):

- Gateway to the Savage Frontier (1991) (odkaz)
- Treasures of the Savage Frontier (1992) (odkaz)
- Neverwinter Nights, the first graphical MMORPG, for AOL (1991) (odkaz)

The Dragonlance (vytvořená interně vývojáři ze SSI, tedy krom The Dark Queen of Krynn, kterou vytvořili MicroMagic, Inc.):

- Champions of Krynn (1990) (odkaz)
- Death Knights of Krynn (1991) (odkaz)
- The Dark Queen of Krynn (1992) (odkaz)

The Buck Rogers (vytvořená interně vývojáři ze SSI):

- Countdown to Doomsday (1990) (odkaz)
- Matrix Cubed (1992) (odkaz)

The Buck Rogers mě příliš nezajímá, což je dané prostředím. Trochu bokem jsem si vyčlenil i sérii Dragonlance, protože to je pro mě úplně nový svět, se kterým jsem doposud nepřišel do styku. Nevybavuji si totiž jediný titul, kde bych se s prostředím Dragonlance setkal a to ani v rámci knižních novel.

Asi je fakt na čase se pomalu připravit a vrátit se k Pool of Radiance ...
« Poslední změna: Leden 25, 2026, 13:35:53 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Gold Box série aneb zlaté časy Strategic Simulations, Inc. (SSI)
« Odpověď #1 kdy: Leden 24, 2026, 15:15:46 »

Pro úplnost bych do přehledu měl doplnit ještě info o konverzích, protože se stále nacházíme v první polovině 90. let, kdy hry vycházely pro několik platforem najednou. Vynechám akorát japonské počítače, protože tyhle konverze her byly zároveň lokalizovány do japonštiny, což pro nás nemá až takový význam.

The Pool of Radiance Forgotten Realms:

- Pool of Radiance ... PC DOS, Commodore 64 (1988), Apple II, Macintosh (1989), Amiga (1990), NES (1991)
- Curse of the Azure Bonds ... PC DOS, Commodore 64, Apple II (1989), Amiga, Macintosh (1990), Atari ST (1991)
- Secret of the Silver Blades ... PC DOS, Commodore 64 (1990), Amiga, Macintosh (1991)
- Pools of Darkness ... PC DOS (1991), Amiga, Macintosh (1992)

The Savage Frontier Forgotten Realms:

- Gateway to the Savage Frontier ... PC DOS, Amiga, Commodore 64 (1991)
- Treasures of the Savage Frontier ... PC DOS, Amiga (1992)
- Neverwinter Nights ... PC DOS (1991)

The Dragonlance:

- Champions of Krynn ... PC DOS, Amiga, Apple II, Commodore 64 (1990)
- Death Knights of Krynn ... PC DOS, Amiga, Commodore 64 (1991)
- The Dark Queen of Krynn ... PC DOS, Amiga, Macintosh (1992)

Ještě jenom pro upřesnění. Z výčtu jsem vyjmul Forgotten Realms Unlimited Adventures (1993, PC DOS, Macintosh), protože to není sama o sobě hra, ale editor pro Gold Box engine. Do úvahy dneska nepřichází ani Neverwinter Nights, protože to je MMORPG, které už dávno nefunguje. Několik let nazpět jsem hru testoval, ale je to opravdu zbytečné, příliš obsahu nenabízí.

Základní platformou všech Gold Boxů je PC DOS neboli IMB/PC. Všechny hry mají také společný Amiga port, druhý v pořadí je pak Commodore 64 (c64), ale ten už chybí třeba u Pools of Darkness a The Dark Queen of Krynn. Holt pokročilá doba už c64 tolik nepřála.

Z pohledu obsahu jednotlivých verzí/konverzí to nebude asi takový rozdíl, odlišná bude nejspíše jen referenční karta, která bude odpovídat zvolené platformě. Pro mě jako pro sběratele by asi bylo jedno, kterou verzi bych si zvolil, protože ta média jsou dneska beztak nevyužitelná a jde spíš o obsah jako takový. Dřív jsem třeba preferoval IBM/PC, ale tady si dokážu představit, že bych to vůbec neřešil. Ostatně sám mám podobný plán u série Wizardry, kterou bych si rád zkompletoval, ale dopředu už vím, že moc možností na výběr nemám.

