Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:44:54
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Tomb Raider  (Přečteno 4129 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Tomb Raider
« kdy: Červen 27, 2021, 17:56:41 »

Tak, slíbila jsem, že to tenhle tejden rozehraju, a je neděle odpoledne. Takže směle do toho, že.

Zkusila jsem si jedničku, ale nějak to... neni ono. Vůbec ne neorientuju, nevim kam jít, nevidim žádný cesty, a neumim to ovládat. Pak mě napadlo... zkusim dvojku, že? Dvojku znám, a je tam tutorial u Lary doma, vždycky jsme tam skákali po překážkách, běhali v labyrintu, a zavírali sluhu do mrazáku, aby neběhal za náma a neobtěžoval svym hekánim. A tak jsem spustila rovnou dvojku. Tomb Raider jako Tomb Raider, no ne?

A řikám si... JAK. Jak jsme tohle hráli jako děti? Vždyť... se to nedá ovládat. Ta holka neskočí, pokud se nezmáčkne tlačítko pro skok přesně v ten správnej moment. Jednim tlačítkem skáčete, druhym se chytáte a šplháte. Kamera mě nenávidí. V tý hře jsou časově omezený puzzly, a jako děti jsme to dávali. Nebylo to praxí, hráli jsme to jen jednou ročně na prázdninách u tety. Tohle, Lego Racers a Duka Nukema 3D.

Samozřejmě další je na řadě labyrint. Je v něm někde schovanej průchod s tlačítkem. Problém je v tom, že když se člověk otáčí, tak se neotáčí kamera. Takže nejdřív otáčíte Laru, a pak když běžíte, tak se kamera točí za váma. V praxi to znamená, že tu zatáčku nikdy neodhadnu, a navíc po obočení chvíli běžim poslepu. Ještě že má ty airbagy, že? Ale nakonec se mi podařilo stisknout tlačítko a dostat se ven. Schválně jestli uhodnete, jestli jsem to stihla k těm dveřím. Elemire kde jsi se svojí schopností kreslit čtverečkový mapky?

Po třech pokusech jsem se zlepšila tak, že se mi podařilo zahlídnout, jak se ty dveře zavíraj. Možná kdybych cestou nenarazila do toho proklatýho sluhy. Myslim že další zastávka je mrazák.

Je komický, jak špatný proporce ta hra má. Chápu, že to museli všechno namontovat do těch čtverců, ale stejně. V tý kuchyni je to opravdu hezky vidět.

Grrr! Takovej Soul Reaver jednička se ovládá uplně nádherně, stáří hry neni argument! Fakt, že jsem zvyklá po skoku plachtit, ničemu nepomáhá. Legacy od Kain a Darksiders maj negativní dopad na mojí schopnost hrát za postavy bez superschopností.

Sakra zas nic. O fous. Doufám, že má děda teplý spodní prádlo, tohle bude na dýl.

Edit: Nah, dala jsem to hned na další pokus. Taky jsem pustila dědu z mrazáku, takže můžete bejt všichni v klidu. A jdu si dát pauzu, učit se v týhle hře skákat je náročný.
« Poslední změna: Červen 27, 2021, 18:07:57 od Yuyana »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Tomb Raider
« Odpověď #1 kdy: Červen 27, 2021, 18:43:22 »

Musíš vytáhnout takovou tu tabulku, co mají hokejový trenéři a pečlivě si rozplánovat, co kde a jak přesně udělat. Ono to sice nikdy nevyjde, ale vypadá to strašně cool :D Mě přijde, že dřív jsme byli na podobné ovládání a animace zvyklí, ale jak šel vývoj her dál, tak jsme si zas snadno odvykli. Je to pár let nazpět, co jsem zkoušel Prince a vzdal jsem to hned po druhém skoku. To samé rally ... to už by mi dneska asi málokdo věřil, že se to hrálo na klávesnici.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Červen 27, 2021, 22:01:04 »

:-D Našla jsem si mapku na googlu, a přišla na to, že to bludiště neni tak komplikovaný.

Každopádně s těma hrama máš pravdu, odvykli jsme si, snadno a rádi. Standard je dneska trošku někde jinde. Učim se to teď znovu, myslim že proti jedničce mi pomáhá, že to prostředí znám, a nemusim krom ovládání řešit, jestli na mě vyskočí potvora, nebo kam mám jít.

Každopádně, aby si někdo nemyslel, titul "nejhůř ovladatelná hra kterou jsem kdy hrála" to ani neškrábe. Z her v mym vlastnictví tahle čest připadá Thiefovi jedničce a dvojce. Ostatní fanoušci by mě sežrali, kdyby se dozvěděli, že naprosto miluju čtyřku, právě proto, jak krásně a pohodlně se to ovládá. A že si dovoluju nazývat se fanouškem, když jsem vzdala jedničku ve třetí misi :-D. Posvátnou jedničku :-D. (Dvojku asi už v první. Hrozná hra, plná otravnejch mechanik a ten příběh taky za moc nestál, jsem si ho našla na youtube :-D. Ale psst!) Echm.

