Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:29:16
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 [3] 4 5 ... 8

Autor Téma: Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana  (Přečteno 12509 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana
« Odpověď #30 kdy: Říjen 09, 2025, 15:11:11 »

Je dobré si hlavně na začátku hry našetřit 1000 zlatých a obdarovat po 50 Darona. To ti dost zvedne počet životů. Taky, pokud ti nevadí používat save/load, si u Innosovi svatyně můžeš vymodlit 10x obratnost (pokud ti socha vygeneruje sílu, tak načíst hru). Později, až dosáhneš sílu na těch cca 90-100, tak si vymodlit i jí.

Osobně bych opravdu raději zvedal tu obratnost na cca 39-44, pak použil předměty na ní a koupil si mistrovský meč. Platí, že drakobijec - nebo bojovník, co používá mistrovský meč, by se měl jednoruční zbraně naučit do 59% (s prstenem z datadisku do 49%, ale to není tak výhodné). Paladin s tím svým jednoručním mečem do 69%, aby po použití všeho, co meče zvedá, dosáhl 100%. Po zvednutí obratnosti a možnosti nosit mistrovský meč je tak dobré se naučit jednoruční zbraně přes 50% (asi na 54) a s ním být na 64% a být mistr kvůli animaci. Pak se naučit jazyky a následně se učit sílu, alespoň tak do 90, nejlépe do 100.

@Elemir: Kapsářství v datadisku učí ještě jedna postava v Jharkendaru. Ale lepší je se jej naučit co nejdříve a opravdu se i snažit okrást co nejvíce postav - i ty, které odejdou, nebo zmizí, nebo je hráč třeba zabije a podobně. Protože postupně stoupá zisk zkušenostních bodů za jednoho okradeného (postupně to můžeš dotáhnout až na 250exp za jednoho okradeného). Nicméně pokud nezvedáš obratnost, tak moc postav neokradeš.

viz:
Spoiler: ukázat
... lehké jako hračka/10 - 20 dex
... nic těžkého/21 - 50 dex
... riskantní/41 - 71 dex
... dost těžké/65 - 85 dex
... zatraceně těžké/81 - 100 dex
... skoro nemožné/101 - 120 dex
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: Říjen 09, 2025, 19:18:21 »

Mistrovský meč má hezké statistiky, škoda, že je na počátku tak drahý. Cesta obratnosti by byla určitě fajn, pokud bych na počátku plánoval cech zlodějů a hlavně bych nebyl spřízněn s paladiny. Mě to přijde limitující hlavně z pohledu frakce, takový jako blbý pocit jít na to jinak, ale cesta síly je fakt zdlouhavá. Navíc jsem se zamotal v úkolech. Teprve teď už jsem zase na lince datadisku a k mému překvapení jsem si mohl část vybíjení potvor ušetřit, protože by to za mě býval vybil Lares :). Podruhé bych to určitě rozehrál jinak a spíš za ty žoldáky.

U úkolů se mi bugnulo nakonec víc věcí. Např. nemohu pořešit toho týpka, co buší kladivem do baráku v přístavu a ohledně distributora trávy jsem našel jen konec úkolu na Onarově farmě. Jenomže zpět do města to už nevede.

Celkově mi přijde, že některé dialogy jsou zpotvořené, ale to si vybavuji i z dřívějška. Zasekl jsem se takhle zrovna u Larese. Zprvu mě za ním posílá Vatras a Lares se tváří, jako bychom se moc neznali. Jakmile pominulo první kolečko rozhovorů, tak mě později Lares zastavil s tím, že mě uvítal úplně znovu a jako svého nejlepšího kamaráda. Plno rozhovorů je pak potřeba absolvovat ještě jednou, protože nyní se k nim vážou triggery, které tam předtím z neznámého důvodu nebyly. Možná je to tou češtinou, kam se asi dostaly některé dřívější chybky.

