Hledání částí rozlomené pečeti v lokacích Broken Seal 1-5Na úvod musím poupravit svůj výrok o skládání kontejnerů uvnitř dalších kontejnerů. Nakonec se ukázalo, že to jde jen s toulci - toulce lze uklidit do bedýnek a pytlů. Pytel do bedýnky nedáte a platí to i naopak. Do pytle se navíc vejdou i celkem rozměrné předměty, kdežto bedýnky jsou velikostně omezené. Bedýnek je však ve hře halda, takže při tvorbě vlastního skladiště je možné obsah třídit a skladovat celkem systematicky. Problém je akorát v tom, že skladiště musím průběžně stěhovat, protože průchod od lokace k lokaci je ve většině případů lineární. Je tu jen málo zkratek, jak si cestu zrychlit (např. přes podzemí). Pokud chci mít vše stále v dosahu tak prostě stěhovat musím ... i když si říkám, jestli to má vlastně vůbec význam? No, to ukáže teprve čas.
Jak jsem naznačil již v dřívějších příspěvcích, lokace Broken Seal jsou dostupné ze dvou směrů. Buďto se do nich můžete vydat hned z Antechamber, nebo se do nich dostanete na konci Beginner 3. Pro přístup z Antechamber potřebujete kouzlo Kane, které se dá naučit hned z počátku lokace Beginner 1 u kouzelníka Otta, takže poměrně rychle po startu hry. Z Antechamber pak postoupíte do Broken Seal 2 (BK 2), která má dva výstupy - BS 1 a BS 3. Navíc tu funguje zkratka skrze podzemí, ale tu je potřeba nejprve objevit a jednotlivé větve propojit (skryté průrazy). BS 1 je na úvod celkem tuhá a není divu, právě tady se pak skládá výsledná pečeť a otevírá se tu nový postup dále do Labyrintu. Z BS 3 se dá dostat do BS 4 a odtud pak do BS 5, která zároveň slouží jako spojka s Beginner 3. Osobně si dokážu představit, že to někdo bude procházet kombinovaně, ta možnost tu opravdu je, ale pokud to budete hrát prvně, tak opravdu doporučuji začít lokacemi Beginner.

Broken Seal 5 začíná poměrně nepříjemným útokem několika trsů jedovatých rostlin. V tu chvíli jsem ocenil, že hned v lokaci vedle (Beginner 3) mám dostupnou léčitelku Altheu. Sice jsem si mohl vyrobit lektvar protijedu, ale takovéhle překvapení hned v úvodu mě nahlodalo a raději jsem se rozhodl rubíny neplýtvat. S aktivní otravou jsem proběhl maximum všemožných zákoutí patra, abych vyzabíjel vše jedovaté a výléčit jsem se nechal až na konci - předpokládal jsem, že tu podobné havěti bude více a zbytečně bych tak utrácel za vícero léčebných zásahů, než by bylo nutné. Otrava se dá poměrně dobře kompenzovat léčivými lektvary, takže by to byla škoda nevyužít. Rubíny jsem našel i zde a dokonce jsem začal nacházet runy s patřičným kouzlem. Není to tedy tak našponované, aby jste museli žít v permanentním strachu o život a ztrátě postupu, ale rozhodně to také neznamená, že byste měli být méně obezřetní. Zbytečné plýtvání by se mohlo zle vymstít

Kousek od vstupu do BS 5 je malá místnost, kde na zemí sedí nešťastný rytíř Angus. Jeho mečem zhynulo mnoho banditů, ale meč jednoho dne další nápor nevydržel a zlomil se. Vůdce banditů Darius nechal Anguse žít, protože zlomený meč byla rodinná památka a Darius se rozhodl Anguse potrestat tím, že ho nechá dožít v jeho vlastní hanbě. A Angus to doopravdy těžce nesl. Poprosil mě, jestli bych mu nepomohl obě části meče najít a pokusit se ho znovu zkout.
BS 5 je trošku komplikovanější na průchod, je tu mnoho náhodných teleportů a k Dariusovi se nedá dostat přímou cestou. Během pátrání jsem narazil na poutníka Augusta, který mi za úplatu 1 zlatého prozradil, na co se mám Daria zeptat.

