ÚvodPůvodně to měl být spíše test, protože bez ohledu na skutečný obsah hry, jsem se vážnějším rozehrávkám novodobých krokovacích dungeonů raději vyhýbal. Výjimkou byly akorát The Bard's Tale IV, kterým jsem dal šanci proto, neboť se jednalo o výsledek práce renomovaného týmu vývojářů. V ostatních případech šlo o různé variace na Legend of Grimrock v prostředí enginu Unity3D (např. Dungeon Of Dragon Knight) a trošku mi v tom tak trochu neprávem zapadlo i Vaporum. Vlastně právě Vaporum ukazuje, že by ten sled rozehrávek měl být asi úplně jiný, ale Inferno po dlouhé době dokázalo něco, v co jsem u malých herních studií ani nedoufal - zaujmout mě.
Na první pohled se Inferno jevilo jako další z klonů Grimrocku, ale engine se chová zcela jinak a hlavně to není žádná assetovka (slepenec všemožných modelů a textur z Unity store). Inferno má poctivou a konzistentní kreslenou grafiku, která opravdu evokuje dojem dungeonů 90. let. Ale to není vše, hra má dost temnou atmosféru a zprvu dokáže dokonale zabrnkat na nervy svou tuhostí. Důraz na survival prvky tu není jen pouhým marketingovým tahákem, ta hra na tom základu opravdu staví a nekompromisně trestá každé neuvážené rozhodnutí. Normálně bych se do takové hry nepouštěl, ale ono je to vše namixované tak, že i když ten pověstný pohár přeteče, tak vás stejně po chvilce začne něco láká zpět, zkusit třeba trošku jinou strategii, a vůbec, velkou roli tu hraje nutkání zjistit, kam až se dokážete dostat.
Přemýšlel jsem, že bych sem přesunul všechny svoje příspěvky ke hře z tématu
Dohrál jsem, hraji a chci dohrát, kam jsem začal svoje zážitky postovat, ale pro lepší přehlednost to spíše vezmu jako každý jiný deníček, aby to zbytečně nepůsobilo zmatečně a ty informace do toho postupně zahrnu.
Za hrou stojí italské 68k Studios, které s Infernem navázalo na The 7th Circle - Endless Nightmare (2018). Podobně jako u Inferna jde o krokovací dungeon, který ovšem staví na poněkud bizarním tématu - použitá kobka zde symbolizuje zákoutí duševně nemocné mysli, a to se všemi jejími démony a slepými cestičkami. Vaším cílem je najít cestu k příčetnosti. Každé selhání je přitom potrestáno permanentní smrtí (ve hře nelze loadovat), ale zároveň každá zemřelá postava přináší bonusy při tvorbě nové postavy. Podobný efekt funguje i v Infernu, ale perma death je v něm nahrazena survival prvkem, kdy si musíte hlídat jídlo, pití a nemoci. Příběh a design hry má jinak klasický střih a přítomná je i možnost ukládání kdekoliv.
Příběh a tvorba postavyDomovskou planetu našeho hrdiny postihla katastrofa v podobě invaze démonů. Lidé byly takřka vyhlazeni a na světě už jich zbývá jen hrstka. Vy se ujmete role lovce démonů a vaším prvotním úkolem je spojit se s dalšími přeživšími ...
In the last few centuries the world population has rapidly fallen.
No one knows how many human beings currently live on Earth, but it is assumed that they are less than 100,000.
The end of the human race isn't coming because of nuclear wars, pandemics or natural disasters ...
... but because Hell has come to Earth.
At the end of the 20th century, thousands of demons began to invade our world. The Earth quickly became their hunting ground and the human civilization is now almost completely erased.Tvorby a vývoj postavy jsou hodně podobné sérii Wizardry. Postava je charakterizována šesticí primárních statistik a v každé z nich je na počátku 5 bodů. Dalších 12 bodů si pak lze rozdělit dle libosti.
Strength (STR) - ovlivňuje poškození zbraněmi na blízko, množství staminy a nosnost postavy
Intellect (INT) - ovlivňuje poškození magií a délku trvání kouzel, zvyšuje šanci na překvapivý útok
Body - ovlivňuje množství zdraví a zvyšuje záchranný hod na odolnost
Mind - ovlivňuje množství many a její regeneraci, zvyšuje záchranný hod na vůči mysli
Speed (SPD) - zvyšuje iniciativu a záchranný hod na reflexy
Luck (LUK) - zvyšuje šanci na kritický zásah, šanci na nalezení lootu a jeho kvalitu a zvyšuje záchranný hod na odolnost a mysl
Pokud si s tvorbou postavy nevíte rady, nebo vysloveně netoužíte mít její tvorbu plně pod kontrolou, tak je možné si vybrat jeden z 12 předpřipravených archetypů.
v Infernu si totiž nevolíte konkrétní povolání, každá postava se může rozvíjet úplně ve všem, vy si na počátku jen vybíráte, s jakými preferencemi chcete hru rozehrát - jestli se spíše spolehnete na sílu, magii apod.