Každopádně mě v novém rozletu zastavilo pár potvor, které mi vysvětlily, že mám pořád dost velkou rezervu :D. Jmenovitě kostlivci, skřetí psi, chňapavci ... a nesundal jsem ještě ani žádného ze skřetů okolo Khorinisu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #32 kdy: Říjen 09, 2025, 19:56:09 »

To nevím, žádné problémy s dialogy jsem ve hře nikdy neměl. Když vlezeš do města tak, aniž by s tebou mluvili stráže u brány a zajdeš za Laresem, dostaneš bonus 500exp (a on sám tě osloví a má radost, že tě vidí). Pak se můžeš i ještě vrátit a udělat úkoly o brány, které se týkají vstupu do města. Ale nevím o tom, že by jinak měl Lares nějaký problém. Vatrase je třeba prokecnout pořádně tak, aby ti řekl vše, včetně amuletu bludičky, rychlému přijetí k některému táboru atd. Co vím, byl ve hře bug s ornamentem, který mohl i způsobit, že hru nešlo dohrát. Tedy že jsi Laresovi dal ornament od Vatrase a pak šel nejprve k žoldákům a až pak s ním chtěl jít za mágy vody. To pak nějak nešlo.

Citace
U úkolů se mi bugnulo nakonec víc věcí. Např. nemohu pořešit toho týpka, co buší kladivem do baráku

Měl bys jej prostě zmlátit

Citace
a ohledně distributora trávy jsem našel jen konec úkolu na Onarově farmě. Jenomže zpět do města to už nevede.
Mělo by to být tak, že se převlečeš, jdeš do bordelu, promluvíš Borkou u vstupu a pak se dozvíš víc, což tě navede do skladu v přístavu, kde jeden bandita tě napadne. Ten má u sebe klíč od truhly nedaleko. Ale tu část v bordelu můžeš přeskočit, dokonce ani nemusíš mít zadaný ten úkol a rovnou můžeš jít do toho skladu v přístavu a vzít balíček trávy. Pak logicky s tebou již Borka nemluví. Andremu pak můžeš buď balíček dát, nebo jej dát Cipherovi na farmě a Andremu se vymluvit, že si balíček hodil do moře (ten to uzná i tak). U Ciphera je to pak úkol, díky kterému ti dá hlas, když se chceš přidat k žoldákům (mimochodem všechny úkoly k přijetí k žoldákům je dobré plnit vždy, ať chceš hrát za kohokoliv). Není dobré ještě ve městě se přidat k domobraně.

V té hře se dá s mnoha obludy opravdu naučit bojovat. Třeba chňapavci jsou snadní, pokud je jeden. A lze je snadno odlákat po jednom. Stačí se přiblížit tak, aby tě jeden zaregistroval a pomalu šel k tobě s tím, že se podívá, jestli jsi na jídlo. V tomto módu může jít opravdu daleko, ale stačí jej odvést kousek dál od zbytku a tam jej umlátit.
viz:

Na většinu potvor stačí ve správnou chvíli, když utočí, udělat krůček dozadu a pak zaútočit.

Skřety lze také snadno umlátit, pokud je jeden.

U hradu je lze buď vylákávat po jednom kouzli, viz:

nebo lze použít rychlejší metodu :D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: Říjen 10, 2025, 05:42:20 »

Chňapavce už zabíjím v pohodě. Já to pak šel ještě cvičmo zkusit a zjistil jsem, že je už dám :). Stačila mi k tomu síla cca 70 a adekvátní zbraň. Uhýbání mi moc nejde, protože GOG verze má nějak debilně přenastavenou klávesnici a už se mi s tím nechtělo piplat. Nyní jsem zase o kousek dál a plním úkoly v Hornickém údolí s rudou.

Larese zmateš v rozhovoru právě tím, že jdeš nejprve za Vatrasem a necháš se k němu od něj poslat. Ten vřelý vítací rozhovor jsem měl až potom, i když ty zkušenosti jsem dostal hned napoprvé.

