Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:27:40
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 12 13 [14]

Autor Téma: Dragon Age: Origins  (Přečteno 20626 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Dragon Age: Origins
« Odpověď #195 kdy: Únor 06, 2025, 00:26:51 »

Zdá se, že Flemeth je též na 15 úrovni, tedy pro mě již nepředstavovala moc problém. Jako vztekala se, ale nemohla dělat skoro nic. S aktivovanou tou dovedností tajemného bojovníka, co zvyšuje odolnosti a s palicí, bych jí nejspíše zvládl sejmout i sám :). Tedy mohl jsem se s ní i domluvit a podvést Morrigan, ale asi by to nebylo úplně ono.

Taky jsem vykecal z démona v Rudoskalí knihu, co se umožňuje naučit kouzla a současně jej vyhnal pryč. Tedy skrz zastrašování, což je vcelku vtipný, že se démon vzdá bez boje a ještě mi dává úplatky, abych jej nechal být. Kdybych s ním uzavřel dohodu a on si nechal Connora, tak nevím, jaké následky by to mělo (třeba i v dalších dílech při importu savu).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #196 kdy: Únor 06, 2025, 08:04:35 »

@Yuyana: díky :). I kdybych to býval vzdal, tak bylo to popostrčení dobré. Maximálně bych zjistil, že to opravdu není pro mě, ale to se nakonec nestalo :D. Příběh, postavy a vlastně celý ten svět jsou prima, až mě překvapilo, jak se Bioware podařilo udělat plnohodnotnou alternativu k Forgotten Realms, která opravdu dokáže nalákat k průzkumu všemožných detailů. Souboje by nakonec taky šly, to je prostě dané mým přístupem. Kdybych poladil AI, tak by to bylo hned něco jiného, což bylo vidět třeba právě v datadisku, kde i v defaultu některé postavy fungovaly mnohem lépe jak v Originu. Takhle to spíš vypadalo, že hraju celou dobu jen na dvě postavy a zbylé dvě jsou do počtu.

Včera jsem zlehka rozehrál dvojku, a skoro si říkám, že takhle by mi to možná sedělo lépe. Přijde mi to víc akčnější a jelikož opět hraju za bojovníka, tak i víc oku lahodící.

Každopádně ještě přemýšlím, jak datadisk vůbec shrnout. Už se mi to nechce deníčkovat úplně do detailů, což ani moc nejde, protože datadisk měl opravdu spád a byl plný různých aktivit, které se všemožně křížily. Asi udělám jen nějaký shrnující výtah bez větší chronologie.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #197 kdy: Únor 06, 2025, 09:29:16 »

U té taktiky si pamatuji, že existoval i nějaký mód, který umožnil ty společníky nastavovat o něco lépe, v těch konkrétních činnostech, co mají dělat za různých podmínek. Zásadní je ale to nastavení chování, já to u všech nastavil pro boj na dálku, aby mi sami pokud možno neutíkali za nepřáteli, ale lepší by asi bylo to nastavit na pasivní, nebo defenzivní, protože i v tom boji na dálku, pokud nemůžou nepřítele trefit, se za ním rozutíkají, což není žádná výhra :).
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #198 kdy: Únor 06, 2025, 13:36:08 »

:-D Ok, to jsem nečekala. Pak pozdravuj Fenrise.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #199 kdy: Únor 07, 2025, 20:38:50 »

V útočišti jsem se rozhodl vyzkoušet, jestli jde mít všechny tři hraničářova zvířata a vážně to jde. Taky jsem se naučil vyvolávání kostlivce, což je taky zajímavé kouzlo, zdá se v kombinaci s aktivní "Mocí kouzel" je možné vyvolávat silnější verze. Obecně záleží, z čeho hrdina kostlivce udělá, z bojovníka je bojovník, z lukostřelce lukostřelec, z mága mág. U toho posledního je zajímavé, že se to i liší v tom, jaká kouzla umí, může být třeba základní mág, nebo mág léčitel, nebo jsem měl bleskového mága, nebo mága co uměl prokletí. Asi se to také odvíjí od nepřátel. Každopádně maximální možná "armáda", co by hráč mohl mít, by byla nejspíše 14 členná. Tedy pokud by v partě měl 3 lotry hraničáře a vyvolal s nimi s každým tři zvířata a jednoho mága s kostlivcem :D. To už je docela slušná přesila v podstatě na vše, co lze ve hře potkat. U mě by tedy maximum bylo asi 10 členů, ale to kouzlo vyvolání kostlivce není tak užitečné a asi to Wynne ani Morrigan učit nebudu.