V rámci Gold Box série vyšlo hned několik kompilací, které jsou zkompletovány buďťo chronologicky nebo podle návaznosti jednotlivých dílů. Seznam uvedený níže vychází z dat v databázi MobyGames. Beru jen kompilace vydané do roku 2000:

Advanced Dungeons & Dragons (Limited Edition Collector's Set) (1990, PC DOS, distributor přímo Strategic Simulations, Inc.)

- obsahuje:

Curse of the Azure Bonds (1989)
Dragons of Flame (1989)
Heroes of the Lance (1988)
Hillsfar (1989)
Pool of Radiance (1988)
War of the Lance (1989)

Advanced Dungeons & Dragons: Collector's Edition (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.)

- obsahuje:

Pool of Radiance (1988)
Secret of the Silver Blades (1990)
Champions of Krynn (1990)
The Dark Queen of Krynn (1992)
Death Knights of Krynn (1991)
Gateway to the Savage Frontier (1991)
Treasures of the Savage Frontier (1992)
Pools of Darkness (1991)

Advanced Dungeons & Dragons: Collectors Edition Vol.1 (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.)

- obsahuje:

Pool of Radiance (1988)

Advanced Dungeons & Dragons: Collectors Edition Vol.2 (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.)

- obsahuje:

Advanced Dungeons & Dragons: Collectors Edition Vol.3 (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.)

- obsahuje:

Pools of Darkness (1991)

The Forgotten Realms Archives (1997, PC DOS, distributor Interplay Productions, Inc.)

- obsahuje:

Blood & Magic (1996)
Dungeon Hack (1993)
Eye of the Beholder (1991)
Eye of the Beholder II: The Legend of Darkmoon (1991)
Eye of the Beholder III: Assault on Myth Drannor (1993)
Hillsfar (1989)
Menzoberranzan (1994)
Pool of Radiance (1988)
Pools of Darkness (1991)

Forgotten Realms: The Archives - Collection Two (1999, PC DOS, distributor Interplay Entertainment Corp.)

- obsahuje:

Hillsfar (1989)
Pool of Radiance (1988)
Pools of Darkness (1991)

Z pohledu výše zmíněného seznamu Gold Box her zaujímají mezi kompilacemi přední místo Advanced Dungeons & Dragons: Collector's Edition, které obsahují všech 9 stěžejních titulů a poté následují Advanced Dungeons & Dragons: Collectors Edition Vol.1-3 - jsou to vždy trilogie souvisejících dílů, akorát Pools of Darkness je přiřazený k Vol.3, kde nahradil Neverwinter Nights (Neverwinter Nights nejsou obsaženy v žádné z kompilací).

Aby to nebylo tak jednoduché, tak těch kompilací vyšlo ve výsledku více, o čemž se dá snadno přesvědčit prohlídkou sbírek v Museum of Computer Adventure Game History.

Advanced Dungeons & Dragons: Forgotten Realms Limited Collector's Edition (Volumes I, II & III) (1990, distributor přímo Strategic Simulations, Inc.)

- obsahuje:

Pool of Radiance (1988)

Advanced Dungeons & Dragons: Dragonlance Limited Collector's Edition (Volumes I, II & III) (1992, PC DOS, distributor přímo Strategic Simulations, Inc.)

- obsahuje:

Advanced Dungeons & Dragons: STARTER KIT (1992, PC DOS, distributor přímo Strategic Simulations, Inc.)

- obsahuje:

Pool of Radiance (1988)

Jsou to tedy vždy první díly každé série.

Advanced Dungeons & Dragons: Collector's Edition (1994, Macintosh, distributor MacSoft)

- obsahuje:

Pool of Radiance (1988)
Pools of Darkness (1991)
« Poslední změna: Leden 25, 2026, 13:36:31 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Leden 25, 2026, 14:06:39 »

Zůstanu ještě chvilku u kompilací a přidáme si k jednotlivým názvům i obálky krabiček. Ono by to samozřejmě šlo bývalo udělat při jednom, ale jelikož ten text rovnou formátuji, tak mi tu z toho vzniká v textovém editoru docela guláš. Proto to raději budu dávkovat.