Jako náhodou jsem během prohledávání lokace narazil na kováře Pandraka. Je to mistr mečíř, ale v současné době využívá veškeré své zdroje na výrobu mečů pro Dariovo tlupu. Pokud bych však našel patřičné suroviny, nebo měl něco k opravě, tak mi rád pomůže ... jaká to náhoda

Je škoda, že Pandrak slouží jen jako součást úkolu a nelze u něj třeba nakupovat. Zrovna v BS 5 se mi brzy nedostávalo zbraní a byl jsem nucen používat vše, co se mi zrovna dostalo pod ruku. Trošku to narušuje moje plány v cíleném tréninku konkrétních zbraňových dovedností, ale asi je to zároveň součást leveldesignu, abych příliš rychle neutíkal mimo určenou obtížnost.

Nakonec jsem na Daria narazil a překvapil ho otázkou od Augusta. Pobaveně si mě začal dobírat, ale velmi rychle jeho zájem o žertovnou notu opadl a začalo se schylovat k nejhoršímu. Boj neprobíhal úplně hladce, musel jsem sáhnout po luku a lukostřelbu jsem ještě neměl natrénovanou, ale Darius bez ohledu na to padl a zbyl po něm klíč od jeho skrýše. V ní jsem našel jak oba kusy Angusova meče, tak i část pečeti označené číslem 6.

Pandrak mi z obou částí meče zkul odolný meč a ve mě v tu chvilku zahlodal červíček pochyb, zda-li bych si ten kousek neměl raději nechat, ale svému pokušení jsem odolal a meč předal Angusovi. Odměnou mi bylo pár cetek a mezi nimi kvalitní štít. Časem jsem pochopil, že mé zakolísání by beztak k ničemu dobrému asi nevedlo, ale to už bych předbíhal. Vlastně v těch věcech jsem našel ještě jednu zajímavost a to Figurine of Resurrection, u níž netuším, k čemu je dobrá. Vypadá to jako soška ptáka. Snad to časem rozluštím, nyní jsem spokojeně prošel branou do Broken Seal 4.
Pokud jde obecně o různé záhadnější předměty, tak ono jde hlavně o to, že jsem se některými předměty neměl potřebu zatím zabývat a jejich význam mi až později vyplynul z nějaké konkrétní situace. Našel jsem např. trojici knih, které jsem původně považoval za předměty, co v sobě ukrývají jedno z kouzel, podobně jako magické hůlky, ale pak se ukázalo, že se jedná o knihy, které zvyšují úroveň příslušných bojových nebo magických dovedností. Podobně asi časem přijdu na smysl oné sošky ptáka.
Broken Seal 4 je celkem rozlehlá. Směrem z Broken Seal 5 jsem musel nejprve projít skrze uličku s kovovými koulemi. Poté jsem stanul zhruba uprostřed lokace, odkud vede trojice cest. Na SV se dá skrze teleport projít do menšího skladiště, na JV to vede na základnu banditů a JZ cesta vede okolo velkého sálu a směrem k východu z lokace.
Kousek od křižovatky jsem se srazil se žoldákem Conahlem, který tu odpočíval po těžkém boji. Necelou hodinu před mým příchodem Conahla a jeho spolubojovníky napadl Kruk a jeho banda. Důvodem byl úlomek pečeti, který Conahl našel a o němž se Kruk dozvěděl. Jediný Conahl boj přežil, ale na odvetu nemá dost sil, Krukova banda byla početnější a hravě je přemohla. Conahl mi zopakoval smysl úlomků pečeti a naznačil, že podobné bariéry jako na konci Broken Seal jsou i v jiných částech Labyrintu, ale nikdy se nedostal dále jak k první bariéře, takže mi nemůže povědět více. Pokud bych si to chtěl náhodou vyříkat s Krukem, tak jeho tábor by se měl nacházet SV odtud, ale Kruk prý často polohu tábora mění.

Cestou na JZ jsem potkal Mistral, která se jevila poněkud otřeseně, jako kdyby prožila hodně nepříjemný zážitek a nyní se z něj snažila vzpamatovat. Nebyl jsem daleko od pravdy. Mistral se pokoušela rozluštit záhadu s pokladem, který se má nacházet v sále kousek od ní. Problém však spočívá v tom, že podlahu v sále pokrývá ohnivá past, která vyřešení celé záhady stěžuje. Mistral už byla kousek od vyřešení rébusu, ale bez bot levitace to prý nesvede.