Primární statistiky lze dále navyšovat během levelupu a mechanikou balíčku karet. Na počátku máte k dispozici 20 karet, které se postavě automaticky zaktivní a každý levelup máte šanci získat novou náhodnou(?) kartu, kterou si budete moci zaměnit za jednu z těch aktivních. Karty krom toho mohou přinášet bonusy i do vedlejších (sekundárních) statistik (zdraví, mana apod.).
Poznámka: každý levelup získáte 3 body, které můžete libovolně rozdělit mezi své primární statistiky. Až do úrovně statistiky 25 je to 1 bod za 1 úroveň statistiky, nad 25 je pak už potřeba investovat bodů více.

Postava má k dispozici 18 dovedností, které se zvyšují používáním. Všechny jsou na úrovni 1 a k tomu dostanete 15 bodů, kterými si můžete jakoukoliv z nich libovolně navýšit až na úroveň 4 (tedy maximálně 5 dovedností na úrovni 4). Patří sem:
Bladed weapons
Blunt weapons
Pole weapons
Unarmed
Twin weapons
Throwing weapons
Light armor
Heavy armor
Crafting
Pharmacology
Survivalism
Hunting
Lockpicking
Black magic
White magic
Elemental magic
Conjuration
Necromancy
Každá dovednost má 30 úrovní a napříč touhle škálou jsou rozesety ještě extra bonusy. Např. na 5. úrovni sečných zbraní můžete nepříteli způsobit poranění očí a tím ho oslepit.
Volba vhodných dovedností do počátku je těžká, protože nevíte, do čeho vlastně jdete a co se více vyplatí. Vzhledem k obsahu hry a poměrně tuhému začátku je asi dobrá orientace na survival, pharmacology, hunting a lockpicking, tedy zvednout více dovedností, ale jen o 1-2 úrovně.
Krom dovedností si na počátku volíte i jednu z 26 doplňkových vlastností, což je bonus, který mírně ovlivňuje statistiky nebo vyvolává určité efekty za určitých situací. Za každých 10 levelů si lze zvolit další vlastnost (dohromady až 4 vlastnosti ... levelcap hry je totiž 40).