Toho týpka s kladivem jsem zbil několikrát, ale k ničemu to nevedlo. Vždycky se jakoby restartne a pokračuje dál (zkoušel jsem mu brát i to kladivo, ale vždycky se mu znovu obnoví). Skladiště ještě projdu, to jsem si s tou trávou nespojil. Zkoušel jsem předtím na strážného Spánek a vybrat truhly, ale jelikož v nich nic zajímavého nebylo (?), tak jsem to pustil z hlavy.

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: Říjen 10, 2025, 14:40:06 »

30 hodin a neprozřetelně jsem přešel do Akt 3 ... málem jsem neprošel přes Pátrače ven z Hornického údolí :D.

Udolal jsem ho horko těžko, hlavně díky kuši. Dost jsem ho načal (něco přes 100 šipek), pak jsem seslal pár kouzel a nakonec jsem se pomodlil a vyrazil na přímý střet. Už jsem byl nachystaný, že budu muset loadnout a pokračovat v Akt 2. Vedle Pátračů pořád zápasím se skřetími psy a ti mi zrovna blokují cestu od Xardase.

Venku už to jde, hlavně díky teleportačním kamenům, ale Pátrači budou jasný oříšek. Sílu mám nyní 90 (70 základ + 20 z bonusů) a pořád jsem ještě domobrana. Boj mám stále jen na 30%. Balík trávy už jsem pořešil, jak jsem psal, a k tomu něco málo dalších úkolů od Lorda Andre, kde opět figurovala distribuce drog.

Možná bych mohl využít Larese jako doprovod a pořešit s ním zbytek úkolu s ornamenty. Moc levelů to asi nepřinese, ale teď by to možná chtělo začít trénovat i samotný boj, abych tím mečem máchal o něco elegantněji.

Hornické údolí bylo jinak v pohodě, obzvláště co jsem narazil na Diega, se kterým jsem poté vyčistil velkou část okrajových částí. Půlku úkolu jsem si tak oddřel sám a s půlkou mi pomohl Diego. Naneštěstí měl svoje zásady kam půjde a kam ne, takže to bylo chvilkama takové puzzle. Diego mi pomohls pár skřety na cestách, ale to hlavní okolo tábora mě teprve v budoucnu čeká. Tedy pokud budu schopný se nyní vůbec někam posunout :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #35 kdy: Říjen 10, 2025, 15:34:42 »

No řekl bych, že jestli jsi ve třetí kapitole, tak jako první, co bys měl udělat, je vyřešit Benneta ve vězení ve městě. To ti hodí povýšení a rytířskou zbroj, což by ti mělo mnoho věcí usnadnit.

Pátrače jednotlivce bys měl zvládnout, jakožto bojovník. Se skupinami, třeba u kruhu Slunce, nebo Sekobova farma, ti může pomoci zvládnout vyvolaný golem ze svitků. Případně, pokud máš potíže zvládnout i jednotlivce, může ti pomoci kouzlo ledový blok. Hlavně ti, co s tebou chtějí ještě mluvit, než tě napadnou, tě mohou i proklet.

Nevím, jaký potíž máš s Fallenem. Mělo by stačit jej oslovit, říct mu, že jestli toho nenechá, že jej zmlátíš, on tě odpálkuje, tak jej skutečně zmlátit, pak s ním promluvit a on toho by měl nechat. Neměl by tě při tom ideálně nikdo vidět. Hlavně ty ženy, co tam něco dělají v uličce kousek od něj. Nikdy jsem s ním problém neměl. Může se stát, že tě napráší jako zločince, pak by s tebou nemluvil a musel by si zaplatit pokutu Andremu.

Řekl bych, že Lares s tebou nyní již nikam nepůjde, šel by s tebou, pokud bys byl v první kapitole.