S tímto typem podlahy jsem se setkal už v Broken Seal 5, ale jednalo se jen o kousek chodby, takže jsem si snadno vypomohl lektvarem a zranění postupně doléčoval. Tady bylo těch políček podstatně více a navíc bylo potřeba vyřešit puzzle s plošinami. Do toho některé z nich spouštěly past v podobě fireballu, tedy opravdu nic hezkého. Sál jsem jen obhlédl a vydal se po stopách Kruka.
Na SV se opravdu začalo objevovat více banditů a jejich počet s každou další místností stoupal. Nicméně abych se do tábora vůbec dostal, musel jsem pořešit záhadu s mříží. Bylo to poprvé, co jsem narazil na teleport, skrze který je potřeba prohodit předmět, aby zatěžkal plošinku někde jinde. Poblíž teleportu je však lebka s hintem. Nehledě na to, že smysl toho teleportu vám dojde, pokud do něj cvičmo vkročíte. Ostatně takhle se dá řešit řada věcí. Ze slepé uličky se pak dostanete loadem, popř. se dá pomoci teleportačními runami, což je v některých lokacích dokonce nutnost.

V táboře banditů je vstup do podzemí, kde se nachází dobře uzamčené skladiště. Dveře je potřeba odemknout speciálním předmětem (musíte ho uhodnout z hintu) a uvnitř skladiště pak najdete kus pečeti a boty levitace. Boty opravdu fungují skvěle, ale mají jednu ohromnou nevýhodu. Podobně jako náhrdelníky s bonusy poskytují jen dočasný bonus, takže jsem o ně po chvilce nošení zase přišel. Puzzle s ohnivou podlahou jsem nakonec vyřešil bez nich, abych je ušetřil, ale docela mě překvapilo, že Mistral boty nakonec nechtěla.
Právě v tuhle chvíli mi došlo, že s mečem pro Anguse by to bývalo mohlo být stejné a mnohem lépe bude, když se pokaždé pokusím dotyčný předmět donést příslušnému NPC. Buďto si ho vezme, nebo mi zůstane. Sál s ohnivou podlahou odkryl propast do další části podzemí, odkud jsem si přinesl další kus pečeti. V BS 4 jsou tedy celkem dva kousky pečeti.
Broken Seal 3 je opět rozlehlá a navíc je tu komplikovanější postup. Začíná to hned od vstupu do lokace, kdy je kvůli postupu vpřed potřeba zatížit několik plošinek. Jenomže já úvodní psí přepadení skolil natlačený ke zdi a v rohu, takže jsem nemohl využít těla psů a musel jsem loadnout, abych je pozabíjel dále od zdi. No, psy ... ony jsou to spíše jakési oheň plivající kočky

V nově odkryté chodbě jsem se srazil s Tristanem, což je přítel kouzelníka Dunstana (hledaný člen koncilu, o kterém mi pověděla Rowena). Kouzelníka vězní nedaleko odsud, ale je dobře hlídán, takže mě Tristan požádal o pomoc. Jakmile se mi podaří Dunstana osvobodit, mám se u něj hlásit o odměnu. Než jsem se však pustil po stoupách kouzelníka, tak jsem se vydal prozkoumat další části lokace.
Kousek za Tristanem je mříž s časovačem a za mříží je dalšími mřížemi ohraničený čtvercový prostor. Mříže se v pravidelných intervalech otevírají a zavírají, což jde pořešit s pomocí plošin v podzemí na severu. Uvnitř mříží sedí léčitel Alexus, který nabízí za 1 zlatý své služby.

Na severu se cesta rozdvojuje. Na sever se lze dostat do uzavřené lokace s dalšími psy, kde je antimagická podlaha a hlavně tu lze najít klíč od vězení. Cesta na západ vede pro změnu do místnosti, kde je řada zatěžkaných nášlapných plošin seřazených do kruhu. Netuším, co přesně se s tím dá jiného vymyslet, ale takhle jak jsou, tak společně s plošinou na východě místnosti otevírají mříž ke vstupu do severního podzemí. Odtud se dá časem snadno spojit s podzemím pod Broken Seal 2 a 1, čímž vznikne významná zkratka.
Na západě lokace mi zůstala dvojice uzamčených cest, k nimž je potřeba nějaký klíč, ale žádný vhodný jsem zrovna u sebe neměl. Zbyla mi tedy jen cesta do vězení. Duncan byl rád, ale hned se zděsil, že jsem ho přišel vysvobodit a přitom jsem zapomněl na to nejdůležitější - klíč od pout! Ano, ten jsem opravdu u sebe neměl