Jinak to šlo v útočišti dobře, nepřátelé neměli moc šanci. S tím zdejším hlavním bossem jsem se nejprve domluvil, že poskvrním ostatky a taky jsem to opravdu i udělal, což znamenalo krom toho strážce a démonů, zabít společně s Morrigan Wynne i Lelianu. Ale odemknul jsem si tím specializaci Plenitel pro válečníky. Pak jsem hru načetl a smetl toho zdejšího fanatika i jeho poskoky a nakonec i dračici. Ta bylo na 20 levelu (netuším, jestli je to její maximum, nebo se drží úrovně hrdiny), každopádně těch 5 úrovní je o proti Flemeth dost znát. Pak jsem už jen vyléčil arla, naučil se poslední specializaci šampónka a šel do Denerimu.

Dostal jsem také úkol najít a zlikvidovat Jowana, ale netuším, kde je. Asi tu chybu z nemožností splnění tohoto úkolu také stále neopravili. Jinak jsem ale splnil téměř všechny úkoly, nemůžu se dostat jen do odluky, kam některé vedou.

Pak jsem sejmul toho patolízala hlavního zlouna ve snaze zachránit královnu, druhá patolízalka nás chtěla zatknout, ale zabil jsem jí. Ale příliš se mi to nelíbí a přemýšlím, že bych se nechal zatknout. Jednak ona je ze své podstaty hodná (mi přijde) a jednak nevím, jaký je v tom rozdíl, jestli se pak nedostanu do vězení, nebo tam budu muset jít z jiného důvodu.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #200 kdy: Únor 09, 2025, 21:01:17 »

Tak konečně jsem dohrál základní hru a zkoušel i ty menší příběhové doplňky. Ty, co se týkají holek, ještě jakžtakž, ačkoliv Lelianinu píseň jsem měl asi hrát ve chvíli, kdy jsem jí potkal, nebo ve chvíli, kdy mi řekla o své minulosti, což je v podstatě totéž.

Pak jsem začal hrát kroniky zplozenců, ale to mi přijde úplně mimo. Možná by si to hráč mohl zahrát za trest, když mu zemřou všechny postavy v boji, aby věděl, jak to dopadne. Ale uvidíme, možná to dokončím.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #201 kdy: Únor 13, 2025, 14:25:31 »

Dohrál jsem kroniky zplozenců, tento přídavek mi přijde jasně nejslabší. Pak jsem hrál golemy, tento přídavek je poměrně dobrý, ačkoliv mě dost iritovalo, že můj hrdina jej prošel celý jen ve slipech, protože zbroj šedého strážce hra neumí importovat a v přídavku jsem žádnou zbroj či oblečení nenašel. To tak tedy bylo částečně i při honu na čarodějnici, že hrdina vyrazil Morrigan navštívit jen v slipech do močálů. Ale tam nějaké ty hadry přece jen pak byly. Každopádně ti golemové jsou z těchto vedlejších dobrodružstvích asi nejlepší, i když tamní boje jsou až přehnaně obtížné a neumím si představit to hrát za bojovníka. Možná by měl hráč hrát nejprve datadisk a až pak toto, těžko říct. Pak jsem se pustil do datadisku, ale moc jsem toho zatím nestihl.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #202 kdy: Únor 27, 2025, 00:02:47 »

Nějak se pořád nemůžu dokopat k shrnutí datadisku, což začíná být pomalu akutní :). Po projetí Mass Effect trilogie jsem se totiž vrátil ke dvojce a pokud bych tu měl alespoň něco málo shrnout, tak k tomu budu příběh datadisku jedničky prostě potřebovat ;).

Chvilku jsem přemýšlel, jestli k DA2 tvořit samostatné vlákno a třeba i deníčkovat, ale po cca 9 hodinách ve hře se ukázalo, že na deníčkování by to chtělo alespoň dva průchody, protože Kirkwall (ústřední město příběhu), je dost zvláštně nadesignovaný. Tedy mírně řečeno.

Zprvu se hra jevila fajn, ale časem jsem si začal připadat jako v MMORPG - souboje, questy, podivně poslepovaný děj ... Teď už se blížím k 30 hodinám a modlím se, aby už byl konec :D. Ne, až tak špatné to není, ale už mě to tou repetitivností ubíjí. Hlavní linka by šla včetně úkolů pro parťáky určitě nacpat do 10 (max 15) hodin. Vše ostatní je vata doplněná haldou soubojů, které jsou navíc uměle natahované díky několika vlnám nepřátel (platí to pro 99% soubojů ve hře). A to vše se odehrává v kulisách, které se v drtivé většině případů opakují. Když si vezmu, za co byly svého času Neverwinter Nights kritizovány, tak by si NWN zpětně zasloužily velkou omluvu ;).