Osobně si myslím, že poměrně hodně spěcháš, co se týče postupu do dalších kapitol. Tím si to děláš o něco těžší. Určitě bych nespěchal do kapitoly4, protože to se ti v Khorinisu objeví skřeti. Ale abys tam mohl jít, tak či tak budeš muset vyřešit datadisk a sejmout Ravena. To bys měl ale asi nyní již v pohodě dát, hodně lidí tam chodí ve druhé kapitole. Pro tebe, pokud získáš i to brnění rytíře, by to měla být brnkačka. Co je docela významné získat v hornickém údolí na hradě knihu o jedu z krvavých much a přečíst si jí (když už jsi tam byl). To se ti bude pak později v datadisku hodit pro jeden úkol.

Po povýšení na paladina budeš moci získat i jeho kouzla, teoreticky, pokud budeš mít možnost získat svatý šíp, asi by se ti mohl hodit. On v g2a není moc účinný, ale mohl bys pomocí něj lákat skřety po jednom a teoreticky, kdybys měl dost many (z tabulek, modlení atd), tak válečníky lze s ním i zabít. Docela efektivní je to na kostlivce.

Pokud jsi zvedl sílu už tak vysoko, doporučil bych se jí naučit tak, abys ses jí tedy již neučil. Nepoužívat nic, co trvale dává bonus - žádné lektvary, bylinky a podobně, dokud s tím u učitelů neskončíš - to je právě to hlavní v datadisku. Nevím, z čeho máš ten bonus 20, jestli z prstenů atd. Jakmile jí zvedneš tak do těch 90-100 (90 stačí, abys jí na konci měl na 200), tak naopak použij všechno, co sílu zvedá. Nauč se lektvar síly a uvař všechny lektvary, nauč se jazyky a použij všechny tabulky atd. Ať prostě co nejdříve dosáhneš toho, že se již sílu nebudeš učit a máš jí co nejvýš, kvůli zbraním. Pak až se tedy douč ty zbraně na 69% a použij tabulky na jejich zvednutí. Ve tvém případě to bude takto nyní již lepší.

Jakožto paladin budeš moci získat i meč paladinů ve městě a budeš si jej moci 2x posvětit. Nicméně ten, co získáš hned i ten, co získáš po prvním posvěcení není moc dobrý a ve hře jsou lepší zbraně. Druhé posvěcení budeš moci udělat až mnohem později.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #36 kdy: Říjen 10, 2025, 15:43:16 »

Mimochodem u pátračů je taková zvláštnost, že krom toho, že mohou klidně kdykoliv začarovat ohnivý déšť a podobná kouzla, také zesilují v rámci kapitol. Každou kapitolu mají silnější základní kouzlo. Ve třetí jen ohnivou kouli se 75 zraněním (v rytířské zbroji by tě asi ani neměli zranit), v 5 kapitole mají již kouzlo s cca 165 zraněním :D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: Říjen 10, 2025, 17:49:08 »

Do Akt 3 jsem vstoupil omylem, já myslel, že se to aktivuje až po rozhovoru s Hagenem. No ale pak jsem si uvědomil, že ten jeden Pátrač stával právě i u těch dveří. Rušit už se mi to nechtělo, mezitím jsem se docela pohnul a ztratil bych tím nemalý postup.

Zbroj jsem získal chvilku po tom odeslání předchozího postu, chybělo mi nakonec víc úkolů pro domobranu. Pak jsem sice zbroj dostal, ale jsem takový paladin-nepaladin :D. Na to mražení jsem kupodivu přišel sám, ale i tak je to dost na hraně. I když zase dost mi to pomohlo odstranit Pátrače na kritických cestách, takže se jim už nemusím vyhýbat.

S Fallenem jsem nehnul, po zmlácení má smyčku a na téma aby přestal, s ním hovořit nejde.

Na sílu mám amulet a opasek. Abych mohl míchat elixír, tak bych teď potřeboval 2 levelupy. Mám 7 šťovíků, takže +21 síly bych tím zvládnout mohl. Zbytek do 100 pak modlením, vyjde to tak akorát.