Poněkud zajímavá je možnost volby osobnosti, což je realizováno formou čtvercového rastru o velikosti 5 x 5 polí. Každá strana čtverce přitom představuje určitý aspekt (Ecstasy, Pragmatism, Apathy a Wisdom). Odchylka od středu čtverce ovlivňuje rychlost regenerace many, nárůst adrenalinu v boji, rychlost růstu dovedností a zisk zkušenostních bodů (krom vybalancované osobnosti to v praxi znamená, že k něčemu získáte bonus a k dalšímu penalizaci).
K tomu si ještě můžete rozdělit tzv. hereditary points (body dědičnosti) do bonusu k zisku xp, k šanci na nalezení lootu a k bonusu sběru kapek krve. Každý bod zvyšuje příslušný bonus o 0,5%. Dostupné body dědičnosti narůstají s tím, kolik rozehrávek už máte za sebou a jak si při nich dotyčné postavy vedly (plnění různých milníků). Čím více postav jste tedy ve hře už protočili, tím více bodů dostanete při tvorbě nové postavy.
Nakonec zbývá ještě volba minulosti vaší postavy. K dispozici je celkem 6 možností a každá postavě přidá další bonus(y):
Sun of a demon hunter - získáte do začátku železnou bojovou sekeru, pár házecích nožů a k tomu 1 bod do Strength
Heir of a wealthy family - bonus +1 Intellect a Luck
A survivor in hell - získáte 3 lahvičky jedu, 15 shurikenů (házecích hvězdic) a bonus +3 Speed
The faithful - získáte do začátku nějaké bylinky a bonus +2 Mind a +1 Intellect
Seeking for revenge - získáte 3 Souls of the Damned, skvělou hůl a bonus +3 Intellect
The saviour of our people - získáte celokoženou zbroj

Tvorba postavy končí rekapitulací a možností zvolit si jméno.
Manuál jsem popravdě před rozehrávkou nečetl, protože jsem od hry čekal trochu klasičtější rozjezd, takže jsem zvolil orientaci na tupé zbraně, těžkou zbroj, k tomu bylinkaření, přežití a bílou magii. S ostatníma položkami jsem se už vůbec nepáral a něco jsem prostě naklikal

Můj Elemir mohl vyrazit ...
První krůčky ve hřeZprvu nic nenasvědčovalo tomu, že bych se měl o svůj život nějak extra bát. Objevil jsem se v pustém lese a hra mi suše oznámila, že náš tábor byl zničen a všichni mí společníci pobiti. Hm, prý jsem měl kliku, že jsem byl zrovna na lovu.

Grafické ztvárnění lesa na mě tak trochu dýchlo vzpomínkou na kreslenou grafiku Cardhalie a je to opravdu po dlouhé době prima změna. Žádné přehnané efekty, vše prostě působí tak jak má. UI vypadá na první pohled chudě, ale na Infernu je přeci jen poznat, že je to moderní hra, protože to, co není nezbytně nutné, je schované v "zasouvacím" menu. Vlevo nahoře je ukazatel zdraví a many, v boji pak pod nimi přibude ještě žlutý ukazatel staminy. Vlevo dole, ten skrytý pentagram, je právě ono kruhové zasouvací menu, které lze dle libosti vysouvat a zasouvat. V něm naleznete všechny položky, které nepotřebujete mít stále na očích. Nahoře uprostřed je klasicky kompas a vpravo v rohu pak tabulka rychlého přehledu (obsahuje automapu, stav zásob, bonusy, penalizace, schématickou mapu světa a kalendář). Tohle jsou naopak věci, které je dobré mít na očích, zejména přehled o stavu zásob a penalizacích.

Jak je z UI zřejmé, hra obsahuje automapping, který je celkem podrobný a množství zaznamenaných informací se dále zvyšuje s hodnotou dovednosti Survivalism. Záběr automapy jsou 4 pole kolem postavy, což je klasika, ale pokud budete chtít zobrazit nějakou přehlednější mapu, tak máte z počátku smůlu. Hra obsahuje akorát schematickou mapu světa, která zobrazuje vaši aktuální pozici, ale moc z toho nepoznáte, jak reálně daná lokace vypadá. Povrch totiž představuje jednu velkou mapu, rozdělenou do menších celků, které jsou různě propojené. Inferno je svým způsobem koridor, navíc venkovní mapa je doplněna ještě o podzemí, takže cesta z bodu A do bodu B může být docela zdlouhavá, nicméně se tam dostanete jen jednou jedinou cestou (to platí minimálně pro začátek hry).
Naštěstí tu existuje jedna pomoc a kdybych si býval přečetl manuál, tak bych o ní věděl hned

