Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:55:23
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)  (Přečteno 8245 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #15 kdy: Listopad 09, 2018, 20:03:49 »

Jj Abitky se mi vždycky líbily, ale pak jsem z nějakého důvodu koupil MSI K7T (už jsem si vzpomněl, byla to verze bez raid řadiče). Asi to bylo kvůli ceně. Pak přišla ta aférka s kondenzátory, tak jsem na nějakou dobu na MSI zanevřel, ale v té době už tuším Abit jako samostatná firma neexistoval, podobně jako mnoho dalších (vzpomínám si ještě na ECS a Soltek). Ty kondenzátory budou strašák vždy, ale naštěstí se to dá snadno přepájet.

Pentium III a 4 jsem nikdy nevlastnil, v jednu dobu mě ovšem přepadlo nutkání, že bych si PIII pořídil, ale nakonec jsem to zavrhnul. Je to takové nutkání odvislé od vzpomínek, tenkrát jsem vždy snil nad různými sestavami, ale ne vše jsem si mohl dovolit, a když už jsem si to dovolit mohl, tak bylo zase něco novějšího a výkonnějšího. Můj velký sen ovšem spočívá v grafikách, docela rád bych si pořídil ATI Rage Fury Max :)

Jinak včera dorazila první várka procesorů - Pentium I 166 MHz MMX (keramický a nekeramický) a PI 200 MHz MMX.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Listopad 21, 2018, 22:00:46 »

Včera jsem si vyzvedl case, takže zítra se pustím již do kompletace. Podařilo se mi sehnat Eurocase 401A, což je skříň z roku 2001 a je v docela zachovalém stavu. Je to dokonce jedna z mála skříní, která má ještě PC speaker. Snad mám vše, co budu potřebovat. Dokonce se mi podařilo sehnat DD 5.25 mechaniku, takže o 5.25 mechaniky rozhodně nemám nouzi :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Listopad 22, 2018, 20:07:17 »

Pomalým tempem jsem vše poskládal, nastartoval a ... a rozjelo se to :D Jenomže jsem se dostal akorát na výpis BIOSu, protože mi to nevzalo mou USB klávesnici s redukcí na PS/2. Ale ani mě to nepřekvapuje, ty redukce byly vždycky problematické. Bohužel jsem tak nemohl vyzkoušet funkčnost disku.

Procesor jsem nakonec vybral 200 MHz MMX a paměti jsou 32 + 16 MB v EDO modulech. Čekal jsem alespoň nějaký problémek, ale opravdu to naběhlo úplně čistě, jen monitor chvilku zápasil s nastavením obrazu. Jakmile dorazí PS/2 klávesnice, tak se snad pohnu dále.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Listopad 26, 2018, 20:08:35 »

Práce na oživení se poněkud zadrhly, jaksi jsem celý den zápasil se zásekem na konci BIOSu a nemohl jsem kvůli tomu ani nakonfigurovat disk. Celý problém byl ovšem poněkud triviální. Bylo mi divné, že se na začátku počítač samovolně několikrát restartuje, než zůstane výpis CPU a RAM na monitoru viset, ale tím to také skončilo. V tuhle chvíli nešla ani klávesnice. Obával jsem se, že deska je asi v tahu, ale potíž nakonec spočívala v modulech RAM - nějak se mi jedna dvojice chovala divně a po vytažení se vše rozběhlo už bez problémů. Zůstalo mi tak jen 2 x 8 MB RAM, ale to bude bohatě stačit.

Jsem docela rád, že to nebylo nic fatálního, ale nyní musím někde vyštrachat funkční CD-ROM. Nákup na Aukru se mi moc nevydařil, holt očividně někdo v klidu prodává věci ze šroťáku a podle toho to pak vypadá. Disk se jinak tváří funkčně, jsou na něm Windows Me, leč nejdou spustit :) Chtěl bych na něj nahodit primárně MS-DOS.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Listopad 28, 2018, 19:22:50 »

Hm, rád bych hrál, ale krom toho bych rád dotáhl i tuhle kompletaci PC a moc se mi nedaří. Disk se nakonec ukázal jako vadný. Průšvih je navíc v tom, že tahle deska třeba nezvládne můj 40 GB disk, takže jsem se opět dostal na bazar a sháním něco kompatibilního :) Problém bude asi v cache disku a pochybuji, že existuje verze BIOSu pro tuhle desku, co by to dala. Alternativou by byl nákup řadiče, ale to je oblast, která se mi v podstatě minula a nerad bych začal cpát peníze do něčeho, co vůbec nemusí fungovat. Nicméně je to už asi jen formalita, nakonec něco funkčního najdu. Hlavně, že ten PC funguje v samotném základu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Lord Owl

• Host
« Odpověď #20 kdy: Listopad 29, 2018, 08:38:58 »

Se stav u nás na Moravě Elemire. Mám v garáži pár retro šrotů, nechám tě přebírat  :P
Disk tam tuším nějaký IDE 2 Gb někde bude....
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Listopad 29, 2018, 15:39:57 »

Když já přes Moravu přejíždím akorát pracovně a to ještě v rychlosti. Pro mě je to jinak bohužel dost z ruky. Kdyby si však vyštrachal něco zajímavého a chtělo by se ti to poslat poštou, určitě se dohodneme :) Aukro je pro mě takhle jediný relevantní zdroj. Z eBay je to bohužel dražší o poštovné a funkčně jsem na tom v podobné nejistotě. Na Aukru mě akorát štve, že dost lidí je nekomunikativních a tak je to ve většině případů koupě typu zajíc v pytli. Něco jsem schopný si opravit svépomocí, ale vesměs mi přijde, že dost těch prodávajících dělá snad ve sběrném dvoře a takto si jen přivydělávají.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Listopad 29, 2018, 22:14:02 »

Popravdě mi vrtá hlavou ještě jedna věc. Jsou lidé, co mají 40 GB disk připojený třeba k 486, ale asi mi uniká pointa, co dělám špatně. Mě ho ta deska prostě vzít nechce.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 13, 2018, 20:33:58 »

V poslední době jsem si vytvořil slušnou zásobu 5.25 mechanik včetně jednoho ruského kousku, ale dneska mi dorazila halda disket, co jsem vydražil. Cenu ospravedlňovalo jednak množství a pak přibalená sériová myška značky Yakumo. Co mě však v tom balíku překvapilo, byla trojice disket MS-DOSu 4.01 (komplet měl originálně 6 disket). To bych v tom opravdu nečekal.

Vypadá to, jakoby to kdysi někdo "zachránil" z nějaké pobočky banky. Je to mix 5.25 HD a DD disket + 3.5 diskety. 5.25 diskety mi krásně zaplnily krabici o rozměrech zhruba 5.5 x 5.5 palce ;) Už z dřívějška mám haldu 5.25 DD disket, takže vzhledem k nesmrtelnosti tohoto média je to docela zajímavá sbírka. Nikdy bych neřekl, že se k tomu takhle vrátím.
IP zaznamenána
This is the end ...