Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 29, 2024, 09:49:50
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (BohemianBand) Gothic 1  (Přečteno 7066 krát)

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #15 kdy: Říjen 25, 2019, 08:09:38 »

No tak u mágů v těch starších hrách, jako baldury, musel být člověk trochu více aktivnější a více si rozmýšlet, co se učí a co používá. Bojovníci přece jen byli pasivnější a většinou mají i dovednosti pasivní. Tedy pokud si třeba tehdy neměl moc zkušenosti s RPG hrami a byl si spíše na akční, pak mág nebyl v takové hře úplně ideální začátek :).

Na druhou stranu když si s tím člověk pohraje a naučí se to a chce být takto ve hře aktivní, tak mágové většinou bývají lepší a mají to snadnější, i když ne třeba na začátku hry.

Mě se třeba právě na gothicu líbilo, že tam hráč nic takového na začátku ani neřešil a prostě se s píše řídil tím, co je mu sympatičtější z hlediska lidí, táborů atd. Především v G1 to bylo hodně, na druhou stranu tam se hráč magii naučil, pokud chtěl, až dost pozdě a v té době už boj na blízko uměl. Navíc v každém táboře se dá naučit magie. Nejshůdnější to asi je, když hraješ za starý tábor, stanež se strážcem a učíš se boj (hlavně kuše a obouruční zbraně) a pak se stanš mágem vody a učíš se magii. Ale 4 kruhy stačí a to se naučí i templáři. V G1 je taky magie strašně silná, ale v době, kdy jí hráč umí, by už neměl mít problém s ničím ani v běžném boji.

V Risenu sice byl též klášter s mágy a inkvizicí, ale užto bylo trochu hůř vyřešený. Hlavně asi proto, že tam byly obě ty gildy a taky asi i proto, že obě ty gildy uměli skoro to stejný. Moc se to nelišilo.

V G2 byl vždy na cestě k černému trolovi i magický golem, který šel zabít jen tím kladivěm z kláštera :), ten mě vždy za jiné gildy slušně proháněl.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #16 kdy: Říjen 25, 2019, 23:39:35 »

Když už jsme se tedy v tom vzpomínání tak rozjeli :), tak jsem koukl na GOG, že bych to možná vzal i na něm, a ke svému překvapení jsem zjistil, že GOG verze obsahuje české titulky. To je hodně milé překvapení, protože co si vybavuji, tak k jedničce čeština samostatně nevyšla, takže kdo neměl původní českou edici, tak měl smůlu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #17 kdy: Říjen 26, 2019, 00:12:07 »

Tak gog je tuším CD projektu a ten tu češtinu na G1 dělal (tedy ta tehdejší jeho česká pobočka). CD projekt jako globální distributor tak na ní má práva.

Nicméně oficiální čeština na G2a obsahuje chybu a některé postavy se nepřemisťují na místa, kam by měly. Oni tu češtinu pro G2 a G2a vydali až mnohem později a použili k tomu ty neoficiální k původnímu G2, která byla kvalitní a i tu neoficiální do G2a, u které jsem pomáhal po technické stránce jí udělat, která ale zas tak moc kvalitní nebyla, protože jí překládi členi gothic fóra. Tehdy se mě na to i ptali, jestli tu češtinu mohou použít jako oficiální, ale já jim říkal, že není příliš kvalitní a oni se asi rozhodli jí opravit a asi tam přitom udělali chyby ve skriptech, díky kterým to nefunguje správně. V g2a je tedy lepší použít spíše tu neoficiální. Ale G2 gold ani na gogu v češtině nemají. To už asi dělal někdo jiný, nevím jestli cenega, nebo ten český cd projekt po té, co se osamostanil a přejmenoval na Comgad.
« Poslední změna: Říjen 26, 2019, 00:19:42 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #18 kdy: Říjen 26, 2019, 00:51:20 »

Jo, kdyby si gothic chtěl nyní hrát, doporučuji použít tento patch:
https://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1340357-Release-Gothic-%C2%BD-%C2%97-SystemPack-%28ENG-DEU%29

je to na všechny díly, musíš to instalovat správně dle návodu, ale hodně to pomáhá po technické stránce a zlepšuje to chod hry jako takové.

Existuje i directx11 patch, který bych asi doporučil též použít.
https://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1536863-D3D11-Renderer-f%C3%BCr-Gothic-I-und-Gothic-II-22



tady je g2 i s nějakým balíčkem textur.

« Poslední změna: Říjen 26, 2019, 00:59:50 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #19 kdy: Říjen 26, 2019, 09:31:27 »

S tou češtinou to právě není zas tak samozřejmé, proto mě to překvapilo. On to sice navenek je (byl) jeden CD Projekt, ale GOG ne vždy využívá místních lokalizací, obzvláště pokud byla hra zároveň i dabovaná. To je třeba případ Might and Magic IX nebo Heroes of Might and Magic II Gold a IV. V tomhle ohledu je na tom lépe Steam, kde mají asi větší zájem o zahrnutí lokalizací do her. Docela mě u Gothicu na GOGu rozesmála jedna věc a to jsou požadované nároky na hardware - i takový Risen je má u nich podstatně nižší :)

IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #20 kdy: Říjen 26, 2019, 12:47:18 »