Bossfight jsem zažil snad jen jeden a to mezi Akt 1 a 2. Mezitím je řada soubojů průměrných až podprůměrných, těm strategicky zajímavějším se dá totiž vhodnou volbou dialogů vyhnout, což jsem kolikrát záměrně odmítl, abych si to alespoň zpestřil (kvůli tomu to nemůžu hrát jako čistokrevný dobrák). Taktizovat není ve většině případů nutné, družina kolikrát pojde spíš na počet vln, než že by souboj jako takový byl tuhý. No a v takových případech stačí první vlnu někam odlákat a v klidu pobít - druhá (třetí atd.) spawnutá vlna zůstane většinou stát mimo dohled.

Parťáci jsou o kapánek horší než v jedničce, respektive mi zde sedne méně postav. Některé jsem dokonce ke svému překvapení minul, ale těžko říci, jak se mi to povedlo. Jeden týpek měl přibýt skrze DLC, což se nestalo a asi tu půjde o stejnou chybu jako v jedničce. Další týpek pak měl být součástí nějakého úkolu v Akt 1, ale vůbec si nevybavuji, že bych na ten úkol narazil.

Jelikož jsem sáhl po bojovníkovi, tak jsem docela uvítal, že mou partu doplnilo moje dvojče, kouzelnice Bethany. Další byl Varrick, což je postava, kterou znám ze svého krátkého dobrodružství z DA: Inquisition (tedy alespoň doufám, protože nejvíc mi v paměti utkvěl Solas). Po nějaké době jsem měl možnost přijmout Anderse, kvůli kterému je právě potřeba odvyprávět kus příběhu datadisku k jedičce, protože jinak nebude jasné, co se mu ve dvojce přihodilo. Aveline je vedle Varricka další jistota, kterou sebou často vodím. Nahrazuje mi je Alistaira. Romancovatelná ale není.

Pak je tu Isabele, učitelka duelismu z jedničky, která je nyní plně k dispozici jako parťačka a romancovatelná postava (navíc se na ní dobře kouká). Někde jsem zahlídl, že jí někdo hodnotil jako analog Morrigan, ale to je jednak úplně jiná liga a ty dvě nemají hlavně nic společného :D. V družině jí mívám kvůli tomu, že je to skvělé DPS a taky kvůli tomu, že druhá pro mě romancovatelná postava je krvavá kouzelnice - elfka Merrill. Tady bych možná pro změnu za sebe řekl, že se tu asi někdo pokusil do družiny nasadit něco na způsob Leliany, ale nefunguje to. Merrill působí jako umíněné děcko, které prostě v družině nechcete. Bohužel, o Bethany jsem v Akt 2 přišel a Merrill je klíčová pro svůj osobní úkol (jak jinak ... :)).

Každopádně u hry mě opět drží hlavně příběh. Jednak propojení s jedničkou a pak jde opět o doplnění celkové lore, protože dvojka se zaobírá (odvěkým) konfliktem mezi templáři a mágy. Pokud jde o jedničku, tak v Akt 1 DA2 je třeba názorně ukázáno, proč nemělo zabití Flemeth v jedničce smysl. Škoda jen, že takových propojení tu není více.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #203 kdy: Únor 27, 2025, 16:06:53 »

Elemire někteří to tu hrají jen kvůli boji, měj soucit.

:-D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #204 kdy: Únor 27, 2025, 16:32:55 »

Souboje mi v DA2 přišly fajn na začátku, ale tím, jak je to na jedno brdo, tak už z toho nemám patřičné zadostiučinění. Určitě se mi líbí, že některé dovednosti, respektive efekty, se skládají napříč družinou, takže jedna mlátící postava je nic moc, druhá k tomu přihodí svůj bonus a s třetí už to pak lítá po čtvrtinách až třetinách HP baru. Jenomže tohle se strašně rychle okouká. Chybí mi prostě takové to postupné sílení družiny. A s tím se nějak po jedničce nemůžu srovnat :). Něco jako je to třeba v Might & Magic Legacy.