Řešení leží na onom západě lokace, klíč jsem nakonec našel, ale za dveřmi mě čekala čtveřice plošin, které se mi nedařilo zatížit ničím obyčejným, takže jsem ze vzdálených míst lokace začal stahovat těla nepřátel a děsil se, abych je nechtěně nezasekl cestou u zdi. Nakonec se mi zadařilo a získal jsem nejenom klíč od pout, ale i další část pečeti a od Tristana jsem si samozřejmě vyzvedl odměnu (nestojí to ani za řeč

).
Od Dunstana jsem se dozvěděl, že Shadow Weaver hledá legendární Staff of Summoning, s níž chce vyvolat Boha Magie a porazit ho. Tím by v podstatě nastoupil na jeho místo a získal by absolutní moc nad světem, který by si mohl přizpůsobit k obrazu svému, což by byla pro lidstvo katastrofa. Dunstan se obává, že Shadow Weaver se stal natolik mocným mágem, že by v tomto úkolu mohl uspět. Na mě je, abych se pokusil jeho plán přerušit. S tím se Dunstan odporoučel a pospíchal sdělit své poznatky koncilu.
Byla to taková pomoc-nepomoc, o které jsem přemítal cestou do Broken Seal 2, kde mě z dumání vytrhla křižovatka na JV lokace. Vzpomněl jsem si, že BS 2 je dostupná i z Antechamber, takže jsem vlastně kousek od startovní pozice. Neváhal jsem, a otevřel si cestu na počátek. Těžko říci, jestli to má nějaký reálný význam, ale přinejmenším jsem si tu začal stavět svůj další sklad (první a mnohem větší jsem vystavil v BS 4).
BS 2 tvoří z počátku dlouhá chodba, která se kruhově stáčí od východu přes západ a vede dále na sever. Po cestě je několik nášlapných plošin, které je třeba zatěžkat a tím se zpřístupní podobná půlkruhová cesta z druhé strany. Časem jsem zjistil, že celou lokaci tvoří soustředné ovály, skrze které se musíte postupně proplést doprostřed lokace, kde se pak ukrývá další část pečeti. Cesta to není nijak přímočará a je tu relativně dost nepřátel.

V BS 2 jsou jen dvě NPC - Khenelm a Honorah. Khenelm je žoldák, od kterého jsem se dozvěděl již známé informace o funkci pečeti, ale z rozhovoru jsem tentokrát mnohem lépe pochopil, že Shadow Weaver jednou za šest měsíců propouští skrze pečeť Černou hordu. Naneštěstí pro mě, tento okamžik nastal právě před dvěma dny

Tuhle informaci jsem pak slyšel ještě v lokacích Elemental Barrier, takže to možná bude dobré držet v paměti.
Honorah naopak moc do řeči nebylo, nějaký zloděj jí napadl a poranil otrávenou dýkou. Už nemá mnoho času a poprosila mě proto o pomoc. Za odměnu mi dá starobylé zrcadlo. Po Labyrintu už jsem našel mnoho rozbitých zrcadel a kolikrát jsem přemítal o jejich smyslu, ale Honorah byla první, kdo mi nabízel nerozbité zrcadlo, což mě zaujalo. Problém je ovšem v tom, že protijed se v BS 2 nenachází a později jsem ho nenašel ani v BS 1, byť jsem tušil, kde by mohl být (běžný Algit Potion si nevezme). Jenomže jsem nebyl schopný to nijak pořešit. Nakonec jsem se dostal za bariéru i bez zrcadla, takže jsem pak zpětně koukl, co bylo třeba udělat a musel jsem zkonstatovat, že tohle bych prostě neudělal. Neměl jsem důvod

V tuhle chvíli jsem hlavně pochopil, že všechny ty dosavadní úkoly byly jen bonus, který mi měl určité pasáže mé cesty zjednodušit, ale pro splnění jednotlivých částí hlavního úkolu nejsou nutné. Docela výrazně to zredukovalo možný zákys a popravdě mě to potěšilo, protože tím jsem se jen utvrdil v tom, že The Summoning má podobně pohodovou hratelnost jako Anvil of Dawn, který sází spíše na mechanická puzzle a sbírání klíčových předmětů.

Z Broken Seal 2 jsem přešel skrze podzemí do Broken Seal 1 a našel místo, kde se zřejmě bude pečeť skládat. Odtud jsem se však nikam dále nemohl dostat, takže jsem zamířil na západ lokace a odtud na sever, kde je velké bludiště plné pavouků a ocelových koulí. Našel jsem tu krom jiného svitek, který mě náramně potěšil, protože na něm bylo popsáno kouzlo Cure Poison. Tím odpadla dosavadní největší léčitelská starost a kupodivu od této chvíle jsem se přestal setkávat s jedovatými potvorami ...

