Tak dneska jsem úspěšně nezvládl státnice, tak se můžu směle pustit do dalšího hraní.:-D Dost mě navnadilo další Elemirovo video, tentokrát ke krokovacímu dungeonu Dungeon of Dragon Knight, pro jistotu uvádím odkaz, protože z něj budu dost vycházet (
https://www.youtube.com/watch?v=T6M8ImtiJ_0 ). Mohl jsem to napsal do knihy návštěv, ale nakonec toho chci světu sdělit tolik, že jsem se rozhodl založit nové vlákno.
O Dungeon of Dragon Knight jsem se dozvěděl někdy po Vánocích, před zkouškama, kdy jsem sice neměl moc času, ale strašnou chuť si zahrát nějaký krokovací dungeon, přesněji nějakou tu novodobější kopírku Grimrocku. Hrál jsem to jedno odpoledne, pak jsem už neměl čas a nevrátil se k tomu. Ale to se s Elemirovým videem asi změní.
1) video bylo super, Elemire, informační hodnota skvělá, taková vide mám rád. I když jsem opět poslouchal jako mp3 ve sluchátkách při procházce s kočárkem, a tady video asi potřebovat nebudu, přece jen mám sám rozehráno a vím, o čem je řeč. Jen mi ve videu docela vadily ty lidičky, postavičky, místečka, chlebíček apod. Ale to bude asi tím, že jsem na tuhle mluvu už asi dost alergickej i z běžnýho života.:-D
2) Willpower bych asi přeložil spíš jako vůli nebo sílu vůle, ale jsi určitě lepší angličtinář. Jen by mi to jako ke klíčové vlastnosti mágů, která ovlivňuje především množství jejich many a sílu jejich kouzel, sedělo víc.
3) Silně doporučuji všem mít alespoň u jedné postavy vytrénované charisma na úroveň 18 (víc opravdu netřeba), vlastně tedy stačí opravdu jen jedna postava. Postava s charisma 18 prodává a kupuje předměty za stejnou cenu, tzn. že neprodělává. Nejlepší možné vybavení je opravdu možné nakoupit u čarodějnice, jen to leze dost do peněz. Peněz ve hře MŮŽE být dost, ale dobré věci jsou opravdu drahé. Tím, že je nakupujete a prodáváte za stejnou cenu, Vám tak vlastně nevadí je kupovat - v případě nálezu lepšího prodáte stávající za stejnou cenu.
4) Tím MŮŽE být ve hře dost peněz myslím to, že se loot z nepřátel, hlavně teda peníze, generuje dost náhodně. Nevím, jestli to někdo považuje za cheat nebo bug, ale pokud z nepřítele vypadnou peníze, doporučuju metodou save / load vydělat co nejvíc. Stejná hromádka může přidat +5.000 zlatých, stejně jako 300. Opravdu. Takže aspoň ze začátku jsem pár loadů vždy dělal.
5) Vůbec přítomnost obchodu mi v takovém počinu přijde jako skvělej nápad. Já samozřejmě netuším, jak velkou měrou to zjednodušuje hru proti klasikám žánru, o čemž mluvil Elemir, ale mě upřímně třeba v Grimrocích strašně vadilo, že musím loot vyhazovat na zem a nemůžu ho jít někam střelit. Nakoupit lektvary, lepší vybavení nebo prostě jen syslit zlaťáky. I možnost truhly a léčení mi přijdou v této hře strašně osvěžující a vždycky jsem se k čarodějce s plným inventářem rád vracel.
6) No, vracel. I když se vyjadřuju dost zkušeně a protřele, mám za sebou teprve asi 4 patra, takže jsem na (podle Elemira) největší slabost hry ještě nenarazil. Teď se motám v první Aréně, která je tuším právě v tom 4. patře. Ale jak říkal Elemir, hra je zatím velmi sympatická a příjemně odsýpá. Finální údery se snažím vybírat tak, abych držel postavy na stejném levelu, což mi hra zatím umožňuje.
7) Co se týče hraní s návodem, vím, o čem mluvíš. Sice hraju na Easy a nestydím se za to, na hádanky a puzzly se snažím přijít vždycky sám. Teprve, až to mám hotové, snažím se to nějak zkompletovat, třeba i pomocí YouTubu, tak nějak nemám rád, když něco nemám kompletní. Se souboji se mi nechce trávit moc času (který ani nemám), ale u puzzlů ne. A jelikož jsem sám dohrál Fish Fillets, tak vím, jaký to je pocit, když si člověk po dvou dnech a třiceti marných pokusech na něco přijde sám.:-D
8) Co se týče vyváženosti postav a udělování zranění, tak jsem zatím na tom 4. patře, tak to nemůžu potvrdit. Navíc hraju na Easy, tak tento problém mít třeba ani nebudu, ale zajímalo by mě, jestli se to třeba po tom 6. - 7. patře zlomí a zase budou třeba bojovníci dávat větší damage než nepřátelé. Jinak v tom ale osobně zas takový problém nevidím, naposledy jsem hrál Brány Skeldalu, kde jsou naopak bojovníci ultra silní a zbytek je jen do počtu. A takhle to má více her. Tak by bylo osvěžující si zahrát něco, kde má mág navrch. Případně si vytvořit třeba partu 4 mágů nebo 2x mág, 2x klerik.
9) No a nakonec, když se mluví o těch kopírkách Grimrocku: sem s nimi! :-D