U příběhu mi zase přijde, že v BioWare chtěli zkusit cestu Mass Effectu, ale to v DA nefunguje. Večer se zkusím rozepsat, teda pokud po dnešku na noční neusnu :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #205 kdy: Únor 27, 2025, 16:47:52 »

Já hrála za rogunu, protože jsem nedostala na výběr. Pokud se chlap jmenuje Garrett, tak holt musí bejt roguna, tam je to jasný.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #206 kdy: Březen 01, 2025, 15:19:11 »

Fakt se nemůžu k ničemu dokopat :), ale před chvilkou jsem alespoň DA2 dohrál. Nějakých 37,5 hodiny. Ohledně DLC nevím. Nebyl jsem schopný rozklíčovat, jestli je mám nebo nemám aktivní. Každopádně to ve výsledku skončilo dobře. Sice už to na mě bylo moc natahované, ale on se naštěstí v těch nejkrizovějších chvílích zase rozjel příběh a ten je vskutku zajímavý. Není to žádná hrdinská jízda, některé zvraty mi byly dokonce proti srsti, ale dávalo to smysl.

V romanci jsem potvrdil Isabel a na konci hry jsem se přidal na stranu mágů. Dopadlo to ale jinak, než jsem čekal :D. Během hry jsem se potkal s králem Alistairem a na konci jsem konečně pochopil roli pátračky (měl jsem jí zprvu za inkvizici). Ze známých postav jsem potkal ještě Zevrana. Zrovna jsem v družině měl Isabele, takže to mohlo mít celkem nečekanou dohru :). Isabel se samozřejmě se Zevranem zná z jedničky, navíc to bývali milenci ... leč romanci jsem měl nyní já a trojku jsem s díky odmítl ;). Poslední známou postavou byla Leliana v outru hry. A nesmím zapomenout ani na obchodníky Bodahna a Sandala, kteří se obchodně přesunuli do Kirkwallu. A také na templáře Cullena, kterého jsem v jedničce zachránil ve věži mágů před Uldredem. V Kirkwallu je kapitánem templářů a pravou rukou jejich lídryně Meredith.

Po závěrečné bitvě jsem podobně jako hrdina Fereldenu záhadně zmizel. Po boku mi prý zůstala jen Isabel, ale nikdo neví, kam jsme spolu odešli. Což lehce poodkrývá i důsledek Morriganina DLC v jedničce, kdy jsem měl možnost s Morrigan odejít. Nicméně bez ohledu na opačnou volbu jsem asi i tak zmizel. No a pátračka se právě pokoušela z Varrika získat indicie, které by ta záhadná zmizení hrdinů Fereldenu a Kirkwallu vysvětlily. A za tím vším pátráním nakonec stojí Leliana ...

Až mám nutkání přejít rovnou do DA3 :D. Chtěl jsem si tedy dát pauzu, ale teď je možná ten správný čas, protože mi konečně bude začátek trojky jasnější.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #207 kdy: Březen 01, 2025, 15:57:41 »

Elemire, vidim, že si to užíváš, to je dobře. DA série má mouchy, a já jsem první, kdo to přiznává, ale rozhodně má i klady. DA:I je zas něco trošku jinýho, ale hra je to solidní. Akorát roguny jsou tak strašně OP, že to místy protrhává vesmír :-D. furt ještě neopravili artificera, ale i tak je to největší mlátička ve hře. Za bojovníka jsem nehrála, takže nemůžu ručit. Ale mágové jsou zábavný.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #208 kdy: Březen 01, 2025, 18:42:47 »

Navolil jsem opět bojovníka s obouručními zbraněmi, ale ten import ... popravdě jsem si už některé volby ani nedokázal vybavit, takže si nejsem jistý, že jsem to naklikal všechno správně. DLC Legacy v DA2 jsem třeba určitě minul, tak jsem nechal default. Ale tak snad to nebude tolik vadit :).

Předtím jsem v DA:I nechal skoro 7 hodin a moc mě to nezaujalo, ale teď už alespoň od počátku vím, o co zhruba jde a kdo jsou ty dvě postavy na začátku :D. Potažmo tři, protože z průrvy mi nejspíš pomohla Morrigan? Rozhodně to bude lepší rozehrávka a nejspíš si jí díky tomu o to víc užiju. Akorát ta čeština bude asi haprovat, už v prologu je něco nepřeloženého, ale alespoň si budu víc hlídat, co postavy říkají. Pochybuju, že CZ po letech ještě někdo dopiluje.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #209 kdy: Březen 01, 2025, 21:21:01 »

No, teď bys měl znát Lelianu, Cassandru, Warricka, možná Cullena, později se dostaví Morrigan s příbuzenstvem. Vzhledem k tomu, že jsi udělal z Alistaira krále, ho neuvidíš, a to je asi dobře.

Pozdravuj Doriana.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 12 13 [14]