Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:38:56
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Baldur's Gate II: Enhanced Edition  (Přečteno 4913 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Baldur's Gate II: Enhanced Edition
« kdy: Prosinec 27, 2018, 20:00:29 »

Nevím, jestli si to samostatné téma vůbec zaslouží, ale nějak jsem tu nenašel ani nic vhodně obecného, kam bych to mohl napsat ;)

V průběhu let jsem od Beamdogu a posléze i na GOG koupil úvodní trio infinity her - po Baldur's Gate Enhanced Edition to byla i její vylepšená dvojka a nakonec i vylepšený Icewind Dale. Od studia Overhaul Games to však není vše, oni se pustili i do vylepšené verze Planescape Torment a nakonec vylepšili i Neverwinter Nights, ale na to jsem se už vykašlal. Icewind Dale II naštěstí zmrvit nemohli, protože k tomuto dílu se naštěstí ztratily zdrojové kódy. V případě Overhaul Games však nezůstalo jen u vylepšování her, ale tenhle tým se dokonce odvážil pustit do samostatného dobrodružství v podobě přídavku Baldurs Gate: Siege of Dragonspear. Mimochodem, nedělám tu záměrně rozdíl mezi Beamdog a Overhaul Games, Beamdog totiž beru jen jako obchodní platformu, která patří právě studiu Overhaul Games.

Baldur's Gate II: Enhanced Edition jsem pustil hlavně ze zvědavosti, chtěl jsem se podívat, jak bude vypadat začátek s mou postavou importovanou z Baldur's Gate: Enhanced Edition a jak se budou v této verzi dvojky tvářit noví společníci. Začnu technickou stránkou věci.

Hra má podporu pro widescreen, což rozhodně není špatně, krom toho si lze herní plochu libovolně přibližovat a oddalovat, jenomže to má jeden nemilí háček. Jakmile naskočí nějaká cutscéna apod., tak se obraz automaticky oddálí a pokud je tam nějaký text, tak je hodně blbě čitelný. Část hry jsem se tak zatím musel pravidelně lepit na monitor, aby mi něco neuteklo, protože cutscénu zkrátka zvětšit nelze!

Druhá věc, která mě silně dere, je "perzistentní" kurzor kouzlení. Dřív, když jsem naklikl postavu v družině, kterou jsem chtěl třeba léčit, tak kurzor kouzla po nakliknutí ihned zmizel a objevil se běžný kurzor, takže léčenou postavu šlo normálně nakliknout pro akci a třeba s ní hned běžet do boje. Nyní ne, ten kurzor kouzla zmizí až po nějaké době, takže překlikávání v družině je  dost omezeno. Podle mě je to nějaký hodně blbý bug.

Hra vypadá jinak graficky podobně, rozhodně je to mnohem menší skok, než tomu bylo u vylepšené jedničky. U karty postav mi vadí nové rozšíření pro vyhodnocení efektu nových předmětů vůči těm, co má postava na sobě. Vůbec mi to totiž do toho nesedne, je vidět, že dvojka s tímhle "zlepšovákem" vůbec nepočítala. Druhou věcí je přepracovaný deník a do třetice to završím tím nejhorším - knihy kouzel. Nebudete mi asi věřit, ale pár minut jsem přemýšlel, jak tenhle paskvil asi funguje. Je to něco tak nepřirozeného, že to ani nejde pořádně popsat. Vůbec nechápu, proč měl někdo potřebu na to sahat.

Kritiku si v podstatě zaslouží i infookno, ale to hlavně kvůli tomu, jak je v defaultu nadefinováno. Pochválit ovšem musím speciální okno nad infooknem, kde se v samostatných slotech zobrazují předměty, které leží na zemi poblíž družiny. Není tak potřeba prohledávat každého zabitého nepřítele zvlášť, ale stačí se jen postavit do hloučku mrtvol a vybírat předměty z těchto slotů.

Mno a teď k příběhu a dosavadním zážitkům :) Importoval jsem si svého Lanthaderova kněze a k mému velkému překvapení hra začíná úplně klasicky. Po Neeře ani vidu ani slechu. Potkal jsem jí teprve na mostě a to v rámci jedné cutscény. Popravdě jsem nevydržel a koukl se na net, abych naše setkání urychlil. Po cutscéně zmizela a objevila se až v další cutscéně, kdy jsem se pokoušel projít k bráně z města. Tady mě požádala o pomoc a měli jsme se setkat v divokém lese.

Velkým překvapením ovšem bylo, že od této chvíle jsem se už nemohl spolehnout na češtinu, protože tyhle nové pasáže jsou nepřeložené. Já ostatně BG2: EE začal hrát v aj, ale pak jsem si tam tu češtinu přeci jen dal. Nj, a to jsem asi dělat neměl, protože v tu ránu jsem krásně viděl rozdíl mezi kvalitou původních dialogů a tím, co mají přídavky od Beamdogu! V tuhle chvíli jsem si zas začal mnohem více vážit našich lokalizačních týmů, protože je vidět, s čím vším musejí při překladu zápasit, aby to pak k sobě hezky pasovalo.