Posvěcení meče jsem se zatím vyhnul, protože stejně nemám moc peněz :). No, je to takové ... vůbec si nevybavuji, že bych tenkrát postupoval tak pomalu. Zbroj je třeba fajn, ale bandity u majáku nedokážu zlikvidovat i tak. Většina zásahů mečem je dost slabá, takže je to celkově hodně o náhodě. Teď jsem si otevřel cestu na Jharkendar, tak se mi alespoň rozšířil repertoár potvor na zabíjení.

Mimochodem, Pátrači mě s přehledem zasáhnout i přes tu zbroj a nepoužívají jen ohnivou kouli.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #38 kdy: Říjen 10, 2025, 18:02:59 »

Ne, potřebuješ se u učitelů naučit sílu do 90 - 100 (bez lektvarů a modlení). Tedy máš-li jí na 70, potřebuješ ještě minimálně 6 úrovní (mělo by to stát 5 bodů 15vb). Pak dvě úrovně na lektvar a 3 úrovně na jazyky. Jazyky doporučuji se raději naučit ještě před tím, než dokončíš datadisk a ideálně ještě před tím, než vůbec půjdeš do Jharkendaru. On jazyky učí Myxir, ale ten pak krapek nějak blbne a pak ještě jedna postava v Jharkendaru, ale ta je tuším neučí na max. Tedy ono máš ještě hodně možností poexpit, tedy bych se na ně asi nyní raději zaměřil. Ale vzhledem k tomu, že si již obětoval tolik bodů do síly, by prostě pro tebe bylo dobré to co nejdříve dokončit.

Právě proto je i lepší ten opačný postup, naučit se tu obratnost kvůli mistrovskému meči, pak ovládání zbraní, protože tak pak můžeš využít bonusy z tabulek krom síly vlastně do všeho a je rychlejší se to naučit. Sílu pak postupně zvedneš a tabulky na sílu použiješ jako poslední. Ale u tebe se to již nyní nevyplatí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: Říjen 10, 2025, 18:13:15 »

Dobře, tak já raději loadnu před Jharkendar. Každopádně to bude tedy dost zajímavé, 6 úrovní není zrovna málo :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #40 kdy: Říjen 10, 2025, 18:17:18 »

Mám dojem, že Myxír to už neučí, když zabiješ Ravena a on se vrátí do Khorinisu (nahradí Vatrase). Nejsem si úplně jistý, jestli to učí tam, ale asi spíše ano. (můžeš to vyzkoušet, jestli tam jsi). Každopádně minimálně první úroveň se hodí i kvůli dialogům.

Pokud to tam učí, asi bych pokračoval dál v Jharkendaru a snažil se co nejvíce poexpit a ty jazyky se naučil. Dokončit to nemusíš, můžeš se klidně vrátit ještě před zabitím Ravena a expit jinde. Ale datadisk je relativně snadný a mohl by to dost pomoci.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #41 kdy: Říjen 10, 2025, 18:23:24 »

Tak případně poustevník v Jharkendaru to taky učí na max. Tedy v nejhorším by si použil ho. U něj si je třeba jen dát bacha, aby jej nesežrala stínová šelma poblíž :D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #42 kdy: Říjen 10, 2025, 22:26:47 »

Asi budu muset risknout datadisk. Vypadá to totiž, že jsem se dostal k limitu současných schopností a zbylo mi jen málo schůdných potvor. Už kvůli tomu moc pendluju po mapě. Navíc mi Akt 3 do mapy přihrál nové tuhé potvory, takže kličkování je ještě náročnější.

Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc si myslím, že jsem to tenkrát hrál na tu obratnost, tak jak jsem si to někde našel. Určitě to neprobíhalo tak jako nyní, to bych si pamatoval.

Přijde mi, že i s tou rytířskou zbrojí jsem docela snadný cíl. Šípy to třeba redukuje dobře, ale útok obouručních zbraní tím většinou dost dobře projde. Stejně tak magie. Pátrač mě sundá na 4-5 střel, což v pohodě stihne, protože já ho sekám podstatně déle.