Jak už jsem zmiňoval, z pohledu sběratele jsou v případě kompilací zajímavé jen dvě edice - TSR Gold Box Series a WizardWorks (MacSoft). TSR Gold Box Series obsahuje hry, které si distribuovala přímo společnost Strategic Simulations, Inc. (SSI). Jsou to úplně první edice Gold Boxů, které vycházely. Zkratka TSR v názvu edice a na přebalech je zkrácenina jména společnosti Tactical Studies Rules (TSR, Inc.), což byl původní vlastník práv k pravidlům Dungeons & Dragons. V roce 1997 se TSR dostala pod kontrolu Wizards of the Coast (WotC) a v roce 2000 značka TSR zcela zanikla.

WizardWorks Group, Inc. pak byla další americká distribuční společnost, pod kterou spadaly divize CompuWorks and MacSoft. V roce 1996 došlo k akvizici se společností GT Interactive, ze které později vzešlo Atari, Inc. Značka WizardWorks zanikla v roce 2004. WizardWorks se chytili jakési druhé vlny distribuce Gold Box Série, přičemž se drželi původního zlatého návrhu.

Když už jsem u těch zkratek, tak si možná někdo ještě vzpomene na jednu a tou byla TSI neboli Tactical Simulations Interactive. TSI se do historie zapsala trošku nešťastně svou crowdfundingovou kampaní ke hře Seven Dragon Saga. Mělo jít o duchovního nástupce Gold Boxů, ale TSI v kampani vybrala jen 106 631 USD z požadovaných 450 000 USD. Kampaň tak 24. Března 2015 skončila neúspěchem.

Ale zpět ke kompilacím. Začneme distribucí SSI ...

Advanced Dungeons & Dragons (Limited Edition Collector's Set) (1990, PC DOS, distributor Strategic Simulations, Inc.) (odkaz do muzea)

Advanced Dungeons & Dragons: Forgotten Realms Limited Collector's Edition (Volumes I, II & III) (1990, distributor Strategic Simulations, Inc.) (odkaz do muzea)

Advanced Dungeons & Dragons: Dragonlance Limited Collector's Edition (Volumes I, II & III) (1992, PC DOS, distributor Strategic Simulations, Inc.) (odkaz do muzea)

Advanced Dungeons & Dragons: STARTER KIT (1992, PC DOS, distributor Strategic Simulations, Inc.) (odkaz do muzea)

A teď kompilace od WizardWorks Group, Inc. ...

Advanced Dungeons & Dragons: Collectors Edition Vol.1 (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.) (odkaz do muzea)

Advanced Dungeons & Dragons: Collectors Edition Vol.2 (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.) (odkaz do muzea)

Advanced Dungeons & Dragons: Collectors Edition Vol.3 (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.) (odkaz do muzea)

Advanced Dungeons & Dragons: Collector's Edition (1994, PC DOS, distributor WizardWorks Group, Inc.) (odkaz do muzea)

Advanced Dungeons & Dragons: Collector's Edition (1994, Macintosh, distributor MacSoft) (odkaz do muzea)

Kompilace po obsahové stránce obsahují vše, co samostatné hry, takže v podstatě o nic nepřicházíte. Výjimkou jsou jen poslední dvě CD kompilace, které už neobsahují původní bohatou tištěnou výbavu. Drobnou nevýhodou kompilací je i fakt, že u nich přicházíte o samostatné krabičky k jednotlivým dílům, což bych třeba já osobně preferoval více.
« Poslední změna: Leden 25, 2026, 14:17:35 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Leden 25, 2026, 17:18:09 »

A teď to začne být o něco náročnější. Kompilace měly totiž tu výhodu, že většina z nich byla vytvořena pro platformu IBM/PC (PC DOS). Výjimkou byla jen Advanced Dungeons & Dragons: Collector's Edition od MacSoftu určená pro počítače Macintosh. U samostatných vydání her je to komplikované tím, že nemám dostatečný vzorek napříč platformami. Museum of Computer Adventure Game History (MOCAGH) kupříkladu vlastní SSI edici Pool of Radiance v c64 verzi a WizardWorks edici v PC DOS verzi. Abych mezi sebou udržel porovnatelné verze, tak budu muset odkazovat trošku mixovaně mezi MOCAGH a OldGames.sk.