Nejvíc to vygraduje v divokém lese, kde mi Neeřin humor a roztržitost přestaly být roztomilé, protože je to celé dost prkenné a podivně šponované. Až v táboře mi pak Neera vysvětlila, proč jsme do Athkatly nešli spolu jako blízcí přátelé, kteří se z nás v jedničce stali - božínku, Neera narazila na Mečovém pobřeží na svého bývalého milého a zdupkala s ním :D Nějak jsem zprvu nevěděl, co na to říct, ostatně měl jsem k dispozici hned několik odstupňovaných odpovědí. Tohle musela vymýšlet nějaká hooodně zkušená slečna, která se určitě po každém krachlém vztahu diví, proč to krachlo ... ne, zpět, to vymýšlela slečna, co v 90. letech hodně sledovala jisté teenagerské seriály ;) Eh, to je ovšem teprve začátek. Běda, jestli si ještě někdy někde přečtu nářky nad naivitou Aerie!! :D

Neera, jak asi čekáte, prohlédla a svého bývalého opět opustila. V tu ránu se z ní stal zcela nový člověk a ona si uvědomila, že před Rudými čaroději nemusí utíkat, ale měla by se jim postavit a nejlépe se rovnou přidat k aktivistům, kteří pomáhají ostatním divokým mágům ... ne, nebojte, historkami z jejich tábora vás už zatěžovat nebudu ;) Co příběh to originál a jen jsem nevěřícně kroutil hlavou nad tím, že to do té hry někdo napasoval.

Nic proti tomu, v sérii Baldur's Gate se podobné motivy nacházely už dříve, ale tohle je udělané tak, že vám to hned padne do očí a přijde vám to vlastně strašně směšné, protože to je jen slepenec různých nápadů, ale bez nějaké hlubší myšlenky. Prostě to v tom neladí. Jednak poznáte, že to psal někdo jiný a ještě je to lowcostově nadabované. Krásně v tom vidíte, jak se někdo pokusil dnešní pseudoproblémy "moderního" světa napasovat do zaběhlého světa Forgottem Realms, kde má ovšem vše svůj vlastní řád a náležitosti, takže takhle s tím zkrátka zacházet nejde. To může udělat jedině naprostý ignorant.

Kdysi jsem ve škále přesvědčení v D&D taky plaval, ale díky Neverwinter Nights a Planescape Torment, jsem tu zdánlivou složitost tak nějak rozlouskl. Dneska už vím, že nejsem prototyp paladina, ale o co hůře, umím inklinaci k jednomu či druhému směru celkem odhadnout (u NPC). Hm, Neera je údajně Chaotic Neutral, ale mám docela problém to z těch dialogů posoudit. Pro mě je krásným příkladem chaoticky neutrální postavy kouzelnice Qara z Neverwinter Nights 2. Ale ono to bude hlavně tou kvalitou dialogů :) Neera je určitě chaotic, ale těmi svými skutky spadá spíše k dobru. Až si říkám, jestli to není neutrál jen kvůli tomu, aby padla jak do dobrých, tak i zlých družin. Možná to má vysvětlit její osobní příběh, který mi v rámci počínající romance začala odkrývat, ale nevím, jestli to chci vůbec znát (nehledě na to, že jsem spíš čekal pokračování původní romance s jedničky, což by mi dávalo větší smysl).

Ovšem Neera je jen část skládanky, kterou jsem v Enhanced Edici chtěl vidět. Osobně mě ještě zajímá, jak se ke mě zachová Lanthanderův chrám, když už jsem Lanthanderovým knězem od jedničky. Pak to asi zabalím a rozehraji to někdy jindy a s jinou postavou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Baldur's Gate II: Enhanced Edition
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 28, 2018, 16:26:55 »

Pro tábor uprchlíků jsem potřeboval získat ještě jeden diamant, tak jsem naivně zašel do Trhova, ale bez vyřešení problému s druidy a džiny jsem nemohl obchodovat, tak jsem neplánovaně vyřešil oba problémy Trhova. Poté jsem zachránil modrého elfa, porazil patrolu Thayjců a nakonec  jsem zjistil, že mezitím Thayjci přepadli uprchlický tábor a všechny odvedli do otroctví. Takže tu máme další otrokářskou společnost v Athkatle (sídlo je na Waukenině promenádě) a musím říci, že me Neera začíná lézt krkem. Z té roztomilé potrhlé zaklínačky, kterou jsem v jedničce potkal, je dokonalá aktivistka, která by zasloužila leda tak nakopat. Docela přemýšlím, jestli je ta postava vůbec neutrál, protože od napadení tábora všechny její "nápady" inklinují ke zlu ... ostatně čemu se u aktivistky divím ... Nějak mě to od hraní Baldur's Gate 2 docela odradilo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 30, 2018, 16:52:56 »

A je nějaká možnost si ten nový obsah v BG2:EE nějak vypnout a hrát jen tu původní hru v tom HD kabátku?

Vím, že tady budu asi za kacíře, ale z tohohle důvodu jsem hrál BG2 stejně jako třeba IWD. Přes MP jsem si vytvořil celou šestici postav podle sebe, akorát jsem teda neřešil žádné jejich osobní vztahy a úkoly a soustředil se jen na hlavní příběh. Což mi ale vyhovovalo, protože jsem si v rámci kombinací přesvědčení a povolání (zbraňových dovedností) původních společníků stejně nikdy nevytvořil partu, se kterou by mě bavilo hrát. Takže bych ani nové dialogy a postavy osobně neřešil.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 30, 2018, 22:52:44 »

Vypnout ne, ale nejspíše ho lze úspěšně ignorovat. Všechno, co jsem zatím našel, vyžadovalo i aktivní interakci z mé strany, takže pokud bych dotyčná NPC odpálkoval, asi bych se jich nadobro zbavil.

BG2 má jediný tahák a tím je příběh a interakce postav v družině. Hrát to za anonymní družinu, tak přijdu o kus atmosféry. Ta hra s tím počítá.
IP zaznamenána
This is the end ...