Ještě můžu zkusit přenastavit ovládání, abych byl schopný uhýbat, ale těžko říci, jestli to k něčemu bude.

Zatím jsou mimo mé běžné schopnosti skřeti, skřetí psi, kostlivci s obouručními meči, ještěráci s meči a dračí chňapavci. Trolly samozřejmě ani nezmiňuji :). Nakonec to určitě dám, respektive se k tomu zlepšení prokoušu, ale nedokážu si představit, jak se na tohle museli tvářit běžní hráči. Za mě Piraně nemuseli tolik tlačit na pilu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #43 kdy: Říjen 10, 2025, 22:58:43 »

Trol je jedna z nejsnadnějších potvor, co ve hře je. Stačí mu vběhnout do zad, když zvedá ruky na znamení výhružek a pak se mu držet za zády a sekat jej. Měl bys je všechny, včetně černého trola, sundat ještě v první kapitole.
viz: https://www.youtube.com/watch?v=a_Wmbwe8SyU

Na kostlivce dobře funguje magie. I dvě ohnivé koule je zabijí. Na ty silnější temné pány je ideální zničení nemrtvých. Vše ve svitcích se dá koupit, nebo najít. Ale kostlivci patří díky k tomu k nejsnadněji levelovacím potvorám (opět je většinou zabíjím ještě v první kapitole jako neutrální).

Dračí chňapavce lze zničit tím uskakováním vzad, během hry nebudeš nikdy dost silný, abys je dával úplně snadno - tj vždy tě budou schopní zraňovat, rozdíl bude hlavně v tom, jak rychle je zabiješ ty.

Pátrači používají ohnivou kouli s útokem 75 magií. Rytířská zbroj má odolnost 25 proti magii, tedy každým zásahem ti vezme 50 životů. Pokud tě zabije na 4, máš málo životů. Mohl by ti proti nim pomoci Opasek magické ochrany (Zuris) +10, amulet duchovní síly (Canthar) +10, případně to doštelovat prsteny, třeba prstenem nepřemožitelnosti (jeskyně s golemy u pyramidy) +3, Prsten neporazitelnosti (měl by si již mít, pokud jsi dokončil úkol s drápy chňapavce pro Lutera) +2, Prsten obrany (v hornickém údolí, ale je to v zamrzlé oblasti, tak asi nic) +5. Nějaký prsten proti magii mám pocit dával i Xardas (právě asi kvůli pátračům). Ty snadno dostupné by měli zvednout odolnost o 25, tedy celkově na 50 a tedy by si měl vydržet dvojnásobek (pořád ale může pátrač začarovat i jiná kouzla). Existuje taky trik, že pokud se při boji k němu co nejvíce lepíš, jsi opravdu mu úplně u těla, tak tě netrefí. Můžeš také použít nějakou proměnu, třeba na stínovou šelmu, nebo tak něco.

Nejhorší jsou tak skřetí psi a to zejména kvůli tomu, že fungují jako smečka. Jeden se dá zabít tím uskakováním vzad, ale celou smečku takto nedáš. Skvěle na ně fungují proměny. Třeba na dračího chňapavce.

Skřeti jsou tím tanečkem, jak jsem ukazoval na videu relativně snadní. Úkroky doleva/doprava se jim dostaneš do zad.
« Poslední změna: Říjen 10, 2025, 23:15:33 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #44 kdy: Říjen 10, 2025, 23:10:10 »

Jinak PB to v datadisku bojovníkům značně usnadnili. To mágové to mají skutečně těžké :D. Když hraješ za čistého mága, tak tu potvoru kouzli neumlátíš, prostě ti nezbývá nic jiného, než počkat na silnější kouzla - tj na další kapitolu. Bojovník zvedne trochu sílu, vezme trochu lepší meč a umlátí všechno.
IP zaznamenána
Strana: 1 2 [3] 4 5 ... 8