Na východě bludiště seděla nešťastná Khamillia, která přišla o svého přítele Caleba. Caleb se vydal do brlohu gazerů, jejichž zkameňující útok je smrtelný a bohužel byl jimi napaden. Podle nepotvrzených zvěstí se dá útoku gazerů bránit s pomocí starobylého zrcadla, ale Khamillia o jeho skutečné existenci pochybuje. Schválně jsem šel gazery prubnout, ale bylo to poměrně rychlé a mohl jsem leda tak loadnout ...

V téhle chvíli jsem ještě netušil, že protijed pro Honorah nenajdu, tak jsem pokračoval dále. Na sever od Khamillie je vstup do podzemí, kde jsem poprvé velmi ocenil automapu, protože automapa zobrazuje i možné průrazy, které pak lze otevírat s pomocí kouzla Kano. Podzemí je v této části docela malé, ale odkrývá se kousek po kousku, jak postupně nacházíte potřebné průrazy a klíče. Poprvé jsem se tu také střetl s harpyjemi v nedaleké jeskyni jsem narazil na Larse.
Lars hledá starobylé zrcadlo a původně se domníval, že takové zrcadlo vlastní Honorah, ale spletl se. Čekal jsem, že bude vědět něco o protijedu, nebo mě k němu nasměřuje, protože to byla poslední možnost, co mi v tuhle chvíli zbyla. Lars ovšem zaujal dost neutrální postoj a na nic nereagoval, jen pořád dokola omýlal, že potřebuje zrcadlo, aby mohl projít brlohem gazerů. V podzemí je krom Larse uzamčené skladiště, k němuž potřebuji klíč a diamant. Diamant jsem získal a u klíče jsem usoudil, že ho nejspíše dostanu od Larse, až mu donesu zrcadlo ... mno a tím jsem se dostal do začarovaného kruhu. U Honorah jsem také nic nového nezjistil, na jméno Lars nijak nereagovala.
Chvilku jsem zvažoval, co dále, a pak jsem se rozhodl, že budu muset gazery zkusit ještě jednou. Možná je klíč ke skladišti přeci jen jinde anebo v brlohu najdu protijed. Boj zblízka nepřipadal v úvahu, tak jsem Shivu vyzbrojil lukem, doplnil toulec do maxima a vyrazil na lov. Kupodivu to šlo velmi hladce, až jsem byl překvapen. Brloh gazerů je docela rozlehlý, ale klíč ke skladišti jsem nenašel, opravdu ho musí mít Lars (BS 1 obsahuje i extra místnost dostupnou jen skrze teleportační runu, ale ani v ní požadované věci nejsou). Našel jsem ovšem poslední kousek pečeti.

Nakonec jsem si tedy oddychl, protože jsem začínal mít obavy o zákys, ale vše dobře dopadlo, tedy až na Honorah. Její osud ovlivnit nemohu a nyní už to vlastně ani nejde, protože řešení znám a to už by nebylo fér.
Průchod lokacemi Broken Seal mi zabral 8,5 hodiny, přičemž jsem v některých úsecích bojoval o život doslova holýma rukama

Rozbíjení zbraní je skutečně dost rychlé a chtě nechtě jsem musel začít používat vše, co se mi zrovna dostalo pod ruku. Když dojdou zbraně nablízko, přijde na řadu klidně i luk. Hra mi v tomhle nedává žádnou volnost, ale asi je to dobře. Příjemným překvapením v Broken Seal 1 byl nález Elfí kroužkové zbroje, která má vyšší třídu zbroje a přitom je lehká. Hodně mi to pomohlo s přetěžováním postavy. Časem se totiž vůbec netěším, až budu stěhovat sklad z Broken Seal 4 někam dále do Labyrintu. Potěšil i nález svitku s fireballem. Celkový čas je nyní 12,5 hodiny.
Poznámka: Figurine of Ressurection je jednorázový předmět, kterým postava na sebe sešle ochranu proti smrtící magii (figurka poté zmizí). Zřejmě to má jen dočasný efekt a asi by se to dalo použít při kontaktním boji s gazery. Pak jsem v batohu našel předmět v podobě oka, který vyvolává kouzlo Sight (lze používat opakovaně). Kouzlo Sight zvýrazní předměty na zemi (opticky je zvětší). Při použití obou předmětů se přitom nespotřebovávají Spell Pointy.