No, kde jsme to byli. Dala jsem znovu překážkovou trať, proběhala si barák, a cejtim se dost pohodlně na to, abych rozjela první misi. Jsem zvědavák, kolik si z í pamatuju, nehrála jsem to od školy.

*

Titulní animace mi poněkud připomíná age of empires, což... mi zas připomíná, že ve hře nehraje hudba. Neni to poprvé, když jsme to kdysi hrávali, měli jsme to jeden čas komplet bez zvuku.

Po výskoku z helikoptéry na mě samozřejmě HNED poslali tygra. Samozřejmě jsem se ubránila. Statečně. Ale bylo to poněkud podlý. A jsem na tom stejně jako v jedničce, ta grafika je pro mě poněkud matoucí, těžko se mi vyhodnocuje, kam můžu vlízt a tam po mě chtěj, abych šla. Běh proti kameře by měl bejt s touhle mechanikou skákání trestnej.

Některý klávesy jsou defaultně nastavený na tlačítka, který nemám na klávesnici a mačkat fn+page down neni v boji uplně komfortní. Naštěstí to jde upravit.

Druhej tygr? Jako vážně?

A našla jsem prvního dráčka. Asi žádnej velkej úspěch, byl hrozně na ráně.

Potkala jsem nějaký ptáky, u kterejch mi z prvu nedošlo, že jsou agresivní. Člověk na to u ptáků neni zvyklej ani ve hrách, ani v reálu. A chvíli fungovala hudba, už zase nehraje. Jsou tu dveře, na který potřebuju klíč, a ten samozřejmě nemám, takže vzhůru dolů do jezírka.

Mimochodem teď jsem při hledání odpovědi na dotaz kterej se vůbec netýkal tématu narazila na fórum, který vypadá přesně jako to Elemirovo, až jsem se vyděsila.

V jezírku je klíč, a vedle jezírka je... tygr. Další zatracenej tygr. Ta Lara prostě neni Strife, mám nějaký problémy s bojem. Nicméně jsem vyhrála s minimální HP ztrátou, a jdu nahoru do těch dveří. Bohužel nebudou snímky, protože Steam je odmítá pořizovat. Klávesa, kterou je dělá, je tady zabraná něčim jinym. Možná se v tom časem pohrabu. A možná taky ne.

Spousta pavouků, další klíč, lékárnička, náboje do brokovnice, a první obrovská betonová krychle, kterou Lara samozřejmě vezme za spodek a odtáhne o pár metrů vedle. A hned je jasný, proč lékárnička, že. Celá chodba je plná A) pastí, který vystřelujou disky a B) vody, takže jak jim člověk uhne? Neuhne. No, prostě jsem to prošla. Ale au. Jdu dál, a ... a typickej Tomb Raider. Bortící se podlaha, za mnou se kutálí šutr, na zemi bodce, a když se mi to povedlo proběhnout, zdi s bodákama jedoucí k sobě. Tam jsem skončila, protože jsem zůstala ve špatnym úhlu k rohu v podlaze a nedokázala se včas pohnout. No nic.

A zrovna když jsem měla pocit, že jsem na konci... další bodce. Kdyby ta hra byla ovladatelná, tak by to samozřejmě nebyl problém. Dalšího dráčka neseberu, protože jsem to nestihla vytočit včas. A šance je samozřejmě jen jedna. Do následující místnosti jsem rovnou vlezla střílejíc, protože je mi ta hra už jasná.

A samozřejmě o patro níž máme dva tygry, a kdyby ta *** laskavě reagovala na klávesy a skákala, tak jsme si mohli odpustit tak cca 80 smrtí. Po tygrech, který byli po každym loadu na kompletně jinym místě, jsem našla dveře z úvodní animace. Dveře, za kterejma by měla bejt magická dračí dýka, či co. Ale nepřátelskej chlap nechtěl mluvit, otrávil se, a Lara usoudila, že další cíl jsou benátky, tak jsme v benátkách. A já si je pamatuju. Ne, dneska už ne. Už bylo dost.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Červenec 04, 2021, 16:37:03 »

No, včera jsem celej den četla a flákala se, dneska je čas na ty benátky.
Pokus zopakovat si ovládání tak uplně nevyšel, jelikož ta hra ovladatelná neni, ale což, jedem.

Nebudu vysvětlovat, jak se mi v první úrovni podařilo minout odbočku a celý dva tyranosaury, nehody se stávají.