Podrobnou mapu světa si lze zobrazit kouzlem! Bohužel, i tahle mapa má své limity, protože ukáže opět jen určitý okruh kolem vás (sice velký, ale mapa světa je opravdu obří, takže se ani nemůže zobrazit celá). Když už jsem načal kouzla, manuál zmiňuje jen 10 základních kouzel + možnost vlastnoručně sestaveného kouzla, k tomu uvádí level dovednosti, na kterých je lze sesílat:
Magic Map, kouzelná formule MAIN (dovednost Conjuration level 1)
Leave Limbo, kouzelná formule ESLI (dovednost Conjuration level 2)
Magic Stone, kouzelná formule PIMA (dovednost Elemental Magic level 1)
Fire Claw, kouzelná formule LIFU (dovednost Elemental Magic level 2)
Antidote, kouzelná formule ANVE (dovednost White Magic level 2)
Cure Light Wounds, kouzelná formule CUFE (dovednost White Magic level 2)
Curse, kouzelná formule MALE (dovednost Black Magic level 1)
Torment, kouzelná formule ANTO (dovednost Black Magic level 3)
Summon Skeleton, kouzelná formule EVSE (dovednost Necromancy level 3)
Anima Drain, kouzelná formule ANPA (dovednost Necromancy level 4)
Custom Spell (Rune), kouzelná formule RUNE (dovednost n/a level n/a)
Kouzelné formule si lze jinak opisovat z plakátů, které jsou rozesety různě po světě a zrovna kouzlo Magic Map jsem se dozvěděl velmi brzy. Vše, co se ve hře šustne, se zapisuje do deníku a v případě kouzel ještě do speciální škatulky, kterou si lze zobrazit už v úvodním menu hry. Kouzla jsou 4 písmenné formule, které vypisujete na obrazovku a dokonce můžete náhodnou kombinací písmenek zkoušet hledat nová kouzla.
Trošku krkolomnější je práce s inventářem, protože ten má pevně daný počet slotů a v inventáři nadále zůstává i to, co obléknete postavě, takže místa opravdu není mnoho. Naštěstí celá řada věcí se schovává do batohu. S takovými věcmi, tedy krom jídla a pití, nemůžete manipulovat přímo, ale jelikož jde hodně různé o suroviny, tak se automaticky vážou na menu bylinkaření nebo craftění. Do batohu jdou třeba i házecí zbraně, které si pak lze zpřístupnit v boji.
Zprvu je potřeba hlídat přetížení postavy, což znamená navyšovat sílu (je za to jinak penalizace). Na spodku inventáře je několik položek, co lze s věcmi v inventáři dělat, přičemž Destroy lze aplikovat úplně na vše, tím se předmět promění v kovové úlomky, ale Use Shard a Upgrade se váží na dovednost Crafting. Volba Equip (a analogicky Remove) pak daný předmět oblíkne nebo svlíkne z postavy.

Já to tu sice popisuji jako tutorial, ale moje realita byla taková, že jsem tohle vše zkoumal, až když už nebylo zbytí a někde něco drhlo, proto to raději beru systematicky. Všimněte si, že při otevřeném inventáři (platí i pro batoh), se v tabulce stavu postavy zobrazí ikonky pro jídlo, pití a lektvary. Kliknutím na příslušnou ikonku se předmět použije, takže když postava hladoví nebo má žízeň, tak jí takto snadno nasytíte ... tedy pokud máte čím

Manuál obsahuje ještě stať s hinty a tipy, což není od věci si projít, ale taky není od věci si na to přijít až ve hře

Opravdu to není nutné, zprvu hra poskytuje dostatek tipů sama, jen je potřeba si je poskládat a pochopit, jaké důsledky to vše může mít.