To záleží na těch právech. Steam většinou spolupracuje i s lokálními distributory, kteří přes něj hru prodávají a podobně. Gog by musel mít práva na tu četinu jako takovou.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #21 kdy: Říjen 26, 2019, 13:59:57 »

Jak už u mě bývá zvykem, tak jsem narazil na problém s instalací hry :D

Na GOG jsou Windows XP vynechány zřejmě záměrně, protože už během instalace hry nejde inicializovat některé rutiny DirectX, což ve finále vede k tomu, že hra se po instalaci ani nespustí (skončí chybou v inicializaci funkcí D3D). Mno a tady přišel naštěstí na řadu Milhaus s předchozím odkazem na Gothic ½ — SystemPack, protože ten u mě tenhle problém vyřešil :)

Základem bylo nainstalovat patch G1Classic-SystemPack-1.8.exe. Naneštěstí to není tak triviální, jak by se mohlo na první pohled zdát. Instalátoru totiž blbne listování v adresářové struktuře, kdy se po volbě cesty nezaktivní tlačítko Install (zůstane zašedlé). Stačí ovšem v tom políčku s cestou přepsat cestu manuálně a ono to pak začne fungovat. Ještě předtím jsem dle doporučení patche nainstalovat dvojici dalších souborů - Gothic1_PlayerKit-1.08k.exe a Gothic1_PlayerKit-2.8.exe. Vlastně jsem nainstaloval jen Gothic1_PlayerKit-1.08k.exe, u druhého souboru už mi to psalo překročení limitu pro stahování, tak se k tomu vrátím později. Důležité je, že hra jde nyní spustit a jen doufám, že bude bez potíží hratelná.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #22 kdy: Říjen 26, 2019, 14:41:09 »

Při instalaci SystemPacku musíš opravdu postupovat podle návodu a vše, co tam píší, nejprve nainstalovat. U G2 především tu report verzi. Hlavně hru neinstalovat do složek, jako program files a podobně (především ve win7, kde jsou chráněné).

Nicméně gothic může mít i potíže s renderováním, respektive s HW akcelerací u novějších grafik, kde to někdy grafiky odmítají akcelerovat, protože to nevyhodnotí jako 3D hru. V tom může pomoci ten directx11 patch, s nímž hra paradoxně funguje líp a stabilněji (má vyšší fps) a někdy je to nutnost, když nastane ten problém s grafikou.

Nicméně na ten je nutné mít windows7 a v xpčkách by to určitě nešlo.

SystemPack pak hlavně zlepšuje chod hry jako takový a to především v těch novějších systémech, třeba na win10 by se to bez něj už ani nedalo hrát, ale i na win7 to zlepšilo chod, já tam třeba bez toho měl propady fps, kdy hra sice běžela, ale občas se jakoby škubla (bez důvodně). Taky se někdy stávalo, že něco zablokovalo samotný proces gothic.exe nebo gothic2.exe, kterýsice byl puštěný, ale hra se nespustila. To ten patch taky řeší. V g2 jde i nastavit vyšší rozlišení a především rozlišení 16:9, což bez toho též nešlo (respektive šlo, ale blbo to). S DX11 lze asi nastavit i ještě vyšší rozlišení, než fullhd.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #23 kdy: Říjen 27, 2019, 09:40:25 »

Gothic1_PlayerKit-2.8.exe jsem nakonec stáhnul odjinud, na tom úložišti je to zřejmě jen blbě nahrané, tak jsem šel rovnou na GitHub projektu. Nicméně jsem tenhle soubor nenainstaloval a zkusil jsem to bez něj.

Prošel jsem si úvod, okolo Starého tábora jsem si to zamířil k Novému táboru a poté jsem se lesem směrem od dolu vrátil opět do Starého tábora. Rozlišení jsem upravil na maximum notebooku, tedy 1280 x 768, a integrovaná HD grafika s tím celkem nemá problém (úplně plynulé to není, záškuby prostě občas viditelné jsou, ale nic strašného). Cestou jsem potkal i nějaké grafické bugy, např. levitující kámen, ale to s tímhle system packem nemusí mít nic společného. Inventář funguje také bez problémů, vše má svou texturu, což byl jeden čas taky docela problém. Teď už si jen znovu zvyknout na to ovládání :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #24 kdy: Říjen 27, 2019, 09:56:59 »

OK? přemluvili jste mě, jdu instalovat Gothic. Jsem zvědavá, jestli dám dvojku bez sekání. Protože to by byla premiéra. Tenhle komp je na tu hru brutální overkill, ale Gothic 2 měl vždycky svojí hlavu.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(BohemianBand) Gothic 1
« Odpověď #25 kdy: Říjen 27, 2019, 10:40:12 »

Dvojku už bych asi na tom svém notebooku nerozchodil, takže jsem se jí ani nepokoušel stahovat. To si nechám až někdy na doma a pod Windows 7 :) Pro mě je to i tak výhra, protože z těch hardwarově náročných RPG těsně po roce 2000 toho není moc, co bych tu dokázal s dostatečným výkonem spustit. U Morrowindu mi třeba grafika často něco nedokresluje, což už pak docela ruší.
IP zaznamenána
This is the end ...