A hned naběhnu do dobrmana. Jsem zapomněla, že v tý hře jsou. Nerada střílim do pejsků, a dobrmany mám ráda. Je to nevkusný. Po pejskovi ještě chlapa na balkóně, kterej se do mě pokoušel střílet, ale moc mu to nešlo. Další pes, a chlap s bejzbolkou, jako... vůbec si nepamatuju, že v tý hře bylo tolik nepřátel. Vždycky jsem to měla zakódovaný jako skákačku. Myslim, že je to tim, že nepřátele jsme vždycky nějak postříleli, a pak jsme běhali po prázdný úrovni a pokoušeli se zjistit, kam dál a jak proboha skočit kam je třeba.

Trvalo opravdu dlouho, než mi došlo, že umim rozbíjet okna. Člověk to u hry s touhle grafikou tak nějak nepovažuje za možnost. No, člověk možná ano, mě to chvíli trvalo. Každopádně jsem tam, kde jsem potřebovala bejt, a kde se mi otevřely dveře. Počítá někdo ty ubohý psy? byl tohle třetí?

Vypadá to, že chlap na balkóně měl klíč, kterej budu potřebovat. No, štěstí, že už je mrtvej, že? A další tlačítko. Upřímně? Nemám tušení, jestli je časově omezený, ale v týhle to hře automaticky předpokládám.

Klíč vede k motorový loďce, a jen co nasednu, už po mě zas někdo střílí. Věděj autoři, že střílet pod vodu neni zrovna dvakrát efektivní? Podezírám je, že ne. No nic, ne nadarmo se říká: Brokovnice, nejlepší přítel člověka.

Každopádně nemám s loďkou kam plout, protože jsou zavřený dveře. Další a další tlačítka... ta hra více méně funguje tak, že si otevřete dveře k tlačítku, který vám jinde otevře jiný dveře k jinýmu tlačítku. Každopádně se mi nakonec podařilo osvobodit loďku a proplout dál. Taky jsem našla bílýho dráčka. Sošku, nejsem ohrožená sežránim. A hned za nim zlatýho. Heh, dobře, dobře, já je beru.

Myslim, že potřebuju zaparkovat loďku v komoře a zvednout hladinu vody, abych se dostala dál. Soudě dle architektury a dle toho, že na zdi je páčka, kterou můžu zmáčknout jen za předpokladu, že plavu. Takže jsem rovnou zaparkovala loď, aby tam byla nachystaná, vystřelila další okno, a tasila zbraně. Protože samozřejmě že je hned za rohem chlap s bouchačkou. A já tupě věřila, že je to míň bojový než Darksiders.

No, a hned za chlapem je páčka, a už se mi napouští voda. To bylo kratší, než jsem čekala. Našla jsem další člun. Chvíli jsem přemejšlela, proč mi dávaj další, ale pak jsem viděla tu hromadu min v průjezdu a bylo jasný, že musim jeden z nich obětovat. Budiž mu voda lehká.

Taky vás stresuje, když máte pocit, že jste našli nějakej zajímavej tajňák, a on je tam klíč nutnej k postupu dál? No nic. Běhám a plavu po úrovni a hledám páčky. Zavřený dveře, který se samy otevřou, když vylezu z lodě na pevninu, považuju za hnus. Jak má člověk vědět, že se samy otevřou? 3x jsem kolem nich projela. A dveře, co se za mnou automaticky zavřou, a musim vylézt jinudy? Fajn. Ale ať se tam z čistýho nebe neobjevuje chlap. Nesnášim, když oni v klidu střílej do mě, kolikrát i přes zeď, ale já do nich nemůžu. Takhle jsem naposledy nadávala u Dishonored, a to byla velmi stresující zkušenost... :-D

Tak, a obě brány jsou zvednutý, otázka je, kde je tlačítko otevírající bránu, protože já upřímně nevim. Někde jsem ho mačkala, že? Acha! Jasně! Teď už to jen fyzicky najít a stihnout.

Mimochodem uvědomila jsem si, že jsme na hru znali cheaty. Myslim že to zadávám skoro dobře, protože Lara vždycky vybouchne :-D. To znamená, že to něco dělá :-D. Cha. Někdo zapomněl zapálit světlici. Už to funguje. Tak, a teď, když je to jen a jen moje dobrá vůle, protože můžu kdykoliv přeskočit dál, se jdu pokusit dát ty časově omezený dveře do další úrovně. hezky poctivě.

No. Když člověk přijde na to, kterym tlačítkem se zrychluje loď, aby mohl najet na tu rampu, tak to jde samo, že? Další úroveň hotová a mám všechny dráčky.
IP zaznamenána