Základ pro porovnání jsou IBM/PC (PC DOS) verze. Tam, kde to není možné, jsem doplnil další dostupné verze a na tuto skutečnost jsem patřičně poukázal. Obrázky jsou převzaty z Hall of Light, abych je měl hezky uniformní z jedné platformy (Amiga verze).

Série The Pool of Radiance Forgotten Realms

Pool of Radiance (1988) (SSI edice, WizardWorks edice)

Curse of the Azure Bonds (1989) (SSI edice, WizardWorks edice)

Secret of the Silver Blades (1990) (SSI edice, WizardWorks edice)

Pools of Darkness (1991) (SSI edice, WizardWorks edice)

Série The Savage Frontier Forgotten Realms

Gateway to the Savage Frontier (1991) (SSI edice, WizardWorks edice)

Treasures of the Savage Frontier (1992) (SSI edice, WizardWorks edice)

Série The Dragonlance

Champions of Krynn (1990) (SSI edice, WizardWorks edice)

Death Knights of Krynn (1991) (SSI edice, WizardWorks edice)

The Dark Queen of Krynn (1992) (SSI edice, WizardWorks edice - Macintosh verze)

Neverwinter Nights si nechám na samostatný příspěvek, aby tu ty obrázky a odkazy byly komplet.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Leden 26, 2026, 15:42:58 »

Neverwinter Nights (1991)

O Neverwinter Nights se toho dá dnes napsat poměrně málo a není divu. Musíme si uvědomit, že se nacházíme v dobách, kdy byl u nás internet ještě neznámý pojem, a když už se k nám konečně dostal, tak hra zanikla - ne že by si jí u nás vůbec někdo zahrál, ale to ponechme stranou. V tomto ohledu bych spíš doporučil CRPGAddictův článek Game 241: Neverwinter Nights (1991), kde v diskusi najdete vzpomínky několika pamětníků.

Neverwinter Nights byly vůbec prvním MMORPG a byly součástí služby America Online (AOL). Hra byla provozována v letech 1991-97, přičemž se dočkala několika updatů. Původní verze byla 1.3 (odkaz do archivu MOCAGH), kterou v roce 1993 nahradila verze 2.0 (odkaz do archivu MOCAGH) a v roce 1994 pak vyšla konečná verze 2.2 (odkaz do archivu MOCAGH).

Dá se to do určité míry hrát i offline, což jsem zkoušel, ale moc od toho nečekejte. Je to v podstatě jen chození po lokacích, vybíjení potvor a trénování postavičky. Chybí tomu jaksi úkoly atd., což bylo nejspíš delegované kamsi na server, bez kterého to prostě nefunguje.

Před řadou let jsem se dostal k videu Neverwinter Nights Offline (DOS) remake, které zobrazuje remake hry vytvořený pomocí Forgotten Realms Unlimited Adventure (FRUA, to je ta neherní položka uvedená v seznamu The Pool of Radiance Forgotten Realms). Je to editor, ve kterém si můžete tvořit vlastní dobrodružství, ostatně v tomto vás rovnou odkáži na stránky http://frua.rosedragon.org. Samotný modul můžete stáhnout z odkazu http://frua.rosedragon.org/pc/modules/n/neverwin.zip. Informace k modulu jsou pak k nalezení v souboru http://frua.rosedragon.org/pc/modules/n/neverwin.txt.

Další zajímavé stránky k FRUA najde na adrese https://goldbox.games.

Remake ve FRUA je třeba věnována jedna sekce na dnes již zaniklých stránkách Angelfire.com (archiv). Nejsem si jistý, jestli jde stále o stejný modul, jehož autorem je právě Angelfire, to jsem opravdu nezkoumal. O FRUA toho vím málo a zatím jsem se nedostal ani k testování.

Informace ke spouštění modulů najdete třeba ve vláknu Forgotten Realms: Unlimited Adventures (FRUA) thread v diskusi na RPGCodexu. Časem mám v plánu se k tomu vrátit, takže pak bych popsal vlastní zkušenosti.
IP zaznamenána
This is the end ...